VIVARIUM
EINDHOVEN
Vivarium Logo 150x90

VIVARIUM NIEUWSBRIEF

Inhoud september 2014

 • Aankondigingen
 • Agenda
 • District
 • Kalender
 • Verenigingsinformatie
 • Aankondigingen

  Aankondiging bijeenkomst 9 september: "Zelf achterwanden maken" door Rob van Erkel

  Deze avond pakken we het verenigingsleven weer met plezier op nadat u hopelijk van een fijne zomer heeft genoten en u het aquarium in de afgelopen, soms héél warme, tijd in een goede conditie heeft weten te houden.

  Deze avond zal de heer Rob van Erkel een voordracht voor ons komen houden waarbij hij het voornamelijk zal hebben over de materialen die geschikt zijn om een achterwand voor het aquarium of paludarium te maken. Vanzelfsprekend passeren ook de middelen om een achterwand af te werken de revue. Het is daarbij heel belangrijk dat de middelen het aquatisch milieu niet belasten.

  Middels een PowerPoint presentatie laat Rob stap voor stap zien hoe de opbouw van een achterwand werkt. Tenslotte toont hij ook wat voorbeelden van verschillende achterwanden.

  Iedereen is op deze, zoals gebruikelijk gezellige en leerzame, avond weer van harte welkom.

  Het adres is, zoals altijd, zaal Kraaihei van de Kadans aan de St. Jozefstraat 1 te Best. De aanvangstijd is 20.15 uur.

  Namens de activiteitencommissie,
  Ferdie Gosselink

  Agenda

  Vivarium heeft op de tweede dinsdag van elke maand een ledenavond, behalve in de vakantiemaanden juli en augustus. We zijn te vinden in zaal Kraaihei van buurthuis Kadans van Welzijn Best aan de Sint Jozefstraat 1, 5684 TS Best (buslijn 144). We beginnen om 20 uur.

  De agenda ziet er voor de rest van 2014 als volgt uit:

  Datum Activiteit Locatie
  di    9 sep Rob van Erkel: Zelf achterwanden maken Kadans
  di  14 okt wordt nog bekendgemaakt Kadans
  di  11 nov wordt nog bekendgemaakt Kadans
  di    9 dec wordt nog bekendgemaakt Kadans

  *) Niet definitief gepland. Er kan dus nog wat aan de inhoud veranderen.
  N.B. De data van de dinsdagavonden staan wel vast, dus er is dan zeker een bijeenkomst!

  Naast deze activiteiten wordt er nog aan enkele andere bijzondere activiteiten gedacht. Zodra er een datum bekend is, zal de activiteit worden toegevoegd.

  District

  Het jaarprogramma 2014 van de verenigingen van het NBAT district Brabant ziet er voor de volgende twee maanden als volgt uit:

  Datum Vereniging Activiteit Door
  ma   8 sep Daphnia Lezing Visziekten (ook Discus)  
  ma   8 sep MRC Breda ? Willem Heijns
  di     9 sep Vivarium Rob van Erkel: zelf achterwanden maken  
  di   16 sep De Kempvis Regenboogvissen Gilbert Maebe
  do  18 sep Ons Genoegen Japanse Bakken Theo Verheij
  wo 29 sep Xiphophorus Vijver winterklaar maken Theo van Meegen,
  Hans Meulblok
  ma 13 okt Daphnia Lezing Terrarium Hans Meulblok en
  Theo van Meegen
  ma 13 okt MRC Breda Eigen avond: Filters  
  di   14 okt Vivarium nog niet bekend  
  do  16 okt Ons Genoegen Het Wervelfilter Zwagermans
  di   21 okt De Kempvis Licht John Frencken
  ma 27 okt Xiphophorus Uitslag verenigingskeuring en
  korte lezing terrarium
  Theo van Meegen,
  Hans Meulblok

  Kalender

  13 september: Bijeenkomst WAP Maarn

  Op zaterdag 13 september organiseert de Werkgroep Aquatische Planten een ledenbijeenkomst in de "Twee Marken" aan het Trompplein 5 te Maarn. Aanvang 11 uur.

  13 september: DKG bijeenkomst Neuss (D)

  Op zaterdag 13 september organiseert de regiogroep West van de Deutsche Killifisch Gemeinschaft een bijeenkomst in Brauereiausschank Frankenheim aan de Bahnhofstrasse 50 te Neuss/Holzheim (Duitsland). Aanvang 15 uur. Meer informatie op website www.killi.org

  14 september: Terraria Zwolle

  Op zondag 14 september organiseert TER een terrariumbeurs in de IJsselhallen aan de Rieteweg 4 te Zwolle. Open van 11 tot 16 uur, toegang € 6,–, kinderen tot 5 jaar gratis. Meer informatie op www.vhm-events.com.

  20 t/m 22 september: Aqua-show 2014 Hoboken (B)

  Van zaterdag 20 tot en met maandag 22 september organiseert Gracilis Hoboken zijn jaarlijkse aquarium- en vivarium-tentoonstelling in de tuin van het clublokaal aan de kioskplaats 7 te Hoboken (België). Gratis entree van 9 tot 18 uur. Meer informatie op www.gracilis.info.

  27 september: bijeenkomst IRG landsgroep België Klein-Willebroek (B)

  Op zaterdag 27 september organiseert de landsgroep België van het Internationaal Regenboogvissen Gezelschap een bijeenkomst met ruilbeurs en lezing in het lokaal van aquariumvereniging De Minor aan de Schoolstraat 24 te Klein-Willebroek (België). Open vanaf 13u, toegang gratis, belangstellenden welkom. Meer informatie via website www.regenboogvissen.be.

  27 en 28 september: Tentoonstelling Melsele (Beveren, B)

  Van zaterdag 27 en zondag 28 september organiseert Atlantis Beveren de tentoonstelling "Oostvlaamse Aquaria op zijn best" in cultureel centrum "De Boerenpoort" aan de Sint-Elisabethstraat 31A te Melsele (Beveren, België). Toegang gratis.

  28 september: Naturaria fair 2013 Antwerpen (B)

  Op zondag 28 september organiseren Terra en Aquatom al weer de twaalfde Naturaria fair in het bouwcentrum van de Antwerp Expo aan de J. v. Rijswijcklaan 191 te Antwerpen (België). Open van 10 tot 16 uur, toegang € 9,–. Info: www.naturaria-fair.be.

  3 t/m 5 oktober: Aqua Expo dagen 2013 Dortmund (D)

  Van vrijdag 3 tot en met zondag 5 oktober organiseert Megazoo de Aqua Expo dagen 2013, een informatie- en verkoopbeurs in de Galopprennbahn aan de Rennweg 70 te Dortmund Wabel (Duitsland). Open van 10 tot 18 uur, toegang € 7,50;, op zondag € 5,–, kinderen tot 12 jaar gratis. Tentoonstellingen van guppy's, garnalen, discusvissen, dwergcichliden en kempvissen, Dagelijks meerdere workshops over aquascaping en zeewater. Parallel hieraan vindt het tweede Europese Discuskampioenschap plaats. Meer informatie op website www.aqua-expo-tage.de.

  4 oktober: Kikkerdag Nieuwegein

  Op zaterdag 4 oktober organiseert Dendrobatidae Nederland hun 53e internationale kikkerdag in 't Veerhuis aan de Nijemonde 4 te Nieuwegein. Verkoop van nakweek gifkikkers en amfibieën, standhouders met planten (bromelia's, mossen, orchideeën etc.), terrariumbenodigdheden, boeken en nog veel meer, fruitvliegen en andere voedseldieren en natuurlijk kan er ook een hapje en drankje genuttigd worden. Open van 12 tot 16 uur, toegang € 5,–, gratis voor leden van Dendrobatidae Nederland. Meer info op website www.gifkikkerportaal.nl.

  5 oktober: Ruilbeurs Brugge (B)

  Op zondag 5 oktober organiseren de Brugse Aquariumvrienden hun twaalfde ruilbeurs in cultureel centrum "Valkenburg" aan de Legeweg 83 te Sint Andries (België). Geopend vanaf 10 uur.

  5 oktober: Terrariumbeurs Hannover (D)

  Op zondag 5 oktober organiseert Terrariumbeurs Hannover een terrariumbeurs in de Glashalle van het Hannover Congres Centrum aan de Theodor-Neuss-Platz 1-3 te Hannover (Duitsland) Open van 10 tot 16 uur, toegang € 7,–, kinderen van 3 tot 14 jaar € 3,–. Meer informatie op www.terrarienboerse-hannover.de.

  5 oktober: Terrariumbeurs Osnabrück (D)

  Op zondag 5 oktober organiseert Terraxotica Germany de Terraxotica Germany Osnabrück beurs in de Gartlage Halle aan de Schlachthofstrasse 48 te Osnabrück (Duitsland). Open vanaf 10 uur, toegang € 6,–, kinderen vanaf 6 jaar € 3,–. Meer informatie www.terraxotica-germany.de.

  5 oktober: Terrariumbeurs Ronneburg (D)

  Op zondag 5 oktober organiseert TerraMesse.de een terrarium- en reptielenbeurs in de Bogenbinderhalle aan de Rosa-Luxemburg-Strasse 4 te Ronneburg (Duitsland). Open vanaf 9 tot 17 uur. Meer informatie www.terramesse.de.

  5 oktober: Aquariumbeurs Luik (B)

  Op zaterdag 5 oktober organiseert Le Cardinal een aquarium ruilbeurs in Château de Péraltat aan de Rue de l'Hôtel de Ville 1 te Angleur - Luik (België). Open van 10 tot 17 uur, toegang € 2,– met een gratis drankje. Meer informatie via website www.le-cardinal.info.

  10 en 11 oktober: Discusdagen Zajac Duisburg (D)

  Op vrijdg 10 en zaterdag 11 oktober organiseert Zoo Zajac twee discusdagen met tentoonstelling en lezingen in hun zaak aan de Konrad-Adenauer-ring 6 te Duisburg (Duitsland). Open van 9 tot 20 uur, toegang gratis. Meer informatie is te vinden op website zajac.de.

  11 oktober: Aquarium Café Hasselt (B)

  Op zaterdag 11 oktober organiseert Tanichtys Hasselt in het kader van de Belgische Aqua Terra Dagen een mini aquariumtentoonstelling in het OCR aan de Runkstersteenweg 149 te Hasselt (België). Open van 14 tot 18 uur, toegang gratis en gratis pannenkoek voor elke bezoeker. Meer informatie is te vinden op website www.tanichthys.be.

  18 oktober: Bijeenkomst met visbeurs KFN Maarn

  Op zaterdag 18 oktober organiseert Killi Fish Nederland een ledenbijeenkomst met lezing, loterij en visbeurs in de "Twee Marken" aan het Trompplein 5 te Maarn. Aanvang 13 uur.

  18 en 19 oktober: Aquarium- en terrariumtentoonstelling Kontich (B)

  Op zaterdag 18 en zondag 19 oktober organiseert De Minor Rupel-Vaartland in het kader van de Belgische Aqua Terra Dagen de 34e Tropenweelde, een aquarium- en terrariumtentoonstelling in de winkel van Zowizoo aan de Mechelsesteenweg 272 te Kontich (België). Open op zaterdag van 10 tot 18 uur, op zondag van 10 tot 16 uur.

  19 oktober: Terraria Gent (B)

  Op zondag 19 oktober organiseert TER een terrariumbeurs aan de Van Rysselberghedreef 2 in het Citadelpark B te Gent (België). Open van 11 tot 16 uur, toegang € 6,–, kinderen tot 5 jaar gratis. Meer informatie op www.vhm-events.com.

  25 en 26 oktober: Aquavaria 2014 Vianen

  Op zaterdag 25 en zondag 26 oktober organiseren Daphnia Boxtel en de Discus Club Holland Aquavaria 2014, een tweedaagse beurs met een spectaculaire discusshow van de Discus Club Holland en op zaterdag de landelijke Aqua Terra dag 2014 van de NBAT, in Sportcentrum Helsdingen aan de Westelijke Parallelweg 1 te Vianen. Openingstijden beurs van 10 tot 16 uur, de Aqua Terra dag is op zaterdag open van 10 tot 18 uur. Entree € 6,– (gratis parkeren). Meer informatie op www.daphniaboxtel.nl.

  25 oktober: Terrariumbeurs Leverkusen (D)

  Op zaterdag 25 oktober organiseert Aquaterralev.de een terrariumbeurs in de Wiesdorfer Bürgerhalle aan de Hauptstrasse 50 te Leverkusen (Duitsland). Open van 10 tot 15 uur, toegang gratis. Meer informatie www.aquaterralev.de

  2 november: Terraria Zwolle

  Op zondag 2 november organiseert TER een terrariumbeurs in de IJsselhallen aan de Rieteweg 4 te Zwolle. Open van 11 tot 16 uur, toegang € 6,–, kinderen tot 5 jaar gratis. Meer informatie op www.vhm-events.com.

  8 november: Dwergcichlidendag Zajac Duisburg (D)

  Op zaterdag 8 november organiseert Zoo Zajac in samenwerking met de DCG-Niederrhein een dwergcichlidendag met lezingen in hun zaak aan de Konrad-Adenauer-ring 6 te Duisburg (Duitsland). Open van 9 tot 20 uur, toegang gratis. Meer informatie op website zajac.de.

  9 november: Dag van de Kweekcentrale Leuven (B)

  Op zondag 9 november organiseert De Siervis Leuven weer de "Dag van de Kweekcentrale," een grote hobbybeurs in hun lokaal aan de Kolonel Begaultlaan 15 te Wilsele-Leuven (België). "Zoals steeds kan je ook nu weer kiezen uit een ruim aanbod aan vissen, planten en aquariummateriaal, U aangeboden door bekende standhouders uit binnen- en buitenland." Open van 10 tot 16 uur, toegang gratis. Meer informatie op website www.desiervis.be.

  15 november: DKG bijeenkomst Neuss (D)

  Op zaterdag 15 november organiseert de regiogroep West van de Deutsche Killifisch Gemeinschaft de een bijeenkomst in Brauereiausschank Frankenheim aan de Bahnhofstrasse 50 te Neuss/Holzheim (Duitsland). Aanvang 15 uur. Meer informatie op website www.killi.org

  15 en 16 november: Discus kampioenschap en aquariumshow Beverlo (B)

  Op zaterdag 15 en zondag 16 november organiseren De Discusvrienden hun negende discus kampioenschap en een aquariumshow in Buurthuis De Kardijk aan het Burgemeester Heymansplein 14 te Beverlo (België). Geopend op zaterdag van 10 tot 18 uur, op zondag van 10 tot 17 uur, toegang € 3,–. Meer informatie op www.discusvrienden.com.

  22 en 23 november: Vivarium 2014 Nieuwegein

  Op zaterdag 22 en zondag 23 november vindt toch weer de zesde editie plaats van de Vivarium beurs, ook nu in "Home Boxx" aan de Symfonielaan 1 te Nieuwegein. Meer informatie is te vinden op website www.vivariumbeurs.nl.

  29 november: Bijeenkomst Poecilia Maarn

  Op zaterdag 29 november organiseert Poecilia een ledenbijeenkomst in de "Twee Marken" aan het Trompplein 5 te Maarn. Aanvang 12u30. Meer informatie op de website www.poecilia.nl.

  29 november: Ongewerveldendag Zajac Duisburg (D)

  Op zaterdag 29 november organiseert Zoo Zajac een ongewerveldendag met lezingen, produktpresentaties en een grote garnalententoonstelling in hun zaak aan de Konrad-Adenauer-ring 6 te Duisburg (Duitsland). Open van 9 tot 20 uur, toegang gratis. Meer informatie volgt op website zajac.de.

  30 november: Reptielen- en amfibieënbeurs Lebbeke (B)

  Op zondag 30 november organiseert de Vlaamse Terrariumvereniging een reptielen- en amfibieënbeurs in zaal "Ons Huis" aan de Leo Duboisstraat 24 te Lebbeke (België). Open van 10 tot 17 uur, toegang € 3, –. Meer informatie via website www.vlaamse-terariumvereniging.be.

  6 december: Terrariumdag Zajac Duisburg (D)

  Op zaterdag 6 december organiseert Zoo Zajac een terrariumdag in hun zaak aan de Konrad-Adenauer-ring 6 te Duisburg (Duitsland). Open van 9 tot 20 uur, toegang gratis. Meer informatie volgt op website zajac.de.

  6 december: Aquariumbeurs Leverkusen (D)

  Op zaterdag 6 december organiseert Aquaterralev.de de Aquaristika aquariumbeurs in de Bürgerhalle aan de Hauptstrasse 150 te Leverkusen (Duitsland). Open van 10 tot 14 uur, toegang gratis. Meer informatie www.aquaterralev.de

  7 december: Terraria Houten (Utrecht)

  Op zondag 7 december organiseert TER "Nederlands grootste terrariumevenement" in het Euretco Expo center aan de Meidoornkade 24 te Houten (Utrecht). Open van 10 tot 16 uur, toegang € 10,–, kinderen tot 12 jaar en 65+ € 6,–, kinderen tot 5 jaar gratis. Meer informatie op www.vhm-events.com.

  7 december: Terrariumbeurs Bremen (D)

  Op zondag 7 december organiseert Terraxotica Germany de Terraxotica Germany Bremen beurs in hal 3 van de Messe van Bremen aan de Theodor-Neuss-allee 21-23 te Bremen (Duitsland). Open vanaf 10 uur, toegang € 6,–, kinderen vanaf 6 jaar € 3,–. Meer informatie www.terraxotica-germany.de

  20 december: Bijeenkomst met visbeurs KFN Maarn

  Op zaterdag 20 december organiseert Killi Fish Nederland een ledenbijeenkomst met lezing, loterij en visbeurs in de "Twee Marken" aan het Trompplein 5 te Maarn. Aanvang 13 uur.

  Verenigingsinformatie

  Opgericht 1927 Beschermheer drs. F. Philips jr. September 2014

  Aangesloten bij de N.B.A.T.

  Voorzitter
  Ferdie Gosselink
  Baarsstraat 2
  5615 RG Eindhoven
  06 - 2486 5247
  Secretaris
  Eric van de Meerakker
  Groningenlaan 3
  5691 KH Son
  0499 - 329 126
  Penningmeester a.i.
  Gerard Vermeulen
  Hulstbosakker 57
  5625 VS Eindhoven
  040 - 2489 890
  2e penningmeester i.o.
  Els van Houten
  Amerikalaan 87
  5691 KC Son
  0499 - 490 083
  Bestuurslid/Bibliotheek
  Gerard Swemmers
  Poeijersstraat 35A
  5642 GA Eindhoven
  040 - 2810 792
  Redactie
  Ferdie Gosselink
  Baarsstraat 2
  5615 RG Eindhoven
  06 - 2486 5247
   
  Ledenadministratie
  Els van Houten
  Amerikalaan 87
  5691 KC Son
  0499 – 490 083
   
  Redactieadres
   
  Groningenlaan 3
  5691 KH Son
  06 - 2486 5247
  Redactie
   
   
  Ferdie Gosselink
  Eric v/d Meerakker
  Gerard Swemmers
   
   
  Ereleden Joop Brokke ✝  
   
  Website / Email
  www.AV-Vivarium.net

  Contributie

  De Vivariumcontributie bedraagt € 29,– per jaar. Jeugdleden tot 16 jaar betalen € 16,50 per jaar. Het lidmaatschap als huisgenootlid is gratis. De contributies voor de bonden/tijdschriften bedragen:
  N.B.A.T. alleen ledenpas € 16,– per jaar,
  N.B.A.T. met Het Aquarium € 16,– + € 18,– per jaar.
  Jeugdleden krijgen € 8,– korting op het lidmaatschap van de NBAT. Het Aquarium wordt apart gefactureerd door de NBAT, af- en aanmelden voor Het Aquarium dient te gebeuren via de Vivarium ledenadministratie.

  Het inschrijfgeld à € 5,– en de contributie zijn te voldoen op gironummer NL74 INGB 000 1113703 t.n.v. "Penningmeester Vivarium." Opzeggen van het lidmaatschap kan uitsluitend twee maanden tevoren en schriftelijk geschieden bij de ledenadministratie.
  Overname van kopij is toegestaan mits voorzien van auteur èn bronvermelding,
  tenzij anders vermeld.


  Alle ingezonden kopij is voor verantwoording van de auteurs.
  Heevis HEEVIS
  Schootsestraat 138
  5616 RH Eindhoven
  040 - 2510677
  U koopt toch ook
  bij onze

  Aquariumcentrum Helmond Aquariumcentrum Helmond
  Jan v.d. Spekstraat 29
  5701 BW Helmond
  0492 - 534387
  Chrisgarnalenshop Chrisgarnalenshop
  Lau Mazirellaan 259
  2525 ZM Den Haag
  06 - 55855252
  Aquabeek Aquabeek
  Sint Magdalenaweg 6
  5423 XK Handel
  0492 - 325366
  Hier had uw

  kunnen staan!
  Aquarium Coenen Aquarium Coenen
  Kon. Julianaweg 21
  5684 VA Best
  0499 - 395000
  ©2006–2022 Vivarium en auteurs. All rights reserved.