VIVARIUM
EINDHOVEN
Vivarium Logo 150x90

VIVARIUM NIEUWSBRIEF

Inhoud januari 2015

 • Aankondigingen
 • Agenda
 • District
 • Kalender
 • Verenigingsinformatie
 • Aankondigingen

  Aankondiging bijeenkomst 13 januari: Nieuwsjaarsreceptie en jaarvergadering

  Op dinsdag 13 januari houden we weer onze jaarlijkse Vivarium nieuwjaarsreceptie/jaarvergadering, zoals jullie al hebben kunnen zien in de agenda op onze website en in de vorige nieuwsbrieven. Hieronder volgt de agenda van de vergadering.

  Een belangrijk punt dit jaar is dat onze penningmeester Gerard Vermeulen aftreedt en niet herkiesbaar is. Els van Houten neemt het penningmeesterschap van hem over, maar doordat Gerard het bestuur verlaat hebben we dan nog maar vier bestuursleden, en dat is er een minder dan volgens onze statuten nodig is. We zoeken daarom iemand die zitting wil nemen in het bestuur, in principe als algemeen bestuurslid. Aanmeldingen graag zo snel mogelijk bij de secretaris, maar spontane aanmeldingen tijdens de vergadering zijn ook welkom.

  Deze bijeenkomst is natuurlijk het geijkte moment om terug te blikken op het voorbije jaar 2014, maar vooral ook om vooruit te kijken naar 2015. Het wordt jaarlijks moeilijker om interessante sprekers etc te vinden, dus suggesties zijn uitermate welkom, en de jaarvergadering is een gelegenheid bij uitstek om die naar voren te brengen. Waar wij als bestuur ook altijd naar op zoek zijn, is niet alleen versterking in de vorm van bestuursleden, maar ook vrijwilligers die andere taken op zich willen nemen.

  Om zo weinig mogelijk tijd kwijt te zijn aan de formaliteiten in de jaarvergadering, willen we u vragen om vooraf alvast de notulen van vorig jaar en het jaarverslag van de secretaris door te lezen, deze staan op onze website in het archief (als u het wachtwoord niet [meer] weet, vraag het dan even aan de secretaris). Op de jaarvergadering zelf hoeven we dan alleen nog eventuele op- en aanmerkingen te noteren en hoeven we geen tijd op te offeren aan het lezen van de stukken.

  Als u vooraf meer wilt weten over de financiële cijfers dan kunt u contact opnemen met de penningmeester, uiteraard worden het financieel jaarverslag en de begroting besproken op de vergadering.

  Iedereen is dus van harte welkom in zaal Kraaihei van De Kadans aan de St. Jozefstraat 1 in Best. De avond begint om 20u15.

  Ik hoop op een grote opkomst, het wordt geen avond met mooie plaatjes en prachtige verhalen, maar het zijn wel belangrijke zaken voor u als lid en voor de vereniging als geheel!

  Namens het bestuur,
  Eric van de Meerakker.

  Agenda jaarvergadering 2015

  1. Opening
  2. Mededelingen
  3. Ingekomen stukken
  4. Notulen vorige jaarvergadering
  5. Verslag secretaris
  6. Verslag ledenadministratie/penningmeester en begroting
  7. Verslag diverse commissies
   1. Kascontrole
   2. Website en nieuwsbrieven
   3. Activiteiten
  8. Verkiezingen bestuur en commissies
   1. Bestuur/ledenadministratie
   2. Kascontrole
   3. Activiteiten
   4. Public relations
  9. Activiteiten
  10. Rondvraag/WVTTK
  11. Sluiting

  Aankondiging huiskameravond 27 januari bij Ferdie Gosselink

  Op dinsdag 27 januari 2015 is er weer een huiskameravond.
  Deze keer bij:
  F. Gosselink, Baarsstraat 2 in Eindhoven.
  Leden die belangstelling hebben kunnen zich melden bij:
  Gerard Swemmers
  Bij voorkeur via mail
  Telefoon 040 – 281 0792 of 06 – 2803 5034

  Namens de activiteitencommissie,
  Gerard Swemmers.

  NBAT natuurstudieweek 19 tot 26 juni

  Natuurstudieweek NBAT 2015
  Tekening en tekst: Lotty Sonnenberg

  De NBAT commissie natuurstudieweken organiseert jaarlijks een natuurstudieweek, dit jaar van van 19 tot 26 juni in Eys. Om u een kleine indruk te geven staat hieronder de inleiding van de volledige aankondiging:

  Beste natuurliefhebber,

  We gaan dit jaar voor de 61e keer met aquarium- terrarium- en andere natuurliefhebbers op stap in het prachtige landschap van Zuid-Limburg en omstreken om te genieten van de natuur. We mijden brede wegen zoveel mogelijk en lopen over wandelpaden door landerijen en bossen. Hierbij komt iedere natuurliefhebber aan zijn of haar trekken, of dit nu op vogel-, planten-, insecten- of ander gebied is, of om alleen maar van de natuur te genieten. Onderweg en na afloop van de wandeling is er weer de mogelijkheid ervaringen met andere liefhebbers uit te wisselen of te bespreken. Ook is er literatuur aanwezig om iets uit te zoeken.

  Mocht u eventueel interesse hebben om deel te nemen aan de natuurstudieweek, vraag dan nadere informatie bij uw secretaris.

  Namens het bestuur,
  Eric van de Meerakker.

  Agenda

  Vivarium heeft op de tweede dinsdag van elke maand een ledenavond, behalve in de vakantiemaanden juli en augustus. We zijn te vinden in zaal Kraaihei van buurthuis Kadans van Welzijn Best Oirschot aan de Sint Jozefstraat 1, 5684 TS Best (buslijn 144). We beginnen om 20 uur.

  De agenda ziet er voor 2015 als volgt uit:

  Datum Activiteit Locatie
  di  13 jan Nieuwjaarsreceptie & jaarvergadering Kadans
  di  27 jan Huiskameravond bij Ferdie Gosselink Eindhoven
  di  10 feb wordt nog bekendgemaakt Kadans
  di  10 mrt wordt nog bekendgemaakt Kadans
  di  14 apr wordt nog bekendgemaakt Kadans
  di  12 mei wordt nog bekendgemaakt Kadans
  di    9 juni wordt nog bekendgemaakt Kadans
  juli/aug
  zomervakantie
   
  di    8 sep wordt nog bekendgemaakt Kadans
  di  13 okt wordt nog bekendgemaakt Kadans
  di  10 nov wordt nog bekendgemaakt Kadans
  di    8 dec wordt nog bekendgemaakt Kadans

  *) Niet definitief gepland. Er kan dus nog wat aan de inhoud veranderen.
  N.B. De data van de dinsdagavonden staan wel vast, dus er is dan zeker een bijeenkomst!

  Naast deze activiteiten wordt er nog aan enkele andere bijzondere activiteiten gedacht. Zodra er een datum bekend is, zal de activiteit worden toegevoegd.

  District

  Het jaarprogramma 2015 van de verenigingen van het NBAT district Brabant ziet er voor de komende twee maanden als volgt uit:

  Datum Vereniging Activiteit Door
  ma   5 jan De Siervis LED-verlichting  
  ma 12 jan MRC Breda Algemene ledenvergadering  
  di   13 jan Vivarium Nieuwjaarsreceptie & jaarvergadering  
  do  15 jan Ons Genoegen Quiz F. Smulders
  ma 19 jan Daphnia Jaarvergadering & nieuwjaarsreceptie  
  di   20 jan De Kempvis Jaarvergadering  
  zo  25 jan De Siervis Nieuwjaarsbeurs  
  ma 26 jan Xiphophorus Algemene Leden Vergadering  
  ma   2 feb De Siervis Jaarvergadering  
  ma   9 feb * Daphnia    
  ma   9 feb MRC Breda Bijzonderheden in het aquarium A. Sanderse
  di   10 feb Vivarium Wordt nog bekendgemaakt  
  do  19 feb Ons Genoegen Jaarvergadering & lezing
  "De Natuur van Ecuador"
   
  ma 23 feb Xiphophorus Discuslezing K. v.d. Heijden
  di   24 feb De Kempvis Hoe biologisch is een aquarium A. Sanderse

  Kalender

  10 januari: DKG bijeenkomst Neuss (D)

  Op zaterdag 10 januari organiseert de regiogroep West van de Deutsche Killifisch Gemeinschaft de een bijeenkomst in Brauereiausschank Frankenheim aan de Bahnhofstrasse 50 te Neuss/Holzheim (Duitsland). Aanvang 15 uur. Meer informatie op website www.killi.org

  10 januari: Aquariumbeurs Hannover (D)

  Op zaterdag 10 januari organiseert aquarumvereniging Hannover Ost een aquariumbeurs in school Roderbruch aan de Rotekreustrasse 23 te Hannover (Duitsland). Open van 15 tot 17 uur. Meer informatie op www.vereinsfreunde-hannover-ost.de.

  10 en 11 januari: Aquariumbeurs Kamp-Lintfort (D)

  Op zaterdag 10 en zondag 11 januari organiseert aquarumvereniging Amazonas 73 een aquariumbeurs in hun verenigingsgebouw aan de Vinnstrasse 42 te Kamp-Lintfort (Duitsland). Open van 10 tot 15 uur. Meer informatie op www.amazonas73.de.

  11 januari: Reptilica Gorinchem

  Op zondag 11 januari organiseert Reptilica een terrariumbeurs in de evenementenhal aan de Franklinweg 2 te Gorinchem. Open van 11 tot 16 uur, toegang € 5,– voor volwassenen, 65+ en kinderen tot 12 jaar € 3,50. Meer informatie op www.reptilica.nl.

  17 januari: Oost-Afrika-cichlidendag Zajac Duisburg (D)

  Op zaterdag 17 januari organiseert Zoo Zajac in samenwerking met de DCG-Niederrhein een Oost-Afrika-cichlidendag met lezingen in hun zaak aan de Konrad-Adenauer-ring 6 te Duisburg (Duitsland). Open van 9 tot 20 uur, toegang gratis. Meer informatie op website zajac.de.

  18 januari: Cichliden- en siervissenbeurs Viernheim (D)

  Op zondag 18 januari organiseert aquariumvereniging Cichliden Freunde Viernheim een cichliden en siervissenbeurseen in hun verenigingsgebouw aan de Am Lampertheimer Weg 11 te Viernheim (Duitsland). Open van 9u30 tot 12 uur, toegang gratis. Meer informatie op website www.cichliden-freunde.de.

  18 januari: Visbeurs Hamburg (D)

  Op zondag 18 januari organiseert aquarium- en terrariumvereniging Sagittaria de grootste vivaristiekbeurs van Noord-Duitsland met vissen, planten en terraristiek in winkelcenrtum Jenfeld aan de Rodigalle 303 te Hamburg (Duitsland). Open van 14 uur tot 16u30, toegang € 2,–. Meer informatie op website www.sagittaria.de.

  25 januari: Siervis Aqua Terra Nieuwjaarsbeurs Oosterhout

  Op zondag 25 januari organiseert De Siervis de 10e Siervis Aquarium Nieuwjaarsbeurs in het Sint-Oelbert Gymnasium aan de Warandelaan 3 (ingang Paterserf 16) te Oosterhout (N.B.). Open van 11 tot 15 uur, entree € 2,–, kinderen tot 12 jaar gratis. Meer informatie op website www.desiervis.nl. Zie voor een routebeschrijving www.oelbert.nl/contact

  7 februari: Waterplantendag Zajac Duisburg (D)

  Op zaterdag 7 februari organiseert Zoo Zajac een waterplantendag met lezingen, workshops en aanbiedingen in hun zaak aan de Konrad-Adenauer-ring 6 te Duisburg (Duitsland). Open van 9 tot 20 uur, toegang gratis. Meer informatie op website zajac.de.

  7 februari: Aquariumbeurs Hannover (D)

  Op zaterdag 7 februari organiseert aquarumvereniging Hannover Ost een aquariumbeurs in school Roderbruch aan de Rotekreustrasse 23 te Hannover (Duitsland). Open van 15 tot 17 uur. Meer informatie op www.vereinsfreunde-hannover-ost.de.

  7 februari: Terrariumbeurs Saar (D)

  Van zaterdag 7 februari organiseert Terraristikbörse Saar een terrariumbeurs in de Stadthalle Dillingen aan de Friedrichstrasse 29 te Dillingen-Saar (Duitsland). Open van 10 tot 16 uur, € 6,–, kinderen van 6 tot 12 jaar € 3,–, kinderen tot 5 jaar gratis. Meer informatie op www.terra-saar.de.

  8 februari: aquariumbeurs Biskirchen (D)

  Op zondag 8 februari organiseert aquariumvereniging 1980 Biskirchen een vissen- en plantenbeurs op de bovenverdieping van de oude school aan de Schulstrasse 12 te Leun/Biskirchen (Duitsland). Open van 10 tot 13 uur, toegang gratis. Meer informatie www.aquarium-club-biskirchen.de

  8 februari: aquariumbeurs Hassloch (D)

  Op zondag 8 februari organiseert aquarium- en terrariumvereniging Hassloch een vissen- en plantenbeurs in de sporthal van de Schillerschool aan de Pfalplatz 1 te Hassloch (Duitsland). Open van 9u30 tot 14 uur, toegang gratis. Meer informatie www.aquaterra-hassloch.de

  13 t/m 15 februari: Huisdierenbeurs Hannover (D)

  Van vrijdag 13 tot en met zondag 15 februari organiseert TMS Event een huisdierenbeurs met internationale aquascaping– en garnalenkampioenschappen in hal 23 van de Messe Hannover op het Messegelände te Hannover (Duitsland). Meer informatie op www.heimtiermesse-hannover.de.

  14 en 15 februari: Aquariumbeurs Kamp-Lintfort (D)

  Op zaterdag 14 en zondag 15 februari organiseert aquarumvereniging Amazonas 73 een aquariumbeurs in hun verenigingsgebouw aan de Vinnstrasse 42 te Kamp-Lintfort (Duitsland). Open van 10 tot 15 uur. Meer informatie op www.amazonas73.de.

  15 februari: Terraria Zwolle

  Op zondag 15 februari organiseert TER een terrariumbeurs in de IJsselhallen aan de Rieteweg 4 te Zwolle. Open van 11 tot 16 uur, toegang € 6,–, kinderen tot 5 jaar gratis. Meer informatie op www.vhm-events.com.

  15 februari: Cichliden- en siervissenbeurs Viernheim (D)

  Op zondag 15 februari organiseert aquariumvereniging Cichliden Freunde Viernheim een cichliden en siervissenbeurseen in hun verenigingsgebouw aan de Am Lampertheimer Weg 11 te Viernheim (Duitsland). Open van 9u30 tot 12 uur, toegang gratis. Meer informatie op website www.cichliden-freunde.de.

  21 februari: Bijeenkomst met visbeurs KFN Maarn

  Op zaterdag 21 februari organiseert Killi Fish Nederland een ledenbijeenkomst met lezing, loterij en visbeurs in de "Twee Marken" aan het Trompplein 5 te Maarn. Aanvang 13 uur.

  28 februari: Bijeenkomst Poecilia Maarn

  Op zaterdag 28 februari organiseert Poecilia een ledenbijeenkomst in de "Twee Marken" aan het Trompplein 5 te Maarn. Aanvang 12u30. Meer informatie op de website www.poecilia.nl.

  28 februari: Aquascapingdag Zajac Duisburg (D)

  Op zaterdag 28 februari organiseert Zoo Zajac in samenwerking met de firma Aqua Design Amano (ADA) een aquascapingdag in hun zaak aan de Konrad-Adenauer-ring 6 te Duisburg (Duitsland). Open van 9 tot 20 uur, toegang gratis. Meer informatie is te vinden op website zajac.de.

  28 februari: Aquariumbeurs Leverkusen (D)

  Op zaterdag 28 februari organiseert Aquaterralev.de de Aquaristika aquarium- en terrariumbeurs in de Bürgerhalle aan de Hauptstrasse 150 te Leverkusen (Duitsland). Open van 10 tot 14 uur, toegang gratis. Meer informatie www.aquaterralev.de.

  Verenigingsinformatie

  Opgericht 1927 Beschermheer drs. F. Philips jr. Januari 2015

  Aangesloten bij de N.B.A.T.

  Voorzitter
  Ferdie Gosselink
  Baarsstraat 2
  5615 RG Eindhoven
  06 - 2486 5247
  Secretaris
  Eric van de Meerakker
  Groningenlaan 3
  5691 KH Son
  0499 - 329 126
  Penningmeester a.i.
  Gerard Vermeulen
  Hulstbosakker 57
  5625 VS Eindhoven
  040 - 2489 890
  2e penningmeester i.o.
  Els van Houten
  Amerikalaan 87
  5691 KC Son
  0499 - 490 083
  Algemeen bestuurslid
  Gerard Swemmers
  Poeijersstraat 35A
  5642 GA Eindhoven
  040 - 2810 792
   
  Ledenadministratie
  Els van Houten
  Amerikalaan 87
  5691 KC Son
  0499 – 490 083
   
  Redactieadres
   
  Groningenlaan 3
  5691 KH Son
  06 - 2486 5247
  Redactie
   
   
  Ferdie Gosselink
  Eric v/d Meerakker
  Gerard Swemmers
   
   
  Ereleden Joop Brokke ✝  
   
  Website / Email
  www.AV-Vivarium.net

  Contributie

  De Vivariumcontributie bedraagt € 29,– per jaar. Jeugdleden tot 16 jaar betalen € 16,50 per jaar. Het lidmaatschap als huisgenootlid is gratis. De contributies voor de bonden/tijdschriften bedragen:
  N.B.A.T. alleen ledenpas € 16,– per jaar,
  N.B.A.T. met Het Aquarium € 16,– + € 18,– per jaar.
  Jeugdleden krijgen € 8,– korting op het lidmaatschap van de NBAT. Het Aquarium wordt apart gefactureerd door de NBAT, af- en aanmelden voor Het Aquarium dient te gebeuren via de Vivarium ledenadministratie.

  Het inschrijfgeld à € 5,– en de contributie zijn te voldoen op gironummer NL74 INGB 000 1113703 t.n.v. "Penningmeester Vivarium." Opzeggen van het lidmaatschap kan uitsluitend twee maanden tevoren en schriftelijk geschieden bij de ledenadministratie.
  Overname van kopij is toegestaan mits voorzien van auteur èn bronvermelding,
  tenzij anders vermeld.


  Alle ingezonden kopij is voor verantwoording van de auteurs.
  Heevis HEEVIS
  Schootsestraat 138
  5616 RH Eindhoven
  040 - 2510677
  U koopt toch ook
  bij onze

  Aquariumcentrum Helmond Aquariumcentrum Helmond
  Jan v.d. Spekstraat 29
  5701 BW Helmond
  0492 - 534387
  Chrisgarnalenshop Chrisgarnalenshop
  Lau Mazirellaan 259
  2525 ZM Den Haag
  06 - 55855252
  Aquabeek Aquabeek
  Sint Magdalenaweg 6
  5423 XK Handel
  0492 - 325366
  Hier had uw

  kunnen staan!
  Aquarium Coenen Aquarium Coenen
  Kon. Julianaweg 21
  5684 VA Best
  0499 - 395000
  ©2006–2022 Vivarium en auteurs. All rights reserved.