Vivarium Logo 150x90 VIVARIUM
EINDHOVEN
Voorpagina
 
Vereniging
 
Informatie
Aanmelden
AVG/Privacy
 
Nieuwsbrief
Agenda
District
Kalender
 
Archief
Historisch
Bibliotheek
Links
 
Bestuurslogin
 
Vorige pagina

VIVARIUM NIEUWSBRIEF

Inhoud mei 2009

  1. Aankondigingen
  2. Artikelen
  3. Agenda
  4. Kalender
  5. Verenigingsinformatie

Aankondigingen

Huiskameravond 19 mei: Jan Dekkers

Na de eerste huiskameravond van 2009 vorige maand bij Ferdie (en dat was ook de eerste huiskameravond sinds 2007) hebben we deze maand wederom een huiskameravond. Ditmaal nodigt Jan Dekkers ons uit om naar zijn aquarium te komen kijken. We hebben eind vorig jaar als eens via een DVD kunnen genieten van zijn maanvissen die in het gezelschapsaquarium eieren en jongen hadden, dus ditmaal kunnen we dat aquarium "in levenden lijve" aanschouwen. Jan heeft er lang last van gehad dat zijn planten niet wilden groeien, maar sinds hij een CO2 installatie heeft draaien is alles met sprongen vooruit gegaan!

Daarnaast is Jan een fervent hobbykweker en zal daar vast nog wel wat over kunnen vertellen en laten zien.

We zijn dus allemaal uitgenodigd op 19 mei vanaf plm. 20 uur bij de familie Dekkers in de Jaromirstraat 4 te Eindhoven!

Namens de activiteitencommissie,
Eric van de Meerakker.

Zondag 24 of 31 mei: excursie Plantenkwekerij Westerhoven

Zondag 24 mei of 1e pinksterdag 31 mei zijn we uitgenodigd om eens te komen kijken in Geerts Plantenkwekerij aan het Loveren 4 te Westerhoven. Ze kweken moeras- en vijverplanten, waterlelies en vaste planten. Op dit moment staan de meeste planten in bloei en dit lijkt dus het meest gelegen moment om eens te gaan kijken.

Iedereen die belangstelling heeft om mee te gaan op deze excursie, kan zich uiterlijk 19 mei aanmelden bij Ferdie Gosselink, email of telefoon 06 - 2486 5247 en geef even door met hoeveel personen je wilt komen en op welke van de twee dagen, 24 of 31 mei, je wel of niet kunt. Hopelijk is er veel belangstelling!

Namens de activiteitencommissie,
Eric van de Meerakker.

50% korting op kaartjes voor Zoo Parc Overloon

We hebben van Zoo Parc Overloon een aanbieding gekregen om kaartjes te kopen met vijftig procent korting. Het normale tarief voor een toegangskaartje is € 16,50 (t/m 2 jaar gratis, 3 t/m 11 € 14,–, 65+ € 15,–), wij betalen dus € 7,25 per kaartje. De kaartjes zijn te gebruiken voor volwassenen, kinderen en 65-plussers, er is geen minimum of maximum aantal kaarten dat kan worden besteld en ze zijn onbeperkt geldig! U mag ook in uw directe omgeving navragen of er nog meer belangstellenden zijn.

Iedereen die gebruik wil maken van deze aanbieding, kan dat (bij voorkeur) per email via of telefoon op 0499 - 329 126 of 06 - 2707 6762 aan mij laten weten en het totaalbedrag overmaken op de girorekening van Vivarium, rekeningnummer 1113703 ten name van "Penningmeester Vivarium" en onder vermelding van "Zoo Parc Overloon" en het aantal kaarten dat u wilt bestellen. Bestellingen worden pas verwerkt als de betaling binnen is! We hoeven niet alle kaarten in een keer te bestellen, daarom zal ik bestellingen doorsturen op dinsdag 26 mei, dinsdag 9 juni en dinsdag 23 juni.

Zodra uw kaarten binnen zijn krijgt u bericht, eenmaal binnen kunnen ze gratis worden afgehaald op de Vivarium bijeenkomsten of bij ondergetekende aan de Groningenlaan 3 te Son, wel tevoren graag even bellen wanneer u langs wilt komen. Als u graag wilt dat de kaarten naar u worden toegestuurd, dan graag € 1,– extra overmaken (meer mag natuurlijk ook en komt ten goede aan de clubkas).

Namens het bestuur,
Eric van de Meerakker.

Artikelen

Cursus Aquariumhouden deel 3

A-1-4 Het zeewateraquarium

Als wij praten over zeewater denken wij meteen aan zout. Vooral dat zout is de oorzaak van de agressiviteit van zeewater. Agressief in die zin, dat zeewater bijna alle metalen oxideert, zo u wilt verteert. We kunnen daarom geen ijzeren bak gebruiken voor een zeewateraquarium. Een dergelijke bak zal na verloop van enkele maanden gaan roesten en dan redelijk snel wegteren. Glas is voor het zeewateraquarium het meest geschikt. Toch is het verstandig om te verzekeren tegen waterschade.

Het is een bekend gegeven dat een aquariaan veel geduld moet hebben. Dit geldt in sterke mate voor een zeewaterliefhebber. Na het inrichten moet een zeewateraquarium voldoende rijpen, voordat lagere dieren en/of vissen de bak gaan bewonen. Onder rijpingsproces verstaan we het laten ontstaan en groeien van algen en ander plantaardig en dierlijk organisme, evenals een grote bacteriŽnpopulatie. De tijd, die hiervoor nodig is, kan variŽren van zes tot twaalf weken en is mede afhankelijk van de verzorging. Deze wachttijd vraagt veel geduld en beheersing, zeker voor een beginner. Bespoediging van dit proces kan plaats vinden door gezond zeewater, filtervuil e.d. uit een ander zeewateraquarium te nemen. Laat u zich toch verleiden om te vroeg dieren in een niet voldoende gerijpte bak over te brengen, dan zult u spoedig in de problemen zitten. De algen, plantaardige en dierlijke organismen zijn nu eenmaal noodzakelijk.

In de beginperiode kan het voorkomen dat de zeewateraquariaan het zoutgehalte nog niet voldoende onder controle heeft. Zowel een te hoog als een te laag zoutgehalte zal de oorzaak zijn dat de vissen of lagere dieren zich niet prettig voelen. Bij grotere afwijkingen in het zoutgehalte kan de slijmhuid van de vissen worden aangetast. De wat meer ervaren aquariaan heeft inmiddels ontdekt, dat goed gezond zeewater een constante geur heeft. Een afwijkende geur zal hem alarmeren. Eveneens gaat bij hem een rood lichtje branden als hij merkt, dat het schuim op het water blijft liggen en niet meer uiteen spat. Dan bestaat de mogelijkheid, dat er iets mis gaat. Goed opletten, niet in paniek raken. Deze verschijnselen waarschuwen de aquariaan en hij gaat verder controleren op zoutgehalte en pH. Zijn er afwijkingen dan zal hij stappen ondernemen om de afwijkingen te herstellen. Dit herstellen dient geleidelijk te gebeuren, plotselinge veranderingen in het zoutgehalte zijn ongunstig. Kunstmatig bereid zeewater is zeer agressief, de vissen moeten de kans krijgen om zich aan te passen. Het is aanbevelenswaardig om steeds zeewater in voorraad te hebben in een opvangbak met voortdurende beluchting.

Wat voor filter?
Het hebben van grote filtertoestanden wordt aan getwijfeld, wel is het noodzakelijk dat een goed gecombineerd nat/droogfilter wordt gebruikt met een goede filtermassa. Koraalgruis is minder geschikt. Voor een goede filtermassa kan men uitgaan van gruis van levende stenen met een korrelgrootte van een tot drie centimeter doorsnee. Dit gruis is vrij kostbaar, maar er zijn wel alle organismen in aanwezig, die nodig zijn voor het goed functioneren van het filter. Het volume van het filter kunt u afstemmen op plusminus een derde gedeelte van de inhoud van het aquarium. Een zeewateraquarium moet aan twee kanten bekeken kunnen worden, dat wil zeggen door de voorruit en door de zijruit. Het is van groot belang te kunnen zien of langs de achterwanden tussen stenen en achterwand voldoende stroming is en welke ontwikkeling plaats vindt tussen stenen en achterwand. Het is normaal gebruikelijk om een eenmaal functionerend filter constant te laten doorlopen. Bij een tijdelijke stopzetting zullen de rottingsbacteriŽn snel de overhand krijgen en de filtermassa bederven. In een dergelijk geval moet de filtermassa eerst worden ververst waarna het filter weer ingeschakeld kan worden.

Hoe groot moet een zeewateraquarium zijn?
U begrijpt dat er geen aquarium bestaat dat groot genoeg is als men met de zee gaat vergelijken. In de praktijk blijkt het echter goed mogelijk te zijn om lagere dieren te houden in kleine bakjes van bijvoorbeeld zeventig bij veertig bij veertig centimeter. Wil men echter vissen houden dan moeten wij deze dieren vrij veel ruimte geven. Voor kleine visjes geldt minimaal een bak van een meter bij vijftig bij vijftig centimeter, voor grotere dieren anderhalve meter bij vijftig bij vijftig centimter en groter, waarbij we moeten aantekenen dat het visbestand (afhankelijk van de soort) zeker niet te groot mag zijn.

De vraag in de zeewater-aquaristiek "Welke dieren zijn goed in een gezelschap te combineren?" kan nog steeds niet concreet worden beantwoord. Er zijn maar enkele combinaties bekend. Ingewijden zeggen vaker "Wat vandaag kan, kan morgen niet."

Zeewateraquarium van Ine van Brussel-Lieshout, De Sumatraan,<br>landelijke huiskeuring 2008 (tweede plaats)
Zeewateraquarium van Ine van Brussel-Lieshout, De Sumatraan,
landelijke huiskeuring 2008 (tweede plaats)

(Einde cursus Aquariumhouden deel 3)

Agenda

Vivarium heeft op de tweede dinsdag van elke maand een ledenavond, behalve in de vakantiemaanden juli en augustus. We zijn te vinden in zaal Kraaihei van buurthuis Kadans aan de Sint Jozefstraat 1, 5684 TS Best (buslijn 142). We beginnen om 20 uur (tenzij anders aangegeven).

De agenda ziet er voor de rest van 2009 als volgt uit:

  Datum   Activiteit Locatie
di 19 mei Huiskameravond bij Jan Dekkers, Jaromirstraat 4 Eindhoven
zo 24 of
31 mei * 
Excursie Geerts Waterplantenkwekerij, Loveren 4 Westerhoven
di   9 juni Willem Postma: "Aquariumwereld 2" Kadans
di   8 sep wordt momenteel nog vastgesteld Kadans
di 13 okt Eddy Leysen: "Filters en filtersystemen" Kadans
di 10 nov wordt momenteel nog vastgesteld Kadans
di   8 dec wordt momenteel nog vastgesteld Kadans

*) Niet definitief gepland. Er kan dus nog wat aan de inhoud veranderen.
N.B. De data van de dinsdagavonden staan wel vast, dus er is dan zeker een bijeenkomst!

Naast deze activiteiten wordt er nog aan enkele andere bijzondere activiteiten gedacht. Zodra er een datum bekend is, zal de activiteit worden toegevoegd.

Kalender

15 t/m 17 mei: 7e nationale Koi- en vijverdagen Hilvarenbeek

Van vrijdag 15 tot en met zondag 17 mei organiseert Koi 2000 weer de 7e editie van de nationale Koi- en vijverdagen in Safaripark Beekse Bergen te Hilvarenbeek. "Internationale koishow, grote consumentenbeurs, vijvers, koi & aquaria, Bonsai en Japanse gebruiken." Open van 10 tot 17 uur, toegang € 12,50, kinderen t/m 6 jaar gratis, van 6 t/m 12 jaar € 5,–. Bij binnenkomst krijgt u ook een korting van 25% op de entree van Safari Beekse Bergen. Meer info op website www.koienvijverdagen.nl.

16 mei: Bijeenkomst WAP Maarn

Op zaterdag 16 mei organiseert de Werkgroep Aquatische Planten een ledenbijeenkomst in de "Twee Marken" aan het Trompplein 5 te Maarn. Aanvang 11 uur, zaal open vanaf 10 uur.

16, 17 en 21 t/m 24 mei: Aquarium – Terrarium Show Lille (B)

Op zaterdag 16 mei, zondag 17 mei en van donderdag 21 tot en met zondag 24 mei organiseert Daphnia een aquarium – terrarium show in de Oude melkerij aan de Gierlebaan te Lille (BelgiŽ). Open van 13 tot 22 uur, behalve op zondagen: 16 mei tot 20 uur en 24 mei tot 18 uur, entree € 3,–, kortingsbonnen van € 1,– zijn op beurzen e.d. te vinden.

16 t/m 24 mei: Aquarium – Terrarium Show Mechelen (B)

Van zaterdag 16 mei tot en met zondag 24 mei organiseert de Mechelse Aquariumklub een aquarium – terrarium show in zaal Molenberg aan de Molenbergstraat te Mechelen (BelgiŽ). Open op weekdagen van 18 tot 22 uur, op zon- en feestdagen van 10 tot 22 uur, toegang € 2,–, kinderen tot 12 jaar gratis, kortingsbonnen van € 1,– zijn op beurzen e.d. te vinden. Inlichtingen www.mechelseak.be.

17 mei: Ruilbeurs Blauwe Alg Kessel (B)

Op zondag 17 mei organiseert Blauwe Alg hun jaarlijkse aquarium en vijver ruilbeurs in gemeenschapscentrum "'t Dorp" aan de Berlaarsesteenweg te Kessel (BelgiŽ). Open van 10 tot 17 uur, toegang gratis. "Rechtstreeks van liefhebbers - o.a. vissen en planten - ook voor vijvers." Op de beurs wordt tegelijkertijd ook de Hobby Expo 2009 georganiseerd, met o.a. een worksop slangen, een workshop Lierse Kant en een insectensnackbar.

17 mei: 26e Reptielen-amfibieŽnbeurs Nijmegen

Op zondag 17 mei organiseert B & B Organisatiebureau de 26e internationale reptielen- en amfibieŽnbeurs in de Jan Massinkhal aan de Nieuwe Dukenburgseweg 5 te Nijmegen. Open van 11 tot 16 uur, toegang € 6,– voor volwassenen, kinderen t/m 12 jaar € 1,50.

24 mei: Reptilica Leeuwarden

Op zondag 24 mei organiseert Reptilica een terrariumbeurs in de WTC Expo aan de Heliconweg 52 te Leeuwarden. Open van 11 tot 17u30, toegang € 5,– voor volwassenen, 65+ en kinderen tot 12 jaar € 3,50, op de website www.reptilica.nl kan een kortingsbon van € 1,50 worden aangevraagd.

30 mei: Bijeenkomst Poecilia Maarn

Op zaterdag 30 mei organiseert Poecilia een ledenbijeenkomst in de "Twee Marken" aan het Trompplein 5 te Maarn. Aanvang 12u30. Meer informatie op de website www.poecilia.nl.

1 juni: Reptilica Spijkenisse

Op maandag 1 juni (Pinksteren) organiseert Reptilica een terrariumbeurs in Racketcentrum Halfweg aan de Einsteinweg 6 te Spijkenisse. Open van 11 tot 17u30, toegang € 5,– voor volwassenen, 65+ en kinderen tot 12 jaar € 3,50, op de website www.reptilica.nl kan een kortingsbon van € 1,50 worden aangevraagd.

12 t/m 19 juni: NBAT's Natuurstudieweek Landsrade

Van 12 tot en met 19 juni organiseert de NBAT weer een Natuurstudieweek te Landsrade. Meer informatie op de NBAT website op de website www.nbat.nl.

14 juni: Terraria Houten (Utrecht)

Op zondag 14 juni organiseert TER "Nederlands grootste terrariumevenement" in het Euretco Expo center aan de Meidoornkade 24 te Houten (Utrecht). Open van 10 tot 17 uur, toegang € 9,–, kinderen tot 5 jaar gratis.

20 juni: Bijeenkomst met visbeurs KFN Maarn

Op zaterdag 20 juni organiseert Killi Fish Nederland een ledenbijeenkomst met lezing, loterij en visbeurs in de "Twee Marken" aan het Trompplein 5 te Maarn. Aanvang 13 uur.

21 juni: Reptilica Hoofddorp

Op zondag 21 juni organiseert Reptilica een terrariumbeurs in Sportplaza het Spectrum aan de Assumburg 1 te Hoofddorp. Open van 11 tot 17u30, toegang € 5,– voor volwassenen, kinderen tot 12 jaar en 65+ € 3,50, op de website www.reptilica.nl kan een kortingsbon van € 1,50 worden aangevraagd.

5 juli: 20e LimBeurs Houthalen-Helchteren (B)

Op zondag 5 juli organiseert de Limburgse Federatie van de BBAT de 20e LimBeurs in instituut Don Bosco aan de Don Boscostraat te Houthalen-Helchteren (BelgiŽ). Open van 10 tot 16 uur, toegang volwassenen € 2,–, kinderen tot 12 jaar gratis. Meer informatie op website www.limbeurs.be.

Verenigingsinformatie

opgericht 1927 Beschermheer drs. F. Philips jr. mei 2009

Aangesloten bij de N.B.A.T. en de N.B.B.Z.

Voorzitter
Edith de Jongh
Groningenlaan 3
5691 KH Son
0499 - 329 126
Secretaris
Eric van de Meerakker
Groningenlaan 3
5691 KH Son
0499 - 329 126
Penningmeester a.i.
Gerard Vermeulen
Hulstbosakker 57
5625 VS Eindhoven
040 - 2489 890
Bestuurslid/Bibliotheek
Gerard Swemmers
Poeijersstraat 35A
5642 GA Eindhoven
040 - 2810 792
Bestuurslid/Redactie
Ferdie Gosselink
Baarsstraat 2
5615 RG Eindhoven
06 - 2486 5247
 
Ledenadministrateur
Harrie van de Meerakker
Meijerijlaan 43
5628 BC Eindhoven
040 - 2428 724
Public Relations
Jan van Zeeland
Matterhorn 41
5624 NR Eindhoven
040 - 2260 051
 
Redactieadres
 
Groningenlaan 3
5691 KH Son
06 - 2486 5247
Redactie
 
 
Ferdie Gosselink
Eric v/d Meerakker
Gerard Swemmers
Edith de Jongh
Harrie v/d Meerakker
 
 
Ereleden Joop Brokke  
 
Website / Email
www.AV-Vivarium.net

Contributie

De Vivariumcontributie bedraagt € 28,25 per jaar. Jeugdleden tot 16 jaar betalen € 16,– per jaar. Het lidmaatschap als huisgenootlid is gratis. De contributies voor de bonden/tijdschriften bedragen:
N.B.A.T./Het Aquarium € 27,– per jaar, (vanaf 1 juli 2009 € 29,– per jaar),
Dream Reef (zeew., Ned.) € 20,– per jaar.

Het inschrijfgeld ŗ € 5,– en de contributie zijn te voldoen op gironummer 1113703 t.n.v. "Penningmeester Vivarium." Opzeggen van het lidmaatschap kan uitsluitend twee maanden tevoren en schriftelijk geschieden bij de ledenadministratie.

Overname van kopij is toegestaan mits voorzien van auteur Ťn bronvermelding,
tenzij anders vermeld.


Alle ingezonden kopij is voor verantwoording van de auteurs.
Heevis
U koopt toch ook
bij onze

Aquariumcentrum Helmond
Chrisgarnalenshop
Aquabeek
Hier had uw

kunnen staan!
Aquarium Coenen
©2006–2022 Vivarium en auteurs. All rights reserved.
Voorpagina  Vereniging  Informatie  Aanmelden  AVG/Privacy  Nieuwsbrief  Agenda  District  Kalender  Archief  Bibliotheek  Links  –   Vorige pagina  Bovenkant pagina