VIVARIUM
EINDHOVEN
Vivarium Logo 150x90

VIVARIUM NIEUWSBRIEF

Inhoud januari 2016

 • Aankondigingen
 • Agenda
 • District
 • Kalender
 • Verenigingsinformatie
 • Aankondigingen

  Aankondiging bijeenkomst 12 januari: Nieuwsjaarsreceptie en jaarvergadering

  Op dinsdag 12 januari houden we weer onze jaarlijkse Vivarium nieuwjaarsreceptie/jaarvergadering, zoals jullie al hebben kunnen zien in de agenda op onze website en in de vorige nieuwsbrieven. Hieronder volgt de agenda van de vergadering.

  Een belangrijk punt op deze agenda is de bestuursverkiezingen.
  we hebben jarenlang problemen gehad met het vinden van een nieuwe penningmeester, wat de reden is dat er gedurende die tijd geen andere bestuursleden volgens rooster zijn afgetreden, zoals in onze statuten is voorgeschreven. Dit jaar beginnen we daar weer mee en daarom treed ik, Eric van de Meerakker, volgens rooster af als secretaris, ik ben herkiesbaar.
  Daarnaast heeft Marc Hennequin zich kandidaat gesteld als bestuurslid. Marc heeft vorig jaar kort na de jaarvergadering bij het bestuur aangegeven dat hij wilde meedraaien in het bestuur en hij dan ook heeft het hele jaar verder als bestuurslid gefungeerd. Maar hij moet volgens onze statuten nog wel officieel worden verkozen in deze vergadering.
  Met Marc erbij hebben we weer vijf bestuursleden, wat volgens onze statuten het minimum aantal is. Maar dezelfde statuten geven ook aan dat we tot negen bestuursleden mogen hebben, dus als er nog leden in zijn geïnteresseerd om een bestuursfunctie op zich te nemen, dan zijn ze absoluut welkom! Aanmeldingen graag zo snel mogelijk bij de secretaris, maar spontane aanmeldingen tijdens de vergadering zijn ook welkom.

  Deze bijeenkomst is natuurlijk het geijkte moment om terug te blikken op het voorbije jaar 2015, maar vooral ook om vooruit te kijken naar 2016. Het wordt jaarlijks moeilijker om interessante sprekers etc. te vinden, dus suggesties zijn uitermate welkom en de jaarvergadering is een gelegenheid bij uitstek om die naar voren te brengen. Waar wij als bestuur ook altijd naar op zoek zijn, is niet alleen versterking in de vorm van bestuursleden, maar ook vrijwilligers die andere taken op zich willen nemen.

  Om zo weinig mogelijk tijd kwijt te zijn aan de formaliteiten in de jaarvergadering, willen we u vragen om vooraf alvast de notulen van vorig jaar en het jaarverslag van de secretaris door te lezen, deze staan op onze website in het archief (als u het wachtwoord niet [meer] weet, vraag het dan even aan de secretaris). Op de jaarvergadering zelf hoeven we dan alleen nog eventuele op- en aanmerkingen te noteren en hoeven we geen tijd op te offeren aan het lezen van de stukken.

  Als u vooraf meer wilt weten over de financiële cijfers dan kunt u contact opnemen met de penningmeester, uiteraard worden het financieel jaarverslag en de begroting besproken op de vergadering.

  Iedereen is dus van harte welkom in zaal Kraaihei van De Kadans aan de St. Jozefstraat 1 in Best. De avond begint om kwart over acht.

  Ik hoop op een grote opkomst, het wordt geen avond met mooie plaatjes en prachtige verhalen, maar het zijn wel belangrijke zaken voor u als lid en voor de vereniging als geheel!

  Namens het bestuur,
  Eric van de Meerakker.

  Agenda jaarvergadering 2016

  1. Opening
  2. Mededelingen
  3. Ingekomen stukken
  4. Notulen vorige jaarvergadering
  5. Verslag secretaris
  6. Verslag ledenadministratie/penningmeester en begroting
  7. Verslag diverse commissies
   1. Kascontrole
   2. Website en nieuwsbrieven
   3. Activiteiten
  8. Verkiezingen bestuur en commissies
   1. Bestuur/ledenadministratie
   2. Kascontrole
   3. Activiteiten
   4. Public relations
  9. Activiteiten
  10. Rondvraag/WVTTK
  11. Sluiting

  Vivarium etentje 21 februari

  Vooral wie het nog niet had vernomen: onder het hoofdstukje "Activiteiten" is op zondag 21 februari aanstaande een avond gezellig samen uit eten geprogrammeerd, voor leden en aanhang. We hebben tot nu toe al zestien mensen die zich hebben aangemeld voor deelname, wat natuurlijk een erg leuke avond voorspelt! Daarom plaatsen we hier in de nieuwsbrief nog een laatste oproep om iedereen die nog niet eerder in de gelegenheid is geweest, de mogelijkheid te geven zich alsnog aan te melden. Zoals op de bijeenkomst van november besproken hebben we de locatie nog niet vastgesteld, maar voor wat betreft de prijs richten we ons op uiterlijk zo'n 20 euro voor een driegangenmenu.

  Namens de activiteitencommissie,
  Ferdie Gosselink.

  NBAT natuurstudieweek 17 tot 24 juni

  Natuurstudieweek NBAT 2016
  Tekst: Loek v.d. Klugt en Lotty Sonnenberg. Tekening en calligrafie: Lotty Sonnenberg.

  De NBAT-commissie Natuurstudieweken organiseert jaarlijks een natuurstudieweek, dit jaar van van 17 tot 24 juni in Eys. Om u een kleine indruk te geven staat hieronder de inleiding van de volledige aankondiging:

  Beste natuurliefhebber,

  We gaan dit jaar voor de 62e keer met aquarium- terrarium- en andere natuurliefhebbers, in familiaire sfeer op stap in het prachtige heuvellandschap van Zuid-Limburg en omstreken, om te genieten van de natuur. We mijden brede wegen zoveel mogelijk en lopen over wandelpaden door landerijen en bossen. Hierbij komt iedere natuurliefhebber aan zijn of haar trekken, of dit nu op vogel-, planten-, insecten- of ander gebied is, of om alleen maar van de natuur te genieten. Onderweg en na afloop van de wandeling is er weer de mogelijkheid ervaringen met andere liefhebbers uit te wisselen of te bespreken. Ook is er literatuur aanwezig om iets uit te zoeken.

  Mocht u eventueel interesse hebben om deel te nemen aan de natuurstudieweek, vraag dan nadere informatie bij uw secretaris.

  Namens het bestuur,
  Eric van de Meerakker.

  Agenda

  Vivarium heeft op de tweede dinsdag van elke maand een ledenavond, behalve in de vakantiemaanden juli en augustus. We zijn te vinden in zaal Kraaihei van buurthuis Kadans van Welzijn Best Oirschot aan de Sint Jozefstraat 1, 5684 TS Best (buslijn 144). We beginnen om 20:15 uur.

  De agenda ziet er voor 2016 als volgt uit:

  Datum Activiteit Locatie
  di  12 jan Nieuwjaarsreceptie en jaarvergadering Kadans
  di    9 feb NB: géén bijeenkomst vanwege Carnaval!  
  zo  21 feb Vivarium etentje *  
  di    8 mrt wordt nog bekendgemaakt Kadans
  di  12 apr wordt nog bekendgemaakt Kadans
  di  10 mei wordt nog bekendgemaakt Kadans
  di  14 juni wordt nog bekendgemaakt Kadans
  juli/aug
  zomervakantie
   
  di  13 sep wordt nog bekendgemaakt Kadans
  di  11 okt wordt nog bekendgemaakt Kadans
  di    8 nov wordt nog bekendgemaakt Kadans
  di  13 dec wordt nog bekendgemaakt Kadans

  *) Niet definitief gepland. Er kan dus nog wat aan de inhoud veranderen.
  N.B. De data van de dinsdagavonden staan wel vast, dus er is dan zeker een bijeenkomst!

  Naast deze activiteiten wordt er nog aan enkele andere bijzondere activiteiten gedacht. Zodra er een datum bekend is, zal de activiteit worden toegevoegd.

  District

  Het programma van de verenigingen van het NBAT district Brabant ziet er, voor zover bekend, voor de komende maanden als volgt uit:

  Datum Vereniging Activiteit Door
  ma   4 jan De Siervis Natuurfilmavond / Huiskeuring /
  You tube informatie
   
  do    7 jan Ons Genoegen Nieuwjaar Receptie en
  napraten thuiskeuring 2015
   
  ma 11 jan MRC Breda Jaarvergadering  
  di   12 jan Vivarium Nieuwjaarsreceptie en jaarvergadering  
  ma 18 jan Daphnia Jaarvergadering en nieuwjaarsborrel  
  di   19 jan De Kempvis Jaarvergadering  
  zo  24 jan De Siervis Nieuwjaarsbeurs  
  ma 25 jan Xiphophorus Algemene Leden Vergadering  
  ma   1 feb De Siervis Jaarvergadering  
  ma   8 feb MRC Breda Clubavond nog onbekend
  di   16 feb Daphnia Ledenavond Jan Kluijtmans &
  Harrie Baaijens
  di   16 feb De Kempvis Aquascaping Erik Prins
  do  18 feb * Ons Genoegen    
  ma 29 feb Xiphophorus Clubavond  

  *) Niet definitief gepland.

  Kalender

  10 januari: Nieuwjaarsbijeenkomst NVC Odijk

  Op zondag 10 januari organiseert de Nederlandse Vereniging van Cichlidenliefhebbers een nieuwjaarsbijeenkomst met twee lezingen en een Visbeurs in Het Dorpshuis aan het Rijneiland 7 te Odijk. Sprekers zijn Bas Pels met "Ervaringen met vissen uit Uruguay" en Ernst van Genne met "Op zoek naar Apistogramma viejita" Open van 11 tot 16 uur, toegang gratis. Meer informatie op www.nvcweb.nl

  16 januari: Bijeenkomst WAP Maarn

  Op zaterdag 16 januari organiseert de Werkgroep Aquatische Planten een ledenbijeenkomst in de "Twee Marken" aan het Trompplein 5 te Maarn. Aanvang 11 uur.

  24 januari: Siervis Aqua Terra Nieuwjaarsbeurs Oosterhout

  Op zondag 24 januari organiseert De Siervis de elfde Siervis Aquarium Nieuwjaarsbeurs in het Sint-Oelbert Gymnasium aan de Warandelaan 3 (ingang Paterserf 16) te Oosterhout (N.B.). Open van 11 tot 15 uur, entree € 2,–, kinderen tot 12 jaar gratis. Meer informatie op website www.desiervis.nl. Zie voor een routebeschrijving www.oelbert.nl/contact/

  24 januari: Reptilica Gorinchem

  Op zondag 24 januari organiseert Reptilica een terrariumbeurs in de evenementenhal aan de Franklinweg 2 te Gorinchem. Open van 11 tot 16 uur, toegang € 5,– voor volwassenen, 65+ en kinderen tot 12 jaar € 3,50. Meer informatie op www.reptilica.nl.

  30 januari: Oost-Afrika-cichlidendag Zajac Duisburg (D)

  Op zaterdag 30 januari organiseert Zoo Zajac een Oost-Afrika-cichlidendag met lezingen in hun zaak aan de Konrad-Adenauer-ring 6 te Duisburg (Duitsland). Open van 9 tot 20 uur, toegang gratis. Meer informatie op website zajac.de.

  5 t/m 7 februari: Huisdierenbeurs Hannover (D)

  Van vrijdag 5 tot en met zondag 7 februari organiseert TMS Event een huisdierenbeurs met internationale garnalenkampioenschappen op het Messegelände te Hannover (Duitsland). Meer informatie op www.heimtiermesse-hannover.de.

  6 februari: Dennerle Aquascapingdag Zajac Duisburg (D)

  Op zaterdag 6 februari organiseert Zoo Zajac in samenwerking met de firma Dennerle een aquascapingdag in hun zaak aan de Konrad-Adenauer-ring 6 te Duisburg (Duitsland). Open van 9 tot 20 uur, toegang gratis. Meer informatie is te vinden op website zajac.de.

  7 februari: Terraria Zwolle

  Op zondag 7 februari organiseert TER een terrariumbeurs in de IJsselhallen aan de Rieteweg 4 te Zwolle. Open van 11 tot 16 uur, toegang € 6,–, kinderen tot 5 jaar gratis. Meer informatie op www.vhm-events.com.

  13 februari: Guppy- en andere levendbarendendag Zajac Duisburg (D)

  Op zaterdag 13 februari organiseert Zoo Zajac een guppytentoonstelling en aanbiedingen in hun zaak aan de Konrad-Adenauer-ring 6 te Duisburg (Duitsland). Open van 9 tot 20 uur, toegang gratis. Meer informatie volgt op website zajac.de.

  20 februari: Bijeenkomst met visbeurs KFN Maarn

  Op zaterdag 20 februari 2016organiseert Killi Fish Nederland een ledenbijeenkomst met lezing, loterij en visbeurs in de "Twee Marken" aan het Trompplein 5 te Maarn. Aanvang 13 uur. Meer informatie op www.killifishnederland.nl.

  27 februari: Bijeenkomst Poecilia Maarn

  Op zaterdag 27 februari organiseert Poecilia een ledenbijeenkomst in de "Twee Marken" aan het Trompplein 5 te Maarn. Aanvang 12u30. Meer informatie op de website www.poecilia.nl.

  27 februari: ADA Aquascapingdag Zajac Duisburg (D)

  Op zaterdag 27 februari organiseert Zoo Zajac in samenwerking met de firma Aqua Design Amano (ADA) een aquascapingdag in hun zaak aan de Konrad-Adenauer-ring 6 te Duisburg (Duitsland). Open van 9 tot 20 uur, toegang gratis. Meer informatie is te vinden op website zajac.de.

  5 maart: Nationale Cichlidendag 2015 Odijk

  Op zaterdag 5 maart organiseert de NVC weer de Nationale Cichlidendag in Dorpshuis Odijk aan het Rijneiland 7 te Odijk, aanvang 10 uur. Meer informatie op www.nvcweb.nl.

  6 maart: Terraria Hasselt (B)

  Op zondag 6 maart organiseert TER een terrariumbeurs in Ontmoetingscentrum Rapertingen aan de Luikersteenweg 395 te Hasselt (België). Open van 11 tot 15 uur, toegang € 5,–, kinderen tot 5 jaar gratis. Meer informatie op www.vhm-events.com.

  12 maart: Bijeenkomst WAP Maarn

  Op zaterdag 12 maart organiseert de Werkgroep Aquatische Planten een ledenbijeenkomst in de "Twee Marken" aan het Trompplein 5 te Maarn. Aanvang 11 uur.

  12 maart: Regenboogvissendag Zajac Duisburg (D)

  Op zaterdag 12 maart organiseert Zoo Zajac een regenboogvissendag met lezingen in hun zaak aan de Konrad-Adenauer-ring 6 te Duisburg (Duitsland). Open van 9 tot 20 uur, toegang gratis. Meer informatie op website zajac.de.

  19 maart: bijeenkomst IRG landsgroep België Klein-Willebroek (B)

  Op zaterdag 19 maart organiseert de landsgroep België van het Internationaal Regenboogvissen Gezelschap een bijeenkomst met ruilbeurs en lezing in het lokaal van aquariumvereniging De Minor aan de Schoolstraat 24 te Klein-Willebroek (België). Meer informatie via website www.regenboogvissen.be.

  19 maart: Uitslagavond districtskeuring Boxtel

  Op zaterdag 19 maart organiseert Daphnia Boxtel de uitslagavond van de districtskeuring van het district Brabant van de NBAT in "De Walnoot" aan de Reginahof 1 te Boxtel. Aanvang 19 uur, deelname aan Chinees buffet kost € 15,– per persoon.

  20 maart: Ruilbeurs Izegem (B)

  Op zondag 20 maart organiseert Danio Rerio Izegem een vijver-, aquarium- en terrarium-beurs in de zaal "Iso" aan het Sint-Jorisstraat 62 te Izegem (België). Open van 9 tot 16 uur, gratis toegang. Meer informatie op website www.daniorerio.be.

  20 maart: Belgian Shrimp Contest Izegem (B)

  Op zondag 20 maart organiseert Shrimp Contest een garnalenwedstrijd in de zaal "Iso" aan het Sint-Jorisstraat 62 te Izegem (België). Open van 9 tot 16 uur, gratis toegang. Meer informatie op website www.shrimp-bkcontest.be.

  Verenigingsinformatie

  Opgericht 1927 Beschermheer drs. F. Philips jr. Januari 2016

  Aangesloten bij de N.B.A.T.

  Voorzitter
  Ferdie Gosselink
  Baarsstraat 2
  5615 RG Eindhoven
  06 - 2486 5247
  Secretaris
  Eric van de Meerakker
  Groningenlaan 3
  5691 KH Son
  0499 - 329 126
  Penningmeester
  Els van Houten
  Amerikalaan 87
  5691 KC Son
  0499 - 490 083
  Algemeen bestuurslid
  Gerard Swemmers
  Poeijersstraat 35A
  5642 GA Eindhoven
  040 - 2810 792
  Algemeen bestuurslid
  Vacature
   
   
   
   
   
  Ledenadministratie
  Els van Houten
  Amerikalaan 87
  5691 KC Son
  0499 - 490 083
   
  Redactieadres
   
  Groningenlaan 3
  5691 KH Son
  06 - 2486 5247
  Redactie
   
   
  Ferdie Gosselink
  Eric v/d Meerakker
  Gerard Swemmers
   
   
  Erelid Joop Brokke ✝  
  Lid van verdienste Gerard Vermeulen  
   
  Website / Email
  www.vivarium.club

  Contributie

  De Vivariumcontributie bedraagt € 30,– per jaar. Jeugdleden tot 16 jaar betalen € 17,00 per jaar. Het lidmaatschap als huisgenootlid is gratis. De contributies voor de bonden/tijdschriften bedragen:
  N.B.A.T. alleen ledenpas € 16,– per jaar,
  N.B.A.T. met Het Aquarium € 36,– per jaar.
  Jeugdleden krijgen € 8,– korting op het lidmaatschap van de NBAT. Af- en aanmelden voor Het Aquarium dient te gebeuren via de Vivarium ledenadministratie.

  Het inschrijfgeld à € 5,– en de contributie zijn te voldoen op gironummer NL74 INGB 000 1113703 t.n.v. "Penningmeester Vivarium." Opzeggen van het lidmaatschap kan uitsluitend twee maanden tevoren en schriftelijk geschieden bij de ledenadministratie.
  Overname van kopij is toegestaan mits voorzien van auteur èn bronvermelding,
  tenzij anders vermeld.


  Alle ingezonden kopij is voor verantwoording van de auteurs.
  Heevis HEEVIS
  Schootsestraat 138
  5616 RH Eindhoven
  040 - 2510677
  U koopt toch ook
  bij onze

  Aquariumcentrum Helmond Aquariumcentrum Helmond
  Jan v.d. Spekstraat 29
  5701 BW Helmond
  0492 - 534387
  Chrisgarnalenshop Chrisgarnalenshop
  Lau Mazirellaan 259
  2525 ZM Den Haag
  06 - 55855252
  Aquabeek Aquabeek
  Sint Magdalenaweg 6
  5423 XK Handel
  0492 - 325366
  Hier had uw

  kunnen staan!
  Aquarium Coenen Aquarium Coenen
  Kon. Julianaweg 21
  5684 VA Best
  0499 - 395000
  ©2006–2022 Vivarium en auteurs. All rights reserved.