Vivarium Logo 150x90 VIVARIUM
EINDHOVEN
Voorpagina
 
Vereniging
 
Informatie
Aanmelden
AVG/Privacy
 
Nieuwsbrief
Agenda
District
Kalender
 
Archief
Historisch
Bibliotheek
Links
 
Bestuurslogin
 
Vorige pagina

VIVARIUM NIEUWSBRIEF

Inhoud oktober 2009

  1. Aankondigingen
  2. Artikelen
  3. Agenda
  4. Verenigingsinformatie

Lezing 13 oktober: "Filters en filtersystemen" door Eddy Leysen

Op dinsdag 13 oktober aanstaande komt Eddy Leysen weer bij ons een lezing verzorgen. We hebben ditmaal gekozen voor de lezing met de titel "Filters en filtersystemen." We kennen Eddy al van een paar lezingen in de voorgaande jaren en we weten dus dat we een interessante en onderhoudende lezing kunnen verwachten. Van Eddy kregen we onderstaande omschrijving:

De interesse voor de filters en filtersystemen is gegroeid uit mijn noodzaak om goed en vooral zuiver water te hebben voor mijn Heckels, veeleisend op water en waterkwaliteit.

Zowel aquariumsystemen als vijversystemen worden besproken, want de principes zijn hetzelfde. Vuil blijft vuil, ook al is het opgelost of opgeslagen in de filter. Er worden mooie en realiseerbare systemen getoond, haalbaar voor ieders beurs, maar ook systemen hoe het kan, maar hoe het zeker niet moet!

Eerder een praktische voordracht voor zowel de vijver- als aquariumliefhebber met de voor- en nadelen van elk systeemÖ na een korte uiteenzetting waarom we eigenlijk filteren en wat we van ons systeem mogen of moeten verwachten.

Dť ideale filter voor elk systeem bestaat niet, dus moeten we trachten voor ons waterpartij de ideale filter te benaderen want vaak wordt door onwetendheid veel geld uitgegeven voor dingen die toch niet werken of zelfs niet kunnen werken.

Het wordt dus een lezing die voor allen interessant is en de nodige stof kan geven tot discussie. Zoals altijd is iedereen van harte welkom op 13 oktober om 20 uur in zaal Kraaihei van De Kadans aan de St. Jozefstraat 1 te Best. Ik hoop op een grote opkomst!

Namens de activiteitencommissie,
Eric van de Meerakker.

Excursie: Aquazoo Dusseldorf, november?

Op dit moment heb ik nog maar twee aanmeldingen ontvangen voor de mogelijke excursie naar Dusseldorf. Reden te over dus om deze oproep nog eens te herhalen:

Bij het bestuur is het idee gerezen om te kijken of er voldoende belangstelling is om excursie naar de Aquazoo in Dusseldorf te organiseren. Daphnia Boxtel is er een paar jaar geleden geweest en een van de bestuursleden was zo enthousiast dat hij onderstaande beschrijving op de NBAT site heeft geschreven:

Excursietip voor iedere aquarist

door R. Smetsers, A.V. Daphnia, Boxtel

AV Daphnia uit Boxtel heeft een bezoek gebracht aan het LŲbbecke Museum + Aquazoo in DŁsseldorf, Duitsland. In de ruim 6.800 m≤ tentoonstellingsruimte treft men onder meer aan: 650 levende diersoorten, zo'n 80 aquaria met een totale inhoud van 613.000 liter water, een tropische hal met 62 landschapsterraria, een ruimte voor insecten met meer dan 230 vitrines en presentatietafels, grotere voorwerpen en speciale tentoonstellingen.

Ook kan men hier vele mineralen zien, stenen uit allerlei landen van de wereld. Er is ook een verzameling van ca 200.000 weekdieren en wetenschappelijke documentatie. Er zijn gigantische gezelschapsaquaria, halfrond, ca 3.50 m hoog en 15 ŗ 25 m lang! Geweldig! Ook zeer interessant zijn de vele andere gezelschapsaquaria, aquaria met cichliden (o.a. uit het Malawi- en Tanganjikameer), vele zeeaquaria, waaronder ook zeer grote halfronde van 15 ŗ 25 m lang en 3.50 m hoog, met o.a. zeeschildpadden, haaien en kaaimannen.

Wij vonden ook de vlinderverzameling zeer de moeite waard. Het was een geweldig fijne en leerzame dag, die we iedere aquariumvereniging kunnen aanraden voor een dagje uit. U zult er geen spijt van hebben.

Het adres is: LŲbbecke Museum + Aquazoo, Kaiserwerter Strasse 380 (in Nordpark), D - 40200 DŁsseldorf, tel. 0049-211-89-96150 en 89-94493.

Als je met de auto gaat: vanaf Duisburg via de B8, vanaf Krefeld de A52 en vanaf Neuss de B7. Verder volg je de borden met 'Messe- Stadion'. Kom je in de buurt, dan staan er borden met 'LŲbbecke Aquazoo'. Veel plezier met deze prachtige vissen-, planten- en andere showaquaria.

Iedereen die belangstelling heeft om mee te gaan op deze excursie kan zich aanmelden bij mij, email of telefoon 0499 – 329 126.

Namens de activiteitencommissie,
Eric van de Meerakker.

Herstart activiteit: keuringen?

Zoals de 'oudgediende' leden wel weten, organiseren we sinds een paar jaar geen aquariumkeuringen meer, omdat er te weinig belangstelling voor was. We zijn dit jaar echter als vereniging gegroeid met een flink aantal nieuwe leden, dus vonden we het als bestuur tijd om de belangstelling weer eens te peilen!

Aquariumkeuringen bestaan bij aquariumverenigingen, die zijn aangesloten bij de NBAT meestal uit drie ronden. Ten eerste is er de verenigingskeuring, hierbij ligt de nadruk op advies: hoe zou je je aquarium nog beter kunnen inrichten, zodat de levenskwaliteit van de dieren en planten nog beter wordt en het aquarium beter tot zijn recht komt? Degenen die er bij een verenigingskeuring als besten uitkomen kunnen deelnemen aan een tweede ronde: de keuring op NBAT districtsniveau en de kampioenen van de districtskeuring kunnen tenslotte deelnemen aan de landelijke NBAT keuring, met als inzet de "kampioen van Nederland." Aquariumkeuringen bestaan bij aquariumverenigingen, die zijn aangesloten bij de NBAT meestal uit drie ronden. Ten eerste is er de verenigingskeuring, hierbij ligt de nadruk op advies: hoe zou je je aquarium nog beter kunnen inrichten, zodat de levenskwaliteit van de dieren en planten nog beter wordt en het aquarium beter tot zijn recht komt? Degenen die er bij een verenigingskeuring als besten uitkomen kunnen deelnemen aan een tweede ronde: de keuring op NBAT districtsniveau en de kampioenen van de districtskeuring kunnen tenslotte deelnemen aan de landelijke NBAT keuring, met als inzet de "kampioen van Nederland." Maar ook voor wie niet deelneemt zijn keuringen interessant: je kunt veel leren van de presentatie van de uitslag en de opbouwende kritiek van de keurmeester!

Bij de laatste twee ronden ligt de nadruk natuurlijk op het wedstrijdkarakter, maar ook hier kun je veel leren van de keurmeesters en van je tegenstanders/medestrijders! Uiteraard staat het iedereen vrij om af te zien van deelname op elk niveau, dus als je alleen wilt deelnemen aan een verenigingskeuring dan is dat prima. Wel dien je lid te zijn van de NBAT.

Dus als je graag wilt gaan doen aan de verenigingskeuring, laat het ons dan even weten. Als je eerst graag wilt weten hoe het er aan toegaat op een districts- of landelijke keuring, dan is kun je hier kennis mee maken door de uitslag van de districts- of landelijke keuring te bezoeken. De eerstvolgende uitslag van de districtkeuring zal op 13 maart volgend jaar in Boxtel zijn, de uitslag van de landelijke keuring van 2009 gebeurt binnenkort, op 31 oktober in Barneveld, zie ook de volgende aankondiging.

Iedereen die belangstelling heeft om mee te doen met keuringen, of nog vragen heeft over dit onderwerp, kan dit aangeven bij mij, email of telefoon 0499 – 329 126.

Namens het bestuur,
Eric van de Meerakker.

Activiteit 31 oktober: bezoek NBAT Aqua Terra Dag?

Zoals hierboven ook al aangegeven en ook in onze kalender staat vermeld, is op zaterdag 31 oktober weer de NBAT Aqua Terra dag. Op deze dag presenteert de NBAT de uitslag van de landelijke huiskeuring en is er gelijktijdig ook een hobbybeurs. De uitslag vindt plaats in de vorm van een presentatie, waarin alle deelnemende aquaria en terraria uitgebreid worden getoond. Ter plekke is er ook een Internetcafť, er is gelegenheid om wat te drinken of eten en je kunt bij aankomst ook reserveren voor een lunch.

Omdat dit jaar aquariumverening Daphnia Boxtel districtskampioen is geworden en daardoor ook in meerdere categoriŽn meedingt naar de top van de landelijke keuring, wil Daphnia zelf met een groot aantal leden op deze dag aanwezig zijn. Bij voldoende belangstelling willen ze een bus huren (€ 15,– per persoon), en omdat het ook voor een grote vereniging als Daphnia toch een uitdaging is om een hele bus te vullen, hebben wij als Vivarium de uitnodiging gekregen om ook mee te rijden. Daphnia vertrekt om 8u30 richting Barneveld en gaat rond 18u30 weer op weg naar huis.

Voor NBAT leden is de toegang gratis, met ťťn introducť(ť), op vertoon van de NBAT pas, niet-leden betalen € 5,– per persoon vanaf 16 jaar. (Via de NBAT website kun je tevoren kaarten bestellen voor € 4,–.)

Wie belangstelling heeft om gezamenlijk naar deze dag te gaan, kan zich opgeven bij mij, email of telefoon 0499 – 329 126, geef daarbij dan ook aan of je voorkeur uitgaat naar meerijden met Daphnia of dat je toch liever ziet dat we als Vivarium zelf rijden.

Namens het bestuur,
Eric van de Meerakker.

Cursus Aquariumhouden deel 4

A-1-5 Enkele voorbeelden van biotoopaquaria zijn

Phenacogrammus interruptus (Congozalm) - foto Jan Bukkems
P. interruptus (Congozalm) - foto Jan Bukkems
a)Kleine Afrikaanse zalmpjes
b)Afrikaanse tandkarpertjes
c)Afrikaanse labyrintvissen
d)Grote vissen uit ZO-AziŽ
e)Middelgrote barbelen
f)Kleine barbelen
g)Het cichlidenaquarium

a) Kleine Afrikaanse zalmpjes

De meeste kleine Afrikaanse zalmpjes zijn ideale aquariumvissen, die helaas weinig in de handel worden aangeboden. Wanneer we hiervoor een aquarium inrichten, moeten we rekening houden dat deze visjes zowel schuilplaatsen als een open zwemruimte nodig hebben. Gedempt licht is noodzakelijk en het verdient aanbeveling het water over turf te filteren. Alleen kan gedempt licht problemen opleveren met de plantengroei waardoor met de aanschaf van planten hiermee rekening moet worden gehouden.

Afgezien van zalmen als Alestes longipinnis, Micralestes acutidens en Congozalmen (deze hebben een wat groter aquarium nodig, minimaal 150 cm), komen voor een klein aquarium het meest in aanmerking Nannaethiops en Neolebiassoorten. De Neolebias ansorgii komt voor in twee natuurlijke kleurvariaties, namelijk diep rood en blauwgroen.

Epiplatys dageti (Dwarsbandsnoekje) - foto Jan Bukkems
E. dageti (Dwarsbandsnoekje) - foto Jan Bukkems

b) Afrikaanse tandkarpertjes

De eisen voor een speciaalaquarium voor Aphyosemions zijn echter specifiek, een donkere bodem van turf of turfpluizen, zacht water en een plafond van drijfplanten. Wat de belichting betreft, moet er daglicht in de bak kunnen vallen omdat dan pas de vissen hun mooiste kleuren tonen. Indien verkrijgbaar, de rest van beplanting aanpassen aan het gedempte licht, bijv. Anubias en Afrikaanse Aponogetonsoorten. Ter afwisseling in het vissenbestand komen naast de Aphyosemions in aanmerking Epiplatyssoorten en Procatopussoorten. Het is noodzakelijk dat een goed sluitende dekruit op het aquarium geplaatst wordt, daar de Aphyosemions door de kleinste gaatjes kunnen springen. Grotere Aphyosemionsoorten laten zich goed combineren met grotere Epiplatyssoorten. Terwijl in kleinere aquaria de fraaie combinatie mogelijk is van Aplocheilichthyssoorten met Epiplatys annulatus.

Ctenopoma ocellatum - foto Vivarium
Ctenopoma ocellatum - foto Vivarium

c) Afrikaanse labyrintvissen

De Afrikaanse labyrintvissen behoren tot het geslacht Ctenopoma. Deze vissen vragen een ruim aquarium. Met behulp van kienhout worden schuilplaatsen gemaakt welke noodzakelijk zijn. Als beplanting kan gebruik gemaakt worden van diverse Afrikaanse Nymphaeasoorten, Ammannia soorten en bijv. Anubias en varens die op het kienhout vastgroeien.

Naar verhouding is een hoge temperatuur wel noodzakelijk, 26 tot 28 oC, alleen bij het verzorgen van Afrikaanse labyrinten is het noodzakelijk dat de temperatuur van de lucht boven het aquarium (in de lichtkap) niet te veel afwijkt van de watertemperatuur. Koelt de temperatuur van de lucht boven het wateroppervlak sterk af, dan krijgen deze vissen vaak last van een labyrint ontsteking met gevolg dat zij dan ten dode opgeschreven zijn.

De soorten die het meest in aanmerking komen zijn: Ctenopoma ansorgii, congensis, fasciolatum, kingsleyae en oxyrhynchum. Andere soorten worden vrij groot en bovendien zeer agressief.

Barbus filamentosus - foto AquaVISie
Barbus filamentosus - foto AquaVISie

d) Grote vissen uit ZO-AziŽ

Dat zijn bijvoorbeeld de Barbus binotatus, filamentosus, everetti, lateristriga. Over het algemeen bevolken deze vissen de grote openbare aquaria zoals in dierentuinen, daar de afmeting van dien aard is dat zij niet geschikt zijn voor een huiskameraquarium. Deze Barbussen kunnen een lengte krijgen van 13 tot 18 cm en nog wel groter worden, wat inhoudt dat deze vissen alleen in een groot aquarium gehouden kunnen worden. Het aquarium dient voorzien te zijn van een goede filtering en een goede doelmatige doorluchting, naast de zo noodzakelijke plantaardige voeding. Als decoratie komen slechts enkele grote, stevige planten in aanmerking, evenals stenen en bijvoorbeeld kienhoutwortels.

(Einde cursus Aquariumhouden deel 4)

Agenda

Vivarium heeft op de tweede dinsdag van elke maand een ledenavond, behalve in de vakantiemaanden juli en augustus. We zijn te vinden in zaal Kraaihei van buurthuis Kadans aan de Sint Jozefstraat 1, 5684 TS Best (buslijn 144). We beginnen om 20u30 (tenzij anders aangegeven), zaal open vanaf 20 uur.

De agenda ziet er voor de rest van 2009 als volgt uit:

  Datum   Activiteit Locatie
di 13 okt Eddy Leysen: "Filters en filtersystemen" Kadans
di 10 nov wordt momenteel nog vastgesteld Kadans
di   8 dec wordt momenteel nog vastgesteld Kadans

*) Niet definitief gepland. Er kan dus nog wat aan de inhoud veranderen.
N.B. De data van de dinsdagavonden staan wel vast, dus er is dan zeker een bijeenkomst!

Naast deze activiteiten wordt er nog aan enkele andere bijzondere activiteiten gedacht. Zodra er een datum bekend is, zal de activiteit worden toegevoegd.

Kalender

10 t/m 18 oktober: Aqua-terra expo Torhout (B)

Van zaterdag 10 tot en met zondag 18 oktober organiseert Skalaar Torhout een aquarium- en kunsttentoonstelling in "de Brouckere" aan de Aartijkestraat 6 te Torhout (BelgiŽ). Open ma-vr van 18 tot 22 uur, zo-zo van 10 tot 20 uur. Toegang € 3,–, kinderen tot 12 jaar gratis, € 2,– met kortingsbon en voor BBAT-leden. Info: www.skalaar.be.

11 oktober: Nationale Cichliden Dag NVC Utrecht

Op zondag 11 oktober organiseert de Nederlandse Vereniging van Cichlidenliefhebbers de vierde Nationale Cichliden Dag in Het Oude Tolhuys aan de Weg naar Rhijnauwen 13-15 te Utrecht. Het programma bevat onder andere een grote beurs met vissen, voeding en aquariumbenodigdheden, een expositie van de inzendingen van de fotowedstrijd en een drietal gerenommeerde sprekers: Wolfgang Staeck uit Duitsland (Tropheus), Anton Lamboj uit Oostenrijk (West-Afrika) en Rusty Wessel uit Amerika (Midden-Amerika). De entree is gratis voor NVC leden, inclusief een introducee. Beiden krijgen een gratis consumptiebon. Kinderen tot en met 13 jaar mogen gratis naar binnen. Niet-NVC leden betalen € 5,– entree en krijgen eveneens een gratis consumptiebon.

17 oktober: Bijeenkomst met visbeurs KFN Maarn

Op zaterdag 17 oktober organiseert Killi Fish Nederland een ledenbijeenkomst met lezing, loterij en visbeurs in de "Twee Marken" aan het Trompplein 5 te Maarn. Aanvang 13 uur.

17, 18 en 23 t/m 25 oktober: jubileumtentoonstelling Beveren-Waas (B)

Op zaterdag 17, zondag 18 en vrijdag 23 tot en met zondag 25 oktober organiseert Aquariumclub Atlantis ter gelegenheid van het 30-jarig bestaan een jubileumtentoonstelling in het Gildenhuis aan de Ciamberlanidreef 250 te Beveren-Waas (BelgiŽ). Open van 10 tot 20 uur.

18 oktober: beurs Chatelineau (B)

Op zondag 18 oktober organiseert Pristella een beurs van vissen, planten, voer en materiaal in de grote zaal van het Sportcentrum de Chatelet aan Place Wilson 15 te Chatelineau (BelgiŽ). Open van 10 tot 16 uur, toegang gratis. Meer informatie via website www.pristella.be.

Verenigingsinformatie

opgericht 1927 Beschermheer drs. F. Philips jr. oktober 2009

Aangesloten bij de N.B.A.T. en de N.B.B.Z.

Voorzitter
Edith de Jongh
Groningenlaan 3
5691 KH Son
0499 - 329 126
Secretaris
Eric van de Meerakker
Groningenlaan 3
5691 KH Son
0499 - 329 126
Penningmeester a.i.
Gerard Vermeulen
Hulstbosakker 57
5625 VS Eindhoven
040 - 2489 890
Bestuurslid/Bibliotheek
Gerard Swemmers
Poeijersstraat 35A
5642 GA Eindhoven
040 - 2810 792
Bestuurslid/Redactie
Ferdie Gosselink
Baarsstraat 2
5615 RG Eindhoven
06 - 2486 5247
 
Ledenadministrateur
Harrie van de Meerakker
Meijerijlaan 43
5628 BC Eindhoven
040 - 2428 724
Public Relations
Jan van Zeeland
Matterhorn 41
5624 NR Eindhoven
040 - 2260 051
 
Redactieadres
 
Groningenlaan 3
5691 KH Son
06 - 2486 5247
Redactie
 
 
Ferdie Gosselink
Eric v/d Meerakker
Gerard Swemmers
Edith de Jongh
Harrie v/d Meerakker
 
 
Ereleden Joop Brokke  
 
Website / Email
www.AV-Vivarium.net

Contributie

De Vivariumcontributie bedraagt € 28,25 per jaar. Jeugdleden tot 16 jaar betalen € 16,– per jaar. Het lidmaatschap als huisgenootlid is gratis. De contributies voor de bonden/tijdschriften bedragen:
N.B.A.T./Het Aquarium € 27,– per jaar.

Het inschrijfgeld ŗ € 5,– en de contributie zijn te voldoen op gironummer 1113703 t.n.v. "Penningmeester Vivarium." Opzeggen van het lidmaatschap kan uitsluitend twee maanden tevoren en schriftelijk geschieden bij de ledenadministratie.

Overname van kopij is toegestaan mits voorzien van auteur Ťn bronvermelding,
tenzij anders vermeld.


Alle ingezonden kopij is voor verantwoording van de auteurs.
Heevis
U koopt toch ook
bij onze

Aquariumcentrum Helmond
Chrisgarnalenshop
Aquabeek
Hier had uw

kunnen staan!
Aquarium Coenen
©2006–2022 Vivarium en auteurs. All rights reserved.
Voorpagina  Vereniging  Informatie  Aanmelden  AVG/Privacy  Nieuwsbrief  Agenda  District  Kalender  Archief  Bibliotheek  Links  –   Vorige pagina  Bovenkant pagina