Vivarium Logo 150x90 VIVARIUM
EINDHOVEN
Voorpagina
 
Vereniging
 
Informatie
Aanmelden
AVG/Privacy
 
Nieuwsbrief
Agenda
District
Kalender
 
Archief
Historisch
Bibliotheek
Links
 
Bestuurslogin
 
Vorige pagina

VIVARIUM NIEUWSBRIEF

Inhoud februari 2010

  1. Aankondigingen
  2. Artikelen
  3. Agenda
  4. Kalender
  5. Verenigingsinformatie

Aankondigingen

Lezing 9 februari: Lezing over Killivissen door Tonnie Woeltjes

Op dinsdag 9 februari aanstaande komt Tonnie Woeltjes bij ons een lezing verzorgen. Hij is, naast zijn vele andere activiteiten, de redacteur van het verenigingsblad van de Nederlandse Killi Fish vereniging, en daar gaf hij deze lezing ook eens. In het blad van de KFN stond onderstaande omschrijving:

Een lezing over killi's zoals ik hem tegenwoordig zo links en rechts in het land geef. Wat zijn killi's, een kort overzicht van de soorten, in wat voor biotopen worden ze gevonden, en welke zijn eventueel geschikt voor een gezelschapsaquarium, vele vooral niet, en killivis is kleurenvis.

Dit is wel een heel korte omschrijving, zoals ook uit het verslag in het volgende verenigingsblad van de KFN is gebleken. Killi-vissen tref je bijvoorbeeld ook aan in Frankrijk, Spanje, Turkije en Noord-Amerika en naast killi-vissen komen ook reiservaringen en andere vissen en amfibieën aan de orde, dus ook voor liefhebbers van deze dieren is er wat van hun gading.

Zoals altijd is iedereen van harte welkom op 9 februari vanaf 20 uur in zaal Kraaihei van De Kadans aan de St. Jozefstraat 1 te Best. De lezing begint om 20u30. Ik hoop op een grote opkomst!

Namens de activiteitencommissie,
Eric van de Meerakker.

Inschrijving advieskeuring

Het bestuur is van plan om, bij voldoende belangstelling, een advieskeuring voor tropische zoetwateraquaria in de vereniging te organiseren. Het heeft een "top"-aquariaan van een bevriende vereniging bereid gevonden deze advieskeuring, met de nadruk op "advies," te verrichten. Heeft u belangstelling, laat het dan graag zo spoedig mogelijk weten aan

Ferdie Gosselink,
e-mailadres
telefoonnummer 06 – 2486 5247

of

Harrie van de Meerakker,
e-mailadres
telefoonnummer 040 – 242 8724

Eenzelfde keuring voor zeewateraquarianen is helaas op dit moment nog niet mogelijk. Het bestuur zal wél proberen ook dit in de toekomst te realiseren.

Het bestuur hoopt op een grote deelname.

Uitnodiging feestelijke uitslagavond districtskeuring Oost-Brabant 2009/2010

Aquariumvereniging Daphnia Boxtel nodigt u, uw partner en alle belangstellenden graag uit voor de feestelijke uitslagavond van de Districtskeuring Oost Brabant 2009/2010.

Deze uitslagavond wordt gehouden op zaterdag 13 maart 2010 in het VMBO-college aan de Baanderherenweg 2, 5282 RJ te Boxtel.

Het programma is als volgt:

18.30Zaal open
19.00Welkomstwoord door Wim vd Langenberg (Daphnia)
 Welkomstwoord door Theo v Meegen (District Oost Brabant)
19.15Aanvang Diapresentatie 1e deel
20.00Pauze
20.30Aanvang Diapresentatie 2e deel
21.15Pauze
22.15Trekking Loterij
22.40Prijs uitreiking
23.30Bekendmaking winaars Keuringspool
 Naborrelen en napraten...

Kortom; het belooft een gezellige Brabantse avond te worden dus:
tot de 13de in Boxtel!

NSW – NBAT 2010 56e Natuurweek in Landsrade 18 tot 25 juni

Een larve in het Landsrader woud / Vrat zes jaar lang verrot eikehout / Verpopte en werd / Een fraai vliegend hert / Die op zoek ging naar een schattebout

Beste natuurliefhebber,

Omdat aquarium- en terrariumliefhebbers meestal ook natuurliefhebbers zijn, organiseert de Commissie Natuurstudieweken van de Nederlandse Bond Aqua Terra al jarenlang een natuurweek. We wandelen in het prachtige landschap van Zuid Limburg en omgeving en verkennen daarbij de natuur. Hierbij komt iedere natuurliefhebber aan zijn of haar trekken, of dit nu op vogel-, planten-, insecten-, of ander gebied is, of om alleen maar van de natuur te genieten. Onderweg of na afloop van de wandeling is er altijd de mogelijkheid ervaringen met andere liefhebbers uit te wisselen of te bespreken. Ook is er literatuur aanwezig om iets uit te zoeken.
Onze thuisbasis zal weer in Landsrade zijn, waar we verblijven in een fraai, midden in de natuur gelegen vakantiecomplex, met veel ruimte en een mooi uitzicht.

Programma
We zullen naast bekende, ook nieuwe gebieden bezoeken. ’s Morgens om 9 uur vertrekken we en we zullen meestal rond 5 uur weer thuis zijn.
U kunt rekenen op flinke, maar rustige wandeltochten van ongeveer 15 km met voldoende tijd om te kijken, te fotograferen en even uit te rusten. Bij sommige tochten zal het ook mogelijk zijn eerder af te haken.
Zaterdag 19 juni maken we een rondwandeling vanuit Landsrade. Door het Schweiberger bosch komen we bij Mechelen. Van hieruit lopen we door het Geuldal tot we bij de Volmolen komen, waarbij we bij Wingberg natuurlijk weer een bezoek aan de ijsboer brengen. Langs Plaat en Eperheide komen we door het bos De Molt weer in Landsrade terug.
Zondag 20 juni brengt de touringcar ons naar Lanay, vanwaaruit we een wandeling maken over de Belgische kant van de St. Pietersberg. Hier zullen we beslist veel orchideeën zien bloeien. In Lanay brengen we ook een bezoek aan het museum Montagne Saint Pierre, waar we kunnen leren over de ontwikkeling van het krijtlandschap.
Maandag 21 juni De bus brengt ons vandaag naar Elsloo, waar we de botanische tuin bij het kasteel bezoeken. Hierna een wandeling door het Bunderbronnetjesbos, waarna de bus ons weer thuis brengt.
Dinsdag 22 juni Met de bus naar Berg en Terblijt waar de wandeling begint bij groeve Blom, waarvandaan we naar de Meertensgroeve lopen, biotopen voor Vroedmeesterpad en Geelbuikvuurpad. Hierna langs een vogelrijk gebied bij Sibbe, waar ook de Korenwolf voorkomt. We gaan met openbaar vervoer terug naar Landsrade
Woensdag 23 juni met de bus naar de Belgische Ardennen. In dit ruige natuurgebied maken we een wandeling langs de Trô Maret naar Bevercé.
Donderdag 24 juni Brengt de bus ons naar Maastricht voor een wandeling door het natuurgebied De Fronten, waar de muurhagedis nog voorkomt. ’s Middags voor eigen invulling en met openbaar vervoer weer naar Landsrade.
De avonden zijn gevuld met interessante dia- of beamerlezingen. We zullen terugblikken naar het afgelopen jaar, maar kunnen o.a. ook een presentatie verwachten over Guadeloupe en een quiz over sporen.
De gebruikelijke fotowedstrijd houden we weer in de categorieën mooi en grappig. Hiervoor kunt u 1-3 digitale foto’s insturen naar loekvanderklugt@gmail.com. Inzenden uiterlijk tot 6 juni 2010, onder vermelding van de categorie waarin u mee wilt doen.

Reservering en kosten
De kosten bedragen € 325,- voor de hele week. Bij dit bedrag is alles inbegrepen. Indien het aantal deelnemers en de beschikbare ruimte het toelaat, is er ook de mogelijkheid tot huren van een 2-persoonskamer voor 1 persoon. Hiervoor is dan voor de hele week een toeslag verschuldigd van € 112,-.
Wij vragen u zich, indien mogelijk, voor het eind van dit jaar aan te melden, zodat wij definitieve afspraken kunnen maken met Landsrade. Bij te late aanmelding kunnen we namelijk geen voorkeur voor bepaalde huisjes meer aangeven.
U bent verzekerd van inschrijving als het voorschot van € 165,- is betaald. U wordt ingeschreven op volgorde van binnenkomst. Als het maximale aantal deelnemers is bereikt, krijgt u bericht van plaatsing op een wachtlijst.
Het restant van € 160,- (of € 272,- voor een 2-persoonskamer als u die voor u alleen wilt hebben) moet voor 31 maart 2010 zijn overgeschreven.
U moet zelf zorgen voor een reis- of annuleringsverzekering.
Omdat voor kost en inwoning de hele week hetzelfde aantal deelnemers wordt berekend, is een weekendverblijf alleen mogelijk bij medebelangstelling voor een midweek.

Het verblijf in Landsrade
Wij hebben een optie op de vrijstaande bungalows. Dit houdt in, luxe woningen voor 6 personen, waarbij elke kamer 2 éénpersoonsbedden heeft, voorzien van dekbed en kussen. Het beddengoed is bij de prijs inbegrepen. Verder is er in elke kamer een wastafel. Elk huis is bovendien voorzien van een toilet en een aparte badkamer met douche. Voor handdoeken en keukendoeken in uw huisje moet u zelf zorgen, evenals voor eventueel koffie of thee en overige dingen die u in uw huisje wilt gebruiken.
Ruud Meertens van Heuvellandcatering is ook dit jaar weer bereid de maaltijden voor ons te verzorgen. Deze worden weer opgediend in de bovenzaal van het complex. Hier ontbijten we om 8 uur en maken dan gelijk een lunchpakket voor onderweg klaar. ’s Avonds kunnen we weer van een lekker 3-gangenmenu genieten. Ook dit is bij de prijs inbegrepen. We hebben hier ook de beschikking over een bar om een drankje te kopen. In deze zelfde ruimte worden ook de avondprogramma’s verzorgd.
U wordt vrijdag 18 juni na 3 uur ’s middags en voor 6 uur ’s avonds in Landsrade verwacht. Reist u met openbaar vervoer, dan kunnen wij u bij de bushalte van Heijenrath komen ophalen.
Zorg voor goede waterdichte, ingelopen wandelschoenen of laarzen en gemakkelijk mee te nemen regenkleding of een paraplu. Korte tijd voor de natuurweek ontvangt u nadere mededelingen, programma-aanvullingen, routebeschrijving en een deelnemerslijst met telefoonnummers en e-mail adressen om afspraken te kunnen maken voor eventueel gezamenlijk reizen.

Heeft u vragen of wilt u een aanmeldingsformulier?
Mail dan naar:

(De limerick is door inbreng van meerdere commissieleden tot stand gekomen; tekening en kalligrafie: Lotty Sonnenberg. Tekening en limerick hebben betrekking op een gebeurtenis tijdens de vorige Natuurweek.)

Artikelen

Cursus Aquariumhouden deel 7

A-2-5 Houten aquarium met ombouw (zelf maken)

Een bak maak je met 18 mm watervast hechthout. De voorkant is gemaakt van een 28 mm houten paneel. Als je bij de bouw de bodem, de achterwand en de voorkant een beetje door laat lopen heb je gelijk twee kastjes aan de zijkant, en de ombouw van je aquarium ook klaar.
Men gebruikt RVS-schroeven om alles in elkaar te schroeven, tevens wordt alles met constructielijm gelijmd. Als de binnenkant van de bak enkele keren in het epoxy is gezet dan moet dat voldoende zijn om een extra bescherming te krijgen tegen bv. beschadigingen door stenen e.d. De hoeken later ook nog van glasmat voorzien is aan te raden. Omdat er geen dwarsstrips boven in de bak zitten kan men met een houten plank boven de voorruit de boel verstevigen. Haaks op deze plank een strook van 8 cm breed hechthout (18 mm) lijmen, en deze verstevigen met verschillende lagen glasmat en epoxy. Deze plank als laatste lijmen, zo is er meer ruimte bij het werken in de bak. Aan de bovenkant van de voorruit nog een dwarsstrip van 6 cm kitten. Het deksel van de lichtkap ligt op de houten verstevigingstrip, en de dekruiten op de dwarsstrip van glas.

Nog een recept voor een houten aquarium:

Het hout wordt verkocht onder de naam betonplex. Het is te verkrijgen in de maten 250 x 125 cm (18 of 22 mm dikte) en 300 x 150 cm (18 of 22 mm dikte). Het moet bestaan uit 13 lagen op elkaar gelijmd hout. Schroeven van 5 mm dikte en 60 mm lengte met kruiskop. Silicone voor aquarium of tec. Dat is een nieuw soort silicone, dat nog beter hecht dan gewone silicone. Schuurpapier, aceton of een ander ontvettingsmiddel. Winkelhaak, duimstok en potlood. Een keukenrol of poetslap. En tenslotte heb je een voorruit nodig.

Werkwijze: Eerst wordt er bepaald welke afmetingen het aquarium gaat krijgen. Let op dat de bodem van het aquarium tussen de wanden komt te liggen. De kopse wanden vallen tussen de voor- en de achterwand. Het zagen kan het beste worden gedaan door het hobbycentrum, waar de platen worden gekocht. Daar heeft men de ervaring die nodig is om dit secure werkje het beste te klaren. De voorkant kan men gerust van losse stroken maken. Ook lengtestrips en voor grotere aquaria gezaagde trekstrips. Voor de strips neemt men een minimale maat van 7 cm breedte. De stroken om de ruit tegen te bevestigen worden voor de onderkant en de zijkanten op minimaal 5 cm gekozen. De bovenkant minimaal 7 cm, omdat daar later nog een stabilisatiestrip tegen moet worden geschroefd.
Het is natuurlijk mogelijk om afhankelijk van persoonlijke wensen en inzicht voor andere maten te kiezen. Het loont dus de moeite om vooraf een volledige bouwtekening te maken. Kans op vergissingen wordt zo uitgesloten.
Na het zagen wordt de bovenlaag van de delen waar ze aan elkaar verlijmd worden over een breedte van 2,5 cm van de gladde bovenlaag ontdaan. Het kale stuk moet goed worden schoongemaakt en secuur ontvet. Dan is de tijd om de gaten voor de schroeven voor te boren. De achterwand aan de onderkant en de zijkanten alleen aan de onderkant. Dan de stroken die gebruikt zullen worden aan de voorzijde van het aquarium. De schroeven worden maximaal 10 cm uit elkaar gezet. Men blijft steeds 5 cm uit de zijkant om te voorkomen dat de schroeven elkaar raken.

Leg de bodem klaar. Pak vervolgens de achterwand, ontvet deze en breng siliconenkit aan langs de onderkant. Dan wordt deze tegen de bodem aangezet en met de schroeven aangetrokken. Daarna - één voor één - de zijwanden. Let er dan op dat nu ook de zijkant die tegen de achterwand aan komt te vallen, ook wordt ontvet en van kit voorzien. De siliconenkit die door het aandraaien van de schroeven tussen de naden wordt uitgeperst, kan het beste worden aangesmeerd. Dit dient als extra afdichting. Nu kan men de stroken die de voorkant gaan vormen op dezelfde manier bevestigen.

Nu heeft de bak zijn uiteindelijke vorm. De stabilisatiestrips kunnen langs de voor- en achterkant en ook de zijwanden worden aangebracht. De lengtestrips worden op 2,5 cm onder de bovenkant van het aquarium bevestigd. Alle met schroeven. Dan worden de strips langs de zijkanten bevestigd door ze met kortere schroeven op de lange strips en met normale schroeven aan de zijwanden vast te zetten.

Het is verstandig het geheel een dag te laten staan om de siliconenkit de gelegenheid te geven uit te harden. Nu kan de ruit worden ingebracht. Hiervoor worden de stroken aan de binnenkant weer van hun gladde laag ontdaan en ontvet. Vervolgens wordt de siliconenkit aangebracht. Wees vooral niet te zuinig. Het aquarium wordt op de voorkant gelegd om de ruit op de siliconen aan te brengen en stevig aan te drukken. De kit die hierbij tussen de naden wordt uitgeperst, wordt weer aangestreken om als extra afdichting te dienen. Als de kit volgens de gebruiksaanwijzing is uitgehard kan het aquarium worden gevuld en op lekkage gecontroleerd. Als er secuur volgens dit plan is gewerkt, zijn lekken echter uitgesloten.

Er zijn nog meer mogelijkheden om een houten aquarium te bouwen, maar zorg dat je iemand bij de hand hebt die hier ervaring mee heeft. Let wel: een lek aquarium bevordert het hobbygenot niet.

(Einde cursus Aquariumhouden deel 7)

Agenda

Vivarium heeft op de tweede dinsdag van elke maand een ledenavond, behalve in de vakantiemaanden juli en augustus. We zijn te vinden in zaal Kraaihei van buurthuis Kadans aan de Sint Jozefstraat 1, 5684 TS Best (buslijn 144). We beginnen om 20u30 (tenzij anders aangegeven), zaal open vanaf 20 uur.

De agenda ziet er voor de rest van de eerste helft van 2010 als volgt uit:

Datum Activiteit Locatie
di   9 feb Tonnie Woeltjes over Killi-vissen Kadans
di   9 mrt Bijeenkomst, onderwerp wordt nog bekendgemaakt Kadans
za 13 mrt Uitslag NBAT Districtskeuring Boxtel
di 13 apr Bijeenkomst, onderwerp wordt nog bekendgemaakt Kadans
di 11 mei Bijeenkomst, onderwerp wordt nog bekendgemaakt Kadans
di   8 juni Watermeetavond * Kadans

*) Niet definitief gepland. Er kan dus nog wat aan de inhoud veranderen.
N.B. De data van de dinsdagavonden staan wel vast, dus er is dan zeker een bijeenkomst!

Naast deze activiteiten wordt er nog aan enkele andere bijzondere activiteiten gedacht. Zodra er een datum bekend is, zal de activiteit worden toegevoegd.

Kalender

13 februari: Bijeenkomst Poecilia Maarn

Op zaterdag 13 februari organiseert Poecilia een ledenbijeenkomst in de "Twee Marken" aan het Trompplein 5 te Maarn. Aanvang 12u30. Meer informatie op de website www.poecilia.nl.

14 februari: Reptilica Enschede

Op zondag 14 februari organiseert Reptilica een terrariumbeurs in de Twentehallen aan de Reulver 120 te Enschede. Open van 11 tot 17u30, toegang € 5,– voor volwassenen, 65+ en kinderen tot 12 jaar € 3,50, op de website www.reptilica.nl kan een kortingsbon van € 1,50 worden aangevraagd.

20 februari: Jaarvergadering en visbeurs NVC Odijk

Op zaterdag 20 februari organiseert de Nederlandse Vereniging van Cichlidenliefhebbers de jaarvergadering en een visbeurs in Het Dorpshuis aan de Zeisterweg 44 te Odijk.

20 februari: Bijeenkomst met visbeurs KFN Maarn

Op zaterdag 20 februari organiseert Killi Fish Nederland een ledenbijeenkomst met lezing, loterij en visbeurs in de "Twee Marken" aan het Trompplein 5 te Maarn. Aanvang 13 uur.

27 februari: bijeenkomst IRG landsgroep België

Op zaterdag 27 februari organiseert de landsgroep België van de IRG weer een bijeenkomst met ruilbeurs en lezing in het lokaal van vereniging De Minor aan de Schoolstraat 24 te Klein-Willebroek (België). Open vanaf 13u30, toegang gratis. Meer informatie via website www.regenboogvissen.be.

28 februari: Terraria Veldhoven

Op zondag 28 februari organiseert TER een terrariumbeurs in Sporthal de Heiberg aan de Heerseweg 49 te Veldhoven. Open van 10 tot 16 uur, toegang € 5,–, kinderen tot 12 jaar € 3,–, kinderen tot 5 jaar gratis.

7 maart: Opendeurdag en beurs Libramont (B)

Op zondag 7 maart organiseert de aquariumvereniging van Libramont een opendeurdag en beurs van vissen, planten en materiaal aan de Rue du Village 17 te Libramont (België). Open van 9u30 tot 17 uur.

13 maart: Bijeenkomst WAP Maarn

Op zaterdag 13 maart organiseert de Werkgroep Aquatische Planten een ledenbijeenkomst in de "Twee Marken" aan het Trompplein 5 te Maarn. Aanvang 11 uur, zaal open vanaf 10 uur.

13 maart: Uitslag districtskeuring Boxtel

Op zaterdag 13 maart organiseert Daphnia de districtsavond met de uitslag van de districtskeuring in het Vmbo-College aan de Baanderherenweg 2 te Boxtel. Aanvang 19u, zaal open vanaf 18u30.

13 maart: Reptielenbeurs Hamm (D)

Op zaterdag 13 maart organiseert Terraristika Hamm een reptielenbeurs in de Zentralhallen Hamm aan de Ökonomierat-Peitzmeier-Platz 2-4 te Hamm. Meer informatie www.terraristikahamm.de

21 maart: Terraria Gent (B)

Op zondag 21 maart organiseert TER een terrariumbeurs aan de Van Rysselberghedreef 2 in het Citadelpark B te Gent (België). Open van 11 tot 16 uur, toegang € 6,–, kinderen tot 5 jaar gratis.

21 maart: Aquabeurs Court-Saint-Etienne (B)

Op zondag 21 maart organiseert Le Meeki een aquabeurs in zaal Defalque aan de Rue Defaulque 4 te Court-Saint-Etienne (Waals Brabant, België). Open van 10 tot 15 uur, toegang gratis. "Vissen, planten, materieel, aquariums, tuinvijvers, voeder, boeken en tijdschriften."

27 en 28 maart: Vivarium 2010 Nieuwegein

Op zaterdag 27 en zondag 28 maart vindt alweer de derde editie plaats van de Vivarium beurs, ditmaal in "Home Boxx" aan de Symfonielaan 1 te Nieuwegein. Open van 10 tot 17 uur, dagkaarten € 8,–, kortingskaarten vanaf november beschikbaar bij verenigingen en winkeliers. Meer informatie is te vinden op website www.vivariumbeurs.nl.

5 april: Reptilica Haarlem

Op maandag 5 april (tweede paasdag) organiseert Reptilica een terrariumbeurs in het Kennemer Sportcenter aan de IJsbaanlaan 4a te Haarlem. Open van 11 tot 17u30, toegang € 5,– voor volwassenen, 65+ en kinderen tot 12 jaar € 3,50, op de website www.reptilica.nl kan een kortingsbon van € 1,50 worden aangevraagd.

Verenigingsinformatie

opgericht 1927 Beschermheer drs. F. Philips jr. februari 2010

Aangesloten bij de N.B.A.T.

Voorzitter
Edith de Jongh
Groningenlaan 3
5691 KH Son
0499 - 329 126
Secretaris
Eric van de Meerakker
Groningenlaan 3
5691 KH Son
0499 - 329 126
Penningmeester a.i.
Gerard Vermeulen
Hulstbosakker 57
5625 VS Eindhoven
040 - 2489 890
Bestuurslid/Bibliotheek
Gerard Swemmers
Poeijersstraat 35A
5642 GA Eindhoven
040 - 2810 792
Bestuurslid/Redactie
Ferdie Gosselink
Baarsstraat 2
5615 RG Eindhoven
06 - 2486 5247
 
Ledenadministrateur
Harrie van de Meerakker
Meijerijlaan 43
5628 BC Eindhoven
040 - 2428 724
Public Relations
Jan van Zeeland
Matterhorn 41
5624 NR Eindhoven
040 - 2260 051
 
Redactieadres
 
Groningenlaan 3
5691 KH Son
06 - 2486 5247
Redactie
 
 
Ferdie Gosselink
Eric v/d Meerakker
Gerard Swemmers
Edith de Jongh
Harrie v/d Meerakker
 
 
Ereleden Joop Brokke  
 
Website / Email
www.AV-Vivarium.net

Contributie

De Vivariumcontributie bedraagt € 28,25 per jaar. Jeugdleden tot 16 jaar betalen € 16,– per jaar. Het lidmaatschap als huisgenootlid is gratis. De contributies voor de bonden/tijdschriften bedragen per 1 januari 2010:
N.B.A.T./Het Aquarium € 29,– per jaar.

Het inschrijfgeld à € 5,– en de contributie zijn te voldoen op gironummer 1113703 t.n.v. "Penningmeester Vivarium." Opzeggen van het lidmaatschap kan uitsluitend twee maanden tevoren en schriftelijk geschieden bij de ledenadministratie.

Overname van kopij is toegestaan mits voorzien van auteur èn bronvermelding,
tenzij anders vermeld.


Alle ingezonden kopij is voor verantwoording van de auteurs.
Heevis
U koopt toch ook
bij onze

Aquariumcentrum Helmond
Chrisgarnalenshop
Aquabeek
Hier had uw

kunnen staan!
Aquarium Coenen
©2006–2022 Vivarium en auteurs. All rights reserved.
Voorpagina  Vereniging  Informatie  Aanmelden  AVG/Privacy  Nieuwsbrief  Agenda  District  Kalender  Archief  Bibliotheek  Links  –   Vorige pagina  Bovenkant pagina