Vivarium Logo 150x90 VIVARIUM
EINDHOVEN
Voorpagina
 
Vereniging
 
Informatie
Aanmelden
AVG/Privacy
 
Nieuwsbrief
Agenda
District
Kalender
 
Archief
Historisch
Bibliotheek
Links
 
Bestuurslogin
 
Vorige pagina

VIVARIUM NIEUWSBRIEF

Inhoud april 2010

 1. Aankondigingen
 2. Verslagen
 3. Artikelen
 4. Agenda
 5. Kalender
 6. Verenigingsinformatie

Aankondigingen

Vijverlezing 13 april: Rinus Hagenaars

Op dinsdag 13 april aanstaande komt Rinus Hagenaars voor onze vereniging een vijverlezing verzorgen.

Rinus is zelf een fanatieke vijverhobbyist. De lezing start met de aanleg van de vijver in al zijn facetten, daarnaast komt natuurlijk ook het onderhoud van de vijver aan bod. Ook zal de beplanting worden besproken, denk aan bij voorbeeld moerasplanten en waterplanten. Allerlei soorten vissen zullen de revue passeren. Na de pauze komen "natuurlijke koivijvers" aan bod. De lezing zal voor zowel de beginnende als de gevorderde vijverliefhebber boeiend zijn.

Zoals altijd is een ieder van harte welkom op 13 april vanaf 20 uur in zaal Kraaihei van De Kadans aan de St. Jozefstraat 1 te Best. De lezing begint om 20u30.

Wij hopen op een grote opkomst!

Namens de activiteitencommissie,
Ferdie Gosselink.

Huiskameravond 27 april bij Jan Koster, Waalre

Op dinsdag 27 april zal er een huiskameravond worden gehouden bij de familie Koster. Vanaf plusminus 20 uur zijn jullie welkom op onderstaand adres:

Chopinlaan 12
5583 XV Aalst-Waalre.

Belangstellenden kunnen zich opgeven bij: Gerard Swemmers, telefoon 040 – 2810 792 of 06 – 2803 5034, e-mailadres of op de eerstvolgende verenigingsavond in Best.

Namens de activiteitencommissie,
Gerard Swemmers.

Nogmaals herhaling advieskeuring

Zoals u vorige keer al heeft kunnen lezen willen we weer beginnen met keuringen, de eerste stap hierin is een advieskeuring voor tropische zoetwateraquaria. We hebben een "top"-aquariaan van een bevriende vereniging bereid gevonden deze advieskeuring, met de nadruk op "advies," te verrichten.

Tot nu toe hebben drie leden hiervoor belangstelling getoond. Het bestuur is van mening dat een minimale deelname van vijf leden noodzakelijk is om de advieskeuring tot een succes te maken. Wij roepen u daarom op, u zich alsnog hiervoor aan te melden. Bedankt hiervoor!

Graag zien we dus nog een paar kandidaten. Heeft u belangstelling, laat het dan graag zo spoedig mogelijk weten aan:

Ferdie Gosselink,
e-mailadres
telefoonnummer 06 – 2486 5247

of

Harrie van de Meerakker,
e-mailadres
telefoonnummer 040 – 2428 724

Eenzelfde keuring voor zeewateraquarianen is helaas op dit moment nog niet mogelijk. Het bestuur zal wťl proberen ook dit in de toekomst te realiseren.

Namens de activiteitencommissie,
Ferdie Gosselink en Harrie van de Meerakker.

Keuringsuitslag District Oost-Brabant 2009-2010

Categorie A(Gezelschap)
 1. P. Stevens – Xiphophorus
 2. T. vd Wiel – De Kempvis
 3. A. Hoeve – De Kempvis
 4. H. Baaijens – Daphnia
 5. P. Merkelbach – De Kempvis
 6. J. Klink – Daphnia
 7. W. Robben – Daphnia
 8. T. Timmermans – Daphnia
 9. J. Luites – Daphnia
Categorie B (Zeewater)
 1. J. Melis – Daphnia
 2. M. Sterken – Xiphophorus
Categorie C (Terraria)
 1. J. Melis – Daphnia
 2. H. Meulblok – Xiphophorus
Categorie A2/A3(Speciaal)
 1. R. Huijberts – De Sumatraan
 2. T. van Meegen – Xiphophorus
 3. H. de Jong – Daphnia
 4. R. Molmans – Xiphophorus
 5. L. Hesselmans – De Sumatraan
 6. C. Smits – Daphnia
 7. F. van Lieshout – Xiphophorus
 8. M. Wagemans – Daphnia
 9. H. Huiberts – Daphnia
Categorie D (Vijvers)
 1. E. van de Wiel – De Kempvis
 2. W. Robben – Daphnia
 3. H. van Diejen – De Kempvis
 4. A. Thomassen – Daphnia
 5. F. Nelissen – De Sumatraan
 6. W. vd Langenberg – Daphnia

Een fotopresentatie van de aquaria, terraria en vijvers van alle deelnemers kun je terugvinden op de website van AquaVISie. De directe link om daar te komen is niet handig om met de hand in te typen, dus om het gemakkelijk te maken heb ik deze korte link op onze Vivarium site gemaakt: av-vivarium.net/Districtskeuring2010. Je gaat dan direct door naar de uitslagpagina op de site van AquaVISie.

Namens het bestuur,
Eric van de Meerakker.

Artikelen

Cursus Aquariumhouden deel 9

A-4 AQUARIUMVERLICHTING

A-4-1 Algemeen

De bak moet verlicht worden. Dat gaan we nu al aanleggen, omdat we de bak alleen bij licht goed kunnen inrichten. Dat verlichten kan het beste met TL-buizen gebeuren. Het is belangrijk dat we de lampen zů neerhangen dat er bij geopende lichtkap licht in het aquarium kan schijnen en we zonder belemmeringen in de bak kunnen werken. We kunnen de lampen aan de klep monteren. Als die omhoog gaat, gaan de lampen mee omhoog. Maar als de klep uit meerdere delen bestaat, kan dat niet. Dan kunnen we de lampen los op de stabilisatoren neerleggen. Het nadeel hierbij is, dat we tijdens het inrichten en het onderhoud steeds in het lamplicht kijken en dat is niet prettig. We hangen geen TL-bakken, die zwaar zijn en kunnen gaan roesten in de lichtkap, maar we gebruiken losse lampen. Alle lamponderdelen zoals voorschakelapparaten, startervoeten en spatwaterdichte lamphouders zijn bij een elektrazaak los verkrijgbaar. De spatwaterdichte lamphouders zijn ook bij de aquariumhandel te koop. De voorschakelapparaten en de starters hangen we onder de bak, uit het zicht. We houden er rekening mee dat we bij een goed draaiende bak plusminus anderhalf tot twee Watt TL-licht per vierkante decimeter nodig hebben, afhankelijk van de waterhoogte. (Berekening zie hoofdstuk A-4-3 Licht en planten.) De lichtkleuren zijn niet zo belangrijk, maar vermijd groen en geel licht. Daar groeien de planten niet bij. Een combinatie van rood en blauw licht is aan te bevelen. Voorbeelden: Philips 83 en 84 of 93 en 94. Verder: Sylvania warmwit, koelwit of daglicht.
Hieronder zijn dan wat waarden voor een aantal TL-buizen weergegeven. Hierbij wordt het groeirendement in milliWatt per Watt (mW/W) uitgedrukt. Hoe hoger de waarde des te beter dus voor onze planten.

Tabel 1
TL-buis Groeirendement
(mW/W)
Lichtsterkte
(lumen/Watt)
Kleurweergave
index
Kleurtemperatuur
(K)
TL-D 827 180 90 85 2650
TL-D 830 195 90 85 3000
TL-D 840 195 90 85 4000
TL-D 860 170 90 85 6000
TL-D 865 170 90 85 6500

Naast de het groeirendement mW/Watt vind je het aantal lumen/Watt. Een TL-buis die voor ons veel licht geeft hoeft dat voor de planten nog niet te doen.
Geef er de voorkeur aan wat ruim te berekenen, omdat je beter een lamp uit kunt laten die te veel is, dan een lamp te laten branden die er niet is (bij te weinig verlichting). Daarnaast geeft het ook de mogelijkheid om te experimenteren. De kleuren blauw (Philips 182) en rood (Philips 183) zijn heel belangrijk. Voor een aquarium met veel planten meer rood (bv. twee rood, een blauw); voor een aquarium met stenen en weinig planten meer blauw (bv. twee blauw, een rood). De duur van de verlichting moet circa twaalf uur per dag zijn. Niet alle lampen tegelijk aan, maar geleidelijk opbouwen:

 • lamp 1: van 's morgens negen tot 's avonds voor het slapen gaan
 • lamp 2: van 's morgens elf tot 's middags zes
 • lamp 3: 's middags van twaalf tot twee.

Om een biotoop goed te laten werken is licht de uitgesproken manier om het evenwicht te beÔnvloeden. Licht zorgt dat algen en planten groeien. Door met de lichtsterkte en de verlichtingstijd te manipuleren kan men de groei optimaal maken. Vandaar dat men beter wat meer TL-buizen kan inbouwen die men onafhankelijk kan laten branden. Verder is het een kwestie van in het begin alles goed in de gaten houden en aanpassen aan de omstandigheden. Meten van de pH geeft een aardige indicatie voor de lichtbehoefte van planten: bij een pH hoger dan 7 te veel licht, bij lager dan 6,5 kan wat meer licht gegeven worden. Met meer of minder bedoel ik niet een lamp meer of minder, maar bv. ťťn lamp een uur meer of minder.

(Einde cursus Aquariumhouden deel 9)

Opmerking van de redacteur: bovenstaande tekst is niet van de hand van Vivarium, en ik vermoed dat in deze tekst verschillende zaken door elkaar zijn gehaald. Zo zijn Philips kleuren 182 en 183 voor "blauw" respectievelijk "rood" mij niet bekend. Een ander aspect is dat "groeirendement" zoals hier gehanteerd mijns inziens geen waarde is die in "milliWatt per Watt" wordt uitgedrukt. Het is daarentegen een relatieve waarde, waarbij het rendement van een Gro-Lux lamp vooraf op 100 was gesteld, waarna bleek dat de meeste buizen een veel hoger rendement hebben.

Agenda

Vivarium heeft op de tweede dinsdag van elke maand een ledenavond, behalve in de vakantiemaanden juli en augustus. We zijn te vinden in zaal Kraaihei van buurthuis Kadans aan de Sint Jozefstraat 1, 5684 TS Best (buslijn 144). We beginnen om 20u30 (tenzij anders aangegeven), zaal open vanaf 20 uur.

De agenda ziet er voor de rest van 2010 als volgt uit:

Datum Activiteit Locatie
di 13 apr Rinus Hagenaars: "Vijvers in opbouw" Kadans
di 27 apr Huiskameravond bij Jan Koster, Chopinlaan 12 Waalre
di 11 mei Jos Hoedeman: "Algen komen en gaan" Kadans
di   8 juni Watermeetavond Kadans
di 14 sep Bijeenkomst, onderwerp wordt nog bekendgemaakt Kadans
di 12 okt Bijeenkomst, onderwerp wordt nog bekendgemaakt Kadans
di   9 nov Bijeenkomst, onderwerp wordt nog bekendgemaakt Kadans
di 14 dec Bijeenkomst, onderwerp wordt nog bekendgemaakt Kadans

*) Niet definitief gepland. Er kan dus nog wat aan de inhoud veranderen.
N.B. De data van de dinsdagavonden staan wel vast, dus er is dan zeker een bijeenkomst!

Naast deze activiteiten wordt er nog aan enkele andere bijzondere activiteiten gedacht. Zodra er een datum bekend is, zal de activiteit worden toegevoegd.

Kalender

11 april: Terraria Houten (Utrecht)

Op zondag 11 april organiseert TER "Nederlands grootste terrariumevenement" in het Euretco Expo center aan de Meidoornkade 24 te Houten (Utrecht). Open van 10 tot 17 uur, toegang € 9,–, kinderen tot 12 jaar € 6,–, kinderen tot 5 jaar gratis.

16 t/m 18 april: Tentoonstelling Amazoona Sint-Niklaas (B)

Van vrijdag 16 tot en met zondag 18 april organiseert Amazoona een tentoonstelling met nano-aquaria en kunst in hun clublokaal "Den Egelantier" aan de Apostelstraat 13 te Sint-Niklaas (BelgiŽ). Open van vanaf 12 uur tot ..., op zondag tot 18 uur. Toegang € 2,–, BBAT-leden € 1,–, kinderen tot 16 jaar gratis.

17 april: Bijeenkomst met visbeurs KFN Maarn

Op zaterdag 17 april organiseert Killi Fish Nederland een ledenbijeenkomst met lezing, loterij en visbeurs in de "Twee Marken" aan het Trompplein 5 te Maarn. Aanvang 13 uur.

17 april: 44e Gifkikkerdag Hengelo

Op zaterdag 17 april organiseert Dendrobatidae Nederland hun 44e gifkikkerdag te Hengelo. Open van 12 tot 18 uur. Voor meer info email kikkerdag@gifkikkerportaal.nl of bezoek de website www.gifkikkerportaal.nl.

18 april: Reptielen- en amfibieŽnbeurs Dadizele (B)

Op zondag 18 april organiseert de Vlaamse Terrariumvereniging een reptielen- en amfibieŽnbeurs in PC "Den Ommeganck" aan de Ridder Janlaan 3 te Dadizele (BelgiŽ). Open van 10 tot 17 uur, toegang € 2,50. Meer informatie via website www.vlaamse-terariumvereniging.be.

23 t/m 25 april: IGL voorjaarsbijeenkomst Altena an der Lenne (D)

Van vrijdag 23 tot en met zondag 25 april organiseert het Internationale Genootschap voor Labyrintvissen weer de jaarlijkse voorjaarsbijeenkomst in Haus Lennestein aan de Werdohler Strasse 15 te Altena an der Lenne (Noordrijn-Westfalen, Duitsland). Toegang gratis, meer informatie via website www.igl-home.de

24 april: Opendeurdag Betta Buggenhout (B)

Op zaterdag 24 april organiseert Betta Buggenhout hun jaarlijkse opendeurdag met gratis pannenkoek en koffie voor iedere bezoeker.in en rond hun lokaal aan de Handelsstraat 75 te Londerzeel (Malderen, BelgiŽ). Open vanaf 14 uur. Verdere informatie volgt op hun website: www.betta.be.

25 april: Reptielenbeurs Lohmar (D)

Op zondag 25 april is er een reptielenbeurs in de Jabachhalle aan de Donrather Dreieck (Hauptstr.) te 53797 Lohmar (Duitsland, bij Keulen). Open van 10 tot 16 uur, toegang € 6,– voor volwassenen, kinderen van 6 tot en met 12 jaar € 3,–, kinderen onder 6 jaar gratis. Meer informatie op website: www.reptilienboerse-lohmar.de

1 en 2 mei: opendeurdagen Gracilis Hoboken (B)

Op zaterdag 1 en zondag 2 meil organiseert Gracilis Hoboken weer opendeurdagen in hun lokaal aan de kioskplaats 7 te Hoboken (BelgiŽ). Open van 10 tot 18 uur.

7 t/m 9 mei: Achtste nationale Koi- en vijverdagen Appeltern

Van vrijdag 7 tot en met zondag 9 mei organiseert Koi 2000 weer de achtste editie van de nationale Koi- en vijverdagen in De Tuinen van Appeltern aan de Walstraat 2a te Appeltern. Open van 10 tot 18 uur, toegang € 11,50, kinderen tot 6 jaar gratis, van 6 t/m 12 jaar 50% korting, 65+ € 2,– korting, groepen vanaf 20 personen: € 2,– korting p.p. Parkeren: € 2,–. Meer info op website www.koienvijverdagen.nl.

8 mei: Bijeenkomst Poecilia Maarn

Op zaterdag 8 mei organiseert Poecilia een ledenbijeenkomst in de "Twee Marken" aan het Trompplein 5 te Maarn. Aanvang 12u30. Meer informatie op de website www.poecilia.nl.

13 t/m 16 mei: tentoonstelling Wagtail Aalst (B)

Van donderdag 13 tot en moet zondag 16 mei organiseert Wagtail Aalst in samenwerking met de stad Aalst, de BBAT en de OVAT de tentoonstelling Aqua-Flora in het onthaalcomplex aan het Keizersplein 21b te Aalst (BelgiŽ). Open van 10 tot 20 uur, zondag 16 mei tot 18 uur. Toegang € 2,50 (inclusief een gratis koffie), tot 16 jaar gratis, BBAT-leden € 1,– korting.

13 t/m 16 mei: tentoonstelling Maroni Neeroeteren (B)

Van donderdag 13 tot en moet zondag 16 mei organiseert Maroni Maaseik een tentoonstelling in het cultureel centrum aan het Schotisplein 2 te Neeroeteren (BelgiŽ). Open van 10 tot 22 uur.

15 mei: Bijeenkomst WAP Maarn

Op zaterdag 15 mei organiseert de Werkgroep Aquatische Planten een ledenbijeenkomst in de "Twee Marken" aan het Trompplein 5 te Maarn. Aanvang 11 uur, zaal open vanaf 10 uur.

16 mei: Reptielen-amfibieŽnbeurs Nijmegen

Op zondag 16 mei organiseert B & B Organisatiebureau een internationale reptielen- en amfibieŽnbeurs in de Jan Massinkhal aan de Nieuwe Dukenburgseweg 5 te Nijmegen. Open van 11 tot 16 uur, toegang € 6,– voor volwassenen, kinderen t/m 12 jaar € 1,50.

Verenigingsinformatie

opgericht 1927 Beschermheer drs. F. Philips jr. april 2010

Aangesloten bij de N.B.A.T.

Voorzitter
Edith de Jongh
Groningenlaan 3
5691 KH Son
0499 - 329 126
Secretaris
Eric van de Meerakker
Groningenlaan 3
5691 KH Son
0499 - 329 126
Penningmeester a.i.
Gerard Vermeulen
Hulstbosakker 57
5625 VS Eindhoven
040 - 2489 890
Bestuurslid/Bibliotheek
Gerard Swemmers
Poeijersstraat 35A
5642 GA Eindhoven
040 - 2810 792
Bestuurslid/Redactie
Ferdie Gosselink
Baarsstraat 2
5615 RG Eindhoven
06 - 2486 5247
 
Ledenadministrateur
Harrie van de Meerakker
Meijerijlaan 43
5628 BC Eindhoven
040 - 2428 724
Public Relations
Jan van Zeeland
Matterhorn 41
5624 NR Eindhoven
040 - 2260 051
 
Redactieadres
 
Groningenlaan 3
5691 KH Son
06 - 2486 5247
Redactie
 
 
Ferdie Gosselink
Eric v/d Meerakker
Gerard Swemmers
Edith de Jongh
Harrie v/d Meerakker
 
 
Ereleden Joop Brokke  
 
Website / Email
www.AV-Vivarium.net

Contributie

De Vivariumcontributie bedraagt € 28,25 per jaar. Jeugdleden tot 16 jaar betalen € 16,– per jaar. Het lidmaatschap als huisgenootlid is gratis. De contributies voor de bonden/tijdschriften bedragen per 1 januari 2010:
N.B.A.T./Het Aquarium € 29,– per jaar.

Het inschrijfgeld ŗ € 5,– en de contributie zijn te voldoen op gironummer 1113703 t.n.v. "Penningmeester Vivarium." Opzeggen van het lidmaatschap kan uitsluitend twee maanden tevoren en schriftelijk geschieden bij de ledenadministratie.

Overname van kopij is toegestaan mits voorzien van auteur Ťn bronvermelding,
tenzij anders vermeld.


Alle ingezonden kopij is voor verantwoording van de auteurs.
Heevis
U koopt toch ook
bij onze

Aquariumcentrum Helmond
Chrisgarnalenshop
Aquabeek
Hier had uw

kunnen staan!
Aquarium Coenen
©2006–2022 Vivarium en auteurs. All rights reserved.
Voorpagina  Vereniging  Informatie  Aanmelden  AVG/Privacy  Nieuwsbrief  Agenda  District  Kalender  Archief  Bibliotheek  Links  –   Vorige pagina  Bovenkant pagina