VIVARIUM
EINDHOVEN
Vivarium Logo 150x90

VIVARIUM NIEUWSBRIEF

Inhoud november 2006

 1. De eerste Vivarium email nieuwsbrief!
 2. De Vivarium website
 3. Oproep
 4. Aankondigingen
 5. Agenda
 6. Kalender

De eerste Vivarium email nieuwsbrief!

Dit is de eerste Vivarium nieuwsbrief die voornamelijk per email wordt verspreid. Deze nieuwsbrief is bedoeld om ons clubblad te vervangen, waarvan dit jaar weer is gebleken dat het door tijdsgebrek bij de zittende redactieleden niet regelmatig kon worden verzorgd.

Er zijn twee voorname redenen om, waar dat mogelijk is, te kiezen voor verzending via email:

 • Kostenbesparing: we sparen druk- en portokosten. Een van de grote posten op de jaarlijkse begroting was steeds de bekostiging van het clubblad. Omdat we een groot deel van deze kosten besparen, kunnen we meer budgetteren voor andere activiteiten.
 • Snelheid: deze nieuwsbrief kan, zodra hij klaar is, meteen worden verstuurd, zonder dat er nog veel tijd moet worden ingepland voor drukken en bezorging. De (hopelijk weinige) exemplaren die we per post versturen kunnen we, zonder tussenkomst van een drukker, direct printen.
  Omdat we een groot deel van de porto besparen, kunnen we voor die leden die de nieuwsbrief per post ontvangen, gebruik maken van de 'gewone' post, wat ook een snellere bezorging betekent dan in de oude situatie via de stadspost.

Eerst even een paar huishoudelijke mededelingen:

Liever per post? Laat het ons even weten!

Geeft u er de voorkeur aan om deze nieuwsbrief per post te ontvangen in plaats van per email, geef dit dan even door aan de secretaris. We willen uiteraard niet dat onze leden die niet van email gebruik maken, of hem gewoon liever op papier ontvangen, deze nieuwsbrief zouden moeten missen. Wel willen we u vragen om zo veel mogelijk gebruik te maken van de verzending per email, om kosten te besparen.

Liever per email? Geef email adres even door!

Geeft u er de voorkeur aan om deze nieuwsbrief per email te ontvangen in plaats van per post, geef uw email adres dan even door aan de secretaris. Via email ontvangt u de nieuwsbrief toch eerder en we kunnen bijvoorbeeld via links direct verwijzen naar zaken op de Vivarium website en andere Internet sites. En had ik al verteld dat het kosten bespaart?

De Vivarium website

Zoals u misschien al hebt vernomen, heeft Vivarium sinds enige tijd een eigen website, www.av-vivarium.net. Dit is natuurlijk een 'levende' site, er wordt regelmatig informatie aan toegevoegd, en ook deze nieuwsbrief (en volgende) zult u terug kunnen vinden op de site.

De website wordt er alleen maar beter van hoe meer leden hun steentje er aan bijdragen. We willen u daarom vragen:

 • Weet u mogelijke sponsors of adverteerders voor Vivarium? We kunnen op onze website op elke pagina een vermelding van een sponsor of adverteerder opnemen, waarbij die vermelding indien gewenst meteen een link is naar de website van de sponsor/adverteerder of naar een aparte pagina op onze website met meer informatie.
 • Maakt u zelf gebruik van Internet voor uw aquariumhobby, dan heeft u vast wel een aantal links naar sites met interesante informatie en dergelijke. Geef deze links aan ons door, en we vermelden die op onze site. Op die manier zijn ze voor iedereen beschikbaar!
 • Weet u dat er interessante evenementen worden georganiseerd die betrekking hebben op onze hobby? Geef deze informatie dan ook aan ons door. We vermelden deze evenementen dan op onze kalender, zodat iedereen deze kan terugvinden en ook besluiten om er eens naar toe te gaan!

Oproep

Beste Vivarianen,

Eenmaal per maand organiseert het bestuur een thema-avond c.q. lezing over een onderwerp dat met onze hobby te maken heeft. Als regelmatige bezoeker van deze avonden constateer ik dat deze avonden steeds slechter bezocht worden.

Het kan natuurlijk zo zijn dat de onderwerpen welke het bestuur kiest niet bij u passen. Echter een telefoontje of een E-mailtje naar een van de bestuursleden en zij passen uw onderwerp(en) gaarne in het programma in.

Ook probeert het bestuur eenmaal per maand een huiskameravond te organiseren. Echter bij een zo kleine opkomst bij de lezingen is het contact met de leden minimaal en is het moeilijk om iemand te benaderen voor een huiskameravond. Ik kan me echter niet aan de indruk onttrekken dat u als lid van Vivarium en als trotse bezitter van een aquarium, paludarium of vijver trots bent op uw hobby. Wat is er dan mooier om dit samen met mede hobbygenoten te bekijken onder het genot van een kop koffie. Het voordeel is ook dat u samen met mensen met dezelfde hobby suggesties krijgt om uw hobby nog te verbeteren. Wellicht zijn er dan ook mensen welke u met daadwerkelijke hulp aan planten, vissen etc. kunnen helpen. Twee weten maar dan een.

Het lijkt mij ook duidelijk dat u informatie heeft die voor uw medeleden interessant kan zijn. Zo leren beide partijen ervan. Ook als u planten over heeft zijn die altijd welkom. Ons verenigingsaquarium in de Kadans kan altijd planten en vissen gebruiken.

Hopelijk zet u dit aan het denken en komt u eens naar een verenigingsavond. Misschien overweegt u wel om uw medeleden uit te nodigen om te komen kijken hoe u met onze prachtige hobby omgaat. Ook als u suggesties of ideeŽn heeft laat deze het bestuur weten op de verenigingsavonden, telefonisch of via E-mail. Zij zullen u gaarne aanhoren en proberen uw wensen in te vullen. Het kan toch niet zo zijn, dat een van oudsher grootste aquariumvereniging er alleen voor de bestuursleden is. De bestuursleden zijn voor er de leden.

Harrie van de Meerakker

Aankondigingen

Lezing door Joop Brokke op 14 november

Op dinsdag 14 november hebben we een zeewaterlezing. Spreker op deze avond is Jo Brokke, een veelgevraagd spreker in Nederland en Belgie, en lid van onze vereniging. Het thema is "prachtige dieren in zee", en de bijeenkomst zal een meer informeel karakter hebben, waarbij er ook ruimte is voor onderlinge discussie. Ook zullen er een aantal videobeelden via DVD worden vertoond.

Iedereen is dus van harte welkom in zaal Kraaihei van De Kadans aan de Sint Jozefstraat 1 in Best. Zaal open vanaf 20 uur, aanvang lezing plm. 20:30.

Extra huiskameravond bij J. Rampart op 28 november

Op de laaste lezing in oktober hebben we nog een huiskameravond georganiseerd voor de maand november. We hebben bij hem nog niet eerder een huiskameravond gehad, dus er zal zeker wat nieuws te zien zijn!

Iedereen is dus van harte welkom op dinsdag 28 november bij J. Rampart, Wapperslaan 12 te Eindhoven, vanaf 20 uur.

Verenigingsaquarium

Op een van de vorige verenigingsavonden heeft het bestuur besloten, dat we onze verenigingsavonden in De Kadans voortaan een half uur eerder zullen beginnen. Dat eerste half uur zullen we met name besteden aan onderhoud van ons verenigingsaquarium. Daarnaast willen we u vragen om, als u planten of vissen over heeft, deze mee te brengen naar de bijeenkomsten, zodat we het bestand in het verenigingsaquarium kunnen aanvullen, of anders kunt u uw medeleden er vast een plezier mee doen.

Externe evenementen

Graag willen we bijzonder uw aandacht vestigen op de "Daphnia Jaarmarkt", de beurs die Daphnia dit jaar op 19 november al weer voor de vijfde keer organiseert. De beurs groeit elk jaar weer, dus er vast weer van alles te zien en te kopen!

Agenda

Vivarium heeft elke maand een ledenavond, op de tweede dinsdag van de maand, behalve in de vakantiemaanden juli en augustus. We zijn afwisselend te vinden in zaal Kraaihei van De Kadans aan de St. Jozefstraat 1 te Best (buslijn 142) en in Brunswijck aan de Generaal Bradleylaan 1 te Eindhoven (lijn 2 of 5). In de Kadans beginnen we om 20:30, in Brunswijck om 20 uur.

De agenda ziet er voor de rest van 2006 als volgt uit:

Datum Activiteit Locatie
dinsdag 14 november Jo Brokke: "Prachtige dieren in zee" Kadans
dinsdag 28 november Huiskameravond bij J. Rampart Wapperslaan 12
Eindhoven
dinsdag 12 december Eddy Leysen: visziekten Brunswijck

*) Niet definitief gepland. Als er een * staat kan er dus nog wat aan de inhoud veranderen.
N.B. De data voor de Kadans en Brunswijck staan wel vast, dus er is zeker een bijeenkomst!

Kalender

28 oktober t/m 5 november: Aqua Terra Expo Wetteren (B)

Van 28 oktober tot en met 5 november organiseert de OVAT, de Oost-Vlaamse afdeling van de BBAT, een aqua terra expo in Expohal "Gowalt" aan de Kwatrechtsteenweg 114 te Wetteren (BelgiŽ). Open tijdens de week van 14 tot 20 uur, op zaterdag en zondag van 10 tot 20 uur.

5 november: 21e Reptielen-amfibieŽnbeurs Nijmegen

Op zondag 5 november organiseert B & B Organisatiebureau de 21e internationale reptielen- en amfibieŽnbeurs in de Jan Massinkhal aan de Nieuwe Dukenburgseweg 5 te Nijmegen. Slangen, spinnen, hagedissen, schildpadden, amfibieŽn, literatuur, terrariumbenodigdheden, voedseldieren, etc. (Ook giftige dieren zijn toegestaan, er is een aparte ruimte voor giftige dieren) Open van 11 tot 17 uur. Toegang € 6,– voor volwassenen, kinderen t/m 12 jaar € 1,50.

10 t/m 12 november: 7e Discusshow Antwerpen (B)

Van vrijdag 10 tot en met zondag 12 november organiseren De Discusvrienden hun zevende Discusshow, met beurs, in zaal "Kielpark" aan de St. Bernardse steenweg 113 te Antwerpen. Open op vrijdag en zaterdag van 10 tot 19 uur, op zondag van 10 tot 18 uur.

11 november: 1e Twentse aquariumbeurs Almelo

Op zaterdag 11 november organiseert Betta Splendens Almelo de eerste Twentse aquariumbeurs in wijkcentrum De Trefhoek aan de Ootmarsumsestraat 249 in Almelo. "Vissen, planten, benodigheden, literatuur, deskundig advies." Open van 10 tot 16 uur, toegang gratis.

12 november: 13e Dag van de Kweekcentrale Leuven (B)

Op 12 november organiseert De Siervis Leuven weer de dertiende "dag van de kweekcentrale," een grote hobbybeurs in en rond hun lokaal aan de Kolonel Begaultlaan 15 te Wilsele-Leuven (BelgiŽ). Open van 10 tot 16 uur.

18 november: Open Dag Werkgroep Aquatische Planten Maarn

Op zaterdag 18 november organiseert Werkgroep Aquatische Planten weer een open dag in Sociaal Cultureel Centrum "De Twee Marken" aan het Trompplein 5 te Maarn. Start om 11 uur, zaal open vanaf 10 uur.

19 november: 5e Daphnia jaarmarkt Boxtel

Op zondag 19 november organiseert Daphnia Boxtel voor de vijfde keer de Daphnia jaarmarkt in het VMBO-College aan de Baanderherenweg 2 te Boxtel. "Vijvervissen, koi, aquariumvissen, planten en terrariumdieren: killi's, discus, Corydoras, Afrikaanse, Midden- en Zuid-Amerikaanse cichliden, goerami's, pijlgifkikkers, gekko's, hagedissen, slangen, spinnen, bromelia's, orchideeŽn, vleesetende planten en nog veel meer." Open van 10 tot 15 uur, toegang € 1,50, kinderen tot 12 jaar € 1,–.

19 november: 3e Kikkerdag Delft

Op zondag 19 november organiseert Delft Blue Azureus de derde pijlgifkikkerdag in de zalen van het sportcomplex De Hoornbloem aan het Julianaplein 1-3 te Den Hoorn (ZH), nabij Delft. Op deze landelijke kikkerdag van Delft Blue Azureus is er verkoop/inkoop voor kwekers en hobbyisten van kikkers, daggekko's, planten en allerlei zaken gerelateerd aan paludaria, terraria of vivaria. Open van 10 tot 16 uur, toegang  3,–, kinderen tot 12 jaar gratis. Uitgebreide horeca aanwezig, zalen zijn verwarmd, er is kinderopvang.

19 november: Reptilica Beurs Den Bosch

Op zondag 19 november organiseert Reptilica een internationale reptielenbeurs in de Brabanthallen aan de Diezekade 2 te Den Bosch. Slangen, hagedissen, spinnen, insecten, amfibieŽn, schildpadden, terraria, planten, voedseldieren, clubs en verenigingen. Open van 10 tot 16 uur, toegang € 5,–, kinderen tot 12 jaar en 65+ € 3,50. Meer informatie en een kortingbon op de website www.reptilica.nl.

25 november: Zeewatermanifestatie Nijverdal

Op zaterdag 25 november organiseert Aquariumhobby Nijverdal een zeewatermanifestatie in zalencentrum Dalzicht aan de Grotestraat 285 te Nijverdal. Programma: lezingen van Tanne Hoff en Walter Dorrine en een minimarkt van aquariumartikelen. Aanvang 12 uur, einde naar verwachting plm. 18 uur. Na afloop kan er worden deelgenomen aan een 2 uur durend Europees buffet (opgave en betaling vooraf noodzakelijk). Toegang € 2,50, deelname buffet € 27,50. Kaarten en informatie verkrijgbaar via telefoon 06-53985825 of mail .

26 november: Reptielen en amfibieŽnbeurs Lebbeke (B)

Op zondag 26 november organiseert Anolis een grote reptielen en amfibieŽnbeurs in zaal "Ons Huis" aan de Leo Duboisstraat 24 te Lebbeke (BelgiŽ). Open van 10 tot 17 uur.

3 december: Reptilica Beurs Breda

Op zondag 3 december organiseert Reptilica een internationale reptielenbeurs in het Inslag Sportcenter aan de Nieuwe Inslag 99 te Breda. Slangen, hagedissen, spinnen, insecnte, amfibieŽn, schildpadden, terraria, planten, voedseldieren, clubs en verenigingen. Open van 10 tot 16 uur, toegang € 5,–, kinderen tot 12 jaar en 65+ € 3,50. Meer informatie en een kortingbon op de website www.reptilica.nl.

17 december: Terraria-Houten (Utrecht)

Op zondag 17 december organiseert TER "Nederlands grootste terrariumevenement" in het Euretco Expo center aan de Meidoornkade 24 te Houten (Utrecht). Reptielen, amfibieŽn, spinnen, insecten, knaagdieren, planten, bijzondere dieren en toebehoren. Open van 11 tot 16 uur, toegang € 7,– voor volwassenen, 65+ € 5,–, kinderen tot 5 jaar gratis.

Heevis HEEVIS
Schootsestraat 138
5616 RH Eindhoven
040 - 2510677
U koopt toch ook
bij onze

Aquariumcentrum Helmond Aquariumcentrum Helmond
Jan v.d. Spekstraat 29
5701 BW Helmond
0492 - 534387
Chrisgarnalenshop Chrisgarnalenshop
Lau Mazirellaan 259
2525 ZM Den Haag
06 - 55855252
Aquabeek Aquabeek
Sint Magdalenaweg 6
5423 XK Handel
0492 - 325366
Hier had uw

kunnen staan!
Aquarium Coenen Aquarium Coenen
Kon. Julianaweg 21
5684 VA Best
0499 - 395000
©2006–2022 Vivarium en auteurs. All rights reserved.