VIVARIUM
EINDHOVEN
Vivarium Logo 150x90

VIVARIUM NIEUWSBRIEF

Inhoud april 2017

 • Aankondigingen
 • Agenda
 • District
 • Kalender
 • Verenigingsinformatie
 • Aankondigingen

  Aankondiging bijeenkomst 11 april: Albert Sanderse: "Bijzonderheden in het aquarium"

  watertijger
  watertijger
  plantenstengel
  plantenstengel
  aquarium
  aquarium

  Deze avond staat in het teken van bijzonderheden in het aquarium. De spreker van deze avond is de heer Albert Sanderse. Hij heeft al zeventig jaar ervaring met aquariums, hij was vijf jaar toen hij zijn eerste aquarium kreeg. Daarnaast heeft hij al meer dan vijftig jaar ervaring in het geven van voordrachten.

  We kregen de volgende beschrijving van deze lezing:

  In deze lezing zijn héél veel schitterende dia's verwerkt. Er wordt ook door de microscoop gekeken naar de positieve en negatieven micro- en macro-organismen in het aquarium. Heeft u wel eens de scherpe kaken van een Watertijger uit de sloot gezien die we als klein diertje meescheppen als we waterluis scheppen? Deze worden ook vaak met planten en met het voerscheppen meegebracht in het aquarium. We zien ook wat bloedzuigers, karperluis, cyclops maar ook watervlooien in het aquarium teweeg brengen.

  Tevens wordt er over het licht boven het aquarium gesproken en over het nut van oppervlaktebeweging. Maar we kijken ook even IN de plant en naar de plantenstengel en de chlorofylkorrels en de cellen van de plant om te bepalen wat licht en warmte in de bak teweeg brengen.

  Naast dit alles kijken we ook naar schitterend ingerichte aquaria met mooie contrastrijke planten. Een plantenbestand van zeer donkerrood tot mooi lichtgroen.

  De lezing wordt gegeven met een moderne diaprojector en mooie achtergrondmuziek. De spreker zal vrij door de zaal lopen dus tussen de mensen, gedurende de lezing kunt u vragen stellen en de spreker zal deze zo goed mogelijk proberen te beantwoorden.

  Kortom een zeer leuke leerzame avond met misschien wel tips om uw bak opnieuw in te richten of hier en daar een verandering aan te brengen.

  Ik hoop jullie allen te mogen verwelkomen op deze avond. Iedereen is dus van harte welkom in zaal Kraaihei van De Kadans aan de St. Jozefstraat 1 in Best. De avond begint om kwart over acht.

  Namens de activiteitencommissie,
  Marc Hennequin.

  Agenda

  Vivarium heeft op de tweede dinsdag van elke maand een ledenavond, behalve in de vakantiemaanden juli en augustus. We zijn te vinden in zaal Kraaihei van buurthuis Kadans van Welzijn Best Oirschot aan de Sint Jozefstraat 1, 5684 TS Best (buslijn 3). We beginnen om 20:15 uur.

  De agenda ziet er voor 2017 als volgt uit:

  Datum Activiteit Locatie
  di  11 apr Albert Sanderse: "Bijzonderheden in het aquarium" Kadans
  di    9 mei Erik Prins: "Gifkikkers en de bouw van een klein paludarium" Kadans
  za 20 mei Excursie naar Zoo Zajac Duisburg
  di  13 juni Watermeetavond Kadans
  juli/aug
  zomervakantie
   
  di  12 sep Eigen avond * Kadans
  di  10 okt Peter Oranje: Red Sea duiktrip Kadans
  di  14 nov Wordt nog bekendgemaakt Kadans
  di  12 dec Wordt nog bekendgemaakt Kadans

  *) Niet definitief gepland. Er kan dus nog wat aan de inhoud veranderen.
  N.B. De data van de dinsdagavonden staan wel vast, dus er is dan zeker een bijeenkomst!

  Naast deze activiteiten wordt er nog aan enkele andere bijzondere activiteiten gedacht. Zodra er een datum bekend is, zal de activiteit worden toegevoegd.

  District

  Het programma van de verenigingen van het NBAT district Brabant ziet er, voor zover bekend, voor de komende maanden als volgt uit:

  Datum Vereniging Activiteit Door
  zo    2 apr Daphnia Boxtel Aquavaria voorjaarsbeurs  
  ma   3 apr De Siervis Doe-avond: Ledverlichting en epoxy achterwand  
  ma 10 apr MRC Breda Suriname Jan v.d. Heijden
  di   11 apr Vivarium Bijzonderheden in het aquarium Albert Sanderse
  di   18 apr De Kempvis Licht Theo Verheij
  do  20 apr Ons Genoegen Op zoek naar discusvissen Johan Egberts
  ma 24 apr Xiphophorus Libellen Robbert Zuijdam
  ma   8 mei De Siervis Suriname Jan & Margie v/d Heijden
  ma   8 mei MRC Breda nog niet bekend  
  di     9 mei Vivarium Gifkikkers en de bouw van een klein paludarium Eric Prins
  za  13 mei Daphnia Boxtel Gastheer v/d maand Autoschade Mosman
  di   16 mei De Kempvis Fotografie - keurwijzer John v.d. Berge
  do  18 mei Ons Genoegen Regenbogen vangen in Papualand Rob van Uvenhoven
  ma 29 mei Xiphophorus Watermeetavond  

  *) Niet definitief gepland.

  Kalender

  April

  15 april: Bijeenkomst met visbeurs KFN Maarn

  Op zaterdag 15 april organiseert Killi Fish Nederland een ledenbijeenkomst met lezing, loterij en visbeurs in de "Twee Marken" aan het Trompplein 5 te Maarn. Aanvang 13 uur. Meer informatie op www.killifishnederland.nl.

  16 april: Terraria Houten (Utrecht)

  Op zondag 16 april organiseert TER "Nederlands grootste terrariumevenement" in het Expo Center aan de Meidoornkade 24 te Houten (Utrecht). Open van 10 tot 16 uur, toegang € 10,–, kinderen tot 12 jaar en 65+ € 6,–, kinderen tot 5 jaar gratis. Meer informatie op www.vhm-events.com.

  22 april: aquarium- en orchideeënbeurs La Louvière (B)

  Op zaterdag 22 april mei organiseert aquariumvereniging Le Scalaire du Centre een aquarium- en orchideeënbeurs in het Provinciaal Atheneum aan de Boulevard du Tivoli 1 te La Louvière (België). Open van 10 tot 16 uur, toegang € 1,–.

  22 en 23 april: Interkoi en Aquaristiek Kalkar (D)

  Op zaterdag 22 en zondag 23 april organiseert Interkoi een beurs met het Europees Koikampioenschap, Betta kampioenschap, aquaristiek, Bonsai en nog veel meer in Wunderland Kalkar aan de Griether Strasse 110-120 te Kalkar (Duitsland). Meer informatie op www.interkoi.de.

  28 t/m 30 april: Animal Event Hilvarenbeek

  Van vrijdag 28 tot en met zondag 30 april vindt Nederlands grootste dierenevenement Animal Event plaats in Event Center Beekse Bergen aan de Beekse Bergen 1 te te Hilvarenbeek, met voor jong en oud van alles te doen op dierengebied. Open van 10 tot 17 uur, toegang € 16,50, kinderen tot 12 jaar € 14,–, kinderen tot 3 jaar gratis. Parkeren € 6,–. Online kaartjes kopen met € 1,50 per kaartje korting kan op de site www.animal-event.info, waarop ook veel meer informatie te vinden is over alle activiteiten. Honden zijn ook van harte welkom en je kunt met je hond deelnemen aan diverse workshops.

  29 april: Waterplantendag Zajac Duisburg (D)

  Op zaterdag 29 april organiseert Zoo Zajac een waterplantendag met lezingen, workshops en aanbiedingen in hun zaak aan de Konrad-Adenauer-ring 6 te Duisburg (Duitsland). Open van 9 tot 20 uur, toegang gratis. Meer informatie op website zajac.de.

  29 april: Opendeurdag Betta Buggenhout (B)

  Op zaterdag 29 april organiseert Betta Buggenhout hun jaarlijkse opendeurdag, "met massa's vissen en planten voor vijver en aquarium; met gratis pannenkoeken en koffie voor alle bezoekers (van 14 tot 17 uur)," in en rond hun lokaal aan de Handelsstraat 75 te Londerzeel (Malderen, België). Open van 14 tot 19 uur. Meer informatie op www.betta.be.

  30 april: Terrariumbeurs Hannover (D)

  Op zondag 30 april organiseert Terrariumbeurs Hannover een terrariumbeurs in de Glashalle van het Hannover Congres Centrum aan de Theodor-Neuss-Platz 1-3 te Hannover (Duitsland) Open van 10 tot 16 uur, toegang € 7,–, kinderen van 3 tot 14 jaar € 3,–. Meer informatie op www.terrarienboerse-hannover.de.

  Mei

  6 en 7 mei: International Guppy Challenge Diepenbeek (B)

  Op zaterdag 6 en zondag 7 mei organiseert de Guppyclub België een internationale guppyshow in hotel-restaurant De Ploeg aan de Steenweg 184 te Diepenbeek (België). Zondag vanaf 13u15 openbare veiling van de tentoongestelde guppy's. Meer informatie op guppyclub.be.

  6 mei: Labyrintvissendag Zajac Duisburg (D)

  Op zaterdag 6 mei organiseert Zoo Zajac een labyrintvissendag en bettatentoonstelling in hun zaak aan de Konrad-Adenauer-ring 6 te Duisburg (Duitsland). Open van 9 tot 20 uur, toegang gratis. Meer informatie volgt op website zajac.de.

  7 mei: Terraria Gent (B)

  Op zondag 7 mei organiseert TER een terrariumbeurs aan de Van Rysselberghedreef 2 in het Citadelpark B te Gent (België). Open van 11 tot 16 uur, toegang € 6,–, kinderen tot 5 jaar gratis. Meer informatie op www.vhm-events.com.

  14 mei: Ruilbeurs Blauwe Alg Kessel (B)

  Op zondag 14 mei organiseert Blauwe Alg hun jaarlijkse aquarium- en vijverruilbeurs in gemeenschapscentrum "'t Dorp" aan de Berlaarsesteenweg 4 te Kessel (België). Open van 10 tot 15 uur, toegang gratis. Meer info op website www.blauwealg.be.

  14 mei: Ruilbeurs Ans (B)

  Op zondag 14 mei organiseert Le Cardinal van Luik een aquarium- en vijverruilbeurs in zaal Henriette Brenu aan de Rue Gilles Magnée te Ans (België). Open van 10 tot 15 uur.

  20 mei: Bijeenkomst Poecilia Maarn

  Op zaterdag 20 mei organiseert Poecilia een ledenbijeenkomst in de "Twee Marken" aan het Trompplein 5 te Maarn. Aanvang 12u30. Meer informatie op de website www.poecilia.nl.

  21 mei: Reptilica Leiden

  Op zondag 21 mei organiseert Reptilica een terrariumbeurs in de Holiday Inn aan de Haagse Schouwweg 10 te Leiden. Open van 11 tot 16 uur, toegang € 5,– voor volwassenen, 65+ en kinderen tot 12 jaar € 3,50. Meer informatie op www.reptilica.nl.

  25 t/m 28 mei: Aquarium – Terrarium Show Lille (B)

  Van donderdag 25 tot em met zondag 28 mei organiseert Daphnia weer hun aquarium – terrarium show, nu met als thema "Landschap", in de Oude melkerij aan de Gierlebaan te Lille (België). Open op donderdag t/m zaterdag van 13 tot 22 uur, zondag van 13 tot 18 uur, toegang € 3,–, BBAT-leden € 2,–. Meer informatie op website www.daphnia.be.

  27 mei: Bijeenkomst NVC Odijk

  Op zondag 27 mei organiseert de Nederlandse Vereniging van Cichlidenliefhebbers een bijeenkomst met twee lezingen en een Visbeurs in Het Dorpshuis aan het Rijneiland 7 te Odijk. Meer informatie op www.nvcweb.nl

  Juni

  4 juni: Internationale aquariumbeurs Belgrade (B)

  Op zondag 4 juni organiseert de InterClubs Aquariophilie et Ichtyologie Francophone de elfde Grote Aquariumbeurs voor vissen, garnalen, planten en materiaal in zaal André Guisset aan de Place do Bia Bouquet 2 te Belgrade (Namen – België). Open van 10 tot 15 uur, toegang € 1,–. Meer informatie op de (franstalige) website: www.icaif.be.

  9 t/m 11 juni: IRG Jaarcongres Asperen

  Van vrijdag 9 tot en met zondag 11 juni organiseert dit jaar de Nederlandse afdeling van het Internationaal Regenboogvissen Gezelschap het jaarlijkse IRG-congres in hotel "De Schildkamp" aan de Leerdamseweg 44 te Asperen, met op zaterdagochtend van 10 tot 12 uur een grote visbeurs en op zaterdagmiddag en zondagochtend een aantal lezingen. Meer informatie volgt op www.irg-nederland.nl en www.irg-online.de.

  11 juni: Reptilica Roosendaal

  Op zondag 11 juni organiseert Reptilica een terrariumbeurs in het Metsj Point aan De Stok 12 te Roosendaal. Open van 11 tot 16 uur, toegang € 5,– voor volwassenen, 65+ en kinderen tot 12 jaar € 3,50. Meer informatie op www.reptilica.nl.

  11 juni: Houtlandse ruilbeurs Torhout (B)

  Op zondag 11 juni organiseert Skalaar Torhout de twintigste Houtlandse aquarium, terrarium en vijver ruilbeurs in zaal "Sparrenhove" aan de Herderstraat 3 te Torhout (België). Open van 9u30 tot 16 uur, gratis toegang. Info: www.skalaar.be.

  17 juni: Bijeenkomst met visbeurs KFN Maarn

  Op zaterdag 17 juni organiseert Killi Fish Nederland een ledenbijeenkomst met lezing, loterij en visbeurs in de "Twee Marken" aan het Trompplein 5 te Maarn. Aanvang 13 uur. Meer informatie op www.killifishnederland.nl.

  24 juni: Betta topdag met beurs Malderen (B)

  Op zaterdag 24 juni organiseert Betta een grote openluchtbeurs in en rond hun lokaal aan de Handelsstraat 75 te Malderen (België). Open vanaf 14 uur, barbecue open vanaf 17 uur, toegang gratis. Meer informatie op www.betta.be.

  25 juni: Terraria Houten (Utrecht)

  Op zondag 25 juni organiseert TER "Nederlands grootste terrariumevenement" in het Expo Center aan de Meidoornkade 24 te Houten (Utrecht). Open van 10 tot 16 uur, toegang € 10,–, kinderen tot 12 jaar en 65+ € 6,–, kinderen tot 5 jaar gratis. Meer informatie op www.vhm-events.com.

  Juli

  2 juli: LimBeurs 2017 GEANNULEERD

  Wegens grote renovatiewerken aan de gebouwen van Don Bosco zal er in 2017 geen LimBeurs kunnen doorgaan. De 28e editie van de Lim(burgse-ruil)Beurs zal plaatsvinden op de eerste zondag van juli in 2018. Meer informatie op website www.limbeurs.be.

  2 juli: Reptielenbeurs Dortmund (D)

  Op zondag 2 juli organiseert Reptilienboersen.de de 49e internationale terrariumbeurs in de Fredenbaumhalle 1 aan de Burgweg 16-22 2 te Dortmund (Duitsland). Reptielen, amfibieën, insecten, spinnen, slangen, schildpadden, kikkers, hagedissen, terraria, literatuur, planten, toebehoren, voedseldieren en nog veel meer. Open van 11 tot 15 uur, toegang € 6,–, kinderen tot 12 jaar € 2,–.

  Verenigingsinformatie

  opgericht 1927 beschermheer drs. F. Philips jr. april 2017

  aangesloten bij de N.B.A.T.

  Voorzitter
  Ferdie Gosselink
  Baarsstraat 2
  5615 RG Eindhoven
  06 - 2486 5247
  Secretaris
  Eric van de Meerakker
  Groningenlaan 3
  5691 KH Son
  0499 - 329 126
  Penningmeester
  Els van Houten
  Amerikalaan 87
  5691 KC Son
  0499 - 490 083
  Algemeen bestuurslid
  Gerard Swemmers
  Poeijersstraat 35A
  5642 GA Eindhoven
  040 - 2810 792
  Algemeen bestuurslid
  Marc Hennequin
  Steenstraat 62
  5612 PG Eindhoven
  06 - 1702 3065
   
  Ledenadministratie
  Els van Houten
  Amerikalaan 87
  5691 KC Son
  0499 - 490 083
   
  Redactieadres
   
  Groningenlaan 3
  5691 KH Son
  06 - 2486 5247
  Redactie
   
   
  Ferdie Gosselink
  Eric v/d Meerakker
  Gerard Swemmers
   
   
  Erelid Joop Brokke ✝  
  Lid van verdienste Gerard Vermeulen  
   
  Website / Email
  www.vivarium.club

  Contributie

  De Vivariumcontributie bedraagt € 30,– per jaar. Jeugdleden tot 16 jaar betalen € 17,00 per jaar. Het lidmaatschap als huisgenootlid is gratis. De contributies voor de bonden/tijdschriften bedragen:
  N.B.A.T. alleen ledenpas € 16,– per jaar,
  N.B.A.T. met Het Aquarium € 39,– per jaar.
  Jeugdleden krijgen € 8,– korting op het lidmaatschap van de NBAT. Af- en aanmelden voor Het Aquarium dient te gebeuren via de Vivarium ledenadministratie.

  Het inschrijfgeld à € 5,– en de contributie zijn te voldoen op gironummer NL24 RBRB 0939 7262 89 t.n.v. "Penningmeester Vivarium." Opzeggen van het lidmaatschap kan uitsluitend twee maanden tevoren en schriftelijk geschieden bij de ledenadministratie.
  Overname van kopij is toegestaan mits voorzien van auteur èn bronvermelding,
  tenzij anders vermeld.


  Alle ingezonden kopij is voor verantwoording van de auteurs.
  Heevis HEEVIS
  Schootsestraat 138
  5616 RH Eindhoven
  040 - 2510677
  U koopt toch ook
  bij onze

  Aquariumcentrum Helmond Aquariumcentrum Helmond
  Jan v.d. Spekstraat 29
  5701 BW Helmond
  0492 - 534387
  Chrisgarnalenshop Chrisgarnalenshop
  Lau Mazirellaan 259
  2525 ZM Den Haag
  06 - 55855252
  Aquabeek Aquabeek
  Sint Magdalenaweg 6
  5423 XK Handel
  0492 - 325366
  Hier had uw

  kunnen staan!
  Aquarium Coenen Aquarium Coenen
  Kon. Julianaweg 21
  5684 VA Best
  0499 - 395000
  ©2006–2022 Vivarium en auteurs. All rights reserved.