VIVARIUM
EINDHOVEN
Vivarium Logo 150x90

VIVARIUM NIEUWSBRIEF

Inhoud april 2015

 • Aankondigingen
 • Verslagen
 • Agenda
 • District
 • Kalender
 • Verenigingsinformatie
 • Aankondigingen

  Aankondiging bijeenkomst 14 april: Wim Heemskerk "Regenboogvissen in het gezelschapsaquarium"

  Op dinsdag 14 april aanstaande komt de heer Wim Heemskerk uit Arkel voor onze vereniging een lezing geven over Regenboogvissen, getiteld "Regenboogvissen in het gezelschapsaquarium".

  De spreker heeft ons de volgende korte impressie van de lezing gestuurd zodat we alvast een indruk kunnen krijgen:

  Regenboogvissen deden rond 1930 het eerst hun entree in de aquariumhobby. Het aantal soorten was erg beperkt en ze werden alleen door specialisten gehouden. De echte doorbraak in de hobby is van de laatste 25 – 30 jaar. Door de moderne en snellere transportmogelijkheden is een groter aanbod beschikbaar, van met name de kleinere soorten. Door de huidige aquariumtechniek, gecombineerd met betere informatie over de leefomstandigheden van de vissen, is het voor iedereen mogelijk om regenboogvissen in het gezelschapsaquarium te houden. In de presentatie wordt nader ingegaan op de familie van de regenboogvissen en zal aandacht geschonken worden aan de "oude" en "nieuwe" soorten, de leefomstandigheden, voeding, kweek en selectie van de vissen.

  Tijdens en na de presentatie is er gelegenheid tot het stellen van vragen over regenboogvissen en hun leefgebieden.

  Tot zover voorlopig het woord aan de spreker.

  Wij hopen op een grote opkomst van de leden voor deze interessante lezing in zaal Kraaihei van De Kadans aan de St Jozefstraat 1 in Best. De avond begint, zoals gebruikelijk, om 20:15 uur.

  Namens de activiteitencommissie,
  Ferdie Gosselink.

  Verslagen

  Definitieve notulen jaarvergadering 2015

  De notulen van de jaarvergadering van 13 januari staan nu in de definitieve vorm op de Vivarium website, in het deel van het archief dat alleen voor leden toegankelijk is.

  Namens het bestuur,
  Eric van de Meerakker.

  Agenda

  Vivarium heeft op de tweede dinsdag van elke maand een ledenavond, behalve in de vakantiemaanden juli en augustus. We zijn te vinden in zaal Kraaihei van buurthuis Kadans van Welzijn Best Oirschot aan de Sint Jozefstraat 1, 5684 TS Best (buslijn 144). We beginnen om 20 uur.

  De agenda ziet er voor de rest van 2015 als volgt uit:

  Datum Activiteit Locatie
  di  14 apr Wim Heemskerk: "Regenboogvissen in het gezelschapsaquarium" Kadans
  di  12 mei wordt nog bekendgemaakt Kadans
  di    9 juni wordt nog bekendgemaakt Kadans
  juli/aug
  zomervakantie
   
  di    8 sep wordt nog bekendgemaakt Kadans
  di  13 okt wordt nog bekendgemaakt Kadans
  di  10 nov wordt nog bekendgemaakt Kadans
  di    8 dec wordt nog bekendgemaakt Kadans

  *) Niet definitief gepland. Er kan dus nog wat aan de inhoud veranderen.
  N.B. De data van de dinsdagavonden staan wel vast, dus er is dan zeker een bijeenkomst!

  Naast deze activiteiten wordt er nog aan enkele andere bijzondere activiteiten gedacht. Zodra er een datum bekend is, zal de activiteit worden toegevoegd.

  District

  Het jaarprogramma 2015 van de verenigingen van het NBAT district Brabant ziet er voor de komende twee maanden als volgt uit:

  Datum Vereniging Activiteit Door
  ma 13 apr De Siervis Doeavond water  
  ma 13 apr Daphnia Wat kan je doen met achterwanddecoraties? Ton Verhoeven
  ma 13 apr MRC Breda Vijverlezing Hans Meulblok en
  Theo van Meegen
  di   14 apr Vivarium Regenboogvissen in het gezelschapsaquarium Wim Heemskerk
  do  16 apr * Ons Genoegen    
  di   21 apr De Kempvis Wandeling Mari de Bijl
  ma 27 apr Xiphophorus Zeven jaar Districtskeuringen Hans en Theo
  ma   4 mei De Siervis Lezing A. Sanderse
  ma 11 mei Daphnia Lezing: landelijke keuringen 2013 en 2014 * George Hop
  ma 11 mei MRC Breda Regenboogvissen Gilbert Maebe
  di   12 mei Vivarium Wordt nog bekendgemaakt  
  di   19 mei De Kempvis Rondje aquarium Abel Hoeve
  do  21 mei * Ons Genoegen    
  ma 18 mei Xiphophorus Watermeetavond  

  Kalender

  12 april: Kikkerdag Nieuwegein

  Op zondag 12 april organiseert Dendrobatidae Nederland hun 54e internationale kikkerdag in 't Veerhuis aan de Nijemonde 4 te Nieuwegein. Verkoop van nakweek gifkikkers en amfibieën, standhouders met planten (bromelia's, mossen, orchideeën etc.), terrariumbenodigdheden, boeken en nog veel meer, fruitvliegen en andere voedseldieren en natuurlijk kan er ook een hapje en drankje genuttigd worden. Open van 12 tot 16 uur, toegang € 5,–, gratis voor leden van Dendrobatidae Nederland. Meer info op website www.gifkikkerportaal.nl.

  12 april: Terraria Houten (Utrecht)

  Op zondag 12 april organiseert TER "Nederlands grootste terrariumevenement" in het Expo Center aan de Meidoornkade 24 te Houten (Utrecht). Open van 10 tot 16 uur, toegang € 10,–, kinderen tot 12 jaar en 65+ € 6,–, kinderen tot 5 jaar gratis. Meer informatie op www.vhm-events.com.

  18 april: Bijeenkomst met visbeurs KFN Maarn

  Op zaterdag 18 april organiseert Killi Fish Nederland een ledenbijeenkomst met lezing, loterij en visbeurs in de "Twee Marken" aan het Trompplein 5 te Maarn. Aanvang 13 uur.

  18 april: Aquariumbeurs Hannover (D)

  Op zaterdag 18 april organiseert aquarumvereniging Hannover Ost een aquariumbeurs in school Roderbruch aan de Rotekreustrasse 23 te Hannover (Duitsland). Open van 15 tot 17 uur. Meer informatie op www.vereinsfreunde-hannover-ost.de.

  19 april: Visbeurs Hamburg (D)

  Op zondag 19 april organiseert aquarium- en terrariumvereniging Sagittaria de grootste vivaristiekbeurs van Noord-Duitsland met vissen, planten en terraristiek in winkelcenrtum Jenfeld aan de Rodigalle 303 te Hamburg (Duitsland). Open van 14 uur tot 16u30, toegang € 2,–. Meer informatie op website www.sagittaria.de.

  19 april: Cichliden- en siervissenbeurs Viernheim (D)

  Op zondag 19 april organiseert aquariumvereniging Cichliden Freunde Viernheim een cichliden- en siervissenbeurs in hun verenigingsgebouw aan de Am Lampertheimer Weg 11 te Viernheim (Duitsland). Open van 9u30 tot 12 uur, toegang gratis. Meer informatie op website www.cichliden-freunde.de.

  25 april: Opendeurdag Betta Buggenhout (B)

  Op zaterdag 25 april organiseert Betta Buggenhout hun jaarlijkse opendeurdag, "met massa's vissen en planten voor vijver en aquarium; met gratis pannenkoeken en koffie voor alle bezoekers (van 14 tot 17 uur)," in en rond hun lokaal aan de Handelsstraat 75 te Londerzeel (Malderen, België). Open van 14 tot 19 uur. Meer informatie op www.betta.be.

  25 en 26 april: Beurs en Koikampioenschap Kalkar (D)

  Op zaterdag 25 en zondag 26 april organiseert Interkoi een beurs en Europees Koikampioenschap in Wunderland Kalkar aan de Griether Strasse 110-120 te Kalkar (Duitsland). Meer informatie op www.interkoi.de.

  26 april: Terrariumbeurs Hamburg (D)

  Op zondag 26 april organiseert aquariumvereniging Wir Aquarianer een siervisbeurs voor zoet- en zeewater in de school aan de Öjendorfer Damm 8 te Hamburg-Jenfeld (Duitsland). Open van 10 uur tot 12u30, toegang € 2,–, kinderen tot 16 jaar gratis. Meer informatie www.wir-aquarianer.de

  2 mei: Guppy- en andere levendbarendendag Zajac Duisburg (D)

  Op zaterdag 2 mei organiseert Zoo Zajac een guppytentoonstelling en aanbiedingen in hun zaak aan de Konrad-Adenauer-ring 6 te Duisburg (Duitsland). Open van 9 tot 20 uur, toegang gratis. Meer informatie volgt op website zajac.de.

  3 mei: Cichlidencongres Arlon (B)

  Op zondag 11 mei (Pinksteren) organiseert de Aqua Club Arlon het negentiende cichlidencongres in het Maison de la Culture aan het Parc des Expositions 1 te Arlon (België). Aanvang 8 uur, lezingen van Wolfgang Staeck om 10 en 14 uur, beurs open om 16 uur. Meer informatie op www.aqua-club-arlon.be.

  3 mei: Terrariumbeurs Hannover (D)

  Op zondag 3 mei organiseert Terrariumbeurs Hannover een terrariumbeurs in de Glashalle van het Hannover Congres Centrum aan de Theodor-Neuss-Platz 1-3 te Hannover (Duitsland) Open van 10 tot 16 uur, toegang € 7,–, kinderen tot 14 jaar € 3,–. Meer informatie op www.terrarienboerse-hannover.de.

  8 t/m 10 mei: Animal Event Hilvarenbeek

  Van vrijdag 8 tot en met zondag 10 mei vindt Nederlands grootste dierenevenement Animal Event plaats in Event Center Beekse Bergen aan de Beekse Bergen 1 te te Hilvarenbeek, met voor jong en oud van alles te doen op dierengebied. Open van 10 tot 17 uur, toegang € 15,50, kinderen tot 12 jaar € 13,–, kinderen tot 3 jaar gratis. Parkeren € 5,–. Online kaartjes kopen met € 1,50 per kaartje korting kan op de site www.animal-event.info, waarop ook veel meer informatie te vinden is over alle activiteiten. Honden zijn ook van harte welkom en je kunt met je hond deelnemen aan diverse workshops.

  9 mei: AquaTerra event Berkel en Rodenrijs

  Op zaterdag 9 mei organiseert www.gifkikkers.nl een AquaTerra event in 't Manneke aan de Leeweg 33 in Berkel en Rodenrijs. Open van 10 tot 15 uur, entree € 2,50, kinderen t/m 12 jaar gratis. Meer informatie op aquaterra-event-2015.webnode.nl en www.facebook.com/aquaterraevent2015.

  9 mei: DKG bijeenkomst Neuss (D)

  Op zaterdag 9 mei organiseert de regiogroep West van de Deutsche Killifisch Gemeinschaft de een bijeenkomst in Brauereiausschank Frankenheim aan de Bahnhofstrasse 50 te Neuss/Holzheim (Duitsland). Aanvang 15 uur. Meer informatie op website www.killi.org

  10 mei: Terraria Gent (B)

  Op zondag 10 mei organiseert TER een terrariumbeurs aan de Van Rysselberghedreef 2 in het Citadelpark B te Gent (België). Open van 11 tot 16 uur, toegang € 6,–, kinderen tot 5 jaar gratis. Meer informatie op www.vhm-events.com.

  10 mei: Terrariumbeurs Osnabrück (D)

  Op zondag 10 mei organiseert Terraxotica Germany de Terraxotica Germany Osnabrück beurs in de Gartlage Halle aan de Schlachthofstrasse 48 te Osnabrück (Duitsland). Open vanaf 10 uur, toegang € 6,–, kinderen vanaf 6 jaar € 3,–. Meer informatie www.terraxotica-germany.de.

  14 t/m 17 mei: Aquarium- en terrariumshow Neeroeteren (B)

  Van donderdag 14 tot en moet zondag 17 mei organiseert Maroni Maaseik ter gelegenheid van hun vijftigjarig jubileum een aquarium- en terrariumshow in het Cultureel Centrum Neeroeteren aan het Schotisplein 2 te Neeroeteren (België). Open van 10 tot 22 uur.

  17 mei: Cichliden- en siervissenbeurs Viernheim (D)

  Op zondag 17 mei organiseert aquariumvereniging Cichliden Freunde Viernheim een cichliden- en siervissenbeurs in hun verenigingsgebouw aan de Am Lampertheimer Weg 11 te Viernheim (Duitsland). Open van 9u30 tot 12 uur, toegang gratis. Meer informatie op website www.cichliden-freunde.de.

  23 mei: Bijeenkomst Poecilia Maarn

  Op zaterdag 23 mei organiseert Poecilia een ledenbijeenkomst in de "Twee Marken" aan het Trompplein 5 te Maarn. Aanvang 12u30. Meer informatie op de website www.poecilia.nl.

  30 mei: Gifkikkerdag Zajac Duisburg (D)

  Op zaterdag 30 mei organiseert Zoo Zajac een gifkikkerdag met lezingen in hun zaak aan de Konrad-Adenauer-ring 6 te Duisburg (Duitsland). Open van 9 tot 20 uur, toegang gratis. Meer informatie volgt op website zajac.de.

  30 mei: Aquariumbeurs Leverkusen (D)

  Op zaterdag 30 mei organiseert Aquaterralev.de de Aquaristika aquarium- en terrariumbeurs in de Bürgerhalle aan de Hauptstrasse 150 te Leverkusen (Duitsland). Open van 10 tot 14 uur, toegang gratis. Meer informatie www.aquaterralev.de.

  31 mei: Ruilbeurs Blauwe Alg Kessel (B)

  Op zondag 31 mei organiseert Blauwe Alg hun jaarlijkse aquarium- en vijverruilbeurs in gemeenschapscentrum "'t Dorp" aan de Berlaarsesteenweg 4 te Kessel (België). Open van 10 tot 15 uur, toegang gratis. Meer info op website www.blauwealg.be.

  31 mei: Internationale aquariumbeurs Belgrade (B)

  Op zondag 31 mei organiseert de InterClub Aquariophilie et Ichtyologie Francophone de negende Internationale Aquariumbeurs in zaal André Guisset aan de Rue do Bia Bouquet 2 te Belgrade (Namen – België). Open van 10 tot 15 uur, toegang € 2,–. Meer informatie op de (franstalige) website: www.icaif.be.

  6 juni: Vijverdag Zajac Duisburg (D)

  Op zaterdag 6 juni organiseert Zoo Zajac een vijverdag in hun zaak aan de Konrad-Adenauer-ring 6 te Duisburg (Duitsland). Open van 9 tot 20 uur, toegang gratis. Meer informatie is te vinden op website zajac.de.

  7 juni: Terraria Houten (Utrecht)

  Op zondag 7 juni organiseert TER "Nederlands grootste terrariumevenement" in het Expo Center aan de Meidoornkade 24 te Houten (Utrecht). Open van 10 tot 16 uur, toegang € 10,–, kinderen tot 12 jaar en 65+ € 6,–, kinderen tot 5 jaar gratis. Meer informatie op www.vhm-events.com.

  14 juni: Houtlandse ruilbeurs Torhout (B)

  Op zondag 14 juni organiseert Skalaar Torhout de achttiende Houtlandse aquarium, terrarium en vijver ruilbeurs in zaal "Sparrenhove" aan de Herderstraat 3 te Torhout (België). Open van 9u30 tot 16 uur, gratis toegang. Info: www.skalaar.be.

  20 juni: Bijeenkomst met visbeurs KFN Maarn

  Op zaterdag 20 juni organiseert Killi Fish Nederland een ledenbijeenkomst met lezing, loterij en visbeurs in de "Twee Marken" aan het Trompplein 5 te Maarn. Aanvang 13 uur.

  21 juni: Cichliden- en siervissenbeurs Viernheim (D)

  Op zondag 21 juni organiseert aquariumvereniging Cichliden Freunde Viernheim een cichliden- en siervissenbeurs in hun verenigingsgebouw aan de Am Lampertheimer Weg 11 te Viernheim (Duitsland). Open van 9u30 tot 12 uur, toegang gratis. Meer informatie op website www.cichliden-freunde.de.

  27 juni: Betta topdag met beurs Malderen (B)

  Op zaterdag 27 juni organiseert Betta een grote openluchtbeurs in en rond hun lokaal aan de Handelsstraat 75 te Malderen (België). Open vanaf 14 uur, barbecue open vanaf 17 uur, toegang gratis, deelname barbecue "aan anti-crisisprijzen". Meer informatie op www.betta.be.

  4 juli: Labyrintvissendag Zajac Duisburg (D)

  Op zaterdag 4 juli organiseert Zoo Zajac een labyrintvissendag en bettatentoonstelling in hun zaak aan de Konrad-Adenauer-ring 6 te Duisburg (Duitsland). Open van 9 tot 20 uur, toegang gratis. Meer informatie volgt op website zajac.de.

  5 juli: 26e LimBeurs Houthalen-Helchteren (B)

  Op zondag 5 juli organiseert de federatie van aquarium- en terrariumklubs uit Limburg van de BBAT de 26e LimBeurs in instituut Don Bosco aan de Don Boscostraat 6 te Houthalen-Helchteren (België). Open van 10 tot 16 uur. Meer informatie op website www.limbeurs.be.

  11 juli: DKG bijeenkomst Neuss (D)

  Op zaterdag 11 juli organiseert de regiogroep West van de Deutsche Killifisch Gemeinschaft de een bijeenkomst in Brauereiausschank Frankenheim aan de Bahnhofstrasse 50 te Neuss/Holzheim (Duitsland). Aanvang 15 uur. Meer informatie op website www.killi.org

  19 juli: Cichliden- en siervissenbeurs Viernheim (D)

  Op zondag 19 juli organiseert aquariumvereniging Cichliden Freunde Viernheim een cichliden- en siervissenbeurs in hun verenigingsgebouw aan de Am Lampertheimer Weg 11 te Viernheim (Duitsland). Open van 9u30 tot 12 uur, toegang gratis. Meer informatie op website www.cichliden-freunde.de.

  Verenigingsinformatie

  Opgericht 1927 Beschermheer drs. F. Philips jr. April 2015

  Aangesloten bij de N.B.A.T.

  Voorzitter
  Ferdie Gosselink
  Baarsstraat 2
  5615 RG Eindhoven
  06 - 2486 5247
  Secretaris
  Eric van de Meerakker
  Groningenlaan 3
  5691 KH Son
  0499 - 329 126
  Penningmeester
  Els van Houten
  Amerikalaan 87
  5691 KC Son
  0499 - 490 083
  Algemeen bestuurslid
  Gerard Swemmers
  Poeijersstraat 35A
  5642 GA Eindhoven
  040 - 2810 792
  Algemeen bestuurslid
  Vacature
   
   
   
   
   
  Ledenadministratie
  Els van Houten
  Amerikalaan 87
  5691 KC Son
  0499 - 490 083
   
  Redactieadres
   
  Groningenlaan 3
  5691 KH Son
  06 - 2486 5247
  Redactie
   
   
  Ferdie Gosselink
  Eric v/d Meerakker
  Gerard Swemmers
   
   
  Erelid Joop Brokke ✝  
  Lid van verdienste Gerard Vermeulen  
   
  Website / Email
  www.AV-Vivarium.net

  Contributie

  De Vivariumcontributie bedraagt € 29,– per jaar. Jeugdleden tot 16 jaar betalen € 16,50 per jaar. Het lidmaatschap als huisgenootlid is gratis. De contributies voor de bonden/tijdschriften bedragen:
  N.B.A.T. alleen ledenpas € 16,– per jaar,
  N.B.A.T. met Het Aquarium € 16,– + € 18,– per jaar.
  Jeugdleden krijgen € 8,– korting op het lidmaatschap van de NBAT. Het Aquarium wordt apart gefactureerd door de NBAT, af- en aanmelden voor Het Aquarium dient te gebeuren via de Vivarium ledenadministratie.

  Het inschrijfgeld à € 5,– en de contributie zijn te voldoen op gironummer NL74 INGB 000 1113703 t.n.v. "Penningmeester Vivarium." Opzeggen van het lidmaatschap kan uitsluitend twee maanden tevoren en schriftelijk geschieden bij de ledenadministratie.
  Overname van kopij is toegestaan mits voorzien van auteur èn bronvermelding,
  tenzij anders vermeld.


  Alle ingezonden kopij is voor verantwoording van de auteurs.
  Heevis HEEVIS
  Schootsestraat 138
  5616 RH Eindhoven
  040 - 2510677
  U koopt toch ook
  bij onze

  Aquariumcentrum Helmond Aquariumcentrum Helmond
  Jan v.d. Spekstraat 29
  5701 BW Helmond
  0492 - 534387
  Chrisgarnalenshop Chrisgarnalenshop
  Lau Mazirellaan 259
  2525 ZM Den Haag
  06 - 55855252
  Aquabeek Aquabeek
  Sint Magdalenaweg 6
  5423 XK Handel
  0492 - 325366
  Hier had uw

  kunnen staan!
  Aquarium Coenen Aquarium Coenen
  Kon. Julianaweg 21
  5684 VA Best
  0499 - 395000
  ©2006–2022 Vivarium en auteurs. All rights reserved.