VIVARIUM
EINDHOVEN
Vivarium Logo 150x90

VIVARIUM NIEUWSBRIEF

Inhoud mei 2015

 • Aankondigingen
 • Artikelen
 • Agenda
 • District
 • Kalender
 • Verenigingsinformatie
 • Aankondigingen

  Aankondiging bijeenkomst 12 mei: DVD- en discussie-avond

  We hebben besloten van deze avond een gezellig onderonsje te maken. Dat wil zeggen, er worden opnieuw een of twee geweldige DVD's uit de BBC serie getoond. Verder hebben Eric en ondergenoemde korte tijd geleden de uitslag van de Districtskeuring bij Daphnia in Boxtel bezocht. Het was er druk en we hebben een presentatie van diverse mooie bakken in verscheidene categorieën kunnen aanschouwen. Voor entertainment, eten, drinken en een loterij was gezorgd.
  Al met al een héél genoeglijke avond!
  We hebben van de uitslag ook een DVD meegebracht die we op deze avond zullen vertonen.

  Tenslotte zal er genoeg tijd over zijn om weer eens uitgebreid met iedereen te praten en te discussiëren. Uit ervaring is gebleken dat we daar erg goed in zijn!

  Iedereen is weer van harte welkom in zaal "Kraaihei" van "Kadans" aan de St. Jozefstraat 1 te Best.
  De avond begint zoals gewoonlijk om 20:15 uur.
  Hopelijk allemaal tot dan!

  Namens de activiteitencommissie,
  Ferdie Gosselink.

  Bericht aan de leden van Vivarium

  Op zondag 7 juni: 14.00 - 16.00 uur
  Beek en boer.

  Op deze dag is er een thema-wandeling door het Tongelreepdal met een gids van het IVN Waalre.
  Startpunt: Tennispark "Eeckenrode",
  De Hurken 1a, 5583 AA, Aalst, gemeente Waalre.

  Belangstelling??

  Aanmelden bij G.H. Swemmers.

  Bij voorkeur via E-mail

  Telefoon mag ook 040 - 2810 792 of 06 - 2803 5034.

  TIP: laarzen meenemen!

  Artikelen

  Juwelen in het aquarium: POGOSTEMON HELFERI

  Pogostemon helferi 1

  Herkomst is Thailand, waar hij in ondiepe plassen en zeer traag stromende wateren wordt aangetroffen. De temperatuur is nogal variabel, want negentien graden is goed, maar ook dertig graden wordt probleemloos geaccepteerd. Een luchtige bodem met tinten van leem.

  De Pogostemon is een plant die nog niet zo algemeen is in het aquarium. Dat zal waarschijnlijk komen omdat hij nog niet in alle aquariumzaken te koop is. Toch is hij sterk aan te bevelen. De eisen van de plant zijn niet erg groot. Hij vraagt lekker wat licht, een lekkere rulle bodem en hoe meer licht hoe compacter dat hij groeit. Het mooist is de plant als er een stuk of tien planten bij elkaar worden gezet, die dan makkelijk uitgroeien tot een mooie opvallende toef in het aquarium. Wanneer ze dan ook nog tussen wat fijn kienhout of kloofhout worden geplaatst, dan is de schoonheid compleet. Ik heb een foto op internet gevonden die dit demonstreert. De foto is van Nesa Stars.

  Pogostemon helferi 2

  De hoogte van de plant is ook geen probleem, want hij is als voorgrondplant te gebruiken. De hoogte bij voldoende licht is ongeveer zeven tot negen centimeter. Is de verlichting niet al te sterk, dan wordt de plant wat hoger tot maximaal zestien centimeter. Om de groei te stimuleren, kan er wat opgeloste leem bijgespoten worden door middel van een injectiespuit in de bodem. Als de plant lekker groeit, dan vormt hij scheuten, die probleemloos afgesneden kunnen worden om dan weer geplant te worden om een zelfstandige plant te worden.

  De plant is zo decoratief en anders dan gewoon, dat het zelfs niet nodig is om sterke contrastplanten er naast of bij te zetten. De ervaring, ook in overleg met anderen aquariumhouders is, dat het een fijne plant is in de bak.

  Albert Sanderse

  Agenda

  Vivarium heeft op de tweede dinsdag van elke maand een ledenavond, behalve in de vakantiemaanden juli en augustus. We zijn te vinden in zaal Kraaihei van buurthuis Kadans van Welzijn Best Oirschot aan de Sint Jozefstraat 1, 5684 TS Best (buslijn 144). We beginnen om 20 uur.

  De agenda ziet er voor de rest van 2015 als volgt uit:

  Datum Activiteit Locatie
  di  12 mei DVD- en discussie-avond Kadans
  zo   7 juni IVN-wandeling Beek en Boer, zie aankondiging Aalst
  di    9 juni wordt nog bekendgemaakt Kadans
  juli/aug
  zomervakantie
   
  di    8 sep wordt nog bekendgemaakt Kadans
  di  13 okt wordt nog bekendgemaakt Kadans
  di  10 nov wordt nog bekendgemaakt Kadans
  di    8 dec wordt nog bekendgemaakt Kadans

  *) Niet definitief gepland. Er kan dus nog wat aan de inhoud veranderen.
  N.B. De data van de dinsdagavonden staan wel vast, dus er is dan zeker een bijeenkomst!

  Naast deze activiteiten wordt er nog aan enkele andere bijzondere activiteiten gedacht. Zodra er een datum bekend is, zal de activiteit worden toegevoegd.

  District

  Het jaarprogramma 2015 van de verenigingen van het NBAT district Brabant ziet er voor de komende twee maanden als volgt uit:

  Datum Vereniging Activiteit Door
  ma   4 mei De Siervis Lezing A. Sanderse
  ma 11 mei Daphnia Lezing: landelijke keuringen 2013 en 2014 * George Hop
  ma 11 mei MRC Breda Regenboogvissen Gilbert Maebe
  di   12 mei Vivarium DVD- en discussie-avond  
  di   19 mei De Kempvis Rondje aquarium Abel Hoeve
  do  21 mei * Ons Genoegen    
  ma 18 mei Xiphophorus Watermeetavond  
  ma   1 juni De Siervis Excursie  
  zo    7 juni Vivarium IVN-wandeling  
  ma   8 juni MRC Breda Eigen avond  
  di     9 juni Vivarium Wordt nog bekendgemaakt  
  za  13 juni Daphnia Jaarlijks uitstapje Wilton v/d Langenberg
  di   16 juni De Kempvis Guppenkweek Eddy Vanvoorde
  do  18 juni * Ons Genoegen    
  ma 29 juni Xiphophorus Discussieavond Rene Molmans

  Kalender

  14 t/m 17 mei: Aquarium- en terrariumshow Neeroeteren (B)

  Van donderdag 14 tot en moet zondag 17 mei organiseert Maroni Maaseik ter gelegenheid van hun vijftigjarig jubileum een aquarium- en terrariumshow in het Cultureel Centrum Neeroeteren aan het Schotisplein 2 te Neeroeteren (België). Open van 10 tot 22 uur, toegang € 3,–, kinderen tot en met 12 jaar gratis, € 0,50 korting voor BBAT- en NBAT-leden. Meer informatie op www.maroni.be.

  16 mei: Aqua Terra Fair Sint-Niklaas (B)

  Van zaterdag 16 mei organiseert Pet-Events de eerste editie van de Aqua Terra Fair in 't Bau-huis aan de Slachthuisstraat 60 te Sint-Niklaas (België). Open van 11 tot 16 uur, toegang € 5,–, kinderen onder 3 jaar gratis, € 2,– korting voor BBAT-leden. Tickets geven ook toegang tot de Rodent Fair. Huisdieren toegestaan. Meer informatie op www.pet-events.be/aquaterrafair.

  17 mei: Cichliden- en siervissenbeurs Viernheim (D)

  Op zondag 17 mei organiseert aquariumvereniging Cichliden Freunde Viernheim een cichliden- en siervissenbeurs in hun verenigingsgebouw aan de Am Lampertheimer Weg 11 te Viernheim (Duitsland). Open van 9u30 tot 12 uur, toegang gratis. Meer informatie op website www.cichliden-freunde.de.

  23 mei: Bijeenkomst Poecilia Maarn

  Op zaterdag 23 mei organiseert Poecilia een ledenbijeenkomst in de "Twee Marken" aan het Trompplein 5 te Maarn. Aanvang 12u30. Meer informatie op de website www.poecilia.nl.

  25 mei: Pinkster open dag Aquabeek Handel

  Op maandag 25 mei, tweede Pinksterdag, organiseert Aquabeek de jaarlijkse Pinkster open dag in hun zaak aan de St. Magdalenaweg 6 te Handel (Gemert). Open van 10 tot 16 uur, tijdens de open dag geldt een korting van 25% op vissen en voer. Meer informatie op www.aquabeek.nl.

  30 mei: Gifkikkerdag Zajac Duisburg (D)

  Op zaterdag 30 mei organiseert Zoo Zajac een gifkikkerdag met lezingen in hun zaak aan de Konrad-Adenauer-ring 6 te Duisburg (Duitsland). Open van 9 tot 20 uur, toegang gratis. Meer informatie volgt op website zajac.de.

  30 mei: Aquariumbeurs Leverkusen (D)

  Op zaterdag 30 mei organiseert Aquaterralev.de de Aquaristika aquarium- en terrariumbeurs in de Bürgerhalle aan de Hauptstrasse 150 te Leverkusen (Duitsland). Open van 10 tot 14 uur, toegang gratis. Meer informatie www.aquaterralev.de.

  31 mei: Ruilbeurs Blauwe Alg Kessel (B)

  Op zondag 31 mei organiseert Blauwe Alg hun jaarlijkse aquarium- en vijverruilbeurs in gemeenschapscentrum "'t Dorp" aan de Berlaarsesteenweg 4 te Kessel (België). Open van 10 tot 15 uur, toegang gratis. Meer info op website www.blauwealg.be.

  31 mei: Internationale aquariumbeurs Belgrade (B)

  Op zondag 31 mei organiseert de InterClub Aquariophilie et Ichtyologie Francophone de negende Internationale Aquariumbeurs in zaal André Guisset aan de Rue do Bia Bouquet 2 te Belgrade (Namen – België). Open van 10 tot 15 uur, toegang € 2,–. Meer informatie op de (franstalige) website: www.icaif.be.

  6 juni: Vijverdag Zajac Duisburg (D)

  Op zaterdag 6 juni organiseert Zoo Zajac een vijverdag in hun zaak aan de Konrad-Adenauer-ring 6 te Duisburg (Duitsland). Open van 9 tot 20 uur, toegang gratis. Meer informatie is te vinden op website zajac.de.

  7 juni: Terraria Houten (Utrecht)

  Op zondag 7 juni organiseert TER "Nederlands grootste terrariumevenement" in het Expo Center aan de Meidoornkade 24 te Houten (Utrecht). Open van 10 tot 16 uur, toegang € 10,–, kinderen tot 12 jaar en 65+ € 6,–, kinderen tot 5 jaar gratis. Meer informatie op www.vhm-events.com.

  14 juni: Houtlandse ruilbeurs Torhout (B)

  Op zondag 14 juni organiseert Skalaar Torhout de achttiende Houtlandse aquarium, terrarium en vijver ruilbeurs in zaal "Sparrenhove" aan de Herderstraat 3 te Torhout (België). Open van 9u30 tot 16 uur, gratis toegang. Info: www.skalaar.be.

  20 juni: Bijeenkomst met visbeurs KFN Maarn

  Op zaterdag 20 juni organiseert Killi Fish Nederland een ledenbijeenkomst met lezing, loterij en visbeurs in de "Twee Marken" aan het Trompplein 5 te Maarn. Aanvang 13 uur.

  21 juni: Cichliden- en siervissenbeurs Viernheim (D)

  Op zondag 21 juni organiseert aquariumvereniging Cichliden Freunde Viernheim een cichliden- en siervissenbeurs in hun verenigingsgebouw aan de Am Lampertheimer Weg 11 te Viernheim (Duitsland). Open van 9u30 tot 12 uur, toegang gratis. Meer informatie op website www.cichliden-freunde.de.

  27 juni: Betta topdag met beurs Malderen (B)

  Op zaterdag 27 juni organiseert Betta een grote openluchtbeurs in en rond hun lokaal aan de Handelsstraat 75 te Malderen (België). Open vanaf 14 uur, barbecue open vanaf 17 uur, toegang gratis, deelname barbecue "aan anti-crisisprijzen". Meer informatie op www.betta.be.

  4 juli: Labyrintvissendag Zajac Duisburg (D)

  Op zaterdag 4 juli organiseert Zoo Zajac een labyrintvissendag en bettatentoonstelling in hun zaak aan de Konrad-Adenauer-ring 6 te Duisburg (Duitsland). Open van 9 tot 20 uur, toegang gratis. Meer informatie volgt op website zajac.de.

  5 juli: 26e LimBeurs Houthalen-Helchteren (B)

  Op zondag 5 juli organiseert de federatie van aquarium- en terrariumklubs uit Limburg van de BBAT de 26e LimBeurs in instituut Don Bosco aan de Don Boscostraat 6 te Houthalen-Helchteren (België). Open van 10 tot 16 uur. Meer informatie op website www.limbeurs.be.

  11 juli: DKG bijeenkomst Neuss (D)

  Op zaterdag 11 juli organiseert de regiogroep West van de Deutsche Killifisch Gemeinschaft de een bijeenkomst in Brauereiausschank Frankenheim aan de Bahnhofstrasse 50 te Neuss/Holzheim (Duitsland). Aanvang 15 uur. Meer informatie op website www.killi.org

  19 juli: Cichliden- en siervissenbeurs Viernheim (D)

  Op zondag 19 juli organiseert aquariumvereniging Cichliden Freunde Viernheim een cichliden- en siervissenbeurs in hun verenigingsgebouw aan de Am Lampertheimer Weg 11 te Viernheim (Duitsland). Open van 9u30 tot 12 uur, toegang gratis. Meer informatie op website www.cichliden-freunde.de.

  8 t/m 16 augustus: Siervisshow Kessel (B)

  Van zaterdag 8 tot en met zondag 16 augustus organiseert aquariumvereniging Blauwe Alg hun siervisshow 2015. Meer informatie volgt op www.blauwealg.be.

  8 t/m 10 augustus: Aquariumtentoonstelling Wilrijk (B)

  Van zaterdag 8 tot en met maandag 10 augustus organiseert aquariumvereniging Rosaceus hun 33e tentoonstelling, in de lokalen van het Sint-Ursula instituut aan de Sint-Camillusstraat 33 te Wilrijk (België).

  16 augustus: Cichliden- en siervissenbeurs Viernheim (D)

  Op zondag 16 augustus organiseert aquariumvereniging Cichliden Freunde Viernheim een cichliden- en siervissenbeurs in hun verenigingsgebouw aan de Am Lampertheimer Weg 11 te Viernheim (Duitsland). Open van 9u30 tot 12 uur, toegang gratis. Meer informatie op website www.cichliden-freunde.de.

  22 t/m 24 augustus: Siervisshow Schoten (B)

  Van zaterdag 22 tot en met maandag 24 augustus organiseert Pristella - Schoten haar siervisshow 2015 met permanente ruilbeurs in zaal Don Bosco aan de Hendrik Consciencestraat 2 te Schoten (België). Met permanente ruilbeurs stand met vleesetende planten. Open van 10 tot 18 uur, maandag vanaf 14 uur. Meer informatie op www.ahvpristella.be.

  23 augustus: Aquarium- en terrarium- en vijverbeurs Oostende (B)

  Op zondag 23 augustus organiseert Oostende Platy de "Aquarium-, Terrarium- en vijver beurs van de kust" in Dienstencentrum "De Schelpe" aan de Alisabethlaan/Schelpenstraat 20 te Oostende (België). Open van 10 tot 16 uur, toegang gratis.

  23 augustus: Terraria/tentoonstelling Hasselt (B)

  Op zondag 23 augustus organiseert TER in samenwerking met Tanichthys Hasselt een terrariumbeurs in ontmoetingscentrum Rapertingen aan de Luikersteenweg 395 te Hasselt (België). Ook dit jaar weer speciale aandact voor Bonsai en orchideeën Open van 11 tot 15 uur, toegang € 5,–, kinderen tot 5 jaar gratis. Meer informatie op www.vhm-events.com.

  29 en 30 augustus: Tilburgse Terrarium Dagen

  De Tilburgse Terrarium Vereniging en Dierenpark De Oliemeulen organiseren op zaterdag 29 en zondag 30 augustus de Tilburgse Terrarium Dagen in Dierenpark De Oliemeulen aan de Reitse Hoevenstraat 30 te Tilburg. 1500 vierkante meter aan stands met verenigingen, reptielen, geleedpotigen, amfibieën en benodigdheden. Open van 10 tot 17 uur. Meer informatie en een kortingsbon zijn te vinden op www.oliemeulen.nl

  Verenigingsinformatie

  Opgericht 1927 Beschermheer drs. F. Philips jr. Mei 2015

  Aangesloten bij de N.B.A.T.

  Voorzitter
  Ferdie Gosselink
  Baarsstraat 2
  5615 RG Eindhoven
  06 - 2486 5247
  Secretaris
  Eric van de Meerakker
  Groningenlaan 3
  5691 KH Son
  0499 - 329 126
  Penningmeester
  Els van Houten
  Amerikalaan 87
  5691 KC Son
  0499 - 490 083
  Algemeen bestuurslid
  Gerard Swemmers
  Poeijersstraat 35A
  5642 GA Eindhoven
  040 - 2810 792
  Algemeen bestuurslid
  Vacature
   
   
   
   
   
  Ledenadministratie
  Els van Houten
  Amerikalaan 87
  5691 KC Son
  0499 - 490 083
   
  Redactieadres
   
  Groningenlaan 3
  5691 KH Son
  06 - 2486 5247
  Redactie
   
   
  Ferdie Gosselink
  Eric v/d Meerakker
  Gerard Swemmers
   
   
  Erelid Joop Brokke ✝  
  Lid van verdienste Gerard Vermeulen  
   
  Website / Email
  www.AV-Vivarium.net

  Contributie

  De Vivariumcontributie bedraagt € 29,– per jaar. Jeugdleden tot 16 jaar betalen € 16,50 per jaar. Het lidmaatschap als huisgenootlid is gratis. De contributies voor de bonden/tijdschriften bedragen:
  N.B.A.T. alleen ledenpas € 16,– per jaar,
  N.B.A.T. met Het Aquarium € 16,– + € 18,– per jaar.
  Jeugdleden krijgen € 8,– korting op het lidmaatschap van de NBAT. Het Aquarium wordt apart gefactureerd door de NBAT, af- en aanmelden voor Het Aquarium dient te gebeuren via de Vivarium ledenadministratie.

  Het inschrijfgeld à € 5,– en de contributie zijn te voldoen op gironummer NL74 INGB 000 1113703 t.n.v. "Penningmeester Vivarium." Opzeggen van het lidmaatschap kan uitsluitend twee maanden tevoren en schriftelijk geschieden bij de ledenadministratie.
  Overname van kopij is toegestaan mits voorzien van auteur èn bronvermelding,
  tenzij anders vermeld.


  Alle ingezonden kopij is voor verantwoording van de auteurs.
  Heevis HEEVIS
  Schootsestraat 138
  5616 RH Eindhoven
  040 - 2510677
  U koopt toch ook
  bij onze

  Aquariumcentrum Helmond Aquariumcentrum Helmond
  Jan v.d. Spekstraat 29
  5701 BW Helmond
  0492 - 534387
  Chrisgarnalenshop Chrisgarnalenshop
  Lau Mazirellaan 259
  2525 ZM Den Haag
  06 - 55855252
  Aquabeek Aquabeek
  Sint Magdalenaweg 6
  5423 XK Handel
  0492 - 325366
  Hier had uw

  kunnen staan!
  Aquarium Coenen Aquarium Coenen
  Kon. Julianaweg 21
  5684 VA Best
  0499 - 395000
  ©2006–2022 Vivarium en auteurs. All rights reserved.