VIVARIUM
EINDHOVEN
Vivarium Logo 150x90

VIVARIUM NIEUWSBRIEF

Inhoud september 2017

 • Aankondigingen
 • Agenda
 • District
 • Kalender
 • Verenigingsinformatie
 • Aankondigingen

  Aankondiging bijeenkomst 12 september: eigen avond

  Op dinsdag 12 september a.s. vindt onze maandelijkse bijeenkomst plaats.
  We beginnen het nieuwe aquariumseizoen rustig, met een "eigen avond". Op deze avond is er gelegenheid voor een divers aantal activiteiten: bijpraten na de vakantie, discussie, films, watermetingen etc.

  Deze avond is ook bij uitstek een gelegenheid voor een kleine of grote eigen inbreng van de leden. Wult u graag iets bespreken? Heeft u vragen? Heeft u iets gezien of gelezen op Internet en wilt u daar wat meningen van andere leden over horen? Heeft u een film gemaakt van uw aquarium? Bent u iets tegengekomen op vakantie? Nu is er alle tijd voor!

  Mocht u een idee hebben voor een discussie of een vraag of anderszins, laat dit als het even kan tevoren weten aan het bestuur, dan kunnen we het onderwerp misschien voorbereiden.

  Ter herinnering nog even de beste manier om water voor een meting te vervoeren:
  U neemt een goed afsluitbare fles of pot van minimaal een halve liter. Deze spoelt u eerst uit met heet water. Vervolgens drie keer goed uitspoelen met het te meten aquariumwater.
  Tenslotte vult u de fles/pot tot de nok met het te meten water, zodat er geen lucht meer in zit. Lucht heeft namelijk invloed op het meetresultaat, wat natuurlijk niet de bedoeling is.

  Wij verwachten weer een heel gezellige avond waarop iedereen, óók belangstellende niet-leden, van harte welkom is.
  Het adres: zaal "Kraaihei" van "Kadans" aan de St. Jozefstraat 1 te Best.
  Aanvang van de avond 20.15 uur.

  Namens de activiteitencommissie,
  Eric van de Meerakker

  Agenda

  Vivarium heeft op de tweede dinsdag van elke maand een ledenavond, behalve in de vakantiemaanden juli en augustus. We zijn te vinden in zaal Kraaihei van buurthuis Kadans van Welzijn Best Oirschot aan de Sint Jozefstraat 1, 5684 TS Best (buslijn 3). We beginnen om 20:15 uur.

  De agenda ziet er voor 2017 als volgt uit:

  Datum Activiteit Locatie
  di  12 sep Eigen avond Kadans
  di  10 okt Peter Oranje: Red Sea duiktrip Kadans
  za 28 okt jubileumetentje Eindhoven
  di  14 nov Wordt nog bekendgemaakt Kadans
  di  12 dec Wordt nog bekendgemaakt Kadans

  *) Niet definitief gepland. Er kan dus nog wat aan de inhoud veranderen.
  N.B. De data van de dinsdagavonden staan wel vast, dus er is dan zeker een bijeenkomst!

  Naast deze activiteiten wordt er nog aan enkele andere bijzondere activiteiten gedacht. Zodra er een datum bekend is, zal de activiteit worden toegevoegd.

  District

  Het programma van de verenigingen van het NBAT district Brabant ziet er, voor zover bekend, voor de komende maanden als volgt uit:

  Datum Vereniging Activiteit Door
  ma   4 sep De Siervis Plantenlezing Erik Prins
  ma 11 sep Daphnia Boxtel Lezing gezelschapsaquarium George Hop
  ma 11 sep MRC Breda nog niet bekend  
  di   12 sep Vivarium Eigen avond  
  do  14 sep * Ons Genoegen    
  di   19 sep De Kempvis Discussieavond Vereniging
  ma 25 sep Xiphophorus discussieavond René Molmans
  ma   2 okt De Siervis Het maken van een lichtkap & bouw aquarium Paul Tas
  ma   9 okt MRC Breda nog niet bekend  
  ma   9 okt Daphnia Boxtel Kogelvissen/zeewaterlezing Wendy Geerts/
  George Hop
  di   10 okt Vivarium Red Sea duiktrip Peter Oranje
  di   17 okt De Kempvis Blauwoogvisjes Gilbert Maebe
  do  19 okt * Ons Genoegen    
  ma 30 okt Xiphophorus    

  *) Niet definitief gepland.

  Kalender

  September

  16 t/m 18 september: Aqua-show 2015 Hoboken (B)

  Van zaterdag 16 tot en met maandag 18 september organiseert Gracilis Hoboken de jaarlijkse aquarium- en vivariumtentoonstelling in het clublokaal aan de kioskplaats 7 te Hoboken (België). Gratis entree van 9 tot 18 uur. Meer informatie op www.gracilis.info.

  16 september: Bijeenkomst WAP Maarn

  Op zaterdag 16 september organiseert de Werkgroep Aquatische Planten een ledenbijeenkomst in de "Twee Marken" aan het Trompplein 5 te Maarn. Aanvang 11 uur.

  17 september: Terraria Houten (Utrecht)

  Op zondag 17 september organiseert TER "Nederlands grootste terrariumevenement" in het Expo Center aan de Meidoornkade 24 te Houten (Utrecht). Open van 10 tot 16 uur, toegang € 10,–, kinderen tot 12 jaar en 65+ € 6,–, kinderen tot 5 jaar gratis. Meer informatie op www.vhm-events.com.

  24 september: Naturaria fair 2015 Antwerpen (B)

  Op zondag 24 september organiseren Terra en Aquatom alweer de vijftiende Naturaria fair in het bouwcentrum van de Antwerp Expo aan de J. v. Rijswijcklaan 191 te Antwerpen (België). Open van 10 tot 16 uur, toegang € 9,–, kortingsbon op de website. Info: www.naturaria-fair.be.

  30 september t/m 2 oktober: Aqua Expo dagen 2017 Dortmund (D)

  Van zaterdag 30 september tot en met maandag 2 oktober organiseert Megazoo de Aqua Expo dagen 2017, een informatie- en verkoopbeurs in de Galopprennbahn aan de Rennweg 70 te Dortmund Wabel (Duitsland), met de Duitse Internationale Garnalen Contest en de Europese Nano Aquascapingdag Competition. Open van 10 tot 18 uur, toegang € 8,50;, kinderen tot 12 jaar gratis. Meer informatie op website www.aqua-expo-tage.de.

  Oktober

  1 oktober: Reptielenbeurs Recklinghausen (D)

  Op zondag 1 oktober organiseert Reptilienboersen.de een internationale terrariumbeurs in de Vestlandhalle aan de Kurt-Oster-Strasse 2 te Recklinghausen (Duitsland). Reptielen, amfibieën, insecten, spinnen, slangen, schildpadden, kikkers, hagedissen, terraria, literatuur, planten, toebehoren, voedseldieren en nog veel meer. Open van 11 tot 15 uur, toegang € 6,–, kinderen tot 12 jaar € 2,–.

  6 en 7 oktober: Cichlidendagen Duisburg (D)

  Op vrijdag 6 en zaterdag 7 oktober organiseert Zoo Zajac cichlidendagen met lezingen en productpresentaties in hun zaak aan de Konrad-Adenauer-ring 6 te Duisburg (Duitsland). OPen op vrijdag van 10 tot 20 uur, op zaterdag van 9 tot 20 uur, toegang gratis. Meer informatie is te vinden op de website zajac.de.

  8 oktober: Kikkerdag Nieuwegein

  Op zondag 8 oktober organiseert Dendrobatidae Nederland hun 59e internationale kikkerdag in 't Veerhuis aan de Nijemonde 4 te Nieuwegein. Verkoop van nakweek gifkikkers en amfibieën, standhouders met planten (bromelia's, mossen, orchideeën etc.), terrariumbenodigdheden, boeken en nog veel meer, fruitvliegen en andere voedseldieren en natuurlijk kan er ook een hapje en drankje genuttigd worden. Open van 12 tot 16 uur, toegang € 5,–, gratis voor leden van Dendrobatidae Nederland. Meer info op website www.gifkikkerportaal.nl.

  14 t/m 16 oktober: Aquarium- en terrariumtentoonstelling Schelle (B)

  Van zaterdag 14 tot en met maandag 16 oktober organiseert De Minor Rupel-Vaartland met medewerking van de Fak-verenigingen (Aarschotse Aquariumvrienden, Betta Buggenhout, Mechelse Aquarium Klub, Siervis Leuven) ter gelegenheid van de Schelle Jaarmarkt haar 36e Tropenweelde, een aquarium- en terrariumtentoonstelling in het R&S tuincenter aan de Provincale Steenweg 31 te Schelle (België). Open op zaterdag en zondag van 9 tot 22 uur, op maandag van 10 tot 17 uur.

  15 oktober: Reptielen- en amfibieënbeurs Lebbeke (B)

  Op zondag 15 oktober organiseert de Vlaamse Terrariumvereniging een reptielen- en amfibieënbeurs in zaal "Ons Huis" aan de Leo Duboisstraat 25 te Lebbeke (België). Open van 10u tot 16u30, toegang € 3, –. Meer informatie via website www.vlaamse-terariumvereniging.be.

  21 oktober: Bijeenkomst met visbeurs KFN Maarn

  Op zaterdag 21 oktober organiseert Killi Fish Nederland een ledenbijeenkomst met lezing, loterij en visbeurs in de "Twee Marken" aan het Trompplein 5 te Maarn. Aanvang 13 uur. Meer informatie op www.killifishnederland.nl.

  22 oktober: Terraria Zwolle

  Op zondag 22 oktober organiseert TER een terrariumbeurs in de IJsselhallen aan de Rieteweg 4 te Zwolle. Open van 11 tot 16 uur, toegang € 6,–, kinderen tot 5 jaar gratis. Meer informatie op www.vhm-events.com.

  22 oktober: Beurs Chatelineau (B)

  Op zondag 22 oktober organiseert Pristella mede ter gelegenheid van hun vijftigste verjaardag hun negende beurs van vissen, planten, voer en materiaal in de grote zaal van het Sportcentrum van Châtelet aan Place Wilson 15 te Chatelineau (België). Open van 10 tot 15 uur, toegang gratis. Meer informatie via website www.pristella.be.

  November

  4 november: Dwergcichlidendag Zajac Duisburg (D)

  Op zaterdag 4 november organiseert Zoo Zajac in samenwerking met de DCG een dwergcichlidendag met lezingen in hun zaak aan de Konrad-Adenauer-ring 6 te Duisburg (Duitsland). Open van 9 tot 20 uur, toegang gratis. Meer informatie op website zajac.de.

  5 november: Terraria Gent (B)

  Op zondag 5 november organiseert TER een terrariumbeurs aan de Van Rysselberghedreef 2 in het Citadelpark B te Gent (België). Open van 11 tot 16 uur, toegang € 6,–, kinderen tot 5 jaar gratis. Meer informatie op www.vhm-events.com.

  5 november: Reptielenbeurs Dortmund (D)

  Op zondag 5 november organiseert Reptilienboersen.de de 49e internationale terrariumbeurs in de Fredenbaumhalle 1 aan de Burgweg 16-22 2 te Dortmund (Duitsland). Reptielen, amfibieën, insecten, spinnen, slangen, schildpadden, kikkers, hagedissen, terraria, literatuur, planten, toebehoren, voedseldieren en nog veel meer. Open van 11 tot 15 uur, toegang € 6,–, kinderen tot 12 jaar € 2,–.

  5 november: Terrariumbeurs Hannover (D)

  Op zondag 5 november organiseert Terrariumbeurs Hannover een terrariumbeurs in de Glashalle van het Hannover Congres Centrum aan de Theodor-Neuss-Platz 1-3 te Hannover (Duitsland) Open van 10 tot 16 uur, toegang € 7,–, kinderen van 3 tot 14 jaar € 3,–. Meer informatie op www.terrarienboerse-hannover.de.

  11 november: Open Dag WAP Maarn

  Op zaterdag 11 november organiseert de Werkgroep Aquatische Planten een open dag in de "Twee Marken" aan het Trompplein 5 te Maarn. Aanvang 11 uur, zaal open vanaf 10 uur. Meer informatie op www.waterplanten.org.

  12 november: Dag van de Kweekcentrale Leuven (B)

  Op zondag 12 november organiseert De Siervis Leuven alweer de 24e "Dag van de Kweekcentrale," de grote hobbybeurs in hun lokaal aan de Kolonel Begaultlaan 15 te Wilsele-Leuven (België). "Zoals steeds kan je ook nu weer kiezen uit een ruim aanbod aan vissen, planten en aquariummateriaal, U aangeboden door bekende standhouders uit binnen- en buitenland." Open van 10 tot 16 uur, toegang gratis. Meer informatie op website www.desiervis.be.

  18 en 19 november: Vivarium 2017 Nieuwegein

  Op zaterdag 18 en zondag 19 november vindt de negende editie plaats van de Vivarium beurs. Meer informatie is te vinden op website www.vivariumbeurs.nl.

  25 november: Bijeenkomst Poecilia Maarn

  Op zaterdag 25 november organiseert Poecilia een ledenbijeenkomst in de "Twee Marken" aan het Trompplein 5 te Maarn. Aanvang 12u30. Meer informatie op de website www.poecilia.nl.

  26 november: Terraria Houten (Utrecht)

  Op zondag 26 november organiseert TER "Nederlands grootste terrariumevenement" in het Euretco Expo center aan de Meidoornkade 24 te Houten (Utrecht). Open van 10 tot 16 uur, toegang € 10,–, kinderen tot 12 jaar en 65+ € 6,–, kinderen tot 5 jaar gratis. Meer informatie op www.vhm-events.com.

  December

  2 december: Ongewerveldendag Zajac Duisburg (D)

  Op zaterdag 2 december organiseert Zoo Zajac in samenwerking met Dennerle een ongewerveldendag met lezingen, produktpresentaties en een garnalententoonstelling in hun zaak aan de Konrad-Adenauer-ring 6 te Duisburg (Duitsland). Open van 9 tot 20 uur, toegang gratis. Meer informatie op website zajac.de.

  16 december: Bijeenkomst met visbeurs KFN Maarn

  Op zaterdag 16 december organiseert Killi Fish Nederland een ledenbijeenkomst met lezing, loterij en visbeurs in de "Twee Marken" aan het Trompplein 5 te Maarn. Aanvang 13 uur. Meer informatie op www.killifishnederland.nl.

  Verenigingsinformatie

  opgericht 1927 beschermheer drs. F. Philips jr. september 2017

  aangesloten bij de N.B.A.T.

  Voorzitter
  Ferdie Gosselink
  Baarsstraat 2
  5615 RG Eindhoven
  06 - 2486 5247
  Secretaris
  Eric van de Meerakker
  Groningenlaan 3
  5691 KH Son
  0499 - 329 126
  Penningmeester
  Els van Houten
  Amerikalaan 87
  5691 KC Son
  0499 - 490 083
  Algemeen bestuurslid
  Gerard Swemmers
  Poeijersstraat 35A
  5642 GA Eindhoven
  040 - 2810 792
  Algemeen bestuurslid
  Marc Hennequin
  Steenstraat 62
  5612 PG Eindhoven
  06 - 1702 3065
   
  Ledenadministratie
  Els van Houten
  Amerikalaan 87
  5691 KC Son
  0499 - 490 083
   
  Redactieadres
   
  Groningenlaan 3
  5691 KH Son
  06 - 2486 5247
  Redactie
   
   
  Ferdie Gosselink
  Eric v/d Meerakker
  Gerard Swemmers
   
   
  Erelid Joop Brokke ✝  
  Lid van verdienste Gerard Vermeulen  
   
  Website / Email
  www.vivarium.club

  Contributie

  De Vivariumcontributie bedraagt € 30,– per jaar. Jeugdleden tot 16 jaar betalen € 17,00 per jaar. Het lidmaatschap als huisgenootlid is gratis. De contributies voor de bonden/tijdschriften bedragen:
  N.B.A.T. alleen ledenpas € 16,– per jaar,
  N.B.A.T. en Het Aquarium (gedrukt en digitaal) € 39,– per jaar.
  N.B.A.T. en Het Aquarium (alleen digitaal) € 31,– per jaar.
  Jeugdleden krijgen € 8,– korting op het lidmaatschap van de NBAT. Af- en aanmelden voor Het Aquarium dient te gebeuren via de Vivarium ledenadministratie.

  Het inschrijfgeld à € 5,– en de contributie zijn te voldoen op rekeningnummer NL24 RBRB 0939 7262 89 t.n.v. "Penningmeester Vivarium." Opzeggen van het lidmaatschap kan uitsluitend twee maanden tevoren en schriftelijk geschieden bij de ledenadministratie.
  Overname van kopij is toegestaan mits voorzien van auteur èn bronvermelding,
  tenzij anders vermeld.


  Alle ingezonden kopij is voor verantwoording van de auteurs.
  Heevis HEEVIS
  Schootsestraat 138
  5616 RH Eindhoven
  040 - 2510677
  U koopt toch ook
  bij onze

  Aquariumcentrum Helmond Aquariumcentrum Helmond
  Jan v.d. Spekstraat 29
  5701 BW Helmond
  0492 - 534387
  Chrisgarnalenshop Chrisgarnalenshop
  Lau Mazirellaan 259
  2525 ZM Den Haag
  06 - 55855252
  Aquabeek Aquabeek
  Sint Magdalenaweg 6
  5423 XK Handel
  0492 - 325366
  Hier had uw

  kunnen staan!
  Aquarium Coenen Aquarium Coenen
  Kon. Julianaweg 21
  5684 VA Best
  0499 - 395000
  ©2006–2022 Vivarium en auteurs. All rights reserved.