VIVARIUM
EINDHOVEN
Vivarium Logo 150x90

VIVARIUM NIEUWSBRIEF

Inhoud maart 2009

 1. Aankondigingen
 2. Artikelen
 3. Agenda
 4. Kalender
 5. Verenigingsinformatie

Aankondigingen

Ledenavond 10 maart: discussieavond

We hebben op dinsdag 10 maart weer de vaste ledenbijeenkomst van maart op het programma staan, zoals dit jaar elke maand in zaal Kraaihei van de Kadans. Omdat we ook al de excursie naar Gent (programma gewijzigd, zie verderop) en de Vivarium beurs (aankondiging zie verderop) in maart op het programma hebben staan, hadden we besloten om op deze avond geen lezing of iets dergelijks te organiseren. Het wordt dus een ontmoetings- en discussieavond. Misschien een mooie gelegenheid voor (nieuwe) leden om eens nader kennis te maken met de vereniging, eventuele vragen te stellen waar ze mee "worstelen" en/of misschien iets te vertellen over hun beleving van onze hobby? Daarnaast zullen we wat onderhoud plegen aan het verenigingsaquarium en tot slot de oproep: als iemand nog planten overheeft, andere leden van de vereniging (ook ondergetekende) hebben daar vast wel belangstelling voor, dus neem ze mee! Dat geldt overigens niet alleen voor deze avond, maar voor elke ledenbijeenkomst. Mijn eigen aquarium zit momenteel in de opstartfase, de planten (en ook de onvermijdelijke algen) die er in zitten beginnen aan te slaan, hopelijk winnen de planten het! Ik heb dus vooral belangstelling voor gemakkelijke, snelgroeiende planten om de opstartfase tot een succes te maken.

Ik hoop op een grote opkomst. Als er op de bijeenkomst vorige maand niet drie nieuwe leden aanwezig waren geweest, was de opkomst echt te mager geweest om recht te doen aan de zeer interessante zeewaterlezing van Andre Jansen, ook voor degene die geen zeewaterbak in huis heeft. Iedereen wordt dus verwacht op dinsdag 10 maart om 20 uur!

Namens de activiteitencommissie,
Eric van de Meerakker.

Excursie 14 maart: bezoek Plantentuin Gent en Poisson d'Or

We hebben het programma van de excursie van 14 maart moeten aanpassen, omdat Christel Kasselman om gezondheidsredenen de lezing heeft moeten afzeggen. We hebben daarom teruggegrepen naar het oorspronkelijke plan om ook de grote aquariumzaak Poisson d'Or in de buurt van Moeskroen te bezoeken. We gaan dus beginnen met het bezoeken van de plantentuin van de Universiteit van Gent. Interessante items zijn onder andere een subtropische en tropische kas, vleesetende planten en orchideeŽn. In de middag gaan we dan naar Poisson d'Or. 's Avonds is er voor belangstellenden ook de uitslag van de districtskeuring nog in Valkenswaard.

Programma:

 • 8u vertrek Eindhoven
  (reistijd plm. 1,5 uur)
 • 9u30 aankomst bij plantentuin Gent
  (enige reserve voor tegenslagen onderweg)
 • 12u einde bezoek plantentuin, lunch
  (zoeken we een eetgelegenheid of neemt ieder zijn eigen lunch mee?)
 • 13u vertrek naar Etampuis
 • 13u30 aankomst bij Poisson d'Or
 • 16u (uiterlijk) vertrek naar huis
  (reistijd plm. 2 uur vanuit Etampuis, ivm districtsavond Valkenswaard)

Aangezien we niet meer te maken hebben met een voorinschrijving, kan iedereen die alsnog mee wil zich nog aanmelden uiterlijk 11 maart bij uw secretaris, Eric van de Meerakker. Op dit moment staat de teller op zeven deelnemers, en hoe meer hoe gezelliger!

14 maart: uitslag districtskeuring 2008/2009

Zaterdagavond 14 maart 2009 zal de uitslag van de keuring bekend gemaakt worden in zaal Lugano aan de Leenderweg 42 te Valkenswaard (telefoon 040-2015019).

Logo Kempvis Valkenswaard

Het programma ziet er als volgt uit:

 • 18u30 Zaal open
  Ontvangst deelnemers met koffie
 • 19u30 Opening door voorzitter De Kempvis
  Woordje bestuur District
 • 19u45 Presentatie van de gekeurde vivaria
 • 20u45 Korte pauze (verkoop lotjes loterij)
 • 21u15 Vervolg presentatie
 • 22u00 Korte pauze (verkoop lotjes loterij)
 • 22u15 Grote loterij
 • 22u45 Uitslag districtskeuring
  Vijver
  Terraria
  Zeeaquaria
  Speciaalaquaria
  Gezelschapsaquaria

Het bestuur van aquariumvereniging De Kempvis heeft er alles aan gedaan om van deze avond een gezellige aquariumavond te maken waarbij vooral weer eens met de leden van andere verenigingen kan worden bijgepraat. Laat deze kans niet voorbijgaan en zorg dat je er zelf bij bent. Tot 14 maart.

Bestuur De Kempvis Valkenswaard

P.S. Parkeren is geen probleem maar let wel op dat je niet op een plaats voor vergunninghouders parkeert.

28 of 29 maart: beursbezoek V[vv]ivarium 2009

Zoals ook in de kalender te lezen is op zaterdag 28 en zondag 29 maart weer de Vivarium beurs in Utrecht. Deze beurs is vorig jaar voor de eerste keer gehouden en was meteen al een groot succes, en dit jaar zal deze nog een stuk groter zijn. Als bestuur van Vivarium willen we graag weten wie er graag gezamenlijk naar deze beurs zou willen rijden en op welke datum. Graag opgeven uiterlijk 14 maart, zodat we ook nog gebruik kunnen maken van de korting van € 2,– op de entreeprijs van € 8,–. Deze korting kun je alleen krijgen als je tevoren online kaartjes koopt met een kortingscode. Voor wie toch op eigen gelegenheid wil gaan hebben we ook een aantal kaarten met kortingscode beschikbaar. Deze zijn te krijgen op de bijeenkomst op 10 maart.

Graag dus aanmelden met voorkeursdatum uiterlijk 14 maart bij uw secretaris, Eric van de Meerakker.

Vissenforum.nl

Van de beheerder van vissenforum.nl kregen we het volgende bericht:

Geachte Aquaterra vrienden.

Gaarne willen wij ons aan u voorstellen. Met wij wordt bedoeld een groep mensen die zich verenigd hebben op een nieuw Forum onder de naam Vissenforum. Op dit moment is het aantal forum vrienden en vriendinnen ongeveer 800. Vissenforum is een informatief forum voor de beginnende en gevorderde aquariaan.

Wat is er zoal te doen op het Vissenforum ?

 1. U kunt een fotoalbum aanmaken en andere albums bekijken. Dus ideeŽn opdoen en/of meedenken en adviseren.
 2. Het forum bevat een grote informatieve database samengesteld door de leden en aangevuld door de leden. We proberen zo compleet mogelijk te worden.
 3. Er worden regelmatig op het forum wedstrijden gehouden met uiteenlopende onderwerpen en aardige prijsjes.
 4. U kunt aquariumbenodigdheden verkopen en kopen. Regelmatig is er aanbod van vis en techniek.
 5. U kunt een bepaalde stelling neerzetten en via het forum hierover discussiŽren.
 6. Tevens is er een zogenaamde koffiehoek, waar men het over van alles en nog wat kan hebben.

Het forum heeft u nog veel meer te bieden. Wat dacht u van informatie over algen, planten, vissen zowel in de zoetwater als de zoutwater afdeling. Juist op dit moment is er veel discussie over brakwater. Toch wel leuk om mee te adviseren als je er al ervaring mee hebt.

Meld u aan op het vissenforum aanmelden is gratis meedoen ook.

U dames en heren bent op ons forum van harte welkom.

Artikelen

Cursus Aquariumhouden deel 2

A-1-2 Het speciaalaquarium dieren en planten
Detail speciaalaquarium dieren en planten van H. v.d. Meerakker, Vivarium, district 2007 (Tweede plaats)
Detail speciaalaquarium dieren en planten van H. v.d. Meerakker, Vivarium, district 2007 (tweede plaats)

Een aquarium dat voornamelijk ingericht is om een speciale groep van dieren (hoofdzakelijk vissen) te verzorgen onder de omstandigheden die voor hen als soorteigen worden beschouwd. Eenvoudig gezegd verstaat men hieronder een aquarium waarin getracht is een stukje van een biotoop, een poeltje, een slootje of een tropisch beekje, zo natuurgetrouw mogelijk te imiteren. Het is duidelijk dat dit bijzonder moeilijk is, een goede voorlichting op dit gebied ontbreekt vrijwel geheel en de mogelijkheden zijn beperkt. Dit type aquarium vraagt om gedegen studie van de omgeving waarin de vissen en planten die men wil houden voorkomen. Daarom is dit soort aquaria meer geschikt voor de gevorderde liefhebber. Ten opzichte van het hiervoor omschreven gezelschapsaquarium zal het biotoopaquarium er qua inrichting meestal wat eentonig uitzien, maar daar staat tegenover dat men veel oorspronkelijke gedragingen van de vissen kan waarnemen die in een gezelschapsbak geheel of gedeeltelijk verloren gaan. Als we het hebben over een biotoopaquarium zal dit veelal een aquarium zijn met discusvissen, maanvissen, levendbarende vissen, meervallen of tandkarpers.

Bij de samenstelling van de groepen vissen is het wenselijk rekening te houden met het gedrag en de leefgewoonte van de gekozen soort. Men kan beter geen soorten houden waarvan bekend is dat ze een dergelijk groot territorium vormen, dat het ten koste kan gaan van het welzijn van de rest van de bewoners of soortgenoten. Vissen die een territorium vormen zijn cichliden, labyrintvissen, veel meervallen en ook veel karperachtigen. De samenstelling van het dierenbestand kan, afhankelijk van het type aquarium, gebaseerd zijn op een of meer van de volgende factoren: voedingsgewoonte, broedgedrag, sociale families, overeenkomstige gebieden van herkomst of gelijkwaardige levenscondities.

A-1-3 Het speciaalaquarium hoofdzakelijk dieren
Speciaalaquarium van AE.J. van den Berg, Danio Rerio, landelijke huiskeuring 2008 (tiende plaats)
Speciaalaquarium van AE.J. van den Berg, lid Danio Rerio, landelijke huiskeuring 2008 (Tiende plaats)

Een aquarium dat voornamelijk ingericht is om een speciale groep van dieren (hoofdzakelijk vissen) te verzorgen onder de beste omstandigheden. In deze aquaria komt net als in het biotoop geen of bijna geen vegetatie voor behalve algen. Enkele voorbeelden zijn: Cichliden uit de Afrikaanse meren of uit Midden-Amerika (Fam. Cichlidae).

De meeste mensen kennen dit type aquarium als een stenenbak. Primair staat in deze aquaria het welbevinden van de dieren centraal. Zeer veel aandacht zal er daarom geschonken moeten worden aan de opbouw en inrichting. Tevens is de viskeuze zo dat de dieren rustig samen kunnen leven.

(Einde cursus Aquariumhouden deel 2)

Agenda

Vivarium heeft op de tweede dinsdag van elke maand een ledenavond, behalve in de vakantiemaanden juli en augustus. We zijn te vinden in zaal Kraaihei van buurthuis Kadans aan de Sint Jozefstraat 1, 5684 TS Best (buslijn 142). We beginnen om 20 uur (tenzij anders aangegeven).

De agenda ziet er voor de rest van 2009 als volgt uit:

  Datum   Activiteit Locatie
di 10 mrt Discussieavond Kadans
za 14 mrt Excursie Gent: 10u plantentuin Universiteit
tot 12u, daarna Poisson d'Or
Gent/
Etampuis
za 14 mrt Uitslag districtskeuring 2009 door
De Kempvis n.a.v hun 25-jarig jubileum
(zaal open 18u30, programma begint 19u30)
Valkenswaard
za 28 of
zo 29 mrt
V[vv]ivarium 2009 beurs
in de Veemarkthallen te Utrecht * 
Utrecht
di 14 apr Natuurlezing door Jan Bos: "De Boktse beemden" Kadans
di 12 mei Watermeetavond *  Kadans
di   9 juni Willem Postma: "Aquariumwereld 2" Kadans
di   8 sep wordt momenteel nog vastgesteld Kadans
di 13 okt Eddy Leysen: "Filters en filtersystemen" Kadans
di 10 nov wordt momenteel nog vastgesteld Kadans
di   8 dec wordt momenteel nog vastgesteld Kadans

*) Niet definitief gepland. Er kan dus nog wat aan de inhoud veranderen.
N.B. De data van de dinsdagavonden staan wel vast, dus er is dan zeker een bijeenkomst!

Naast deze activiteiten wordt er nog aan enkele andere bijzondere activiteiten gedacht. Zodra er een datum bekend is, zal de activiteit worden toegevoegd.

Kalender

14 maart: Bijeenkomst WAP Maarn

Op zaterdag 14 maart organiseert de Werkgroep Aquatische Planten een ledenbijeenkomst in de "Twee Marken" aan het Trompplein 5 te Maarn. Aanvang 11 uur, zaal open vanaf 10 uur.

14 maart: AFGELAST lezing van Christel Kasselman in Gent (B)

Helaas heeft Christel Kasselman wegens gezondheidsredenen deze lezing moeten afzeggen. Iedereen die zich heeft ingeschreven en heeft betaald krijgt zijn geld teruggestort. Meer informatie op website www.aquariana.be.

14 maart: Uitslag districtskeuring 2009 Valkenswaard

Op zaterdag 14 maart organiseert De Kempvis naar aanleiding van hun 25-jarig bestaan de "Uitslag districtskeuring 2009" in zaal Lugano aan de Leenderweg 42 te Valkenswaard. Zaal open vanaf 18u30, het programma begint om 19u30. Nadere informatie volgt in de aankondiging in de Vivarium nieuwsbrief.

15 maart: NBAT Aqua-terra markt Veenendaal

Op zondag 15 maart organiseert de NBAT de jaarlijkse Aqua-terra markt in de Veenendaalhal aan de Nijverheidslaan 6 te Veenendaal. Open van 11 tot 15 uur, toegang gratis voor NBAT-leden en ťťn introducť, niet-leden € 3,–, kinderen t/m 12 jaar gratis. Nadere informatie op de website www.nbat.nl.

15 maart: Aquabeurs Court-Saint-Etienne (B)

Op zondag 15 maart organiseert Le Meeki een aquabeurs in zaal Defalque aan de Rue Defaulque 4 te Court-Saint-Etienne (BelgiŽ). Open van 10 tot 15 uur, toegang gratis. "Vissen, planten, materieel, aquariums, tuinvijvers, voeding, boeken en tijdschriften."

28 en 29 maart: Vivarium 2009 beurs Utrecht

Op zaterdag 28 en zondag 29 maart opent Vivarium wederom haar deuren in de Veemarkthallen aan de Sartreweg 1-3 te Utrecht. "Een unieke vivariumbeurs op 11.000 m2 met een spectaculair programma van activiteiten, lezingen en workshops." Open van 10 tot 17 uur, toegang € 8,–, online met kortingscode € 6,– (tot 22 maart). Meer informatie en kaartverkoop op website www.vivarium2009.nl.

5 april: Aquariumbeurs Oostakker (B)

Op zondag 5 april organiseert Tropicana een aquariumbeurs in cafť de Hoeve aan de Krijtestraat 103 te Oostakker (BelgiŽ). Open van 10 tot 15 uur, toegang gratis. Meer informatie op website www.tropicana-lo.be.

5 april: Terraria Houten (Utrecht)

Op zondag 5 april organiseert TER "Nederlands grootste terrariumevenement" in het Euretco Expo center aan de Meidoornkade 24 te Houten (Utrecht). Open van 10 tot 17 uur, toegang € 9,– voor volwassenen, 65+ en kinderen tot 12 jaar € 6,–, kinderen tot 5 jaar gratis. Dit is onderdeel van "Dierenpret Houten" dat verder als onderdelen omvat de Exoknaag, Kattenshow, Kromsnaveldag, Spinnen en insecten en Nationale Frettendag, die u ook kunt bezoeken zonder verder entree te betalen. Meer informatie op de website www.ter.nl.

13 april: Reptilica Roosendaal

Op maandag 13 april (Pasen) organiseert Reptilica een terrariumbeurs in de Zuidwesthallen aan de Commandobaan 10 te Roosendaal. Open van 11 tot 17u30. Toegang € 5,– voor volwassenen, 65+ en kinderen tot 12 jaar € 3,50, op de website www.reptilica.nl kan een kortingsbon van € 1,50 worden aangevraagd.

Verenigingsinformatie

opgericht 1927 Beschermheer drs. F. Philips jr. maart 2009

Aangesloten bij de N.B.A.T. en de N.B.B.Z.

Voorzitter
Edith de Jongh
Groningenlaan 3
5691 KH Son
0499 - 329 126
Secretaris
Eric van de Meerakker
Groningenlaan 3
5691 KH Son
0499 - 329 126
Penningmeester a.i.
Gerard Vermeulen
Hulstbosakker 57
5625 VS Eindhoven
040 - 2489 890
Bestuurslid/Bibliotheek
Gerard Swemmers
Poeijersstraat 35A
5642 GA Eindhoven
040 - 2810 792
Bestuurslid/Redactie
Ferdie Gosselink
Baarsstraat 2
5615 RG Eindhoven
06 - 2486 5247
 
Ledenadministrateur
Harrie van de Meerakker
Meijerijlaan 43
5628 BC Eindhoven
040 - 2428 724
Public Relations
Jan van Zeeland
Matterhorn 41
5624 NR Eindhoven
040 - 2260 051
 
Redactieadres
 
Groningenlaan 3
5691 KH Son
06 - 2486 5247
Redactie
 
 
Ferdie Gosselink
Eric v/d Meerakker
Gerard Swemmers
Edith de Jongh
Harrie v/d Meerakker
 
 
Ereleden Joop Brokke  
 
Website / Email
www.AV-Vivarium.net

Contributie

De Vivariumcontributie bedraagt € 28,25 per jaar. Jeugdleden tot 16 jaar betalen € 16,– per jaar. Het lidmaatschap als huisgenootlid is gratis. De contributies voor de bonden/tijdschriften bedragen:
N.B.A.T./Het Aquarium € 27,– per jaar,
Dream Reef (zeew., Ned.) € 20,– per jaar.

Het inschrijfgeld ŗ € 5,– en de contributie zijn te voldoen op gironummer 1113703 t.n.v. "Penningmeester Vivarium." Opzeggen van het lidmaatschap kan uitsluitend twee maanden tevoren en schriftelijk geschieden bij de ledenadministratie.

Overname van kopij is toegestaan mits voorzien van auteur Ťn bronvermelding,
tenzij anders vermeld.


Alle ingezonden kopij is voor verantwoording van de auteurs.
Heevis HEEVIS
Schootsestraat 138
5616 RH Eindhoven
040 - 2510677
U koopt toch ook
bij onze

Aquariumcentrum Helmond Aquariumcentrum Helmond
Jan v.d. Spekstraat 29
5701 BW Helmond
0492 - 534387
Chrisgarnalenshop Chrisgarnalenshop
Lau Mazirellaan 259
2525 ZM Den Haag
06 - 55855252
Aquabeek Aquabeek
Sint Magdalenaweg 6
5423 XK Handel
0492 - 325366
Hier had uw

kunnen staan!
Aquarium Coenen Aquarium Coenen
Kon. Julianaweg 21
5684 VA Best
0499 - 395000
©2006–2022 Vivarium en auteurs. All rights reserved.