Vivarium Logo 150x90 VIVARIUM
EINDHOVEN
Voorpagina
 
Vereniging
 
Informatie
Aanmelden
AVG/Privacy
 
Nieuwsbrief
Agenda
Kalender
 
Archief
Historisch
Bibliotheek
Links
 
Bestuurslogin
 
Vorige pagina

VIVARIUM NIEUWSBRIEF

Inhoud juni/juli 2007

  1. Aankondigingen
  2. Verslagen
  3. Agenda
  4. Kalender
  5. Verenigingsinformatie

Aankondigingen

Barbecue 25 augustus

Vanwege het (herhaalde) succes van de Vivarium barbecue van vorig jaar, willen we ook dit jaar graag weer een barbecue organiseren. Ditmaal heeft ons bestuurslid en bibliothecaris Gerard Swemmers zijn huis (tuin) ter beschikking gesteld. (Gerard is momenteel ook bezig om zijn aquarium helemaal opnieuw in te richten, dus wie weet wat we daarin rond die tijd te zien krijgen.)

De barbecue zal daarom plaatsvinden op 25 augustus in de tuin van Gerard Swemmers aan de Poeijersstraat 35A te Eindhoven. De deelnemers hopen we zo tussen 14 en 15 uur te verwelkomen, de eindtijd hangt af van de gezelligheid!

Omdat we natuurlijk wel een idee moeten hebben wat er in huis gehaald moet worden, willen we u graag vragen om u uiterlijk 15 augustus aan te melden, direct bij Gerard Swemmers, telefoon 040 - 2810 792 of email G.Swemmers@AV-Vivarium.net. Graag ook vermelden met hoeveel personen u komt, partner en kinderen zijn ook welkom! De kosten zullen evenals de vorige jaren plusminus 10 euro bedragen, te betalen op de dag van de barbecue zelf.

Namens de activiteitencommissie,
Eric van de Meerakker.

Verslagen

Verslag van de lezing op 13 maart

Het was in maart jongstleden dat Jo Brokke tijdens onze ledenavond een verhaal deed over zijn reis naar het Verre Oosten, met name naar Maleisië, Thailand en het eiland Java. Hoewel deze reis al zo’n 30 jaar geleden plaatsvond en dus enigszins gedateerd, was het verslag hiervan toch zeer de moeite waard en interessant.

De aanwezigen kregen eerst wat kaartjes te zien, zodat we wisten waar we ons bevonden. In Maleisië zagen we allereerst de "Sumatraantjes" en Lederschildpadden, die daar hun eieren leggen. In de hoofdstad Singapore kregen we een kijkje in grote kwekerijen van waterplanten. Vervolgens zagen we Jo met een schepnetje in een slootje staan, waarop ook afvoeren van keukens en toiletten uitkwamen. Jo ving daar Guppen met zwarte vlekken op het zijlijf. In de natuur moeten zich vijftien vrouwtjes met één mannetje tevreden stellen. Dat is wel wat anders als in het aquarium! Deze visjes aten daar veel muggelarven.

Er werd ook een Barbus-soort aangetroffen, waarschijnlijk de vitatus, die eigenlijk op Sri Lanka thuis hoort! Die visjes worden daar veel gegeten. Ook een kikkervisje werd er gevonden. Verderop in het slootje zwom veel vis, vermoedelijk Plectostomus, die sigarettenpeuken aten! Hij vond er ook een veldje planten, die eveneens in de rijstvelden voorkomen.

In de buurt van de "Gouden driehoek" in Thailand, bevond zich vlak bij een "slangentempel" een moerasachtig gebied met veel plant- en diersoorten, o.a. een Hibiscus met uitzondelijk lange stamper. Er waren daar overigens veel tempels met héél veel boeddha’s. Zelfs een vijver met moerasschildpadden die chips en ijsco’s aten! Het verhaal gaat dat de slangentempel blijft bestaan zolang er slangen rondkruipen. De slang werd rustig door hem met een pijp in het gezicht te blazen.

In Singapore tref je oud en nieuw naast elkaar aan. Merkwaardigerwijs zie je heel veel aquariumwinkels naast elkaar, waarvan 95% van de verkoop uit goudvissen bestaat. Er werd een kwekerij van Echinodorus-soorten bezocht Er stond wel een voetbalveld vol van deze planten. Jonge stekken werden in bakken gekweekt, óók onder water. Wel duizenden stuks per week van allerlei soorten. Boven de bakken werd hier en daar het licht getemperd. Veel van de planten werden naar Japan geëxporteerd. Vervolgens werd er een grote vissenkwekerij in de open lucht aangedaan. Voor de afzet van eieren werd waterhyacint gebruikt.

De reis ging verder naar Java, Indonesië. Het was daar veel armer en vuiler dan in Maleisië. Je zag er reusachtige theeplantages, zo groot als de helft van de provincie Utrecht. De theeplukkers werden er betaald naar het gewicht van de theeblaadjes. Het plukken van de lage plantjes leverde iets meer op dan de hoge. Je zag daar weinig vogels en insecten, wat te wijten was aan de uit Nederland afkomstige bestrijdingsmiddelen. Particulieren hadden een vijver met Goerami’s van wel vijftien centimeter. Deze vraten grote bladeren aan het wateroppervlak tot aan de nerf toe op. Natuurlijk ontbrak ook hier een bezoek aan een (overdekte)viskwekerij niet. Veel vis werd verzonden in water waaraan antibiotica was toegevoegd.

Als je in een hotel vis wilde eten ging de hotelbediende die met een werpnet vangen. Er werd ook wel bij particulieren gegeten. Bij een van hen stond een bakje waarvan de inhoud uit één goudvis, rode koraal en een kasteeltje bestond.

Aan het eind van het bezoek daar heeft Jo bij een waterval knollen van Aponogeton, o.a Aponogeton bullosus, ten behoeve van de WAP meegenomen. Dit was zwaar verboden, maar verpakt in ondergoed met remsporen kraaide er geen haan naar!

Ferdie Gosselink




Verslag van de watermeetavond op 8 mei

Op dinsdag 8 mei hadden we weer onze jaarlijkse watermeetavond. Ditmaal waren er niet zoveel aquariums te testen, mede omdat een paar leden vergeten waren hun aquarium- of vijverwater mee te nemen. Maar er werd veel onderling gepraat, en daar leent zo'n avond zich ook uitstekend voor.

In de tabel hieronder staan de gemeten waarden voor de diverse aquaria. Achter "Kadans 1" staan de waarden van ons verenigingsaquarium (gezelschap) voordat we een grote waterverversing hadden gedaan, achter "Kadans 2" de gemeten waarden na de waterverversing. Bij "Meeldijk" staan de waterwaarden van het gezelschapsaquarium van de fam. Meeldijk, het gemeten "Leidingwater" was dat van Best. Wat later op de avond kwam Gerard Swemmers nog een paar potten met aquariumwater brengen, hij had alleen geen tijd om te blijven. De waarden achter "Ketting" zijn die van het gezelschapsaquarium in De Ketting dat Gerard verzorgt, de waarden achter "Fuut" zijn die van het Malawi-aquarium bij de NS.

 Aquarium   Gel.   pH   GH   KH   NO3   NO2   Fe 
Kadans 1 450 7,0-7,5 10 3 - - -
Kadans 2 - 7,5 8 4 100 0,1-0,3 /
0,3-0,9
-
Meeldijk 400 6,5-7,0 8 6 40 - 0,1-0,25
Leidingwater 450-500 7,5 9 9 - - -
Ketting 300 7,0-7,5 6 3 40+ - -
Fuut 400 7,5 9 6 80 - -

Belangrijk om te weten bij bij ons verenigingsaquarium in De Kadans, is dat het water al lang niet was ververst en ook het filter weinig was schoongemaakt. Wat opvalt is dat we ook na de forse waterverversing nog altijd een flinke hoeveelheid nitraat meten. Nu is nitraat op zich niet erg schadelijk, het is zelfs een plantenmeststof, maar in grotere hoeveelheden is het toch zeker niet goed. Belangrijker nog is dat nitraat onder ongunstige omstandigheden (weer) wordt omgezet in nitriet, wat wel snel giftig is voor planten en vissen. We konden inderdaad nitriet meten, en dat is ook vaak te vinden in aquaria die last hebben van blauwe alg. Dit heeft ons aquarium ook gehad in het begin van 2007. Zinksulfaat heeft toen goed geholpen, maar het begon de laatste tijd weer terug te komen.

Een van de problemen met de beplanting van ons verenigingsaquarium is dat echte waterplanten het niet goed willen doen, hoornblad en waterpest zijn geen blijvertjes in dit aquarium. Javavaren en Anubias daarentegen doen het prima. Het zware visbestand is geen hulp, en de (naar nu blijkt) plusminus dertig opgroeiende kersebuikcichliden, die zich toen ze wat groter werden meer durfden te vertonen, zullen zeker een flinke bijdrage aan de belasting van het water leveren.

Het aquarium van de fam. Meeldijk laat hele goede waarden zien. Dit aquarium is voorzien van een CO2 installatie, waardoor de pH natuurlijk goed te regelen is. Wel is er ook aardig wat nitraat aanwezig, maar ook bij dit aquarium was al wat langer geen water ververst.


De waarden van de Ketting zijn eigenlijk prima. Opvallend naast de vorige aquaria is dat de geleidbaarheid een stuk lager is, wat een goede zaak is. De pH zou wat lager mogen zijn, en ook hier weer is het nitraatgehalte iets om in de gaten te houden. In het algemeen kun je een aantal planten gebruiken om nitraat in het water omlaag te krijgen. Echte waterplanten, speciaal de al genoemde hoornblad en waterpest nemen direct hun voedingsstoffen uit het water op. Andere planten, drijfplanten zoals de mosselplant en eendekroos nemen ook veel nitraat op (alhoewel het nog maar de vraag is of je graag eendekroos op het wateroppervlak van je aquarium wilt hebben). Ook Braziliaanse klimop groeit bijvoorbeeld juist goed als er nitraat in het water zit.

Als laatste het Malawi-aquarium. Het eerste dat opvalt is dat het zeker geen typische waterwaarden zijn zoals je die in een Malawi-aquarium "hoort" aan te treffen. De vissen lijken het echter prima te vinden en ook de jongen die ze voortbrengen doen het goed. Wel is ook hier veel nitraat terug te vinden, wat waarschijnlijk wordt veroorzaakt doordat ook hier een flink aantal vissen in het aquarium aanwezig is.

Eric van de Meerakker.

Agenda

Vivarium heeft elke maand een ledenavond, op de tweede dinsdag van de maand, behalve in de vakantiemaanden juli en augustus. We zijn afwisselend te vinden in zaal Kraaihei van De Kadans aan de Sint Jozefstraat 1 te Best (buslijn 142) en in Brunswijck aan de Generaal Bradleylaan 1 te Eindhoven (lijn 2 of 5). We beginnen om 20 uur (tenzij anders aangegeven).

De agenda ziet er voor de rest van 2007 als volgt uit:

Datum Activiteit Locatie
za. 25 aug. 3e jaarlijkse Vivarium barbecue,
aanvang 14–15 uur bij Gerard Swemmers
Poeijersstraat 35A
Eindhoven
di. 11 sep. Discussie-lezing door Hub Custers:
"Mijn ervaringen als aquariaan en keurmeester,
de betekenis van de keurwijzer en de toekomst"
Kadans
di. 25 sep. Huiskameravond bij Schmitz Coiffures Valkenswaard
di. 09 okt. Reisverslag door Johan Egberts: "Leticia,
het drielandenpunt Colombia–Peru–Brazilië"
Brunswijck
di. 13 nov. Jan van Loon: "Hoe ik het doe", over vissen kweken Kadans
di. 11 dec. Joop Brokke: "Sorry, het is de hobby van mijn wederhelft" Brunswijck

*) Niet definitief gepland. Er kan dus nog wat aan de inhoud veranderen.
N.B. De data staan wel vast, dus er is zeker een bijeenkomst!

Naast deze activiteiten wordt er nog aan enkele andere bijzondere activiteiten gedacht. Zodra er een datum bekend is, zal de activiteit worden toegevoegd.

Kalender

17 t/m 19 augustus: Holland Koi Show Arcen

Van 17 tot en met 19 augustus organiseert de Nishikigoi Vereniging Nederland de 15e Holland Koi Show in de Kasteeltuinen van Arcen aan de Lingsforterweg 26 te Arcen. Meer informatie volgt, zie ook www.hollandkoishow.nl

24 t/m 26 augustus: Killi tentoonstelling K.F.N. Asperen

Van vrijdag 24 t/m zondag 26 augustus organiseert Killi Fish Nederland hun jaarlijkse tentoonstelling, dit jaar in partycentrum De Schildkamp aan de Leerdamseweg 44 te Asperen. Nadere informatie volgt.

25 augustus t/m 2 september: tentoonstelling Gracilis Tongerlo

Van zaterdag 25 augustus tot en met zaterdag 2 september organiseert Gracilis een tentoonstelling "40 jaar aquariums" in parochiezaal Tongelhof aan het De Trannoyplein 5 (aan de kerk) te Tongerlo (België). Open op vrijdag, zaterdag en zondag van 10 tot 22 uur, overige dagen van 17 tot 22 uur.

26 augustus: Aquarium- en terrariumbeurs Oostende (B)

Op zondag 26 augustus organiseert Oostende Platy de 11e aquarium- en terrariumbeurs van de kust in Dienstencentrum "De Schelpe" aan de Alisabethlaan/Schelpestraat 20 te Oostende (België). "Eén van de grootste beurzen uit de streek." Open van 10 tot 16 uur, toegang gratis.

2 september: Info-dag en ruilbeurs Torhout (B)

Op zondag 2 september organiseert Skalaar Torhout een info-dag en ruilbeurs in zaal de Brouckere aan de 's Gravenwinkelstraat te Torhout (België). Open van 9:30 tot 16 uur, toegang gratis.

8 september: Bijeenkomst WAP Maarn

Op zaterdag 8 september organiseert de Werkgroep Aquatische Planten een ledenbijeenkomst in de "Twee Marken" aan het Trompplein 5 te Maarn. Aanvang 11 uur, zaal open vanaf 10 uur.

9 september: 4e Pijlgifkikker hobbydag Den Hoorn (ZH)

Op zondag 9 September 2007 organiseert Delft Blue Azureus de 4e pijlgifkikker hobbydag in zalencentrum en sporthal “De Hoornbloem” aan het Koningin Julianaplein 1-3, 2635 HD, Den Hoorn (ZH) bij Delft. Open van 10 tot 16 uur, toegang € 3,&ndash, kinderen t/m 12 jaar en DBA leden gratis. Gifkikkers, daggekko's, vissen, garnalen, planten en allerlei andere zaken gerelateerd aan paludaria, terraria of vivaria. Er is ook een crea-hoek voor (kleine) kinderen en er is uitgebreide horeca aanwezig. Voor actuele details kijk op www.dbazureus.nl.

Verenigingsinformatie

opgericht 1927 Beschermheer drs. F. Philips jr. juni/juli 2007

Aangesloten bij de N.B.A.T. en de N.B.B.Z.

Voorzitter
Edith de Jongh
Groningenlaan 3
5691 KH Son
0499 - 329 126
Secretaris
Eric van de Meerakker
Groningenlaan 3
5691 KH Son
0499 - 329 126
Penningmeester a.i.
Gerard Vermeulen
Hulstbosakker 57
5625 VS Eindhoven
040 - 2489 890
Bestuurslid/Bibliotheek
Gerard Swemmers
Poeijersstraat 35A
5642 GA Eindhoven
040 - 2810 792
Bestuurslid/Redactie
Ferdie Gosselink
Baarsstraat 2
5615 RG Eindhoven
06 - 2486 5247
 
Ledenadministrateur
Harrie van de Meerakker
Meijerijlaan 43
5628 BC Eindhoven
040 - 2428 724
Public Relations
Jan van Zeeland
Matterhorn 41
5624 NR Eindhoven
040 - 2260 051
 
Redactieadres
 
Groningenlaan 3
5691 KH Son
06 - 2486 5247
Redactie
 
 
Ferdie Gosselink
Eric v/d Meerakker
Gerard Swemmers
Edith de Jongh
Harrie v/d Meerakker
 
 
Website / Email
www.AV-Vivarium.net

Contributie

De Vivariumcontributie bedraagt € 27,– per jaar. Jeugdleden tot 16 jaar betalen € 15,25 per jaar. Het lidmaatschap als huisgenootlid is gratis. De contributies voor de bonden bedragen:
N.B.A.T. € 25,– per jaar,
   jeugdleden € 15,– per jaar,
   huisgenootleden €   5,– per jaar,
N.B.B.Z. € 30,– per jaar.

Het inschrijfgeld ŕ € 5,– en de contributie zijn te voldoen op gironummer 1113703 t.n.v. "Penningmeester Vivarium." Opzeggen van het lidmaatschap kan uitsluitend twee maanden tevoren en schriftelijk geschieden bij de ledenadministratie.

Overname van kopij is toegestaan mits voorzien van auteur čn bronvermelding,
tenzij anders vermeld.


Alle ingezonden kopij is voor verantwoording van de auteurs.
Heevis
U koopt toch ook
bij onze

Aquariumcentrum Helmond
Chrisgarnalenshop
Aquabeek
Aquariumgek
Hier had uw

kunnen staan!
Aquarium Coenen
©2006–2023 Vivarium en auteurs. All rights reserved.
Voorpagina  Vereniging  Informatie  Aanmelden  AVG/Privacy  Nieuwsbrief  Agenda  Kalender  Archief  Historisch  Links  –   Vorige pagina  Bovenkant pagina