Vivarium Logo 150x90 VIVARIUM
EINDHOVEN
Voorpagina
 
Vereniging
 
Informatie
Aanmelden
AVG/Privacy
 
Nieuwsbrief
Agenda
Kalender
 
Archief
Historisch
Bibliotheek
Links
 
Bestuurslogin
 
Vorige pagina

VIVARIUM NIEUWSBRIEF

Inhoud februari 2007

  1. Aankondigingen
  2. Onkruid in het aquarium???
  3. Microaaltjes
  4. Agenda
  5. Kalender
  6. Verenigingsinformatie

Aankondigingen

Bijeenkomst 13 februari: Aquariumkwis

Voor de Vivarium bijeenkomst van februari heeft Harrie van de Meerakker een kwis samengesteld, met 90 vragen over allerlei onderwerpen in onze hobby. Het is bij mijn weten de eerste keer dat we als Vivarium dit organiseren, maar uit ervaring bij andere verenigingen kan ik u zeggen, dat zo'n kwis altijd een leuke, interessante en leerzame bijeenkomst oplevert, met veel gelegenheid om dieper op diverse vragen en onderwerpen in te gaan en er onderling over te discussiëren. Het programma is als volgt:

20:05  Uitleg
20:15  Kwis
21:15  Pauze
21:30  Antwoorden van de kwis. Iedereen kijkt lijst na van de buurman/vrouw.
Eventueel discussie.
22:30  Einde

We hebben ook een aantal prijsjes, onder andere gesponsord door Fish at Home. Iedereen is dus van harte uitgenodigd om deel te nemen, op dinsdag 13 februari om 20 uur in Brunswijck. We hopen op een grote opkomst, breng uw pen mee!

Namens de activiteitencommissie,
Eric van de Meerakker.

Huiskameravond 27 februari bij Jan Koster

Ditmaal zijn we uitgenodigd bij een oudgediende van onze vereniging, Jan Koster. Hij heeft sinds een paar jaar een nieuw aquarium, maar het draait niet zoals hij graag zou willen. Hij nodigt ons juist daarom eens uit om bij hem te komen kijken, wie weet kunnen we hem weer op de goede weg helpen, zodat hij weer kan genieten van onze hobby zoals we dat graag allemaal willen: met een mooi en goed draaiend aquarium.

We zijn dus allemaal van harte welkom op dinsdag 27 februari vanaf plm. 20 uur aan de Chopinlaan 12 te Aalst. Omdat het niet zo gemakkelijk te vinden is volgt hier een routebeschrijving:

  1. Rij naar Aalst-Waalre zoals u gewend bent, vanuit Eindhoven via de Aalsterweg langs Motel Eindhoven onder de snelweg door, of neem vanaf de snelweg de afslag Waalre en ga aan het einde van de afrit rechtsaf richting Waalre/Valkenswaard.
  2. Vanaf de verkeerslichten bij deze afrit rijdt u zo'n 1,4 kilometer verder richting Waalre/Valkenswaard. Sla de vierde mogelijkheid links af, de Koningin Wilhelminastraat in. (U bent dan juist het (winkel-)centrum van Aalst voorbijgereden.)
  3. Aan het einde van de Koningin Wilhelminastraat slaat u linksaf de Ekenrooisestraat in.
  4. In de Ekenrooisestraat slaat u de eerste weg rechts af de Johan Strausslaan in. (De Ekenrooisestraat maakt hier een bocht naar links.)
  5. Op de Johan Strausslaan slaat u meteen de eerste weg links af de Verdilaan in.
  6. Op de Verdilaan slaat u direct de eerste weg links af de Chopinlaan in.

In de Chopinlaan is vlakbij onze bestemming een parkeerplaats voor vijf auto's, even verderop in de laan is ook nog een pleintje met ruimte voor vier auto's.

Iedereen wordt dus door Jan en Els Koster van harte uitgenodigd om bij hen te komen kijken naar het aquarium en mee te denken wat er misschien beter kan. We hopen op veel belangstelling!

Namens de activiteitencommissie,
Eric van de Meerakker.

Onkruid in het aquarium???

Zosterella dubia, J. Brokke
Zosterella dubia
Ik hoor al mensen zeggen weer een artikel over "algen", want dat zijn echt onkruidplanten en niemand wil daar veel van in zijn bak hebben. En die komen er zonder dat je het zelf wilt. Ik praat nu wel over een gezelschapsbak en niet over een cichlidebak, waar men wel graag algen heeft. Nee daar gaat het niet om.

Natuurlijk is het onzin, dat we onkruid in het aquarium hebben, want we doen allemaal onze uiterste best om een mooie beplante bak te krijgen en laten we eerlijk zijn, we hebben een enorme keus aan planten. Waarom dan toch deze titel? Nu er zijn planten, die bekend zijn als aquariumplant, maar die met zo'n enorme snelheid groeien en zo uitbundig, dat ik aquarianen ken, die deze plant niet in hun bak willen hebben.

Deze lintvormige plant groeit snel en bedekt al heel snel het hele wateroppervlak. We hebben het over Zosterella dubia uit de familie Pontederiaceae; de plant wordt ook wel eens Klein Zeegras (Zostera) genoemd.

De plant is best mooi en je vind hem in veel aquariumboeken ook beschreven, zoals in Aquariumplanten van Prof Dr. H.C. de Wit (pag. 386) en ook in de beide nieuwe aquariumplanten boeken van Christel Kasselmann (Aquariumplanten (pag. 410) en in het nieuwe boekje van Kasselmann, Aquariumpflanzen von A-Z, (pag. 119) dat alleen in het Duits verkrijgbaar is). Het grote boek van Kasselmann, dat ook in het Nederlands verschenen is, daarvan is in de reguliere boekhandel geen exemplaar meer te vinden en bij navraag bij de uitgever Tirion, blijkt er ook geen herdruk van te komen, dus de enige weg om aan deze boeken te komen is te gaan snuffelen bij oude boeken, zoals bij De Slegte.

De plant zelf komt uit het midden en oosten van Amerika en in Mexico en Cuba, groeit zeer snel en wordt beschreven als een goede aquariumplant. De groeisnelheid is enorm. De stengel, die meer dan een meter lang kan worden met internodiën om de vijf centimeter. De bladeren zitten afwisselend, half stengelomvattend aan de stengel. Ze vragen veel licht en je ziet de plant dan ook snel naar het oppervlak gaan en daar vertakt hij zich, want onder de lichtkap heeft de plant het goed naar zijn zin. Trouwens het veldje Crypto's dat in mijn bak staat doet het onder deze planten uitstekend doordat die dus veel licht wegnemen voor de Crypto's, die dat wel lekker vinden.

Bloem van Zosterella dubia, J. Brokke
Bloem van Zosterella dubia
Zosterella dubia vindt het vlak onder de lampen geweldig, want het wordt een grote dichte massa, die regelmatig uitgedund moet worden. Toch zien we hier iets leuks, opeens verschijnen er onder de lichtkap leuke 3,5 centimeter grote gele bloemen. Het komt wel vaker voor, dat er planten bloeien in een aquarium, zoals nu ook bij mij de Vallisneria regelmatig bloeit, maar dat zijn hele kleine witte bloempjes, die je eerst eens gezien moet hebben, anders kijk je er echt overheen. De bloem van Zosterella dubia valt echt op want deze wordt ongeveer 3,5 centimeter groot en de gele kleur is eveneens niet over het hoofd te zien. De plant zelf heeft lintvormige bladeren, die vrij smal zijn ongeveer vijf millimeter. Voor meer informatie kan ik verwijzen naar de genoemde boeken, waarvan er zeker wel een in de bibliotheek van de vereniging aanwezig zal zijn.

Door de enorme groei van deze planten, moet je regelmatig de bak in, vandaar de titel van dit artikeltje. Zo zie je weer eens, dat zelfs "onkruid" mooi kan zijn.

Auteur: J.C. Brokke.

Literatuur: zie in de tekst.

Microaaltjes

Microaaltjes zijn een ideaal voer voor jonge opgroeiende vissen. Ze zijn zeer klein en beweeglijk, wat er voor zorgt dat zelfs de kleinste vissenjongen ze al heel snel kunnen eten. Echter ook grote vis zal er uitgebreid van eten. Ze gaan dan als ware pac-mannetjes door de wolk aaltjes heen. Een mogelijk nadeel van microaaltjes is dat het vrij vet voer is. Er is echter bij jonge, vaak nog snel groeiende vissen niet snel sprake van vervetting.

Het kweken van microaaltjes is vrij eenvoudig. Als we het heel erg vereenvoudigen kan er gekweekt worden van elk medium waarin zich gisten bevinden. Een serieuze waarschuwing voor een al te makkelijk denken hierover: het medium is mede bepalend voor de voedzaamheid van de aaltjes voor de jonge vis. Een snel en eenvoudig medium bestaat uit een kinderpap als bambix of brinta (neemt extreem veel vocht op) aangemaakt met water en witte wijn in de verhouding twee delen water tot een deel witte wijn. Dit medium kan zonder verwarmen worden aangemaakt en eventueel nog worden verrijkt met vitaminen. Hierna wordt er enkele centimeters van dit medium in een transparant doosje met gladde wanden gedaan. Enten gebeurt door een oogst of een klein deel van het medium hierbij te doen. Vervolgens wordt de kweek op een warme plaats weggezet. Microaaltjes hebben het niet gauw warm!!! Ook bij lagere temperaturen van ongeveer 20 graden verloopt de kweek nog goed maar wel erg langzaam.

De mikroaaltjes kunnen met een penseeltje van de wanden verwijderd worden. Van een goedlopende warme kweek kan tot twee maal daags geoogst worden. Na verloop van tijd wordt de toplaag van de kweek erg vochtig. Dit komt omdat de vaste delen verteerd worden door de gistbacteriën. Kweek niet wegdoen, gewoon wat pap erbij doen tot het medium weer stevig is. Op deze manier is het zeer eenvoudig ten alle tijde levend voer voor jonge vissen te hebben, en zijn er veel jongen op komst dan is er met enkele nieuwe kweken op een warme plaats (25 à 30 graden) binnen vijf à zeven dagen weer voedsel in overvloed.

Van ons lid Jan Dekkers heb ik een entportie microaaltjes gekregen. Jan gebruikt het volgende recept:

  1. Melk aan de kook brengen
  2. Havermout erbij
  3. Af laten koelen
  4. Twee luciferkopjes poedergist erbij
  5. In plastic bakje doen. In deksel gaatjes maken.
  6. Twee dagen laten staan
  7. Een portie microaaltjes enten
  8. Blokje hout erin (daar kruipen ze op en zijn bijna schoon)
    Bovenzijde blokje moet boven het mengsel uitkomen
  9. Met penseel de microaaltjes verwijderen

Wellicht een uitdaging voor u om dit ook eens te proberen. Als u een entportie microaaltjes wil kunt u dit altijd aan mij of Jan vragen.

Auteur: Harrie van de Meerakker.

Agenda

Vivarium heeft elke maand een ledenavond, op de tweede dinsdag van de maand, behalve in de vakantiemaanden juli en augustus. We zijn afwisselend te vinden in zaal Kraaihei van De Kadans aan de Sint Jozefstraat 1 te Best (buslijn 142) en in Brunswijck aan de Generaal Bradleylaan 1 te Eindhoven (lijn 2 of 5). We beginnen om 20 uur (tenzij anders aangegeven).

De agenda ziet er voor de rest van 2007 als volgt uit:

Datum Activiteit Locatie
di. 13 feb. Kwis door Harrie van de Meerakker Brunswijck
di. 27 feb. Huiskameravond bij Jan Koster Aalst
di. 13 maart Lezing door Joop Brokke: "Het Verre Oosten" Kadans
di. 20 maart Huiskameravond bij Paul Potting Eindhoven
di. 10 april "Huiskameravond" bij Fish at Home Boomstraat 11
Gemonde
di. 24 april
aanv.19:30
"Brunswijcklezing" door Nel Schriks
(onderwerp nog niet bekend)
Brunswijck
di. 08 mei Watermeetavond Kadans
di. 22 mei* Huiskameravond bij fam. Meeldijk* Eindhoven
di. 12 juni Eigen bijeenkomst Brunswijck
di. 11 sep. Discussie-lezing door Hub Custers:
"Mijn ervaringen als aquariaan en keurmeester,
de betekenis van de keurwijzer en de toekomst"
Kadans
di. 25 sep.* Huiskameravond bij Schmitz Coiffures* Valkenswaard
di. 09 okt. Reisverslag door Johan Egberts:
"Leticia, het drielandenpunt Colombia–Peru–Brazilië"
Brunswijck
di. 13 nov. Eigen bijeenkomst Kadans
di. 11 dec. Joop Brokke: "Sorry, het is de hobby van mijn wederhelft" Brunswijck

*) Niet definitief gepland. Er kan dus nog wat aan de inhoud veranderen.
N.B. De data staan wel vast, dus er is zeker een bijeenkomst!

Naast deze activiteiten wordt er nog aan enkele andere bijzondere activiteiten gedacht. Zodra er een datum bekend is, zal de activiteit worden toegevoegd.

Kalender

4 februari: Terraria Zwolle

Op zondag 4 februari organiseert TER een Terrariumbeurs in de IJsselhallen aan de Rieteweg 4 te Zwolle. Open van 11 tot 16 uur. Toegang € 5,– voor volwassenen, kinderen tot 14 jaar en 65+ € 4,–, kinderen tot 5 jaar gratis.

25 februari: Terraria Eindhoven/Veldhoven

Op zondag 25 februari organiseert TER een Terrariumbeurs in Koningshof aan de Locht 117 te Veldhoven. Open van 11 tot 16 uur. Toegang € 5,– voor volwassenen, 65+ € 4,–, kinderen tot 5 jaar gratis.

17 maart: hobbybeurs Tropicana Lochristi (B)

Op zondag 17 maart organiseert aquarium-, vijver- en terrariumclub Tropicana een hobbybeurs in Zaal Dierenpark aan de Antwerpsesteenweg 119 te Lochristi (België). Open van 10 tot 15 uur, toegang gratis.

25 maart: Terraria Houten (Utrecht)

Op zondag 25 maart organiseert TER "Nederlands grootste terrariumevenement" in het Euretco Expo center aan de Meidoornkade 24 te Houten (Utrecht). Reptielen, amfibieën, spinnen, insecten, knaagdieren, planten, bijzondere dieren en toebehoren. Open van 11 tot 16 uur, toegang € 7,– voor volwassenen, 65+ € 5,–, kinderen tot 5 jaar gratis. Gelijktijdig is er ook de Exoknaag, Kattenshow, Kromsnaveldag, Spinnen en insecten en Nationale Frettendag, die u ook kunt bezoeken zonder verder entree te betalen. Meer informatie op de website www.ter.nl.

Verenigingsinformatie

opgericht 1927 Beschermheer drs. F. Philips jr. februari 2007

Aangesloten bij de N.B.A.T. en de N.B.B.Z.

Voorzitter
Edith de Jongh
Groningenlaan 3
5691 KH Son
0499 - 329 126
Secretaris
Eric van de Meerakker
Groningenlaan 3
5691 KH Son
0499 - 329 126
Penningmeester a.i.
Gerard Vermeulen
Hulstbosakker 57
5625 VS Eindhoven
040 - 2489 890
Bestuurslid/Bibliotheek
Gerard Swemmers
Poeijersstraat 35A
5642 GA Eindhoven
040 - 2810 792
Bestuurslid/Redactie
Ferdie Gosselink
Baarsstraat 2
5615 RG Eindhoven
06 - 2486 5247
 
Ledenadministrateur
Harrie van de Meerakker
Meijerijlaan 43
5628 BC Eindhoven
040 - 2428 724
Public Relations
Jan van Zeeland
Matterhorn 41
5624 NR Eindhoven
040 - 2260 051
 
Redactieadres
 
Groningenlaan 3
5691 KH Son
06 - 2486 5247
Redactie
 
 
Ferdie Gosselink
Eric v/d Meerakker
Gerard Swemmers
Edith de Jongh
Harrie v/d Meerakker
 
 
Website
www.AV-Vivarium.net

Contributie

De Vivariumcontributie bedraagt € 27,– per jaar. Jeugdleden tot 16 jaar betalen € 15,25 per jaar. Het lidmaatschap als huisgenootlid is gratis. De contributies voor de bonden bedragen:
N.B.A.T. € 25,– per jaar,
   jeugdleden € 15,– per jaar,
   huisgenootleden €   5,– per jaar,
N.B.B.Z. € 30,– per jaar.

Het inschrijfgeld à € 5,– en de contributie zijn te voldoen op gironummer 1113703 t.n.v. "Penningmeester Vivarium." Opzeggen van het lidmaatschap kan uitsluitend twee maanden tevoren en schriftelijk geschieden bij de ledenadministratie.

Overname van kopij is toegestaan mits voorzien van auteur èn bronvermelding,
tenzij anders vermeld.


Alle ingezonden kopij is voor verantwoording van de auteurs.
Heevis
U koopt toch ook
bij onze

Aquariumcentrum Helmond
Chrisgarnalenshop
Aquabeek
Aquariumgek
Hier had uw

kunnen staan!
Aquarium Coenen
©2006–2023 Vivarium en auteurs. All rights reserved.
Voorpagina  Vereniging  Informatie  Aanmelden  AVG/Privacy  Nieuwsbrief  Agenda  Kalender  Archief  Historisch  Links  –   Vorige pagina  Bovenkant pagina