VIVARIUM
EINDHOVEN
Vivarium Logo 150x90

VIVARIUM NIEUWSBRIEF

Inhoud mei 2010

  1. Aankondigingen
  2. Artikelen
  3. Agenda
  4. Kalender
  5. Verenigingsinformatie

Aankondigingen

Huiskameravond 25 mei bij Els van Houten, Son

Op 25 mei is er een huiskameravond bij ons Vivariumlid E van Houten.

Adres: Amerikalaan 87 in Son.

Vanaf 20.00 uur is ieder lid dat hiervoor belangstelling heeft, welkom. Aanmelden kan op telefoonnummer 040 – 2810 792 of 06 – 2803 5034. Ook mag u een mailtje sturen naar

Graag tijdig aanmelden.

Namens de activiteitencommissie,
Gerard Swemmers.

Bijeenkomst 8 juni: Watermeetavond

Om alvast vooruit te blikken naar volgende maand: op dinsdag 8 juni staat weer de jaarlijkse watermeetavond op het programma. Op deze avond zullen we van iedereen die wil het aquarium- en/of vijverwater meten en vervolgens de uitslagen bespreken. Het blijkt altijd een leerzame en leuke avond te zijn, waarbij er ook volop tijd is om onderling te praten.

Ter herinnering nog eens de beste methode om water voor de metingen te vervoeren:

U neemt een fles of pot van minimaal een halve liter. Deze spoelt u eerst uit met heet water. Daarna spoelt u de fles drie keer goed uit met het te meten water. Dan vult u de fles tot de nok met het te meten water, zodat er geen lucht meer in de fles zit. Lucht heeft namelijk invloed op het meetresultaat en dat willen we natuurlijk niet hebben.

Iedereen is dus van harte welkom op 8 mei om 20:00 uur in zaal Kraaihei van De Kadans, St. Jozefstraat 1 te Best. We hopen op veel belangstelling!

Namens de activiteitencommissie,
Eric van de Meerakker.

Artikelen

Cursus Aquariumhouden deel 10

A-4 AQUARIUMVERLICHTING

A-4-2 Aanleg TL-buizen

Zie het schema. Zet alle TL-buizen op een aparte schakelklok. Dit geeft je veel meer mogelijkheden om het licht te regelen. Je kunt dan een lamp veertien uur laten branden, een andere zes uur en weer een andere drie uur Let wel: met het licht regelt men de groei van de planten (lees algen). Bij koolzuurgas gebrek en veel licht groeien vooral de groene algen. Als een TL-buis na het uitgaan naknippert dan kan men dit verhelpen door in de stekker die uit de schakelklok komt de plus en de min om te draaien.

TL-buis aansluitschema
TL-buis aansluitschema
Elektronische starter
Elektronische starter

Ben je nog in het bezit van de oude VSA die zo heet wordt en waar een starter voor nodig is om de TL te ontsteken, is het sterk aan te raden elektronische starters te gebruiken, van het type "S10 E." Deze hebben een paar grote voordelen, de duurdere aanschaf is het dubbel en dwars waard. De buis wordt in ťťn keer flikkervrij opgestart, wat voor de levende have veel rustiger over komt. Door het flikkervrij opstarten zal de buis 25% langer mee gaan. Deze elektronische starters (S10 E) kunnen probleemloos worden omgewisseld.

Er zijn globaal gezien drie typen voorschakelapparaten/ballasten:

  1. Het conventionele (mechanisch/magnetisch) VSA. Om een TL-lamp bij een niet-elektronisch VSA op te starten is er onder andere een starter, maar in ieder geval een spoel nodig, op een paar uitzonderingen na (TL-M, PL en dergelijke). Die spoel is te herkennen aan het feit dat ze zwaar zijn (zie foto). Verder is de mechanische VSA te herkennen doordat ze zo heet worden. Bij het aanzetten knippert/flikkert de buis meestal een aantal keren. Door het niet flikkervrij opstarten zal de levensduur van de buis aanzienlijk worden verkort (wat te zien is aan het zwarte uiteinde van een oude buis). Wil je van deze effecten af en je over dit mechanisch VSA beschikt met een starter, dan is aanschaf van een elektronische starter gewenst.
    Dan is er nog een type VSA wat je in de huidige aangekochte complete merkaquaria kunt aantreffen, die veelal in de lichtkap geÔntegreerd zijn. Daarvan zijn de buizen niet te dimmen, ook niet met een Memolux starter. Het zijn VSA's waar geen starter voor nodig is, waar veelal ook gebruik wordt gemaakt van het PL type lampen. Bij deze VSA's worden de gloeidraden NIET voorverwarmd waardoor de buis dan ook niet flikkervrij zal opstarten. Tevens zal de levensduur van de buis daardoor minder zijn. Het is verstandig om een elektronische starter aan te schaffen.
  2. Bij het HF EVSA (Hoog Frequent Elektronisch VoorSchakel Apparaat) is al geen starter meer nodig. Deze VSA's (middelste op de foto) hebben een warme start, wat wil dat zeggen? Niets anders dan dat de gloeidraden (aan het uiteinde van de buis) worden voorverwarmd waardoor de buis flikkervrij opstart. De voorschakelapparaten worden nauwelijks warm. Ze verbruiken veel minder stroom en verlengen de levensduur van de buis. Het licht is rustiger. Het licht knippert bij deze EVSA op een frequentie (aan/uit) van 20.000 tot 40.000 keer per seconde. Denk in dit geval maar eens aan een 100 Hz TV, daar knippert het beeld 100 keer per seconde, waardoor het beeld veel rustiger over komt dan bij een oude 50 Hz TV waarbij het beeld 50 keer per seconde knippert.
  3. Dan is er nog een EVSA (het onderste op figuur 4) waarbij de lichtintensiteit wel regelbaar is. Deze worden ook wel aangeduid met HF (R) Hoog Frequent (Regelbaar). Deze EVSA's hebben dezelfde voordelen als beschreven onder 2, maar deze laatste HF (R) EVSA hebben nog een extra optie/aansluiting (1-10 Volt), zie figuur 4. Bij de eerste EVSA is die extra 1-10 Volt aansluiting niet aanwezig en bij de tweede wel, hierop kan een dimmer worden aangesloten. Op dit laatste type EVSA kun je dan ook met een geschikte dimmer de TL-verlichting geleidelijk op en af laten gaan. Deze regelbare EVSA's zijn nogal duur (minimaal € 50,– tot € 80,–).

Voorschakelapparaten
Figuur 4: voorschakelapparaten

(Einde cursus Aquariumhouden deel 10)

Opmerking van de Vivarium redacteur: er is inmiddels een tweede type regelbare EVSA op de markt. Dit type is digitaal regelbaar (met het zogeheten "DALI-protocol"), de in onze hobby gangbare dimmers voor EVSAs werken echter voor zover mij bekend allemaal met de 1-10 Volt aansturing. Let hierop bij de aanschaf!
Agenda

Vivarium heeft op de tweede dinsdag van elke maand een ledenavond, behalve in de vakantiemaanden juli en augustus. We zijn te vinden in zaal Kraaihei van buurthuis Kadans aan de Sint Jozefstraat 1, 5684 TS Best (buslijn 144). We beginnen om 20u30 (tenzij anders aangegeven), zaal open vanaf 20 uur.

De agenda ziet er voor de rest van 2010 als volgt uit:

Datum Activiteit Locatie
di 25 mei Huiskameravond bij Els van Houten, Amerikalaan 87 Son
di   8 juni Watermeetavond Kadans
di 14 sep Bijeenkomst, onderwerp wordt nog bekendgemaakt Kadans
di 12 okt Bijeenkomst, onderwerp wordt nog bekendgemaakt Kadans
di   9 nov Bijeenkomst, onderwerp wordt nog bekendgemaakt Kadans
di 14 dec Bijeenkomst, onderwerp wordt nog bekendgemaakt Kadans

*) Niet definitief gepland. Er kan dus nog wat aan de inhoud veranderen.
N.B. De data van de dinsdagavonden staan wel vast, dus er is dan zeker een bijeenkomst!

Naast deze activiteiten wordt er nog aan enkele andere bijzondere activiteiten gedacht. Zodra er een datum bekend is, zal de activiteit worden toegevoegd.

Kalender

30 mei: Reptilica Tilburg

Op zondag 30 mei organiseert Reptilica een terrariumbeurs in ijshal Stappegoor aan de Stappegoorweg 3 te Tilburg. Open van 11 tot 17u30, toegang € 5,– voor volwassenen, 65+ en kinderen tot 12 jaar € 3,50, op de website www.reptilica.nl kan een kortingsbon van € 1,50 worden aangevraagd.

30 mei: Internationale aquariumbeurs Floreffe (B)

Op zondag 30 mei organiseert de InterClub Aquariophilie et Ichtyologie Francophone haar derde Internationale Aquariumbeurs in de Abdij van Floreffe aan de Rue du Seminaire 7 te Floreffe (Namen – BelgiŽ). Open van 10 tot 16 uur, toegang € 1,–. "Aquaria – Vijvers – Vissen – Planten – Materiaal – Verkoop van BonsaÔs – en... OrchideeŽn." Meer informatie op de (franstalige) website: www.icaif.be.

5 juni: Reptielenbeurs Hamm (D)

Op zaterdag 5 juni organiseert Terraristika Hamm een reptielenbeurs in de Zentralhallen Hamm aan de ÷konomierat-Peitzmeier-Platz 2-4 te Hamm. Meer informatie www.terraristikahamm.de

5 en 6 juni: Killivissen congres en tentoonstelling Broechem-Ranst (B)

Op zaterdag 5 en zondag 6 juni organiseert de Belgische Killifish Vereniging haar 26e congres en tentoonstelling in het Gildenhuis aan de Pertendonckstraat 14 te Broechem-Ranst (BelgiŽ). Tentoonstelling open op zaterdag van 13 tot 19u, op zondag van 9 tot 10u30. Om 11u aanvang prijsuitreiking en verkoop van de vissen.

6 juni: Daphnia binnen- en buitenmarkt Boxtel

Op zondag 6 juni organiseert Daphnia n samenwerking met de Nederlandse Cichlidenvereniging, naast hun inmiddels bekende jaarmarkt, voor het eerst een binnen- en buitenmarkt voor aquarium, terrarium, vijver en tuin. "voor uw vijver en tuin, met een groot assortiment aan vijvervissen zoals koi en steur e.d., waterplanten, rotsplanten, vaste planten en siergrassen; ook zijn er diverse soorten coniferen en palmen" in het VMBO-College aan de Baanderherenweg 2 te Boxtel. Open van 10 tot 15 uur, entree € 2,–, voor leden van de NVC, NBAT en BBAT € 1,50. Meer informatie volgt op website www.daphniaboxtel.nl

6 juni: Ruilbeurs Blauwe Alg Kessel (B)

Op zondag 6 juni organiseert Blauwe Alg hun jaarlijkse aquarium- en vijverruilbeurs in gemeenschapscentrum "'t Dorp" aan de Berlaarsesteenweg te Kessel (BelgiŽ). Open van 10 tot 15 uur, toegang gratis.

6 juni: Terraria Houten (Utrecht)

Op zondag 6 juni organiseert TER "Nederlands grootste terrariumevenement" in het Euretco Expo center aan de Meidoornkade 24 te Houten (Utrecht). Open van 10 tot 16 uur, toegang € 9,–, kinderen tot 12 jaar € 6,–, kinderen tot 5 jaar gratis.

11 tot 13 juni: IRG Congres Oostenrijk

Op vrijdag 11 tot en met zondag 13 juni organiseert het Internationaal Regenboogvissen Gezelschap weer het jaarlijkse congres met ruilbeurs en lezingen, dit jaar in hotel Martinihof te NeudŲrfl, Oostenrijk. Meer informatie via website www.irg-online.de.

12 en 13 juni: Open tuin en vijverweekend Berendrecht (B)

Op zaterdag 12 en zondag 13 juni vindt het open tuin en vijverweekend editie 2010 plaats. Meer info op website: www.opentuinenvijverweekend.be

13 juni: Reptilica Amstelveen

Op zondag 13 juni organiseert Reptilica een terrariumbeurs in de Emergohal aan de Langs de Akker 3 te Amstelveen. Open van 11 tot 17u30, toegang € 5,– voor volwassenen, 65+ en kinderen tot 12 jaar € 3,50, op de website www.reptilica.nl kan een kortingsbon van € 1,50 worden aangevraagd.

18 t/m 25 juni: NBAT Natuurstudieweek

Van vrijdag 18 tot en met vrijdag 25 juni organiseert de Nederlandse Bond Aqua Terra weer de NBAT natuurstudieweek. Voor meer informatie en inschrijvingen neem contact op met Meer informatie volgt ook op website www.nbat.nl.19 juni: Bijeenkomst met visbeurs KFN Maarn

Op zaterdag 19 juni organiseert Killi Fish Nederland een ledenbijeenkomst met lezing, loterij en visbeurs in de "Twee Marken" aan het Trompplein 5 te Maarn. Aanvang 13 uur.

20 juni: Openvijverdag Betta Buggenhout (B)

Op zondag 20 juni tussen 13 en 19 uur organiseert Betta haar grote openvijverdag. Van 10 tot 14 uur kan een uitgebreide routebeschrijving worden afgehaald in het clublokaal aan de Handelsstraat 75 te Malderen (BelgiŽ). Informatie op website www.betta.be.

26 juni: Betta topdag met beurs Malderen (B)

Op zaterdag 26 juni organiseert Betta een grote openluchtbeurs in en rond het lokaal aan de Handelsstraat 75 te Malderen (BelgiŽ). Open vanaf 14 uur, barbecue open vanaf 17 uur, toegang gratis, deelname barbecue € 2,50.

4 juli: 21e LimBeurs Houthalen-Helchteren (B)

Op zondag 4 juli organiseert de Limburgse Federatie van de BBAT de 21e LimBeurs in instituut Don Bosco aan de Don Boscostraat 6 te Houthalen-Helchteren (BelgiŽ). Open van 10 tot 16 uur, toegang volwassenen € 2,–, leden van NBAT en BBAT € 1,50 en kinderen tot 12 jaar gratis. Meer informatie op website www.limbeurs.be.

25 juli: Reptilica Dordrecht

Op zondag 25 juli organiseert Reptilica een terrariumbeurs in Sportpark Reeweg aan het Halmaheiraplein 34 te Dordrecht. Open van 11 tot 17u30, toegang € 5,– voor volwassenen, 65+ en kinderen tot 12 jaar € 3,50, op de website www.reptilica.nl kan een kortingsbon van € 1,50 worden aangevraagd.

20 t/m 22 augustus: 18e Holland Koi Show Arcen

Van 20 tot en met 22 augustus organiseert de Nishikigoi Vereniging Nederland de 18e Holland Koi Show in de Kasteeltuinen van Arcen aan de Lingsforterweg 26 te Arcen. Open van 9u30 tot 18u, entree € 16,50, 65+ € 13,50, kinderen van 3 t/m 11 jaar € 12,50, kinderen t/m 2 jaar gratis, groepen vanaf 20 pers. € 13,50, parkeren (inclusief pendelbus) € 5,–. Meer informatie op www.hollandkoishow.nl.

28 t/m 30 augustus: Siervisshow Schoten (B)

Van zaterdag 28 tot en met maandag 30 augustus organiseert Pristella de siervisshow 2010 in Oranjerie Vordenstein aan de Horstebaan 2 te Schoten (BelgiŽ). Gaststand: Vlaamse rotsplanten vereniging. Open zaterdag en zondag van 10 tot 18 uur, maandag van 14 tot 18 uur. Op zondag is er een geleide wandeling door Vordenstein, vertrek om 14 uur aan de tentoonstelling. Meer informatie op www.ahvpristella.be.


29 augustus: Aquarium- en terrariumbeurs Oostende (B)

Op zondag 29 augustus organiseert Oostende Platy de "Aquarium- en Terrariumbeurs van de kust" in Dienstencentrum "De Schelpe" aan de Alisabethlaan/Schelpenstraat 20 te Oostende (BelgiŽ). Open van 10 tot 16 uur, toegang gratis.

Verenigingsinformatie

opgericht 1927 Beschermheer drs. F. Philips jr. mei 2010

Aangesloten bij de N.B.A.T.

Voorzitter
Edith de Jongh
Groningenlaan 3
5691 KH Son
0499 - 329 126
Secretaris
Eric van de Meerakker
Groningenlaan 3
5691 KH Son
0499 - 329 126
Penningmeester a.i.
Gerard Vermeulen
Hulstbosakker 57
5625 VS Eindhoven
040 - 2489 890
Bestuurslid/Bibliotheek
Gerard Swemmers
Poeijersstraat 35A
5642 GA Eindhoven
040 - 2810 792
Bestuurslid/Redactie
Ferdie Gosselink
Baarsstraat 2
5615 RG Eindhoven
06 - 2486 5247
 
Ledenadministrateur
Harrie van de Meerakker
Meijerijlaan 43
5628 BC Eindhoven
040 - 2428 724
Public Relations
Jan van Zeeland
Matterhorn 41
5624 NR Eindhoven
040 - 2260 051
 
Redactieadres
 
Groningenlaan 3
5691 KH Son
06 - 2486 5247
Redactie
 
 
Ferdie Gosselink
Eric v/d Meerakker
Gerard Swemmers
Edith de Jongh
Harrie v/d Meerakker
 
 
Ereleden Joop Brokke  
 
Website / Email
www.AV-Vivarium.net

Contributie

De Vivariumcontributie bedraagt € 28,25 per jaar. Jeugdleden tot 16 jaar betalen € 16,– per jaar. Het lidmaatschap als huisgenootlid is gratis. De contributies voor de bonden/tijdschriften bedragen per 1 januari 2010:
N.B.A.T./Het Aquarium € 29,– per jaar.

Het inschrijfgeld ŗ € 5,– en de contributie zijn te voldoen op gironummer 1113703 t.n.v. "Penningmeester Vivarium." Opzeggen van het lidmaatschap kan uitsluitend twee maanden tevoren en schriftelijk geschieden bij de ledenadministratie.

Overname van kopij is toegestaan mits voorzien van auteur Ťn bronvermelding,
tenzij anders vermeld.


Alle ingezonden kopij is voor verantwoording van de auteurs.
Heevis HEEVIS
Schootsestraat 138
5616 RH Eindhoven
040 - 2510677
U koopt toch ook
bij onze

Aquariumcentrum Helmond Aquariumcentrum Helmond
Jan v.d. Spekstraat 29
5701 BW Helmond
0492 - 534387
Chrisgarnalenshop Chrisgarnalenshop
Lau Mazirellaan 259
2525 ZM Den Haag
06 - 55855252
Aquabeek Aquabeek
Sint Magdalenaweg 6
5423 XK Handel
0492 - 325366
Hier had uw

kunnen staan!
Aquarium Coenen Aquarium Coenen
Kon. Julianaweg 21
5684 VA Best
0499 - 395000
©2006–2022 Vivarium en auteurs. All rights reserved.