VIVARIUM
EINDHOVEN
Vivarium Logo 150x90

VIVARIUM NIEUWSBRIEF

Inhoud mei 2014

 • Aankondigingen
 • Verslagen
 • Artikelen
 • Agenda
 • District
 • Kalender
 • Verenigingsinformatie
 • Aankondigingen

  Aankondiging bijeenkomst 13 mei: Quizavond

  Op dinsdag 13 mei vindt onze maandelijkse bijeenkomst plaats.

  Deze bijeenkomst organiseren we een quiz. De aanwezigen krijgen een papier uitgereikt waarop een aantal vragen staan, onderverdeeld in verschillende rubrieken, over een groot aantal facetten van onze hobby. Na invulling hiervan zal Eric de antwoorden op de vragen geven. Vervolgens kunnen dan de discussies losbarsten.

  In het verleden is al een aantal avonden zulke quizzen gehouden waarbij is gebleken dat dit bijzonder in de smaak viel. Veel gezelligheid en over het algemeen nog zeer leerzaam ook.

  Mocht er daarna nog tijd over zijn, wat we betwijfelen, zal er een DVD uit de "Amazing Earth" serie getiteld "South Pacific" worden getoond.

  Iedereen is van harte welkom in zaal Kraaihei van de Kadans aan de St. Jozefstraat 1 in Best, aanvang 20.15 uur.

  We hopen op een grote opkomst. Het is de moeite waard!

  Namens de activiteitencommissie,
  Ferdie Gosselink

  Op bezoek bij diverse kwekers in mei (LAATSTE KANS!) en juni

  17 mei: kwekers Westland/Den Haag/Zoetermeer

  Op 17 mei willen we weer naar het Westland, Den Haag en ook nog naar Zoetermeer.

  • 08.30 u vertrek vanuit Son (bij Eric voor de deur).
  • 10.00 u aankomst bij plantenkweker Toon de Zeeuw. Zie opmerking bij *).
  • 11.00 u vertrek naar de groothandel planten en vissen, verblijf plm. 1.30 u, sluit om 12.30 u. Een lijstje meenemen is wel zo gemakkelijk (mag ook met Latijnse namen).
  • 12.30 u vertrek naar Chris garnalenshop in Den Haag dit is plm. 25 minuten rijden. Parkeren kan bijna voor de deur. Het is betaald parkeren alleen met pin of bankkaart!!! Adres: Lau Mazirellaan 259 2525 ZM Den Haag.
  • 14.15 u vertrek naar Zoetermeer (reistijd plm. 30 minuten), Tuincentrum de Driesprong, open tot 17.30 u. Jos Molenaar, die bij ons vorig jaar een uitstekende lezing gaf over visziekten, is hier onder andere verantwoordelijk voor de aquariumafdeling dus we gaan daar eens kijken.
  • Terug naar huis om ...

  Het staat iedereen vrij om eerder naar huis te gaan maar houd dan wel rekening met mogelijkheden of onmogelijkheden bij het meerijden of zelf rijden. Afrekenen bij de chauffeur.

  Aanmelden t/m 12 mei

  7 juni: Geerts plantenkwekerij Westerhoven

  Op 7 juni is er een bezoek gepland bij de (vijver)plantenkwekerij Kwekerij Ard Geerts in Westerhoven

  Adres Loveren 4, 5563 AD.

  Aanmelden t/m 1 juni

  Aanmelden

  Opgave van deelname en beschikbaarstelling van vervoer of wens om mee te rijden bij voorkeur via email
  Bellen mag ook 06-28035034.

  Opmerking

  *) Een speciaal verzoek hierbij van deze plantenkweker: als iemand graag Lobelia cardinalis wil kopen (dat is zo'n beetje de perfecte plant om "straatjes" mee te maken, zie b.v. aquavisie.retry.org/Database/Planten/Lobelia_cardinalis.html om te zien welke we bedoelen) dan wil hij dat graag tevoren weten, die planten moeten namelijk worden gesneden en dat kost veel tijd, dus dat wil hij graag vooraf doen. De planten kosten niet veel, dus nu is je gelegenheid om in een keer een compleet straatje te kopen! Neem voor deze kweker ook een lijstje mee maar dan met de Nederlandse namen. Adres Toon de Zeeuw: Nieuweweg 18 in Honselersdijk.

  50% korting op kaartjes voor Zoo Parc Overloon

  We hebben van Zoo Parc Overloon een aanbieding gekregen om kaartjes te kopen met meer dan vijftig procent korting. Het normale tarief voor een toegangskaartje is € 17,– (t/m 2 jaar gratis, 3 t/m 11 € 14,50, 65+ € 15,–, bij online bestellen € 1,– korting), wij betalen € 8,– per kaartje. De kaartjes zijn te gebruiken voor volwassenen, kinderen en 65-plussers, er is geen minimum of maximum aantal kaarten dat kan worden besteld en ze zijn onbeperkt geldig! U kunt ook in uw omgeving navragen of er nog meer belangstellenden zijn.

  Iedereen die gebruik wil maken van deze aanbieding, kan dat (bij voorkeur) per email via of telefoon op 0499 - 329 126 of 06 - 2707 6762 aan mij laten weten en het totaalbedrag overmaken op de girorekening van Vivarium, IBAN rekeningnummer NL74 INGB 000 1113703 ten name van "Penningmeester Vivarium" en onder vermelding van "Zoo Parc Overloon" en het aantal kaarten dat u wilt bestellen. Bestellingen worden pas verwerkt als de betaling binnen is! De uiterste datum waarop we kaarten kunnen bestellen is 30 mei, dus zorg er voor dat uiterlijk 29 mei het bedrag op de girorekening van Vivarium staat!

  Zodra uw kaarten binnen zijn krijgt u bericht, eenmaal binnen kunnen ze gratis worden afgehaald op de Vivarium bijeenkomsten of bij ondergetekende aan de Groningenlaan 3 te Son, wel tevoren graag even bellen wanneer u langs wilt komen. Als u graag wilt dat de kaarten naar u worden toegestuurd, dan graag € 1,50 extra overmaken (meer mag natuurlijk ook en komt ten goede aan de clubkas).

  Namens het bestuur,
  Eric van de Meerakker.

  Agenda

  Vivarium heeft op de tweede dinsdag van elke maand een ledenavond, behalve in de vakantiemaanden juli en augustus. We zijn te vinden in zaal Kraaihei van buurthuis Kadans van Welzijn Best aan de Sint Jozefstraat 1, 5684 TS Best (buslijn 144). We beginnen om 20 uur.

  De agenda ziet er voor de rest van 2014 als volgt uit:

  Datum Activiteit Locatie
  di  13 mei Quizavond Kadans
  di  10 juni wordt nog bekendgemaakt Kadans
  juli/aug
  zomervakantie
   
  di    9 sep wordt nog bekendgemaakt Kadans
  di  14 okt wordt nog bekendgemaakt Kadans
  di  11 nov wordt nog bekendgemaakt Kadans
  di    9 dec wordt nog bekendgemaakt Kadans

  *) Niet definitief gepland. Er kan dus nog wat aan de inhoud veranderen.
  N.B. De data van de dinsdagavonden staan wel vast, dus er is dan zeker een bijeenkomst!

  Naast deze activiteiten wordt er nog aan enkele andere bijzondere activiteiten gedacht. Zodra er een datum bekend is, zal de activiteit worden toegevoegd.

  District

  Het jaarprogramma 2014 van de verenigingen van het NBAT district Brabant ziet er voor de volgende twee maanden als volgt uit:

  Datum Vereniging Activiteit Door
  ma 12 mei Daphnia Malawilezing Cindy Goedbloed
  ma 12 mei MRC Breda Nieuwe aquariumplanten Erik Prins
  di   13 mei Vivarium Quizavond  
  do  15 mei Ons Genoegen Cichliden Wilfried Van der Elst
  of Lijse Bettens
  di   20 mei De Kempvis Rondje Aquarium Abel Hoeve
  wo 28 mei Xiphophorus Discusssieavond Rene Molmans
          ? jun De Kempvis Fietstocht Rabobank
  za    7 jun Daphnia Excursie Honselersdijk  
  di   10 jun Vivarium nog niet bekend  
  ma 16 jun MRC Breda Eigen avond  
  di   17 jun De Kempvis Wandelen Peter van Poppel
  do  19 jun Ons Genoegen Afsluiting 1e half jaar Barbeque  
  wo 30 jun Xiphophorus Presentatie vijveradviesdag Theo van Meegen,
  Hans Meulblok en Tim

  Kalender

  17 mei: Bijeenkomst WAP Maarn

  Op zaterdag 17 mei organiseert de Werkgroep Aquatische Planten een ledenbijeenkomst in de "Twee Marken" aan het Trompplein 5 te Maarn. Aanvang 11 uur.

  18 mei mei: Reptielen-amfibieënbeurs Nijmegen

  Op zondag 18 mei organiseert Zoo-logisch een internationale reptielen- en amfibieënbeurs in de Jan Massinkhal aan de Nieuwe Dukenburgseweg 5 te Nijmegen. Meer informatie op www.zoo-logisch.nl.

  24 mei: Bijeenkomst Poecilia Maarn

  Op zaterdag 24 mei organiseert Poecilia een ledenbijeenkomst in de "Twee Marken" aan het Trompplein 5 te Maarn. Aanvang 12u30. Meer informatie op de website www.poecilia.nl.

  24/25 en 29 mei t/m 1 juni: Aquarium – Terrarium Show Lille (B)

  Op zaterdag 24, zondag 25 mei en van donderdag 29 mei tot en met zondag 1 juni organiseert Daphnia de 10e aquarium – terrarium show in de Oude melkerij aan de Gierlebaan te Lille (België). Open op donderdag, vrijdag en zaterdag van 13 tot 22 uur, zondag van 13 tot 20 uur, op zondag 1 juni van 13 tot 18 uur, toegang € 3,–, BBAT-leden € 2,–. Meer informatie op website www.daphnia.be.

  25 mei: Terrariumbeurs Osnabrück (D)

  Op zondag 25 mei organiseert Terraxotica Germany de Terraxotica Germany Osnabrück beurs in de Gartlage Halle aan de Schlachthofstrasse 48 te Osnabrück (Duitsland). Open vanaf 10 uur, toegang € 6,–, kinderen vanaf 6 jaar € 3,–. Meer informatie www.terraxotica-germany.de.

  31 mei: Terrariumdag Zajac Duisburg (D)

  Op zaterdag 31 mei organiseert Zoo Zajac een terrariumdag met produktpresentaties en lezingen in hun zaak aan de Konrad-Adenauer-ring 6 te Duisburg (Duitsland). Open van 9 tot 20 uur, toegang gratis. Meer informatie volgt op website zajac.de.

  1 juni: Terraria Houten (Utrecht)

  Op zondag 1 juni organiseert TER "Nederlands grootste terrariumevenement" in het Euretco Expo center aan de Meidoornkade 24 te Houten (Utrecht). Open van 10 tot 16 uur, toegang € 10,–, kinderen tot 12 jaar en 65+ € 6,–, kinderen tot 5 jaar gratis. Meer informatie op www.vhm-events.com.

  1 juni: Ruilbeurs Blauwe Alg Kessel (B)

  Op zondag 1 juni organiseert Blauwe Alg hun jaarlijkse aquarium- en vijverruilbeurs in gemeenschapscentrum "'t Dorp" aan de Berlaarsesteenweg te Kessel (België). Open van 10 tot 15 uur, toegang gratis. Meer info op website www.blauwealg.be.

  1 juni: Internationale aquariumbeurs Belgrade (B)

  Op zondag 1 juni organiseert de InterClub Aquariophilie et Ichtyologie Francophone de achtste Internationale Aquariumbeurs in zaal André Guisset aan de place Do Bia Bouquet 2 te Belgrade (Namen – België). Open van 10 tot 16 uur, toegang € 1,–. "Vissen – Garnalen – Planten – Materiaal – Tentoonstelling Bonsaïs – en Orchideeën. Meer informatie op de (franstalige) website: www.icaif.be.

  6 t/m 12 juni: FAK-tentoonstelling Bonheiden (B)

  Van vrijdag 6 tot en met donderdag 12 juni organiseert Aquariumclub MAK de FAK-tentoonstelling van 2014 in zaal Ludwina aan de Zellaerdreef 2 te Bonheiden (België) Open in het weekend en op feestdagen van 10 tot 21u, op weekdagen van 14 tot 21u en op donderdag 12 juni van 14 tot 18u. Toegang € 1,50, BBAT-leden € 1,50 en kinderen tot 12 jaar gratis. Meer informatie op website www.mechelseak.be.

  7 juni: Terrariumbeurs Leverkusen (D)

  Op zaterdag 7 juni organiseert Aquaterralev.de een terrariumbeurs in de Wiesdorfer Bürgerhalle aan de Hauptstrasse 50 te Leverkusen (Duitsland). Open van 10 tot 15 uur, toegang gratis. Meer informatie www.aquaterralev.de.

  13 t/m 15 juni: IRG Jaarcongres Reppel (B)

  Van vrijdag 13 tot en met zondag 15 juni organiseert de Belgische afdeling van het Internationaal Regenboogvissen Gezelschap dit jaar het jaarlijkse IRG-congres in sporthotel "De Watermolen" aan de Monshofstraat 9 te Reppel (Bocholt, België), met op zaterdagochtend van 10 tot 12 uur een grote visbeurs en op zaterdagmiddag en zondagochtend een vijftal lezingen. Meer informatie volgt.

  13 t/m 15 juni: Aquariumtentoonstelling Izegem (B)

  Van vrijdag 13 tot en met zondag 15 juni organiseert Danio Rerio Izegem een tentoonstelling tijdens het batjesweekend in het handelspand aan de Nieuwstraat te Izegem (België). Meer informatie op website www.daniorerio.be.

  14 en 15 juni: Aquariumtentoonstelling Berendrecht (B)

  Op zaterdag 14 en zondag 15 juni organiseert aquariumvereniging de Kardinaal de tentoonstelling "Antwerpen onder water" van de AFBBAT verenigingen, in de "Bomenbank van de stand Antwerpen" aan de Antwerpsebaan 110 te Berendrecht (België). Open van 10 tot 18 uur, meer informatie op users.telenet.be/de_kardinaal.

  14 en 15 juni: Open Tuin- en Vijverweekend Berendrecht (B)

  Op zaterdag 14 en zondag 15 juni organiseert De Kardinaal een open tuin- en vijverweekend in Berendrecht, Zandvliet en Lillo vanuit de "Bomenbank van de stand Antwerpen" aan de Antwerpsebaan 110 te Berendrecht (België). Open van 10 tot 18 uur, meer informatie op www.opentuinenvijverweekend.be

  15 juni: Houtlandse ruilbeurs Torhout (B)

  Op zondag 15 juni organiseert Skalaar Torhout de zeventiende Houtlandse aquarium, terrarium en vijver ruilbeurs in zaal "Sparrenhove" aan de Herderstraat 3 te Torhout (België). Open van 9u30 tot 16 uur, gratis toegang. Info: www.skalaar.be.

  21 juni: Bijeenkomst met visbeurs KFN Maarn

  Op zaterdag 21 juni organiseert Killi Fish Nederland een ledenbijeenkomst met lezing, loterij en visbeurs in de "Twee Marken" aan het Trompplein 5 te Maarn. Aanvang 13 uur.

  28 juni: Betta topdag met beurs Malderen (B)

  Op zaterdag 28 juni organiseert Betta een grote openluchtbeurs in en rond hun lokaal aan de Handelsstraat 75 te Malderen (België). Open vanaf 14 uur, barbecue open vanaf 17 uur, toegang gratis, deelname barbecue "aan anti-crisisprijzen". Meer informatie op www.betta.be.

  5 juli: Labyrintvissendag Zajac Duisburg (D)

  Op zaterdag 5 juli organiseert Zoo Zajac een labyrintvissendag en bettatentoonstelling in hun zaak aan de Konrad-Adenauer-ring 6 te Duisburg (Duitsland). Open van 9 tot 20 uur, toegang gratis. Meer informatie volgt op website zajac.de.

  6 juli: 25e LimBeurs Houthalen-Helchteren (B)

  Op zondag 6 juli organiseert de federatie van aquarium- en terrariumklubs uit Limburg van de BBAT de 25e LimBeurs in instituut Don Bosco aan de Don Boscostraat 6 te Houthalen-Helchteren (België). Meer informatie op website www.limbeurs.be.

  15 t/m 17 augustus: Holland Koi Show Arcen

  Van vrijdag 15 tot en met zondag 17 augustus organiseert de Nishikigoi Vereniging Nederland de jaarlijkse Holland Koi Show in de Kasteeltuinen van Arcen aan de Lingsforterweg 26 te Arcen. Open van 9u30 tot 18 uur, entree € 15,–, kinderen van 4 t/m 12 jaar € 7,50, kinderen t/m 3 jaar gratis, groepen vanaf 20 personen € 12,–, parkeren (inclusief pendelbus) € 5,–. Kijk voor meer informatie op www.hollandkoishow.nl.

  23 t/m 25 augustus: Siervisshow Schoten (B)

  Van zaterdag 23 tot en met maandag 25 augustus organiseert Pristella - Schoten haar siervisshow 2014 met permanente ruilbeurs in zaal Don Bosco aan de Hendrik Consciencestraat 2 te Schoten (België). Met permanente ruilbeurs stand met vleesetende planten. Open van 10 tot 18 uur, maandag van 14 tot 18 uur. Meer informatie op www.ahvpristella.be.

  31 augustus: Terraria Hasselt (B)

  Op zondag 31 augustus organiseert TER een terrariumbeurs in ontmoetingscentrum Rapertingen aan de Luikersteenweg 395 te Hasselt (België). Open van 11 tot 16 uur, toegang € 5,–, kinderen tot 5 jaar gratis. Meer informatie op www.vhm-events.com.

  5 t/m 7 september: tentoonstelling Killi Fish Nederland Asperen

  Van vrijdag 5 tot en met zondag 7 september organiseert Killi Fish Nederland al weer de 39e Killi Fish Nederland Tentoonstelling, ook dit jaar weer in partycentrum "De Schildkamp" aan de Leerdamseweg 44 te Asperen. Meer informatie is te vinden op de website www.killifishnederland.nl.

  6 september: Vijverdag Zajac Duisburg (D)

  Op zaterdag 6 september organiseert Zoo Zajac een evenement ter gelegenheid van de sluiting van het vijverseizoen in hun zaak aan de Konrad-Adenauer-ring 6 te Duisburg (Duitsland). Open van 9 tot 20 uur, toegang gratis. Meer informatie is te vinden op website zajac.de.

  6 september: Aquariumbeurs Leverkusen (D)

  Op zaterdag 6 september organiseert Aquaterralev.de de Aquaristika aquariumbeurs in de Bürgerhalle aan de Hauptstrasse 150 te Leverkusen (Duitsland). Open van 10 tot 14 uur, toegang gratis. Meer informatie www.aquaterralev.de.

  13 september: Bijeenkomst WAP Maarn

  Op zaterdag 13 september organiseert de Werkgroep Aquatische Planten een ledenbijeenkomst in de "Twee Marken" aan het Trompplein 5 te Maarn. Aanvang 11 uur.

  14 september: Terraria Zwolle

  Op zondag 14 september organiseert TER een terrariumbeurs in de IJsselhallen aan de Rieteweg 4 te Zwolle. Open van 11 tot 16 uur, toegang € 6,–, kinderen tot 5 jaar gratis. Meer informatie op www.vhm-events.com.

  27 september: bijeenkomst IRG landsgroep België Klein-Willebroek (B)

  Op zaterdag 27 september organiseert de landsgroep België van het Internationaal Regenboogvissen Gezelschap een bijeenkomst met ruilbeurs en lezing in het lokaal van aquariumvereniging De Minor aan de Schoolstraat 24 te Klein-Willebroek (België). Open vanaf 13u, toegang gratis, belangstellenden welkom. Meer informatie via website www.regenboogvissen.be.

  27 en 28 september: Tentoonstelling Melsele (Beveren, B)

  Van zaterdag 27 en zondag 28 september organiseert Atlantis Beveren de tentoonstelling "Oostvlaamse Aquaria op zijn best" in cultureel centrum "De Boerenpoort" aan de Sint-Elisabethstraat 31A te Melsele (Beveren, België). Toegang gratis.

  28 september: Naturaria fair 2013 Antwerpen (B)

  Op zondag 28 september organiseren Terra en Aquatom al weer de twaalfde Naturaria fair in het bouwcentrum van de Antwerp Expo aan de J. v. Rijswijcklaan 191 te Antwerpen (België). Open van 10 tot 16 uur, toegang € 9,–. Info: www.naturaria-fair.be.

  Verenigingsinformatie

  Opgericht 1927 Beschermheer drs. F. Philips jr. mei 2014

  Aangesloten bij de N.B.A.T.

  Voorzitter
  Ferdie Gosselink
  Baarsstraat 2
  5615 RG Eindhoven
  06 - 2486 5247
  Secretaris
  Eric van de Meerakker
  Groningenlaan 3
  5691 KH Son
  0499 - 329 126
  Penningmeester a.i.
  Gerard Vermeulen
  Hulstbosakker 57
  5625 VS Eindhoven
  040 - 2489 890
  2e penningmeester i.o.
  Els van Houten
  Amerikalaan 87
  5691 KC Son
  0499 - 490 083
  Bestuurslid/Bibliotheek
  Gerard Swemmers
  Poeijersstraat 35A
  5642 GA Eindhoven
  040 - 2810 792
  Redactie
  Ferdie Gosselink
  Baarsstraat 2
  5615 RG Eindhoven
  06 - 2486 5247
   
  Ledenadministratie
  Els van Houten
  Amerikalaan 87
  5691 KC Son
  0499 – 490 083
   
  Redactieadres
   
  Groningenlaan 3
  5691 KH Son
  06 - 2486 5247
  Redactie
   
   
  Ferdie Gosselink
  Eric v/d Meerakker
  Gerard Swemmers
   
   
  Ereleden Joop Brokke ✝  
   
  Website / Email
  www.AV-Vivarium.net

  Contributie

  De Vivariumcontributie bedraagt € 29,– per jaar. Jeugdleden tot 16 jaar betalen € 16,50 per jaar. Het lidmaatschap als huisgenootlid is gratis. De contributies voor de bonden/tijdschriften bedragen:
  N.B.A.T. alleen ledenpas € 16,– per jaar,
  N.B.A.T. met Het Aquarium € 16,– + € 18,– per jaar.
  Jeugdleden krijgen € 8,– korting op het lidmaatschap van de NBAT. Het Aquarium wordt apart gefactureerd door de NBAT, af- en aanmelden voor Het Aquarium dient te gebeuren via de Vivarium ledenadministratie.

  Het inschrijfgeld à € 5,– en de contributie zijn te voldoen op gironummer NL74 INGB 000 1113703 t.n.v. "Penningmeester Vivarium." Opzeggen van het lidmaatschap kan uitsluitend twee maanden tevoren en schriftelijk geschieden bij de ledenadministratie.
  Overname van kopij is toegestaan mits voorzien van auteur èn bronvermelding,
  tenzij anders vermeld.


  Alle ingezonden kopij is voor verantwoording van de auteurs.
  Heevis HEEVIS
  Schootsestraat 138
  5616 RH Eindhoven
  040 - 2510677
  U koopt toch ook
  bij onze

  Aquariumcentrum Helmond Aquariumcentrum Helmond
  Jan v.d. Spekstraat 29
  5701 BW Helmond
  0492 - 534387
  Chrisgarnalenshop Chrisgarnalenshop
  Lau Mazirellaan 259
  2525 ZM Den Haag
  06 - 55855252
  Aquabeek Aquabeek
  Sint Magdalenaweg 6
  5423 XK Handel
  0492 - 325366
  Hier had uw

  kunnen staan!
  Aquarium Coenen Aquarium Coenen
  Kon. Julianaweg 21
  5684 VA Best
  0499 - 395000
  ©2006–2022 Vivarium en auteurs. All rights reserved.