VIVARIUM
EINDHOVEN
Vivarium Logo 150x90

VIVARIUM NIEUWSBRIEF

Inhoud september 2016

 • Aankondigingen
 • Agenda
 • District
 • Kalender
 • Verenigingsinformatie
 • Aankondigingen

  Bijeenkomst 13 september: Eigen avond

  Beste leden,

  Helaas heeft de spreker voor deze bijeenkomst moeten afzeggen, maar geen nood, we hebben met hem afgesproken dat hij op dinsdag 13 december alsnog komt vertellen over LED-verlichting boven het aquarium.

  Daarom zal onze bijeenkomst op dinsdag 13 september een "eigen avond" zijn, waarom alle ruimte is voor vragen, discussies, internet en film/video.

  We hopen iedereen ook in dit gewijzigde programma genoeg interessants te kunnen bieden en u te mogen verwelkomen op deze avond.

  Het adres: zaal "Kraaihei" van "Kadans" aan de St. Jozefstraat 1 te Best.

  Aanvang van de avond 20.15 uur.

  Namens de activiteitencommissie,
  Marc Hennequin.

  Uitstapje Zoo Zajac 17 september

  Aan alle Leden,

  Zoals jullie weten doen wij er alles aan om een uitstapje te regelen op het gebied van aquarium (planten en verlichting), reptielen en alles wat er zoal bij onze hobby komt kijken.

  Op 17 september gaan we naar Zoo Zajac in Duisburg.
  Het aquariumgedeelte alleen al bestaat uit wel duizend aquaria met allemaal verschillende vissen uit allerlei werelddelen. Hier zit voor iedereen wel iets bij. Bovendien is er een keur van wel vijftig soorten planten te koop, zowel in Duitsland gekweekte als import.
  Voor de liefhebbers van zeeaquaria, koraalsoorten en lagere dieren staan wel honderd aquaria te kijk. Ook kun je hier achter de schermen kijken naar de techniek door doorzichtige panelen.

  Terrariumliefhebbers komen ook niets te kort want er is van alles te zien en uiteraard ook te koop.
  Er is ook van alles te zien over kleine huisdieren.
  Bovendien is er een grote hoeveelheid onderdelen voor het inrichten aanwezig.

  Meer weten? Kijk maar eens op de site van Zoo Zajac (dit is wel in het Duits): www.zajac.de. Dit is een complete DAGTRIP en wij denken dat een dag nog te kort is om alles te zien.
  Wij hopen dat er meer dan twee aanmeldingen komen...

  Belangstelling?
  Meld je aan bij Gerard Swemmers, bij voorkeur via mail: Of per telefoon 040 - 2810 792 / 06 - 2803 5034.

  Namens het bestuur,
  Gerard Swemmers.

  Aankondiging huiskameravond 19 september

  Op maandag 19 september vindt er weer een huiskameravond plaats, deze zal dit keer bij Marc Hennequin gehouden worden.

  Marc is sinds een aantal maanden omgeschakeld naar een Tanganyika-aquarium en hij heeft gedurende deze maanden het aquarium geleidelijk opgebouwd.

  Er is maar beperkt plek (zes personen). Op geven kan bij of

  Namens de activiteitencommissie,
  Marc Hennequin.

  Vooraankondiging excursie Oceanium Blijdorp

  Beste leden,

  Ik ben weer bezig een uitstapje te organiseren.
  Ditmaal willen we een kijkje achter de schermen van het aquarium in Blijdorp.
  Hiervoor zou ik graag horen wie belangstelling heeft om mee te gaan.

  Opgeven kan bij mij, of

  Namens het bestuur,
  Marc Hennequin.

  Aankondiging Water Gala 2016

  Van onze zustervereniging Daphnia ontvingen we bijgaande flyer over het Water Gala 2016 dat dit jaar plaatsvindt op 24 en 25 september in de Beursfabriek te Nieuwegein, zie ook onze kalender:

  Flyer Water Gala 2016

  Agenda

  Vivarium heeft op de tweede dinsdag van elke maand een ledenavond, behalve in de vakantiemaanden juli en augustus. We zijn te vinden in zaal Kraaihei van buurthuis Kadans van Welzijn Best Oirschot aan de Sint Jozefstraat 1, 5684 TS Best (buslijn 144). We beginnen om 20:15 uur.

  De agenda ziet er voor 2016 als volgt uit:

  Datum Activiteit Locatie
  di  13 sep Eigen avond Kadans
  za 17 sep Excursie Zoo Zajac Duisburg (D)
  ma 19 sep Huiskameravond Marc Hennequin Steenstraat 62
  Eindhoven
  di  11 okt Peter van Oranje: juweeltjes uit Azië Kadans
  di    8 nov Piet van Amelsvoort: vissen kweken Kadans
  di  13 dec Jos van Heeswijk: LED-verlichting Kadans

  *) Niet definitief gepland. Er kan dus nog wat aan de inhoud veranderen.
  N.B. De data van de dinsdagavonden staan wel vast, dus er is dan zeker een bijeenkomst!

  Naast deze activiteiten wordt er nog aan enkele andere bijzondere activiteiten gedacht. Zodra er een datum bekend is, zal de activiteit worden toegevoegd.

  District

  Het programma van de verenigingen van het NBAT district Brabant ziet er, voor zover bekend, voor de komende maanden als volgt uit:

  Datum Vereniging Activiteit Door
  ma   5 sep De Siervis Bezoek Aquabeek  
  ma 12 sep * Daphnia Het wel en wee van aquariumplanten Abel Hoeve
  ma 12 sep MRC Breda Voordracht Rob van Erkel
  di   13 sep Vivarium Eigen avond  
  do  15 sep Ons Genoegen Visziekten voorkomen  
  di   20 sep De Kempvis Killi's een wereld apart Theo Verhey
  ma 26 sep Xiphophorus Lezing zeewater Nick Grosfeld
  ma   3 okt De Siervis Killivissen  
  ma 10 okt * Daphnia Geschiedenis van een oever-aquaterrarium Dick Poelemeijer
  ma 10 okt MRC Breda Clubavond nog onbekend
  di   11 okt Vivarium wordt nog bekendgemaakt  
  di   18 okt De Kempvis Nog niet bekend!  
  do  20 okt Ons Genoegen Wat is een L-nummer  
  ma 31 okt Xiphophorus Lezing nader te bepalen  

  *) Niet definitief gepland.

  Kalender

  10 september: DKG bijeenkomst Neuss (D)

  Op zaterdag 10 september organiseert de regiogroep West van de Deutsche Killifisch Gemeinschaft de een bijeenkomst in Brauereiausschank Frankenheim aan de Bahnhofstrasse 50 te Neuss/Holzheim (Duitsland). Aanvang 15 uur. Meer informatie op website www.killi.org

  17 t/m 19 september: Aqua-show 2015 Hoboken (B)

  Van zaterdag 17 tot en met maandag 19 september organiseert Gracilis Hoboken de jaarlijkse aquarium- en vivariumtentoonstelling in de tuin van het clublokaal aan de kioskplaats 7 te Hoboken (België). Gratis entree van 9 tot 18 uur. Meer informatie op www.gracilis.info.

  18 september: Terraria Houten (Utrecht)

  Op zondag 18 september organiseert TER "Nederlands grootste terrariumevenement" in het Expo Center aan de Meidoornkade 24 te Houten (Utrecht). Open van 10 tot 16 uur, toegang € 10,–, kinderen tot 12 jaar en 65+ € 6,–, kinderen tot 5 jaar gratis. Meer informatie op www.vhm-events.com.

  24 en 25 september: Het Water Gala 2016 Nieuwegein

  Op zaterdag 24 en zondag 25 september organiseren Aquavaria en Koi2000 het Watergala 2016 in de "Beursfabriek" aan de Symfonielaan 1 te Nieuwegein, een tweedaagse beurs met het wereldkampioenschap discusvissen van de Discus Club Holland en een Internationale Koi wedstrijd. Open van 10 tot 17 uur, entree € 11,–, kinderen tot en met 11 jaar gratis. Gratis parkeren.

  25 september: Naturaria fair 2015 Antwerpen (B)

  Op zondag 25 september organiseren Terra en Aquatom alweer de veertiende Naturaria fair in het bouwcentrum van de Antwerp Expo aan de J. v. Rijswijcklaan 191 te Antwerpen (België). Open van 10 tot 16 uur, toegang € 9,–. Info: www.naturaria-fair.be.

  25 september: Aquariumbeurs Luik (B)

  Op zondag 25 september organiseert Le Cardinal een aquarium ruilbeurs in zaal "Aux Tilleuls" aan de Rue de Jemeppe 40 Te Loncin (België). Open van 10 tot 15 uur, toegang € 3,– met een gratis drankje. Meer informatie via website www.le-cardinal.info.

  7 en 8 oktober: Discusdagen Duisburg (D)

  Op vrijdag 7 en zaterdag 8 oktober organiseert Zoo Zajac discusdagen met lezingen en productpresentaties in hun zaak aan de Konrad-Adenauer-ring 6 te Duisburg (Duitsland). Gedetailleerde informatie is te vinden op de website zajac.de.

  9 oktober: Ruilbeurs Brugge (B)

  Op zondag 9 oktober organiseren de Brugse Aquariumvrienden hun vijftiende ruilbeurs in cultureel centrum "Valkenburg" aan de Legeweg 83 te Sint Andries (België). Geopend vanaf 10 uur.

  15 en 16 oktober: Aquarium- en terrariumtentoonstelling Kontich (B)

  Op zaterdag 15 en zondag 16 oktober organiseert De Minor Rupel-Vaartland met medewerking van de Fak-verenigingen (Aarschotse Aquariumvrienden, Betta Buggenhout, Mechelse Aquarium Klub, Siervis Leuven) ter gelegenheid van de Schelle Jaarmarkt haar 35e Tropenweelde, een aquarium- en terrariumtentoonstelling in het R&S tuincenter aan de Provincale Steenweg 31 te Schelle (België). Open op zaterdag van 9 tot 22 uur, op zondag van 10 tot 18 uur.

  15 oktober: Bijeenkomst met visbeurs KFN Maarn

  Op zaterdag 15 oktober organiseert Killi Fish Nederland een ledenbijeenkomst met lezing, loterij en visbeurs in de "Twee Marken" aan het Trompplein 5 te Maarn. Aanvang 13 uur. Meer informatie op www.killifishnederland.nl.

  16 oktober: Beurs Chatelineau (B)

  Op zondag 16 oktober organiseert Pristella een beurs van vissen, planten, voer en materiaal in de grote zaal van het Sportcentrum van Châtelet aan Place Wilson 15 te Chatelineau (België). Open van 10 tot 15 uur, toegang gratis. Meer informatie via website www.pristella.be.

  23 oktober: Terraria Zwolle

  Op zondag 23 oktober organiseert TER een terrariumbeurs in de IJsselhallen aan de Rieteweg 4 te Zwolle. Open van 11 tot 16 uur, toegang € 6,–, kinderen tot 5 jaar gratis. Meer informatie op www.vhm-events.com.

  5 november: Dwergcichlidendag Zajac Duisburg (D)

  Op zaterdag 5 november organiseert Zoo Zajac in samenwerking met de DCG-Niederrhein een dwergcichlidendag met lezingen in hun zaak aan de Konrad-Adenauer-ring 6 te Duisburg (Duitsland). Open van 9 tot 20 uur, toegang gratis. Meer informatie op website zajac.de.

  6 november: Terraria Gent (B)

  Op zondag 6 november organiseert TER een terrariumbeurs aan de Van Rysselberghedreef 2 in het Citadelpark B te Gent (België). Open van 11 tot 16 uur, toegang € 6,–, kinderen tot 5 jaar gratis. Meer informatie op www.vhm-events.com.

  10 t/m 13 november: Aquariumshow Olmen-Balen (B)

  Van donderdag 10 tot en met zondag 13 november organiseren aquariumclub Zilverhaai Beringen en de Olmense Zoo de aquariumshow "Olmense Zoo Onderwater" in de Olmense Zoo aan de Bukenberg 45 te Olmen-Balen (België). De aquariumshow is open via een aparte ingang van 10 tot 20 uur, toegang € 6,–, toegang voor de zoo en de aquariumshow samen € 12,50, de Zoo is open van 10 tot 16 uur. Meer informatie op www.zilverhaai.be en www.olmensezoo.be.

  13 november: Dag van de Kweekcentrale Leuven (B)

  Op zondag 13 november organiseert De Siervis Leuven alweer de 23e "Dag van de Kweekcentrale," de grote hobbybeurs in hun lokaal aan de Kolonel Begaultlaan 15 te Wilsele-Leuven (België). "Zoals steeds kan je ook nu weer kiezen uit een ruim aanbod aan vissen, planten en aquariummateriaal, U aangeboden door bekende standhouders uit binnen- en buitenland." Open van 10 tot 16 uur, toegang gratis. Meer informatie op website www.desiervis.be.

  19 november: Bijeenkomst Poecilia Maarn

  Op zaterdag 19 november organiseert Poecilia een ledenbijeenkomst in de "Twee Marken" aan het Trompplein 5 te Maarn. Aanvang 12u30. Meer informatie op de website www.poecilia.nl.

  19 en 20 november: Vivarium 2016 Nieuwegein

  Op zaterdag 19 en zondag 20 november vindt de achtste editie plaats van de Vivarium beurs, ook nu in de "Beursfabriek" aan de Symfonielaan 1 te Nieuwegein. Meer informatie is te vinden op website www.vivariumbeurs.nl.

  27 november: Reptielen- en amfibieënbeurs Lebbeke (B)

  Op zondag 27 november organiseert de Vlaamse Terrariumvereniging een reptielen- en amfibieënbeurs in zaal "Ons Huis" aan de Leo Duboisstraat 25 te Lebbeke (België). Open van 10u tot 16u30, toegang € 3, –. Meer informatie via website www.vlaamse-terariumvereniging.be.

  3 december: Ongewerveldendag Zajac Duisburg (D)

  Op zaterdag 3 december organiseert Zoo Zajac een ongewerveldendag met lezingen, produktpresentaties en een grote garnalententoonstelling in hun zaak aan de Konrad-Adenauer-ring 6 te Duisburg (Duitsland). Open van 9 tot 20 uur, toegang gratis. Meer informatie volgt op website zajac.de.

  4 december: Terraria Houten (Utrecht)

  Op zondag 4 december organiseert TER "Nederlands grootste terrariumevenement" in het Euretco Expo center aan de Meidoornkade 24 te Houten (Utrecht). Open van 10 tot 16 uur, toegang € 10,–, kinderen tot 12 jaar en 65+ € 6,–, kinderen tot 5 jaar gratis. Meer informatie op www.vhm-events.com.

  17 december: Bijeenkomst met visbeurs KFN Maarn

  Op zaterdag 17 december organiseert Killi Fish Nederland een ledenbijeenkomst met lezing, loterij en visbeurs in de "Twee Marken" aan het Trompplein 5 te Maarn. Aanvang 13 uur. Meer informatie op www.killifishnederland.nl.

  Verenigingsinformatie

  Opgericht 1927 Beschermheer drs. F. Philips jr. September 2016

  Aangesloten bij de N.B.A.T.

  Voorzitter
  Ferdie Gosselink
  Baarsstraat 2
  5615 RG Eindhoven
  06 - 2486 5247
  Secretaris
  Eric van de Meerakker
  Groningenlaan 3
  5691 KH Son
  0499 - 329 126
  Penningmeester
  Els van Houten
  Amerikalaan 87
  5691 KC Son
  0499 - 490 083
  Algemeen bestuurslid
  Gerard Swemmers
  Poeijersstraat 35A
  5642 GA Eindhoven
  040 - 2810 792
  Algemeen bestuurslid
  Marc Hennequin
  Steenstraat 62
  5612 PG Eindhoven
  06 - 1702 3065
   
  Ledenadministratie
  Els van Houten
  Amerikalaan 87
  5691 KC Son
  0499 - 490 083
   
  Redactieadres
   
  Groningenlaan 3
  5691 KH Son
  06 - 2486 5247
  Redactie
   
   
  Ferdie Gosselink
  Eric v/d Meerakker
  Gerard Swemmers
   
   
  Erelid Joop Brokke ✝  
  Lid van verdienste Gerard Vermeulen  
   
  Website / Email
  www.vivarium.club

  Contributie

  De Vivariumcontributie bedraagt € 30,– per jaar. Jeugdleden tot 16 jaar betalen € 17,00 per jaar. Het lidmaatschap als huisgenootlid is gratis. De contributies voor de bonden/tijdschriften bedragen:
  N.B.A.T. alleen ledenpas € 16,– per jaar,
  N.B.A.T. met Het Aquarium € 36,– per jaar.
  Jeugdleden krijgen € 8,– korting op het lidmaatschap van de NBAT. Af- en aanmelden voor Het Aquarium dient te gebeuren via de Vivarium ledenadministratie.

  Het inschrijfgeld à € 5,– en de contributie zijn te voldoen op gironummer NL74 INGB 000 1113703 t.n.v. "Penningmeester Vivarium." Opzeggen van het lidmaatschap kan uitsluitend twee maanden tevoren en schriftelijk geschieden bij de ledenadministratie.
  Overname van kopij is toegestaan mits voorzien van auteur èn bronvermelding,
  tenzij anders vermeld.


  Alle ingezonden kopij is voor verantwoording van de auteurs.
  Heevis HEEVIS
  Schootsestraat 138
  5616 RH Eindhoven
  040 - 2510677
  U koopt toch ook
  bij onze

  Aquariumcentrum Helmond Aquariumcentrum Helmond
  Jan v.d. Spekstraat 29
  5701 BW Helmond
  0492 - 534387
  Chrisgarnalenshop Chrisgarnalenshop
  Lau Mazirellaan 259
  2525 ZM Den Haag
  06 - 55855252
  Aquabeek Aquabeek
  Sint Magdalenaweg 6
  5423 XK Handel
  0492 - 325366
  Hier had uw

  kunnen staan!
  Aquarium Coenen Aquarium Coenen
  Kon. Julianaweg 21
  5684 VA Best
  0499 - 395000
  ©2006–2022 Vivarium en auteurs. All rights reserved.