VIVARIUM
EINDHOVEN
Vivarium Logo 150x90

VIVARIUM NIEUWSBRIEF

Inhoud maart 2010

  1. Aankondigingen
  2. Artikelen
  3. Agenda
  4. Kalender
  5. Verenigingsinformatie

Aankondigingen

Zeewaterlezing 9 maart: Ton Langeberg van Marine Water Systems

Op dinsdag 9 maart aanstaande komt Ton Langeberg bij ons een zeewaterlezing verzorgen. Hij is eigenaar van Marine Water Systems, Putte, en is ten zeerste aanbevolen door de voorzitter van zeeaquariumvereniging Cerianthus. Op de site van Marine Water Systems staat deze introductie:

Ton is sinds 27 jaar zoutwater aquariaan. In de beginfase heeft hij veel teleurstellingen ondervonden en heeft daarom diverse cursussen gevolgd op het gebied van waterbeheer en aquariuminrichting. Later groeide er ook belangstelling voor zoetwater aquaria en vijvers in al hun facetten. Ruim 15 jaar geleden, naast zijn fulltime baan, voorzichtig begonnen met een zoutwater winkel in een keldertje in Antwerpen (België). Gaandeweg begreep hij uit de reacties van de klanten dat er dringend behoefte was aan meer gespecialiseerde winkels en vooral ook uitleg en begeleiding van beginners. Voortvloeiend uit zijn eigen ervaring heeft hij besloten zich hier op toe te leggen om zo veel mogelijk mensen te behoeden voor teleurstellingen. Daarom besloot hij op een locatie in Putte (Nederland) een nieuwe winkel te beginnen om een groter assortiment aan te kunnen bieden en veel meer mensen te kunnen bereiken.

Een man met veel praktijkervaring dus, die ook in staat is anderen daarmee te helpen! Dat moet wel een interessante avond worden.

Zoals altijd is iedereen van harte welkom op 9 maart vanaf 20 uur in zaal Kraaihei van De Kadans aan de St. Jozefstraat 1 te Best. De lezing begint om 20u30. Ik hoop op een grote opkomst!

Namens de activiteitencommissie,
Eric van de Meerakker.

Oproep huiskameravonden

We willen als bestuur graag meer aandacht besteden aan de activiteit "huiskameravonden," zoals we die begin vorig jaar wel een tweetal hebben georganiseerd, maar dit is naderhand weer in het slop gekomen. Deze activiteit begint er natuurlijk mee dat een aantal leden de andere leden uitnodigen om eens naar hun aquarium te komen kijken, maar zeker de leden die zelf nog niet eerder zo'n avond hebben meegemaakt zullen daar nog wel wat vragen bij hebben. Daarom willen we iedereen die denkt dat hij misschien wel eens een paar verenigingsleden over de vloer wil hebben, en natuurlijk ook de personen die dit al zeker weten, vragen om contact op te nemen met:

Gerard Swemmers,
e-mailadres
telefoonnummer 040 – 2810 792

Kortingsbonnen Vivarium beurs

10 redenen om NIET naar Vivarium 2010 te gaan:

[*] Ik wil niet geïnformeerd worden op vooruitgangen die met vivaristiek te maken hebben

[*] Ik heb géén behoefte aan een groot aanbod van (bijzondere en zeldzame) planten

[*] Het evenement is mij veel te groot, om alles te zien zal ik veel moeten struinen. Daar heb ik een hekel aan.

[*] Wat de internationale sprekers met hun deskundigheid ook zullen zeggen, ik steek daar toch niets van op.

[*] Ik heb geen behoefte om met andere aquarianen en terrarianen gezellig bij te kletsen.

[*] Ik heb geen zin in speciale aanbiedingen van bedrijven die zich manifesteren daar. Ik betaal wel wat meer.

[*] Een grote baardagamententoonstelling? Een schitterende aquariumtentoonstelling? Doe mij maar mijn eigen bak, andere bakken interesseren mij niet.

[*] Ik snap echt niet wat je nu kan leren van workshops waarin het inrichten van een aquarium wordt uitgevoerd.

[*] Ik heb geen trek in het bekijken van natuurfilms uit biotopen als de Amazone of de Aziatische rivieren.

[*] Kasselman? Ad Konings? Wie zijn dat?

Vivarium 2010 vindt plaats in de Homeboxx hallen te Nieuwegein op 27 en 28 maart 2010

Voor de belangstellenden heeft Vivarium nog een aantal kortingsbonnen voor de Vivarium beurs die wordt gehouden op 27 en 28 maart 2010, zie de kalender. Deze bonnen kunnen worden meegenomen op de bijeenkomst van 9 maart, of worden afgehaald bij de secretaris, zie de verenigingsgegevens.

Herhaling advieskeuring

Zoals u vorige keer al heeft kunnen lezen willen we weer beginnen met keuringen, de eerste stap hierin is een advieskeuring voor tropische zoetwateraquaria. We hebben een "top"-aquariaan van een bevriende vereniging bereid gevonden deze advieskeuring, met de nadruk op "advies," te verrichten. Heeft u belangstelling, laat het dan graag zo spoedig mogelijk weten aan

Ferdie Gosselink,
e-mailadres
telefoonnummer 06 – 2486 5247

of

Harrie van de Meerakker,
e-mailadres
telefoonnummer 040 – 2428 724

Eenzelfde keuring voor zeewateraquarianen is helaas op dit moment nog niet mogelijk. Het bestuur zal wél proberen ook dit in de toekomst te realiseren.

We hopen op een grote deelname!

Herhaling uitnodiging uitslagavond districtskeuring

Vivarium ontving onderstaande uitnodiging van onze collega vereniging Daphnia Boxtel, die dit jaar de uitslag organiseert:

Aquariumvereniging Daphnia Boxtel nodigt u, uw partner en alle belangstellenden graag uit voor de feestelijke uitslagavond van de Districtskeuring Oost Brabant 2009/2010.

Deze uitslagavond wordt gehouden op zaterdag 13 maart 2010 in het VMBO-college aan de Baanderherenweg 2, 5282 RJ te Boxtel.

Het programma is als volgt:

18.30Zaal open
19.00Welkomstwoord door Wim vd Langenberg (Daphnia)
 Welkomstwoord door Theo v Meegen (District Oost Brabant)
19.15Aanvang Diapresentatie 1e deel
20.00Pauze
20.30Aanvang Diapresentatie 2e deel
21.15Pauze
22.15Trekking Loterij
22.40Prijs uitreiking
23.30Bekendmaking winaars Keuringspool
 Naborrelen en napraten...

Kortom; het belooft een gezellige Brabantse avond te worden dus:
tot de 13de in Boxtel!

Zo'n uitslagavond is natuurlijk een mooie gelegenheid om eens te kijken wat er zich allemaal rond dat thema "keuringen" afspeelt, dus als je er over denkt om mee te doen met de advieskeuring van Vivarium, is het misschien leuk om ook deze uitslagavond te bezoeken. Mocht je er wel heen willen, maar er tegen opzien om "op eigen houtje" te gaan, dat is helemaal niet nodig. Uw secretaris zal in elk geval ook aanwezig zijn, en als u mee wilt rijden, neem dan even contact op!

Eric van de Meerakker,
e-mail
telefoon 0499 – 329 126
mobiel 06 – 2707 6762

Artikelen

Cursus Aquariumhouden deel 8

A-3 WELKE WANDEN IN HET AQUARIUM

A-3-1 Waarom wanden?

Stellen we ons de vraag of een achterwand noodzakelijk is, dan wil ik antwoorden: ja, immers wanneer we een aquarium hebben met een glazen achterwand, dan kijken we door de bak heen en zien dan in de meeste gevallen de muur waar tegen het aquarium is geplaatst. Men zal het met mij eens zijn, dat een dergelijke achtergrond onnatuurlijk is en niet past bij wat zich in ons aquarium bevindt. Daarbij komt dat een achterwand en zijwanden positief werken op het welbevinden van de vissen.

De achterwand is sterk afhankelijk van het type aquarium dat we willen hebben. Willen we biotoopaquarium of een gezelschapsaquarium.

Eerst het gezelschapsaquarium:
Wanneer we door de voorruit naar een donkere achterwand kijken, lijkt het of de bak aan diepte heeft gewonnen. Door nu de planten op een goede wijze te groeperen kan men de dieptewerking nog vergroten. Daar komt nog bij dat de lichtgroene waterplanten tegen een donkere achterwand beter uitkomen. Bij de handelaar zijn diverse achter- wanden te koop.

Donkere bekledingsplaten kunnen we ook zelf maken van kunststof platen, bijvoorbeeld floormate, te koop bij een bouwmaterialenhandel (niet bij een bouwmarkt zoals Gamma). We bewerken de blauwe kant met een brandende kaars, een hobbybrander of een oude, hete vork, zodat er een mooi reliëf ontstaat. Daarna zwart schilderen met schoolbordenverf. Gewone platen van tempex zijn minder geschikt als wanden, omdat ze na verloop van tijd gaan korrelen en de witte ondergrond er door komt. Ook zal het bindmiddel op den duur oplossen, zodat stukjes van het tempex gaan loslaten.

Zorg er wel voor dat deze platen in de hoeken goed op elkaar aansluiten. Desnoods de naden met siliconenkit dichtkitten. Anders kunnen er vissen tussen gaan zitten die niet meer weg kunnen en uiteindelijk dood gaan, met alle kwalijke gevolgen van dien.

Houd een stukje achterwand in de maximale hoogte en met een breedte van ongeveer twintig centimeter over. Daarmee kunnen we het verwarmingselement of andere apparaten camoufleren. In het geval van een biologisch filter is dit niet nodig. Een aquarium lijkt altijd ondieper aan dan het in werkelijkheid is. Dit komt door de breking van de lichtstralen in het water. Daarom maken we de achterzijde donker.

Een biotoopaquarium:
Hier kunnen we ook kiezen tussen de vakhandel en zelf maken. Bij zelf bouw kunnen we floormate gebruiken of bouwschuim, uit een spuitbus. Bewerk de floormate als in bovenstaand stukje tekst.

Na het aanbrengen deze beschilderen met diverse kleuren schoolbordverf. Tevens kunnen in deze bakken stenen en kienhout aangebracht worden om een natuurlijk stukje biotoop te krijgen. Hars achterwanden is hier een goed alternatief, men kan dan een echt natuurlijk uiterlijk maken, mede door zand op het hars aan te brengen.

Kienhout/stenen kun je plakken met hars of bouwschuim. Grotere stukken kienhout kun je ook aan de bovenkant vastbinden. Stenen kun je stapelen zodat er voldoende schuilplaatsen ontstaan. Ga eerst bij iemand kijken of vraag advies bij een ervaringsdeskundige. Wees er zeker van dat je geen giftige materialen gebruikt. Tevens moet je opletten geen kalkhoudende materialen te gebruiken voor een zachtwater milieu.

Voor achterwanden en zijwanden heeft men met één liter epoxyhars net genoeg voor een aquarium van 160 x 60 x 50 cm. Doe zwart pigment door het hars. Na het opbrengen van het hars kun je er meerdere soorten/kleuren zand opgooien. Dit geeft een mooi effect.

(Einde cursus Aquariumhouden deel 8)

Agenda

Vivarium heeft op de tweede dinsdag van elke maand een ledenavond, behalve in de vakantiemaanden juli en augustus. We zijn te vinden in zaal Kraaihei van buurthuis Kadans aan de Sint Jozefstraat 1, 5684 TS Best (buslijn 144). We beginnen om 20u30 (tenzij anders aangegeven), zaal open vanaf 20 uur.

De agenda ziet er voor de rest van de eerste helft van 2010 als volgt uit:

Datum Activiteit Locatie
di   9 mrt Zeewater: Ton Langenberg (Marine Water Systems) Kadans
za 13 mrt Uitslag NBAT Districtskeuring Boxtel
di 13 apr Vijverlezing * Kadans
di 11 mei Bijeenkomst, onderwerp wordt nog bekendgemaakt Kadans
di   8 juni Watermeetavond * Kadans

*) Niet definitief gepland. Er kan dus nog wat aan de inhoud veranderen.
N.B. De data van de dinsdagavonden staan wel vast, dus er is dan zeker een bijeenkomst!

Naast deze activiteiten wordt er nog aan enkele andere bijzondere activiteiten gedacht. Zodra er een datum bekend is, zal de activiteit worden toegevoegd.

Kalender

13 maart: Bijeenkomst WAP Maarn

Op zaterdag 13 maart organiseert de Werkgroep Aquatische Planten een ledenbijeenkomst in de "Twee Marken" aan het Trompplein 5 te Maarn. Aanvang 11 uur, zaal open vanaf 10 uur.


13 maart: Uitslag districtskeuring Boxtel

Op zaterdag 13 maart organiseert Daphnia de districtsavond met de uitslag van de districtskeuring in het Vmbo-College aan de Baanderherenweg 2 te Boxtel. Aanvang 19u, zaal open vanaf 18u30.

13 maart: Killivisdag Neuss (D)

Op zaterdag 13 maart organiseert de regiogroep West van de DKG een killivisdag in restaurant Brauereiausschank Frankenheim aan de Bahnhofstrasse 50 te Neuss/Holzheim. Meer informatie www.killi.org

13 maart: Reptielenbeurs Hamm (D)

Op zaterdag 13 maart organiseert Terraristika Hamm een reptielenbeurs in de Zentralhallen Hamm aan de Ökonomierat-Peitzmeier-Platz 2-4 te Hamm. Meer informatie www.terraristikahamm.de

21 maart: Terraria Gent (B)

Op zondag 21 maart organiseert TER een terrariumbeurs aan de Van Rysselberghedreef 2 in het Citadelpark B te Gent (België). Open van 11 tot 16 uur, toegang € 6,–, kinderen tot 5 jaar gratis.

21 maart: Aquabeurs Court-Saint-Etienne (B)

Op zondag 21 maart organiseert Le Meeki een aquabeurs in zaal Defalque aan de Rue Defaulque 4 te Court-Saint-Etienne (Waals Brabant, België). Open van 10 tot 15 uur, toegang gratis. "Vissen, planten, materieel, aquariums, tuinvijvers, voeder, boeken en tijdschriften."

26 t/m 28 maart: 33e congres AKFB Gosselies (B)

van vrijdag 26 tot en met zondag 28 maart vindt alweer de 33e editie plaats het congres van de AKFB in van de Vivarium beurs, ditmaal in het hotel van het vliegveld van Charleroi aan de Chaussee de Courcelles 115 te Gosselies (België). Meer informatie is te vinden op website www.akfb.be.

27 en 28 maart: Vivarium 2010 Nieuwegein

Op zaterdag 27 en zondag 28 maart vindt alweer de derde editie plaats van de Vivarium beurs, ditmaal in "Home Boxx" aan de Symfonielaan 1 te Nieuwegein. Open van 10 tot 17 uur, dagkaarten € 8,–, kortingskaarten vanaf november beschikbaar bij verenigingen en winkeliers. Meer informatie is te vinden op website www.vivariumbeurs.nl.

5 april: Reptilica Haarlem

Op maandag 5 april (tweede paasdag) organiseert Reptilica een terrariumbeurs in het Kennemer Sportcenter aan de IJsbaanlaan 4a te Haarlem. Open van 11 tot 17u30, toegang € 5,– voor volwassenen, 65+ en kinderen tot 12 jaar € 3,50, op de website www.reptilica.nl kan een kortingsbon van € 1,50 worden aangevraagd.

11 april: Terraria Houten (Utrecht)

Op zondag 11 april organiseert TER "Nederlands grootste terrariumevenement" in het Euretco Expo center aan de Meidoornkade 24 te Houten (Utrecht). Open van 10 tot 17 uur, toegang € 9,–, kinderen tot 12 jaar € 6,–, kinderen tot 5 jaar gratis.

Verenigingsinformatie

opgericht 1927 Beschermheer drs. F. Philips jr. maart 2010

Aangesloten bij de N.B.A.T.

Voorzitter
Edith de Jongh
Groningenlaan 3
5691 KH Son
0499 - 329 126
Secretaris
Eric van de Meerakker
Groningenlaan 3
5691 KH Son
0499 - 329 126
Penningmeester a.i.
Gerard Vermeulen
Hulstbosakker 57
5625 VS Eindhoven
040 - 2489 890
Bestuurslid/Bibliotheek
Gerard Swemmers
Poeijersstraat 35A
5642 GA Eindhoven
040 - 2810 792
Bestuurslid/Redactie
Ferdie Gosselink
Baarsstraat 2
5615 RG Eindhoven
06 - 2486 5247
 
Ledenadministrateur
Harrie van de Meerakker
Meijerijlaan 43
5628 BC Eindhoven
040 - 2428 724
Public Relations
Jan van Zeeland
Matterhorn 41
5624 NR Eindhoven
040 - 2260 051
 
Redactieadres
 
Groningenlaan 3
5691 KH Son
06 - 2486 5247
Redactie
 
 
Ferdie Gosselink
Eric v/d Meerakker
Gerard Swemmers
Edith de Jongh
Harrie v/d Meerakker
 
 
Ereleden Joop Brokke  
 
Website / Email
www.AV-Vivarium.net

Contributie

De Vivariumcontributie bedraagt € 28,25 per jaar. Jeugdleden tot 16 jaar betalen € 16,– per jaar. Het lidmaatschap als huisgenootlid is gratis. De contributies voor de bonden/tijdschriften bedragen per 1 januari 2010:
N.B.A.T./Het Aquarium € 29,– per jaar.

Het inschrijfgeld à € 5,– en de contributie zijn te voldoen op gironummer 1113703 t.n.v. "Penningmeester Vivarium." Opzeggen van het lidmaatschap kan uitsluitend twee maanden tevoren en schriftelijk geschieden bij de ledenadministratie.

Overname van kopij is toegestaan mits voorzien van auteur èn bronvermelding,
tenzij anders vermeld.


Alle ingezonden kopij is voor verantwoording van de auteurs.
Heevis HEEVIS
Schootsestraat 138
5616 RH Eindhoven
040 - 2510677
U koopt toch ook
bij onze

Aquariumcentrum Helmond Aquariumcentrum Helmond
Jan v.d. Spekstraat 29
5701 BW Helmond
0492 - 534387
Chrisgarnalenshop Chrisgarnalenshop
Lau Mazirellaan 259
2525 ZM Den Haag
06 - 55855252
Aquabeek Aquabeek
Sint Magdalenaweg 6
5423 XK Handel
0492 - 325366
Hier had uw

kunnen staan!
Aquarium Coenen Aquarium Coenen
Kon. Julianaweg 21
5684 VA Best
0499 - 395000
©2006–2022 Vivarium en auteurs. All rights reserved.