Vivarium Logo 150x90 VIVARIUM
EINDHOVEN
Voorpagina
 
Vereniging
 
Informatie
Aanmelden
AVG/Privacy
 
Nieuwsbrief
Agenda
District
Kalender
 
Archief
Historisch
Bibliotheek
Links
 
Bestuurslogin
 
Vorige pagina

VIVARIUM NIEUWSBRIEF

Inhoud februari 2011

 1. Aankondigingen
 2. Agenda
 3. Kalender
 4. Verenigingsinformatie

Aankondigingen

Attentie: nieuwe aanvangstijd activiteiten

Omdat we tegenwoordig geen verenigingsaquarium meer te onderhouden hebben, heeft het bestuur besloten om de avticiteiten op de bijeenkomsten op dinsdagavond voortaan om 20 uur te beginnen, en niet meer om 20u30.

Lezing 15 maart: BjŲrn van Reeuwijk over Festal plantenvoeding

Attentie: de lezing van maart een week later dan normaal, dus niet op de tweede maar op de derde dinsdag van maart. Dit omdat de tweede dinsdag, 8 maart, in de Carnavalsperiode valt en De Kadans dan gesloten is.

De heer BjŲrn van Reeuwijk van Festal geeft deze avond een presentatie, die de volgende punten zal bevatten.

 • Wat is de behoefte van planten (licht, voedingstoffen) in het algemeen en in het bijzonder aquariumplanten?
 • Invloed van waterwaarden op de groei van aquariumplanten
 • Belang van het meten van waterwaarden en welke waarden meten
 • Belang van voedingstoffen op de groei van planten
 • Hoe vult Festal deze behoefte aan
 • Gebruik en dosering van Festal
 • Voorbeelden van verbetering bij gebruik van Festal in de praktijk
 • Waar wordt Festal nu gebruikt

Samenvattend: Hoe groeien aquariumplanten het beste en hoe kan Festal ons daarbij helpen.

Zoals altijd is een ieder van harte welkom op 15 maart vanaf 20 uur van De Kadans aan de St. Jozefstraat 1 te Best. De lezing begint dus ook om 20 uur.

Wij hopen op een grote opkomst!

Namens de activiteitencommissie,
Ferdie Gosselink.

Huiskameravond woensdag 16 maart bij Jan Rampart

Op 16 maart kan er bij ons Vivariumlid Jan Rampart een huiskameravond worden gehouden.
Adres: Wapperslaan 12 te Eindhoven.
Vanaf 20 uur is ieder lid, dat hiervoor belangstelling heeft, welkom.
Aanmelden kan op telefoonnummer 040 - 2810 792 of 06 - 2803 5034.
Ook kunt u, bij voorkeur, een mailtje sturen naar
Graag tijdig aanmelden.

Uitslag districtskeuring 12 maart bij De Kempvis Valkenswaard

Op zaterdag 12 maart organiseert onze zustervereniging De Kempvis Valkenswaard de uitslagavond van de districtskeuring 2010/2011 van het District Oost-Brabant van de NBAT in Partycentrum "Bommel" aan de Bergstraat 33 te Dommelen. Op deze feestavond worden de mooiste aquaria, terraria en vijvers gepresenteerd en wordt de uitslag bekendgemaakt.

Het programma is als volgt:
  
19.00 uur  Zaal open
  
19.45 uurOpening avond door voorzitter De Kempvis
Woordje bestuurslid District
20.00 uurPresentatie foto's van de gekeurde vivaria
  
21.00 uurKorte pauze (verkoop lootjes loterij)
21.15 uurVervolg presentatie
  
22.15 uurKorte pauze (verkoop lootjes loterij)
22.30 uurGrote loterij
23.00 uurUitslag districtskeuring
Vijver
Terraria
Zeeaquaria
Speciaalaquaria
Gezelschapsaquaria

Hierna gezellig samenzijn

Lezing zondag 27 maart: Christel Kasselmann bij Daphnia Boxtel

Op 27 maart 2011 komt Cristel Kasselmann een plantenlezing verzorgen bij aquariumvereniging Daphnia.
Deze voor iedereen gratis te bezoeken lezing vindt plaats in ons clubhuis "De Walnoot" Reginahof 1 te Boxtel en begint om 20 uur.
Wij nodigen iedereen dan ook van harte uit bij deze toch wel speciale gebeurtenis.

Met vriendelijke groet,
Aquariumvereniging Daphnia.

Keuringen?

Zoals de 'oudgediende' leden wel weten, organiseren we sinds een paar jaar geen aquariumkeuringen meer, omdat er te weinig belangstelling voor was.

Wij als vereniging vinden het wel belangrijk dat er aan keuringen wordt deelgenomen. Daarom willen we tot een inventarisatie komen wie belangstelling voor deze keuring heeft.

Aquariumkeuringen bestaan bij aquariumverenigingen, die zijn aangesloten bij de NBAT meestal uit drie ronden. Bij deze keuringen komen enkele mensen gedurende circa een half uur naar uw aquarium kijken en beoordelen. Hierbij wordt gebruikt gemaakt van de Keuringswijzer van de NBAT. Een of twee personen beoordelen aan de hand van deze keuringswijzer het aquarium en bespreken dit met u. Deze personen zijn door de NBAT opgeleid als keurmeester. Zij geven adviezen en opmerkingen om in de toekomst tot een nog beter resultaat te komen. Een van de meegekomen personen meet het water en een ander persoon maakt foto's en/of video-opnamen. Er wordt gekeurd in verschillende categorieŽn namelijk gezelschaps-, speciaal- en zeewateraquaria. Er zijn ook keuringen voor terraria en vijvers.

De eerste ronde is de verenigingskeuring. Hierbij ligt de nadruk op advies: hoe zou je je aquarium nog beter kunnen inrichten, zodat de levenskwaliteit van de dieren en planten nog beter wordt en het aquarium beter tot zijn recht komt? De presentatie van deze keuring vindt bij de vereniging plaats. Vaak wordt hieraan door de vereniging een herinnering uitgereikt aan de beste deelnemers. Van de bond kunt U afhankelijk van de behaalde punten een bronzen, zilveren of gouden bondsdiploma krijgen. Zelf heb ik enkele malen aan verenigings- en districtskeuringen deelgenomen. Door de adviezen en opmerkingen die ik kreeg ben ik anders naar mijn aquarium gaan kijken. Door de wijzigingen die ik aangebracht heb, heb ik een mooier en verantwoorder aquarium gekregen.

De tweede ronde is voor degenen die er bij een verenigingskeuring als besten uitkomen. De keuring op NBAT districtsniveau. Het principe van keuren is hetzelfde. De presentatie van de keuring vindt op districtsniveau bij een van de verenigingen in het district plaats.

De derde ronde is voor de kampioenen van de districtskeuring. Deze kunnen deelnemen aan de landelijke NBAT keuring, met als inzet de "kampioen van Nederland." Het principe van keuren is hetzelfde. De presentatie van de keuring vindt op landelijk niveau bij een van de verenigingen in het land plaats.

Bij de laatste twee ronden ligt de nadruk natuurlijk op het wedstrijdkarakter, maar ook hier kun je veel leren van de keurmeesters en van je tegenstanders/medestrijders! Uiteraard staat het iedereen vrij om af te zien van deelname op elk niveau, dus als je alleen wilt deelnemen aan een verenigingskeuring dan is dat prima. In principe dien je lid te zijn van de NBAT.

Het bestuur is voornemens een keuring door een of meerdere bevriende aquarianen te doen plaats vinden voor aquaria. Hiervoor hoeft men dus geen lid te zijn van de NBAT.

Wij willen dit dus ook een advieskeuring noemen om onze nieuwe leden kennis te laten nemen van het fenomeen keuringen. Men hoeft hiervoor dan ook geen lid van de NBAT te zijn.

Iedereen die belangstelling heeft om mee te doen met keuringen, of nog vragen heeft over dit onderwerp, kan dit aangeven bij Ferdie Gosselink email telefoonnummer 06 - 2486 5247 of Harrie van de Meerakker email telefoonnummer 040 - 2428 724. Indien u de keuringswijzer in wil zien laat het mij dan weten dan breng ik deze op de eerstvolgende bijeenkomst mee. Uiteraard kunt u op onze bijeenkomsten altijd een van de bestuursleden hierover aanspreken.

Namens het bestuur,
Harrie van de Meerakker

Agenda

Vivarium heeft op de tweede dinsdag van elke maand een ledenavond, behalve in de vakantiemaanden juli en augustus. We zijn te vinden in zaal Kraaihei van buurthuis Kadans aan de Sint Jozefstraat 1, 5684 TS Best (buslijn 144). We beginnen om 20 uur.

De agenda ziet er voor de rest van de eerste helft van 2011 als volgt uit:

Datum Activiteit Locatie
za 12 mrt Uitslag NBAT Districtskeuring Valkenswaard
di  15 mrt Let op, gewijzigde datum i.v.m. Carnaval!
Lezing over plantenvoeding
Kadans
wo 16 mrt Huiskameravond bij Jan Rampart, Wapperslaan 12 Eindhoven
zo 27 mrt Plantenlezing Christel Kasselmann bij Daphnia Boxtel
di  12 apr Wordt nog bekendgemaakt Kadans
di  10 mei Wordt nog bekendgemaakt Kadans
di  14 juni Wordt nog bekendgemaakt Kadans

*) Niet definitief gepland. Er kan dus nog wat aan de inhoud veranderen.
N.B. De data van de dinsdagavonden staan wel vast, dus er is dan zeker een bijeenkomst!

Naast deze activiteiten wordt er nog aan enkele andere bijzondere activiteiten gedacht. Zodra er een datum bekend is, zal de activiteit worden toegevoegd.

Kalender

6 maart: Terraria Veldhoven

Op zondag 6 maart organiseert TER een terrariumbeurs in Sporthal de Heiberg aan de Heerseweg 49 te Veldhoven. Open van 11 tot 16 uur, toegang € 5,–, kinderen tot 12 jaar € 3,–, kinderen tot 5 jaar gratis. Meer informatie op www.vhm-events.com.

6 maart: Opendeurdag en beurs Libramont (B)

Op zondag 6 maart organiseert de aquariumvereniging van Libramont een opendeurdag en beurs van vissen, planten en materiaal aan de Rue du Village 17 te Libramont (BelgiŽ). Open van 9u30 tot 17 uur. Meer informatie op www.aqualibramontois.be

12 maart: Uitslag districtskeuring Dommelen

Op zaterdag 12 maart organiseert De Kempvis de districtsavond met de uitslag van de districtskeuring in Partycentrum Bommel aan de Bergstraat 33 te Dommelen. "Gratis toegang - Grootse loterij - Brabantse gezelligheid." Aanvang 19 uur.

12 maart: Bijeenkomst WAP Maarn

Op zaterdag 12 maart organiseert de Werkgroep Aquatische Planten een ledenbijeenkomst in de "Twee Marken" aan het Trompplein 5 te Maarn. Aanvang 11 uur, zaal open vanaf 10 uur.

12 maart: Ruilbeurs FraniŤre (B)

Op zaterdag 12 maart organiseert de Waalse Aquariumvereniging een ruilbeurs aan de Rue de Deminche 15 te FraniŤre (Namen, BelgiŽ). Open van 10 tot 16 uur, entree gratis. Vissen, planten, materiaal, boeken, ...

12 maart: Killivisdag Neuss (D)

Op zaterdag 12 maart organiseert de regiogroep West van de DKG een killivisdag in restaurant Brauereiausschank Frankenheim aan de Bahnhofstrasse 50 te Neuss/Holzheim (Duitsland). Aanvang 12 uur, er zijn twee lezingen, van Roland Wendel: "Ein Garten voller Killifische" en van KarlĖHeinz Genzel: "Killis in der Wohnung," en een grote visbeurs. Meer informatie www.killi.org

20 maart: Ruilbeurs Court-Saint-Etienne (B)

Op zondag 20 maart organiseert Le Meeki haar traditionele beurs in zaal Defalque aan de Rue Defalque 4 te Court-Saint-Etienne (Waals Brabant, BelgiŽ). Open van 10 tot 15 uur, toegang gratis. "Planten, vissen, materieel, aquariums, vijvers, voeder, boeken, tijdschriften."

20 maart: Terraria Gent (B)

Op zondag 20 maart organiseert TER een terrariumbeurs aan de Van Rysselberghedreef 2 in het Citadelpark B te Gent (BelgiŽ). Open van 11 tot 16 uur, toegang € 6,–, kinderen tot 5 jaar gratis. Meer informatie op www.vhm-events.com.

26 en 27 maart: Vivarium Nieuwegein

Op zaterdag 26 en zondag 27 maart vindt alweer de vierde editie plaats van de Vivarium beurs, ook nu weer in "Home Boxx" aan de Symfonielaan 1 te Nieuwegein. Meer informatie is te vinden op website www.vivariumbeurs.nl.

27 maart: Plantenlezing Christel Kasselmann Boxtel

Op zondag 27 maart komt Cristel kasselmann een plantenlezing verzorgen bij aquarium vereniging Daphnia. Deze voor iedereen gratis te bezoeken lezing vindt plaats in hun clubhuis "De Walnoot" aan de Reginahof 1 te Boxtel en begint om 20 uur. Wij nodigen iedereen dan ook van harte uit bij deze toch wel speciale gebeurtenis. Meer informatie is te vinden op website www.daphniaboxtel.nl.

3 april: Terraria Houten (Utrecht)

Op zondag 3 april organiseert TER "Nederlands grootste terrariumevenement" in het Euretco Expo center aan de Meidoornkade 24 te Houten (Utrecht). Open van 10 tot 16 uur, toegang € 9,–, kinderen tot 12 jaar en 65+ € 6,–, kinderen tot 5 jaar gratis. Meer informatie op www.vhm-events.com.

9 april: aquarium- en orchideeŽnbeurs La LouviŤre (B)

Op zaterdag 9 april organiseert aquariumvereniging Le Scalaire du Centre samen met de club L'Ami des Orchidťes een aquarium- en orchideeŽnbeurs in het Provinciaal Atheneum aan de Boulevard du Tivoli 1 te La LouviŤre (BelgiŽ). Open van 0 tot 16 uur, toegang € 1,–.

10 april: Reptielen- en amfibieŽnbeurs Dadizele (B)

Op zondag 10 april organiseert de Vlaamse Terrariumvereniging een reptielen- en amfibieŽnbeurs in PC "Den Ommeganck" aan de Ridder Janlaan 3 te Dadizele (BelgiŽ). Open van 10 tot 16u30, toegang € 2,50. Meer informatie via website www.vlaamse-terariumvereniging.be.

16 april: Bijeenkomst met visbeurs KFN Maarn

Op zaterdag 16 april organiseert Killi Fish Nederland een ledenbijeenkomst met lezing, loterij en visbeurs in de "Twee Marken" aan het Trompplein 5 te Maarn. Aanvang 13 uur. Op deze bijeenkomst zal Win Suijker een lezing geven over Zuidelijk Brits Guyana.

16 april: Bijeenkomst met visbeurs NVC Odijk

Op zaterdag 16 april organiseert de Nederlandse Vereniging van Cichlidenliefhebbers een bijeenkomst met visbeurs in Het Dorpshuis aan de Zeisterweg 44 te Odijk.

25 april: Reptilica Haarlem

Op maandag 25 april (tweede paasdag) organiseert Reptilica een terrariumbeurs in het Kennemer Sportcenter aan de IJsbaanlaan 4a te Haarlem. Open van 11 tot 17u30, toegang € 5,– voor volwassenen, 65+ en kinderen tot 12 jaar € 3,50, op de website www.reptilica.nl kan een kortingsbon van € 1,50 worden aangevraagd.

30 april: Opendeurdag Nymphaea Sint-Brixius-Rode (B)

Op zaterdag 30 april organiseert Nymphaea hun jaarlijkse met barbecue, in en rond hun nieuwe lokaal aan de Potaardestraat 3 te Sint-Brixius-Rode (Meise, BelgiŽ). Open vanaf 10 uur, barbecue vanaf 16 uur. Meer informatie op www.nymphaea-wolvertem.be.

30 april: Opendeurdag Betta Buggenhout (B)

Op zaterdag 30 april organiseert Betta Buggenhout hun jaarlijkse opendeurdag, met gratis pannenkoeken en koffie voor alle bezoekers, in en rond hun lokaal aan de Handelsstraat 75 te Londerzeel (Malderen, BelgiŽ). Open van 14 tot 22 uur. Meer informatie op www.betta.be.

8 mei: Reptilica Tilburg

Op zondag 8 mei organiseert Reptilica een terrariumbeurs in ijshal Stappegoor aan de Stappegoorweg 3 te Tilburg. Open van 11 tot 17u30, toegang € 5,– voor volwassenen, 65+ en kinderen tot 12 jaar € 3,50, op de website www.reptilica.nl kan een kortingsbon van € 1,50 worden aangevraagd.

14 mei: Bijeenkomst Poecilia Maarn

Op zaterdag 14 mei organiseert Poecilia een ledenbijeenkomst in de "Twee Marken" aan het Trompplein 5 te Maarn. Aanvang 12u30. Meer informatie op de website www.poecilia.nl.

14 mei: Killivis Bijeenkomst Neuss (D)

Op zaterdag 14 mei organiseert de regiogroep West van de DKG een bijeenkomst in restaurant Brauereiausschank Frankenheim aan de Bahnhofstrasse 50 te Neuss/Holzheim (Duitsland). Aanvang 15 uur, er is een lezing van Olliver Helker: "Fangreise Venezuela 2010." Meer informatie www.killi.org

15 mei: Aqua-Terra Marktdag Veenendaal

Op zondag 15 mei organiseert Aqua Vrť te Ede een Aqua-Terra Marktdag in de Veenendaalhal aan de Nijverheidslaan 6 te Veenendaal. Open van 10 tot 16 uur, toegang € 2,–, kinderen t/m 12 jaar gratis. Nadere informatie op de website www.aquavre.nl.

15 mei: Reptielen-amfibieŽnbeurs Nijmegen

Op zondag 15 mei organiseert B & B Organisatiebureau een internationale reptielen- en amfibieŽnbeurs in de Jan Massinkhal aan de Nieuwe Dukenburgseweg 5 te Nijmegen. Open van 11 tot 16 uur, toegang € 6,– voor volwassenen, kinderen t/m 12 jaar € 1,50.

21 mei: Bijeenkomst WAP Maarn

Op zaterdag 21 mei organiseert de Werkgroep Aquatische Planten een ledenbijeenkomst in de "Twee Marken" aan het Trompplein 5 te Maarn. Aanvang 11 uur, zaal open vanaf 10 uur.

22 mei: Reptilica Groningen

Op zondag 22 mei organiseert Reptilica een terrariumbeurs in de Martiniplaza aan de L. Springerlaan 2 te Groningen. Open van 11 tot 17u30, toegang € 5,– voor volwassenen, 65+ en kinderen tot 12 jaar € 3,50, op de website www.reptilica.nl kan een kortingsbon van € 1,50 worden aangevraagd.

22 mei: Internationale aquariumbeurs Floreffe (B)

Op zondag 22 mei organiseert de InterClub Aquariophilie et Ichtyologie Francophone haar grote Internationale Aquariumbeurs in de Abdij van Floreffe aan de Rue du Seminaire 7 te Floreffe (Namen, BelgiŽ). Open van 10 tot 16 uur, toegang € 1,–. "Aquaria – Vijvers – Vissen – Planten – Materiaal – Verkoop van BonsaÔs – en... OrchideeŽn." Meer informatie op de (franstalige) website: www.icaif.be.

29 mei: Aqua terra mini-event Pijnacker

Op zondag 29 mei organiseert gifkikkers.nl in samenwerking met siergarnalen.com, Blue Lagoon en Danio Rerio Delft een aqua-terra mini-event in Wijkcentrum Tolhek aan de Gantellaan 1 te Pijnacker. Open van 12 tot 16 uur, toegang € 2,–, kinderen t/m 12 jaar gratis. Met medewerking van siergarnalen.com, Blue Lagoon, Danio Rerio Delft, gifkikkerkwekers en siervissenkwekers uit de regio Pijnacker. "Uiteraard zijn er allerhande produkten aanwezig voor de hobby, zoals planten, voedseldieren, terrarum-en aquariumprodukten, kikkers, vissen, garnalen etc. etc. Voor de beginnende hobbyist is er ook veel informatie te verktijgen." Meer info op website www.gifkikkers.nl.

29 mei: Ruilbeurs Blauwe Alg Kessel (B)

Op zondag 29 mei organiseert Blauwe Alg hun jaarlijkse aquarium- en vijverruilbeurs. Meer info op website www.blauwealg.be.

Verenigingsinformatie

opgericht 1927 Beschermheer drs. F. Philips jr. februari 2011

Aangesloten bij de N.B.A.T.

Voorzitter
Edith de Jongh
 
 
06 - 2221 3754
 
Secretaris
Eric van de Meerakker
Groningenlaan 3
5691 KH Son
0499 - 329 126
Penningmeester a.i.
Gerard Vermeulen
Hulstbosakker 57
5625 VS Eindhoven
040 - 2489 890
Bestuurslid/Bibliotheek
Gerard Swemmers
Poeijersstraat 35A
5642 GA Eindhoven
040 - 2810 792
Bestuurslid/Redactie
Ferdie Gosselink
Baarsstraat 2
5615 RG Eindhoven
06 - 2486 5247
 
Ledenadministrateur
Harrie van de Meerakker
Meijerijlaan 43
5628 BC Eindhoven
040 - 2428 724
 
Redactieadres
 
Groningenlaan 3
5691 KH Son
06 - 2486 5247
Redactie
 
 
Ferdie Gosselink
Eric v/d Meerakker
Gerard Swemmers
Edith de Jongh
Harrie v/d Meerakker
 
 
Ereleden Joop Brokke  
 
Website / Email
www.AV-Vivarium.net

Contributie

De Vivariumcontributie bedraagt € 28,75 per jaar. Jeugdleden tot 16 jaar betalen € 16,25 per jaar. Het lidmaatschap als huisgenootlid is gratis. De contributies voor de bonden/tijdschriften bedragen:
N.B.A.T. alleen ledenpas € 15,50 per jaar,
N.B.A.T. met Het Aquarium € 15,50 + € 17,– per jaar.
(Het Aquarium wordt apart gefactureerd door de NBAT zelf)

Het inschrijfgeld ŗ € 5,– en de contributie zijn te voldoen op gironummer 1113703 t.n.v. "Penningmeester Vivarium." Opzeggen van het lidmaatschap kan uitsluitend twee maanden tevoren en schriftelijk geschieden bij de ledenadministratie.

Overname van kopij is toegestaan mits voorzien van auteur Ťn bronvermelding,
tenzij anders vermeld.


Alle ingezonden kopij is voor verantwoording van de auteurs.
Heevis
U koopt toch ook
bij onze

Aquariumcentrum Helmond
Chrisgarnalenshop
Aquabeek
Hier had uw

kunnen staan!
Aquarium Coenen
©2006–2022 Vivarium en auteurs. All rights reserved.
Voorpagina  Vereniging  Informatie  Aanmelden  AVG/Privacy  Nieuwsbrief  Agenda  District  Kalender  Archief  Bibliotheek  Links  –   Vorige pagina  Bovenkant pagina