VIVARIUM
EINDHOVEN
Vivarium Logo 150x90

VIVARIUM NIEUWSBRIEF

Inhoud april 2012

  1. Aankondigingen
  2. Verslagen
  3. Agenda
  4. Kalender
  5. Verenigingsinformatie

Aankondigingen

Bijeenkomst 10 april: Tonnie Woeltjes over Killies

Op dinsdag 10 april houdt de heer Tonnie Woeltjes een lezing over Killivissen voor onze vereniging. Onderstaand krijgt u een indruk van wat u kunt verwachten.

Eierleggende tandkarpers, populair killiís genoemd, komen voor in alle werelddelen op aarde behalve AustraliŽ en Antarctica. Veel soorten bewonen zeer extreme biotopen zoals tijdelijke poelen op savanneís, wateren in woestijngebieden, zoute en hypersaline lagunes, mangroves, en allerkleinste kreken in het regenwoud. Zij hebben zich aan deze extreme biotopen weten aan te passen, wat vele andere vissoorten niet gelukt is.
Vele soorten killiís zijn uiterst kleurrijk, met name die soorten die afkomstig zijn uit de regenwouden en de savannes van Afrika en Zuid en Midden Amerika, en daardoor zeer geliefd bij vele aquariumhouders.
En zeker niet alle soorten zijn seizoensvissen die slechts enkele maanden leven, maar vele soorten leven onder de juiste omstandigheden vele jaren, ook in een gezelschapsaquarium.
De heer Woeltjes heeft vele reizen gemaakt op diverse continenten, ook om killiís te vangen en zal tijdens de lezing de grote variatie aan soorten en hun biotopen en de manier om ze te houden en te kweken laten zien.

De avond begint om 20.15 uur.

Zoals altijd is een ieder van harte welkom op 10 april vanaf 20.00 uur in De Kadans aan de St Jozefstraat 1 te Best.

Wij hopen weer op een grote opkomst!

Namens de activiteitencommissie,
Ferdie Gosselink

Inschrijven excursie aquariumplantenkwekerij en groothandel in mei

Op de lezingavond van november 2011 heeft de heer Verheij aangegeven dat er een bezoek mogelijk was bij een plantenkwekerij in de buurt van Rotterdam.
Datums dat wij op bezoek kunnen gaan zijn op een zaterdag in mei, dus 5, 12, 19 of 26 mei, we zullen de datum kiezen waarop de meesten kunnen.
Er kunnen op deze dag een kwekerij en een groothandel worden bezocht, eventueel kunnen we daarna nog een of ander adres in de buurt bezoeken, dit afhankelijk van de belangstelling en tijd per bezoek.
De namen zijn:

Eerste bezoek: Toon de Zeeuw; hier worden alleen aquariumplanten gekweekt.
Tweede bezoek: Nico van der Tuin; deze groothandel heeft planten en vissen (en odok garnalen).

Bij belangstelling graag opgave met voorkeursdatum vůůr 15 april bij G. Swemmers via e-mail en anders op telefoon 06 – 2803 5034.
Opgave bij de secretaris mag ook indien geen gehoor op bovenstaand telefoonnummer.

Gerard Swemmers

Artikelen

Cursus Aquariumhouden deel 14

A-7-2-3 Biologisch filteren

Biologisch filteren is het ontwikkelen van verschillende bacteriŽnstammen die de restanten van de stofwisseling omzetten in andere stoffen in een foldermateriaal die weer bruikbaar zijn voor andere levensvormen. Een ingewikkeld proces, dat langs de natuurlijke weg ontstaat, mits de voorwaarden aanwezig zijn. Het is noodzakelijk, dat water dat door het filter gaat, voldoende zuurstofrijk is. BacteriŽn zijn namelijk grote zuurstofgebruikers. Zuurstofrijkdom hangt samen met voldoende doorstroming van het water. Opstoppingen door vervuiling en ongelijkmatige verdeling van de filtermassa maken, dat het water de kortste weg neemt zonder voldoende contact met de totale filtermassa. De filtermassa waarop bacteriŽn zich nestelen, kan bestaan uit vele soorten materiaal, mits het maar een ruw oppervlak heeft. Ook schuimstof, mits gifvrij, kolen of keramische pijpjes zijn een goed substraat voor bacteriŽnontwikkeling. Op het substraat ontwikkelt zich een voedingsbodem. Die bestaat uit organische en anorganische stoffen. Hierop zullen de bacteriŽnstammen zich ontwikkelen.

De ontwikkeling van de bacteriŽn vraagt enkele weken tot maanden, wees dus zuinig op dit moeilijk verkregen bezit. Handhaven van gunstige bestaansvoorwaarden en zo min mogelijke verstoring, zijn eisen voor het goed functioneren van een biologisch filter. De figuur op deze pagina geeft aan hoe een biofilter er uit ziet, doch normaal zet je hem onder het aquarium maar dit maakt de tekening onoverzichtelijk.

Laat het filter altijd, dag en nacht, lopen. Als het filter afgezet wordt, zullen de "e;goede"e; bacteriŽn vrij snel door zuurstofgebrek afsterven en vervangen worden door "e;slechte"e; bacteriŽn, die zuurstofloos leven. Deze bacteriŽn scheiden gifstoffen uit, die zich in het filter ophopen. Dat kan binnen een aantal uren gebeurd zijn. Je zult begrijpen dat, als het filter weer aangezet wordt, deze gifstoffen in het aquarium gespoten worden. Dan kom je in de problemen, met een goede kans op vissterfte. Een filter dat langer dan vier uur stil gestaan heeft, moet eerst schoongemaakt worden voor het weer wordt aangezet.

Voorbeeld van een biologisch filter
Figuur 5: Voorbeeld van een biologisch filter
A-7-3 Welke filtercapaciteit is nodig voor een aquarium?

Daar is moeilijk een antwoord op te geven. In het algemeen kunnen we stellen, hoe groter het aquarium, hoe groter de filtercapaciteit mag zijn, alleen rekening houden met de volgende punten:

  • Hoe fijner de bodem, er zal meer stofvuil aanwezig zijn.
  • Hoe groter het vissenbestand ten opzichte van de inhoud van het aquarium.
  • Flink woelende bodemvissen zullen vrij veel stof doen opdwarrelen.

De verhouding tot het aquarium wordt door twee factoren bepaald. Ten eerste, het filter moet duidelijk een functie kunnen hebben, dus geen heel klein filtertje op een grote bak en andersom ook niet, maar de belangrijkste factor is de tweede. Wanneer er gebruik gemaakt gaat worden van een biologisch filter wat is aangesloten op ons systeem met een onder/overloop combinatie, dan moet je er rekening mee houden met de koppeling die in de zijruit is gemonteerd en de hoogte van de waterspiegel in het aquarium. Dus bij stroomuitval zal er water naar het filter lopen tot aan de onderzijde van de koppeling, in de praktijk zoín drie centimeter. Dat betekent dat over het gehele oppervlak drie centimeter water uitgerekend moet worden en dat moet in het filter passen als het filter staat ingesteld op werkhoogte. Wanneer er in het filter gebruik wordt gemaakt van een overloop naar het riool dan maakt de werkhoogte niet meer uit. Het te veel aan water loopt bij stroomuitval vanzelf naar het riool.

(Einde cursus Aquariumhouden deel 14)

Agenda

Vivarium heeft op de tweede dinsdag van elke maand een ledenavond, behalve in de vakantiemaanden juli en augustus. We zijn te vinden in zaal Kraaihei van buurthuis Kadans aan de Sint Jozefstraat 1, 5684 TS Best (buslijn 144). We beginnen om 20 uur.

De agenda ziet er voor de rest van 2012 als volgt uit:

Datum Activiteit Locatie
di  10 apr Tonnie Woeltjes: Killies Kadans
di    8 mei Roel Feenstra: "Van bak tot levend schilderij" Kadans
za  ? mei Excursie plantenkwekerij en groothandel,
zie aankondiging/inschrijving in nieuwsbrief
Westland
di  12 juni Wordt nog bekendgemaakt Kadans
di  11 sep Wordt nog bekendgemaakt Kadans
di    9 okt Wordt nog bekendgemaakt Kadans
di  13 nov Wordt nog bekendgemaakt Kadans
di  11 dec Wordt nog bekendgemaakt Kadans

*) Niet definitief gepland. Er kan dus nog wat aan de inhoud veranderen.
N.B. De data van de dinsdagavonden staan wel vast, dus er is dan zeker een bijeenkomst!

Naast deze activiteiten wordt er nog aan enkele andere bijzondere activiteiten gedacht. Zodra er een datum bekend is, zal de activiteit worden toegevoegd.

Kalender

21 april: Bijeenkomst met visbeurs KFN Maarn

Op zaterdag 21 april organiseert Killi Fish Nederland een ledenbijeenkomst met lezing, loterij en visbeurs in de "Twee Marken" aan het Trompplein 5 te Maarn. Aanvang 13 uur.

22 april: Reptielen- en amfibieŽnbeurs Dadizele (B)

Op zondag 22 april organiseert de Vlaamse Terrariumvereniging een reptielen- en amfibieŽnbeurs in PC "Den Ommeganck" aan de Ridder Janlaan 3 te Dadizele (BelgiŽ). Open van 10 tot 16u30, toegang € 2,50. Meer informatie via website www.vlaamse-terrariumvereniging.be.

28 april: Opendeurdag Betta Buggenhout (B)

Op zaterdag 28 april organiseert Betta Buggenhout hun jaarlijkse opendeurdag, met massa's vissen en planten voor vijver en aquarium en met gratis pannenkoeken en koffie voor alle bezoekers (van 14 tot 17 uur), in en rond hun lokaal aan de Handelsstraat 75 te Londerzeel (Malderen, BelgiŽ). Open van 14 tot 22 uur. Meer informatie op www.betta.be.

29 april: Reptilica Tilburg

Op zondag 29 april organiseert Reptilica een terrariumbeurs in IJshal Stappegoor aan de Stappegoorweg 3 te Tilburg. Open van 11 tot 17u30, toegang € 5,– voor volwassenen, 65+ en kinderen tot 12 jaar € 3,50.

1 mei: opendeurdagen Gracilis Hoboken (B)

Op dinsdag 1 meil organiseert Gracilis Hoboken weer een opendeurdag in hun lokaal aan de kioskplaats 7 te Hoboken (BelgiŽ).

12 mei: Bijeenkomst Poecilia Maarn

Op zaterdag 12 mei organiseert Poecilia een ledenbijeenkomst in de "Twee Marken" aan het Trompplein 5 te Maarn. Aanvang 12u30. Meer informatie op de website www.poecilia.nl.

12 mei: Aqua-terra event Den Haag

Op zaterdag 12 mei organiseert www.gifkikkers.nl een Aqua Terra event in het Wellantcollege Westvliet aan de Westvlietweg 42 in Den Haag. Grote beurs met amfibieen, reptielen, siergarnalen, vissen, terrariumbenodigheden en tropische planten. Buiten het gebouw wordt een voorjaarsmarkt gehouden waar goedkoop tuinplanten gekocht kunnen worden (moederdagtip). Binnen het gebouw wordt ook nog een roofvogelshow gehouden door Remco Bavelaar. Voor meer informatie kunt vanaf januari www.gifkikkers.nl raadplegen. Entree: GRATIS

12 mei: Bijeenkomst WAP Maarn

Op zaterdag 12 mei organiseert de Werkgroep Aquatische Planten een ledenbijeenkomst in de "Twee Marken" aan het Trompplein 5 te Maarn. Aanvang 11 uur, zaal open vanaf 10 uur.

13 mei: Terraria Gent (B)

Op zondag 13 mei organiseert TER een terrariumbeurs aan de Van Rysselberghedreef 2 in het Citadelpark B te Gent (BelgiŽ). Open van 11 tot 16 uur, toegang € 6,–, kinderen tot 5 jaar gratis. Meer informatie op www.vhm-events.com.

19 mei: Visbeurs Aqua Vrť Ede

Op zaterdag 19 mei organiseert Aqua Vrť te Ede een visbeurs in Sporthal de Peppel aan de Peppelensteeg 1A te Ede. Open van 10 tot 16 uur, toegang € 2,50, kinderen t/m 12 jaar gratis. Nadere informatie op de website www.aquavre.nl.

20 mei: Ruilbeurs Blauwe Alg Kessel (B)

Op zondag 20 mei organiseert Blauwe Alg hun jaarlijkse aquarium- en vijverruilbeurs in gemeenschapscentrum "'t Dorp" aan de Berlaarsesteenweg te Kessel (Belgie). Open van 10 tot 15 uur, toegang gratis. Meer info op website www.blauwealg.be.

20 mei: Internationale aquariumbeurs Floreffe (B)

Op zondag 20 mei organiseert de InterClub Aquariophilie et Ichtyologie Francophone de zesde Internationale Aquariumbeurs in de Abdij van Floreffe aan de Rue du Seminaire 7 te Floreffe (Namen – BelgiŽ). Open van 10 tot 16 uur, toegang € 1,–. "Vissen – Pgarnalen &ndahs; planten – materiaal. Bonsais – en orchideeŽn." Meer informatie op de (franstalige) website: www.icaif.be.

28 mei: Reptilica Spijkenisse

Op maandag 28 mei organiseert Reptilica een terrariumbeurs in Racketcentrum Halfweg aan de Einsteinweg 6 te Spijkenisse. Open van 11 tot 17u30, toegang € 5,– voor volwassenen, 65+ en kinderen tot 12 jaar € 3,50.

3 juni: Terraria Houten (Utrecht)

Op zondag 3 juni organiseert TER "Nederlands grootste terrariumevenement" in het Euretco Expo center aan de Meidoornkade 24 te Houten (Utrecht). Open van 10 tot 16 uur, toegang € 10,–, kinderen tot 12 jaar en 65+ € 6,–, kinderen tot 5 jaar gratis. Meer informatie op www.vhm-events.com.

8 t/m 10 juni: Nationale Koi- en Vijverdagen Appeltern

Van vrijdag 8 tot en met zondag 10 juni organiseert KOI 2000 de tiende Nationale Koi- en Vijverdagen in De Tuinten van Appeltern aan de Walstraat 2a te Appeltern. Open van 10 tot 18 uur, toegang € 11,95, kinderen t/m 12 jaar € 5,95, kinderen tot 6 jaar gratis, 65+ en groepen vanaf 20 personen € 2,– korting. Meer informatie op www.koi2000.com.

10 juni: Internationale garnalen- en kreeftenhappening Berendrecht (B)

Op zondag 10 juni organiseert De Kardinaal de eerste internationale garnalen- en kreeftenhappening in "De Bomenbank van de stand Antwerpen" aan de Antwerpsebaan 110 te Berendrecht. Open van 10 tot 18 uur.

16 juni: Bijeenkomst met visbeurs KFN Maarn

Op zaterdag 16 juni organiseert Killi Fish Nederland een ledenbijeenkomst met lezing, loterij en visbeurs in de "Twee Marken" aan het Trompplein 5 te Maarn. Aanvang 13 uur.

17 juni: Houtlandse ruilbeurs Torhout (B)

Op zondag 17 juni organiseert Skalaar Torhout een de 15e Houtlandse aquarium, terrarium en vijver ruilbeurs in zaal "Sparrenhove" aan de Herderstraat 3 te Torhout (BelgiŽ). Open van 9u30 tot 16 uur, gratis toegang. Info: www.skalaar.be.

17 juni: Openvijverdag Betta Buggenhout (B)

Op zondag 17 juni uur organiseert Betta haar grote openvijverdag. Meer informatie op www.betta.be.

17 juni: Reptilica Helmond

Op maandag 17 juni organiseert Reptilica een terrariumbeurs in de City Sporthal aan de Watermolenwal 13 te Helmond. Open van 11 tot 17u30, toegang € 5,– voor volwassenen, 65+ en kinderen tot 12 jaar € 3,50.

23 en 24 juni: Belgische Koi-show Bokrijk (B)

Op zaterdag 23 en zondag 24 juni organiseert de Belgian Koi Society de Belgian ZNA Koi Show in het het Openluchtmuseum aan de Bokrijklaan 1 te Genk (BelgiŽ). Open van 10 tot 18 uur, toegang in combinatie met toegang Openluchtmuseum. Meer informatie op website www.belgiankoisociety.be.

30 juni: Betta topdag met beurs Malderen (B)

Op zaterdag 30 juni organiseert Betta een grote openluchtbeurs in en rond het lokaal aan de Handelsstraat 75 te Malderen (BelgiŽ). Open vanaf 14 uur, barbecue open vanaf 17 uur, toegang gratis, deelname barbecue € 2,50. Meer informatie op www.betta.be.

1 juli: 23e LimBeurs Houthalen-Helchteren (B)

Op zondag 1 juli organiseert de federatie van aquarium- en terrariumklubs uit Limburg van de BBAT de 23e LimBeurs in instituut Don Bosco aan de Don Boscostraat 6 te Houthalen-Helchteren (BelgiŽ). Open van 10 tot 16 uur, toegang volwassenen € 3,–, leden van BBAT, NBAT en VDA € 2,50 en kinderen gratis. Meer informatie op website www.limbeurs.be.

8 juli: Reptilica Alkmaar

Op maandag 8 juli organiseert Reptilica een terrariumbeurs in het Sportpaleis aan de Terborchlaan 20 te Alkmaar. Open van 11 tot 17u30, toegang € 5,– voor volwassenen, 65+ en kinderen tot 12 jaar € 3,50.

22 juli: Reptilica Geleen

Op maandag 22 juli organiseert Reptilica een terrariumbeurs in IJshal LACO Glanerbrook aan de Kummmenadestraat 45 te Geleen. Open van 11 tot 17u30, toegang € 5,– voor volwassenen, 65+ en kinderen tot 12 jaar € 3,50.

9 t/m 13 augustus: Aquariumtentoonstelling Wilrijk (B)

Van zaterdag 9 tot en met maandag 13 augustus organiseert aquariumvereniging Rosaceus hun 30e tentoonstelling ter gelegenheid van de Wilrijk jaarmarkt, in de lokalen van het Sint-Ursula instituut aan de Sint-Camillusstraat 33 te Wilrijk (BelgiŽ). Toegang gratis.

17 t/m 19 augustus: 19e Holland Koi Show Arcen

Van vrijdag 17 tot en met zondag 19 augustus organiseert de Nishikigoi Vereniging Nederland de 20e Holland Koi Show in de Kasteeltuinen van Arcen aan de Lingsforterweg 26 te Arcen. Meer informatie op www.hollandkoishow.nl.

26 augustus: Aquarium- en terrariumbeurs Oostende (B)

Op zondag 26 augustus organiseert Oostende Platy de "Aquarium-, Terrarium- en Vijverbeurs van de kust" in Dienstencentrum "De Schelpe" aan de Alisabethlaan/Schelpenstraat 20 te Oostende (BelgiŽ). Open van 10 tot 16 uur, toegang gratis.

8 en 9 september: tentoonstelling Killi Fish Nederland Asperen

Op zaterdag 8 en zondag 9 september organiseert Killi Fish Nederland al weer de 35e Killi Fish Nederland Tentoonstelling, ook dit jaar weer in partycentrum "De Schildkamp" aan de Leerdamseweg 44 te Asperen. Meer informatie is te vinden op de website www.killifishnederland.nl

8 september: Open Dag WAP Maarn

Op zaterdag 8 september organiseert de Werkgroep Aquatische Planten een open dag in de "Twee Marken" aan het Trompplein 5 te Maarn. Aanvang 11 uur, zaal open vanaf 10 uur.

15 t/m 17 september: Aqua-show 2012 Hoboken (B)

Van zaterdag 15 tot en met maandag 17 september organiseert Gracilis Hoboken hun jaarlijkse aqua-show in de showtent achter hun lokaal aan de kioskplaats 7 te Hoboken (BelgiŽ). Gratis entree van 9 tot 18 uur.

Verenigingsinformatie

opgericht 1927 Beschermheer drs. F. Philips jr. april 2012

Aangesloten bij de N.B.A.T.

Voorzitter
Ferdie Gosselink
Baarsstraat 2
5615 RG Eindhoven
06 - 2486 5247
Secretaris
Eric van de Meerakker
Groningenlaan 3
5691 KH Son
0499 - 329 126
Penningmeester a.i.
Gerard Vermeulen
Hulstbosakker 57
5625 VS Eindhoven
040 - 2489 890
2e penningmeester i.o.
Els van Houten
Amerikalaan 87
5691 KC Son
0499 - 490 083
Bestuurslid/Bibliotheek
Gerard Swemmers
Poeijersstraat 35A
5642 GA Eindhoven
040 - 2810 792
Redactie
Ferdie Gosselink
Baarsstraat 2
5615 RG Eindhoven
06 - 2486 5247
 
Ledenadministratie
Els van Houten
Amerikalaan 87
5691 KC Son
0499 – 490 083
 
Redactieadres
 
Groningenlaan 3
5691 KH Son
06 - 2486 5247
Redactie
 
 
Ferdie Gosselink
Eric v/d Meerakker
Gerard Swemmers
 
 
Ereleden Joop Brokke  
 
Website / Email
www.AV-Vivarium.net

Contributie

De Vivariumcontributie bedraagt € 28,75 per jaar. Jeugdleden tot 16 jaar betalen € 16,25 per jaar. Het lidmaatschap als huisgenootlid is gratis. De contributies voor de bonden/tijdschriften bedragen:
N.B.A.T. alleen ledenpas € 15,50 per jaar,
N.B.A.T. met Het Aquarium € 15,50 + € 17,– per jaar.
Jeugdleden krijgen € 7,25 korting op het lidmaatschap van de NBAT. Het Aquarium wordt apart gefactureerd door de NBAT, af- en aanmelden voor Het Aquarium dient te gebeuren via de Vivarium ledenadministratie.

Het inschrijfgeld ŗ € 5,– en de contributie zijn te voldoen op gironummer 1113703 t.n.v. "Penningmeester Vivarium." Opzeggen van het lidmaatschap kan uitsluitend twee maanden tevoren en schriftelijk geschieden bij de ledenadministratie.

Overname van kopij is toegestaan mits voorzien van auteur Ťn bronvermelding,
tenzij anders vermeld.


Alle ingezonden kopij is voor verantwoording van de auteurs.
Heevis HEEVIS
Schootsestraat 138
5616 RH Eindhoven
040 - 2510677
U koopt toch ook
bij onze

Aquariumcentrum Helmond Aquariumcentrum Helmond
Jan v.d. Spekstraat 29
5701 BW Helmond
0492 - 534387
Chrisgarnalenshop Chrisgarnalenshop
Lau Mazirellaan 259
2525 ZM Den Haag
06 - 55855252
Aquabeek Aquabeek
Sint Magdalenaweg 6
5423 XK Handel
0492 - 325366
Hier had uw

kunnen staan!
Aquarium Coenen Aquarium Coenen
Kon. Julianaweg 21
5684 VA Best
0499 - 395000
©2006–2022 Vivarium en auteurs. All rights reserved.