VIVARIUM
EINDHOVEN
Vivarium Logo 150x90

VIVARIUM NIEUWSBRIEF

Inhoud maart 2007

  1. Aankondigingen
  2. Verslagen
  3. Agenda
  4. Kalender
  5. Verenigingsinformatie

Aankondigingen

Bijeenkomst 13 maart: Jo Brokke, "Het Verre Oosten"

Voor onze bijeenkomst van maart heeft ons landelijk welbekende lid Jo Brokke aangeboden om zijn lezing "Het Verre Oosten" te geven. Een korte inhoud:

Met deze lezing gaan we een aantal landen bezoeken in het verre oosten. We starten in MaleisiŽ en via Singapore en IndonesiŽ zullen we eindigen in AustraliŽ, wat eigenlijk niet meer tot het verre oosten behoort, maar het is in elk geval ver. In MaleisiŽ, een land waar een aantal van onze vissen vandaan komen, zoals enkele Barbus soorten en een halfsnavelbekje, gaan we een biotoop bekijken, waar we o.a. de Gup vinden en een Barbus soort, die niet bekend is in onze aquariumwereld.

Via schildpadden, die we in de tempel van de 1000 Buddahís zien en slangen in een slangentempel, gaan we naar Singapore, een westers aandoende stad. In Singapore gaan we een bezoek brengen aan een aquariumplanten kwekerij, waar vele van onze planten vandaan komen, die wij in onze bak hebben staan. Nadat we nog even door de Botanische tuin gewandeld hebben, gaan we naar IndonesiŽ, met zijn rijstvelden en theetuinen. Hier zullen we o.a. zien hoe men in IndonesiŽ vissen kweekt voor de verkoop, die daar van oorsprong niet voorkomen.

Als laatste land gaan we AustraliŽ bezoeken. We gaan niet de zee op, maar blijven op het vaste land. De "Blue tong" hagedis zullen we hier zien en gaan we een bezoek brengen aan een goudvissen kwekerij. Vervolgens zien we enkele prachtige Australische regenboogvissen en verder de meest bekende Australische aquariumplant de "Aponogeton." We zullen een paar soorten in de vrije natuur bekijken en sluiten de lezing af met een van de meest prachtige Australische vogels, de roodbuik rosella.

Ik denk dat uit het bovenstaande wel duidelijk is, dat er voor elk wat wils in deze lezing zit. Iedereen is dus van harte welkom op 13 maart om 20 uur in zaal Kraaihei van De Kadans, Sint Jozefstraat 1 te Best. Ik hoop op een grote opkomst!

Namens de activiteitencommissie,
Eric van de Meerakker.

Huiskameravond 20 maart bij Paul Potting

Ook in maart hebben we weer een huiskameravond, en het lijkt er op dat we een nieuwe richting inslaan met deze activiteit: naast de welbekende en altijd gezellige huiskameravonden, waarop een van onze leden altijd graag wil laten zien hoe goed het met zijn bak gaat, hebben we dit jaar nu de tweede avond, waarbij een van onze leden juist wil laten zien dat hij denkt dat het met zijn aquarium een stuk beter zou moeten kunnen en graag iets van zijn collega-Vivarianen wil horen: of en zo ja hoe zij denken dat hij dit zou kunnen bereiken. Natuurlijk is ieder aquarium anders, en een tip die voor de een goed heeft gewerkt, hoeft voor een ander niet hetzelfde effect te hebben, maar zelfs als iets niet op jouw bak van toepassing is, kan het er toch de oorzaak van zijn dat je even op een andere manier tegen je eigen aquarium gaat aankijken, en dat al heel waardevol zijn!

Ditmaal zijn we uitgenodigd door Paul Potting. Hij is inmiddels een paar jaar lid van onze vereniging, maar heeft nogal wat ups en downs met zijn aquarium, en momenteel staat zijn bak er weer niet op zijn best bij. Daarom juist nodigt hij ons juist uit om bij hem op bezoek te komen, misschien kunnen we hem weer op de goede weg helpen, zodat ook hij weer kan genieten van onze hobby zoals we dat graag allemaal willen: met een mooi en goed draaiend aquarium.

We zijn dus allemaal van harte welkom op dinsdag 20 maart (let op, dat is de derde dinsdag van maart en niet zoals gebruikelijk de vierde dinsdag, het is dus niet op 27 maart) vanaf plm. 20 uur in de Castorstraat 25 te Eindhoven. Kom kijken en meedenken hoe Paul zijn aquarium kan verbeteren. We hopen op veel belangstelling!

Namens de activiteitencommissie,
Eric van de Meerakker.

Verslagen

Verslag kwisavond 13 februari 2007

Op 13 februari hadden we voor het eerst een quizavond bij Vivarium. Met een kleine groep mensen (helaas waren er wat afmeldingen) begonnen we omstreeks 20:30 uur aan de 90 vragen die ik op papier had gezet.

De vragen waren een selectie van vragen welke afkomstig waren van de Belgische Bond voor Aquarium- en Terrariumhouders, de B.B.A.T. De B.B.A.T. hanteert op vrijwillige basis een Bewijs van Bekwaamheid Ė Basiskennis aquariumhouden. Als rode draad bij het opstellen van de examenvragen gebruikt de B.B.A.T. de BBAT-uitgave "Een aquariumwereld beginnen" doch ook andere vragen in verband met de hobby kunnen gesteld worden. Het aantal vragen dat gesteld wordt zijn 40 stuks waarvan er minimaal 70% goed beantwoord moet worden. Voor degene die meer informatie wil kan op internet de volgende site openen: www.bbat-aquariumwereld.be/bbat/bekwaam.htm. Een vragenlijst (met 300 vragen en antwoorden) is hier te downloaden. Voor degene die geÔnteresseerd is in het boekje is dit ook te koop bij de B.B.A.T. Voor meer informatie over de B.B.A.T. zie www.bbat-aquariumwereld.be.

In het begin was iedereen stil en geconcentreerd bezig met de vragen. Na enige tijd kwam er toch wat geroezemoes op gang. Zeker toen er wat meer niet gangbare woorden uit onze liefhebberij in de vragen voorkwamen. Na circa een uur was iedereen klaar met de vragen. Na een korte pauze zijn we gestart met de antwoorden en discussie. Over de vragen en antwoorden werd flink gediscussieerd waarbij duidelijk bleek dat onze secretaris Eric veel van onze hobby weet... Maar gezamenlijk kwamen we toch wel tot een bevredigend antwoord. Anders was het antwoord van Harrie beslissend, als hij tenminste het antwoord op de goede vraag bij zich had. (Volgende keer juiste lijst meenemen.)

Het aantal juiste antwoorden varieerde tussen de 53 en 81 goed. Volgens de norm voor de bekwaamheidstest moesten je dus minimaal 63 antwoorden goed hebben. Voor degene die dit hadden proficiat en voor degene die dit niet hadden volgende keer beter. Denk maar dat we iedere dag weer leren over onze hobby.

Het bestuur had ook nog sponsors gevonden (Fish at Home en Ferdie Gosselink) die leuke prijsjes beschikbaar hadden gesteld zodat iedereen met een prijsje naar huis ging.

Ik denk voor iedereen een leuke avond waarbij we allemaal weer wat geleerd hebben over onze hobby.

Harrie van de Meerakker.

Agenda

Vivarium heeft elke maand een ledenavond, op de tweede dinsdag van de maand, behalve in de vakantiemaanden juli en augustus. We zijn afwisselend te vinden in zaal Kraaihei van De Kadans aan de Sint Jozefstraat 1 te Best (buslijn 142) en in Brunswijck aan de Generaal Bradleylaan 1 te Eindhoven (lijn 2 of 5). We beginnen om 20 uur (tenzij anders aangegeven).

De agenda ziet er voor de rest van 2007 als volgt uit:

Datum Activiteit Locatie
di. 13 maart Lezing door Joop Brokke: "Het Verre Oosten" Kadans
di. 20 maart Huiskameravond bij Paul Potting Eindhoven
di. 10 april "Huiskameravond" bij Fish at Home Boomstraat 11
Gemonde
di. 24 april
aanv.19:30
"Brunswijcklezing" door Nel Schriks:
"Wegwijzer in de Peel."
Brunswijck
di. 08 mei Watermeetavond Kadans
di. 22 mei Huiskameravond bij fam. Meeldijk Eindhoven
di. 12 juni Eigen bijeenkomst Brunswijck
di. 11 sep. Discussie-lezing door Hub Custers:
"Mijn ervaringen als aquariaan en keurmeester,
de betekenis van de keurwijzer en de toekomst"
Kadans
di. 25 sep.* Huiskameravond bij Schmitz Coiffures* Valkenswaard
di. 09 okt. Reisverslag door Johan Egberts:
"Leticia, het drielandenpunt Colombia–Peru–BraziliŽ"
Brunswijck
di. 13 nov. Eigen bijeenkomst Kadans
di. 11 dec. Joop Brokke: "Sorry, het is de hobby van mijn wederhelft" Brunswijck

*) Niet definitief gepland. Er kan dus nog wat aan de inhoud veranderen.
N.B. De data staan wel vast, dus er is zeker een bijeenkomst!

Naast deze activiteiten wordt er nog aan enkele andere bijzondere activiteiten gedacht. Zodra er een datum bekend is, zal de activiteit worden toegevoegd.

Kalender

17 maart: Hobbybeurs Tropicana Lochristi (B)

Op zondag 17 maart organiseert aquarium-, vijver- en terrariumclub Tropicana een hobbybeurs in Zaal Dierenpark aan de Antwerpsesteenweg 119 te Lochristi (BelgiŽ). Open van 10 tot 15 uur, toegang gratis.

25 maart: Terraria Houten (Utrecht)

Op zondag 25 maart organiseert TER "Nederlands grootste terrariumevenement" in het Euretco Expo center aan de Meidoornkade 24 te Houten (Utrecht). Reptielen, amfibieŽn, spinnen, insecten, knaagdieren, planten, bijzondere dieren en toebehoren. Open van 11 tot 16 uur, toegang € 7,– voor volwassenen, 65+ € 5,–, kinderen tot 5 jaar gratis. Gelijktijdig is er ook de Exoknaag, Kattenshow, Kromsnaveldag, Spinnen en insecten en Nationale Frettendag, die u ook kunt bezoeken zonder verder entree te betalen. Meer informatie op de website www.ter.nl.

1 april: NBAT Aqua-terra markt Veenendaal

Op zondag 1 april organiseert de NBAT de jaarlijkse Aqua-terra markt in de Veenendaalhal te Veendendaal. Nader bericht volgt en zal ook te vinden zijn op de NBAT website www.nbat.nl.

1 april: Ruilbeurs Wagtail Aalst (B)

Op zondag 1 april organiseert Wagtail Aalst weer hun jaarlijkse ruilbeurs in de Keizershallen aan het Keizersplein 21b te Aalst (BelgiŽ). Open van 10 tot 16 uur, toegang gratis. "Ruim aanbod aan materiaal, planten en vissen. Niet de grote commerciŽle merken, maar wel vele liefhebbers die er zelfgekweekte planten en vissen komen aanbieden."

6 t/m 9 april: Tentoonstelling en opendeurdagen Colisa Mol (B)

Van vrijdag 6 tot en met maandag 9 april organiseert Colisa een aquariumtentoonstelling en opendeurdagen in de zaal van cafť "Welkom" aan het Achterbos 80 te Mol-Achterbos (BelgiŽ). Open op vrijdag van 18 tot 22 uur, de andere dagen van 10 tot 22 uur. "Met ruilbeurs lagere dieren / planten / zee-zoet aquariummateriaal."

14 april: 38e Dendrobatidae Kikkerdag Haarlem

Op zaterdag 14 april organiseert Dendrobatidae Nederland hun 38e internationale kikkerdag in Hotel van der Valk "Haarlem Zuid" aan de Toekanweg 2 te Haarlem. Open van 12 tot 18 uur, toegang €3,50.

14 april: Aquamarkt 2007 Kapellen (B)

Op zaterdag 14 april organiseert De Kardinaal in samenwerking met de andere AFBBAT verenigingen de Aquamarkt 2007 in het winkelcentrum Promenade aan de Antwerpsesteenweg 39 te Kapellen (BelgiŽ). Open van 10 tot 17 uur, toegang gratis.

15 april: Terraria Amstelveen

Op zondag 15 april organiseert TER een Terrariumbeurs in de Emergohal, Langs De Akker 3 te Amstelveen. Open van 11 tot 16 uur. Toegang € 5,– voor volwassenen, 65+ € 4,–, kinderen tot 5 jaar gratis.

22 april: Siervis Aqua Terra beurs Oosterhout (NB)

Op zondag 22 april organiseert De Siervis hun eerste Aqua Terra beurs bij Volker Wessels Bouwmaterieel BV aan de Statendamweg 79 (tegenover de Gamma) te Oosterhout (NB). Open van 11 tot 16 uur, toegang € 1,–. Toegang € 5,– voor volwassenen, 65+ € 4,–, kinderen tot 5 jaar gratis.

28 april: Opendeurdag Betta Buggenhout (B)

Op zaterdag 28 april organiseert Betta hun jaarlijkse opendeurdag in en rond hun lokaal aan de Handelsstraat 75 te Malderen (BelgiŽ). Verdere informatie volgt, zie ook hun website: www.betta.be.

28 en 29 april: Opendeurdagen Nymphaea Wolvertem (B)

Op zaterdag 28 en zondag 29 april organiseert Nymphaea hun jaarlijkse opendeurdagen in en rond hun lokaal aan de Stationsstraat 32 te Wolvertem (BelgiŽ). Verdere informatie volgt, zie ook hun website: users.skynet.be/nymphaea/welcome.htm.

28 april t/m 1 mei: AFBBAT tentoonstelling Antwerpen (B)

Van zaterdag 28 april tot en met dinsdag 1 mei organiseert de AFBBAT federatie van de BBAT "Antwerpen Onder Water," een aquariumtentoonstelling in het lokaal van Gracilis Hoboken aan de Kioskplaats 7 te Hoboken (BelgiŽ).

28 april t/m 1 mei: Opendeurdagen Gracilis Hoboken

Van zaterdag 28 april tot en met dinsdag 1 mei organiseert Gracilis Hoboken gelijktijdig met de tentoonstelling "Antwerpen Onder Water" (zie hierboven) opendeurdagen in hun lokaal aan de Kioskplaats 7 te Hoboken (BelgiŽ).

6 mei: 22e Reptielen-amfibieŽnbeurs Nijmegen

Op zondag 6 mei organiseert B & B Organisatiebureau de 22e internationale reptielen- en amfibieŽnbeurs in de Jan Massinkhal aan de Nieuwe Dukenburgseweg 5 te Nijmegen. Slangen, spinnen, hagedissen, schildpadden, amfibieŽn, literatuur, terrariumbenodigdheden, voedseldieren, etc. (Ook giftige dieren zijn toegestaan, er is een aparte ruimte voor giftige dieren.) Open van 11 tot 17 uur. Toegang € 6,– voor volwassenen, kinderen t/m 12 jaar € 1,50.

Verenigingsinformatie

opgericht 1927 Beschermheer drs. F. Philips jr. maart 2007

Aangesloten bij de N.B.A.T. en de N.B.B.Z.

Voorzitter
Edith de Jongh
Groningenlaan 3
5691 KH Son
0499 - 329 126
Secretaris
Eric van de Meerakker
Groningenlaan 3
5691 KH Son
0499 - 329 126
Penningmeester a.i.
Gerard Vermeulen
Hulstbosakker 57
5625 VS Eindhoven
040 - 2489 890
Bestuurslid/Bibliotheek
Gerard Swemmers
Poeijersstraat 35A
5642 GA Eindhoven
040 - 2810 792
Bestuurslid/Redactie
Ferdie Gosselink
Baarsstraat 2
5615 RG Eindhoven
06 - 2486 5247
 
Ledenadministrateur
Harrie van de Meerakker
Meijerijlaan 43
5628 BC Eindhoven
040 - 2428 724
Public Relations
Jan van Zeeland
Matterhorn 41
5624 NR Eindhoven
040 - 2260 051
 
Redactieadres
 
Groningenlaan 3
5691 KH Son
06 - 2486 5247
Redactie
 
 
Ferdie Gosselink
Eric v/d Meerakker
Gerard Swemmers
Edith de Jongh
Harrie v/d Meerakker
 
 
Website
www.AV-Vivarium.net

Contributie

De Vivariumcontributie bedraagt € 27,– per jaar. Jeugdleden tot 16 jaar betalen € 15,25 per jaar. Het lidmaatschap als huisgenootlid is gratis. De contributies voor de bonden bedragen:
N.B.A.T. € 25,– per jaar,
   jeugdleden € 15,– per jaar,
   huisgenootleden €   5,– per jaar,
N.B.B.Z. € 30,– per jaar.

Het inschrijfgeld ŗ € 5,– en de contributie zijn te voldoen op gironummer 1113703 t.n.v. "Penningmeester Vivarium." Opzeggen van het lidmaatschap kan uitsluitend twee maanden tevoren en schriftelijk geschieden bij de ledenadministratie.

Overname van kopij is toegestaan mits voorzien van auteur Ťn bronvermelding,
tenzij anders vermeld.


Alle ingezonden kopij is voor verantwoording van de auteurs.
Heevis HEEVIS
Schootsestraat 138
5616 RH Eindhoven
040 - 2510677
U koopt toch ook
bij onze

Aquariumcentrum Helmond Aquariumcentrum Helmond
Jan v.d. Spekstraat 29
5701 BW Helmond
0492 - 534387
Chrisgarnalenshop Chrisgarnalenshop
Lau Mazirellaan 259
2525 ZM Den Haag
06 - 55855252
Aquabeek Aquabeek
Sint Magdalenaweg 6
5423 XK Handel
0492 - 325366
Hier had uw

kunnen staan!
Aquarium Coenen Aquarium Coenen
Kon. Julianaweg 21
5684 VA Best
0499 - 395000
©2006–2022 Vivarium en auteurs. All rights reserved.