VIVARIUM
EINDHOVEN
Vivarium Logo 150x90

VIVARIUM NIEUWSBRIEF

Inhoud september 2018

 • Aankondigingen
 • Advertenties
 • Agenda
 • District
 • Kalender
 • Verenigingsinformatie
 • Aankondigingen

  Vivarium zomeruitje Pairi Daiza

  Beste mensen,

  Op 23 september willen wij een uitje organiseren naar Pairi Daiza. Wij als bestuur hopen dat jullie allen mee willen gaan. Pairi Daiza ligt in Brussel op zo'n 150 km van Eindhoven af. We willen daardoor graag vroeg vertrekken. Rond 10 uur vertrekken vanaf Eric van de Meerakker, Groningenlaan 3 in best. We zullen dan rond 12 uur aankomen bij de dierentuin. Hoe lang we daar verblijven zien we dan wel weer.

  Eventueel kunnen we bij een restaurant/eetcafe ergens gezellig gaan eten. Ook dit ligt aan de tijd en de animo ervoor. Dus lijkt je dit een leuke dag om er bij te zijn, houd dan deze dag helemaal vrij.

  Laat wel even weten of je meegaat of niet ivm het vervoer via dan kan ik alvast rekening houden met hoeveel mensen we gaan.

  Graag tot dan!
  Dennis Louwers, activiteitencommissie

  Geen bijeenkomst op de tweede dinsdag van deze maand!

  Zoals op de jaarvergadering in januari besloten organiseren we geen bijeenkomst op de tweede dinsdag van september. Dit omdat deze bijeenkomst al jaren slecht wordt bezocht. Maar dat is dus een reden te meer om mee te gaan naar Pairi Daiza, zie hierboven!

  Vooraankondiging oktober: Reisverslag Zuid-Amerika door Johan Egberts

  Onverwacht moest de door ons geplande spreker voor de bijeenkomst van oktober afzeggen, maar we hebben een goed alternatief gevonden in de ons welbekende Johan Egberts, die momenteel bezig is de laatste hand te leggen aan een nieuw reisverslag naar Zuid-Amerika.

  In de volgende nieuwsbrief zullen meer details te vinden zijn, maar reserveer alvast de datum en tijd in uw agenda. We kennen Johan Egberts van meerdere lezingen die hij in het verleden bij ons heeft gegeven, dus het zal weer een leerzame en onderhoudende avond worden.

  Advertenties

  Aangeboden tegen vrijwillige bijdrage: keramieken filterpijpjes

  Gerard Swemmers heeft een flink aantal liters keramische filterpijpjes beschikbaar gesteld, deze zijn voor belangstellenden te verkrijgen tegen een vrijwillige bijdrage aan de Vivarium verenigingskas.

  Als je belangstelling hebt voor (een gedeelte van) deze filterpijpjes, neem dan contact op met de secretaris.

  Agenda

  Vivarium heeft op de tweede dinsdag van elke maand een ledenavond, behalve in de vakantieperiode juli tot september. We zijn te vinden in zaal Kraaihei van buurthuis Kadans van Welzijn Best Oirschot aan de Sint Jozefstraat 1, 5684 TS Best (buslijn 3). We beginnen om 20:15 uur.

  De agenda ziet er voor de rest van 2018 als volgt uit:

  Datum Activiteit Locatie
  zo 23 sep Uitje Pairi Daiza Brugelette
  di    9 okt Reisverslag door Johan Egberts Kadans
  di  13 nov Wordt nog bekendgemaakt Kadans
  di  11 dec Erik Prins: Optimaal aquariumplanten groeien Kadans

  *) Niet definitief gepland. Er kan dus nog wat aan de inhoud veranderen.
  N.B. De data van de dinsdagavonden staan wel vast, dus er is dan zeker een bijeenkomst!

  Naast deze activiteiten wordt er nog aan enkele andere bijzondere activiteiten gedacht. Zodra er een datum bekend is, zal de activiteit worden toegevoegd.

  District

  Het programma van de verenigingen van het NBAT district Brabant ziet er, voor zover bekend, voor de komende maanden als volgt uit:

  Datum Vereniging Activiteit Door
  — September —
  ma   3 sep De Siervis Kameroen Michel Keijman
  di     4 sep De Kempvis Discussieavond  
  ma 10 sep MRC Breda Quiz  
  do  20 sep Ons Genoegen Reisverslag Columbia Johan Egberts
  ma 24 sep Xiphophorus Zeewater en zeewater Peter Oranje
  — Oktober —
  ma   1 okt De Siervis Reisverslag Midden-Amerika (cichliden) Jan Fiool
  di     2 okt De Kempvis Juweeltjes uit Azië Peter Oranje
  ma   8 okt Daphnia Boxtel Het wel en wee van aquariumverlichting Theo Verheij
  ma   8 okt MRC Breda Leticia (Colombia) 2015 Johan Egbers
  di     9 okt Vivarium Reisverslag Johan Egberts
  do  18 okt Ons Genoegen Redfield ratio Charles Buddendorf
  ma 29 okt Xiphophorus Discussie-avond René Molmans

  *) Niet definitief gepland.

  Kalender

  September

  1 september: Aquaristika beurs Leverkusen (D)

  Op zaterdag 1 september organiseert aquariumvereniging Bayer Leverkusen een beurs voor zoetwateraquaristiek – siervissen, ongewervelden, planten en toebehoren – met terrariumbeurs in de Bürgerhalle Leverkusen-Wiesdorf aan de Hauptstrasse 150 te 51373 Leverkusen (Duitsland). Open van 10 tot 14 uur, toegang gratis. Meer informatie op www.aquaterralev.de.

  1 t/m 3 september: Siervisshow Schoten (B)

  Van zaterdag 1 tot en met maandag 3 september organiseert Pristella - Schoten haar siervisshow 2018 met permanente ruilbeurs en een gaststand met vleesetende planten in zaal Don Bosco aan de Hendrik Consciencestraat 2 te Schoten (België). Open van 10 tot 18 uur, maandag vanaf 14 uur. Meer informatie op www.ahvpristella.be.

  2 september: Reptilica Rotterdam

  Op zondag 2 september organiseert Reptilica een terrariumbeurs in Sportcentrum de Wilgenring aan de Melanchtonweg 70 te Rotterdam. Open van 11 tot 16 uur, toegang € 5,– voor volwassenen, 65+ en kinderen tot 12 jaar € 3,50. Meer informatie op www.reptilica.nl.

  8 september: DKG bijeenkomst Neuss (D)

  Op zaterdag 8 september organiseert de regiogroep West van de Deutsche Killifisch Gemeinschaft de een bijeenkomst in Brauereiausschank Frankenheim aan de Bahnhofstrasse 50 te Neuss/Holzheim (Duitsland). Aanvang 15 uur. Meer informatie op website www.killi.org

  15 september: Bijeenkomst Poecilia Maarn

  Op zaterdag 15 september organiseert Poecilia een ledenbijeenkomst in de "Twee Marken" aan het Trompplein 5 te Maarn. Aanvang 12u30. Meer informatie op de website www.poecilia.nl.

  15 t/m 17 september: Aqua-show 2018 Hoboken (B)

  Van zaterdag 15 tot en met maandag 17 september organiseert Gracilis Hoboken de jaarlijkse aquarium- en vivariumtentoonstelling in de tuin van het clublokaal aan de kioskplaats 7 te Hoboken (België). Gratis entree van 9 tot 18 uur. Meer informatie op www.gracilis.info.

  16 september: Reptilica Hilversum

  Op zondag 16 september organiseert Reptilica een terrariumbeurs in de Dudok Arena aan de Arena 301 te Hilversum. Open van 11 tot 16 uur, toegang € 5,– voor volwassenen, 65+ en kinderen tot 12 jaar € 3,50. Meer informatie op www.reptilica.nl.

  28 t/m 30 september: Aqua Expo dagen 2018 Dortmund (D)

  Van vrijdag 28 tot en met zondag 30 september organiseert DPS Verlag de Aqua Expo dagen 2018, een informatie- en verkoopbeurs in de Galopprennbahn aan de Rennweg 70 te Dortmund Wabel (Duitsland), met het vierde Europese Discuskampioenschap, de Duitse Internationale Garnalen Contest en de derde editie van de Europese Nano Aquascaping Competition. Open van 10 tot 18 uur (op vrijdag vanaf 13 uur), toegang € 9,– (op vrijdag € 7,–) , kinderen tot 12 jaar gratis. Meer informatie op website www.aqua-expo-tage.de.

  30 september: Naturaria fair 2018 Antwerpen (B)

  Op zondag 30 september organiseren Terra en Aquatom alweer de zeventiende Naturaria fair ruilbeurs in het bouwcentrum van de Antwerp Expo (Hal 3 – Inkom 1) aan de J. v. Rijswijcklaan 191 te 2020 Antwerpen (België). Open van 10 tot 16 uur, toegang € 9,–, kortingsbon voor € 1,– te vinden op de flyer en de website. Info: www.naturaria-fair.be.

  30 september: Aquariumbeurs Hamburg (D)

  Op zondag 30 september organiseert aquariumvereniging Wir Aquarianer een siervisbeurs voor zoet- en zeewater in de school aan de Öjendorfer Damm 8 te Hamburg-Jenfeld (Duitsland). Open van 10 uur tot 12u30, toegang € 2,–, kinderen tot en met 16 jaar gratis. Meer informatie www.wir-aquarianer.de

  Oktober

  3 oktober: Reptielenbeurs Recklinghausen (D)

  Op woensdag 3 oktober organiseert Reptilienboersen.de een internationale terrariumbeurs in de Vestlandhalle aan de Kurt-Oster-Strasse 2 te Recklinghausen (Duitsland). Reptielen, amfibieën, insecten, spinnen, slangen, schildpadden, kikkers, hagedissen, terraria, literatuur, planten, toebehoren, voedseldieren en nog veel meer. Open van 11 tot 15 uur, toegang € 6,–, kinderen tot 12 jaar € 2,–.

  6 oktober: Discusdagen Duisburg (D)

  Op zaterdag 6 oktober organiseert Zoo Zajac een discusdag met lezingen in hun zaak aan de Konrad-Adenauer-ring 6 te Duisburg (Duitsland). Gedetailleerde informatie is te vinden op de website zajac.de.

  7 oktober: Kikkerdag Nieuwegein

  Op zondag 7 oktober organiseert Dendrobatidae Nederland hun 61e internationale kikkerdag in 't Veerhuis aan de Nijemonde 4 te Nieuwegein. Verkoop van nakweek gifkikkers en amfibieën, standhouders met planten (bromelia's, mossen, orchideeën etc.), terrariumbenodigdheden, boeken en nog veel meer, fruitvliegen en andere voedseldieren en natuurlijk kan er ook een hapje en drankje genuttigd worden. Open van 12 tot 16 uur, toegang € 5,–, gratis voor leden van Dendrobatidae Nederland. Meer info op website www.gifkikkerportaal.nl.

  7 oktober: Reptilica Arnhem

  Op zondag 7 oktober organiseert Reptilica een terrariumbeurs in de Eusebiuskerk aan het Kerkplein 1 te Arnhem. Open van 11 tot 16 uur, toegang € 5,– voor volwassenen, 65+ en kinderen tot 12 jaar € 3,50. Meer informatie op www.reptilica.nl.

  20 oktober: Bijeenkomst met visbeurs KFN Maarn

  Op zaterdag 20 oktober organiseert Killi Fish Nederland een ledenbijeenkomst met lezing, loterij en visbeurs in de "Twee Marken" aan het Trompplein 5 te Maarn. Aanvang 13 uur. Meer informatie op www.killifishnederland.nl.

  28 oktober: Open huis Zilverhaai Beringen (B)

  Op zondag 28 oktober organiseert Zilverhaai Beringen een open deur dag met beurs in zaal De Kardijk aan het Burgemeester Heymansplein 14 te 3581 Beverlo (België). Open van 10 tot 16 uur. Meer informatie op www.zilverhaai.be.

  28 oktober: Terra Fair Sint-Niklaas (B)

  Op zondag 28 oktober organiseert Terra Fair een terrariumbeurs in het Bau-Huis aan de Slachthuisstraat 60 te Sint-Niklaas (België). Open van 11 tot 16 uur, toegang € 5,–, kinderen tot 6 jaar gratis. Meer informatie op petevents.wixsite.com/terrafair.

  November

  3 november: bijeenkomst IRG-Nederland Best

  Op zaterdag 3 november organiseert IRG-Nederland, de Nederlandse afdeling van het Internationaal Regenboogvissen Gezelschap een bijeenkomst met ruilbeurs en lezing in zaal Kraaihei van buurthuis Kadans van Welzijn Best Oirschot aan de Sint Jozefstraat 1, 5684 TS Best (buslijn 3). Open vanaf 13u30 met gelegenheid voor het uitwisselen van vissen en planten, het programma begint om 14u. Toegang gratis. Meer informatie via website www.irg-nederland.nl.

  3 november: Dwergcichlidendag Zajac Duisburg (D)

  Op zaterdag 3 november organiseert Zoo Zajac in samenwerking met de DCG een dwergcichlidendag met lezingen in hun zaak aan de Konrad-Adenauer-ring 6 te Duisburg (Duitsland). Open van 9 tot 20 uur, toegang gratis. Meer informatie op website zajac.de.

  3 november: DKG bijeenkomst Neuss (D)

  Op zaterdag 3 november organiseert de regiogroep West van de Deutsche Killifisch Gemeinschaft de een bijeenkomst in Brauereiausschank Frankenheim aan de Bahnhofstrasse 50 te Neuss/Holzheim (Duitsland). Aanvang 15 uur. Meer informatie op website www.killi.org

  4 november: Aquariumbeurs Hamburg (D)

  Op zondag 4 november organiseert aquariumvereniging Wir Aquarianer een siervisbeurs voor zoet- en zeewater in de school aan de Öjendorfer Damm 8 te Hamburg-Jenfeld (Duitsland). Open van 10 uur tot 12u30, toegang € 2,–, kinderen tot en met 16 jaar gratis. Meer informatie www.wir-aquarianer.de

  4 november: Reptielenbeurs Dortmund (D)

  Op zondag 4 november organiseert Reptilienboersen.de de 49e internationale terrariumbeurs in de Fredenbaumhalle 1 aan de Burgweg 16-22 te Dortmund (Duitsland). Reptielen, amfibieën, insecten, spinnen, slangen, schildpadden, kikkers, hagedissen, terraria, literatuur, planten, toebehoren, voedseldieren en nog veel meer. Open van 11 tot 15 uur, toegang € 6,–, kinderen tot 12 jaar € 2,–.

  10 november: infodag/siervisbeurs Wuppertal (D)

  Op zaterdag 10 november organiseert de aquarium- en terrariumvereniging van Wuppertal ter gelegenheid van hun zeventigste verjaardag een infodag met siervisbeurs in Gemeindesaal Hottenstein aan de Wittener Strasse 146-148 te 42279 wuppertal (Ortsteil Nächstebreck, Duitsland). Gratis entree, mooie tombola, alle loten prijs. Open van 14 tot 17 uur, toegang gratis. Meer informatie op www.gatw.de

  10 t/m 18 november: Jubileumtentoonstelling Betta Dendermonde (B)

  Op zaterdag 10 tot en met zondag 18 november organiseert Betta in samenwerking met de verenigingen van de FAK en OVAT een grote jubileumtentoonstelling in Hangar 43 aan de Fabrieksstraat 43 te Dendermonde (Baasrode, België). Open van 14 tot 21 uur, op zondagen vanaf 10 uur. Meer informatie op website www.betta.be.

  11 november: Dag van de Kweekcentrale Leuven (B)

  Op zondag 11 november organiseert De Siervis Leuven alweer de 24e "Dag van de Kweekcentrale," de grote hobbybeurs in hun lokaal aan de Kolonel Begaultlaan 15 te Wilsele-Leuven (België). "Zoals steeds kan je ook nu weer kiezen uit een ruim aanbod aan vissen, planten en aquariummateriaal, U aangeboden door bekende standhouders uit binnen- en buitenland." Open van 10 tot 16 uur, toegang gratis. Meer informatie op website www.desiervis.be.

  17 november: Bijeenkomst Poecilia Maarn

  Op zaterdag 17 november organiseert Poecilia een ledenbijeenkomst in de "Twee Marken" aan het Trompplein 5 te Maarn. Aanvang 12u30. Meer informatie op de website www.poecilia.nl.

  24 en 25 november: Vivarium 2018 Rosmalen

  Op zaterdag 24 en zondag 25 november vindt de tiende editie plaats van de Vivarium beurs, dit jaar in het Autotron aan de Graafsebaan 133 te Rosmalen. Open van 10 tot 17 uur. Meer informatie is te vinden op website www.vivariumbeurs.nl.

  24 en 25 november: Discuskampioenschap

  Op zaterdag 24 en zondag 25 november organiseren De Discusvrienden hun elfde discuskampioenschap op de Vivarium beurs in het Autotron aan de Graafsebaan 133 te Rosmalen. Open van 10 tot 17 uur. Meer informatie is te vinden op website discusvrienden.be.

  December

  1 december: Ongewerveldendag Zajac Duisburg (D)

  Op zaterdag 1 december organiseert Zoo Zajac in samenwerking met Dennerle een ongewerveldendag met lezingen, produktpresentaties en een garnalententoonstelling in hun zaak aan de Konrad-Adenauer-ring 6 te Duisburg (Duitsland). Open van 9 tot 20 uur, toegang gratis. Meer informatie op website zajac.de.

  1 december: Aquaristika beurs Leverkusen (D)

  Op zaterdag 1 december organiseert aquariumvereniging Bayer Leverkusen een beurs voor zoetwateraquaristiek – siervissen, ongewervelden, planten en toebehoren – met terrariumbeurs in de Bürgerhalle Leverkusen-Wiesdorf aan de Hauptstrasse 150 te 51373 Leverkusen (Duitsland). Open van 10 tot 14 uur, toegang gratis. Meer informatie op www.aquaterralev.de.

  2 december: Aquariumbeurs Hamburg (D)

  Op zondag 2 december organiseert aquariumvereniging Wir Aquarianer een siervisbeurs voor zoet- en zeewater in de school aan de Öjendorfer Damm 8 te Hamburg-Jenfeld (Duitsland). Open van 10 uur tot 12u30, toegang € 2,–, kinderen tot en met 16 jaar gratis. Meer informatie www.wir-aquarianer.de

  15 december: Bijeenkomst met visbeurs KFN Maarn

  Op zaterdag 15 december organiseert Killi Fish Nederland een ledenbijeenkomst met lezing, loterij en visbeurs in de "Twee Marken" aan het Trompplein 5 te Maarn. Aanvang 13 uur. Meer informatie op www.killifishnederland.nl.

  Verenigingsinformatie

  opgericht sep. 1927 beschermheer drs. F. Philips jr. september 2018

  aangesloten bij de N.B.A.T.

  Voorzitter
  Ferdie Gosselink
  Baarsstraat 2
  5615 RG Eindhoven
  06 - 2486 5247
  Secretaris
  Eric van de Meerakker
  Groningenlaan 3
  5691 KH Son
  0499 - 329 126
  Penningmeester
  Els van Houten
  Amerikalaan 87
  5691 KC Son
  0499 - 490 083
  Bestuurslid
  Gerard Swemmers
  Poeijersstraat 35A
  5642 GA Eindhoven
  040 - 2810 792
  Bestuurslid
  Marc Hennequin
  Steenstraat 62
  5612 PG Eindhoven
  06 - 1702 3065
  Bestuurslid
  Dennis Louwers
  Ajaxlaan 57
  5631 CB Eindhoven
  06 - 1271 8018
   
  Ledenadministratie
  Els van Houten
  Amerikalaan 87
  5691 KC Son
  0499 - 490 083
   
  Redactieadres
   
  Groningenlaan 3
  5691 KH Son
  06 - 2486 5247
  Redactie
   
   
  Ferdie Gosselink
  Eric v/d Meerakker
  Gerard Swemmers
   
   
  Erelid Joop Brokke ✝  
  Lid van verdienste Gerard Vermeulen  
   
  Website / Email
  www.vivarium.club

  Contributie

  De Vivariumcontributie bedraagt € 36,– per jaar. Jeugdleden tot 16 jaar betalen € 21,50 per jaar. Het lidmaatschap als huisgenootlid is gratis. De contributies voor de bonden/tijdschriften bedragen:
  N.B.A.T. alleen ledenpas € 16,– per jaar,
  N.B.A.T. en Het Aquarium (gedrukt en digitaal) € 40,– per jaar,
  N.B.A.T. en Het Aquarium (alleen digitaal) € 31,50 per jaar.
  Jeugdleden krijgen € 8,– korting op het lidmaatschap van de NBAT. Af- en aanmelden voor Het Aquarium dient te gebeuren via de Vivarium ledenadministratie.

  Het inschrijfgeld à € 5,– en de contributie zijn te voldoen op rekeningnummer NL24 RBRB 0939 7262 89 t.n.v. "Vivarium." Opzeggen van het lidmaatschap kan uitsluitend twee maanden tevoren en schriftelijk geschieden bij de ledenadministratie.
  Overname van kopij is toegestaan mits voorzien van auteur èn bronvermelding,
  tenzij anders vermeld.


  Alle ingezonden kopij is voor verantwoording van de auteurs.
  Heevis HEEVIS
  Schootsestraat 138
  5616 RH Eindhoven
  040 - 2510677
  U koopt toch ook
  bij onze

  Aquariumcentrum Helmond Aquariumcentrum Helmond
  Jan v.d. Spekstraat 29
  5701 BW Helmond
  0492 - 534387
  Chrisgarnalenshop Chrisgarnalenshop
  Lau Mazirellaan 259
  2525 ZM Den Haag
  06 - 55855252
  Aquabeek Aquabeek
  Sint Magdalenaweg 6
  5423 XK Handel
  0492 - 325366
  Hier had uw

  kunnen staan!
  Aquarium Coenen Aquarium Coenen
  Kon. Julianaweg 21
  5684 VA Best
  0499 - 395000
  ©2006–2022 Vivarium en auteurs. All rights reserved.