VIVARIUM
EINDHOVEN
Vivarium Logo 150x90

VIVARIUM NIEUWSBRIEF

Inhoud april 2016

 • Aankondigingen
 • Agenda
 • District
 • Kalender
 • Verenigingsinformatie
 • Aankondigingen

  Lezing 12 april: Theo Verheij: Poecilia en andere levendbarenden

  Op deze bijeenkomst verzorgt de heer Verheij voor ons een lezing getiteld:

  "Poecilia en andere levendbarenden".

  Een korte impressie van de lezing door de spreker:

  We zijn er bijna allemaal mee begonnen: levendbarenden zoals Gupjes, Plaatjes, Zwaarddragers en Black Molly's. Maar er zijn zoveel meer soorten! We kunnen gaan kijken naar de grote verscheidenheid aan soorten die tegenwoordig worden gekweekt. Vooral in Japan waar men wedstrijden houdt met als inzet het kweken van het mooiste guppen– of plaatjeskoppel, waarbij zelfs grote geldprijzen zijn te winnen.

  Wij kunnen deze schitterende visjes slechts aanschouwen en zelf verzorgen, want het zijn juist de gedragingen van deze soorten die zo spectaculair zijn. Er worden veel voorbeelden van alle bekende soorten getoond.

  Tot zover deze korte impressie van de lezing door de spreker. Hier voegt hij nog aan toe de hoop te hebben dat men op een andere manier zal geen kijken neer de (gewone) levendbarende visjes.

  Het bestuur van Vivarium hoopt weer op een, zoals gewoonlijk, grote aanwezigheid van de leden. Ook geïnteresseerde niet–leden zijn van harte welkom op deze, naar het zich laat aanzien zéér interessante en gezellige avond.

  Plaats van bijeenkomst: zaal ""Kraaihei" van "Kadans" aan de St. Jozeflaan 1 te Best.

  Namens de activiteitencommissie,
  Ferdie Gosselink.
  Rode zwaarddragers Endler guppen Gup man
  Rood plaatje Gup man
  Plaatjes Koppel levendbarenden

  Huiskameravond 29 april bij Marc Hennequin

  Op vrijdag 29 april kan er bij ons Vivarium lid Marc Hennequin huiskameravond worden gehouden. Adres: Steenstraat 21 Eindhoven.

  Vanaf 20:00 uur is ieder lid, dat hiervoor belangstelling heeft, welkom.

  Graag bij voorkeur een mailtje sturen naar:

  Aanmelden kan ook op telefoonnummer 040 - 2810 792 of 06 - 2803 5034.

  Graag tijdig aanmelden er is maar plaats voor vijf à zes personen. Toewijzing is op volgorde van aanmelding.

  Als u graag een huiskameravond bij u thuis wilt houden dan horen wij dat ook graag!

  Namens het bestuur,
  Gerard swemmers.

  Agenda

  Vivarium heeft op de tweede dinsdag van elke maand een ledenavond, behalve in de vakantiemaanden juli en augustus. We zijn te vinden in zaal Kraaihei van buurthuis Kadans van Welzijn Best Oirschot aan de Sint Jozefstraat 1, 5684 TS Best (buslijn 144). We beginnen om 20:15 uur.

  De agenda ziet er voor 2016 als volgt uit:

  Datum Activiteit Locatie
  di  12 apr Theo Verheij: Poecilia en andere levendbarenden Kadans
  vr  29 apr Huiskameravond bij Marc Hennequin Steenstraat 62,
  Eindhoven
  di  10 mei wordt nog bekendgemaakt Kadans
  di  14 juni wordt nog bekendgemaakt Kadans
  juli/aug
  zomervakantie
   
  di  13 sep wordt nog bekendgemaakt Kadans
  di  11 okt wordt nog bekendgemaakt Kadans
  di    8 nov wordt nog bekendgemaakt Kadans
  di  13 dec wordt nog bekendgemaakt Kadans

  *) Niet definitief gepland. Er kan dus nog wat aan de inhoud veranderen.
  N.B. De data van de dinsdagavonden staan wel vast, dus er is dan zeker een bijeenkomst!

  Naast deze activiteiten wordt er nog aan enkele andere bijzondere activiteiten gedacht. Zodra er een datum bekend is, zal de activiteit worden toegevoegd.

  District

  Het programma van de verenigingen van het NBAT district Brabant ziet er, voor zover bekend, voor de komende maanden als volgt uit:

  Datum Vereniging Activiteit Door
  ma   4 apr De Siervis Doe-avond  
  ma 11 apr MRC Breda Clubavond nog onbekend
  di   12 apr Daphnia Op zoek naar discusvissen (en andere
  interessante vissen) in Brazilië, Peru en Colombia
  Johan Egberts
  di   12 apr Vivarium Poecilia en andere levendbarenden Theo Verheij
  di   19 apr De Kempvis Water is leven Valère Vanderheyden
  do  21 apr * Ons Genoegen    
  ma 25 apr Xiphophorus Discussieavond Rene Molmans
  ma   2 mei/td> De Siervis Vijver- en Tuinplezier  
  ma   9 mei Daphnia Ruilbeurs leden
  ma   9 mei MRC Breda Clubavond, vijvers  
  di   10 mei Vivarium wordt nog bekendgemaakt  
  di   17 mei De Kempvis Planten, vissen en gevaren Albert Sanderse
  do  19 mei * Ons Genoegen Lezing Theo Verheij
  ma 30 mei Xiphophorus Watermeetavond  

  *) Niet definitief gepland.

  Kalender

  16 april: Bijeenkomst met visbeurs KFN Maarn

  Op zaterdag 16 april organiseert Killi Fish Nederland een ledenbijeenkomst met lezing, loterij en visbeurs in de "Twee Marken" aan het Trompplein 5 te Maarn. Aanvang 13 uur. Meer informatie op www.killifishnederland.nl.

  17 april: Terraria Houten (Utrecht)

  Op zondag 17 april organiseert TER "Nederlands grootste terrariumevenement" in het Expo Center aan de Meidoornkade 24 te Houten (Utrecht). Open van 10 tot 16 uur, toegang € 10,–, kinderen tot 12 jaar en 65+ € 6,–, kinderen tot 5 jaar gratis. Meer informatie op www.vhm-events.com.

  23 en 24 april: Interkoi en Aquaristiek Kalkar (D)

  Op zaterdag 23 en zondag 24 april organiseert Interkoi een beurs met het Europees Koikampioenschap, Betta kampioenschap, Aquaristiek, Bonsai en nog veel meer in Wunderland Kalkar aan de Griether Strasse 110-120 te Kalkar (Duitsland). Meer informatie op www.interkoi.de.

  30 april: Opendeurdag Betta Buggenhout (B)

  Op zaterdag 30 april organiseert Betta Buggenhout hun jaarlijkse opendeurdag, "met massa's vissen en planten voor vijver en aquarium; met gratis pannenkoeken en koffie voor alle bezoekers (van 14 tot 17 uur)," in en rond hun lokaal aan de Handelsstraat 75 te Londerzeel (Malderen, België). Open van 14 tot 19 uur. Meer informatie op www.betta.be.

  30 april: Waterplantendag Zajac Duisburg (D)

  Op zaterdag 30 april organiseert Zoo Zajac een waterplantendag met lezingen, workshops en aanbiedingen in hun zaak aan de Konrad-Adenauer-ring 6 te Duisburg (Duitsland). Open van 9 tot 20 uur, toegang gratis. Meer informatie op website zajac.de.

  1 mei: Terrariumbeurs Hannover (D)

  Op zondag 1 mei organiseert Terrariumbeurs Hannover een terrariumbeurs in de Glashalle van het Hannover Congres Centrum aan de Theodor-Neuss-Platz 1-3 te Hannover (Duitsland) Open van 10 tot 16 uur, toegang € 7,–, kinderen van 3 tot 14 jaar € 3,–. Meer informatie op www.terrarienboerse-hannover.de.

  5 t/m 8 mei: 2e Internationaal Aquarium Treffen Hasselt (B)

  Van donderdag 5 tot en met zondag 8 mei organiseren De Discusvrienden en Tanichthys Hasselt in samenwerking met GuppyClub.be het tweede Internationaal Aquarium Treffen met het tiende Discuskampioenschap, een vivarium show en de Europese Guppy doorgang in Ontmoetingscentrum Rapertingen aan de Luikersteenweg 395 te Hasselt (België). Open van 10 tot 22 uur, op zondag tot 17 uur. Toegang € 5,–, kinderen tot 12 jaar gratis. € 2,– korting voor BBAT- en NBAT-leden. Meer informatie op www.discusvrienden.com en www.tanichthys.be.

  6 t/m 8 mei: Animal Event Hilvarenbeek

  Van vrijdag 6 tot en met zondag 8 mei vindt Nederlands grootste dierenevenement Animal Event plaats in Event Center Beekse Bergen aan de Beekse Bergen 1 te te Hilvarenbeek, met voor jong en oud van alles te doen op dierengebied. Open van 10 tot 17 uur, toegang € 15,50, kinderen tot 12 jaar € 13,–, kinderen tot 3 jaar gratis. Parkeren € 5,–. Online kaartjes kopen met € 1,50 per kaartje korting kan op de site www.animal-event.info, waarop ook veel meer informatie te vinden is over alle activiteiten. Honden zijn ook van harte welkom en je kunt met je hond deelnemen aan diverse workshops.

  7 mei: Labyrintvissendag Zajac Duisburg (D)

  Op zaterdag 7 mei organiseert Zoo Zajac een labyrintvissendag en bettatentoonstelling in hun zaak aan de Konrad-Adenauer-ring 6 te Duisburg (Duitsland). Open van 9 tot 20 uur, toegang gratis. Meer informatie volgt op website zajac.de.

  8 mei: Terraria Gent (B)

  Op zondag 8 mei organiseert TER een terrariumbeurs aan de Van Rysselberghedreef 2 in het Citadelpark B te Gent (België). Open van 11 tot 16 uur, toegang € 6,–, kinderen tot 5 jaar gratis. Meer informatie op www.vhm-events.com.

  21 mei: Bijeenkomst Poecilia Maarn

  Op zaterdag 21 mei organiseert Poecilia een ledenbijeenkomst in de "Twee Marken" aan het Trompplein 5 te Maarn. Aanvang 12u30. Meer informatie op de website www.poecilia.nl.

  29 mei: Ruilbeurs Blauwe Alg Kessel (B)

  Op zondag 29 mei organiseert Blauwe Alg hun jaarlijkse aquarium- en vijverruilbeurs in gemeenschapscentrum "'t Dorp" aan de Berlaarsesteenweg 4 te Kessel (België). Open van 10 tot 15 uur, toegang gratis. Meer info op website www.blauwealg.be.

  29 mei: Internationale aquariumbeurs Belgrade (B)

  Op zondag 29 mei organiseert de InterClubs Aquariophilie et Ichtyologie Francophone de tiende Grote Aquariumbeurs in zaal André Guisset aan de Rue do Bia Bouquet 2 te Belgrade (Namen – België). Open van 10 tot 15 uur, toegang € 3,–. Meer informatie op de (franstalige) website: www.icaif.be.

  4 en 5 juni: Aquariumtentoonstelling Berendrecht (B)

  Op zaterdag 4 en zondag 5 juni organiseren de Antwerpse aquariumverenigingen de tentoonstelling "Antwerpen onder water" van de AFBBAT verenigingen, in de "Bomenbank van de stand Antwerpen" aan de Antwerpsebaan 110 te Berendrecht (België). Open van 10 tot 18 uur.

  4 en 5 juni: Open Tuin- en Vijverweekend Berendrecht (B)

  Op zaterdag 4 en zondag 5 juni organiseren de Antwerpse aquariumverenigingen een open tuin- en vijverweekend in Berendrecht, Zandvliet en Lillo vanuit de "Bomenbank van de stand Antwerpen" aan de Antwerpsebaan 110 te Berendrecht (België). Open van 10 tot 18 uur, meer informatie op www.opentuinenvijverweekend.be

  5 juni: Terraria Houten (Utrecht)

  Op zondag 5 juni organiseert TER "Nederlands grootste terrariumevenement" in het Expo Center aan de Meidoornkade 24 te Houten (Utrecht). Open van 10 tot 16 uur, toegang € 10,–, kinderen tot 12 jaar en 65+ € 6,–, kinderen tot 5 jaar gratis. Meer informatie op www.vhm-events.com.

  5 juni: Houtlandse ruilbeurs Torhout (B)

  Op zondag 5 juni organiseert Skalaar Torhout de achttiende Houtlandse aquarium, terrarium en vijver ruilbeurs in zaal "Sparrenhove" aan de Herderstraat 3 te Torhout (België). Open van 9u30 tot 16 uur, gratis toegang. Info: www.skalaar.be.

  18 juni: Bijeenkomst met visbeurs KFN Maarn

  Op zaterdag 18 juni organiseert Killi Fish Nederland een ledenbijeenkomst met lezing, loterij en visbeurs in de "Twee Marken" aan het Trompplein 5 te Maarn. Aanvang 13 uur. Meer informatie op www.killifishnederland.nl.

  25 juni: Betta topdag met beurs Malderen (B)

  Op zaterdag 25 juni organiseert Betta een grote openluchtbeurs in en rond hun lokaal aan de Handelsstraat 75 te Malderen (België). Open vanaf 14 uur, barbecue open vanaf 17 uur, toegang gratis Meer informatie op www.betta.be.

  3 juli: 27e LimBeurs Houthalen-Helchteren (B)

  Op zondag 3 juli organiseert de federatie van aquarium- en terrariumklubs uit Limburg van de BBAT de 27e LimBeurs in instituut Don Bosco aan de Don Boscostraat 6 te Houthalen-Helchteren (België). Meer informatie op website www.limbeurs.be.

  Verenigingsinformatie

  Opgericht 1927 Beschermheer drs. F. Philips jr. April 2016

  Aangesloten bij de N.B.A.T.

  Voorzitter
  Ferdie Gosselink
  Baarsstraat 2
  5615 RG Eindhoven
  06 - 2486 5247
  Secretaris
  Eric van de Meerakker
  Groningenlaan 3
  5691 KH Son
  0499 - 329 126
  Penningmeester
  Els van Houten
  Amerikalaan 87
  5691 KC Son
  0499 - 490 083
  Algemeen bestuurslid
  Gerard Swemmers
  Poeijersstraat 35A
  5642 GA Eindhoven
  040 - 2810 792
  Algemeen bestuurslid
  Marc Hennequin
  Steenstraat 62
  5612 PG Eindhoven
  06 - 1702 3065
   
  Ledenadministratie
  Els van Houten
  Amerikalaan 87
  5691 KC Son
  0499 - 490 083
   
  Redactieadres
   
  Groningenlaan 3
  5691 KH Son
  06 - 2486 5247
  Redactie
   
   
  Ferdie Gosselink
  Eric v/d Meerakker
  Gerard Swemmers
   
   
  Erelid Joop Brokke ✝  
  Lid van verdienste Gerard Vermeulen  
   
  Website / Email
  www.vivarium.club

  Contributie

  De Vivariumcontributie bedraagt € 30,– per jaar. Jeugdleden tot 16 jaar betalen € 17,00 per jaar. Het lidmaatschap als huisgenootlid is gratis. De contributies voor de bonden/tijdschriften bedragen:
  N.B.A.T. alleen ledenpas € 16,– per jaar,
  N.B.A.T. met Het Aquarium € 36,– per jaar.
  Jeugdleden krijgen € 8,– korting op het lidmaatschap van de NBAT. Af- en aanmelden voor Het Aquarium dient te gebeuren via de Vivarium ledenadministratie.

  Het inschrijfgeld à € 5,– en de contributie zijn te voldoen op gironummer NL74 INGB 000 1113703 t.n.v. "Penningmeester Vivarium." Opzeggen van het lidmaatschap kan uitsluitend twee maanden tevoren en schriftelijk geschieden bij de ledenadministratie.
  Overname van kopij is toegestaan mits voorzien van auteur èn bronvermelding,
  tenzij anders vermeld.


  Alle ingezonden kopij is voor verantwoording van de auteurs.
  Heevis HEEVIS
  Schootsestraat 138
  5616 RH Eindhoven
  040 - 2510677
  U koopt toch ook
  bij onze

  Aquariumcentrum Helmond Aquariumcentrum Helmond
  Jan v.d. Spekstraat 29
  5701 BW Helmond
  0492 - 534387
  Chrisgarnalenshop Chrisgarnalenshop
  Lau Mazirellaan 259
  2525 ZM Den Haag
  06 - 55855252
  Aquabeek Aquabeek
  Sint Magdalenaweg 6
  5423 XK Handel
  0492 - 325366
  Hier had uw

  kunnen staan!
  Aquarium Coenen Aquarium Coenen
  Kon. Julianaweg 21
  5684 VA Best
  0499 - 395000
  ©2006–2022 Vivarium en auteurs. All rights reserved.