VIVARIUM
EINDHOVEN
Vivarium Logo 150x90

VIVARIUM NIEUWSBRIEF

Inhoud juni 2015

 • Aankondigingen
 • Artikelen
 • Agenda
 • District
 • Kalender
 • Verenigingsinformatie
 • Aankondigingen

  Aankondiging bijeenkomst 9 juni: watermeet-/video-avond

  Op dinsdag 9 juni vindt onze maandelijkse bijeenkomst plaats.

  Zoals gebruikelijk in de laatste maand vóór de vakantiestop van de vereniging, juli en augustus, houden we weer een aquariumwater meting avond.

  Het door u meegebrachte aquariumwater zal op diverse waarden worden getest. Hierbij krijgt u een nuttig inzicht in de toestand van uw aquariumwaterkwaliteit of, (als u zelf ook regelmatig meet) gewoon dat u meetset nog goed is. Heeft u dit de voorgaande keren ook laten doen, dan is dit weer een goede gelegenheid te controleren of een en ander stabiel is gebleven of dat de eventueel genomen maatregelen succes hebben gehad.

  Nog eens de beste manier om water voor de meting te vervoeren:

  U neemt een goed afsluitbare fles of pot van minimaal een halve liter. Deze spoelt u eerst uit met heet water. Vervolgens drie keer goed uitspoelen met het te meten aquariumwater. Tenslotte vult u de fles/pot tot de nok met het te meten water, zodat er geen lucht meer in zit. Lucht heeft namelijk invloed op het meetresultaat, wat natuurlijk niet de bedoeling is.

  Mochten we hierna nog ruim in de tijd zitten, dan hebben we nog een aantal video's over de Amazone rivier die we kunnen bekijken.

  Iedereen is weer van harte welkom in zaal Kraaihei van de Kadans aan de St. Jozefstraat 1 in Best, aanvang 20.15 uur

  We hopen weer op een grote opkomst.

  Namens de activiteitencommissie,
  Ferdie Gosselink.

  Vivarium excursie naar Burgers' Zoo 11 juli

  Zoals al vooraf aangekondigd in maart gaan we nu definitief op 11 juli gaan we naar Burgers' Zoo, waar om 13u een gids zal klaarstaan om ons gedurende vijf kwartier door de Ocean rond te leiden, ook achter de schermen. Er zijn nog een aantal plaatsen beschikbaar, dus wie er alsnog mee wil, meld je dan aan!

  Namens de activiteitencommissie,
  Eric van de Meerakker.

  Vivarium Barbecue 2015 op 15 augustus

  Voor de Vivarium Barbecue van dit jaar hebben we een datum en lokatie gekozen: 15 augustus, de Groningenlaan 3 te Son, aanvang rond half drie. Kom dus naar de bijeenkomst, pak de telefoon of schrijf een email en meld je aan! Graag aanmelden voor 18 juli, met opgave van het aantal personen; partners en kinderen zijn ook welkom!

  Namens de activiteitencommissie,
  Eric van de Meerakker.

  Vernieuwing Het Aquarium

  Dit is van belang voor onze NBAT-leden die ook een abonnement op Het Aquarium hebben: Het Aquarium zal vanaf september om de zes weken verschijnen, in totaal acht keer per jaar, en elk nummer zal dubbel zo dik zijn dan nu. Om dit mede te bekostigen wordt de abonnementsprijs voor verenigingsleden met ingang van 1 januari 2016 verhoogd met twee euro, en bedraagt dan in totaal dus twintig euro.

  Namens het bestuur,
  Eric van de Meerakker.

  Artikelen

  Glaswels 1

  Een transparant gebeuren

  Dat is pas leuk als je naar een vis kijkt waar je de planten doorheen ziet schijnen. Je kan nog net niet zien hoe het eten naar binnen gaat, maar de graat is duidelijk waarneembaar. We hebben het hier over de Kryptopterus minor of de Glaswels.

  Mijn ervaring met dit grandioze visje is dat je hem / haar wel in een schooltje moet houden. Wanneer je dan ook nog een redelijk goed beplante bak heb met daarin wat mooie fijne planten en hier en daar een schuilhoek dan zult u er echt heel veel plezier aan beleven.

  Hij komt uit Zuidoost Azieë en wordt daar gevonden in langzaam stromende water. van niet al te brede stroompjes. De water temperatuur is daar tussen de 22 en 26 graden Celsius, met een pH waarde tussen de 6,5 en 7,5. De vis is in de natuur tot een lengte te vinden van wel acht centimeter, maar in het aquarium komt dat maar tot maximaal zes centimeter. We zijn wel verplicht in de zomer als het mogelijk is om wat fijn voer te vangen. Maar ze gaan ook akkoord met diepvriesvoer zoals muggenlarven en Artemia.

  Glaswels 2

  Dat doorzichtige van de vis is nog niet goed onderzocht, maar het is waarschijnlijk een natuurlijke bescherming tegen aanvallers c.q. vijanden. Het zijn niet echt zwemmers in het aquarium, ze staan heel vaak zomaar op één plaats wat te wiegen. Ondanks het feit dat het geen echte zwemmers zijn verlangen ze toch een aquarium van minstens 120 centimeter lengte.

  Ik heb alleen een negatieve ervaring gehad met Sumatranen die aan de zeer fijne tastdraden van de glaswels pikken. Nadat de Sumatranen uit de bak verwijderd waren heb ik er gedurende een periode van wel zeven jaar plezier aan beleefd. Ook als er visite bij ons kwam stonden de mensen verwonderd te kijken dat je door zo'n vis heen de planten kon zien.

  Albert Sanderse

  Agenda

  Vivarium heeft op de tweede dinsdag van elke maand een ledenavond, behalve in de vakantiemaanden juli en augustus. We zijn te vinden in zaal Kraaihei van buurthuis Kadans van Welzijn Best Oirschot aan de Sint Jozefstraat 1, 5684 TS Best (buslijn 144). We beginnen om 20 uur.

  De agenda ziet er voor de rest van 2015 als volgt uit:

  Datum Activiteit Locatie
  di    9 juni Watermeet-/video-avond Kadans
  juli/aug
  zomervakantie
   
  za 11 juli Rondleiding achter de schermen van
  Burgers' Ocean, zie aankondiging
  Arnhem
  za 15 aug Barbecue, zie aankondiging Son
  di    8 sep wordt nog bekendgemaakt Kadans
  di  13 okt wordt nog bekendgemaakt Kadans
  di  10 nov wordt nog bekendgemaakt Kadans
  di    8 dec wordt nog bekendgemaakt Kadans

  *) Niet definitief gepland. Er kan dus nog wat aan de inhoud veranderen.
  N.B. De data van de dinsdagavonden staan wel vast, dus er is dan zeker een bijeenkomst!

  Naast deze activiteiten wordt er nog aan enkele andere bijzondere activiteiten gedacht. Zodra er een datum bekend is, zal de activiteit worden toegevoegd.

  District

  Het jaarprogramma 2015 van de verenigingen van het NBAT district Brabant ziet er voor de komende maanden als volgt uit:

  Datum Vereniging Activiteit Door
  ma   8 juni MRC Breda Eigen avond  
  di     9 juni Vivarium Watermeet-/video-avond  
  di   16 juni De Kempvis Guppenkweek Eddy Vanvoorde
  do  18 juni * Ons Genoegen    
  ma 29 juni Xiphophorus Discussieavond Rene Molmans
  juli
   
  zomervakantie
   
  do  20 aug * Ons Genoegen    

  Kalender

  14 juni: Houtlandse ruilbeurs Torhout (B)

  Op zondag 14 juni organiseert Skalaar Torhout de achttiende Houtlandse aquarium, terrarium en vijver ruilbeurs in zaal "Sparrenhove" aan de Herderstraat 3 te Torhout (België). Open van 9u30 tot 16 uur, gratis toegang. Info: www.skalaar.be.

  20 juni: Bijeenkomst met visbeurs KFN Maarn

  Op zaterdag 20 juni organiseert Killi Fish Nederland een ledenbijeenkomst met lezing, loterij en visbeurs in de "Twee Marken" aan het Trompplein 5 te Maarn. Aanvang 13 uur.

  21 juni: Cichliden- en siervissenbeurs Viernheim (D)

  Op zondag 21 juni organiseert aquariumvereniging Cichliden Freunde Viernheim een cichliden- en siervissenbeurs in hun verenigingsgebouw aan de Am Lampertheimer Weg 11 te Viernheim (Duitsland). Open van 9u30 tot 12 uur, toegang gratis. Meer informatie op website www.cichliden-freunde.de.

  27 juni: Betta topdag met beurs Malderen (B)

  Op zaterdag 27 juni organiseert Betta een grote openluchtbeurs in en rond hun lokaal aan de Handelsstraat 75 te Malderen (België). Open vanaf 14 uur, barbecue open vanaf 17 uur, toegang gratis, deelname barbecue "aan anti-crisisprijzen". Meer informatie op www.betta.be.

  4 juli: Labyrintvissendag Zajac Duisburg (D)

  Op zaterdag 4 juli organiseert Zoo Zajac een labyrintvissendag en bettatentoonstelling in hun zaak aan de Konrad-Adenauer-ring 6 te Duisburg (Duitsland). Open van 9 tot 20 uur, toegang gratis. Meer informatie volgt op website zajac.de.

  5 juli: 26e LimBeurs Houthalen-Helchteren (B)

  Op zondag 5 juli organiseert de federatie van aquarium- en terrariumklubs uit Limburg van de BBAT de 26e LimBeurs in instituut Don Bosco aan de Don Boscostraat 6 te Houthalen-Helchteren (België). Open van 10 tot 16 uur. Meer informatie op website www.limbeurs.be.

  11 juli: DKG bijeenkomst Neuss (D)

  Op zaterdag 11 juli organiseert de regiogroep West van de Deutsche Killifisch Gemeinschaft de een bijeenkomst in Brauereiausschank Frankenheim aan de Bahnhofstrasse 50 te Neuss/Holzheim (Duitsland). Aanvang 15 uur. Meer informatie op website www.killi.org

  19 juli: Cichliden- en siervissenbeurs Viernheim (D)

  Op zondag 19 juli organiseert aquariumvereniging Cichliden Freunde Viernheim een cichliden- en siervissenbeurs in hun verenigingsgebouw aan de Am Lampertheimer Weg 11 te Viernheim (Duitsland). Open van 9u30 tot 12 uur, toegang gratis. Meer informatie op website www.cichliden-freunde.de.

  8 t/m 16 augustus: Siervisshow Kessel (B)

  Van zaterdag 8 tot en met zondag 16 augustus organiseert aquariumvereniging Blauwe Alg hun siervisshow 2015. Meer informatie volgt op www.blauwealg.be.

  8 t/m 10 augustus: Aquariumtentoonstelling Wilrijk (B)

  Van zaterdag 8 tot en met maandag 10 augustus organiseert aquariumvereniging Rosaceus hun 33e tentoonstelling, in de lokalen van het Sint-Ursula instituut aan de Sint-Camillusstraat 33 te Wilrijk (België).

  16 augustus: Cichliden- en siervissenbeurs Viernheim (D)

  Op zondag 16 augustus organiseert aquariumvereniging Cichliden Freunde Viernheim een cichliden- en siervissenbeurs in hun verenigingsgebouw aan de Am Lampertheimer Weg 11 te Viernheim (Duitsland). Open van 9u30 tot 12 uur, toegang gratis. Meer informatie op website www.cichliden-freunde.de.

  22 t/m 24 augustus: Siervisshow Schoten (B)

  Van zaterdag 22 tot en met maandag 24 augustus organiseert Pristella - Schoten haar siervisshow 2015 met permanente ruilbeurs in zaal Don Bosco aan de Hendrik Consciencestraat 2 te Schoten (België). Met permanente ruilbeurs stand met vleesetende planten. Open van 10 tot 18 uur, maandag vanaf 14 uur. Meer informatie op www.ahvpristella.be.

  23 augustus: Aquarium- en terrarium- en vijverbeurs Oostende (B)

  Op zondag 23 augustus organiseert Oostende Platy de "Aquarium-, Terrarium- en vijver beurs van de kust" in Dienstencentrum "De Schelpe" aan de Alisabethlaan/Schelpenstraat 20 te Oostende (België). Open van 10 tot 16 uur, toegang gratis.

  23 augustus: Terraria/tentoonstelling Hasselt (B)

  Op zondag 23 augustus organiseert TER in samenwerking met Tanichthys Hasselt een terrariumbeurs in ontmoetingscentrum Rapertingen aan de Luikersteenweg 395 te Hasselt (België). Ook dit jaar weer speciale aandact voor Bonsai en orchideeën Open van 11 tot 15 uur, toegang € 5,–, kinderen tot 5 jaar gratis. Meer informatie op www.vhm-events.com.

  29 en 30 augustus: Tilburgse Terrarium Dagen

  De Tilburgse Terrarium Vereniging en Dierenpark De Oliemeulen organiseren op zaterdag 29 en zondag 30 augustus de Tilburgse Terrarium Dagen in Dierenpark De Oliemeulen aan de Reitse Hoevenstraat 30 te Tilburg. 1500 vierkante meter aan stands met verenigingen, reptielen, geleedpotigen, amfibieën en benodigdheden. Open van 10 tot 17 uur. Meer informatie en een kortingsbon zijn te vinden op www.oliemeulen.nl

  Verenigingsinformatie

  Opgericht 1927 Beschermheer drs. F. Philips jr. Juni 2015

  Aangesloten bij de N.B.A.T.

  Voorzitter
  Ferdie Gosselink
  Baarsstraat 2
  5615 RG Eindhoven
  06 - 2486 5247
  Secretaris
  Eric van de Meerakker
  Groningenlaan 3
  5691 KH Son
  0499 - 329 126
  Penningmeester
  Els van Houten
  Amerikalaan 87
  5691 KC Son
  0499 - 490 083
  Algemeen bestuurslid
  Gerard Swemmers
  Poeijersstraat 35A
  5642 GA Eindhoven
  040 - 2810 792
  Algemeen bestuurslid
  Vacature
   
   
   
   
   
  Ledenadministratie
  Els van Houten
  Amerikalaan 87
  5691 KC Son
  0499 - 490 083
   
  Redactieadres
   
  Groningenlaan 3
  5691 KH Son
  06 - 2486 5247
  Redactie
   
   
  Ferdie Gosselink
  Eric v/d Meerakker
  Gerard Swemmers
   
   
  Erelid Joop Brokke ✝  
  Lid van verdienste Gerard Vermeulen  
   
  Website / Email
  www.vivarium.club

  Contributie

  De Vivariumcontributie bedraagt € 29,– per jaar. Jeugdleden tot 16 jaar betalen € 16,50 per jaar. Het lidmaatschap als huisgenootlid is gratis. De contributies voor de bonden/tijdschriften bedragen:
  N.B.A.T. alleen ledenpas € 16,– per jaar,
  N.B.A.T. met Het Aquarium € 34,– per jaar.
  Jeugdleden krijgen € 8,– korting op het lidmaatschap van de NBAT. Af- en aanmelden voor Het Aquarium dient te gebeuren via de Vivarium ledenadministratie.

  Het inschrijfgeld à € 5,– en de contributie zijn te voldoen op gironummer NL74 INGB 000 1113703 t.n.v. "Penningmeester Vivarium." Opzeggen van het lidmaatschap kan uitsluitend twee maanden tevoren en schriftelijk geschieden bij de ledenadministratie.
  Overname van kopij is toegestaan mits voorzien van auteur èn bronvermelding,
  tenzij anders vermeld.


  Alle ingezonden kopij is voor verantwoording van de auteurs.
  Heevis HEEVIS
  Schootsestraat 138
  5616 RH Eindhoven
  040 - 2510677
  U koopt toch ook
  bij onze

  Aquariumcentrum Helmond Aquariumcentrum Helmond
  Jan v.d. Spekstraat 29
  5701 BW Helmond
  0492 - 534387
  Chrisgarnalenshop Chrisgarnalenshop
  Lau Mazirellaan 259
  2525 ZM Den Haag
  06 - 55855252
  Aquabeek Aquabeek
  Sint Magdalenaweg 6
  5423 XK Handel
  0492 - 325366
  Hier had uw

  kunnen staan!
  Aquarium Coenen Aquarium Coenen
  Kon. Julianaweg 21
  5684 VA Best
  0499 - 395000
  ©2006–2022 Vivarium en auteurs. All rights reserved.