Vivarium Logo 150x90 VIVARIUM
EINDHOVEN
Voorpagina
 
Vereniging
 
Informatie
Aanmelden
AVG/Privacy
 
Nieuwsbrief
Agenda
District
Kalender
 
Archief
Historisch
Bibliotheek
Links
 
Bestuurslogin
 
Vorige pagina

VIVARIUM NIEUWSBRIEF

Inhoud november/december 2007

  1. Aankondigingen
  2. Mededelingen
  3. Artikelen
  4. Ledenmutaties
  5. Agenda
  6. Kalender
  7. Verenigingsinformatie

Aankondigingen

Lezing 11 december

Op dinsdag 11 december hebben we een lezing van Joop Brokke, genaamd

"Sorry, het is de hobby van mijn wederhelft."

Ditmaal geen lezing over onze hobby op zich, maar juist over wat Joop, speciaal in de jaren dat hij meewerkte aan aquariumkeuringen, allemaal aan andere zaken en hobby's aantrof tijdens het bezoeken van aquarianen thuis. Een blik dus op de omgeving waar een aquarium en een aquariaan thuis is en dat levert vast verrassende zaken op.

Joop heeft vele jaren ervaring, niet alleen met aquariumkeuringen, maar ook als spreker bij praktisch alle verenigingen in Nederland, dus het wordt zeker weer een onderhoudende en interessante lezing.

Iedereen is dus van harte welkom op 11 december in Brunswijck aan de Generaal Bradleylaan 1 te Eindhoven, aanvang 20 uur. Ik hoop op een grote opkomst!

Namens de activiteitencommissie,
Eric van de Meerakker.

Mededelingen

Naturalis Zeeteam expeditie

We kregen het volgende bericht doorgestuurd van de secretaris van aquariumvereniging "De Zulthe" Leek-Roden:

Nationaal Natuurhistorisch Museum Naturalis in Leiden is naast een prachtig museum ook een onderzoeksinstituut. Regelmatig worden door het "Naturalis Zeeteam" mariene expedities naar Indonesië georganiseerd om de biodiversiteit van de koraalriffen aldaar te onderzoeken. De onderzoekers richten zich daarbij vooral op soorten die samenleven (symbiotische relaties), zoals garnalen en koralen.

Dinsdag 13 november vertrekt het onderzoeksteam voor een expeditie naar de Raja Ampat eilandengroep in West Papoea. Het thema van deze expeditie is "verborgen" mariene fauna, diersoorten die door camouflage of geringe afmeting moeilijk te onderzoeken zijn. Tijdens het veldwerk wordt een weblog bijgehouden, welke (bijna) dagelijks zal worden ververst met nieuwe verhalen en foto's uit het veld. De verschillende specialisten komen aan het woord om toelichting te geven op het werk aan hun eigen diergroep. Het weblog is te vinden op

www.naturalis.nl/papoea2007

Wij willen graag zoveel mogelijk mensen bereiken met ons weblog. We zouden het daarom zeer waarderen wanneer u bovenstaande link doorstuurt naar alle mogelijk geïnteresseerden.

Vriendelijke groet,

Sancia E.T. van der Meij (bioloog, lid Naturalis Zeeteam)

MeijS@naturalis.nl

NBAT Natuurstudieweek 2008

We kregen de volgende brief doorgestuurd van de coördinator van de NBAT-commissie Natuurstudieweken. Daarbij verwees hij ook nog naar de verslagen van de Natuurstudieweken 2006 en 2007, die kunnen worden nagelezen op www.daniorerio.nl:

NSW – NBAT
2008
54e Natuurweek
in Landsrade
13 tot 20 juni

Beste natuurliefhebber,

Omdat aquarium- en terrariumliefhebbers meestal ook natuurliefhebbers zijn, organiseert de Commissie Natuurstudieweken van de Nederlandse Bond Aqua Terra al jarenlang een natuurweek. We wandelen in het prachtige landschap van Zuid Limburg en omgeving en verkennen daarbij de natuur. Hierbij komt iedere natuurliefhebber aan zijn of haar trekken, of dit nu op vogel-, planten-, insecten-, of ander gebied is, of om alleen maar van de natuur te genieten. Onderweg of na afloop van de wandeling is er altijd de mogelijkheid ervaringen met andere liefhebbers uit te wisselen of te bespreken. Ook is er literatuur aanwezig om iets uit te zoeken.
Onze thuisbasis zal weer in Landsrade zijn, waar we verblijven in een fraai, midden in de natuur gelegen vakantiecomplex, met veel ruimte en een mooi uitzicht.

Programma
We zullen naast bekende, ook weer nieuwe gebieden bezoeken. ’s Morgens om 9 uur vertrekken we en we zullen meestal rond 5 uur weer thuis zijn.
U kunt rekenen op flinke, maar rustige wandeltochten van ongeveer 15 km met voldoende tijd om te kijken, te fotograferen en even uit te rusten. Bij sommige tochten zal het ook mogelijk zijn eerder af te haken.
Zaterdag 13 juni brengt de bus ons naar Geulhem, vanwaar we langs de Geul lopen en afzakken naar Berg en Terblijt, waar we een bezoek brengen aan Groeve Blom. In dit gebied leven o.a. Geelbuikvuurpadden. Door het uitzetten van varkentjes, wordt een voor deze padden gunstig leefgebied gecreëerd. Langs groeve 't Rooth gaan we richting Margraten, vanwaar we met de streekbus naar Landsrade gaan.
Zondag 14 juni maken we een rondwandeling vanuit Landsrade door het Gulpdal, We komen langs Reijmerstok, Billinghuizen en Heijenrath weer in Landsrade terug.
Maandag 15 juni brengt de bus ons naar Schinveld, vanwaar we wandelen door Heringsbosch, Hohenbusch, de Tevenerheide, Brunsummerheide, waar de bus ons bij het bezoekerscentrum ophaalt.
Dinsdag 16 juni maken we een rondwandeling door het Geuldalgebied. Door het Schweibergerbos gaan we naar Plaat en verder langs de Geul naar de Heijmansgroeve. Langs Cottessen door het Vijlenerbos naar Epen en weer naar Landsrade. Onderweg komen we langs onze bekende ijsboer.
Woensdag 17 juni gaan we met de bus naar Plombières voor een wandeling langs de Belgische Geul. Door vroegere zinkmijnbouw hier, is er nog veel zink in de bodem achtergebleven, waardoor we hier kenmerkende zinkflora kunnen vinden, zoals b.v. het Zinkviooltje. Ook de Waterspreeuw en IJsvogel komen hier veelvuldig voor. Na waarschijnlijk nog een stuk de Hohnbach te volgen komen we in La Calamine, waar de bus ons weer ophaalt.
Donderdag 18 juni gaan we met eigen auto's naar Eijs, vanwaar we via Piepert naar Wijlre wandelen. Hier staat een bezoek aan de kasteeltuin gepland. Via een andere route gaan we weer naar Eijs, waar we de auto's weer opzoeken.

De avonden zijn weer gevuld met interessante dia- of beamerlezingen. We zullen naast inbreng van deelnemers, kunnen genieten van de natuur in Zwitserland, een voordracht over openbare aquaria, nog wat natuur in Frans Guyana en Duivelseiland en er zal een ludieke quiz zijn over paddenstoelen.
Er wordt ook een fotowedstrijd gehouden in de categorieën mooi, leuk en origineel, waarvoor u 3 dia's of digifoto's in jpeg formaat kunt meenemen.

Reservering en kosten
(Als er plaats over is, zijn ook niet-NBAT-leden welkom)
De kosten bedragen € 305,– voor de hele week. Bij dit bedrag is alles inbegrepen.
Indien het aantal deelnemers en de beschikbare ruimte het toelaat, is er ook de mogelijkheid tot huren van een 2-persoonskamer voor 1 persoon. Hiervoor is dan voor de hele week een toeslag verschuldigd van € 98,–.
Wij vragen u zich zo snel mogelijk aan te melden, zodat wij definitieve afspraken kunnen maken in Landsrade.
U bent verzekerd van inschrijving als het voorschot van € 150,– is betaald.
U wordt ingeschreven op volgorde van binnenkomst. Als het maximale aantal deelnemers is bereikt, krijgt u bericht van plaatsing op een wachtlijst.

Het restant van € 155,– (of € 253,– voor een 2-persoonskamer als u die voor u alleen wilt hebben) moet voor 31 maart 2008 zijn overgeschreven.
U moet zelf zorgen voor een reis- of annuleringsverzekering.
Omdat voor kost en inwoning de hele week hetzelfde aantal deelnemers wordt berekend is een weekendverblijf alleen mogelijk bij medebelangstelling voor een midweek.

Het verblijf in Landsrade
Wij hebben de beschikking over vrijstaande bungalows. Dit houdt in, luxe woningen voor 6 personen, waarbij elke kamer 2 éénpersoonsbedden heeft, voorzien van dekbed en kussen. Het beddengoed is bij de prijs inbegrepen. Verder is er in elke kamer een wastafel. Elk huis is bovendien voorzien van een toilet en een aparte badkamer met douche. Voor handdoeken en keukendoeken in uw huisje moet u zelf zorgen, evenals voor eventueel koffie of thee en overige dingen die u in uw huisje wilt gebruiken.
De maaltijden worden door onze bekende traiteur verzorgd en opgediend in de bovenzaal van het complex. Hier ontbijten we om 8 uur en maken dan gelijk een lunchpakket voor onderweg klaar. 's Avonds kunnen we weer van een lekker 3-gangenmenu genieten. Ook dit is bij de prijs inbegrepen. We hebben hier ook de beschikking over een bar om een drankje te kopen. In deze zelfde ruimte worden ook de avondprogramma's verzorgd.
U wordt vrijdag 13 juni na 3 uur 's middags en voor 6 uur 's avonds in Landsrade verwacht. Reist u met openbaar vervoer, dan kunnen wij u bij de bushalte van Heijenrath komen ophalen.
Zorg voor goede waterdichte, ingelopen wandelschoenen of laarzen en gemakkelijk mee te nemen regenkleding of een paraplu. Korte tijd voor de natuurweek ontvangt u nadere mededelingen, programma-aanvullingen, routebeschrijving en een deelnemerslijst met telefoonnummers en e-mail adressen om afspraken te kunnen maken voor eventueel gezamenlijk reizen.

Heeft u zin om mee te wandelen?
Vraag dan een aanmeldingsformullier aan bij Lotty Sonnenberg:

of via de NBAT-site: www.nbat.nl

Tot ziens in Landsrade!

Commissie Natuurstudieweken

Het Zeeaquarium

Van de secretaris van de NBBZ-in-opheffing ontvingen wij op 27 november een mail met informatie over Het Zeeaquarium. Hij had op die dag contact gehad met dhr. Bakker, de man achter het SAT, de uitgever van "Het Zeeaquarium," na een half jaar niets meer van hem te hebben vernomen.

Als redenen voor alle problemen werden opgegeven een drukke tijd in de prive sfeer, het faillissement van het bedrijf dat de server regelde, en problemen met het regelen van de administratie van "Het Zeeaquarium."

Dhr. Bakker heeft de NBBZ verzekerd dat er dit jaar 6 nummers verschijnen, al zal het een na laatste nummer erg laat verschijnen. Met een paar weken zal de SAT en het zeewaterforum weer via internet bereikbaar worden, zal de abonnementen-administratie door een extern buro worden gedaan en gaat dhr. Bakker dat doen waar hij goed in is: het maken van nieuwe nummers van "Het Zeeaquarium." De gegevens worden kenbaar gemaakt via "het Zeeaquarium."

De NBBZ spreekt de hoop uit dat hiermee een einde komt aan de (begrijpelijke) geruchtenstroom dat de uitgever van "Het Zeeaquarium" de stekker eruit heeft getrokken en dat "het Zeeaquarium" nog lang zal blijven verschijnen.

Artikelen

Op deze plek had u normaal het tweede deel van het artikel van Joop Brokke kunnen lezen over "Waarschuwingsplanten voor de vijver," maar dan was deze nieuwsbrief veel te lang geworden om met het standaard post tarief te versturen, dus dat houdt u tegoed tot de volgende nieuwsbrief.

Ledenmutaties

In de vorige nieuwsbrief zijn we weer begonnen om de ledenmutaties binnen onze vereniging vermelden, zoals vroeger in ons clubblad. Omdat onze nieuwsbrief ook op Internet staat, zullen we daarbij geen volledig huisadres, telefoonnummer of email adres bij zetten. Deze gegevens komen (voor zover mogelijk) wel op de papieren ledenlijst die we op verzoek aan onze leden geven (deze lijst is alleen voor eigen gebruik, om de onderlinge contacten te bevorderen). De ledenmutaties sinds de vorige keer:

Wijziging Naam Plaats Categorie Datum
Afmelding P. van Oorschot Eindhoven Vivarium-lid 1 januari

Agenda

Vivarium heeft elke maand een ledenavond, op de tweede dinsdag van de maand, behalve in de vakantiemaanden juli en augustus. We zijn afwisselend te vinden in zaal Kraaihei van De Kadans aan de Sint Jozefstraat 1 te Best (buslijn 142) en in Brunswijck aan de Generaal Bradleylaan 1 te Eindhoven (lijn 2 of 5). We beginnen om 20 uur (tenzij anders aangegeven).

De agenda ziet er voor de rest van 2007 als volgt uit:

Datum Activiteit Locatie
di 11 dec Joop Brokke: "Sorry, het is de hobby van mijn wederhelft" Brunswijck

*) Niet definitief gepland. Er kan dus nog wat aan de inhoud veranderen.
N.B. De data staan wel vast, dus er is zeker een bijeenkomst!

Naast deze activiteiten wordt er nog aan enkele andere bijzondere activiteiten gedacht. Zodra er een datum bekend is, zal de activiteit worden toegevoegd.

Kalender

We hebben geen activiteiten meer op de kalender voor het rest van dit jaar. Op de Vivarium website zijn we inmiddels begonnen met de kalender voor 2008, en in de volgende nieuwsbrief zullen we dan ook beginnen om de kalender van 2008 te vermelden.


Verenigingsinformatie

opgericht 1927 Beschermheer drs. F. Philips jr. december 2007

Aangesloten bij de N.B.A.T. en de N.B.B.Z.

Voorzitter
Edith de Jongh
Groningenlaan 3
5691 KH Son
0499 - 329 126
Secretaris
Eric van de Meerakker
Groningenlaan 3
5691 KH Son
0499 - 329 126
Penningmeester a.i.
Gerard Vermeulen
Hulstbosakker 57
5625 VS Eindhoven
040 - 2489 890
Bestuurslid/Bibliotheek
Gerard Swemmers
Poeijersstraat 35A
5642 GA Eindhoven
040 - 2810 792
Bestuurslid/Redactie
Ferdie Gosselink
Baarsstraat 2
5615 RG Eindhoven
06 - 2486 5247
 
Ledenadministrateur
Harrie van de Meerakker
Meijerijlaan 43
5628 BC Eindhoven
040 - 2428 724
Public Relations
Jan van Zeeland
Matterhorn 41
5624 NR Eindhoven
040 - 2260 051
 
Redactieadres
 
Groningenlaan 3
5691 KH Son
06 - 2486 5247
Redactie
 
 
Ferdie Gosselink
Eric v/d Meerakker
Gerard Swemmers
Edith de Jongh
Harrie v/d Meerakker
 
 
Website / Email
www.AV-Vivarium.net

Contributie (per 1 januari 2008)

De Vivariumcontributie bedraagt € 27,50 per jaar. Jeugdleden tot 16 jaar betalen € 15,50 per jaar. Het lidmaatschap als huisgenootlid is gratis. De contributies voor de bonden bedragen:
N.B.A.T. + Het Aquarium € 27,– per jaar,
N.B.A.T. alleen ledenpas € 14,– per jaar,
N.B.B.Z./Het Zeeaquarium € 30,– per jaar.

Het inschrijfgeld à € 5,– en de contributie zijn te voldoen op gironummer 1113703 t.n.v. "Penningmeester Vivarium." Opzeggen van het lidmaatschap kan uitsluitend twee maanden tevoren en schriftelijk geschieden bij de ledenadministratie.

Overname van kopij is toegestaan mits voorzien van auteur èn bronvermelding,
tenzij anders vermeld.


Alle ingezonden kopij is voor verantwoording van de auteurs.
Heevis
U koopt toch ook
bij onze

Aquariumcentrum Helmond
Chrisgarnalenshop
Aquabeek
Hier had uw

kunnen staan!
Aquarium Coenen
©2006–2022 Vivarium en auteurs. All rights reserved.
Voorpagina  Vereniging  Informatie  Aanmelden  AVG/Privacy  Nieuwsbrief  Agenda  District  Kalender  Archief  Bibliotheek  Links  –   Vorige pagina  Bovenkant pagina