Vivarium Logo 150x90 VIVARIUM
EINDHOVEN
Voorpagina
 
Vereniging
 
Informatie
Aanmelden
AVG/Privacy
 
Nieuwsbrief
Agenda
Kalender
 
Archief
Historisch
Bibliotheek
Links
 
Bestuurslogin
 
Vorige pagina

VIVARIUM NIEUWSBRIEF

Inhoud februari 2009

  1. Aankondigingen
  2. Artikelen
  3. Agenda
  4. Kalender
  5. Verenigingsinformatie

Aankondigingen

Lezing 10 februari: "Tuinieren met Koralen"

Onze eerste lezing van 2009 vindt plaats op dinsdag 10 februari, aanvang 20 uur in zaal Kraaihei van gemeenschapshuis Kadans aan de Sint Jozefstraat 1 in Best. André Jansen en Hans Meulblok verzorgen voor u de zeewaterlezing: "Tuinieren met koralen." Van de sprekers ontvingen we de volgende omschrijving:

Dit is een nieuwe lezing, die tot stand is gekomen uit ruim dertig jaar ervaring in de zeewaterhobby. In de lezing komen de volgende onderwerpen aan bod:

  • Aquarium inrichting
  • De kweek van vissen en plankton, met zeer bijzondere opnamen
  • Levend steen en enkele parasieten en hun bestrijding
  • Lagere dieren
  • Diverse soorten wieren
  • Vele soorten vissen
  • Watersamenstelling
  • De verlichting
  • Filtersystemen
  • Biotoopopnamen onder water in diverse zeeën

Deze lezing is tot stand gekomen door jarenlange ervaring en is zowel voor beginners als voor gevorderden. Het geheel is voorzien van bijpassende achtergrondmuziek. Tenslotte hopen wij op veel belangstelling alsook een gezellige avond.

Met vriendelijke groet,
André Jansen en Hans Meulblok.

Zoals u hierboven kunt lezen is dit wel een lezing die interessant is voor iedereen. Je hoeft geen zeewateraquariaan te zijn om te kunnen genieten van de beelden en klanken, en als je wel zeewateraquariaan bent is deze lezing bij uitstek de gelegenheid om eens te leren wat een oude rot in het vak over de jaren heen heeft opgestoken.

Ik hoop dus op een grote opkomst, iedereen wordt verwacht op dinsdag 10 februari om 20 uur!

Namens de activiteitencommissie,
Eric van de Meerakker.

Excursie 14 maart: Lezing Cristel Kasselman en plantentuin Gent.

Zoals ook al op de jaarvergadering besproken zijn we van plan op zaterdag 14 maart als excursie naar Gent te gaan. Aquariumvereniging De Aquarianen Gent heeft op die dag namelijk een lezing georganiseerd met als spreker Christel Kasselman, die op dit moment toch wel mag worden gezien als de autoriteit op het gebied van aquariumplanten; ze is ook de schrijfster van de hedendaagse "aquariumplantenbijbel." De titel van de lezing is "Waterplanten van het zesde continent" met andere woorden van Madagascar (vindplaats van onder andere de gaasplant, Aponogeton Madagascariënsis). Als vervolg op de lezing bezoeken we de plantentuin van de Universiteit van Gent. Interessante items zijn onder andere een subtropische en tropische kas, vleesetende planten en orchideeën. Of en zo ja wat we daarna nog doen moeten we nog even verder uitwerken en daar hoor ik graag ook de mening van de deelnemers die zich aanmelden!

Voorlopig programma:

  • 8u00 vertrek Eindhoven
    (reistijd plm. 1,5 uur)
  • 9u30 aankomst Gent
    (enige reserve voor tegenslagen onderweg)
  • 10u lezing Christel Kasselman
  • 12u bezoek plantentuin
    (voor ons open tot 14 uur)
  • 14u eventueel vervolgprogramma. Bezoek aquariumwinkel, zoals Poisson d'Or Moeskroen of Neon Lokeren?
    Of "verbroederen" met De Aquarianen Gent, die ook een viskot hebben dat ze die middag wel voor ons willen openstellen?
  • 16u (uiterlijk) vertrek naar huis (reistijd plm. 2 uur vanuit Moeskroen, ivm districtsavond Valkenswaard)

Deelname aan de lezing kost € 2,50 en moet vooraf worden betaald, bezoek aan de plantentuin is gratis. Neem ook uw beurs mee voor het eventuele vervolgprogramma, wie weet is er iets interessants te koop! Aanmelden uiterlijk 14 februari bij uw secretaris, Eric van de Meerakker.

Districtsavond 14 maart bij De Kempvis Valkenswaard.

De uitslag van de districtkeuring van het District Oost Brabant van de NBAT vindt dit jaar plaats op 14 maart bij De Kempvis in Valkenswaard, naar aanleiding van hun 25-jarig bestaan. Belangstellenden die gezamenlijk deze avond willen bezoeken: laat het even weten aan uw secretaris!

Artikelen

Cursus Aquariumhouden deel 1

Beste Vivariumleden,

De NBAT heeft een cursus Aquariumhouden opgezet. Deze cursus is opgezet in Zwolle door M.Bennik. Deze cursus heb ik enkele jaren geleden gekregen van Hr Verheij, voorzitter van de NBAT. In een gesprek met hem heeft hij gezegd dat we deze cursus mogen gebruiken, met eventuele aanpassingen, voor plaatsing in de Nieuwsbrief van Vivarium.

Ik zal proberen iedere maand een gedeelte te laten opnemen door onze Webmaster Eric van de Meerakker.

Hierbij de eerste bijdrage.

Harrie van de Meerakker.

Voorwoord

Het belangrijkste van een aquarium is wat voor een aquarium men wil hebben. Een plantenbak met mooie visjes of wil men als uitgangspunt een bepaald visje of als uitgangspunt een bepaald biotoop. Als men weet wat men wil en voldoende kennis over het onderwerp heeft kan men een bak inrichten en de vissen aanschaffen. Vissen zijn levende have die men een goede verzorging dient te geven. Je zit er een hele tijd (tussen de twee en tien jaar) aan vast of men moet ze kunnen inruilen of weggeven aan een andere aquariaan. Daarom eerst goed na te denken voor dat je begint.

Heb je al een aquarium dan kan je met deze cursus leren om deze beter te laten draaien. Ondermeer hoe je de inrichting kunt verbeteren. Tenslotte probeer eerst je aquarium die je hebt beter te laten draaien, voor dat je overstapt op een ander systeem.

Voor deze cursus zijn er teksten gebruikt van Karel Jansen & Wim van Staalduinen (cursus aquariumhouden) en teksten van Wim Steinhoff (de beginnershoek). Daarnaast aangevuld met teksten van M. Bennik.

A Diverse aquaria met bijbehorende techniek

A-1 INDELING AQUARIA

We onderscheiden in de aquariahobby verschillende typen aquaria namelijk:

1-1 het gezelschapsaquarium
1-2 het speciaalaquarium dieren en planten
1-3 het speciaalaquarium hoofdzakelijk dieren
1-4 het zeewateraquarium

Volgens de bovenstaande opsomming zullen deze behandeld worden.

A-1-1 Het gezelschapsaquarium

Onder een gezelschapsaquarium verstaan we een decoratief aquarium waarin op biologische wijze een verscheidenheid aan planten en dieren uit diverse delen van de wereld wordt samengebracht.

Dit type aquarium is beter bekend in aquarium kringen als "een plantenbak." Let op: een bak met weinig planten (maar met veel stenen en/of hout) maar met vissen en/of planten uit verschillende delen van de wereld valt wel degelijk onder een gezelschapsbak. In Nederland komt een gezelschapsbak het meest voor, waarbij de nadruk duidelijk op de beplanting wordt gelegd. Aan dit "decoratieve" plantenbestand wordt het vissenbestand gekoppeld, wat betekent dat woelende, gravende en plantenetende vissen worden geweerd.

Gezelschapsaquarium van H. v.d. Meerakker lid van Vivarium bij districtskeuring 2005 (derde plaats)
Gezelschapsaquarium van H. v.d. Meerakker, lid van Vivarium, bij districtskeuring 2005 (derde plaats)

Wat is de bevolking van het gezelschapsaquarium?
Dit is zeer wisselend. Sommige mensen hebben een erg vol aquarium met van elke soort een tot drie exemplaren, anderen een of twee scholen vissen (twaalf of meer) met een enkele accent-vis. Het is wellicht mogelijk enkele richtlijnen te geven om tot een verantwoorde bevolking te komen, richtlijnen die vrij eenvoudig te hanteren zijn zoals de bevolking te verdelen in een esthetisch en een biologisch deel.

Esthetisch gezien kiezen we vissen die qua vorm en kleur niet overeenkomen. Dieren met een gedrongen vorm kunnen gecombineerd worden met meer langgerekte dieren. Van een groot aantal dieren zijn momenteel varianten bekend die afwijken in kleur, vorm of gedrag van de oorspronkelijke "natuurlijke" vorm. Tevens letten we erop dat er vissen zijn in de boven, midden en onderste waterlaag. Daarnaast is het prettig als er een rustig visbestand aanwezig is.

Biologisch is verreweg het belangrijkste uitgangspunt. Hier wordt op gelet of de bevolking van het aquarium biologisch verantwoord is gekozen, waarbij meer gelet moet worden op de levenseisen van de vissen. De vissen moeten ook nog qua temperatuur en watersamenstelling een gelijke voorkeur hebben. Men kan beter geen soorten houden waarvan bekend is dat ze een dergelijk groot territorium vormen, dat het ten koste kan gaan van het welzijn van de rest van de bewoners of soortgenoten. De combinatie van scholenvissen die erg druk zwemmen en rustige vissen, is vaak minder gewenst. Enkele voorbeelden hiervan zijn bijvoorbeeld een danio soort (18-24 graden Celsius) bij maanvissen (24-30 graden). Dieren uit een kouder watermilieu worden erg druk en sterven vroegtijdig. Kies bij je maanvissen bijvoorbeeld een schooltje roodneuszalmen. Bij maanvissen moet men ook oppassen met kleine dwergcichliden die qua temperatuur en watersamenstelling wel bij elkaar kunnen, maar door het territoriumvorming van deze vissen wel eens flink met elkaar overhoop kunnen liggen.

Meer over viskeuze komt bij het hoofdstuk Vissen.

Men zorgt in dit type aquarium voor zo natuurlijk mogelijk uitgegroeide planten, zonder misvormingen of andere afwijkingen (gekrulde bladeren, lange internodiën). Internodiën zijn de afstanden tussen de bladeren aan de stengel van de plant. Vooral onder water willen planten vaak lange internodiën krijgen als gevolg van te geringe lichtintensiteit. Kale stengels onderin het aquarium kan men beter vermijden, daar dit niet de schoonheid van de bak bevordert. Dit komt verder in hoofdstuk "Planten die bij elkaar passen" aan de orde.

(Einde cursus Aquariumhouden deel 1)

Agenda

Vivarium heeft elke maand een ledenavond, op de tweede dinsdag van de maand, behalve in de vakantiemaanden juli en augustus. We zijn te vinden in zaal Kraaihei van buurthuis Kadans aan de Sint Jozefstraat 1, 5684 TS Best (buslijn 142). We beginnen om 20 uur (tenzij anders aangegeven).

De agenda ziet er voor de rest van 2009 als volgt uit:

  Datum   Activiteit Locatie
di 10 feb Hans Meulblok & André Jansen: "Tuinieren met koralen" Kadans
di 10 mrt Discussieavond *  Kadans
za 14 mrt Excursie Gent: 10u lezing Christel Kasselman,
bezoek plantentuin Universiteit tot 14u,
evt. bezoek Poisson d'Or * 
Gent
za 14 mrt Uitslag districtskeuring 2009
door De Kempvis n.a.v hun 25-jarig jubileum
Valkenswaard
za 28 of
zo 29 mrt
Bezoek V[vv]ivarium 2009 beurs
in de Veemarkthallen te Utrecht * 
Utrecht
di 14 apr Natuurlezing door Jan Bos: "De Boktse beemden" Kadans
di 12 mei Watermeetavond *  Kadans
di   9 juni Willem Postma: "Aquariumwereld 2" Kadans
di   8 sep wordt momenteel nog vastgesteld Kadans
di 13 okt wordt momenteel nog vastgesteld Kadans
di 10 nov Eddy Leysen: "Filters en filtersystemen" *  Kadans
di   8 dec wordt momenteel nog vastgesteld Kadans

*) Niet definitief gepland. Er kan dus nog wat aan de inhoud veranderen.
N.B. De data van de dinsdagavonden staan wel vast, dus er is dan zeker een bijeenkomst!

Naast deze activiteiten wordt er nog aan enkele andere bijzondere activiteiten gedacht. Zodra er een datum bekend is, zal de activiteit worden toegevoegd.

Kalender

8 februari: Terraria Zwolle

Op zondag 8 februari organiseert TER een terrariumbeurs in de IJsselhallen aan de Rieteweg 4 te Zwolle. Open van 11 tot 16 uur, toegang € 5,–, kinderen tot 5 jaar gratis.

14 februari: Bijeenkomst Poecilia Maarn

Op zaterdag 14 februari organiseert Poecilia een ledenbijeenkomst in de "Twee Marken" aan het Trompplein 5 te Maarn. Aanvang 12u30. Meer informatie op de website www.poecilia.nl.

15 februari: Reptilica Leiden

Op zondag 15 februari organiseert Reptilica een terrariumbeurs in de Groenoordhallen aan de Willem de Zwijgerlaan 2 te Leiden. Open van 11 tot 17u30, toegang € 5,– voor volwassenen, 65+ en kinderen tot 12 jaar € 3,50, op de website www.reptilica.nl kan een kortingsbon van € 1,50 worden aangevraagd.

15 februari: reptielenbeurs Bonn (D)

Op zondag 15 februari organiseert Reptag.de een terrariumbeurs in het Brückenforum aan de Friedrich-Breuerstrasse 17 te Bonn (Duitsland). Open van 10 tot 15 uur, toegang € 6,–, kinderen € 3,–, kinderen tot 14 jaar onder begeleiding van een volwassene gratis (scholierenkaart meebrengen).

21 februari: Bijeenkomst met visbeurs KFN Maarn

Op zaterdag 21 februari organiseert Killi Fish Nederland een ledenbijeenkomst met lezing, loterij en visbeurs in de "Twee Marken" aan het Trompplein 5 te Maarn. Aanvang 13 uur.

21 februari: bijeenkomst IRG landsgroep België

Op zaterdag 21 februari organiseert de landsgroep België van de IRG weer een bijeenkomst met ruilbeurs en lezing in het lokaal van vereniging De Minor aan de Schoolstraat 24 te Klein-Willebroek (België). Open vanaf 13u30, toegang gratis. Meer informatie via website www.regenboogvissen.be.

1 maart: Terraria Veldhoven

Op zondag 1 maart organiseert TER een terrariumbeurs in Sporthal de Heiberg aan de Heerseweg 49 te Veldhoven. Open van 11 tot 16 uur, toegang € 5,–, kinderen tot 5 jaar gratis.

14 maart: Bijeenkomst WAP Maarn

Op zaterdag 14 maart organiseert de Werkgroep Aquatische Planten een ledenbijeenkomst in de "Twee Marken" aan het Trompplein 5 te Maarn. Aanvang 11 uur, zaal open vanaf 10 uur.

14 maart: lezing van Christel Kasselman in Gent (B)

Op zaterdag 14 maart organiseren de Aquarianen Gent een lezing van Christel Kasselman over "Waterplanten van het zesde continent" in het auditorium van de Plantentuin van de Universiteit Gent aan de Karel Lodewijk Ledeganckstraat 35 te Gent (België). Open vanaf 10 uur, entree € 2,50, studenten € 1,50. "Het zesde continent" wordt Madagascar soms genoemd, het is het vierde grootste eiland ter wereld, met een unieke fauna en flora. Meer informatie op website www.aquariana.be.

14 maart: Uitslag districtskeuring 2009 Valkenswaard

Op zaterdag 14 maart organiseert De Kempvis naar aanleiding van hun 25-jarig bestaan de "Uitslag disctrictskeuring 2009" in zaal Lugano aan de Leenderweg 42 te Valkenswaard. Zaal open vanaf 18u30, het programma begint om 19u30. Nadere informatie volgt in de aankondiging in de Vivarium nieuwsbrief.

15 maart: NBAT Aqua-terra markt Veenendaal

Op zondag 15 maart organiseert de NBAT de jaarlijkse Aqua-terra markt in de Veenendaalhal aan de Nijverheidslaan 8 te Veenendaal. Open van 11 tot 15 uur. Nadere informatie op de website www.nbat.nl.

Verenigingsinformatie

opgericht 1927 Beschermheer drs. F. Philips jr. februari 2009

Aangesloten bij de N.B.A.T. en de N.B.B.Z.

Voorzitter
Edith de Jongh
Groningenlaan 3
5691 KH Son
0499 - 329 126
Secretaris
Eric van de Meerakker
Groningenlaan 3
5691 KH Son
0499 - 329 126
Penningmeester a.i.
Gerard Vermeulen
Hulstbosakker 57
5625 VS Eindhoven
040 - 2489 890
Bestuurslid/Bibliotheek
Gerard Swemmers
Poeijersstraat 35A
5642 GA Eindhoven
040 - 2810 792
Bestuurslid/Redactie
Ferdie Gosselink
Baarsstraat 2
5615 RG Eindhoven
06 - 2486 5247
 
Ledenadministrateur
Harrie van de Meerakker
Meijerijlaan 43
5628 BC Eindhoven
040 - 2428 724
Public Relations
Jan van Zeeland
Matterhorn 41
5624 NR Eindhoven
040 - 2260 051
 
Redactieadres
 
Groningenlaan 3
5691 KH Son
06 - 2486 5247
Redactie
 
 
Ferdie Gosselink
Eric v/d Meerakker
Gerard Swemmers
Edith de Jongh
Harrie v/d Meerakker
 
 
Ereleden Joop Brokke  
 
Website / Email
www.AV-Vivarium.net

Contributie

De Vivariumcontributie bedraagt € 28,25 per jaar. Jeugdleden tot 16 jaar betalen € 16,– per jaar. Het lidmaatschap als huisgenootlid is gratis. De contributies voor de bonden/tijdschriften bedragen:
N.B.A.T./Het Aquarium € 27,– per jaar,
Dream Reef (zeew., Ned.) € 20,– per jaar.

Het inschrijfgeld à € 5,– en de contributie zijn te voldoen op gironummer 1113703 t.n.v. "Penningmeester Vivarium." Opzeggen van het lidmaatschap kan uitsluitend twee maanden tevoren en schriftelijk geschieden bij de ledenadministratie.

Overname van kopij is toegestaan mits voorzien van auteur èn bronvermelding,
tenzij anders vermeld.


Alle ingezonden kopij is voor verantwoording van de auteurs.
Heevis
U koopt toch ook
bij onze

Aquariumcentrum Helmond
Chrisgarnalenshop
Aquabeek
Aquariumgek
Hier had uw

kunnen staan!
Aquarium Coenen
©2006–2023 Vivarium en auteurs. All rights reserved.
Voorpagina  Vereniging  Informatie  Aanmelden  AVG/Privacy  Nieuwsbrief  Agenda  Kalender  Archief  Historisch  Links  –   Vorige pagina  Bovenkant pagina