VIVARIUM
EINDHOVEN
Vivarium Logo 150x90

VIVARIUM NIEUWSBRIEF

Inhoud januari 2014

 • Aankondigingen
 • Verslagen
 • Artikelen
 • Agenda
 • Kalender
 • Verenigingsinformatie
 • Aankondigingen

  Aankondiging bijeenkomst 14 januari: Nieuwsjaarsreceptie en jaarvergadering

  Op dinsdag 14 januari houden we weer onze jaarlijkse Vivarium nieuwjaarsreceptie/jaarvergadering, zoals jullie al hebben kunnen zien in de agenda op onze website en in de vorige nieuwsbrieven. Hieronder volgt de agenda van de vergadering.

  Deze bijeenkomst is natuurlijk het geijkte moment om terug te blikken op het voorbije jaar 2013, maar vooral ook om vooruit te kijken naar 2014. Inmiddels zijn we ook een heel stuk opgeschoten met de jaarplanning voor onze bijeenkomsten in 2014, maar het wordt jaarlijks moeilijker om interessante sprekers etc te vinden, dus suggesties zijn uitermate welkom, en de jaarvergadering is een gelegenheid bij uitstek om die naar voren te brengen. Waar wij als bestuur ook altijd naar op zoek zijn, is versterking in de vorm van bestuursleden, maar ook vrijwilligers die andere taken op zich willen nemen.

  Om zo weinig mogelijk tijd kwijt te zijn aan de formaliteiten in de jaarvergadering, willen we u vragen om vooraf alvast de notulen van vorig jaar door te lezen, het verslag staat op onze website in het archief. Op de jaarvergadering zelf hoeven we dan alleen nog eventuele op- en aanmerkingen te noteren.
  Het jaarverslag van de secretaris kunt u ook alvast doorlezen, het staat verderop in deze nieuwsbrief en is ook te vinden op de website, zodat we ook hiervoor niet veel tijd hoeven te spenderen.

  Als u vooraf meer wilt weten over de financiële cijfers dan kunt u contact opnemen met de penningmeester, uiteraard worden het financieel jaarverslag en de begroting volledig besproken op de vergadering.

  Iedereen is dus van harte welkom in zaal Kraaihei van De Kadans aan de St. Jozefstraat 1 in Best. De avond begint om 20u15.

  Ik hoop op een grote opkomst, het wordt geen avond met mooie plaatjes en prachtige verhalen, maar het zijn wel belangrijke zaken voor u als lid en voor de vereniging als geheel!

  Namens het bestuur,
  Eric van de Meerakker.

  Agenda jaarvergadering 2014

  1. Opening
  2. Mededelingen
  3. Ingekomen stukken
  4. Notulen vorige jaarvergadering
  5. Verslag secretaris
  6. Verslag ledenadministratie/penningmeester en begroting
  7. Verslag diverse commissies
   1. Kascontrole
   2. Website en nieuwsbrieven
   3. Activiteiten
  8. Verkiezingen bestuur en commissies
   1. Bestuur/ledenadministratie
   2. Kascontrole
   3. Activiteiten
   4. Public relations
  9. Activiteiten
  10. Rondvraag/WVTTK
  11. Sluiting

  NBAT natuurstudieweek 13 tot 20 juni

  NSW-NBAT-2014
  Tekening en tekst: Lotty Sonnenberg

  De NBAT commissie natuurstudieweken organiseert jaarlijks een natuurstudieweek, dit jaar van van 13 tot 20 juni weer in Landsrade. Om u een kleine indruk te geven staat hieronder de inleiding van de volledige aankondiging:

  Beste natuurliefhebber,

  We hebben als Commissie Natuurstudieweken van de Nederlandse Bond Aqua Terra wat te vieren. We gaan dit jaar voor de 60e keer met aquarium- terrarium- en andere natuurliefhebbers weer op stap in het prachtige landschap van Zuid-Limburg om te genieten van de natuur. Hierbij komt iedere natuurliefhebber aan zijn of haar trekken, of dit nu op vogel-, planten-, insecten- of ander gebied is, of om alleen maar van de natuur te genieten. Onderweg of na afloop van de wandeling is er weer de mogelijkheid ervaringen met andere liefhebbers uit te wisselen of te bespreken. Ook is er literatuur aanwezig om iets uit te zoeken. Onze thuisbasis zal weer Landsrade zijn, waar we verblijven in een fraai, midden in de natuur gelegen vakantiecomplex, met veel ruimte en een mooi uitzicht.

  Mocht u eventueel interesse hebben om deel te nemen aan de natuurstudieweek, vraag dan nadere informatie bij uw secretaris.

  Namens het bestuur,
  Eric van de Meerakker.

  Verslagen

  Jaarverslag van de secretaris over 2013

  2013 is toch het jaar waarin we ook afscheid moesten nemen van een tweetal leden: Jo Brokke en Diana Moll.

  Ook dit jaar heeft is er weer een keur aan interessante lezingen geweest, te beginnen met Theo Verheij over vergeten visjes, gevolgd door Jan Kluijtmans over planten. We hadden ook Jan Verkade weer uitgenodigd en zijn kikkerlezing was weer zeer geslaagd. Met een IVN-lezing over waterinsecten en een watermeet/DVD avond was de rest van het jaar voor de zomervakantie gevuld.

  In de vakantie hadden we weer een geslaagde barbecue en met een powerpointpresentatie van onze zustervereniging Voorne uit Brielle startten we de tweede helft van het jaar. De garnalen van Adrie Holstein stonden garant voor mooie plaatjes bij zijn interessante lezing, en Jos Molenaar over visziekten was ook een hoogtepunt van het jaar.

  De laatste lezing van het jaar werd verzorgd door Hans Meulblok en Theo van Meegen en liet zien welke mooie aquaria, paludaria en terraria er de laatste jaren in ons district aan de keuringen hebben meegedaan. Misschien dat bij sommige leden de interesse om aan keuringen mee te doen begint te kriebelen?

  De excursie in juni richting het Westland en Den Haag was weer geslaagd en het plan is om dit jaar weer zo'n excursie te organiseren, het tuincentrum met aquariumafdeling in Zoetermeer waar Jos Molenaar werkt lijkt misschien een goede aanvulling? Ook de eerdere excursie naar de Aqua-Zoo in Leerdam was zeker de moeite waard.

  Ik denk dat het nog steeds past om de oproep aan alle leden van voorgaande jaren te herhalen: probeer eens wat tijd vrij te maken om iets te doen voor onze vereniging, het komt de hele vereniging ten goede, ook jezelf!

  Eric van de Meerakker,
  Secretaris Vivarium Eindhoven.

  Artikelen

  Onze nieuwe adverteerder: POKO Koivoer

  Zoals u in aan de rechterkant van onze website en nieuwsbrief zult merken, hebben we een nieuwe adverteerder: POKO Koivoer. POKO heeft besloten bij ons te adverteren naar aanleiding van de ontwikkeling van hun nieuwe aquariumvoer, we kregen de volgende informatie die we graag aan jullie doorgeven:

  NIEUW: POKO Aquariumvoer!

  Allerlei typen aquaria worden gebruikt om woonkamers, bedrijfskantines, restaurants op te fleuren. Schitterende vissen en planten samen met kristalhelder water zorgen voor het optimale resultaat. Veel liefhebbers doen hun uiterste best om exclusieve vissen en planten te houden. Het is van zeer groot belang dat de juiste waterkwaliteit wordt gevonden om deze vissen in goede conditie te houden. Het voer is daarbij een belangrijk onderdeel om de vissen gezond te houden en een goede waterkwaliteit te waarborgen.

  Aquariumvoeders dienen smakelijk te zijn voor de vissen en voedzaam en met alle benodigde nutriënten te worden versterkt. POKO levert uitsluitend smakelijke, gezonde en volledige aquariumvoeders vervaardigd met de beste grondstoffen om de kritische aquariumhouder tevreden te stellen.

  POKO-1
  POKO-2

  Op het gebied van voer zitten wij bij POKO B.V. niet stil. Naast het bekende voer voor koi en vijvervissen introduceert POKO nu een zevental verschillende granulaten voor elk type aquarium. Of u nu een tropisch gezelschapsaquarium heeft of een gespecialiseerd cichlidenaquarium, POKO heeft het.

  Het aquariumvoer wordt boven de € 25,00 gratis verzonden (ook in België en Duitsland).

  De eerste 100 bestellingen boven de €  25,00 krijgen er gratis een digitale waterthermometer bij.

  Het voer is verpakt in potten van 600, 1000 of 1250 ml.

  Bezoek de website www.poko.nl en klik op aquariumvoer voor de volledige beschrijving en het assortiment.

  Agenda

  Vivarium heeft op de tweede dinsdag van elke maand een ledenavond, behalve in de vakantiemaanden juli en augustus. We zijn te vinden in zaal Kraaihei van buurthuis Kadans aan de Sint Jozefstraat 1, 5684 TS Best (buslijn 144). We beginnen om 20 uur.

  De agenda ziet er voor 2014 als volgt uit:

  Datum Activiteit Locatie
  di  14 jan Nieuwjaarsreceptie en jaarvergadering Kadans
  di  11 feb wordt nog bekendgemaakt Kadans
  di  11 mrt wordt nog bekendgemaakt Kadans
  di    8 apr wordt nog bekendgemaakt Kadans
  di  13 mei wordt nog bekendgemaakt Kadans
  di  10 juni wordt nog bekendgemaakt Kadans
  juli/aug
  zomervakantie
   
  di    9 sep wordt nog bekendgemaakt Kadans
  di  14 okt wordt nog bekendgemaakt Kadans
  di  11 nov wordt nog bekendgemaakt Kadans
  di    9 dec wordt nog bekendgemaakt Kadans

  *) Niet definitief gepland. Er kan dus nog wat aan de inhoud veranderen.
  N.B. De data van de dinsdagavonden staan wel vast, dus er is dan zeker een bijeenkomst!

  Naast deze activiteiten wordt er nog aan enkele andere bijzondere activiteiten gedacht. Zodra er een datum bekend is, zal de activiteit worden toegevoegd.

  Kalender

  18 januari: Bijeenkomst WAP Maarn

  Op zaterdag 18 januari organiseert de Werkgroep Aquatische Planten een ledenbijeenkomst in de "Twee Marken" aan het Trompplein 5 te Maarn. Aanvang 11 uur.

  18 januari: Oost-Afrika-cichlidendag Zajac Duisburg (D)

  Op zaterdag 18 januari organiseert Zoo Zajac in samenwerking met de DCG-Niederrhein een Oost-Afrika-cichlidendag met lezingen in hun zaak aan de Konrad-Adenauer-ring 6 te Duisburg (Duitsland). Open van 9 tot 20 uur, toegang gratis. Meer informatie op website zajac.de.

  19 januari: Reptilica Gorinchem

  Op zondag 23 maart organiseert Reptilica een terrariumbeurs in de evenementenhal aan de Franklinweg 2 te Gorinchem. Open van 11 tot 16 uur, toegang € 5,– voor volwassenen, 65+ en kinderen tot 12 jaar € 3,50.

  26 januari: Siervis Aqua Terra Nieuwjaarsbeurs Oosterhout

  Op zondag 26 januari organiseert De Siervis een aqua/terra beurs in buurthuis De Pannehoef aan de Wilhelminalaan 59 te Oosterhout (NB). Open van 11 tot 15 uur, entree € 2,–, kinderen tot 12 jaar gratis. Meer informatie op website www.desiervis.nl.

  26 januari: Terraria Zwolle

  Op zondag 26 januari organiseert TER een terrariumbeurs in de IJsselhallen aan de Rieteweg 4 te Zwolle. Open van 11 tot 16 uur, toegang € 6,–, kinderen tot 5 jaar gratis. Meer informatie op www.vhm-events.com.

  1 februari: Waterplantendag Zajac Duisburg (D)

  Op zaterdag 18 januari organiseert Zoo Zajac een waterplantendag met lezingen in hun zaak aan de Konrad-Adenauer-ring 6 te Duisburg (Duitsland). Open van 9 tot 20 uur, toegang gratis. Meer informatie op website zajac.de.

  15 februari: Bijeenkomst met visbeurs KFN Maarn

  Op zaterdag 15 februari organiseert Killi Fish Nederland een ledenbijeenkomst met lezing, loterij en visbeurs in de "Twee Marken" aan het Trompplein 5 te Maarn. Aanvang 13 uur.

  15 februari: Bijeenkomst Poecilia Maarn

  Op zaterdag 15 februari organiseert Poecilia een ledenbijeenkomst in de "Twee Marken" aan het Trompplein 5 te Maarn. Aanvang 12u30. Meer informatie op de website www.poecilia.nl.

  1 maart: Zeewaterdag Zajac Duisburg (D)

  Op zaterdag 1 maart organiseert Zoo Zajac een zeewaterdag met lezingen in hun zaak aan de Konrad-Adenauer-ring 6 te Duisburg (Duitsland). Open van 9 tot 20 uur, toegang gratis. Meer informatie op website zajac.de.

  2 maart: Terraria Hasselt (B)

  Op zondag 2 maart organiseert TER een terrariumbeurs in ontmoetingscentrum Rapertingen aan de Luikersteenweg 395 te Hasselt (België). Open van 11 tot 16 uur, toegang € 5,–, kinderen tot 5 jaar gratis. Meer informatie op www.vhm-events.com.

  2 maart: Opendeurdag en beurs Libramont (B)

  Op zondag 2 maart organiseert de aquariumvereniging van Libramont een opendeurdag en beurs van vissen, planten en materiaal aan de Rue du Village 17 te Libramont (België). Open van 9u30 tot 17 uur. Meer informatie op www.aqualibramontois.be

  8 maart: Terrariumbeurs Hamm (D)

  Op zaterdag 8 maart organiseert Terraristika Hamm "de grootste beurs voor terrariumdieren ter wereld", in de Zentralhallen Hamm aan de Ökonomierat-Peitzmeier-Platz 2-4 te Hamm (Duitsland). Meer informatie www.terraristika.de

  15 maart: Regenboogvissendag Zajac Duisburg (D)

  Op zaterdag 15 maart organiseert Zoo Zajac een regenboogvissendag met lezingen in hun zaak aan de Konrad-Adenauer-ring 6 te Duisburg (Duitsland). Open van 9 tot 20 uur, toegang gratis. Meer informatie op website zajac.de.

  22 maart: Bijeenkomst WAP Maarn

  Op zaterdag 22 maart organiseert de Werkgroep Aquatische Planten een ledenbijeenkomst in de "Twee Marken" aan het Trompplein 5 te Maarn. Aanvang 11 uur.

  23 maart: Ruilbeurs Izegem (B)

  Op zondag 23 maart organiseert Danio Rerio Izegem "de ruilbeurs door hobbyisten voor hobbyisten" in de zaal Mandeldaele aan het Emelgemseplein 5 te Izegem-Emelgem (België). Aanbod voor zowel vijver-, aquarium- en terrariumliefhebbers; van dieren tot materialen. Meer informatie op website www.daniorerio.be.

  23 maart: Reptilica 's Hertogenbosch

  Op zondag 23 maart organiseert Reptilica een terrariumbeurs in de Maaspoort Sports & Events aan de Marathonloop 1 te 's Hertogenbosch. Open van 11 tot 16 uur, toegang € 5,– voor volwassenen, 65+ en kinderen tot 12 jaar € 3,50.

  28 t/m 30 maart: congres AKFB Gosselies (B)

  van vrijdag 28 tot en met zondag 30 maart is het jaarlijkse congres van de AKFB in het hotel van het vliegveld van Charleroi aan de Chaussee de Courcelles 115 te Gosselies (België). Meer informatie is te vinden op website www.akfb.be.

  29 maart: Uitslag districtskeuring Brabant Tilburg

  Op zaterdag 29 maart organiseert Ons Genoegen de districtsavond met de uitslag van de districtskeuring van het district Brabant van de NBAT.

  29 maart: bijeenkomst IRG landsgroep België Klein-Willebroek (B)

  Op zaterdag 29 maart organiseert de landsgroep België van het Internationaal Regenboogvissen Gezelschap een bijeenkomst met ruilbeurs en lezing in het lokaal van aquariumvereniging De Minor aan de Schoolstraat 24 te Klein-Willebroek (België). Open vanaf 13u30, toegang gratis. Meer informatie via website www.regenboogvissen.be.

  29 maart: Vijverdag Zajac Duisburg (D)

  Op zaterdag 29 maart organiseert Zoo Zajac een evenement ter gelegenheid van de opening van het vijverseizoen in hun zaak aan de Konrad-Adenauer-ring 6 te Duisburg (Duitsland). Open van 9 tot 20 uur, toegang gratis. Meer informatie is te vinden op website zajac.de.

  5 april: Aquascapingdag Zajac Duisburg (D)

  Op zaterdag 5 april organiseert Zoo Zajac in samenwerking met de firma Dennerle een aquascapingdag met lezingen, workshops en demonstraties in hun zaak aan de Konrad-Adenauer-ring 6 te Duisburg (Duitsland). Open van 9 tot 20 uur, toegang gratis. Meer informatie is te vinden op website zajac.de.

  6 april: Daphnia beurs Boxtel

  Op zondag 6 april organiseert Daphnia weer de Daphnia beurs, "de grootste en gezelligste beurs van Zuid-Nederland voor alle aquarium / terrarium bezitters," in het Baanderheren-College, ingang Van de Voortweg 14 te Boxtel. De beurs is open van 10 tot 15 uur, entree € 3,–. Meer informatie op website www.daphniaboxtel.nl

  13 april: Kikkerdag Nieuwegein

  Op zondag 13 april organiseert Dendrobatidae Nederland hun 52e internationale kikkerdag in 't Veerhuis aan de Nijemonde 4 te Nieuwegein. Verkoop van nakweek gifkikkers en amfibieën, standhouders met planten (bromelia's, mossen, orchideeën etc.), terrariumbenodigdheden, boeken en nog veel meer, fruitvliegen en andere voedseldieren en natuurlijk kan er ook een hapje en drankje genuttigd worden. Open van 12 tot 16 uur, toegang € 5,–, gratis voor leden van Dendrobatidae Nederland. Meer info op website www.gifkikkerportaal.nl.

  13 april: Terraria Houten (Utrecht)

  Op zondag 13 april organiseert TER "Nederlands grootste terrariumevenement" in het Euretco Expo center aan de Meidoornkade 24 te Houten (Utrecht). Open van 10 tot 16 uur, toegang € 10,–, kinderen tot 12 jaar en 65+ € 6,–, kinderen tot 5 jaar gratis. Meer informatie op www.vhm-events.com.

  Verenigingsinformatie

  Opgericht 1927 Beschermheer drs. F. Philips jr. Januari 2014

  Aangesloten bij de N.B.A.T.

  Voorzitter
  Ferdie Gosselink
  Baarsstraat 2
  5615 RG Eindhoven
  06 - 2486 5247
  Secretaris
  Eric van de Meerakker
  Groningenlaan 3
  5691 KH Son
  0499 - 329 126
  Penningmeester a.i.
  Gerard Vermeulen
  Hulstbosakker 57
  5625 VS Eindhoven
  040 - 2489 890
  2e penningmeester i.o.
  Els van Houten
  Amerikalaan 87
  5691 KC Son
  0499 - 490 083
  Bestuurslid/Bibliotheek
  Gerard Swemmers
  Poeijersstraat 35A
  5642 GA Eindhoven
  040 - 2810 792
  Redactie
  Ferdie Gosselink
  Baarsstraat 2
  5615 RG Eindhoven
  06 - 2486 5247
   
  Ledenadministratie
  Els van Houten
  Amerikalaan 87
  5691 KC Son
  0499 – 490 083
   
  Redactieadres
   
  Groningenlaan 3
  5691 KH Son
  06 - 2486 5247
  Redactie
   
   
  Ferdie Gosselink
  Eric v/d Meerakker
  Gerard Swemmers
   
   
  Ereleden Joop Brokke  
   
  Website / Email
  www.AV-Vivarium.net

  Contributie

  De Vivariumcontributie bedraagt € 29,– per jaar. Jeugdleden tot 16 jaar betalen € 16,50 per jaar. Het lidmaatschap als huisgenootlid is gratis. De contributies voor de bonden/tijdschriften bedragen:
  N.B.A.T. alleen ledenpas € 16,– per jaar,
  N.B.A.T. met Het Aquarium € 16,– + € 18,– per jaar.
  Jeugdleden krijgen € 8,– korting op het lidmaatschap van de NBAT. Het Aquarium wordt apart gefactureerd door de NBAT, af- en aanmelden voor Het Aquarium dient te gebeuren via de Vivarium ledenadministratie.

  Het inschrijfgeld à € 5,– en de contributie zijn te voldoen op gironummer NL74 INGB 000 1113703 t.n.v. "Penningmeester Vivarium." Opzeggen van het lidmaatschap kan uitsluitend twee maanden tevoren en schriftelijk geschieden bij de ledenadministratie.

  Overname van kopij is toegestaan mits voorzien van auteur èn bronvermelding,
  tenzij anders vermeld.


  Alle ingezonden kopij is voor verantwoording van de auteurs.
  Heevis HEEVIS
  Schootsestraat 138
  5616 RH Eindhoven
  040 - 2510677
  U koopt toch ook
  bij onze

  Aquariumcentrum Helmond Aquariumcentrum Helmond
  Jan v.d. Spekstraat 29
  5701 BW Helmond
  0492 - 534387
  Chrisgarnalenshop Chrisgarnalenshop
  Lau Mazirellaan 259
  2525 ZM Den Haag
  06 - 55855252
  Aquabeek Aquabeek
  Sint Magdalenaweg 6
  5423 XK Handel
  0492 - 325366
  Hier had uw

  kunnen staan!
  Aquarium Coenen Aquarium Coenen
  Kon. Julianaweg 21
  5684 VA Best
  0499 - 395000
  ©2006–2022 Vivarium en auteurs. All rights reserved.