banner IRG-Nederland

Welkom op de website van IRG-Nederland!

Wat is IRG-Nederland?

De letters IRG staan voor Internationaal Regenboogvissen Gezelschap. Een gezelschap dat zich bezighoudt met deze zoetwatervissen uit Australië, Papoea-Nieuw-Guinea en Irian Jaya en de bijbehorende biotopen (leefgebieden van deze vissen). In de aquariumwinkels is er op dit gebied niet veel te vinden. Er zijn zo'n drie à vier soorten regelmatig te vinden, maar er zijn veel meer soorten die nauwelijks gekend zijn. De naam regenboogvissen danken de vissen aan het feit dat ze bijna in alle kleuren van de regenboog voorkomen. Naast deze groep vissen (de Melanotaeniidae) komt er nog een groep zoetwatervissen voor, die ook onder het IRG valt, namelijk de blauwoogjes (de Pseudomugilidae).

Soorten

Onder de Melanotaeniidae rekent men op dit moment zeven geslachten (verdeeld over 110 soorten). Onder de Pseudomugilidae kent men drie geslachten (verdeeld over 19 soorten). Ongetwijfeld zal het hier niet bij blijven, want er worden nog regelmatig nieuwe soorten regenboogvissen en blauwoogjes ontdekt. Mede door het ontoegankelijke gebied van met name Nieuw-Guinea is er nog veel nieuws te verwachten.

Groepen

Dat we het hebben over IRG-Nederland geeft al aan dat het een afdeling is van een internationale vereniging. Er zijn ook afdelingen in Duitsland (waar het allemaal is begonnen), België, Zwitserland, Oostenrijk, Tsjechië, Turkije, Australië, Canada, Denemarken, Finland, Frankrijk, Ierland, Indonesië, Italië, Japan, Noorwegen, Portugal, Slowakije, Spanje, Verenigde Staten, Verenigd Koninkrijk en Zweden. In sommige landen bestaan dan ook nog regionale groepen.

Het doel van al deze groepen is om regenboogvissen, blauwoogjes en de biotopen bekender te maken onder de liefhebbers in de aquariumhobby. Ook zijn er kweekprogramma's om te garanderen dat er goede vis beschikbaar is en om te zorgen dat er geen vissoorten verloren gaan voor de hobby. Mede gezien de steeds moeilijker wordende exportbepalingen in de vangstlanden, wordt hier steeds meer aandacht aan besteed.

Omdat regenboogvissen in hun natuurlijke omgeving steeds meer bedreigd worden, is het een goede zaak om te zorgen dat er door selectief kweken geen vissoorten van de aardbodem verdwijnen. In die zin heeft het IRG ook een beschermende functie.

Wat biedt het IRG zijn leden?

Het IRG biedt de leden een onschatbare hoeveelheid aan informatie. Daartoe wordt steeds meer gebruik gemaakt van nieuwe media, zoals het internet. Als lid van het IRG kunt u makkelijk contact leggen met andere (ervaren) leden. Daarnaast krijgt u als lid toegang tot de digitale internationale database van het IRG, waarin u bijvoorbeeld kunt zien welk medelid nakweek van een bepaalde soort beschikbaar heeft. Verder organiseert het IRG activiteiten, zoals een jaarlijks (internationaal) congres.

Daarnaast geeft het IRG nog een kwartaalmagazine uit. Dat magazine wordt vanuit Duitsland gemaakt en heet 'Regenbogenfisch'. Gelukkig bestaat er ook een Nederlands-Belgische vertaling en die heet – hoe kan het anders? – Regenboogvis. De vertaling wordt onder leiding van onze Nederlandse afdeling ter hand genomen. Het magazine krijgt u elk kwartaal thuisgestuurd als u lid wordt van IRG-Nederland. Het lidmaatschap kost 30 euro per jaar (inclusief het magazine).

Een cover en inhoudsopgave van de Regenboogvis: een professioneel full colour kwartaalmagazine voor IRG-leden.

Meer informatie of lid worden?

Mocht u meer informatie willen of lid willen worden van het IRG, stuur dan een mailtje naar of vul ons inschrijfformulier in. U wordt dan zo snel mogelijk geholpen.