VIVARIUM
EINDHOVEN
Vivarium Logo 150x90

VIVARIUM NIEUWSBRIEF

Inhoud september 2012

  1. Aankondigingen
  2. Artikelen
  3. Agenda
  4. Kalender
  5. Verenigingsinformatie

Aankondigingen

Bijeenkomst 11 september: Hans Meulblok en Theo van Meegen: "Tropische avonturen"

Op dinsdag 11 september hebben we Hans Meulblok en Theo van Meegen uitgenodigd voor hun PowerPoint show, getiteld "Tropische Avonturen".
In deze spectaculaire show wordt een reis over de wereld gemaakt, te beginnen in Nederland bij De Orchideeënhoeve. Vervolgens een bezoek aan de vijvertuinen in Rees (Duitsland) en Burgers ocean waar veel grote vissen zoals haaien en prachtige zeevissen zwemmen. Diverse topaquaria zullen niet ontbreken. De reis gaat verder naar Afrika. Speciaalaquaria en vissen uit het Malawi-en Tanganyikameer passeren de revue alsmede wilde natuur in Zuid-Afrika. Daarna naar Azië waar we onderwater gaan in de oceaan met vele prachtige zeedieren. Ook komen we op het continent Australië met de veelzijdige natuur, vogels, reptielen en vissen. Zuid-Amerika zal zeker niet ontbreken. Er wordt een bezoek gebracht aan de Iguazu watervallen en de Amazone. Er worden aquaria met discusvissen en andere Cichliden en pijlgifkikkers getoond. Suriname met zijn prachtige oerwouden, kaaimannen, kikkers en vissen wordt niet overgeslagen. Tenslotte wordt Costa Rica aangedaan met zijn vele vulkanen en tropische parken waar luiaards, leguanen, vogels, kikkers en vissen de bezoekers verwelkomen.
De show, die niet moet worden gezien als een reisverslag maar meer als een impressie van diverse streken, wordt begeleid door passende muziek en geluidseffecten.

Wij zijn er van overtuigd dat deze avond smullen wordt voor de leden van onze vereniging en hopen daarom wederom op een grote opkomst!

Zoals altijd is een ieder van harte welkom op dinsdag 11 september vanaf 20.15 uur in zaal Kraaihei van de Kadans aan de St. Jozefstraat 1 te Best.

Namens de activiteitencommissie,
Ferdie Gosselink

Artikelen

Cursus Aquariumhouden deel 17

Vervolg van B-1-3 De inrichting van een gezelschapsbak

Bij de verdeling van de solitaire groepen kunnen we nog een denkbeeldige lijn trekken, namelijk een lijn door het midden. Op deze lijn beslist geen rode planten of solitair of kienhout plaatsen daar we anders het aquarium in twee‘n verdelen en om symmetrie te voorkomen.

Met de tot nu toe bekende theorie maken we een viertal plattegronden. Met behulp van de "Gulden regel" zijn de solitaire groepen als S ingetekend.

plattegrond aquarium 1
Figuur 10.

Afmeting aquarium: 100 x 40 x 40 cm (figuur 10). De kijkrichting wordt nu in feite weergegeven door de ligging van het straatje dat verdwijnt achter de plantengroep rechts achter. De idee "waar blijft dit?" geeft een extra dimensie. Toets, en dat geldt voor elke tekening, deze aan de adviezen hiervoor.

plattegrond aquarium 2
Figuur 11.


Afmeting aquarium: 120 x 40 x 40 cm (figuur 11). Hier is gewerkt met twee solitairen. Van welke richting we ook kijken, er wordt diepte gesuggereerd door meerdere groepen achter elkaar. Ook wordt gebruik gemaakt van kienhout (het gearceerde gedeelte), waartegen groene planten prachtig contrasteren.

Dit doet het altijd goed, vooral als het kienhout fraai van vorm is. Ook wordt de kijkrichting weergegeven door de ligging van het straatje. Natuurlijk is de plattegrond ook geschikt voor een aquarium van 130 x 50 x 50. Tel de groepen planten.

plattegrond aquarium 3
Figuur 12.


Afmeting aquarium: 150 x 50 x 50 cm (figuur 12). Iets anders: geen straatje. De wat "langere" groep en de richting van het kienhout geeft de kijkrichting weer. Van alle kanten bezien is dit aquarium goed vol beplant. Hier wordt gebruik gemaakt van één solitair.

plattegrond aquarium 4
Figuur 12.


Afmeting aquarium: 150 x 50 x 50 cm (figuur 13). Hier wordt gebruik gemaakt van twee solitairen, de plaatsing rechtsvoor en linksachter geven de kijkrichting weer. Ook dit aquarium is goed beplant. Bedenk steeds: meerdere groepen planten achter elkaar suggereren diepte.

U kunt niet goed tekenen, dat maakt niets uit. Met een eenvoudige schets kunt u uw gedachten op papier zetten. Probeer het, teken veel en uiteindelijk komt u tot een zelf ontworpen plattegrond.

Enkele adviezen voor een mooie inrichting volgen hieronder.

We kunnen beter geen dezelfde planten in een aquarium plaatsen. Dit maakt het beeld eentonig. Verschillende planten met dezelfde familienaam mag weer wel in één aquarium. Stricta's (Hygrophila stricta) en vaantjesplanten (Hygrophila difformis) hebben dezelfde familienaam, maar mogen uiteraard wel alle twee in één aquarium gebruikt worden, omdat ze niet op elkaar lijken. Ook verschillende soorten die sterk op elkaar lijken, bijvoorbeeld de fijnbladige Cabomba en Myriophyllum, kunnen beter niet bij elkaar in één aquarium gebruikt worden.

Hygrophila difformis - foto Jan Bukkems
Hygrophila difformis -
foto Jan Bukkems
Hygrophila stricta - foto Jan Bukkems
Hygrophila stricta -
foto Jan Bukkems

Zorg ervoor dat de plantengroepen die naast elkaar komen te staan, contrasteren in kleur en bladvorm. Bijvoorbeeld rode naast groene planten en puntig blad naast rond of rozetvormig blad. Gebruik maar een paar rode plantensoorten. (Sommige rode planten, zoals de rode Cabomba en rode Myriophyllum, hebben optimale groeiomstandigheden nodig. In een gezelschapsbak zonder kooldioxide toediening wordt dit vaak een teleurstelling.)

Zeker veertig procent van het plantenbestand dient uit echte waterplanten te bestaan. De rest mogen moerasplanten zijn. Echte waterplanten halen hun voedingsstoffen direct uit het water. Moerasplanten halen de voeding uit de bodem. Er zijn ook moerasplanten die inmiddels zodanig aangepast zijn aan het onderwaterleven in onze bakken, dat ze de voeding ook voor een groot deel uit het water halen zoals Belgisch groen, vaantjesplant en stricta-soorten.

Bouw de plantengroepen niet op als rechte lijnen, maar maak ze golvend en speels. Hoogteverschillen geven dieptewerking. Breng deze hoogteverschillen tussen de plantengroepen onderling aan, zodat de planten niet allemaal even hoog staan. Want dat geeft een eentonig beeld. Een groepje Rotala indica dat naast een straatje Lobelia cardinalis staat, mag best een heel stuk hoger zijn dan de Lobelia.

Rotala indica - foto NBAT
Rotala indica -
foto NBAT
Lobelia cardinalis - foto Jan Bukkems
Lobelia cardinalis -
foto Jan Bukkems

Bouw de achterwand niet geheel dicht, maar houd een paar doorkijkjes. Dat vergroot de dieptewerking.

Een week na het inrichten, als de bak goed draait, kun je de lichthoeveelheid weer wat vermeerderen door de lichtduur van de bestaande lampen te verlengen en er, als het bakformaat het toelaat, een derde lamp bij te plaatsen die bijvoorbeeld vier uur per dag (van bijvoorbeeld twaalf tot vier uur 's middags) brandt. Denk erom dat de maximum brandduur van de verlichting ongeveer twaalf tot veertien uur is. Twaalf uur is namelijk de dagduur in de tropen. Eén lamp kan 's avonds voor de sfeer langer boven onze bak branden, tot ongeveer elf uur, half twaalf. Anders zit je 's avonds tegen een donkere bak aan te kijken. Dat is niet nodig.

De volgende keer nog enkele beplantingsadviezen voor gezelschapsaquaria.

(Einde cursus Aquariumhouden deel 17)

Agenda

Vivarium heeft op de tweede dinsdag van elke maand een ledenavond, behalve in de vakantiemaanden juli en augustus. We zijn te vinden in zaal Kraaihei van buurthuis Kadans aan de Sint Jozefstraat 1, 5684 TS Best (buslijn 144). We beginnen om 20 uur.

De agenda ziet er voor de rest van 2012 als volgt uit:

Datum Activiteit Locatie
di  11 sep Hans Meulblok en Theo v. Meegen: "Tropische avonturen" Kadans
di   9 okt Jos Hoedeman: "Vissen in evolutie" Kadans
di  13 nov Wordt nog bekendgemaakt Kadans
di  11 dec Wordt nog bekendgemaakt Kadans

*) Niet definitief gepland. Er kan dus nog wat aan de inhoud veranderen.
N.B. De data van de dinsdagavonden staan wel vast, dus er is dan zeker een bijeenkomst!

Naast deze activiteiten wordt er nog aan enkele andere bijzondere activiteiten gedacht. Zodra er een datum bekend is, zal de activiteit worden toegevoegd.

7 t/m 9 september: Europees Guppy Kampioenschap Lanaken (B)

Van vrijdag 7 tot en met zondag 9 september organiseert GuppyClub.be het Europees Kampioenschap Guppy Paartjes 2012 in de kinderboerderij van Domein Pietersheim aan de Neerharenweg 12 te Lanaken (België). Open op vrijdag van 13 tot 18 uur, zaterdag van 10 tot 18 uur en zondag van 10 tot 13 uur. Zondag vanaf 14 uur veiling van de tentoongestelde vissesn.

8 en 9 september: tentoonstelling Killi Fish Nederland Asperen

Op zaterdag 8 en zondag 9 september organiseert Killi Fish Nederland al weer de 35e Killi Fish Nederland Tentoonstelling, ook dit jaar weer in partycentrum "De Schildkamp" aan de Leerdamseweg 44 te Asperen. Toegang gratis, op zaterdag open van 10 uur tot 18 uur, met om 12u30 en 14 uur lezingen en om 16 uur een veiling van nieuwe en zeldzame soorten. Op zondag is de tentoonstelling open van 9 uur tot 10u30, om 11 uur volgt de veiling van de tentoongestelde vissen. Meer informatie is te vinden op de website www.killifishnederland.nl

8 september: Open Dag WAP Maarn

Op zaterdag 8 september organiseert de Werkgroep Aquatische Planten een open dag in de "Twee Marken" aan het Trompplein 5 te Maarn. Aanvang 11 uur, zaal open vanaf 10 uur.

8 september: Ectotherma Veenendaal

Op zaterdag 8 september organiseert de organisatie achter de Vivarium beurs de terrarium, paludarium en aquariummarkt "Ectotherma" in de Mercuriushal aan de Mercuriusweg 41 te Barneveld. Open van 10 tot 16 uur, toegangsprijs € 5,–, kinderen tot 5 jaar gratis. Meer informatie op website www.ectotherma.nl.

8 en 9 september: Show en beurs Discusvrienden Koersel (B)

Op zaterdag 8 en zondag 9 september organiseren De Discusvrienden hun tiende show met beurs en gezellig eetcafé in de stedelijke feestzaal Cor aan de Pastorijstraat 42 te Koersel (België). Open op zaterdag van 10 tot 18 uur en op zondag van 10 tot 17 uur. Toegang € 3,–, eigen leden en leden BBAT € 2,–.

15 t/m 17 september: Aqua-show 2012 Hoboken (B)

Van zaterdag 15 tot en met maandag 17 september organiseert Gracilis Hoboken hun jaarlijkse aqua-show in de showtent achter hun lokaal aan de kioskplaats 7 te Hoboken (België). Gratis entree van 9 tot 18 uur.

16 september: Terraria Zwolle

Op zondag 16 september organiseert TER een terrariumbeurs in de IJsselhallen aan de Rieteweg 4 te Zwolle. Open van 11 tot 16 uur, toegang € 6,–, kinderen tot 5 jaar gratis. Meer informatie op www.vhm-events.com.

23 september: Naturaria fair Antwerpen (B)

Op zondag 23 september organiseren Terra en Aquatom weer de Naturaria beurs in het bouwcentrum van de Antwerp Expo aan de J. v. Rijswijcklaan 191 te Antwerpen (België). Open van 10 tot 16 uur, toegang € 8,–. Info: www.naturaria-fair.be.

6 en 7 oktober: Aquariumtentoonstelling Niel (B)

Op zaterdag 6 en zondag 7 oktober organiseert De Minor Rupel-Vaartland in samenwerking met de FAK-verenigingen haar 32e aquariumtentoonstelling "Tropenweelde" in wetenschapspark "Waterfron" aan de Galileilaan 18 te Niel (België). Open op zaterdag van 13 tot 22 uur en op zondag van 10 tot 18 uur.

7 oktober: Nationale Cichliden Dag NVC Utrecht

Op zondag 7 oktober organiseert de Nederlandse Vereniging van Cichlidenliefhebbers de zesde Nationale Cichliden Dag. Meer informatie volgt op www.nvcweb.nl.

14 oktober: Ruilbeurs Brugge (B)

Op zondag 14 oktober organiseren de Brugse Aquariumvrienden hun tiende ruilbeurs in cultureel centrum "Valkenburg" aan de Legeweg 83 te Sint Andries (België). Geopend vanaf 10 uur. "Allerlei materiaal te verkrijgen van pompen tot verwarmers, aquaria, filtermaterialen, planten, vis, droogvoer en diepvriesvoer. Ook advies om met eventuele aqua-problemen om te gaan. De mogelijkheid om op een gezellige manier uw kennis bij te werken terwijl er een glaasje wordt gedronken."

20 oktober: Bijeenkomst met visbeurs KFN Maarn

Op zaterdag 20 oktober organiseert Killi Fish Nederland een ledenbijeenkomst met lezing, loterij en visbeurs in de "Twee Marken" aan het Trompplein 5 te Maarn. Aanvang 13 uur.

21 oktober: Terraria Gent (B)

Op zondag 21 oktober organiseert TER een terrariumbeurs aan de Van Rysselberghedreef 2 in het Citadelpark B te Gent (België). Open van 11 tot 16 uur, toegang € 6,–, kinderen tot 5 jaar gratis. Meer informatie op www.vhm-events.com.

27 oktober: Daphnia beurs en NBAT uitslag LHK Boxtel

Op zaterdag 27 oktober organiseert Daphnia weer de Daphnia beurs, "de grootste en gezelligste beurs van Zuid-Nederland voor alle aquarium / terrarium bezitters," in het Baanderheren-College, ingang Van de Voortweg 14 te Boxtel, dit jaar weer gecombineerd met de presentatie van de Landelijke Huiskeuring van de NBAT. De beurs is open van 9u30 tot 15 uur, entree € 3,–, leden van de NBAT en BBAT € 2,50; de presentatie van de Landelijke Huiskeuring duurt van 10 tot 18 uur, de uitslag is om 17 uur. Meer informatie op website www.daphniaboxtel.nl

28 oktober: Ruilbeurs Brugge (B)

Op zondag 28 oktober organiseren de Brugse Aquariumvrienden hun tiende ruilbeurs in cultureel centrum "Valkenburg" aan de Legeweg 83 te Sint Andries (België). Geopend vanaf 10 uur. "Allerlei materiaal te verkrijgen van pompen tot verwarmers, aquaria, filtermaterialen, planten, vis, droog– en diepvriesvoer. Ook advies om met eventuele aqua-problemen om te gaan. De mogelijkheid om op een gezellige manier uw kennis bij te werken."

10 november: Bijeenkomst WAP Maarn

Op zaterdag 10 november organiseert de Werkgroep Aquatische Planten een ledenbijeenkomst in de "Twee Marken" aan het Trompplein 5 te Maarn. Aanvang 11 uur, zaal open vanaf 10 uur.

11 november: Dag van de Kweekcentrale Leuven (B)

Op zondag 11 november organiseert De Siervis Leuven weer de "Dag van de Kweekcentrale," een grote hobbybeurs in hun lokaal aan de Kolonel Begaultlaan 15 te Wilsele-Leuven (België). "Zoals steeds kan je ook nu weer kiezen uit een ruim aanbod aan vissen, planten en aquariummateriaal, U aangeboden door bekende standhouders uit binnen- en buitenland." Open van 10 tot 16 uur, toegang gratis. Meer informatie op website www.desiervis.be.

11 november: Reptielen-amfibieënbeurs Nijmegen

Op zondag 11 november organiseert B & B Organisatiebureau een internationale reptielen- en amfibieënbeurs in de Jan Massinkhal aan de Nieuwe Dukenburgseweg 5 te Nijmegen. Open van 11 tot 16 uur, toegang € 6,– voor volwassenen, kinderen 4 t/m 12 jaar € 1,50.

2 december: Terraria Houten (Utrecht)

Op zondag 2 december organiseert TER "Nederlands grootste terrariumevenement" in het Euretco Expo center aan de Meidoornkade 24 te Houten (Utrecht). Open van 10 tot 16 uur, toegang € 10,–, kinderen tot 12 jaar en 65+ € 6,–, kinderen tot 5 jaar gratis. Meer informatie op www.vhm-events.com.

15 december: Bijeenkomst met visbeurs KFN Maarn

Op zaterdag 15 december organiseert Killi Fish Nederland een ledenbijeenkomst met lezing, loterij en visbeurs in de "Twee Marken" aan het Trompplein 5 te Maarn. Aanvang 13 uur.

Verenigingsinformatie

Opgericht 1927 Beschermheer drs. F. Philips jr. September 2012

Aangesloten bij de N.B.A.T.

Voorzitter
Ferdie Gosselink
Baarsstraat 2
5615 RG Eindhoven
06 - 2486 5247
Secretaris
Eric van de Meerakker
Groningenlaan 3
5691 KH Son
0499 - 329 126
Penningmeester a.i.
Gerard Vermeulen
Hulstbosakker 57
5625 VS Eindhoven
040 - 2489 890
2e penningmeester i.o.
Els van Houten
Amerikalaan 87
5691 KC Son
0499 - 490 083
Bestuurslid/Bibliotheek
Gerard Swemmers
Poeijersstraat 35A
5642 GA Eindhoven
040 - 2810 792
Redactie
Ferdie Gosselink
Baarsstraat 2
5615 RG Eindhoven
06 - 2486 5247
 
Ledenadministratie
Els van Houten
Amerikalaan 87
5691 KC Son
0499 – 490 083
 
Redactieadres
 
Groningenlaan 3
5691 KH Son
06 - 2486 5247
Redactie
 
 
Ferdie Gosselink
Eric v/d Meerakker
Gerard Swemmers
 
 
Ereleden Joop Brokke  
 
Website / Email
www.AV-Vivarium.net

Contributie

De Vivariumcontributie bedraagt € 28,75 per jaar. Jeugdleden tot 16 jaar betalen € 16,25 per jaar. Het lidmaatschap als huisgenootlid is gratis. De contributies voor de bonden/tijdschriften bedragen:
N.B.A.T. alleen ledenpas € 15,50 per jaar,
N.B.A.T. met Het Aquarium € 15,50 + € 17,– per jaar.
Jeugdleden krijgen € 7,75 korting op het lidmaatschap van de NBAT. Het Aquarium wordt apart gefactureerd door de NBAT, af- en aanmelden voor Het Aquarium dient te gebeuren via de Vivarium ledenadministratie.

Het inschrijfgeld à € 5,– en de contributie zijn te voldoen op gironummer 1113703 t.n.v. "Penningmeester Vivarium." Opzeggen van het lidmaatschap kan uitsluitend twee maanden tevoren en schriftelijk geschieden bij de ledenadministratie.

Overname van kopij is toegestaan mits voorzien van auteur èn bronvermelding,
tenzij anders vermeld.


Alle ingezonden kopij is voor verantwoording van de auteurs.
Heevis HEEVIS
Schootsestraat 138
5616 RH Eindhoven
040 - 2510677
U koopt toch ook
bij onze

Aquariumcentrum Helmond Aquariumcentrum Helmond
Jan v.d. Spekstraat 29
5701 BW Helmond
0492 - 534387
Chrisgarnalenshop Chrisgarnalenshop
Lau Mazirellaan 259
2525 ZM Den Haag
06 - 55855252
Aquabeek Aquabeek
Sint Magdalenaweg 6
5423 XK Handel
0492 - 325366
Hier had uw

kunnen staan!
Aquarium Coenen Aquarium Coenen
Kon. Julianaweg 21
5684 VA Best
0499 - 395000
©2006–2022 Vivarium en auteurs. All rights reserved.