VIVARIUM
EINDHOVEN
Vivarium Logo 150x90

VIVARIUM NIEUWSBRIEF

Inhoud augustus/september 2008

  1. Aankondigingen
  2. Verslagen
  3. Agenda
  4. Kalender
  5. Verenigingsinformatie

Aankondigingen

Lezing 9 september: "Fijn bezig zijn" van W. Postma

Op dinsdag 9 september aanstaande komt de heer Willem Postma weer eens bij ons een lezing verzorgen. We hebben uit zijn grote repertoire gekozen voor de lezing met de titel "Fijn bezig zijn." We kregen daarvan de volgende uitgebreide beschrijving:

Met "Fijn bezig zijn" is een bewust gevarieerde lezing gemaakt. Met ruim 190 dia's wordt een beeld getoond van alle specialisaties binnen onze mooie hobby. Ik heb geprobeerd om voor alle leden van een vereniging iets van zijn of haar gading te behandelen.

We beginnen met twee totaal verschillende aquariums. Niet alleen de aquariums zijn anders, maar zeker ook de verzorgers. Hun motivatie, en hun pogen laat duidelijk een ander aquarium zien. Alhoewel er natuurlijk overeenkomsten zijn, is het uitgesloten dat er twee gelijke aquariums bestaan, terwijl de basis gelijk is. Deze aquariums zijn geen onbereikbare super aquariums. Eerder integendeel, mogelijk dat u nooit zou willen ruilen.

Een leuk onderwerp is zeker het paludarium. Er wordt aandacht besteed aan het houden en verzorgen van het plantengeslacht Bromelia en zijn ondersoort Tilandsia. In het onderdeel van de pijlgifkikkers wordt geprobeerd een aantal vooroordelen weg te nemen, want hoe giftig is een pijlgifkikker? De heel fraaie soorten Dendrobates en Phyllobates worden getoond. Heeft u er eigenlijk ooit bij stilgestaan dat de naam curarekikkers vreemd te noemen is? Een plantennaam aan dieren geven, hoe zit dat? Kom naar de lezing en het wordt u verteld.

Altijd een mooi onderdeel is het zeewater te noemen, en niet in de laatste plaats door de mooi te fotografen dieren. En in deze lezing gaat u mooie dieren zien, of zijn het planten, want wat is een zeedahlia nu eigenlijk? Zijn lagere dieren ook werkelijk lager, en wat zijn zestalligen en wat zijn achttalligen? En wat geneest een doktersvis, of hoe komt hij aan zijn naam?

Voor de pauze zijn veel vragen beantwoord. Na de pauze gaan we dieper in op de lichaamsvormen van vissen. Ook de sociale verschillen tussen soorten komen aan bod. Toch komen na de pauze veel vissen aan bod. We gaan op bezoek bij de Heer Jan Mulder, lid K.F.N, succesvol kweker van Nothobranchius rachovii. En deze kweek gaan we meemaken. Wat zijn duur eieren? Heeft dat met geld te maken?

Vele van u weten dat Postma een cichlideboer is, of beter een cichlidioot, een eretitel, dus echt gek. Maar noem hem nooit een keieloog want dan wordt hij boos. Via experimenten wordt bewezen dat veel cichliden juist een beplant aquarium nodig hebben, en dat levert vele interessante beelden op.

De kweekverslagen zijn van wel heel bijzondere tegenpolen, een muilbroedende cichlide uit het Malawimeer, Pseudocrenilabris multicolor van twee en een halve centimeter, en zijn midden-Amerikaanse tegenpool, de ruim vijftig centimeter grote territoriumvormende Cichlasoma synspilum.

Al met al een lezing die zeer gevarieerd is, veel antwoorden geeft, niet oppervlakkig is, maar een avond "Fijn bezig zijn!" in zich heeft.

Tot ziens op deze avond.
Willem L Postma.

Het wordt dus een lezing die voor allen interessant is en de nodige stof kan geven tot discussie. Zoals altijd is iedereen van harte welkom op 9 september om 20 uur in zaal Kraaihei van De Kadans aan de St. Jozefstraat 1 te Best. Ik verwacht een grote opkomst!

NBBZ, Het Zeeaquarium en Dream Reef

Het huidige bestuur van de NBBZ maakt "achter de schermen" vorderingen met het opheffen van de bond. Hun voornaamste doel tot nu toe is geweest om inzicht te krijgen in de toestand van de administratie en de financieŽn, zoals deze zijn achtergelaten door het vorige bestuur, in het bijzonder de voormalige penningmeester/ledenadministrateur.

Inmiddels is het ook wel duidelijk dat "Het Zeeaquarium" een stille dood is gestorven. Eigenaar Dennis Bakker zwijgt in alle talen, het enige dat er echt nog is gebeurd na het verschijnen van nummer 5/2007 is dat sinds tijd de websites van Het Zeeaquarium en zijn "Stichting Aqua Terra" alleen nog maar een blanco pagina tonen. Daarom heeft het Vivarium bestuur besloten om alle NBBZ-leden het NBBZ-deel van de contributie a € 30,– over 2008 terug te betalen. Dit bedrag zal zo spoedig mogelijk worden overgemaakt.

Na dit negatieve zeewaternieuws ook nog wat goed nieuws: inmiddels is er een nieuw Nederlandstalig zeewaterblad verschenen: "Dream Reef." Het is een kwartaalblad en het tweede nummer is inmiddels uit. We hebben een proefnummer toegezonden gekregen, dus op de volgende bijeenkomsten ligt deze ter inzage. Wij hebben als Vivarium een aanbod gekregen voor een korting van 10% op de abonnementsprijs van € 25,–. Daarmee komt de prijs voor een abonnement voor Vivarium zeewaterleden op € 22,50. Daarom roept het bestuur alle Vivarium zeewaterleden op om te laten weten of u een abonnement op Dream Reef op prijs stelt? Zonder reactie zullen wij u niet inschrijven voor een abonnement op Dream Reef!

Als u voor 15 oktober aangeeft dat u voor 2009 een abonnement wilt, dan wordt het automatisch verrekend in de contributie.

Aquaria Antwerp

We hebben van aquarimgroothandel Aquaria Antwerp een email ontvangen met de mededeling dat zij naar aanleiding van steeds meer verzoeken van (Belgische) verenigingen of zij direct bij hun vissen konden kopen, hebben besloten om de leden van alle Belgische en Nederlandse aquariumverenigingen de mogelijkheid te bieden om direct bij hen te kopen.

Aquaria Antwerp is gelegen op de Kontichsesteenweg 12a, 2630 Aartselaar (BelgiŽ). (verbindingsweg tussen snelwegen A12 en E19). Ze hebben 2000 aquariums, 60 bassins met vijvervissen en 50 plantenbakken in hun bedrijf. Daarnaast hebben ze 15 vierkante meter aan diepvriesruimte voor voer. We kunnen er zowel als groep als afzonderlijk terecht. De actuele openingstijden zijn te vinden op hun website www.aquaria-antwerp.be. Daarop staan dat ze open zijn op weekdagen van 8 tot 19 uur, behalve op maandag vanaf 11 uur, op zaterdag van 10 tot 17 uur, zondags gesloten.

We hebben op 18 augustus nog hun stocklijsten van vissen, planten, materialen en voeders gekregen. Wie er belangstelling voor heeft kan ik deze doorsturen. Maar op hun site is altijd de meest actuele lijst te vinden.

Terrariumopmaat.nl

Terrariumopmaat.nl heeft een aanbod gedaan aan Vivarium: alle leden van Vivarium krijgen 10% korting op alle aankopen via hun website. Kijk dus eens rond op hun site en mocht je besluiten iets te bestellen, vermeld dan dat je Vivarium lid bent.

IdeeŽn voor lezing december?

Zoals u kunt zien in de Vivarium agenda verderop in de nieuwsbrief hebben we nog geen activiteit gepland voor de bijeenkomst van december. We zouden daarom graag van alle leden willen weten of zij nog een goed idee hebben voor deze bijeenkomst?

Ook de leden die we niet regelmatig zien op de bijeenkomsten: wat zouden we kunnen organiseren waarvoor u naar een Vivarium bijeenkomst zou komen? Ook als we uw idee niet meteen kunnen realiseren voor de bijeenkomst van december, dan gaat het niet verloren. We nemen alle ideeŽn dan mee voor de planning van de bijeenkomsten in 2009.

Verslagen

Terugblik Vivarium barbecue 2008

Op zaterdag 23 augustus hadden we al weer voor de vierde keer de jaarlijkse Vivarium barbecue. Deze keer waren er 18 leden en partners aanwezig, het aantal lijkt elk jaar nog te stijgen. We hebben vele positieve geluiden gehoord, iedereen vond het zeer gezellig en de onderlinge contacten zijn ook weer eens aangehaald.

Het was een geslaagde middag, we hebben geluk gehad met het weer, we waren voorbereid op regen, maar hebben geen druppel gezien tijdens de barbecue. De Vivarium leden die niet aanwezig waren hebben wat gemist!

Achterwand verenigingsaquarium

In juni hebben we het verenigingsaquarium flink aangepakt. We hebben een groot deel van de Javavaren die het middendeel verstopte verwijderd, en het aquarium is nu een stuk meer "open" en lijkt daardoor een stuk ruimer. Inmiddels hebben we ook een paar echte oppervlaktevissen toegevoegd (Aplocheilus lineatus "Smaragd." Let met dit soort vissen op dat je je aquarium goed afsluit, ik trof er laatst twee verdroogd aan boven op de bijna geheel gesloten dekruiten...). Ik ben ook langzamerhand het aantal kersebuiken aan het verminderen, zodat de bevolking wat meer in evenwicht komt.

We hebben nu eigenlijk nog een probleempje met het aquarium: de achterwand die we hadden opgebouwd met leisteen die tegen de ruiten was geplakt met siliconenlijm, heeft grotendeels losgelaten, wat lelijke plekken achterlaat. Ik heb inmiddels nog wat (achtergrond-)planten geplant (vallisneria en stricta, daarnaast nog wat mosselplantjes, lotussen en crypto's, mede met dank aan Jan Dekkers) en dat helpt natuurlijk, zolang ze het goed blijven doen. Maar uiteindelijk is het toch beter om de achterwand te vervangen.

Ik heb zelf nog een paar structuurplaten van een door en door bruin hard soort tempex, maar niet genoeg om de hele achterwand en de zijwanden helemaal mee te bedekken. Als er een paar leden zijn die nog plaat over hebben (tot 50 cm hoog, iets minder is ook goed) en deze ook willen doneren, dan krijgen we misschien genoeg bij elkaar om weer een nette achterwand te maken? Andere ideeen zijn ook welkom! Ook achtergrondplanten kunnen we nog heel goed gebruiken in het aquarium, iedereen die na onderhoud van zijn aquarium wat achtergrondplanten overheeft: breng ze mee naar de verenigingsavond! En als ze niet meer passen in het verenigingsaquarium, dan is er vast wel een ander lid blij mee!

Agenda

Vivarium heeft elke maand een ledenavond, op de tweede dinsdag van de maand, behalve in de vakantiemaanden juli en augustus. We zijn afwisselend te vinden in zaal Kraaihei van buurthuis de Kadans aan de Sint Jozefstraat 1, 5684 TS Best (buslijn 142) en in verzorgingscentrum Brunswijck aan de Generaal Bradleylaan 1, 5623 KM Eindhoven (lijn 2 of 109). We beginnen om 20 uur (tenzij anders aangegeven).

De agenda ziet er voor de rest van 2008 als volgt uit:

Datum Activiteit Locatie
di   9 sept Willem Postma: "Fijn bezig zijn" Kadans
di 14 okt lezing Joop Brokke, planten Brunswijck
di 11 nov Kwis verzorgd door Harrie v.d. Meerakker Kadans
di   9 dec N.n.b. Brunswijck

*) Niet definitief gepland. Er kan dus nog wat aan de inhoud veranderen.
N.B. De data staan wel vast, dus er is zeker een bijeenkomst!

Kalender

20 t/m 22 september: Aqua-show 2008 Hoboken (B)

Van zaterdag 20 tot en met maandag 22 september organiseert Gracilis Hoboken hun jaarlijkse aqua-show in de tent achter hun lokaal aan de kioskplaats 7 te Hoboken (BelgiŽ). Open van 10 tot 18 uur, toegang gratis.

20 en 21 september: Tropenweelde Klein-Willebroek (B)

Op zaterdag 20 en zondag 21 september organiseert De Minor Rupel-Vaartland hun 29e Tropenweelde, een aquarium- en terrariumtentoonstelling, in de gemeentelijke feestzaal aan de Schoolstraat 24 te Klein-Willebroek (BelgiŽ). Open van 10 tot 21:30 uur.

21 september: pijlgifkikkerhobbydag Den Hoorn (bij Delft)

Op zondag 21 september organiseert Delft Blue Azureus hun 5e pijlgifkikkerhobbydag in zalencomplex "De HoornbloemĒ aan het Koningin Julianaplein 1-3 te Den Hoorn (ZH) bij Delft. Gifkikkers, daggekko's, vissen, garnalen, planten en allerlei andere zaken. Open van 10 tot 16 uur, toegang € 3,–, kinderen t/m 12 jaar en DBA-leden gratis. Crea-hoek voor kinderen, uitgebreide horeca, verwarmde zalen. Meer informatie op website www.dbazureus.nl

27 september: 2e Nederlands Zeewaterevenement Spijk

Op zaterdag 27 september aanstaande organiseert MarineAquarium in samenwerking met zeeaquariumvereniging De Anemoon het tweede Nederlandse Zeewaterevenement 2008 in "De Lindehof" aan de Spijkse Kweldijk 53 te Spijk (gem. Lingewaal). Aanvang 11 uur tot plm. 18 uur. Entree € 5,–. Maximum 200 deelnemers, plaatsen reserveren via een email naar event2008@orange.nl. Meer informatie is te vinden op websites www.marineaquarium.nl en www.zavdeanemoon.nl.

27 t/m 30 september: AFBBAT Aqua-show 2008 Schoten (B)

Van zaterdag 27 tot en met dinsdag 30 september organiseert Pristella Schoten in samenwerking met Gracilis Hoboken, Kardinaal Kapellen en Rosaceus Wilrijk de AFBBAT Aqua-show 2008 in zaal Bloemendaal aan de Paalstraat 285 te Schoten (BelgiŽ). Open zaterdag en zondag van 10 tot 20 uur, maaandag van 17 tot 20 uur en dinsdag van 17 tot 19 uur.

27 september t/m 4 oktober: Reptielen- en amfibieŽnshow Hamme (B)

Van zaterdag 27 september tot en met zaterdag 4 oktober organiseert Anolis naar aanleiding van haar vijftienjarig bestaan een reptielen- en amfibieŽnshow in zaal "Den Bond" aan de Kleinhulst 63 te Hamme (BelgiŽ). Entree gratis, open op van 14 tot 20 uur, op zondag en zaterdag 4 oktober vanaf 10 uur. Meer informatie op website www.anolis.be.

28 september: Ruilbeurs Maroni Maaseik (B)

Op zondag 28 september organiseert Maroni Maaseik hun 18e ruilbeurs in College H. Kruis St.-Ursula aan de Zandbergerstraat 21 te Neeroeteren (BelgiŽ). "Ruilen en verkopen van alles wat met de aquaristiek te maken heeft (vissen, planten, vijvers en terrariumdieren)." Geopend van 10 tot 16 uur, toegang gratis. Ruime parkeerplaats.

28 september: Naturaria fair Antwerpen (B)

Op zondag 28 september organiseren Terra, Aquatom en Kave weer de Naturaria beurs in het bouwcentrum van de Antwerp Expo aan de J. v. Rijswijcklaan 191 te Antwerpen (BelgiŽ). Open van 10 tot 16 uur, toegang € 7,–. Info: www.naturaria-fair.be.

Verenigingsinformatie

opgericht 1927 Beschermheer drs. F. Philips jr. augustus/september 2008

Aangesloten bij de N.B.A.T. en de N.B.B.Z.

Voorzitter
Edith de Jongh
Groningenlaan 3
5691 KH Son
0499 - 329 126
Secretaris
Eric van de Meerakker
Groningenlaan 3
5691 KH Son
0499 - 329 126
Penningmeester a.i.
Gerard Vermeulen
Hulstbosakker 57
5625 VS Eindhoven
040 - 2489 890
Bestuurslid/Bibliotheek
Gerard Swemmers
Poeijersstraat 35A
5642 GA Eindhoven
040 - 2810 792
Bestuurslid/Redactie
Ferdie Gosselink
Baarsstraat 2
5615 RG Eindhoven
06 - 2486 5247
 
Ledenadministrateur
Harrie van de Meerakker
Meijerijlaan 43
5628 BC Eindhoven
040 - 2428 724
Public Relations
Jan van Zeeland
Matterhorn 41
5624 NR Eindhoven
040 - 2260 051
 
Redactieadres
 
Groningenlaan 3
5691 KH Son
06 - 2486 5247
Redactie
 
 
Ferdie Gosselink
Eric v/d Meerakker
Gerard Swemmers
Edith de Jongh
Harrie v/d Meerakker
 
 
Website / Email
www.AV-Vivarium.net

Contributie

De Vivariumcontributie bedraagt € 27,50 per jaar. Jeugdleden tot 16 jaar betalen € 15,50 per jaar. Het lidmaatschap als huisgenootlid is gratis. De contributies voor de bonden/tijdschriften bedragen:
N.B.A.T./Het Aquarium € 27,– per jaar,
Dream Reef (zeew., Ned.) € 22,50 per jaar.

Het inschrijfgeld ŗ € 5,– en de contributie zijn te voldoen op gironummer 1113703 t.n.v. "Penningmeester Vivarium." Opzeggen van het lidmaatschap kan uitsluitend twee maanden tevoren en schriftelijk geschieden bij de ledenadministratie.

Overname van kopij is toegestaan mits voorzien van auteur Ťn bronvermelding,
tenzij anders vermeld.


Alle ingezonden kopij is voor verantwoording van de auteurs.
Heevis HEEVIS
Schootsestraat 138
5616 RH Eindhoven
040 - 2510677
U koopt toch ook
bij onze

Aquariumcentrum Helmond Aquariumcentrum Helmond
Jan v.d. Spekstraat 29
5701 BW Helmond
0492 - 534387
Chrisgarnalenshop Chrisgarnalenshop
Lau Mazirellaan 259
2525 ZM Den Haag
06 - 55855252
Aquabeek Aquabeek
Sint Magdalenaweg 6
5423 XK Handel
0492 - 325366
Hier had uw

kunnen staan!
Aquarium Coenen Aquarium Coenen
Kon. Julianaweg 21
5684 VA Best
0499 - 395000
©2006–2022 Vivarium en auteurs. All rights reserved.