VIVARIUM
EINDHOVEN
Vivarium Logo 150x90

VIVARIUM NIEUWSBRIEF

Inhoud december 2011

 1. Aankondigingen
 2. Verslagen
 3. Agenda
 4. Kalender
 5. Verenigingsinformatie

Aankondigingen

Lezing 13 december: Henk Grundmeijer over Labyrintvissen

Op dinsdagavond 13 december staat onze vereniging in het teken van labyrintvissen. Henk Grundmeijer komt dan uitgebreid vertellen over deze kleurrijke en interessante vissenfamilie. In de afgelopen 40 jaar kweekte hij diverse soorten. De laatste tien jaar maakte hij een groot aantal foto's en zijn presentatie bevat dan ook veel uniek beeldmateriaal.

Betta Smaragdina - foto Henk Grundmeijer
Betta Smaragdina - foto Henk Grundmeijer

Onze spreker publiceerde tweemaal in Het Aquarium over het kweken met chocoladegoerami's. Bij deze bijzondere vis zal hij dan ook wat uitgebreider stilstaan.

Verder komen diverse labyrintvissen aan bod. De reis voert van de "wilde" Bettasoorten naar de goerami's (waaronder de mysterieuze spitskopgoerami Ctenops nobilis) en andere vertegenwoordigers van deze grote vissenfamilie. De lezing begint om 20.00 uur.

Zoals altijd is een ieder van harte welkom op 8 november vanaf 20 uur van De Kadans aan de St. Jozefstraat 1 te Best.

Wij hopen op een grote opkomst!

Namens de activiteitencommissie,
Ferdie Gosselink.

Uitnodiging Aquarium Coenen B.V.

Zondag 18 December is het zover: Aquarium Coenen B.V. viert haar 50e verjaardag!

Natuurlijk nodigen wij u en uw leden van harte uit voor onze open dag op 18 december. Deze dag zijn wij namelijk geopend van 12.00 tot 17.00 uur. Naast het gebruikelijke hapje en drankje, kan iedereen deze dag genieten van speciale dagaanbiedingen, kans maken op een goodybag, meedoen aan een prijsvraag, gratis aquariumwater laten testen door een specialist van het vooraanstaande merk JBL en volop genieten van al het moois dat onze showroom te bieden heeft.

Met vriendelijke groet,
Janine Coenen
Aquarium Coenen B.V.
Koningin Julianaweg 21
5684VA Best
Tel: 0499 395000

Vooraankondiging 10 januari 2012: Jaarvergadering en Nieuwjaarsreceptie

Op dinsdag 10 januari 2012 houden we weer onze jaarlijkse Vivarium jaarvergadering/nieuwjaarsreceptie. Hieronder vindt u alvast de agenda.

We zijn in elk geval op zoek naar bestuursleden, dus denk er eens over na!

Namens het bestuur,
Eric van de Meerakker.

Agenda jaarvergadering 2012

 1. Opening
 2. Mededelingen
 3. Ingekomen stukken
 4. Notulen vorige jaarvergadering
 5. Verslag secretaris
 6. Verslag ledenadministratie/penningmeester en begroting
 7. Verslag diverse commissies
  1. Kascontrole
  2. Website en nieuwsbrieven
  3. Activiteiten
 8. Verkiezingen bestuur en commissies
  1. Bestuur/ledenadministratie
  2. Kascontrole
  3. Activiteiten
  4. Public relations
 9. Activiteiten
 10. Rondvraag/WVTTK
 11. Sluiting

Artikelen

Cursus Aquariumhouden deel 12

A-5 VERWARMING

Bij het houden van een decoratief tropisch aquarium zal men moeten zorgen, dat de temperatuur van het aquarium water nagenoeg dezelfde is als het water die aan gemiddelde planten en vissen worden gesteld uit het land van herkomst. Dat betekent dus, dat we het grootste gedeelte van het jaar op een of andere manier zullen moeten verwarmen.

Er bestaan diverse mogelijkheden om te verwarmen. We zullen het houden bij twee methoden van aquariumverwarming, nl. de zogenaamde bodemverwarming en met een dompelelement waarbij de warmte direct aan het water wordt afgestaan. Er is nog een derde manier van verwarmen en dat is d.m.v. een thermofilter, deze manier zal behandeld worden bij filtersystemen, daar het dompelelement in de filterpot/biofilter is ingebouwd.

De bodemverwarming:

Dat is een verwarmingskabel die in de bodem wordt geplaatst, het zorgt voor de watercirculatie in de bodem waardoor anaerobe zones in de bodem worden vermeden. De manier waarop deze gemonteerd moet worden:

 • er mag op de bodem geen zand of grind liggen
 • de verwarmingskabel wordt met zuigers vastgezet
 • het leggen moet over het gehele oppervlak van het aquarium en zonder overkruisingen geschieden
 • hierop wordt de bodem in het aquarium geplaatst
 • scherpe stenen of decoratieve voorwerpen kunnen de kabel beschadigen
 • het inschakelen van het verwarmingselement mag pas geschieden als er water in het aquarium is gedaan.

Het dompelelement:

De praktijk wijst uit, dat deze methode het meest wordt toegepast en wel om de reden dat deze het gemakkelijkst is aan te brengen en de minste zorg vereist, vooral als het gekoppeld is aan een automatische temperatuurregelaar. Een dergelijk elektrisch verwarmingsapparaat bestaat uit een glazen buis, waarin een elektrisch element is aangebracht. De sterkte wordt bepaald door de hoeveelheid water wat verwarmd moet worden, dus door de grootte van het aquarium. Het voordeel van deze wijze van verwarmen is dat de moderne dompelelementen relatief betaalbaar zijn, uitermate betrouwbaar en daarbij bovendien een lange levensduur hebben. Deze verwarming is echter plaatselijk, waardoor er duidelijke temperatuurverschillen in het aquarium op kunnen treden, de uitstromer van het filtersysteem kan hier uitkomst bieden.

Bodemverwarmingen hebben het voordeel, dat het verwarmde water door de bodem heen naar de oppervlakte stroomt en kouder water daarvoor in de plaats komt. Daardoor krijg je een stroming in de bodem, die de bodembacteriŽn en de plantenwortels ten goede komt. Ook wordt de bodem warmer, wat weer goed is voor de plantengroei. De planten hebben namelijk graag "warme voeten". Een nadeel is weer, dat je de hele bak moet afbreken als er iets met de bodemverwarming aan de hand is. Ook heb je nog wel een gewone verwarming nodig, omdat de bodemverwarming niet voldoende capaciteit heeft om al het water te verwarmen. Denk eraan dat je een bodemverwarming gebruikt van zwakstroom, bij voorbeeld 12 of 24 volt en niet een van 220 volt. Dat is te gevaarlijk. In het aquarium liggen de draden van de verwarming constant onder water, wat grote eisen stelt aan de kwaliteit van deze draden. Bodemverwarmingen zijn in de handel te koop. Je kunt er ook zelf een maken.

Om te kunnen zien hoe de temperatuur verloopt in het aquarium is een duidelijk afleesbare thermometer nodig. Een dergelijke thermometer d.m.v. een zuigertje aan de voorruit bevestigd, is bepaald minder fraai en het is dan ook aan te bevelen een elektronische binnen/buiten thermometer aan te schaffen. Deze thermometer hoeft niet weggewerkt te worden.

(Einde cursus Aquariumhouden deel 12)

Agenda

Vivarium heeft op de tweede dinsdag van elke maand een ledenavond, behalve in de vakantiemaanden juli en augustus. We zijn te vinden in zaal Kraaihei van buurthuis Kadans aan de Sint Jozefstraat 1, 5684 TS Best (buslijn 144). We beginnen om 20 uur.

De agenda ziet er voor de rest van 2011 als volgt uit:

Datum Activiteit Locatie
di  13 dec Lezing van Henk Grundmeijer over labyrintvissen Kadans
 
2012
 
di  10 jan Nieuwjaarsreceptie en jaarvergadering Kadans

*) Niet definitief gepland. Er kan dus nog wat aan de inhoud veranderen.
N.B. De data van de dinsdagavonden staan wel vast, dus er is dan zeker een bijeenkomst!

Naast deze activiteiten wordt er nog aan enkele andere bijzondere activiteiten gedacht. Zodra er een datum bekend is, zal de activiteit worden toegevoegd.

Kalender

17 december: Bijeenkomst met visbeurs KFN Maarn

Op zaterdag 17 december organiseert Killi Fish Nederland een ledenbijeenkomst met lezing, loterij en visbeurs in de "Twee Marken" aan het Trompplein 5 te Maarn. Aanvang 13 uur.

17 december: Bijeenkomst met visbeurs NVC Odijk

Op zaterdag 17 december organiseert de Nederlandse Vereniging van Cichlidenliefhebbers een bijeenkomst met visbeurs in Het Dorpshuis aan de Zeisterweg 44 te Odijk.

18 december: Open dag 50 jaar Aquarium Coenen Best

Op zondag 18 december viert Aquarium Coenen haar 50-jarig bestaan met een open dag, waarop iedereen van harte is uitgenodigd van 12 tot 17 uur in de winkel aan de Koningin Julianaweg 21 in Best. Naast het gebruikelijke hapje en drankje, kan iedereen deze dag genieten van speciale dagaanbiedingen, kans maken op een goodybag, meedoen aan een prijsvraag, gratis aquariumwater laten testen door een specialist van het vooraanstaande merk JBL en volop genieten van al het moois dat haar showroom te bieden heeft. Meer informatie op website www.aquariumcoenen.nl.

22 januari 2012: Siervis Aqua Terra Nieuwjaarsbeurs Oosterhout

Op zondag 22 januari organiseert De Siervis een aqua/terra beurs in buurthuis De Pannehoef aan de Wilhelminalaan 59 te Oosterhout (NB). Open van 11 tot 15 uur, entree € 2,–. Meer informatie op website www.desiervis.nl.

11 februari 2012: Bijeenkomst Poecilia Maarn

Op zaterdag 11 februari 2012 organiseert Poecilia een ledenbijeenkomst in de "Twee Marken" aan het Trompplein 5 te Maarn. Aanvang 12u30. Meer informatie op de website www.poecilia.nl.

18 februari 2012: Bijeenkomst met visbeurs KFN Maarn

Op zaterdag 18 februari 2012 organiseert Killi Fish Nederland een ledenbijeenkomst met lezing, loterij en visbeurs in de "Twee Marken" aan het Trompplein 5 te Maarn. Aanvang 13 uur.

18 maart 2012: Ruilbeurs Oosterzele

Op zondag 18 maart organiseert aquariumclub Ocellaris hun tweede ruilbeurs voor aquarium en terrarium liefhebbers in binnenspeeltuin Riboulou aan de Geraardsbergsesteenweg 121 te Oosterzele (BelgiŽ). Open van op zaterdag van 10 tot 18 uur, inkom gratis, ook voor speeltuin. Meer informatie op www.ozac.be.

24 en 25 maart 2012: Vivarium 2012 Nieuwegein

Op zaterdag 24 en zondag 25 maart vindt alweer de vijfde en dus jubileumeditie plaats van de Vivarium beurs, ook nu in "Home Boxx" aan de Symfonielaan 1 te Nieuwegein. Open van 10 tot 17 uur, dagkaarten € 8,–, kinderen tot 5 jaar gratis. Meer informatie is te vinden op website www.vivariumbeurs.nl.

21 april 2012: Bijeenkomst met visbeurs KFN Maarn

Op zaterdag 21 april 2012 organiseert Killi Fish Nederland een ledenbijeenkomst met lezing, loterij en visbeurs in de "Twee Marken" aan het Trompplein 5 te Maarn. Aanvang 13 uur.

11 mei 2012: Bijeenkomst Poecilia Maarn

Op zaterdag 12 mei 2012 organiseert Poecilia een ledenbijeenkomst in de "Twee Marken" aan het Trompplein 5 te Maarn. Aanvang 12u30. Meer informatie op de website www.poecilia.nl.

12 mei 2012: Aqua terra event Den Haag

Op zondag 12 mei 2012 organiseert www.gifkikkers.nl een Aqua Terra event in het Wellantcollege Westvliet aan de Westvlietweg 42 in Den Haag. Grote beurs met amfibieen, reptielen, siergarnalen, vissen, terrariumbenodigheden en tropische planten. Buiten het gebouw wordt een voorjaarsmarkt gehouden waar goedkoop tuinplanten gekocht kunnen worden (moederdagtip). Binnen het gebouw wordt ook nog een roofvogelshow gehouden door Remco Bavelaar. Voor meer informatie kunt vanaf januari www.gifkikkers.nl raadplegen. Entree: GRATIS

16 juni 2012: Bijeenkomst met visbeurs KFN Maarn

Op zaterdag 16 juni 2012 organiseert Killi Fish Nederland een ledenbijeenkomst met lezing, loterij en visbeurs in de "Twee Marken" aan het Trompplein 5 te Maarn. Aanvang 13 uur.

Verenigingsinformatie

opgericht 1927 Beschermheer drs. F. Philips jr. dec 2011

Aangesloten bij de N.B.A.T.

Voorzitter
Ferdie Gosselink
Baarsstraat 2
5615 RG Eindhoven
06 - 2486 5247
Penningmeester a.i.
Gerard Vermeulen
Hulstbosakker 57
5625 VS Eindhoven
040 - 2489 890
Secretaris a.i.
Eric van de Meerakker
Groningenlaan 3
5691 KH Son
0499 - 329 126
Bestuurslid/Bibliotheek
Gerard Swemmers
Poeijersstraat 35A
5642 GA Eindhoven
040 - 2810 792
Redactie
Ferdie Gosselink
Baarsstraat 2
5615 RG Eindhoven
06 - 2486 5247
 
Ledenadministrateur
Vacant
  0499 – 329 126
 
Redactieadres
 
Groningenlaan 3
5691 KH Son
06 - 2486 5247
Redactie
 
 
Ferdie Gosselink
Eric v/d Meerakker
Gerard Swemmers
 
 
Ereleden Joop Brokke  
 
Website / Email
www.AV-Vivarium.net

Contributie

De Vivariumcontributie bedraagt € 28,75 per jaar. Jeugdleden tot 16 jaar betalen € 16,25 per jaar. Het lidmaatschap als huisgenootlid is gratis. De contributies voor de bonden/tijdschriften bedragen:
N.B.A.T. alleen ledenpas € 15,50 per jaar,
N.B.A.T. met Het Aquarium € 15,50 + € 17,– per jaar.
Het Aquarium wordt apart gefactureerd door de NBAT, af- en aanmelden voor Het Aquarium dient te gebeuren via de Vivarium ledenadministratie. Jeugdleden krijgen € 7,25 korting op het lidmaatschap van de NBAT

Het inschrijfgeld ŗ € 5,– en de contributie zijn te voldoen op gironummer 1113703 t.n.v. "Penningmeester Vivarium." Opzeggen van het lidmaatschap kan uitsluitend twee maanden tevoren en schriftelijk geschieden bij de ledenadministratie.

Overname van kopij is toegestaan mits voorzien van auteur Ťn bronvermelding,
tenzij anders vermeld.


Alle ingezonden kopij is voor verantwoording van de auteurs.
Heevis HEEVIS
Schootsestraat 138
5616 RH Eindhoven
040 - 2510677
U koopt toch ook
bij onze

Aquariumcentrum Helmond Aquariumcentrum Helmond
Jan v.d. Spekstraat 29
5701 BW Helmond
0492 - 534387
Chrisgarnalenshop Chrisgarnalenshop
Lau Mazirellaan 259
2525 ZM Den Haag
06 - 55855252
Aquabeek Aquabeek
Sint Magdalenaweg 6
5423 XK Handel
0492 - 325366
Hier had uw

kunnen staan!
Aquarium Coenen Aquarium Coenen
Kon. Julianaweg 21
5684 VA Best
0499 - 395000
©2006–2022 Vivarium en auteurs. All rights reserved.