VIVARIUM
EINDHOVEN
Vivarium Logo 150x90

VIVARIUM NIEUWSBRIEF

Inhoud oktober 2016

 • Aankondigingen
 • Agenda
 • District
 • Kalender
 • Verenigingsinformatie
 • Aankondigingen

  Bijeenkomst 11 oktober: Peter Oranje "Juweeltjes uit Azië"

  Op onze verenigingsavond van 11 oktober hebben we het genoegen de heer Oranje uit Hoogerheide te verwelkomen. Hij geeft voor ons een lezing waarover hij alvast iets aan ons heeft laten weten, namelijk:

  Azië is het grootste werelddeel op aarde. Aan de westkant grenst het aan Europa en Afrika, in het noorden aan de Noordelijke IJszee, in het oosten en zuidoosten aan de Grote Oceaan en in het zuiden aan de Indische Oceaan. Het continent telde in 2006 circa 3,97 miljard inwoners. Dit was 61% van de totale bevolking op aarde.

  Dit werelddeel bestaat uit talloze rivieren en eilandjes. Tussen en onder het door de rivieren meegevoerde drijfhout en veel plantensoorten vindt men veel verschillende soorten aquariumvissen terug. Het rivierwater is doorgaans erg zuurstofrijk.

  Naast rivieren kent Azië ook andere wateren, zoals al dan niet dichtbegroeide wateren. Deze wateren bieden veel schuilplaatsen voor de daar levende vissen. Het water is doorgaans zacht met een lage pH waarde en bevat soms ook weinig zuurstof.

  "Juweeltjes uit Azië" is een lezing waarin we in een avondvullende PowerPoint presentatie, bestaande uit meer dan 130 foto's, veel aquariumvriendjes die uit Azië komen de revue laten passeren.

  We zullen per soort zien hoe ze gehouden moeten worden en welke eisen ze stellen aan watersamenstelling, voeding en inrichting. Ook zullen we ingaan op de soorten die we tegenwoordig helaas regelmatig zien maar die eigenlijk niet geschikt zijn voor het moderne aquarium.

  Uiteraard is er ook op deze avond weer ruimte voor discussie en het stellen van vragen.

  Tot zover hetgeen de heer Oranje ons alvast over de lezing liet weten.

  Wij denken dat deze lezing erg interessant zal zijn en de moeite waard om met grote getalen te komen en er zoals gewoonlijk een gezellige avond van te maken..
  Het adres: zaal Kraaihei van buurthuis Kadans aan de St. Jozefstraat 1 te Best.
  Aanvang van de avond 20.15 uur.

  Namens de activiteitencommissie,
  Ferdie Gosselink.

  Agenda

  Vivarium heeft op de tweede dinsdag van elke maand een ledenavond, behalve in de vakantiemaanden juli en augustus. We zijn te vinden in zaal Kraaihei van buurthuis Kadans van Welzijn Best Oirschot aan de Sint Jozefstraat 1, 5684 TS Best (buslijn 144). We beginnen om 20:15 uur.

  De agenda ziet er voor 2016 als volgt uit:

  Datum Activiteit Locatie
  di  11 okt Peter van Oranje: juweeltjes uit Azië Kadans
  di    8 nov Piet van Amelsvoort: vissen kweken Kadans
  di  13 dec Jos van Heeswijk: LED-verlichting Kadans

  *) Niet definitief gepland. Er kan dus nog wat aan de inhoud veranderen.
  N.B. De data van de dinsdagavonden staan wel vast, dus er is dan zeker een bijeenkomst!

  Naast deze activiteiten wordt er nog aan enkele andere bijzondere activiteiten gedacht. Zodra er een datum bekend is, zal de activiteit worden toegevoegd.

  District

  Het programma van de verenigingen van het NBAT district Brabant ziet er, voor zover bekend, voor de komende maanden als volgt uit:

  Datum Vereniging Activiteit Door
  ma   3 okt De Siervis Killivissen  
  ma 10 okt * Daphnia Geschiedenis van een oever-aquaterrarium Dick Poelemeijer
  ma 10 okt MRC Breda Clubavond nog onbekend
  di   11 okt Vivarium wordt nog bekendgemaakt  
  di   18 okt De Kempvis Nog niet bekend!  
  do  20 okt Ons Genoegen Wat is een L-nummer  
  ma 31 okt Xiphophorus Lezing nader te bepalen  
  ma   7 nov De Siervis Uitslag huiskeuring  
  di     8 nov Vivarium wordt nog bekendgemaakt  
  ma 14 nov * Daphnia Lezing  
  ma 14 nov MRC Breda Uitslag huiskeuring  
  di   15 nov De Kempvis Praktische avond Piet van Amelsvoort
  do  17 nov * Ons Genoegen    
  za 28 nov Xiphophorus Jubileumavond Hans en Theo

  *) Niet definitief gepland.

  Kalender

  15 oktober: Bijeenkomst met visbeurs KFN Maarn

  Op zaterdag 15 oktober organiseert Killi Fish Nederland een ledenbijeenkomst met lezing, loterij en visbeurs in de "Twee Marken" aan het Trompplein 5 te Maarn. Aanvang 13 uur. Meer informatie op www.killifishnederland.nl.

  15 en 16 oktober: Aquarium- en terrariumtentoonstelling Schelle (B)

  Op zaterdag 15 en zondag 16 oktober organiseert De Minor Rupel-Vaartland met medewerking van de Fak-verenigingen (Aarschotse Aquariumvrienden, Betta Buggenhout, Mechelse Aquarium Klub, Siervis Leuven) ter gelegenheid van de Schelle Jaarmarkt haar 35e Tropenweelde, een aquarium- en terrariumtentoonstelling in het R&S tuincenter aan de Provincale Steenweg 31 te Schelle (België). Open op zaterdag van 9 tot 22 uur, op zondag van 10 tot 18 uur.

  16 oktober: Beurs Chatelineau (B)

  Op zondag 16 oktober organiseert Pristella een beurs van vissen, planten, voer en materiaal in de grote zaal van het Sportcentrum van Châtelet aan Place Wilson 15 te Chatelineau (België). Open van 10 tot 15 uur, toegang gratis. Meer informatie via website www.pristella.be.

  23 oktober: Terraria Zwolle

  Op zondag 23 oktober organiseert TER een terrariumbeurs in de IJsselhallen aan de Rieteweg 4 te Zwolle. Open van 11 tot 16 uur, toegang € 6,–, kinderen tot 5 jaar gratis. Meer informatie op www.vhm-events.com.

  5 november: Dwergcichlidendag Zajac Duisburg (D)

  Op zaterdag 5 november organiseert Zoo Zajac in samenwerking met de DCG-Niederrhein een dwergcichlidendag met lezingen in hun zaak aan de Konrad-Adenauer-ring 6 te Duisburg (Duitsland). Open van 9 tot 20 uur, toegang gratis. Meer informatie op website zajac.de.

  6 november: Terraria Gent (B)

  Op zondag 6 november organiseert TER een terrariumbeurs aan de Van Rysselberghedreef 2 in het Citadelpark B te Gent (België). Open van 11 tot 16 uur, toegang € 6,–, kinderen tot 5 jaar gratis. Meer informatie op www.vhm-events.com.

  10 t/m 13 november: Aquariumshow Olmen-Balen (B)

  Van donderdag 10 tot en met zondag 13 november organiseren aquariumclub Zilverhaai Beringen en de Olmense Zoo de aquariumshow "Olmense Zoo Onderwater" in de Olmense Zoo aan de Bukenberg 45 te Olmen-Balen (België). De aquariumshow is open via een aparte ingang van 10 tot 20 uur, toegang € 6,–, toegang voor de zoo en de aquariumshow samen € 12,50, de Zoo is open van 10 tot 16 uur. Meer informatie op www.zilverhaai.be en www.olmensezoo.be.

  12 november: Open Dag WAP Maarn

  Let op: datum gewijzigd van 19 naar 12 november!
  Op zaterdag 12 november organiseert de Werkgroep Aquatische Planten een open dag in de "Twee Marken" aan het Trompplein 5 te Maarn. Aanvang 11 uur, zaal open vanaf 10 uur. Meer informatie op www.waterplanten.org.

  13 november: Dag van de Kweekcentrale Leuven (B)

  Op zondag 13 november organiseert De Siervis Leuven alweer de 23e "Dag van de Kweekcentrale," de grote hobbybeurs in hun lokaal aan de Kolonel Begaultlaan 15 te Wilsele-Leuven (België). "Zoals steeds kan je ook nu weer kiezen uit een ruim aanbod aan vissen, planten en aquariummateriaal, U aangeboden door bekende standhouders uit binnen- en buitenland." Open van 10 tot 16 uur, toegang gratis. Meer informatie op website www.desiervis.be.

  19 november: Bijeenkomst Poecilia Maarn

  Op zaterdag 19 november organiseert Poecilia een ledenbijeenkomst in de "Twee Marken" aan het Trompplein 5 te Maarn. Aanvang 12u30. Meer informatie op de website www.poecilia.nl.

  19 en 20 november: Vivarium 2016 Nieuwegein

  Op zaterdag 19 en zondag 20 november vindt de achtste editie plaats van de Vivarium beurs, ook nu in de "Beursfabriek" aan de Symfonielaan 1 te Nieuwegein. Meer informatie is te vinden op website www.vivariumbeurs.nl.

  27 november: Reptielen- en amfibieënbeurs Lebbeke (B)

  Op zondag 27 november organiseert de Vlaamse Terrariumvereniging een reptielen- en amfibieënbeurs in zaal "Ons Huis" aan de Leo Duboisstraat 25 te Lebbeke (België). Open van 10u tot 16u30, toegang € 3, –. Meer informatie via website www.vlaamse-terariumvereniging.be.

  3 december: Ongewerveldendag Zajac Duisburg (D)

  Op zaterdag 3 december organiseert Zoo Zajac een ongewerveldendag met lezingen, produktpresentaties en een grote garnalententoonstelling in hun zaak aan de Konrad-Adenauer-ring 6 te Duisburg (Duitsland). Open van 9 tot 20 uur, toegang gratis. Meer informatie volgt op website zajac.de.

  4 december: Terraria Houten (Utrecht)

  Op zondag 4 december organiseert TER "Nederlands grootste terrariumevenement" in het Euretco Expo center aan de Meidoornkade 24 te Houten (Utrecht). Open van 10 tot 16 uur, toegang € 10,–, kinderen tot 12 jaar en 65+ € 6,–, kinderen tot 5 jaar gratis. Meer informatie op www.vhm-events.com.

  17 december: Bijeenkomst met visbeurs KFN Maarn

  Op zaterdag 17 december organiseert Killi Fish Nederland een ledenbijeenkomst met lezing, loterij en visbeurs in de "Twee Marken" aan het Trompplein 5 te Maarn. Aanvang 13 uur. Meer informatie op www.killifishnederland.nl.

  2017

  22 januari 2017: Siervis Aqua Terra Nieuwjaarsbeurs Oosterhout

  Op zondag 22 januari 2017 organiseert De Siervis de twaalfde Siervis Aquarium Nieuwjaarsbeurs in het Sint-Oelbert Gymnasium aan de Warandelaan 3 (ingang Paterserf 16) te Oosterhout (N.B.). Open van 11 tot 15 uur, entree € 2,–, kinderen tot 12 jaar gratis. Meer informatie op website www.desiervis.nl. Zie voor een routebeschrijving www.oelbert.nl/contact/

  Verenigingsinformatie

  Opgericht 1927 Beschermheer drs. F. Philips jr. September 2016

  Aangesloten bij de N.B.A.T.

  Voorzitter
  Ferdie Gosselink
  Baarsstraat 2
  5615 RG Eindhoven
  06 - 2486 5247
  Secretaris
  Eric van de Meerakker
  Groningenlaan 3
  5691 KH Son
  0499 - 329 126
  Penningmeester
  Els van Houten
  Amerikalaan 87
  5691 KC Son
  0499 - 490 083
  Algemeen bestuurslid
  Gerard Swemmers
  Poeijersstraat 35A
  5642 GA Eindhoven
  040 - 2810 792
  Algemeen bestuurslid
  Marc Hennequin
  Steenstraat 62
  5612 PG Eindhoven
  06 - 1702 3065
   
  Ledenadministratie
  Els van Houten
  Amerikalaan 87
  5691 KC Son
  0499 - 490 083
   
  Redactieadres
   
  Groningenlaan 3
  5691 KH Son
  06 - 2486 5247
  Redactie
   
   
  Ferdie Gosselink
  Eric v/d Meerakker
  Gerard Swemmers
   
   
  Erelid Joop Brokke ✝  
  Lid van verdienste Gerard Vermeulen  
   
  Website / Email
  www.vivarium.club

  Contributie

  De Vivariumcontributie bedraagt € 30,– per jaar. Jeugdleden tot 16 jaar betalen € 17,00 per jaar. Het lidmaatschap als huisgenootlid is gratis. De contributies voor de bonden/tijdschriften bedragen:
  N.B.A.T. alleen ledenpas € 16,– per jaar,
  N.B.A.T. met Het Aquarium € 36,– per jaar.
  Jeugdleden krijgen € 8,– korting op het lidmaatschap van de NBAT. Af- en aanmelden voor Het Aquarium dient te gebeuren via de Vivarium ledenadministratie.

  Het inschrijfgeld à € 5,– en de contributie zijn te voldoen op gironummer NL74 INGB 000 1113703 t.n.v. "Penningmeester Vivarium." Opzeggen van het lidmaatschap kan uitsluitend twee maanden tevoren en schriftelijk geschieden bij de ledenadministratie.
  Overname van kopij is toegestaan mits voorzien van auteur èn bronvermelding,
  tenzij anders vermeld.


  Alle ingezonden kopij is voor verantwoording van de auteurs.
  Heevis HEEVIS
  Schootsestraat 138
  5616 RH Eindhoven
  040 - 2510677
  U koopt toch ook
  bij onze

  Aquariumcentrum Helmond Aquariumcentrum Helmond
  Jan v.d. Spekstraat 29
  5701 BW Helmond
  0492 - 534387
  Chrisgarnalenshop Chrisgarnalenshop
  Lau Mazirellaan 259
  2525 ZM Den Haag
  06 - 55855252
  Aquabeek Aquabeek
  Sint Magdalenaweg 6
  5423 XK Handel
  0492 - 325366
  Hier had uw

  kunnen staan!
  Aquarium Coenen Aquarium Coenen
  Kon. Julianaweg 21
  5684 VA Best
  0499 - 395000
  ©2006–2022 Vivarium en auteurs. All rights reserved.