Vivarium Logo 150x90 VIVARIUM
EINDHOVEN
Voorpagina
 
Vereniging
 
Informatie
Aanmelden
AVG/Privacy
 
Nieuwsbrief
Agenda
District
Kalender
 
Archief
Historisch
Bibliotheek
Links
 
Bestuurslogin
 
Vorige pagina

VIVARIUM NIEUWSBRIEF

Inhoud april 2008

  1. Aankondigingen
  2. Artikelen
  3. Agenda
  4. Kalender
  5. Verenigingsinformatie

Aankondigingen

Lezing 8 april: Joop Brokke rond het thema vijvers

Bloem van Zosterella dubia, J. Brokke
Vijvers blijven populair
Op dinsdag 8 april zal ons aller Joop Brokke weer een avond verzorgen, ditmaal rond het thema vijvers. De inhoud is nog een verrassing, het wordt in elk geval niet een van zijn al langer bekende lezingen. Maar iedereen die Joop kent weet dat hij zeker onze aandacht vast zal kunnen houden met wat hij te vertellen heeft.

Omdat ik verder niet veel kan vertellen over deze lezing vindt u in deze nieuwsbrief meteen ook de twee afleveringen van Joop's artikeltjes over waarschuwingsplanten die we nog niet hadden gepubliceerd.

Iedereen is dus op 8 april van harte welkom in zaal Kraaihei van gemeenschapshuis de Kadans aan de Sint Jozefstraat 1 te Best. We beginnen zoals gewoonlijk om 20 uur en ik hoop op een grote opkomst!

Namens de activiteitencommissie,
Eric van de Meerakker.

Artikelen

Waarschuwingsplanten voor de vijver 2

In een vorig artikel over waarschuwingsplanten heb ik beloofd er nog een aantal te noemen, die bij deze categorie onder te brengen zijn. Laten we beginnen met de Watermunt, Mentha aquatica. Dit is ook een plant die onder deze waarschuwing valt. De plant komt in heel Europa voor en is zelfs in andere continenten ingevoerd. We vinden deze plant in wat drassige gebieden in en langs sloten. Vrijwel overal in Nederland komt deze plant veelvuldig voor. Het is echt een mooie plant, maar een die ook tot ongenoegen kan leiden wanneer anderen de rest van de tuin bijhouden. De plant zelf is geweldig, heeft mooie bloemen, waar heel veel insecten op af komen en geeft een lekkere menthol geur af. Naast het nadeel van verwildering heeft deze plant nog een bijzondere eigenschap, de plant is zeer productief met uitlopers en deze kruipen uit de vijver en denderen echt door- en over alles heen. Dus ook hier geldt bijhouden.

Zosterella dubia, J. Brokke
Watermunt Mentha aquatica
De plant, die tot de lipbloemigen (Labiatae) hoort, kruist heel makkelijk met andere muntsoorten. Ook de zaden daarvan zijn zeer vruchtbaar, zodat er veel hybriden ontstaan, dit heeft tot gevolg, dat de botanisten niet meer weten waar ze aan toe zijn met deze plant. Deze plant, die uit de moeraszone komt. Onze watermint, die we in de vijver hebben, heeft ook de eigenschap, dat de vermenigvuldiging via een soort wortelstok gaat en die als een tank door ander planten heen dendert, dit tot ongenoegen van degene die de rest van de tuin bij moet onderhouden. Vrijwel elk klein stukje wortelstok waar ook maar een oogje op zit groeit uit tot een mooie volwaardige plant.

Bloem van Zosterella dubia, J. Brokke
Blaasjeskruid Utricularia vulgaris
Een andere inlandse plant, die ook kan woekeren is het Blaasjeskruid Utricularia vulgaris. Dit is dan wel geen plant, die de oevers opgaat, maar hij blijft in het water. De plant zelf is eigenlijk een vleeseter en kan in de vijver enorm vermenigvuldigen. Een kleine opmerking is hier wel op zijn plaats, dat is, dat er wel voedsel genoeg moet zijn. Met name vijverbezitters die geen vis in hun vijver hebben, zoals ik, zullen zien dat deze plant enorm kan groeien en een paar keer per zomer behoorlijk uitgedund moet worden. Een van de redenen zal wel zijn, dat er in dat soort vijvers enorm veel dierlijk plankton zit, wat als voer voor de plant dienst doet. In vijvers met veel (jonge) vis kan dit misschien wel wat minder zijn in verband met de voedselconcurrentie. Het is een prachtige plant, die mooie gele bloempjes een tiental centimeter boven het oppervlak van het water uitsteekt. Dus voor vijvers zonder vissen is dit ook een plant die bij de waarschuwingsplanten thuishoort.

Auteur: Joop Brokke.

Waarschuwingsplanten 3

In de twee vorige afleveringen van dit drieluik ging het over een echte waterplant en een moerasplant. Nu kiezen we een plant die we nog al eens aan de oever van de vijver zetten en een echte landplant is. Ik doel hier op Houttuinia cordata "Chamaeleon." Een prachtige plant, waarbij we met name naar de bladkleur kijken. De witte bloemen zijn ook erg leuk, maar de prachtige kleuren, die je in de bladeren van deze planten kunt vinden, zijn geweldig. Naast groen zien we ook rood en wit, prachtige kleuren. Het verspreidingsgebied van deze plant is van Himalaya tot Oost-AziŽ, Taiwan en lokaal in IndonesiŽ. Hoewel wij deze plant als landplant kennen vond ik ook informatie dat deze plant enige maanden onder water kan en in een aquarium gehouden werd. Hoewel het beter is om deze plant in een paludarium te houden, volgens de literatuur (Aquariumplanten, prof. H.C.D. de Wit). Ik ben daar geen grote voorstander van. Volgens deze informatie zouden we deze plant zelfs in het moerasgebied van de vijver kunnen houden. Meestal wordt deze mooie plant bij de vijverrand gebruikt. Wanner we kijken naar de inrichting van een aquarium, waar we gebruik maken van bladvorm en bladkleur, dan voldoet deze plant aan deze eisen, ook bij de vijver, hoewel niet alle mensen gecharmeerd zijn van de geur; deze ruikt soms naar bedorven vis, hetgeen in een paludarium ook niet lekker zal ruiken.

De plant is familie van het ons bekende Leidse plantje Saururus chinensis. Het nadeel van deze plant kan enorm zijn. Uit eigen ervaring kan ik vertellen, dat ik de plant uitgegraven heb en alle wortelstokken eruit gehaald heb. Een paar heb ik weer langs de vijver gezet. Wie schetst mijn verbazing dat ik ondanks zorgvuldig alle wortelstokken eruit gehaald te hebben (dacht ik) er nog tientallen opkwamen. Sommigen wel een meter van de moederplant. Ook hier geldt niet alleen oppervlakkig de wortelstokken verwijderen, maar ook behoorlijk diep omspitten. Dit is echt een van de meest hardnekkige planten in mijn tuin, een waarschuwing voor deze plant is zeker niet misplaatst. Dit schrijf ik niet om U van deze plant af te houden, maar wel dat u er goed aandoet deze plant met een grote pot of plastic teil in te graven, dan is dit in het voorjaar het makkelijker om de wortelstokken te zien (ze komen dan over de rand heen) en zo de wortelstok uit de tuin te halen. Niet lostrekken, want elk klein stukje dat in de aarde blijft geeft een grote kans om de plant daar te krijgen waar je deze misschien niet wilt hebben.

Auteur: Joop Brokke.

Agenda

Vivarium heeft elke maand een ledenavond, op de tweede dinsdag van de maand, behalve in de vakantiemaanden juli en augustus. We zijn afwisselend te vinden in zaal Kraaihei van buurthuis de Kadans aan de Sint Jozefstraat 1, 5684 TS Best (buslijn 142) en in verzorgingscentrum Brunswijck aan de Generaal Bradleylaan 1, 5623 KM Eindhoven (lijn 2 of 109). We beginnen om 20 uur (tenzij anders aangegeven).

De agenda ziet er voor de rest van 2008 als volgt uit:

Datum Activiteit Locatie
di   8 april lezing Joop Brokke, vijvers Kadans
di 13 mei watermeetavond Brunswijck
di 10 juni Groot onderhoud verenigingsaquarium Kadans
di   9 sept Willem Postma: "Fijn bezig zijn" Kadans
di 14 okt lezing Joop Brokke, planten Brunswijck
di 11 nov Kwis verzorgd door Harrie v.d. Meerakker Kadans
di   9 dec N.n.b. Brunswijck

*) Niet definitief gepland. Er kan dus nog wat aan de inhoud veranderen.
N.B. De data staan wel vast, dus er is zeker een bijeenkomst!

Zoals u ziet, zijn nog niet alle activiteiten volledig ingevuld, dus gedurende het jaar zal er nog het een en ander veranderen. Naast deze activiteiten wordt er nog aan enkele andere bijzondere activiteiten gedacht. Zodra er een datum bekend is, zal de activiteit worden toegevoegd.

Kalender

12 april: 40e Gifkikkerdag Haarlem

Op zaterdag 12 april organiseert Dendrobatidae Nederland hun 40e gifkikkerdag in Hotel van der Valk Haarlem Zuid aan de Toekanweg 2 te Haarlem. Zaaol op om 12, toegang € 3,50 en gratis voor leden van Dendrobatidae Nederland. Voor meer info email kikkerdag@gifkikkerportaal.nl of bezoek de website www.gifkikkerportaal.nl.

12 april: Visbeurs en bijeenkomst NVC Odijk

Op zaterdag 12 april organiseert de Nederlandse Vereniging van Cichlidenliefhebbers een visbeurs en bijeenkomst in Het Dorpshuis aan de Zeisterweg 44 te Odijk. De toegang en parkeren is gratis. Op de visbeurs is aanbod van cichliden, andere vissen en nakweek ervan, visvoer, boeken en materialen en nog veel meer. Open van 12:30 tot 15:30.

13 april: Antwerpse reptielenbeurs

Op zondag 13 april wordt er in hangar 15 aan de Cockerillkaai 15 te Antwerpen (BelgiŽ) een reptielenbeurs gehouden. Open van 10 tot 17 uur, toegang € 4,–, kinderen tot 6 jaar gratis. "Slangen, hagedissen, insecten, schildpadden, voedseldieren, benodigdheden en verenigingen." Meer informatie op website www.portael.com/reptielen/reptielen.htm

19 april: Bijeenkomst met visbeurs KFN Maarn

Op zaterdag 19 april organiseert Killi Fish Nederland een ledenbijeenkomst met lezing, loterij en visbeurs in de "Twee Marken" aan het Trompplein 5 te Maarn. Aanvang 13 uur.

19 en 20 april: Opendeurdagen Nymphaea Wolvertem (B)

Op zaterdag 19 en zondag 20 april organiseert Nymphaea hun jaarlijkse opendeurdagen in en rond hun lokaal aan de Stationsstraat 30 te Wolvertem (BelgiŽ). Open vanaf 10 uur, barbecue op zaterdag vanaf 16 uur, op zondag vanaf 12 uur. Zie ook hun website: www.nymphaea-wolvertem.be.

20 april: Siervis Aqua Terra Beurs Oosterhout

Op zondag 20 april organiseert De Siervis een aqua/terra beurs in Wijkcentrum Heidehof aan de Sint Antoniusstraat 63 te Oosterhout (NB). Open van 10 tot 15 uur. Meer informatie op de website www.desiervis.nl.

25 t/m 27 april: jaarvergadering IGL Ecodrome Zwolle

Van vrijdag 25 april tot en met zondag 27 april organiseert de Internationale Gemeinschaft fŁr Labyrinthfische hun jaarvergadering in het Ecodrome aan de Willemsvaart 19 te Zwolle. Op het programma staan naast vergaderingen voor de leden en werkgroepen ook diverse lezingen en een voor iedereen toegankelijke beurs. Meer informatie op de website www.igl-home.de

27 april: 24e Reptielen-amfibieŽnbeurs Nijmegen

Op zondag 27 april organiseert B & B Organisatiebureau de 24e internationale reptielen- en amfibieŽnbeurs in de Jan Massinkhal aan de Nieuwe Dukenburgseweg 5 te Nijmegen. Slangen, spinnen, hagedissen, schildpadden, amfibieŽn, literatuur, terrariumbenodigdheden, voedseldieren, etc. (Ook giftige dieren zijn toegestaan, er is een aparte ruimte voor giftige dieren) Open van 11 tot 16 uur. Toegang € 6,– voor volwassenen, kinderen t/m 12 jaar € 1,50.

1 t/m 11 mei: tentoonstelling Siervis Geraardsbergen (B)

Van donderdag 1 tot en met zondag 11 mei organiseert Siervis Geraardsbergen in samenwerking met de OVAT en de BBAT een tentoonstelling in de parochiezaal aan de Beverstraat 2 (achter de kerk) te Viane (Geraardsbergen, BelgiŽ). Open op 1, 4 en 11 mei van 10 tot 21 uur, op 2, 3 en 10 mei van 12 tot 21 uur en op 9 mei van 18 tot 21 uur.

1, 3 en 4 mei: opendeurdagen Gracilis Hoboken (B)

Op donderdag 1, zaterdag 3 en zondag 4 meil organiseert Gracilis Hoboken weer opendeurdagen in hun lokaal aan de kioskplaats 7 te Hoboken (BelgiŽ). Open van 10 tot 18 uur, op zaterdag van 9 tot 18 uur.

3 en 4 mai: Open Nederlands Discuskampioenschap Vianen

Op zaterdag 3 en zondag 4 mei organiseert de Discus Club Holland het open Nederlands kampioenschap Discusvissen in het Stadshoftheater aan het Hazelaarplein 4 te Vianen. Open op zaterdag van 10 tot 20 uur, op zondag van 10 tot 16 uur. Toegangsprijs € 5,– voor een dagkaart, € 7,50; voor een weekendkaart. Meer informatie op website www.discusclub.nl

12 mei: Reptilica Roosendaal

Op maandag 12 mei (Pinksteren) organiseert Reptilica een terrariumbeurs in de Zuidwesthallen aan de Commandobaan 10 te Roosendaal. Open van 11 tot 17:30. Toegang € 5,– voor volwassenen, kinderen tot 12 jaar en 65+ € 3,50, op de website www.reptilica.nl kan een kortingsbon van € 1,50 worden aangevraagd.

18 mei: Reptilica Groningen

Op zondag 18 mei organiseert Reptilica een terrariumbeurs in de Martiniplaza aan de Leonard Springerlaan 2 te Groningen. Open van 11 tot 17:30. Toegang € 5,– voor volwassenen, kinderen tot 12 jaar en 65+ € 3,50, op de website www.reptilica.nl kan een kortingsbon van € 1,50 worden aangevraagd.

23 t/m 25 mei: 6e nationale Koi- en vijverdagen Hilvarenbeek

Van vrijdag 23 tot en met zondag 25 mei organiseert Koi 2000 weer de 6e editie van de nationale Koi- en vijverdagen in Safaripark Beekse Bergen te Hilvarenbeek. "Internationale koishow, grote consumentenbeurs, vijvers, koi & aquaria, Bonsai en Japanse gebruiken." Open van 10 tot 17 uur, toegang € 10,–, kinderen t/m 6 jaar gratis, van 6 t/m 12 jaar € 5,–. Bij binnenkomst krijgt u ook een korting van 25% op de entree van Safari Beekse Bergen. Meer info op website www.koienvijverdagen.nl.

24 mei: Bijeenkomst WAP Maarn

Op zaterdag 24 mei organiseert de Werkgroep Aquatische Planten een ledenbijeenkomst in de "Twee Marken" aan het Trompplein 5 te Maarn. Aanvang 11 uur, zaal open vanaf 10 uur.

Verenigingsinformatie

opgericht 1927 Beschermheer drs. F. Philips jr. april 2008

Aangesloten bij de N.B.A.T. en de N.B.B.Z.

Voorzitter
Edith de Jongh
Groningenlaan 3
5691 KH Son
0499 - 329 126
Secretaris
Eric van de Meerakker
Groningenlaan 3
5691 KH Son
0499 - 329 126
Penningmeester a.i.
Gerard Vermeulen
Hulstbosakker 57
5625 VS Eindhoven
040 - 2489 890
Bestuurslid/Bibliotheek
Gerard Swemmers
Poeijersstraat 35A
5642 GA Eindhoven
040 - 2810 792
Bestuurslid/Redactie
Ferdie Gosselink
Baarsstraat 2
5615 RG Eindhoven
06 - 2486 5247
 
Ledenadministrateur
Harrie van de Meerakker
Meijerijlaan 43
5628 BC Eindhoven
040 - 2428 724
Public Relations
Jan van Zeeland
Matterhorn 41
5624 NR Eindhoven
040 - 2260 051
 
Redactieadres
 
Groningenlaan 3
5691 KH Son
06 - 2486 5247
Redactie
 
 
Ferdie Gosselink
Eric v/d Meerakker
Gerard Swemmers
Edith de Jongh
Harrie v/d Meerakker
 
 
Website / Email
www.AV-Vivarium.net

Contributie

De Vivariumcontributie bedraagt € 27,50 per jaar. Jeugdleden tot 16 jaar betalen € 15,50 per jaar. Het lidmaatschap als huisgenootlid is gratis. De contributies voor de bonden bedragen:
N.B.A.T. + Het Aquarium € 27,– per jaar,
N.B.A.T. alleen ledenpas € 14,– per jaar,
N.B.B.Z./Het Zeeaquarium € 30,– per jaar.

Het inschrijfgeld ŗ € 5,– en de contributie zijn te voldoen op gironummer 1113703 t.n.v. "Penningmeester Vivarium." Opzeggen van het lidmaatschap kan uitsluitend twee maanden tevoren en schriftelijk geschieden bij de ledenadministratie.

Overname van kopij is toegestaan mits voorzien van auteur Ťn bronvermelding,
tenzij anders vermeld.


Alle ingezonden kopij is voor verantwoording van de auteurs.
Heevis
U koopt toch ook
bij onze

Aquariumcentrum Helmond
Chrisgarnalenshop
Aquabeek
Hier had uw

kunnen staan!
Aquarium Coenen
©2006–2022 Vivarium en auteurs. All rights reserved.
Voorpagina  Vereniging  Informatie  Aanmelden  AVG/Privacy  Nieuwsbrief  Agenda  District  Kalender  Archief  Bibliotheek  Links  –   Vorige pagina  Bovenkant pagina