VIVARIUM
EINDHOVEN
Vivarium Logo 150x90

VIVARIUM NIEUWSBRIEF

Inhoud mei 2021

 • Aankondigingen
 • Advertenties
 • Agenda
 • District
 • Kalender
 • Verenigingsinformatie

 • Aankondigingen

  Bijeenkomst maandag 17 mei ONLINE: Peter Oranje: Pracht & praal uit Afrika

  Omdat we nog steeds geen fysieke bijeenkomsten kunnen organiseren, vergaderen we als bestuur al online, maar hebben tot nu toe geen online ledenbijeenkomsten gehouden. Half maart ontvingen we van Peter Oranje een mail met een interessant voorstel: hij als spreker organiseert de online lezing via Zoom, wij hoeven praktisch alleen maar op de link te klikken!

  Na een paar keer rondvragen hebben we besloten om deze online bijeenkomst samen te organiseren, Daphnia Boxtel en Vivarium Eindhoven, en hebben we een datum vastgesteld. Daarom nodigen we alle leden uit om maandag 17 mei mee te doen aan de eerste online lezing van onze verenigingen. De spreker is dus Peter Oranje en de lezing heet "Pracht & Praal uit Afrika". De lezing zal beginnen om 20:00 uur, maar al om 19:45 is de bijeenkomst open en kun je al inloggen.

  We kennen Peter al langer en velen hebben ook al eerdere lezingen van hem gezien, ik herinner me ook een lezing over duiken in de Rode Zee en de twee eerdere lezingen uit dezelfde reeks als we nu te zien krijgen, maar dan over Azië en Zuid-Amerika.

  Peter stuurde ook een beschrijving van deze lezing:

  Pracht & Praal uit Afrika

  Tanganyika killi

  Afrika is qua oppervlakte na Azië het grootste continent op Aarde. Het beslaat zo'n 30.244.050 vierkante kilometer waarvan ongeveer dertig procent Sahara woestijn is. Er wonen meer dan een miljard mensen. Vrijwel geheel Afrika behoort tot de derde wereld. In het stroomgebied van de Congo ligt het op een na grootste regenwoud ter wereld dat in het noorden geleidelijk overgaat in de Sahara die langzaam terrein wint.

  In het oosten vinden we o.a. de drie grote meren, het Malawi-, Tanganyika- en Victoriameer, waar we veel bekende cichlidensoorten terug vinden. Deze meren bevinden zich in de Grote Slenk ook wel Grote Riftvallei genoemd. Deze Riftvallei loopt van Libanon tot Mozambique, is 6400 kilometer lang en varieert van enkele honderden tot duizend meter diepte. De breedte varieert tussen de dertig en honderd kilometer. Hier vinden we dan ook de meeste meren.

  In West- en Centraal-Afrika, ook wel "Goudkust" genoemd vinden we de grootste verscheidenheid aan aquariumvissen. Hier vinden we onder andere ook de rivier de Congo met een stroomgebied van 3.680.000 vierkante kilometer, op de Nijl na de langste rivier van Afrika, met zijn grote assortiment aan aquariumvissen.

  Rode Acara

  In een avondvullende PowerPoint presentatie die uit 155 foto's bestaat komen vanavond veel bekende en onbekende aquariumvissen uit Afrika aan bod. Elke vis wordt besproken met kenmerken zoals onder andere waterkwaliteit, voeding, inrichting, leefomgeving etc.

  Uiteraard is er ook vanavond weer volop ruimte voor vragen en discussie!

  Zelf heb ik al vanaf 1970 professioneel ervaring met tropische zoet- en zeewateraquaria. Vanaf 1985 ben ik professioneel bezig met Koi en ik ben vele jaren achtereen naar Japan geweest. Vreemd genoeg zijn vijvers en aquaria nog steeds mijn hobby en passie en wil dit dan ook graag samen met u delen. U zult dan ook in de toekomst nog meer lezingen van mij kunnen gaan verwachten.

  Het belooft dus een interessante bijeenkomst te worden en hopelijk komen nog veel meer leden dan alleen degenen die op de peiling hebben gereageerd erbij!

  Hoe gaat een online bijeenkomst werken?

  Kort voor de bijeenkomst zal ik de link naar alle leden sturen via mail en ook via de Whatsapp groep. In principe is het voldoende om op de link te klikken om in de bijeenkomst te komen, dit kan in elke moderne browser, dus bijvoorbeeld Firefox, Chrome, Edge en Safari werken allemaal. Je kunt de Zoom app installeren, maar dit is niet per se nodig.

  Om te testen organiseer ik volgende week, in elk geval maandag 10 en dinsdag 11 mei, een paar test bijeenkomsten via Zoom, zodat jullie kunnen proberen of het werkt en mocht dat niet meteen het geval zijn, dan kunnen we, via mail/Whatsapp/telefoon, zien of we het kunnen oplossen. De link naar deze test bijeenkomsten stuur ik apart naar alle leden.

  Namens het bestuur,
  Eric van de Meerakker


  Agenda

  Vivarium heeft normaal op de tweede dinsdag van elke maand een ledenavond, behalve in de vakantieperiode juli tot september. Iedereen, dus ook niet-leden, is welkom om onze bijeenkomsten te bezoeken.

  In verband met de Corona-situatie kunnen we nog niet echt vooruit plannen voor 2021, dus we zullen hier voorlopig alleen plaatsen wat we wel kunnen doen:

  Datum Activiteit Locatie
  ma 17 mei Peter van Oranje: Pracht en praal uit Afrika Online via Zoom
  juli – sep
  — zomervakantie —
   

  *) Niet definitief gepland. Er kan dus nog wat aan de inhoud veranderen.
  N.B. De data van onze vaste dinsdagavonden staan wel vast, dus er is dan zeker een bijeenkomst!

  Naast deze activiteiten wordt er nog aan enkele andere bijzondere activiteiten gedacht. Zodra er een datum bekend is, zal de activiteit worden toegevoegd.

  Advertenties

  NBAT
  NBAT advertentie

  District

  Het programma 2021 van de verenigingen van het NBAT district Brabant ziet er, voor zover bekend, voor de komende maanden als volgt uit:

  Datum Vereniging Activiteit Door
  — mei —
  ma 3 mei De Siervis ONLINE Afrikaans Guinee Michel Keijman
  ma 17 mei Daphnia ONLINE Pracht & Praal uit Afrika Peter Oranje
  ma 17 mei Vivarium ONLINE Pracht & Praal uit Afrika Peter Oranje
  do  20 mei Ons Genoegen ONLINE Pracht & Praal uit Afrika Peter Oranje
  — juni —
  — juli —

  Kalender

  Mei

  8 en 9 mei: UITGESTELD Belgian ZNA Koi Show Hasselt (B)

  Op zaterdag 8 en zondag 9 mei organiseert de Belgian Koi Society niet de Belgian ZNA Koi Show, "de Belgische Koi-, vijver- en tuindagen", de nieuwe data zijn 11 en 12 september, zie hieronder. Meer informatie op show.belgiankoisociety.eu.

  9 mei: GEANNULEERD Ruilbeurs Blauwe Alg Kessel (B)

  Op zondag 9 mei organiseert Blauwe Alg niet hun jaarlijkse aquarium- en vijverruilbeurs. Meer info op www.blauwealg.be.

  9 mei: GEANNULEERD Terraria Gent (B)

  Op zondag 9 mei organiseert TER geen terrariumbeurs in buurthuis De Vierde Zaal aan de Driebeekstraat 2 te 9050 Gentbrugge (België). Open van 11:00 tot 15:00 uur, toegang € 5,–, kinderen tot 12 jaar gratis. Gratis parkeren. Meer informatie op www.vhm-events.com.

  29 en 30 mei: GEANNULEERD Euregio Koi Show Oldenzaal

  Op zaterdag 29 en zondag 30 mei organiseert de Koiclub Nederland niet de elfde Euregio Koi Show in Het Hulsbeek aan de Oude Almeloseweg 11 te Oldenzaal. Kijk voor meer informatie op www.euregiokoishow.nl.

  Juni

  6 juni: Terraria Houten (Utrecht)

  Op zondag 6 juni organiseert TER "Nederlands grootste terrariumevenement" in het Expo Center aan de Meidoornkade 24 te Houten (Utrecht). Open van 10:00 tot 16:00 uur, toegang € 15,–, kinderen tot 12 jaar en 65+ € 10,–, kinderen tot 5 jaar gratis. Gratis parkeren. Meer informatie op www.vhm-events.com.

  18 t/m 25 juni: NBAT Natuurstudieweek Eys

  Elk jaar sinds 1950 organiseert de commissie Natuurstudieweek van de NBAT de Natuurstudieweek. Meer informatie is te vinden op nbat.nl/nbat/natuurstudieweek.

  19 juni: Bijeenkomst met visbeurs KFN Maarn

  Op zaterdag 19 juni organiseert Killi Fish Nederland een ledenbijeenkomst met lezing, loterij en visbeurs in dorpshuis De Twee Marken aan het Trompplein 5 te Maarn. Aanvang 13:00 uur. Meer informatie op www.killifishnederland.nl.

  26 juni: DN Kikkerdag Nieuwegein

  Op zaterdag 26 juni organiseert Dendrobatidae Nederland een DN kikkerdag in 't Veerhuis aan de Nijemonde 4 te Nieuwegein. "Naast een zeer divers aantal kikkersoorten treft u op onze kikkerdag ook verschillende materialen voor de terrariuminrichting en zelfbouw. Er is altijd een breed aanbod tropische planten, voedseldieren en bodembedekking voorradig." Open van 12:00 tot 15:00 uur, toegang € 7,50, gratis voor leden van Dendrobatidae Nederland. Meer info op www.gifkikkerportaal.nl.

  Juli

  4 juli: GEANNULEERD 30e LimBeurs Diest (B)

  Op zondag 4 juli organiseert de federatie van aquarium- en terrariumklubs uit Limburg van de BBAT niet de aloude LimBeurs, de beurs voor aquarium, terrarium en tuinvijver m.m.v. fabrikanten, handelaars, kwekers en liefhebbers, ook nu weer in sportcentrum Karteria aan de Kluisbergstraat 21 te 3290 Diest (België).

  10 juli: Terraria Houten (Utrecht)

  Op zondag 10 juli organiseert TER "Nederlands grootste terrariumevenement" in het Expo Center aan de Meidoornkade 24 te Houten (Utrecht). Open van 10:00 tot 16:00 uur, toegang € 15,–, kinderen tot 12 jaar en 65+ € 10,–, kinderen tot 5 jaar gratis. Gratis parkeren. Meer informatie op www.vhm-events.com.

  Augustus

  8 augustus: Terraria Houten (Utrecht)

  Op zondag 8 augustus organiseert TER "Nederlands grootste terrariumevenement" in het Expo Center aan de Meidoornkade 24 te Houten (Utrecht). Open van 10:00 tot 16:00 uur, toegang € 15,–, kinderen tot 12 jaar en 65+ € 10,–, kinderen tot 5 jaar gratis. Gratis parkeren. Meer informatie op www.vhm-events.com.

  21 augustus: Bijeenkomst met visbeurs KFN Maarn

  Op zaterdag 21 augustus organiseert Killi Fish Nederland een ledenbijeenkomst met lezing, loterij en visbeurs in dorpshuis De Twee Marken aan het Trompplein 5 te Maarn. Aanvang 13:00 uur. Meer informatie op www.killifishnederland.nl.

  22 augustus: GEANNULEERD Aquarium-, terrarium- & vijverbeurs Oostende (B)

  Op zondag 22 augustus organiseert Oostende Platy niet de 24e editie van de "Aquarium-, Terrarium- en vijverbeurs van de kust" in Dienstencentrum "De Schelpe" aan de Elisabethlaan 32 te 8400 Oostende (België). Ook met Bonsaï en orchideeën. Open van 10:00 tot 16:00 uur, toegang gratis.

  22 augustus: Terraria Hasselt (B)

  Op zondag 22 augustus organiseert TER een terrariumbeurs in Ontmoetingscentrum Rapertingen aan de Luikersteenweg 395 te 3500 Hasselt (België). Open van 11:00 tot 15:00 uur, toegang € 5,–, kinderen tot 12 jaar gratis. Gratis parkeren. Meer informatie op www.vhm-events.com.

  September

  4 en 5 september: Aquarium- en terrariumbeurs Floreffe (B)

  Op zaterdag 4 en zondag 5 september organiseert de Société Aquariophile Wallonne een aquarium- en terrariumbeurs in de Salle Communale aan de Rue Joseph Piret 7 te 5150 Floreffe (België). "Zoetwater - zeewater - cichliden - exotische dieren - vijver - boeken - planten - leved voer - materialen - decoratie". Open van 10:00 tot 16:00 uur, toegang gratis. Meer informatie op saw-namur.be.

  11 en 12 september: Belgian ZNA Koi Show Hasselt (B)

  Op zaterdag 11 en zondag 12 september organiseert de Belgian Koi Society de Belgian ZNA Koi Show , "de Belgische Koi-, vijver- en tuindagen", in de Gemeentehallen van Merelbeke aan de Kloosterstraat 34 te 9820 Merelbeke (België). Toegang € 10,– per dag (€ 15,– voor beide), tot 16 jaar gratis. Gratis parkeren. Meer informatie op show.belgiankoisociety.eu.

  19 september: Terraria Houten (Utrecht)

  Op zondag 19 september organiseert TER "Nederlands grootste terrariumevenement" in het Expo Center aan de Meidoornkade 24 te Houten (Utrecht). Open van 10:00 tot 16:00 uur, toegang € 15,–, kinderen tot 12 jaar en 65+ € 10,–, kinderen tot 5 jaar gratis. Gratis parkeren. Meer informatie op www.vhm-events.com.


  Verenigingsinformatie

  VIVARIUM
  EINDHOVEN

  opgericht sep. 1927 beschermheer drs. F. Philips jr. mei 2021

  aangesloten bij de N.B.A.T.

  Voorzitter
  Henk Bos
  J.v.Wassenaerstraat 33
  5684 CR Best
  0499 – 371 164
  Secretaris / 2e voorzitter
  Eric van de Meerakker
  Groningenlaan 3
  5691 KH Son
  0499 – 329 126
  Penningmeester
  Els van Houten
  Amerikalaan 87
  5691 KC Son
  0499 – 490 083
  Bestuurslid
  Gerard Swemmers
  Poeijersstraat 35A
  5642 GA Eindhoven
  040 – 2810 792
  Bestuurslid / activiteiten
  Marc Hennequin
  Steenstraat 62
  5612 PG Eindhoven
  06 – 1702 3065
   
  Ledenadministratie
  Els van Houten
  Amerikalaan 87
  5691 KC Son
  0499 – 490 083
   
  Redactie
  Eric van de Meerakker
  Groningenlaan 3
  5691 KH Son
  0499 - 329 126
   
  Erelid Joop Brokke ✝
    Ferdie Gosselink  
  Lid van verdienste Gerard Vermeulen  
   
  Website / Email
  www.vivarium.club

  Contributie

  De Vivariumcontributie bedraagt € 37,50 per jaar. Jeugdleden tot 16 jaar betalen € 23,– per jaar. Het lidmaatschap als huisgenootlid is gratis. De contributies voor de bonden/tijdschriften bedragen:
  N.B.A.T. met Het Aquarium alleen digitaal € 16,– per jaar,
  N.B.A.T. met Het Aquarium gedrukt en digitaal € 41,– per jaar.
  Jeugdleden krijgen € 8,– korting op het lidmaatschap van de NBAT. Aan- en afmelden voor Het Aquarium dient te gebeuren via de Vivarium ledenadministratie.

  Het inschrijfgeld à € 5,– en de contributie zijn te voldoen op rekeningnummer NL24 RBRB 0939 7262 89 t.n.v. "Vivarium." Opzeggen van het lidmaatschap kan uitsluitend twee maanden tevoren en schriftelijk geschieden bij de ledenadministratie.
  Overname van kopij is toegestaan mits voorzien van auteur èn bronvermelding,
  tenzij anders vermeld.


  Alle ingezonden kopij is voor verantwoording van de auteurs.
  Heevis HEEVIS
  Schootsestraat 138
  5616 RH Eindhoven
  040 - 2510677
  U koopt toch ook
  bij onze

  Aquariumcentrum Helmond Aquariumcentrum Helmond
  Jan v.d. Spekstraat 29
  5701 BW Helmond
  0492 - 534387
  Chrisgarnalenshop Chrisgarnalenshop
  Lau Mazirellaan 259
  2525 ZM Den Haag
  06 - 55855252
  Aquabeek Aquabeek
  Sint Magdalenaweg 6
  5423 XK Handel
  0492 - 325366
  Hier had uw

  kunnen staan!
  Aquarium Coenen Aquarium Coenen
  Kon. Julianaweg 21
  5684 VA Best
  0499 - 395000
  ©2006–2022 Vivarium en auteurs. All rights reserved.