VIVARIUM
EINDHOVEN
Vivarium Logo 150x90

VIVARIUM NIEUWSBRIEF

Inhoud juni 2009

  1. Aankondigingen
  2. Artikelen
  3. Agenda
  4. Kalender
  5. Verenigingsinformatie

Aankondigingen

In memoriam: Ger Udink

Rouwkaart Ger Udink, crematie 8 juni 15:30, crematorium Heeze

Lezing 9 juni: Willem Postma, "Aquariumwereld (deel 2)"

Op dinsdag 9 juni aanstaande komt de heer Willem Postma weer bij ons een lezing verzorgen. We hebben ditmaal gekozen voor de lezing met de titel "Aquariumwereld deel 2." Dit ondanks dat we zijn lezing Aquariumwereld deel 1 (nog) niet hebben gezien. Maar dat mag geen probleem zijn, zoals we kunnen lezen in de volgende uitgebreide beschrijving:

Deze lezing lijkt op zijn voorganger (Aquariumwereld deel 1) genoeg om de titel: Aquariumwereld deel 2 te gebruiken. De opbouw is namelijk gelijk aan zijn voorganger. Veel diamateriaal, 230 dia’s, gevarieerd als een tentoonstellingsbezoek, met veel interessante informatie. Toch is het zeker niet zo, dat als u deel 1 heeft gezien, dat deel 2 dan alreeds bekend is. Integendeel, de variatie is zo groot dat zelfs deel 2 eerder gezien, geen probleem oplevert voor een bezoek aan deel 1.

Er is een onderdeel wat het kweken van eigen planten behandeld. De soorten die worden behandeld zijn veel gebruikte aquarium planten die in veel aquariums voorkwamen en -komen. Soorten zoals b.v. Barclaya longifolia, Aponogeton ulvaceus, Anubias, Lobelia’s etc. Kijkend in de aquariums op een tentoonstelling zult u vele vissen zien, die zeldzaam of niet vaak gehouden worden. We gaan een hele groep bekijken. Zoals goerami’s, barbelen, dwergcichliden, Midden-Amerikaanse cichliden, slijkspringers, pantsermeervallen, piranha’s, schijfzalmen, slangekopvissen en meerdere. Teveel om te vermelden. U begrijpt dat de nadruk in deze lezing meer kijken dan luisteren is.

Het fraaie paludarium komt nog eens langs met daarin zeer fraaie boomkikkers. Hyla kikkers, Litoria’s en Dendrobatus soorten zoals azurea, leucomelas en vele andere komen ruim aan bod, zoals ook hagedissen. Ook uit Rusland. Zelfs de kaaiman laat zich zien. Mooie opnames van killi-vissen, zoals de soorten van West-Afrika komen aanbod. Geweldig zoals deze dieren zich lieten fotograferen. Op deze tentoonstelling een schitterend mooie inzending van Australische regenboogvissen. De mooie soorten van het geslacht Melanotaenia en andere fraaie soorten komen langs.

Het kweekverslag is na al deze mooie nieuwe dieren (in onze hobby) een oude bekende. Of beter de oudst bekende, Macropodus opercularis. Een vis die omstreeks 1860 als eerste tropische aquariumvis te koop werd aangeboden bij de firma Cassius Delft. Een geweldige fraaie vis, maar een dier dat een gebruiksaanwijzing nodig heeft. Jammer, deze wordt nooit meegeleverd, dus Willem moest zelf maar bekijken hoe dit werkte. Via via collega’s, kennissen etc. kwam toch het ogenblik, dat deze moeilijke soort vis zich ging voortplanten. Dit is geweldig om te zien, en graag nodig ik u uit om dit komen zien. Waar? Op de contactavond.

Het wordt dus een lezing die voor allen interessant is en de nodige stof kan geven tot discussie. Zoals altijd is iedereen van harte welkom op 9 juni om 20 uur in zaal Kraaihei van De Kadans aan de St. Jozefstraat 1 te Best. Ik verwacht een grote opkomst!

Namens de activiteitencommissie,
Eric van de Meerakker.

Sites van Vivarium leden

Ons nieuwe lid Hans Vollinga is zeer actief bezig met zijn aquariumproject, het inrichten van een Queensland biotoop. Hij heeft op de vorige bijeenkomst een concept boekje laten zien waarin hij verslag doet van zijn project, maar inmiddels heeft hij er een website voor ingericht: H-A-Web ofwel www.h-a-web.nl. Hans nodigt iedereen van harte uit om eens op de site rond te kijken en zeker ook om te reageren.

Wij hebben naar aanleiding hiervan op de links pagina van de Vivarium website een nieuwe categorie geplaatst: Sites van leden. Als ook ook een website heeft over uw beleving van onze gezamenlijk hobby, laat het ons dan even weten, dan plaatsen we ook een link naar uw site.

Ook als u sites op het Internet weet die over onze hobby gaan en die u interessant vindt, dan horen wij dat graag zodat we ook deze op de links pagina van onze Vivarium site kunnen plaatsen. Het is allemaal toegevoegde waarde voor onze site!

Uw waarnemend webmaster,
Eric van de Meerakker.

Herkansing excursie Plantenkwekerij Westerhoven

Helaas is de vorige keer gebleken dat de belangstelling om Geerts' Plantenkwekerij in Westerhoven te bezoeken, te klein is geweest om de excursie door te laten gaan. Daarom willen we graag gebruik maken van de alternatieve mogelijkheid, om deze excursie alsnog te laten doorgaan in september.

Iedereen die belangstelling heeft om mee te gaan op deze excursie (zie de vorige nieuwsbrief voor een uitgebreider verhaal), kan zich aanmelden bij Ferdie Gosselink, email of telefoon 06 - 2486 5247 en geef even door met hoeveel personen je wilt komen en op welke dagen in september je wel of niet kunt. Hopelijk is er nu wel veel belangstelling!

Namens de activiteitencommissie,
Eric van de Meerakker.

Herinnering: (meer dan) 50% korting op kaartjes voor Zoo Parc Overloon!

Zoals de in de vorige nieuwsbrief vermeld, kunnen we voor u toegangskaarten voor Zoo Parc Overloon bestellen voor de prijs van € 7,25 in plaats van € 16,50. Deze kaarten zijn onbeperkt geldig! De eerste kaarten zijn inmiddels besteld en binnengekomen, er volgen nog twee bestelronden op dinsdag 9 juni en dinsdag 23 juni. Zie de vorige nieuwsbrief voor meer informatie.

Namens het bestuur,
Eric van de Meerakker.

Excursie 5 juli: LimBeurs?

Op zondag 5 juli staat weer de jaarlijkse LimBeurs op het programma, zoals ook in onze kalender staat:

5 juli: 20e LimBeurs Houthalen-Helchteren (B)

Op zondag 5 juli organiseert de Limburgse Federatie van de BBAT de 20e LimBeurs in instituut Don Bosco aan de Don Boscostraat te Houthalen-Helchteren (België). Open van 10 tot 16 uur, toegang volwassenen € 2,–, kinderen tot 12 jaar gratis. Meer informatie op website www.limbeurs.be.

We willen hierbij graag de belangstelling onder onze leden peilen om gezamenlijk naar deze beurs te gaan. Aansluitend is er ook nog gelegenheid om Hustinx in Hasselt te bezoeken, deze aquariumspeciaalzaak is altijd geopend op de zondag waarop de Limbeurs werd gehouden.

Iedereen die belangstelling heeft om mee te gaan op deze excursie kan zich aanmelden bij ondergetekende, email of telefoon 0499 – 329 126. Als je nog nooit een hobbybeurs hebt bezocht, dan is dit waarschijnlijk de beste keuze om er mee te beginnen!

Namens de activiteitencommissie,
Eric van de Meerakker.

Excursie 3 of 4 oktober: Zierfische & Aquarium 2009?

Op zaterdag 3 en zondag 4 oktober vindt in Duitsland weer de "Zierfische & Aquarium" beurs plaats, zoals ook in onze kalender staat:

1 t/m 4 oktober: "Siervissen & Aquarium" show Duisburg (D)

Van donderdag 1 tot en met zondag 4 oktober organiseert Zoo Zajac de twaalfde Siervissen & Aquarium show in de Krachtcentrale van het landschapspark Duisburg-Noord aan de Emscherstrasse 71 te Duisburg (Duitsland). "De grootste aquariumshow ter wereld." Open van 9 tot 18 uur, toegang 10 euro, kinderen tot 6 jaar gratis. Toegang geldt ook voor de gelijktijdig plaatsvindende Internationale Cichlidendagen, zie hieronder. Meer informatie via website www.zajac.de.

We willen hierbij graag de belangstelling onder onze leden peilen om gezamenlijk naar deze beurs te gaan. Deze beurs vormde de inspiratie voor de mensen van het Veni Vidi Vissie forum om de Vvvivarium beurs in Utrecht te gaan organiseren. Wie al op deze laatste beurs in Utrecht is geweest, weet ongeveer wat hij kan verwachten, maar dan in de overtreffende trap!

Iedereen die belangstelling heeft om mee te gaan op deze excursie kan zich aanmelden bij ondergetekende, email of telefoon 0499 – 329 126.

Namens de activiteitencommissie,
Eric van de Meerakker.

Excursie: Aquazoo Dusseldorf, november?

Naast bovenstaande beurzen is bij het bestuur het idee gerezen om te kijken of er voldoende belangstelling is om excursie naar de Aquazoo in Dusseldorf te organiseren. Daphnia Boxtel is er een paar jaar geleden geweest en een van de bestuursleden was zo enthousiast dat hij onderstaande beschrijving op de NBAT site heeft geschreven:

Excursietip voor iedere aquarist

door R. Smetsers, A.V. Daphnia, Boxtel

AV Daphnia uit Boxtel heeft een bezoek gebracht aan het Löbbecke Museum + Aquazoo in Düsseldorf, Duitsland. In de ruim 6.800 m² tentoonstellingsruimte treft men onder meer aan: 650 levende diersoorten, zo'n 80 aquaria met een totale inhoud van 613.000 liter water, een tropische hal met 62 landschapsterraria, een ruimte voor insecten met meer dan 230 vitrines en presentatietafels, grotere voorwerpen en speciale tentoonstellingen.

Ook kan men hier vele mineralen zien, stenen uit allerlei landen van de wereld. Er is ook een verzameling van ca 200.000 weekdieren en wetenschappelijke documentatie. Er zijn gigantische gezelschapsaquaria, halfrond, ca 3.50 m hoog en 15 à 25 m lang! Geweldig! Ook zeer interessant zijn de vele andere gezelschapsaquaria, aquaria met cichliden (o.a. uit het Malawi- en Tanganjikameer), vele zeeaquaria, waaronder ook zeer grote halfronde van 15 à 25 m lang en 3.50 m hoog, met o.a. zeeschildpadden, haaien en kaaimannen.

Wij vonden ook de vlinderverzameling zeer de moeite waard. Het was een geweldig fijne en leerzame dag, die we iedere aquariumvereniging kunnen aanraden voor een dagje uit. U zult er geen spijt van hebben.

Het adres is: Löbbecke Museum + Aquazoo, Kaiserwerter Strasse 380 (in Nordpark), D - 40200 Düsseldorf, tel. 0049-211-89-96150 en 89-94493.

Als je met de auto gaat: vanaf Duisburg via de B8, vanaf Krefeld de A52 en vanaf Neuss de B7. Verder volg je de borden met 'Messe- Stadion'. Kom je in de buurt, dan staan er borden met 'Löbbecke Aquazoo'. Veel plezier met deze prachtige vissen-, planten- en andere showaquaria.

Iedereen die belangstelling heeft om mee te gaan op deze excursie kan zich aanmelden bij ondergetekende, email of telefoon 0499 – 329 126.

Namens de activiteitencommissie,
Eric van de Meerakker.

Artikelen

Cursus Aquariumhouden deel 4

Door omstandigheden vervalt voor deze nieuwsbrief de vierde aflevering van de cursus aquariumhouden. In de volgende nieuwsbrief gaan we er uiteraard mee verder!

Agenda

Vivarium heeft op de tweede dinsdag van elke maand een ledenavond, behalve in de vakantiemaanden juli en augustus. We zijn te vinden in zaal Kraaihei van buurthuis Kadans aan de Sint Jozefstraat 1, 5684 TS Best (buslijn 142). We beginnen om 20 uur (tenzij anders aangegeven).

De agenda ziet er voor de rest van 2009 als volgt uit:

  Datum   Activiteit Locatie
di   9 juni Willem Postma: "Aquariumwereld 2" Kadans
di   8 sep wordt momenteel nog vastgesteld Kadans
di 13 okt Eddy Leysen: "Filters en filtersystemen" Kadans
di 10 nov wordt momenteel nog vastgesteld Kadans
di   8 dec wordt momenteel nog vastgesteld Kadans

*) Niet definitief gepland. Er kan dus nog wat aan de inhoud veranderen.
N.B. De data van de dinsdagavonden staan wel vast, dus er is dan zeker een bijeenkomst!

Naast deze activiteiten wordt er nog aan enkele andere bijzondere activiteiten gedacht. Zodra er een datum bekend is, zal de activiteit worden toegevoegd.

Kalender

12 t/m 19 juni: NBAT's Natuurstudieweek Landsrade

Van 12 tot en met 19 juni organiseert de NBAT weer een Natuurstudieweek te Landsrade. Meer informatie op de NBAT website op de website www.nbat.nl.

14 juni: Terraria Houten (Utrecht)

Op zondag 14 juni organiseert TER "Nederlands grootste terrariumevenement" in het Euretco Expo center aan de Meidoornkade 24 te Houten (Utrecht). Open van 10 tot 17 uur, toegang € 9,–, kinderen tot 5 jaar gratis.

20 juni: Bijeenkomst met visbeurs KFN Maarn

Op zaterdag 20 juni organiseert Killi Fish Nederland een ledenbijeenkomst met lezing, loterij en visbeurs in de "Twee Marken" aan het Trompplein 5 te Maarn. Aanvang 13 uur.

21 juni: Reptilica Hoofddorp

Op zondag 21 juni organiseert Reptilica een terrariumbeurs in Sportplaza het Spectrum aan de Assumburg 1 te Hoofddorp. Open van 11 tot 17u30, toegang € 5,– voor volwassenen, kinderen tot 12 jaar en 65+ € 3,50, op de website www.reptilica.nl kan een kortingsbon van € 1,50 worden aangevraagd.

5 juli: 20e LimBeurs Houthalen-Helchteren (B)

Op zondag 5 juli organiseert de Limburgse Federatie van de BBAT de 20e LimBeurs in instituut Don Bosco aan de Don Boscostraat te Houthalen-Helchteren (België). Open van 10 tot 16 uur, toegang volwassenen € 2,–, kinderen tot 12 jaar gratis. Meer informatie op website www.limbeurs.be.

Verenigingsinformatie

opgericht 1927 Beschermheer drs. F. Philips jr. juni 2009

Aangesloten bij de N.B.A.T. en de N.B.B.Z.

Voorzitter
Edith de Jongh
Groningenlaan 3
5691 KH Son
0499 - 329 126
Secretaris
Eric van de Meerakker
Groningenlaan 3
5691 KH Son
0499 - 329 126
Penningmeester a.i.
Gerard Vermeulen
Hulstbosakker 57
5625 VS Eindhoven
040 - 2489 890
Bestuurslid/Bibliotheek
Gerard Swemmers
Poeijersstraat 35A
5642 GA Eindhoven
040 - 2810 792
Bestuurslid/Redactie
Ferdie Gosselink
Baarsstraat 2
5615 RG Eindhoven
06 - 2486 5247
 
Ledenadministrateur
Harrie van de Meerakker
Meijerijlaan 43
5628 BC Eindhoven
040 - 2428 724
Public Relations
Jan van Zeeland
Matterhorn 41
5624 NR Eindhoven
040 - 2260 051
 
Redactieadres
 
Groningenlaan 3
5691 KH Son
06 - 2486 5247
Redactie
 
 
Ferdie Gosselink
Eric v/d Meerakker
Gerard Swemmers
Edith de Jongh
Harrie v/d Meerakker
 
 
Ereleden Joop Brokke  
 
Website / Email
www.AV-Vivarium.net

Contributie

De Vivariumcontributie bedraagt € 28,25 per jaar. Jeugdleden tot 16 jaar betalen € 16,– per jaar. Het lidmaatschap als huisgenootlid is gratis. De contributies voor de bonden/tijdschriften bedragen:
N.B.A.T./Het Aquarium € 27,– per jaar,
Dream Reef (zeew., Ned.) € 20,– per jaar.

Het inschrijfgeld à € 5,– en de contributie zijn te voldoen op gironummer 1113703 t.n.v. "Penningmeester Vivarium." Opzeggen van het lidmaatschap kan uitsluitend twee maanden tevoren en schriftelijk geschieden bij de ledenadministratie.

Overname van kopij is toegestaan mits voorzien van auteur èn bronvermelding,
tenzij anders vermeld.


Alle ingezonden kopij is voor verantwoording van de auteurs.
Heevis HEEVIS
Schootsestraat 138
5616 RH Eindhoven
040 - 2510677
U koopt toch ook
bij onze

Aquariumcentrum Helmond Aquariumcentrum Helmond
Jan v.d. Spekstraat 29
5701 BW Helmond
0492 - 534387
Chrisgarnalenshop Chrisgarnalenshop
Lau Mazirellaan 259
2525 ZM Den Haag
06 - 55855252
Aquabeek Aquabeek
Sint Magdalenaweg 6
5423 XK Handel
0492 - 325366
Hier had uw

kunnen staan!
Aquarium Coenen Aquarium Coenen
Kon. Julianaweg 21
5684 VA Best
0499 - 395000
©2006–2022 Vivarium en auteurs. All rights reserved.