Vivarium Logo 150x90 VIVARIUM
EINDHOVEN
Voorpagina
 
Vereniging
 
Informatie
Aanmelden
AVG/Privacy
 
Nieuwsbrief
Agenda
District
Kalender
 
Archief
Historisch
Bibliotheek
Links
 
Bestuurslogin
 
Vorige pagina

VIVARIUM NIEUWSBRIEF

Inhoud januari 2007

 1. Aankondigingen
 2. De NBBZ en Het Zeeaquarium in 2007
 3. Verslag huiskameravond Jan Rampart
 4. Agenda
 5. Kalender
 6. Verenigingsinformatie

Aankondigingen

Nieuwjaarsreceptie en jaarvergadering op 9 januari 2007

Op dinsdag 9 januari aanstaande houden we weer onze jaarlijkse Vivarium nieuwjaarsreceptie, ook deze keer weer gecombineerd met de jaarvergadering.

Deze bijeenkomst is natuurlijk het moment om met ons allen terug te blikken op het voorbije jaar 2006, maar misschien nog meer om vooruit te kijken naar 2007. Inmiddels zijn we ook een heel stuk opgeschoten met de jaarplanning voor onze bijeenkomsten in 2007, maar er is altijd nog ruimte voor suggesties, en de jaarvergadering is ook een gelegenheid bij uitstek om die naar voren te brengen.

Iedereen is dus van harte welkom in zaal Kraaihei van De Kadans aan de St. Jozefstraat 1 in Best. De avond begint om 20 uur.

Agenda jaarvergadering 2007
 1. Opening
 2. Mededelingen
  1. Jubilarissen
 3. Ingekomen stukken
 4. Notulen ALV 10-1-2006
 5. Verslag secretaris
 6. Verslag penningmeester/ledenadministratie
 7. Verslag diverse commissies
  1. Kascontrole
  2. Redactie
  3. Public Relations
 8. Verkiezingen bestuur en commissies
  1. Bestuur
  2. Kascontrole
  3. Redactie
  4. Activiteiten
 9. Begroting 2007
 10. Activiteiten 2007
 11. Rondvraag/WVTTK
 12. Sluiting

Namens het bestuur,
Eric van de Meerakker.

De NBBZ en Het Zeeaquarium in 2007

Na een lange periode van stilte is weer nieuws te melden van de zijde van de NBBZ en Het Zeeaquarium. Tijdens de gesprekken met de NBAT is gebleken dat met name de huidige redactie van Het Zeeaquarium geen toekomst zag in een samengaan met het NBAT blad Het Aquarium. Daarom is het bestuur van de NBBZ met de eindredacteur overeengekomen dat Het Zeeaquarium als een zelfstandig commercieel blad verdergaat. Deze verzelfstandiging is doorgevoerd per 1 januari 2007, waarbij de NBBZ heeft een aantal voordelen heeft bedongen voor de NBBZ, de aangesloten verenigingen en de NBBZ leden. We zullen dit nader toelichten op de Vivarium jaarvergadering.

Vivarium dient in januari aan Het Zeeaquarium een overzicht te sturen van de NBBZ leden die bij Vivarium zijn aangesloten, waarna Het Zeeaquarium een factuur zal sturen voor het abonnement van deze leden. Als iemand onder onze NBBZ leden zich alsnog wil afmelden, dan willen we dat graag voor 15 januari 2007 weten. Als we niets horen zullen we alle NBBZ leden bij Het Zeeaquarium aanmelden, zodat zij Het Zeeaquarium zullen blijven ontvangen.

Voor onze NBBZ leden betekent dat uiteindelijk dat zij voor een bedrag van € 30,– Het Zeeaquarium kunnen blijven ontvangen. Dit is dus iets minder dan de contributie voor de NBBZ tot nu toe, dat bedrag was namelijk € 31,80. Omdat we voor 2007 uitgegaan waren van hetzelfde contributiebedrag, hebben we teveel geind voor het lidmaatschap van de NBBZ. Vivarium zal het teveel betaalde terugstorten.

Namens het bestuur,
Eric van de Meerakker.

Verslag huiskameravond Jan Rampart

Na lange tijd was er weer een huiskameravond. De gastheer van deze avond was Jan Rampart, een oude rot in het vak. Sinds circa zeven jaar weer lid van Vivarium en de NBAT, echter voorheen is Jan ook al lid geweest van Vivarium. Niemand van ons had het aquarium van Jan nog gezien. We werden door Jan en zijn vrouw hartelijk ontvangen met koffie en voor de liefhebber ook gebak.

Achter in de kamer stonden, tegenover elkaar, twee aquaria. Het grote aquarium had de afmetingen 150 bij 60 bij 60 centimeter. Het was een plantenbak met diverse soorten vissen erin. In het begin verscholen de vissen zich nog wat, maar nadat ze een beetje aan de drukte rond het aquarium gewend waren kwamen ze een voor een te voorschijn. We zagen dan ook onder andere de volgende vissen:

 • 02 Colisa fasciata
 • 02 Maanvissen
 • 10 Neontetras
 • 01 Pantsermeerval
 • 05 Corydoras
 • 08 Roodstreep spitszalmpjes
 • 04 Dwerg regenboogvissen
De planten zagen er fris en gezond uit. De verlichting is TL verlichting 40W, twee keer kleur 83 en twee keer kleur 84.

In het kleine aquarium, afmeting 112 bij 32 bij 32 centimeter, welke nog niet zo lang geleden ingericht was, zaten als belangrijkste vissen de welbekende guppen; echter in alle maten. Jan vertelde dat hij met enkele guppen begonnen was en er steeds jonge guppies bijkwamen welke uitgroeiden tot volwassen vissen. De guppen welke ik een week later van Jan gekregen heb, hebben bij mij ook al jongen geworpen en groeien goed, maar dit terzijde. De verlichting was ook hier TL verlichting 30W, een keer kleur 83 en een keer kleur 84.

De techniek in zijn grote aquarium zag er voortreffelijk uit. Alle elektra was perfect veilig en overzichtelijk aangebracht. Jan filtert over een potfilter wat onder in het aquarium staat. Dit filter wordt, als er gevoerd wordt, tijdelijk uitgeschakeld. Na circa tien minuten gaat het filter zelf weer aan. Er werd meerdere keren per dag gevoerd. Het voer had Jan reeds voorbereid in kleine potjes klaar staan zodat, als Jan niet thuis was, zijn vrouw de vissen kon voeren. Het aquarium was door Jan zelf gemaakt en de techniek ook door hem aangebracht. Er was tevens een automatische CO2 installatie aangebracht. De fles bevond zich ook onder het aquarium.

Door de aanwezige leden (circa tien) werd er, onder het genot van een drankje en een hapje, druk over de aquaria (en ook nog andere zaken) gesproken. Ook werden de waterwaarden gemeten. Deze zagen er voortreffelijk uit. Al met al twee prachtige aquaria welke er goed bijstonden.

Een geslaagde huiskameravond waarvoor we Jan en zijn vrouw hartelijk danken.

Harrie van de Meerakker.

Agenda

Vivarium heeft elke maand een ledenavond, op de tweede dinsdag van de maand, behalve in de vakantiemaanden juli en augustus. We zijn afwisselend te vinden in zaal Kraaihei van De Kadans aan de St. Jozefstraat 1 te Best (buslijn 142) en in Brunswijck aan de Generaal Bradleylaan 1 te Eindhoven (lijn 2 of 5). We beginnen om 20 uur (tenzij anders aangegeven).

De agenda ziet er voor 2007 als volgt uit:

Datum Activiteit Locatie
di. 09 jan. Nieuwjaarsreceptie en jaarvergadering Kadans
di. 13 feb. Kwis door Harrie van de Meerakker Brunswijck
di. 13 maart Joop Brokke: "Het Verre Oosten" Kadans
di. 10 april "Huiskameravond" bij Fish at Home Gemonde
di. 24 april
aanv. 19:30
"Brunswijcklezing" door Nel Schriks
(onderwerp nog niet bekend)
Brunswijck
di. 08 mei Watermeetavond Kadans
di. 12 juni Eigen bijeenkomst Brunswijck
di. 11 sept. Lezing door Hub Custers* (onderwerp n.n.b.) Kadans
di. 09 okt. Reisverslag Columbia door Johan Egberts
(beamerpresentatie met foto- en videobeelden)
Brunswijck
di. 13 nov. Eigen bijeenkomst Kadans
di. 11 dec. Lezing door Joop Brokke (onderwerp n.n.b.) Brunswijck

*) Niet definitief gepland. Er kan dus nog wat aan de inhoud veranderen.
N.B. De data staan wel vast, dus er is zeker een bijeenkomst!

Naast de vaste activiteiten op de tweede dinsdag van de maand hebben we ook een aantal huiskameravonden in gedachten (vier staan er momenteel op de planning). Zodra we hiervoor een datum hebben geprikt zal de betreffende avond natuurlijk ook op de lijst komen.

Naast deze activiteiten wordt er nog aan enkele andere bijzondere activiteiten gedacht. Zodra er een datum bekend is, zal de activiteit worden toegevoegd.

Kalender

4 februari: Terraria Zwolle

Op zondag 4 februari organiseert TER een Terrariumbeurs in de IJsselhallen aan de Rieteweg 4 te Zwolle. Open van 11 tot 16 uur. Toegang € 5,– voor volwassenen, kinderen tot 14 jaar en 65+ € 4,–, kinderen tot 5 jaar gratis.

25 februari: Terraria Eindhoven/Veldhoven

Op zondag 25 februari organiseert TER een Terrariumbeurs in Koningshof aan de Locht 117 te Veldhoven. Open van 11 tot 16 uur. Toegang € 5,– voor volwassenen, 65+ € 4,–, kinderen tot 5 jaar gratis.

25 maart: Terraria Houten (Utrecht)

Op zondag 25 maart organiseert TER "Nederlands grootste terrariumevenement" in het Euretco Expo center aan de Meidoornkade 24 te Houten (Utrecht). Reptielen, amfibieŽn, spinnen, insecten, knaagdieren, planten, bijzondere dieren en toebehoren. Open van 11 tot 16 uur, toegang € 7,– voor volwassenen, 65+ € 5,–, kinderen tot 5 jaar gratis. Gelijktijdig is er ook de Exoknaag, Kattenshow, Kromsnaveldag, Spinnen en insecten en Nationale Frettendag, die u ook kunt bezoeken zonder verder entree te betalen. Meer informatie op de website www.ter.nl.

1 april: NBAT Aqua-terra markt Veenendaal

Op zondag 1 april organiseert de NBAT de jaarlijkse Aqua-terra markt in de Veenendaalhal te Veendendaal. Nader bericht volgt en zal ook te vinden zijn op de NBAT website www.nbat.nl.

15 april: Terraria Amstelveen

Op zondag 15 april organiseert TER een Terrariumbeurs in de Emergohal, Langs De Akker 3 te Amstelveen. Open van 11 tot 16 uur. Toegang € 5,– voor volwassenen, 65+ € 4,–, kinderen tot 5 jaar gratis.

6 mei: 22e Reptielen-amfibieŽnbeurs Nijmegen

Op zondag 6 mei organiseert B & B Organisatiebureau de 22e internationale reptielen- en amfibieŽnbeurs in de Jan Massinkhal aan de Nieuwe Dukenburgseweg 5 te Nijmegen. Slangen, spinnen, hagedissen, schildpadden, amfibieŽn, literatuur, terrariumbenodigdheden, voedseldieren, etc. (Ook giftige dieren zijn toegestaan, er is een aparte ruimte voor giftige dieren) Open van 11 tot 17 uur. Toegang € 6,– voor volwassenen, kinderen t/m 12 jaar € 1,50.

12 mei: Internationale aquariumbeurs Floreffe (B)

Op zaterdag 12 mei organiseert de I.C.A.I.F. (een verbond van Waalse en Noord-Franse aquariumverenigingen) een grote internationale aquaristische beurs in de Abdij van Floreffe aan de Rue du Seminaire 7 te Floreffe (BelgiŽ). Aquaria en vijvers, vissen, planten, voeder en materieel. Open van 10 tot 18 uur, toegang gratis.

Verenigingsinformatie

opgericht 1927 Beschermheer drs. F. Philips jr. januari 2007

Aangesloten bij de N.B.A.T. en de N.B.B.Z.

Voorzitter
Edith de Jongh
Groningenlaan 3
5691 KH Son
0499 - 329 126
Secretaris
Eric van de Meerakker
Groningenlaan 3
5691 KH Son
0499 - 329 126
Penningmeester a.i.
Gerard Vermeulen
Hulstbosakker 57
5625 VS Eindhoven
040 - 2489 890
Bestuurslid/Bibliotheek
Gerard Swemmers
Poeijersstraat 35A
5642 GA Eindhoven
040 - 2810 792
Bestuurslid/Redactie
Ferdie Gosselink
Baarsstraat 2
5615 RG Eindhoven
06 - 2486 5247
 
Ledenadministrateur
Harrie van de Meerakker
Meijerijlaan 43
5628 BC Eindhoven
040 - 2428 724
Public Relations
Jan van Zeeland
Matterhorn 41
5624 NR Eindhoven
040 - 2260 051
 
Redactieadres
 
Groningenlaan 3
5691 KH Son
06 - 2486 5247
Redactie
 
 
Ferdie Gosselink
Eric v/d Meerakker
Gerard Swemmers
Edith de Jongh
Harrie v/d Meerakker
 

Contributie

De Vivariumcontributie bedraagt € 27,– per jaar. Jeugdleden tot 16 jaar betalen € 15,25 per jaar. Het lidmaatschap als huisgenootlid is gratis. De contributies voor de bonden bedragen:
N.B.A.T. € 25,– per jaar,
   jeugdleden € 15,– per jaar,
   huisgenootleden €   5,– per jaar,
N.B.B.Z. € 30,– per jaar.

Het inschrijfgeld ŗ € 5,– en de contributie zijn te voldoen op gironummer 1113703 t.n.v. "Penningmeester Vivarium." Opzeggen van het lidmaatschap kan uitsluitend twee maanden tevoren en schriftelijk geschieden bij de ledenadministratie.

Overname van kopij is toegestaan mits voorzien van auteur Ťn bronvermelding,
tenzij anders vermeld.


Alle ingezonden kopij is voor verantwoording van de auteurs.
Heevis
U koopt toch ook
bij onze

Aquariumcentrum Helmond
Chrisgarnalenshop
Aquabeek
Hier had uw

kunnen staan!
Aquarium Coenen
©2006–2022 Vivarium en auteurs. All rights reserved.
Voorpagina  Vereniging  Informatie  Aanmelden  AVG/Privacy  Nieuwsbrief  Agenda  District  Kalender  Archief  Bibliotheek  Links  –   Vorige pagina  Bovenkant pagina