VIVARIUM
EINDHOVEN
Vivarium Logo 150x90

VIVARIUM NIEUWSBRIEF

Inhoud april 2014

 • Aankondigingen
 • Verslagen
 • Artikelen
 • Agenda
 • District
 • Kalender
 • Verenigingsinformatie
 • Aankondigingen

  Aankondiging bijeenkomst 8 april: "Sierguppen kweken" door Eddy Vanvoorden

  Op dinsdag 8 april komt de heer Vanvoorden bij onze vereniging een lezing houden over het onderwerp "Sierguppen kweken".

  Om een indruk te geven van zijn lezing stuurde de spreker ons het volgende:

  We kennen de guppy allemaal als het beginnersvisje bij uitstek. Wie is er de aquariumhobby niet begonnen met guppy's?

  Sinds de eerste introductie van levende guppen in Europa in 1908 heeft dit kleine visje een lange weg afgelegd. Sierkwekers hebben tijd nog moeite gespaard om de guppy te transformeren tot een sieraad voor elk aquarium. Vandaag vind je op internet foto's van guppy's met de meest wonderbaarlijke kleuren en vinvormen. Hoe zijn deze siervormen van de guppy ontstaan? Waarop moet je letten als je sierguppen wil houden of kweken? Hoe gaan bekende kwekers te werk en waaraan danken zij hun succes? Hoe verloopt een guppytentoonstelling? Wat houdt het keuren van guppy's in en waarop wordt er gelet? Hoe en waarom zijn de internationale keuringsregels ontstaan? Kan ik zelf ook sierguppen kweken en deelnemen aan tentoonstellingen? Op al deze vragen—en nog andere—krijg je antwoord. Je mag nuttige weetjes, kennis en ervaring verwachten. Dit alles gekruid met een snuifje genetica. Dus voor elk wat wils.

  De spreker is al jaren verknocht aan het kweken van guppy's. Hij is oprichter van Guppyclub België en momenteel president van de IKGH, het overkoepelend orgaan van de guppyclubs in Europa, Turkije en China. Een man met ervaring die zij publiek weet te boeien met zijn kennis en vertelkunst.

  Het belooft een onvergetelijke guppy-avond te worden!

  Iedereen is dus van harte welkom in zaal Kraaihei van De Kadans aan de St. Jozefstraat 1 in Best. De avond begint om 20.15 uur. Wij hopen op een grote opkomst.

  Namens de activiteitencommissie,
  Ferdie Gosselink

  Aankondiging huiskameravond 22 april

  Op dinsdag 22 april is er een huiskameravond bij onze penningmeester Els van Houten.
  Adres: Amerikalaan 87 Son.

  Aanmelden kan t/m 18 april.
  De gastvrouw wil natuurlijk wel weten hoeveel personen ze kan verwachten.
  Bij voorkeur per mail op

  Bellen mag ook 040 2810792.

  Namens de activiteitencommissie,
  Gerard Swemmers

  Aankondiging Animal Event in Hilvarenbeek 2 t/m 4 mei

  Animal Event 2014

  Door de organisatie van Animal Event zijn we uitgenodigd om daar onze aquariumhobby te presenteren aan alle bezoekers. Een aantal leden van het bestuur van Vivarium zal samen met vier andere verenigingen in ons district Brabant hier invulling aan geven. Om het voor iedereen aantrekkelijker te maken om naar dit evenement te komen, kun je een korting krijgen van 20% op entreekaarten in de voorverkoop, zie hieronder.

  Dierenliefhebbers opgelet!
  Op Animal Event kom je alles te weten over de meest uiteenlopende dieren. Een melkveehouder vertelt hoe hij zijn koeien melkt, een dressuuramazone demonstreert hoe zij haar paarden traint. Hoe leer je je papegaai praten, je konijn dansen of je hond apporteren? Heb je altijd al eens reddingshonden aan het werk willen zien? Ben je op zoek naar advies over verzorging, training of voeding van jouw huisdier? Als je van dieren houdt mag je Animal Event van 2 tot 4 mei 2014 bij de Beekse Bergen in Hilvarenbeek niet missen. Komend jaar zijn er diverse aquariumverenigingen uit Brabant aanwezig met een prachtige presentatie aan vissen, enthousiaste leden voorzien de bezoekers van informatie over onder andere verzorging en huisvesting. Omdat jij bent aangesloten bij één van deze verenigingen, ontvang je 20% korting op de toegangsprijs van Animal Event. Ga naar www.animal-event.nl/tickets en bestel jouw entreekaart met de actiecode kleinactie14.

  Namens het bestuur,
  Eric van de Meerakker

  Op bezoek bij diverse kwekers in mei en juni

  17 mei: kwekers Westland/Den Haag/Zoetermeer

  Op 17 mei willen we weer naar het Westland, Den Haag en ook nog naar Zoetermeer.

  • 08.30 u vertrek vanuit Son (bij Eric voor de deur).
  • 10.00 u aankomst bij plantenkweker Toon de Zeeuw. Zie opmerking bij *).
  • 11.00 u vertrek naar de groothandel planten en vissen, verblijf plm. 1.30 u, sluit om 12.30 u. Een lijstje meenemen is wel zo gemakkelijk (mag ook met Latijnse namen).
  • 12.30 u vertrek naar Chris garnalenshop in Den Haag dit is plm. 25 minuten rijden. Parkeren kan bijna voor de deur. Het is betaald parkeren alleen met pin of bankkaart!!! Adres: Lau Mazirellaan 259 2525 ZM Den Haag.
  • 14.15 u vertrek naar Zoetermeer (reistijd plm. 30 minuten), Tuincentrum de Driesprong, open tot 17.30 u. Jos Molenaar, die bij ons vorig jaar een uitstekende lezing gaf over visziekten, is hier onder andere verantwoordelijk voor de aquariumafdeling dus we gaan daar eens kijken.
  • Terug naar huis om ...

  Het staat iedereen vrij om eerder naar huis te gaan maar houd dan wel rekening met mogelijkheden of onmogelijkheden bij het meerijden of zelf rijden. Afrekenen bij de chauffeur.

  Aanmelden t/m 10 mei

  7 juni: Geerts plantenkwekerij Westerhoven

  Op 7 juni is er een bezoek gepland bij de (vijver)plantenkwekerij Kwekerij Ard Geerts in Westerhoven

  Adres Loveren 4, 5563 AD.

  Aanmelden t/m 1 juni

  Aanmelden

  Opgave van deelname en beschikbaarstelling van vervoer of wens om mee te rijden bij voorkeur via email
  Bellen mag ook 06-28035034.

  Opmerking

  *) Een speciaal verzoek hierbij van deze plantenkweker: als iemand graag Lobelia cardinalis wil kopen (dat is zo'n beetje de perfecte plant om "straatjes" mee te maken, zie b.v. aquavisie.retry.org/Database/Planten/Lobelia_cardinalis.html om te zien welke we bedoelen) dan wil hij dat graag tevoren weten, die planten moeten namelijk worden gesneden en dat kost veel tijd, dus dat wil hij graag vooraf doen. De planten kosten niet veel, dus nu is je gelegenheid om in een keer een compleet straatje te kopen! Neem voor deze kweker ook een lijstje mee maar dan met de Nederlandse namen. Adres Toon de Zeeuw: Nieuweweg 18 in Honselersdijk.

  Agenda

  Vivarium heeft op de tweede dinsdag van elke maand een ledenavond, behalve in de vakantiemaanden juli en augustus. We zijn te vinden in zaal Kraaihei van buurthuis Kadans van Welzijn Best aan de Sint Jozefstraat 1, 5684 TS Best (buslijn 144). We beginnen om 20 uur.

  De agenda ziet er voor de rest van 2014 als volgt uit:

  Datum Activiteit Locatie
  di    8 apr Eddy Vanvoorden: "Sierguppen kweken" Kadans
  di  13 mei Quizavond *) Kadans
  di  10 juni wordt nog bekendgemaakt Kadans
  juli/aug
  zomervakantie
   
  di    9 sep wordt nog bekendgemaakt Kadans
  di  14 okt wordt nog bekendgemaakt Kadans
  di  11 nov wordt nog bekendgemaakt Kadans
  di    9 dec wordt nog bekendgemaakt Kadans

  *) Niet definitief gepland. Er kan dus nog wat aan de inhoud veranderen.
  N.B. De data van de dinsdagavonden staan wel vast, dus er is dan zeker een bijeenkomst!

  Naast deze activiteiten wordt er nog aan enkele andere bijzondere activiteiten gedacht. Zodra er een datum bekend is, zal de activiteit worden toegevoegd.

  District

  Het jaarprogramma 2014 van de verenigingen van het NBAT district Brabant ziet er voor de volgende twee maanden als volgt uit:

  Datum Vereniging Activiteit Door
  za    5 apr MRC Breda Promotiestand bij fa. A. van Steijn te Breda  
  zo    6 apr Daphnia Beurs te Boxtel  
  di     8 apr Vivarium Sierguppen kweken Eddy Vanvoorden
  ma 14 apr MRC Breda Waarom heb ik geen bondsdiploma? Wilfried Van der Elst
  di   15 apr De Kempvis Cichliden Willem Heijns
  do  17 apr Ons Genoegen Zeewater Ab Ras
  ma 28 apr Xiphophorus Vijverlezing Hans Meulblok en
  Theo van Meegen
  2 t/m 4 mei   Animal Event Allen
  ma 12 mei Daphnia Malawilezing Cindy Goedbloed
  ma 12 mei MRC Breda Nieuwe aquariumplanten Erik Prins
  di   13 mei Vivarium Quizavond  
  do  15 mei Ons Genoegen Cichliden Wilfried Van der Elst
  of Lijse Bettens
  di   20 mei De Kempvis Rondje Aquarium Abel Hoeve
  wo 28 mei Xiphophorus Discusssieavond Rene Molmans

  Kalender

  13 april: Kikkerdag Nieuwegein

  Op zondag 13 april organiseert Dendrobatidae Nederland hun 52e internationale kikkerdag in 't Veerhuis aan de Nijemonde 4 te Nieuwegein. Verkoop van nakweek gifkikkers en amfibieën, standhouders met planten (bromelia's, mossen, orchideeën etc.), terrariumbenodigdheden, boeken en nog veel meer, fruitvliegen en andere voedseldieren en natuurlijk kan er ook een hapje en drankje genuttigd worden. Open van 12 tot 16 uur, toegang € 5,–, gratis voor leden van Dendrobatidae Nederland. Meer info op website www.gifkikkerportaal.nl.

  13 april: Terraria Houten (Utrecht)

  Op zondag 13 april organiseert TER "Nederlands grootste terrariumevenement" in het Euretco Expo center aan de Meidoornkade 24 te Houten (Utrecht). Open van 10 tot 16 uur, toegang € 10,–, kinderen tot 12 jaar en 65+ € 6,–, kinderen tot 5 jaar gratis. Meer informatie op www.vhm-events.com.

  13 april: Terrariumbeurs Bremen (D)

  Op zondag 13 april organiseert Terraxotica Germany de Terraxotica Germany Bremen beurs in hal 3 van de Messe van Bremen aan de Theodor-Neuss-allee 21-23 te Bremen (Duitsland). Open vanaf 10 uur, toegang € 6,–, kinderen vanaf 6 jaar € 3,–. Meer informatie www.terraxotica-germany.de.

  19 april: Bijeenkomst met visbeurs KFN Maarn

  Op zaterdag 19 april organiseert Killi Fish Nederland een ledenbijeenkomst met lezing, loterij en visbeurs in de "Twee Marken" aan het Trompplein 5 te Maarn. Aanvang 13 uur.

  26 april: Opendeurdag Betta Buggenhout (B)

  Op zaterdag 26 april organiseert Betta Buggenhout hun jaarlijkse opendeurdag, "met massa's vissen en planten voor vijver en aquarium en met gratis pannenkoeken en koffie voor alle bezoekers (van 14 tot 17 uur)," in en rond hun lokaal aan de Handelsstraat 75 te Londerzeel (Malderen, België). Open van 14 tot 22 uur. Meer informatie op www.betta.be.

  2 t/m 4 mei: Animal Event Hilvarenbeek (B)

  Van vrijdag 2 tot en met zondag 4 mei vindt Nederlands grootste dierenevenement Animal Event plaats in Event Center Beekse Bergen aan de Beekse Bergen 1 te te Hilvarenbeek, met voor jong en oud van alles te doen op dierengebied. Open van 10 tot 17 uur, toegang € 15,50, kinderen tot 12 jaar € 13,–, kinderen tot 3 jaar gratis. Parkeren € 5,–. Online kaartjes kopen met € 1,50 per kaartje korting kan op de site www.animal-event.info, waarop ook veel meer informatie te vinden is over alle activiteiten. Honden zijn ook van harte welkom en je kunt met je hond deelnemen aan diverse workshops.

  2 t/m 4 mei: Internationale guppyshow Hasselt (B)

  Van vrijdag 2 tot en met zondag 4 mei organiseert de Guppyclub België een internationale guppyshow in Ontmoetingscentrum Rapertingen aan de Luikersteenweg 395 te Hasselt (België). Open op vrijdag van 13 tot 20 uur, zaterdag van 10 tot 20 uur, zondag van 10 tot 13 uur. Zondag vanaf 13u15 openbare veiling van de tentoongestelde guppy's.

  3 mei: Guppy- en andere levendbarendendag Zajac Duisburg (D)

  Op zaterdag 3 mei organiseert Zoo Zajac een guppytentoonstelling en lezingen in hun zaak aan de Konrad-Adenauer-ring 6 te Duisburg (Duitsland). Open van 9 tot 20 uur, toegang gratis. Meer informatie volgt op website zajac.de.

  4 mei: Terraria Gent (B)

  Op zondag 4 mei organiseert TER een terrariumbeurs aan de Van Rysselberghedreef 2 in het Citadelpark B te Gent (België). Open van 11 tot 16 uur, toegang € 6,–, kinderen tot 5 jaar gratis. Meer informatie op www.vhm-events.com.

  4 mei: Terrariumbeurs Hannover (D)

  Op zondag 4 mei organiseert Terrariumbeurs Hannover een terrariumbeurs in de Glashalle van het Hannover Congres Centrum aan de Theodor-Neuss-Platz 1-3 te Hannover (Duitsland) Open van 10 tot 16 uur, toegang € 7,–, kinderen van 3 tot 14 jaar € 3,–. Meer informatie op www.terrarienboerse-hannover.de.

  10 mei: Aqua Terra event Berkel en Rodenrijs

  Op zaterdag 10 mei organiseert www.gifkikkers.nl een Aqua Terra event in 't Manneke aan de Leeweg 33 in Berkel en Rodenrijs. "Een gezellige beurs door en voor hobbyisten met reptielen, amfibieën, vissen, geleedpotigen, tropische planten, aquarium- en terrariumbenodigheden en nog veel meer. Catering is aanwezig voor een lekker hapje en/of drankje. Een leuk dagje voor het hele gezin. Kinderhoek aanwezig." Open van 10 tot 15 uur, entree € 2,50, kinderen t/m 12 jaar gratis. Meer informatie op www.gifkikkers.nl.

  10 mei: aquarium- en orchideeënbeurs La Louvière (B)

  Op zaterdag 10 mei organiseert aquariumvereniging Le Scalaire du Centre samen met de club Les Amis des Orchidées een aquarium- en orchideeënbeurs in het Provinciaal Atheneum aan de Boulevard du Tivoli 1 te La Louvière (België). Open van 10 tot 16 uur, toegang € 1,–.

  17 mei: Bijeenkomst WAP Maarn

  Op zaterdag 17 mei organiseert de Werkgroep Aquatische Planten een ledenbijeenkomst in de "Twee Marken" aan het Trompplein 5 te Maarn. Aanvang 11 uur.

  18 mei mei: Reptielen-amfibieënbeurs Nijmegen

  Op zondag 18 mei organiseert Zoo-logisch een internationale reptielen- en amfibieënbeurs in de Jan Massinkhal aan de Nieuwe Dukenburgseweg 5 te Nijmegen. Meer informatie op www.zoo-logisch.nl.

  24 mei: Bijeenkomst Poecilia Maarn

  Op zaterdag 24 mei organiseert Poecilia een ledenbijeenkomst in de "Twee Marken" aan het Trompplein 5 te Maarn. Aanvang 12u30. Meer informatie op de website www.poecilia.nl.

  24/25 en 29 mei t/m 1 juni: Aquarium – Terrarium Show Lille (B)

  Op zaterdag 24, zondag 25 mei en van donderdag 29 mei tot en met zondag 1 juni organiseert Daphnia de 10e aquarium – terrarium show in de Oude melkerij aan de Gierlebaan te Lille (België). Open op donderdag, vrijdag en zaterdag van 13 tot 22 uur, zondag van 13 tot 20 uur, op zondag 1 juni van 13 tot 18 uur, toegang € 3,–, BBAT-leden € 2,–. Meer informatie op website www.daphnia.be.

  25 mei: Terrariumbeurs Osnabrück (D)

  Op zondag 25 mei organiseert Terraxotica Germany de Terraxotica Germany Osnabrück beurs in de Gartlage Halle aan de Schlachthofstrasse 48 te Osnabrück (Duitsland). Open vanaf 10 uur, toegang € 6,–, kinderen vanaf 6 jaar € 3,–. Meer informatie www.terraxotica-germany.de.

  31 mei: Terrariumdag Zajac Duisburg (D)

  Op zaterdag 31 mei organiseert Zoo Zajac een terrariumdag met produktpresentaties en lezingen in hun zaak aan de Konrad-Adenauer-ring 6 te Duisburg (Duitsland). Open van 9 tot 20 uur, toegang gratis. Meer informatie volgt op website zajac.de.

  1 juni: Terraria Houten (Utrecht)

  Op zondag 1 juni organiseert TER "Nederlands grootste terrariumevenement" in het Euretco Expo center aan de Meidoornkade 24 te Houten (Utrecht). Open van 10 tot 16 uur, toegang € 10,–, kinderen tot 12 jaar en 65+ € 6,–, kinderen tot 5 jaar gratis. Meer informatie op www.vhm-events.com.

  1 juni: Ruilbeurs Blauwe Alg Kessel (B)

  Op zondag 1 juni organiseert Blauwe Alg hun jaarlijkse aquarium- en vijverruilbeurs in gemeenschapscentrum "'t Dorp" aan de Berlaarsesteenweg te Kessel (België). Open van 10 tot 15 uur, toegang gratis. Meer info op website www.blauwealg.be.

  1 juni: Internationale aquariumbeurs Belgrade (B)

  Op zondag 1 juni organiseert de InterClub Aquariophilie et Ichtyologie Francophone de achtste Internationale Aquariumbeurs in zaal André Guisset aan de place Do Bia Bouquet 2 te Belgrade (Namen – België). Open van 10 tot 16 uur, toegang € 1,–. "Vissen – Garnalen – Planten – Materiaal – Tentoonstelling Bonsaïs – en Orchideeën. Meer informatie op de (franstalige) website: www.icaif.be.

  6 t/m 12 juni: FAK-tentoonstelling Bonheiden (B)

  Van vrijdag 6 tot en met donderdag 12 juni organiseert Aquariumclub MAK de FAK-tentoonstelling van 2014 in zaal Ludwina aan de Zellaerdreef 2 te Bonheiden (België) Open in het weekend en op feestdagen van 10 tot 21u, op weekdagen van 14 tot 21u en op donderdag 12 juni van 14 tot 18u. Toegang € 1,50, BBAT-leden € 1,50 en kinderen tot 12 jaar gratis. Meer informatie op website www.mechelseak.be.

  7 juni: Terrariumbeurs Leverkusen (D)

  Op zaterdag 7 juni organiseert Aquaterralev.de een terrariumbeurs in de Wiesdorfer Bürgerhalle aan de Hauptstrasse 50 te Leverkusen (Duitsland). Open van 10 tot 15 uur, toegang gratis. Meer informatie www.aquaterralev.de.

  13 t/m 15 juni: IRG Jaarcongres Reppel (B)

  Van vrijdag 13 tot en met zondag 15 juni organiseert de Belgische afdeling van het Internationaal Regenboogvissen Gezelschap dit jaar het jaarlijkse IRG-congres in sporthotel "De Watermolen" aan de Monshofstraat 9 te Reppel (Bocholt, België), met op zaterdagochtend van 10 tot 12 uur een grote visbeurs en op zaterdagmiddag en zondagochtend een vijftal lezingen. Meer informatie volgt.

  15 juni: Houtlandse ruilbeurs Torhout (B)

  Op zondag 15 juni organiseert Skalaar Torhout de zeventiende Houtlandse aquarium, terrarium en vijver ruilbeurs in zaal "Sparrenhove" aan de Herderstraat 3 te Torhout (België). Open van 9u30 tot 16 uur, gratis toegang. Info: www.skalaar.be.

  21 juni: Bijeenkomst met visbeurs KFN Maarn

  Op zaterdag 21 juni organiseert Killi Fish Nederland een ledenbijeenkomst met lezing, loterij en visbeurs in de "Twee Marken" aan het Trompplein 5 te Maarn. Aanvang 13 uur.

  28 juni: Betta topdag met beurs Malderen (B)

  Op zaterdag 28 juni organiseert Betta een grote openluchtbeurs in en rond hun lokaal aan de Handelsstraat 75 te Malderen (België). Open vanaf 14 uur, barbecue open vanaf 17 uur, toegang gratis, deelname barbecue "aan anti-crisisprijzen". Meer informatie op www.betta.be.

  5 juli: Labyrintvissendag Zajac Duisburg (D)

  Op zaterdag 5 juli organiseert Zoo Zajac een labyrintvissendag en bettatentoonstelling in hun zaak aan de Konrad-Adenauer-ring 6 te Duisburg (Duitsland). Open van 9 tot 20 uur, toegang gratis. Meer informatie volgt op website zajac.de.

  6 juli: 25e LimBeurs Houthalen-Helchteren (B)

  Op zondag 6 juli organiseert de federatie van aquarium- en terrariumklubs uit Limburg van de BBAT de 25e LimBeurs in instituut Don Bosco aan de Don Boscostraat 6 te Houthalen-Helchteren (België). Meer informatie op website www.limbeurs.be.

  15 t/m 17 augustus: Holland Koi Show Arcen

  Van vrijdag 15 tot en met zondag 17 augustus organiseert de Nishikigoi Vereniging Nederland de jaarlijkse Holland Koi Show in de Kasteeltuinen van Arcen aan de Lingsforterweg 26 te Arcen. Open van 9u30 tot 18 uur, entree € 15,–, kinderen van 4 t/m 12 jaar € 7,50, kinderen t/m 3 jaar gratis, groepen vanaf 20 personen € 12,–, parkeren (inclusief pendelbus) € 5,–. Kijk voor meer informatie op www.hollandkoishow.nl.

  31 augustus: Terraria Hasselt (B)

  Op zondag 31 augustus organiseert TER een terrariumbeurs in ontmoetingscentrum Rapertingen aan de Luikersteenweg 395 te Hasselt (België). Open van 11 tot 16 uur, toegang € 5,–, kinderen tot 5 jaar gratis. Meer informatie op www.vhm-events.com.

  Verenigingsinformatie

  Opgericht 1927 Beschermheer drs. F. Philips jr. april 2014

  Aangesloten bij de N.B.A.T.

  Voorzitter
  Ferdie Gosselink
  Baarsstraat 2
  5615 RG Eindhoven
  06 - 2486 5247
  Secretaris
  Eric van de Meerakker
  Groningenlaan 3
  5691 KH Son
  0499 - 329 126
  Penningmeester a.i.
  Gerard Vermeulen
  Hulstbosakker 57
  5625 VS Eindhoven
  040 - 2489 890
  2e penningmeester i.o.
  Els van Houten
  Amerikalaan 87
  5691 KC Son
  0499 - 490 083
  Bestuurslid/Bibliotheek
  Gerard Swemmers
  Poeijersstraat 35A
  5642 GA Eindhoven
  040 - 2810 792
  Redactie
  Ferdie Gosselink
  Baarsstraat 2
  5615 RG Eindhoven
  06 - 2486 5247
   
  Ledenadministratie
  Els van Houten
  Amerikalaan 87
  5691 KC Son
  0499 – 490 083
   
  Redactieadres
   
  Groningenlaan 3
  5691 KH Son
  06 - 2486 5247
  Redactie
   
   
  Ferdie Gosselink
  Eric v/d Meerakker
  Gerard Swemmers
   
   
  Ereleden Joop Brokke ✝  
   
  Website / Email
  www.AV-Vivarium.net

  Contributie

  De Vivariumcontributie bedraagt € 29,– per jaar. Jeugdleden tot 16 jaar betalen € 16,50 per jaar. Het lidmaatschap als huisgenootlid is gratis. De contributies voor de bonden/tijdschriften bedragen:
  N.B.A.T. alleen ledenpas € 16,– per jaar,
  N.B.A.T. met Het Aquarium € 16,– + € 18,– per jaar.
  Jeugdleden krijgen € 8,– korting op het lidmaatschap van de NBAT. Het Aquarium wordt apart gefactureerd door de NBAT, af- en aanmelden voor Het Aquarium dient te gebeuren via de Vivarium ledenadministratie.

  Het inschrijfgeld à € 5,– en de contributie zijn te voldoen op gironummer NL74 INGB 000 1113703 t.n.v. "Penningmeester Vivarium." Opzeggen van het lidmaatschap kan uitsluitend twee maanden tevoren en schriftelijk geschieden bij de ledenadministratie.
  Overname van kopij is toegestaan mits voorzien van auteur èn bronvermelding,
  tenzij anders vermeld.


  Alle ingezonden kopij is voor verantwoording van de auteurs.
  Heevis HEEVIS
  Schootsestraat 138
  5616 RH Eindhoven
  040 - 2510677
  U koopt toch ook
  bij onze

  Aquariumcentrum Helmond Aquariumcentrum Helmond
  Jan v.d. Spekstraat 29
  5701 BW Helmond
  0492 - 534387
  Chrisgarnalenshop Chrisgarnalenshop
  Lau Mazirellaan 259
  2525 ZM Den Haag
  06 - 55855252
  Aquabeek Aquabeek
  Sint Magdalenaweg 6
  5423 XK Handel
  0492 - 325366
  Hier had uw

  kunnen staan!
  Aquarium Coenen Aquarium Coenen
  Kon. Julianaweg 21
  5684 VA Best
  0499 - 395000
  ©2006–2022 Vivarium en auteurs. All rights reserved.