Vivarium Logo 150x90 VIVARIUM
EINDHOVEN
Voorpagina
 
Vereniging
 
Informatie
Aanmelden
AVG/Privacy
 
Nieuwsbrief
Agenda
District
Kalender
 
Archief
Historisch
Bibliotheek
Links
 
Bestuurslogin
 
Vorige pagina

VIVARIUM NIEUWSBRIEF

Inhoud november 2009

  1. Aankondigingen
  2. Artikelen
  3. Agenda
  4. Kalender
  5. Verenigingsinformatie

Bijeenkomst 10 november: Discussie- en doe-avond

Voor onze bijeenkomst van volgende week dinsdag heeft het bestuur gedacht om hier een discussie- en doe-avond van te maken. Eťn van de discussiepunten is: wat willen de leden van Vivarium graag aan lezingen en activiteiten zien in 2010? Een van de doe-aspecten is: watermetingen, waarna discussie over de resultaten. Voor zowel het discussie- als het doe-aspect staan we open voor suggesties!

Graag zien we dus een grote opkomst van u allen, en denkt u alvast eens na over wat voor soort lezingen, activiteiten en andersoortige bijeenkomsnten u graag zou zien in 2010. Breng ook aquariumwater mee, en als u zelf metingen doet: breng ook eens uw meetresultaten mee, zeker als die over een langere periode gaan, dan kunnen we aan de hand daarvan nog dieper op het onderwerp ingaan.

Het wordt dus een bijeenkomst die voor allen interessant is, u bepaalt mede de richting waarin Vivarium in 2010 gaat. Zoals altijd is iedereen van harte welkom op 10 november om 20u30 (zaal open om 20 uur) in zaal Kraaihei van De Kadans aan de St. Jozefstraat 1 te Best. Ik hoop op een grote opkomst!

Namens de activiteitencommissie,
Eric van de Meerakker.

Excursie: Aquazoo Dusseldorf, 21 november

We hebben wat meer aanmeldingen voor de excursie naar Aquazoo Dusseldorf, maar er kunnen nog meer mensen mee!

Op dit moment hebben we als excursiedatum zaterdag 21 november geprikt. Ik heb van niemand die zich heeft aangemeld gehoord dat hij niet kan op die dag, dus ik hoop dat iedereen nog steeds die datum vrij heeft in zijn agenda. De Aquazoo is open van 10 tot 18 uur. Mochten we het al wat vroeger voor gezien houden, dan is het nog mogelijk dat we hierna nog bij Zoo-Zajac in Duisburg langsgaan. Deze grote aquariumzaak is op zaterdagen open tot 20 uur.

Graag hoor ik van degenen die zich hebben aangemeld of zij inderdaad meegaan op 21 november, en iedereen die zich nog niet had aangemeld en nu toch belangstelling heeft om mee te gaan op deze excursie kan zich aanmelden bij mij, email of telefoon 0499 – 329 126.

Namens de activiteitencommissie,
Eric van de Meerakker.

Dream Reef

Voor onze zeewaterleden die via de vereniging een abonnement hadden op Dream Reef, hebben we helaas minder goed nieuws. Deze leden hebben het waarschijnlijk al zien aankomen met hun contributie voor 2010, maar het Nederlandstalige zeewaterblad Dream Reef is, net als daarvoor Het Zeeaquarium, blijkbaar een stille dood gestorven... De man achter Dream Reef reageert niet meer op mails, de website van Dream Reef is dood, en we zien of horen er ook al maanden niets meer van via de NBAT of andere aquariumverenigingen.

Een voordeel hebben we: we hebben de abonnementsgelden nog niet afgedragen, omdat we dat pas zouden moeten doen na ontvangst van een factuur en we hebben die nooit gekregen. Omdat het op dit moment allemaal nog niet definitief is, houden we de abonnementsgelden nog even in reserve, maar ik verwacht dat we die binnenkort dus kunnen terugstorten aan onze leden.

Als mogelijk alternatief voor Dream Reef kunnen we u eventueel verwijzen naar Ons Zeeaquarium. Dat blad is dit jaar gestart door Jan Harbers, de oud-voorzitter van de NBBZ. We hebben daar als vereniging een proefexemplaar van het eerste nummer van gekregen, dat kun je in principe inzien bij elke bijeenkomst, maar we krijgen als vereniging noch direct noch via de NBAT korting op een abonnement. Daarom hebben we als bestuur besloten om dit niet via de vereniging te organiseren, dat levert de vereniging namelijk wel extra moeite en kosten op maar onze leden geen voordeel. De website van Ons Zeeaquarium is www.onszeeaquarium.nl.

Uiteraard vinden we als Vivarium bestuur dit allemaal erg vervelend, maar het lijkt een slechte traditie te worden dat commerciŽle Nederlandstalige zeeaquariumbladen zonder iets te laten weten met de Noorderzon vertrekken, en daar kunnen wij als vereniging niets aan doen - behalve dan niet zomaar abonnementsgelden overmaken naar die bladen, en dat hebben we dan ook gedaan. Andere verenigingen zijn op die manier destijds wel geld kwijtgeraakt aan Het Zeeaquarium!

Namens het bestuur,
Eric van de Meerakker.

Herstart activiteit: keuringen?

Op dit moment hebben we nog maar een paar aanmeldingen binnen voor keuringen, en dat is eigenlijk nog niet genoeg om een keurmeester voor te laten komen, in verband met de kosten die dat toch met zich meebrengt. Daarom zoeken we nog naar meer gegadigden. Bij keuringen kunnen overigens niet alleen zoetwateraquaria meedoen, maar absoluut ook zeewateraquaria en terraria of paludaria!

Iedereen die belangstelling heeft om mee te doen met keuringen, of nog vragen heeft over dit onderwerp, kan dit aangeven bij mij, email of telefoon 0499 – 329 126.

Namens het bestuur,
Eric van de Meerakker.

Cursus Aquariumhouden deel 5

e) Middelgrote barbelen

Een speciaal aquarium bevolkt met Puntius arulius, P. cumingi, P. melanampyx, P. pentazona, P. ticto of P. tetrazona met als bodembewoners de Botia striata of de Epalzeorhynchos bicolor en als oppervlaktevissen bijvoorbeeld Halfsnavelbekken.

Puntius pentazona - foto Jan Bukkems
Puntius pentazona - foto Jan Bukkems
Botia striata - foto Jan Bukkems
Botia striata - foto Jan Bukkems

Als beplanting kunnen hier diverse soorten gebruikt worden zoals Crypto's, Stricta (Hygrophila corymbosa) en stevige bossen Rotala en Limnophila kunnen goede schuilplaatsen bieden. Het beste is met een dergelijke bevolking een goede en doelmatige randbeplanting als dekking te creŽren en een voldoende open zwemruimte te garanderen voor deze vissen. Het in de bodem woelen van deze vissen is onvermijdelijk verbonden aan hun leefwijze, maar kan door krachtig voeren (vooral veel levend voer) wel beperkt worden. Een goede filterinstallatie is bij een dergelijke bevolking wel aan te bevelen.

f) Kleine barbelen

Een aquarium voor kleine barbelen kan de afmetingen hebben van 100 x 50 x 50 cm, maar ook een afmeting van 150 x 50 x 50 cm kan uitstekend dienen als uitzwemmer voor bijvoorbeeld Puntius titteya, P. phutunio, P. gelius en P. pentazona; deze kunnen samen gehouden worden met verschillende Rasbora-soorten met als bodembewoners de kleinere Botia-soorten.

Puntius titteya - foto Jan Bukkems
Puntius titteya - foto Jan Bukkems
Trigonostigma heteromorpha - foto Jan Bukkems
Trigonostigma heteromorpha - foto Jan Bukkems

Beschikken we niet over voldoende plaatsruimte of laten andere middelen een groter aquarium niet toe, dan kunnen we ook met een kleiner aquarium van bijv. 70 x 35 x 35 cm veel plezier beleven. Maar we moeten dan wel de bevolking hierop afstemmen. De kleinere Rasborasoorten bijv. Trigonostigma heteromorpha, T. hengeli, R. maculata en R. urophthalma zijn uitstekend geschikt, echter dit zijn alle "vrijzwemmers." De beplanting kan bestaan uit kleinere soorten planten o.a. Crypto's, maar men is wel verplicht om een "oppervlaktedek" te maken van bijv. Salvinia of Riccia, daar deze vissen gedempt licht op prijs stellen. Bij voldoende "plantendek" komen deze vissen het beste op kleur.

g) Het cichlidenaquarium

Dit is onder te verdelen in twee soorten en wel in een speciaalaquarium voor dwergcichliden en voor grotere cichliden.

De groep dwergcichliden vormt voor de liefhebbers al sinds jaren een interessante groep vissen, welke in de natuur leven in een decoratieve omgeving en juist daarom in het aquarium zo op hun plaats zijn. We moeten wel uitgaan van minimaal een aquarium met de afmeting 80 x 40 x 40 cm. Met de inrichting dienen we rekening te houden dat deze vissen territoriumvormers zijn, wat betekent dat een doelmatige beplanting met stevige planten noodzakelijk is. Met kienhout, stenen en lege doppen van kokosnoten worden schuilplaatsen en dekking aangebracht. Een uitgebreid assortiment van dwergcichliden is verkrijgbaar, zoals Mikrogeophagus ramirezi en M. altispinosus, Apistogramma-soorten: A. agassizi, A. reitzigi, A. wickleri, en vele andere. Een goede raad: breng niet te veel soorten in ťťn aquarium bij elkaar, want zij hebben veel ruimte nodig. Diverse soorten zijn polygaam, de mannen vormen een territorium waarbinnen een aantal vrouwtjes worden toegelaten, deze paren met het mannetje. In het territorium worden de eieren afgezet waarna de larven worden geboren. In een speciaalaquarium is het goed om bij ťťn mannelijk exemplaar drie vrouwtjes te nemen. Afwisselend en goed voeren is een vereiste.

Mikrogeophagus altispinosus - foto Marianne van de Meerakker
Mikrogeophagus altispinosus - foto Marianne van de Meerakker
Apistogramma cacatuoides - foto Harrie van de Meerakker
Apistogramma cacatuoides - foto Jan Bukkems

h) Het speciaalaquarium voor grotere cichliden

Over het algemeen heeft men daarvoor grotere aquaria in gebruik en terecht, want deze vissen vragen eenvoudig ruimte. Bovendien graven veel grotere cichliden enorme kuilen, wat betekent dat het bodemzand goed gewassen moet zijn en fijn van afmeting. Mooie fijnbladige of kleinere planten zijn in een aquarium met de "gespierde" cichliden niet op zijn plaats, wat grove stenen, kienhout en enkele stevig verankerde grove planten zijn voldoende. Er zijn ook enkele soorten die voldoende hebben aan rotsen die bealgd zijn, indien er maar schuilplaatsen aanwezig zijn. Een filter met een grote capaciteit mag niet ontbreken, daar door graven het water snel vertroebelt. Verder dient men er rekening mee te houden dat in een dergelijke bak wel eens stevig gevochten kan worden, bescherming van thermostaat en verwarming is dan ook noodzakelijk. De voeding van dergelijke vissen is van uitzonderlijk belang, vooral vanwege hun activiteiten. De meeste onder de liefhebbers bekende Zuid-Amerikaanse soorten behoren tot de geslachten Cichlasoma en Aequidens. Uit Afrika komen vissen als Tropheus-, Julidochromis- en Lamprologus-soorten. Deze zijn afkomstig uit het Tanganyikameer, het Malawimeer en het Victoriameer. Fraaie, fel gekleurde vechtjassen zijn het, die merendeels muilbroeders zijn en bijzonder onverdraagzaam, maar wel geschikt voor een speciaalbak mits men heeft gezorgd voor voldoende dekking en schuilplaatsen.

Tropheus duboisi - foto Jan Bukkems
Tropheus duboisi - foto Jan Bukkems
Neolamprologus multifasciatus - foto Jan Bukkems
Neolamprologus multifasciatus - foto Jan Bukkems

(Einde cursus Aquariumhouden deel 5)

Agenda

Vivarium heeft op de tweede dinsdag van elke maand een ledenavond, behalve in de vakantiemaanden juli en augustus. We zijn te vinden in zaal Kraaihei van buurthuis Kadans aan de Sint Jozefstraat 1, 5684 TS Best (buslijn 144). We beginnen om 20u30 (tenzij anders aangegeven), zaal open vanaf 20 uur.

De agenda ziet er voor de rest van 2009 als volgt uit:

  Datum   Activiteit Locatie
di 10 nov Discussie- en doe-avond Kadans
za 21 nov Excursie Aqua Zoo / Zoo Zajac DŁsseldorf/Duisburg
di   8 dec J. Verkade: "Gifkikkers in Ecuador" Kadans
di 12 jan Nieuwjaarsreceptie en jaarvergadering 2010 Kadans

*) Niet definitief gepland. Er kan dus nog wat aan de inhoud veranderen.
N.B. De data van de dinsdagavonden staan wel vast, dus er is dan zeker een bijeenkomst!

Kalender

13 t/m 15 november: Tentoonstelling en beurs Discusvrienden Antwerpen (B)

Van vrijdag 13 tot en met zondag 15 november organiseren De Discusvrienden hun zesde clubkampioenschap met beurs (en op zondag ruilbeurs) in zaal Kielpark aan de St.-Bernardsesteenweg 163 te Antwerpen (BelgiŽ). Open op vrijdag van 16 tot 18 uur, zaterdag van 10 tot 18 uur en zondag van 10 tot 17 uur. Toegang € 2,–, voor BBAT-leden € 1,–.

14 november: Open Dag WAP Maarn

Op zaterdag 14 november organiseert de Werkgroep Aquatische Planten een Open Dag in de "Twee Marken" aan het Trompplein 5 te Maarn. Aanvang 11 uur, zaal open vanaf 10 uur.

15 november: Terraria Gent (B)

Op zondag 15 november organiseert TER een terrariumbeurs aan de Van Rysselberghedreef 2 in Citadelpark B te Gent (BelgiŽ). Open van 11 tot 16 uur, toegang € 6,–, kinderen tot 5 jaar gratis.

20 t/m 22 november: Internationale Channa-bijeenkomst Meppel

Van vrijdag 20 tot en met zondag 22 november organiseert het Internationale Gezelschap voor Labyrintvissen in samenwerking met SnakeheadsUK een internationale Channa-bijeenkomst in Meppel. Nadere informatie is te vinden op de website van de IGL: www.igl-home.de

22 november: Daphnia jaarmarkt Boxtel

Op zondag 22 november organiseert Daphnia weer de Daphnia jaarmarkt, "de grootste en gezelligste jaarmarkt van Zuid-Nederland voor alle aquarium-/terrariumbezitters." Meer informatie op website www.daphniaboxtel.nl

22 november: Internationale aquariumbeurs Floreffe (B)

Op zondag 22 november organiseert de InterClub Aquariophilie et Ichtyologie Francophone haar derde Internationale Aquariumbeurs in de Abdij van Floreffe aan de Rue du Seminaire 7 te Floreffe (Namen – BelgiŽ). Open van 10 tot 16 uur, toegang € 1,–. "Aquaria – Vijvers – Vissen – Planten – Materiaal – Verkoop van BonsaÔs – en... OrchideeŽn. Verkoop ook door liefhebbers uit Nederland, Frankrijk en Duitsland." Meer informatie op de (franstalige) website: www.icaif.be.

27 t/m 29 november: Internationale L-Wels-tage Hannover (D)

Van vrijdag 27 tot en met zondag 29 november organiseert het Internationaal genootschap voor barbelen, zalmen, grondels en meervallen IG BSSW de eerste internationale "L-Wels-tage", een congres speciaal voor de liefhebbers van "L-nummers" en andere meervallen, in Hannover (Duitsland). Het programma loopt van vrijdag 13 uur tot zondag 15 uur. Meer informatie op website www.L-wels-tage.de.

28 november: Bijeenkomst Poecilia Maarn

Op zaterdag 28 november organiseert Poecilia een ledenbijeenkomst in de "Twee Marken" aan het Trompplein 5 te Maarn. Aanvang 12u30. Meer informatie op de website www.poecilia.nl.

28 november: Zeewatermanifestatie 2009 Nijverdal

In zalencentrum Dalzicht, Grotestraat 285, 7441 GS Nijverdal, kunt u lezingen volgen door Ron Hessing en Jan Willemsen en een minimarkt met aquariumartikelen bezoeken. De manifestatie begint om twaalf uur 's middags en eindigt bij benadering om zes uur 's avonds. De entree bedraagt € 5,–. Kaarten zijn tevoren te bestellen via www.zeewatermanifestatie.nl, waar u zich ook kunt opgeven voor het buffet na afloop (€ 27,50 per persoon) of eventueel een overnachting (€ 35,– pp). Voor alle overige informatie kunt u terecht in bovengenoemde website.

Verenigingsinformatie

opgericht 1927 Beschermheer drs. F. Philips jr. november 2009

Aangesloten bij de N.B.A.T. en de N.B.B.Z.

Voorzitter
Edith de Jongh
Groningenlaan 3
5691 KH Son
0499 - 329 126
Secretaris
Eric van de Meerakker
Groningenlaan 3
5691 KH Son
0499 - 329 126
Penningmeester a.i.
Gerard Vermeulen
Hulstbosakker 57
5625 VS Eindhoven
040 - 2489 890
Bestuurslid/Bibliotheek
Gerard Swemmers
Poeijersstraat 35A
5642 GA Eindhoven
040 - 2810 792
Bestuurslid/Redactie
Ferdie Gosselink
Baarsstraat 2
5615 RG Eindhoven
06 - 2486 5247
 
Ledenadministrateur
Harrie van de Meerakker
Meijerijlaan 43
5628 BC Eindhoven
040 - 2428 724
Public Relations
Jan van Zeeland
Matterhorn 41
5624 NR Eindhoven
040 - 2260 051
 
Redactieadres
 
Groningenlaan 3
5691 KH Son
06 - 2486 5247
Redactie
 
 
Ferdie Gosselink
Eric v/d Meerakker
Gerard Swemmers
Edith de Jongh
Harrie v/d Meerakker
 
 
Ereleden Joop Brokke  
 
Website / Email
www.AV-Vivarium.net

Contributie

De Vivariumcontributie bedraagt € 28,25 per jaar. Jeugdleden tot 16 jaar betalen € 16,– per jaar. Het lidmaatschap als huisgenootlid is gratis. De contributies voor de bonden/tijdschriften bedragen per 1 januari 2010:
N.B.A.T./Het Aquarium € 29,– per jaar.

Het inschrijfgeld ŗ € 5,– en de contributie zijn te voldoen op gironummer 1113703 t.n.v. "Penningmeester Vivarium." Opzeggen van het lidmaatschap kan uitsluitend twee maanden tevoren en schriftelijk geschieden bij de ledenadministratie.

Overname van kopij is toegestaan mits voorzien van auteur Ťn bronvermelding,
tenzij anders vermeld.


Alle ingezonden kopij is voor verantwoording van de auteurs.
Heevis
U koopt toch ook
bij onze

Aquariumcentrum Helmond
Chrisgarnalenshop
Aquabeek
Hier had uw

kunnen staan!
Aquarium Coenen
©2006–2022 Vivarium en auteurs. All rights reserved.
Voorpagina  Vereniging  Informatie  Aanmelden  AVG/Privacy  Nieuwsbrief  Agenda  District  Kalender  Archief  Bibliotheek  Links  –   Vorige pagina  Bovenkant pagina