Vivarium Logo 150x90 VIVARIUM
EINDHOVEN
Voorpagina
 
Vereniging
 
Informatie
Aanmelden
AVG/Privacy
 
Nieuwsbrief
Agenda
Kalender
 
Archief
Historisch
Bibliotheek
Links
 
Bestuurslogin
 
Vorige pagina

VIVARIUM NIEUWSBRIEF

Inhoud februari 2012

  1. Aankondigingen
  2. Verslagen
  3. Agenda
  4. Kalender
  5. Verenigingsinformatie

Aankondigingen

Lezing 14 februari: Hans van der Hoeven: "De Kamervitrine"

Op dinsdagavond 14 februari verzorgt de heer Hans van der Hoeven voor onze vereniging een lezing getiteld "De kamervitrine."

De heer van der Hoeven heeft in 1975 de studievereniging Het Paludarium opgericht. Hij toont de paludaria die hij de afgelopen 40 jaar heeft gebouwd en de ervaringen ermee.

De lezing begint om 20.15 uur.

Zoals altijd is een ieder van harte welkom op 14 februari vanaf 20 uur van De Kadans aan de St. Jozefstraat 1 te Best.

Wij hopen op een grote opkomst!

Namens de activiteitencommissie,
Ferdie Gosselink.

Artikelen

Cursus Aquariumhouden deel 13

A-7 FILTERSYSTEMEN

A-7-1 Algemeen

Een goed filtersysteem behoort tegenwoordig als vanzelfsprekend tot een normale uitrusting van een aquarium. Waarom filteren wij? In de natuur worden rivieren, meren en zeeën langs een natuurlijke weg gereinigd. In een normaal bevolkt aquarium staat de vissen slechts een klein gedeelte van het water ter beschikking dat zij in de vrije natuur bewonen. Hierdoor wordt door voedselresten en uitwerpselen van de vissen het water ongeschikt voor het aquarium. Er ontstaat dan gemakkelijk een te hoog nitriet gehalte wat dodelijk is voor de vissen. Daarnaast zal men ontdekken als je niet filtert, na korte of langere tijd, afhankelijk van het aantal vissen, dat het water troebel wordt door stofdeeltjes, die gaan zweven. Uiteraard kan men als je niet filtert het water dagelijks verversen, maar dit houdt meestal een hoop extra en ongemakkelijk werk in.

In een aquarium leven veel bacteriën en kleine organismen die organische materialen en vele andere stoffen afbreken, deze stoffen komen weer ten goede aan de planten. De bacteriën werken het best als ze zich kunnen hechten aan een oppervlakte waar continue water, liefst van de zelfde samenstelling, langs stroomt. De bodem is in de natuur de uit gelezen plaats hiervoor en in het aquarium de filter. Men zal daarom in een aquarium de condities voor bacteriën zo constant mogelijk proberen te houden voor een goede werking. Vaak treden er in een aquarium problemen op als een vis sterft, men slakken tegen de ruit dooddrukt of het plantenbestand drastisch wijzigt.

A-7-2 Welk filter bij welk aquarium?

Een klein aquarium met een grote filter kan geen kwaad maar meestal is dit niet te realiseren. Een groot aquarium met een kleine filter is niet verstandig omdat dat te vaak moet worden schoon gemaakt, anders mist het zijn werking. Een juiste keuze moet je zelf goed overwegen, omdat ook hier telt: een goede eigen ervaring is de beste. Of het een binnen- of een buitenfilter moet worden hangt af van de keuze van de eigenaar, hoewel een buitenfilter de voorkeur verdient. Dat neemt geen ruimte in binnen het aquarium en heeft een grotere capaciteit. Een binnenfilter is weer gemakkelijk in de bak aan te brengen, maar weer moeilijker voor het oog weg te werken. Informatie geeft de handelaar of de gebruiksaanwijzing. Ook in dit geval kan men een filter kopen of zelf maken.

A-7-2-1 Luchtfilters

Voor een klein aquarium of kweekbakje kun je vrij eenvoudig een kleine filter maken. Je neemt daarvoor een plastic bakje of glazen potje, zet daar een afgesnuit buisje in, dat op lengte is tot de bovenkant waterlijn. Leg daaromheen op de bodem wat afzetsubstraat dat tevens dient ter verzwaring van de filter, plaats daarop wat filterwatten en zet het geheel in het aquarium. Sluit een luchtpompje aan op het lichtnet, en druk de luchtslang in het buisje. Hierdoor zullen er zich luchtbellen in het buisje vormen, die een waterstroming zullen veroorzaken. Door de stroming zal het aquariumwater door de filterwatten worden gezogen en het water reinigen.

Dit soort filter is ook in de handel verkrijgbaar, de filter bestaat uit drie delen, een bakje, een dubbele bodem met pijpje en een dekseltje. Tussen de bodem en het dekseltje het filtersubstraat en filterwatten doen. Op het pijpje zit een aansluitmogelijkheid voor een luchtpompje. (Plaats wel in het slangetje een terugslagklepje, dit in verband met een eventuele stroomstoring of dergelijke bij het luchtpompje). Dit systeem zal ruimschoots voldoen om een klein aquarium helder te houden.

Een variant hierop is de cassettefilter, eveneens een binnenfilter. Hij voert het water via de opening van de cassette gevuld met filterwatten en de daar achtergelegen naar keuze aangebrachte filtermaterialen naar boven, hierdoor krijg je aan de oppervlakte een goede waterbeweging. Het nadeel bij deze systemen is vaak het geluid dat men blijft horen, zowel het borrelen van het water als het gebrom van het luchtpompje.

A-7-2-2 Potfilters

Een iets duurzamere maar praktische methode is de potfilter met circulatie systeem. Dit is een filter dat bestaat uit een ronde of vierkante pot waarin filtermateriaal naar keuze gedaan kan worden. De inlaat van de filter is naar gelang het merk, boven of onderin. De pot wordt afgesloten door een deksel, waarop een circulatiepomp is gemonteerd, deze pompen variëren van 150 tot 5.400 l/uur. De filterpotten zijn voor iedere maat aquarium in verhouding te koop in de handel. Voor aquarianen die een beperkte ruimte tot hun beschikking hebben zeer aan te bevelen, het is wel aan te bevelen deze op een zodanige plaats te zetten dat deze uit het zicht is. Het onderhoud bij luchtgekoelde s ystemen is zeer goed te doen en onderdelen zijn bij de handel in voorraad of te bestellen.

Je hebt ook oliegekoelde systemen. Deze zijn echter zelf zeer moeilijk te repareren en de olie die er in zit is behoorlijk duur. Bij deze filterpotten zijn diverse hulpmiddelen zoals kranen, bochten en T-stukken te koop. Er zijn filterpotten met de volgende functies die reinigen, circuleren en gelijktijdig exact verwarmen. De nieuwe thermofilter zorgt met zijn geïntegreerde regelbare verwarmer voor voortdurende waterwarmte naar behoefte. Daarbij telt technische precisie net zo zwaar als handige bediening. Met een nauwkeurige regeling en het display, dat voortdurend de actuele waarde aangeeft, heeft men de watertemperatuur altijd onder controle.

  • Het verwarmingselement is veilig op de bodem van de filterpot ingebouwd en is van een eigen elektriciteitssnoer voorzien.
  • Met een thermovoeler, die in het aquarium geplaatst is, wordt de temperatuur aan de verwarmingsbesturing doorgegeven, die de ingestelde waarde reguleert.
  • De gewenste watertemperatuur wordt met de stelknop op het bedieningspaneel gekozen.
  • De display geeft de werkelijke temperatuur in het aquarium aan. Met een optisch signaal wordt de verwarmingsactiviteit aangegeven.

De potfilter is voor de zuurstofvoorziening geheel afhankelijk van de zuurstof dat in het aangevoerde water zit. En dat is te weinig om een goede, biologische bacteriëngroei te waarborgen.

Bij dit type filters kan zich op het wateroppervlak een kaamvlies vormen. Dat zijn afgestorven bacteriën en infusoriën (microscopisch kleine plantjes en diertjes, wat overigens een prima voedsel is voor jongbroed). Het kaamvlies kan in elk stadium voorkomen, maar vooral na het inrichten. Er kunnen dan veel afgestorven plantendelen in het water terechtkomen, waardoor de bacteriën en infusorië-n uitbundig kunnen gaan groeien en daarna weer afsterven. Het kaamvlies maakt de gas uitwisseling tussen de lucht en het water moeilijker, waardoor de biologische activiteiten in het water verstoord worden. We kunnen het kaamvlies op enkele manieren bestrijden.

Goed doorluchten van het water breekt het vlies. Daarna water verversen om het teveel aan afvalstoffen in de bak te verminderen. Na het water verversen weer een poosje doorluchten en eventueel weer water verversen, totdat het vlies verdwenen is. De voorkeur verdient de volgende bestrijdingsmethode: weghalen van het kaamvlies door stukken absorberend keuken- of toiletpapier op het wateroppervlak te leggen. Dat zuigt het kaamvlies op. Het papier weer snel weghalen, voordat het scheurt. Anders krijgen we allemaal papier in de bak. Daarna water verversen. Dit weghalen en water verversen zal waarschijnlijk meerdere malen moeten gebeuren, voordat het kaamvlies weg blijft.

De techneuten onder ons kunnen een filtertje bouwen om het kaamvlies weg te zuigen.

(Einde cursus Aquariumhouden deel 13)

Agenda

Vivarium heeft op de tweede dinsdag van elke maand een ledenavond, behalve in de vakantiemaanden juli en augustus. We zijn te vinden in zaal Kraaihei van buurthuis Kadans aan de Sint Jozefstraat 1, 5684 TS Best (buslijn 144). We beginnen om 20 uur.

De agenda ziet er voor de rest van 2012 als volgt uit:

Datum Activiteit Locatie
di  14 feb Hans van der Hoeven: "De Kamervitrine" (paludarium) Kadans
di  13 mrt Wordt nog bekendgemaakt Kadans
di  10 apr Wordt nog bekendgemaakt Kadans
di   8 mei Wordt nog bekendgemaakt Kadans
di  12 juni Wordt nog bekendgemaakt Kadans
di  11 sep Wordt nog bekendgemaakt Kadans
di   9 okt Wordt nog bekendgemaakt Kadans
di  13 nov Wordt nog bekendgemaakt Kadans
di  11 dec Wordt nog bekendgemaakt Kadans

*) Niet definitief gepland. Er kan dus nog wat aan de inhoud veranderen.
N.B. De data van de dinsdagavonden staan wel vast, dus er is dan zeker een bijeenkomst!

Naast deze activiteiten wordt er nog aan enkele andere bijzondere activiteiten gedacht. Zodra er een datum bekend is, zal de activiteit worden toegevoegd.

Kalender

18 februari: Bijeenkomst met visbeurs KFN Maarn

Op zaterdag 18 februari organiseert Killi Fish Nederland een ledenbijeenkomst met lezing, loterij en visbeurs in de "Twee Marken" aan het Trompplein 5 te Maarn. Aanvang 13 uur.

25 februari: Jaarvergadering en visbeurs NVC Odijk

Op zaterdag 25 februari organiseert de Nederlandse Vereniging van Cichlidenliefhebbers de jaarvergadering en een visbeurs in Het Nieuwe Dorpshuis aan het Rijneiland 6 te Odijk.

4 maart: Opendeurdag en beurs Libramont (B)

Op zondag 4 maart organiseert de aquariumvereniging van Libramont een opendeurdag en beurs van vissen, planten en materiaal aan de Rue du Village 17 te Libramont (België). Open van 9u30 tot 17 uur. Meer informatie op www.aqualibramontois.be

10 maart: Uitslag districtskeuring West-Brabant Tilburg

Op zaterdag 10 maart organiseert Ons Genoegen de districtsavond met de uitslag van de districtskeuring van het district West-Brabant van de NBAT in De Oliemeulen aan de Reitse Hoevenstraat 30 te Tilburg.

17 maart: Uitslag districtskeuring Oost-Brabant Oss

Op zaterdag 17 maart organiseert Xiphophorus Oss de districtsavond met de uitslag van de districtskeuring van het district Oost-Brabant van de NBAT in hun lokaal aan de Aengelbertlaan 60 te Oss.

17 maart: Bijeenkomst WAP Maarn

Op zaterdag 17 maart organiseert de Werkgroep Aquatische Planten een ledenbijeenkomst in de "Twee Marken" aan het Trompplein 5 te Maarn. Aanvang 11 uur, zaal open vanaf 10 uur.

18 maart: Ruilbeurs Oosterzele

Op zondag 18 maart organiseert aquariumclub Ocellaris hun tweede ruilbeurs voor aquarium en terrarium liefhebbers in binnenspeeltuin Riboulou aan de Geraardsbergsesteenweg 121 te Oosterzele (België). Open van op zaterdag van 10 tot 18 uur, inkom gratis, ook voor speeltuin. Meer informatie op www.ozac.be.

24 en 25 maart: Vivarium 2012 Nieuwegein

Op zaterdag 24 en zondag 25 maart vindt alweer de vijfde en dus jubileumeditie plaats van de Vivarium beurs, ook nu in "Home Boxx" aan de Symfonielaan 1 te Nieuwegein. Open van 10 tot 17 uur, dagkaarten € 8,–, kinderen tot 5 jaar gratis. Meer informatie is te vinden op website www.vivariumbeurs.nl.

31 maart: bijeenkomst IRG landsgroep België

Op zaterdag 31 maart organiseert de landsgroep België van de IRG weer een bijeenkomst met ruilbeurs en lezing in het lokaal van vereniging De Minor aan de Schoolstraat 24 te Klein-Willebroek (België). Open vanaf 13u30, toegang gratis. Meer informatie via website www.regenboogvissen.be.

1 april: Terraria Houten (Utrecht)

Op zondag 1 april organiseert TER "Nederlands grootste terrariumevenement" in het Euretco Expo center aan de Meidoornkade 24 te Houten (Utrecht). Open van 10 tot 16 uur, toegang € 10,–, kinderen tot 12 jaar en 65+ € 6,–, kinderen tot 5 jaar gratis. Meer informatie op www.vhm-events.com.

21 april: Bijeenkomst met visbeurs KFN Maarn

Op zaterdag 21 april organiseert Killi Fish Nederland een ledenbijeenkomst met lezing, loterij en visbeurs in de "Twee Marken" aan het Trompplein 5 te Maarn. Aanvang 13 uur.

22 april: Reptielen- en amfibieënbeurs Dadizele (B)

Op zondag 22 april organiseert de Vlaamse Terrariumvereniging een reptielen- en amfibieënbeurs in PC "Den Ommeganck" aan de Ridder Janlaan 3 te Dadizele (België). Open van 10 tot 16u30, toegang € 2,50. Meer informatie via website www.vlaamse-terrariumvereniging.be.

28 april: Opendeurdag Betta Buggenhout (B)

Op zaterdag 28 april organiseert Betta Buggenhout hun jaarlijkse opendeurdag, met massa's vissen en planten voor vijver en aquarium en met gratis pannenkoeken en koffie voor alle bezoekers (van 14 tot 17 uur), in en rond hun lokaal aan de Handelsstraat 75 te Londerzeel (Malderen, België). Open van 14 tot 22 uur. Meer informatie op www.betta.be.

29 april: Reptilica Tilburg

Op zondag 29 april organiseert Reptilica een terrariumbeurs in IJshal Stappegoor aan de Stappegoorweg 3 te Tilburg. Open van 11 tot 17u30, toegang € 5,– voor volwassenen, 65+ en kinderen tot 12 jaar € 3,50.

1 mei: opendeurdagen Gracilis Hoboken (B)

Op dinsdag 1 meil organiseert Gracilis Hoboken weer een opendeurdag in hun lokaal aan de kioskplaats 7 te Hoboken (België).

12 mei: Bijeenkomst Poecilia Maarn

Op zaterdag 12 mei organiseert Poecilia een ledenbijeenkomst in de "Twee Marken" aan het Trompplein 5 te Maarn. Aanvang 12u30. Meer informatie op de website www.poecilia.nl.

12 mei: Aqua terra event Den Haag

Op zaterdag 12 mei organiseert www.gifkikkers.nl een Aqua Terra event in het Wellantcollege Westvliet aan de Westvlietweg 42 in Den Haag. Grote beurs met amfibieen, reptielen, siergarnalen, vissen, terrariumbenodigheden en tropische planten. Buiten het gebouw wordt een voorjaarsmarkt gehouden waar goedkoop tuinplanten gekocht kunnen worden (moederdagtip). Binnen het gebouw wordt ook nog een roofvogelshow gehouden door Remco Bavelaar. Voor meer informatie kunt vanaf januari www.gifkikkers.nl raadplegen. Entree: GRATIS

12 mei: Bijeenkomst WAP Maarn

Op zaterdag 12 mei organiseert de Werkgroep Aquatische Planten een ledenbijeenkomst in de "Twee Marken" aan het Trompplein 5 te Maarn. Aanvang 11 uur, zaal open vanaf 10 uur.

13 mei: Terraria Gent (B)

Op zondag 13 mei organiseert TER een terrariumbeurs aan de Van Rysselberghedreef 2 in het Citadelpark B te Gent (België). Open van 11 tot 16 uur, toegang € 6,–, kinderen tot 5 jaar gratis. Meer informatie op www.vhm-events.com.

19 mei: Aqua-Terra Marktdag Veenendaal

Op zondag 19 mei organiseert Aqua Vré te Ede een visbeurs in Sporthal de Peppel aan de Peppelensteeg 1A te Ede. Nadere informatie op de website www.aquavre.nl.

29 mei: Ruilbeurs Blauwe Alg Kessel (B)

Op zondag 29 mei organiseert Blauwe Alg hun jaarlijkse aquarium- en vijverruilbeurs. Meer info op website www.blauwealg.be.

28 mei: Reptilica Spijkenisse

Op maandag 28 mei organiseert Reptilica een terrariumbeurs in Racketcentrum Halfweg aan de Einsteinweg 6 te Spijkenisse. Open van 11 tot 17u30, toegang € 5,– voor volwassenen, 65+ en kinderen tot 12 jaar € 3,50.

3 juni: Terraria Houten (Utrecht)

Op zondag 3 juni organiseert TER "Nederlands grootste terrariumevenement" in het Euretco Expo center aan de Meidoornkade 24 te Houten (Utrecht). Open van 10 tot 16 uur, toegang € 10,–, kinderen tot 12 jaar en 65+ € 6,–, kinderen tot 5 jaar gratis. Meer informatie op www.vhm-events.com.

16 juni: Bijeenkomst met visbeurs KFN Maarn

Op zaterdag 16 juni organiseert Killi Fish Nederland een ledenbijeenkomst met lezing, loterij en visbeurs in de "Twee Marken" aan het Trompplein 5 te Maarn. Aanvang 13 uur.

17 juni: Aqua-terra expo Torhout (B)

Op zondag 17 juni organiseert Skalaar Torhout een de 15e Houtlandse Ruilbeurs in zaal "Sparrenhove" aan de Herderstraat 3 te Torhout (België). Info: www.skalaar.be.

17 juni: Openvijverdag Betta Buggenhout (B)

Op zondag 17 juni uur organiseert Betta haar grote openvijverdag. Meer informatie op www.betta.be.

17 juni: Reptilica Helmond

Op maandag 17 juni organiseert Reptilica een terrariumbeurs in de City Sporthal aan de Watermolenwal 13 te Helmond. Open van 11 tot 17u30, toegang € 5,– voor volwassenen, 65+ en kinderen tot 12 jaar € 3,50.

23 en 24 juni: Belgische Koi-show Bokrijk (B)

Op zaterdag 23 en zondag 24 juni organiseert de Belgian Koi Society de Belgian ZNA Koi Show in het het Openluchtmuseum aan de Bokrijklaan 1 te Genk (België). Open van 10 tot 18 uur, toegang in combinatie met toegang Openluchtmuseum. Meer informatie op website www.belgiankoisociety.be.

30 juni: Betta topdag met beurs Malderen (B)

Op zaterdag 30 juni organiseert Betta een grote openluchtbeurs in en rond het lokaal aan de Handelsstraat 75 te Malderen (België). Meer informatie op www.betta.be.

1 juli: 23e LimBeurs Houthalen-Helchteren (B)

Op zondag 1 juli organiseert de federatie van aquarium- en terrariumklubs uit Limburg van de BBAT de 23e LimBeurs in instituut Don Bosco aan de Don Boscostraat 6 te Houthalen-Helchteren (België). Open van 10 tot 16 uur, toegang volwassenen € 3,–, leden van BBAT, NBAT en VDA € 2,50 en kinderen gratis. Meer informatie op website www.limbeurs.be.

Verenigingsinformatie

opgericht 1927 Beschermheer drs. F. Philips jr. feb 2012

Aangesloten bij de N.B.A.T.

Voorzitter
Ferdie Gosselink
Baarsstraat 2
5615 RG Eindhoven
06 - 2486 5247
Secretaris
Eric van de Meerakker
Groningenlaan 3
5691 KH Son
0499 - 329 126
Penningmeester a.i.
Gerard Vermeulen
Hulstbosakker 57
5625 VS Eindhoven
040 - 2489 890
2e penningmeester i.o.
Els van Houten
Amerikalaan 87
5691 KC Son
0499 - 490 083
Bestuurslid/Bibliotheek
Gerard Swemmers
Poeijersstraat 35A
5642 GA Eindhoven
040 - 2810 792
Redactie
Ferdie Gosselink
Baarsstraat 2
5615 RG Eindhoven
06 - 2486 5247
 
Ledenadministratie
Els van Houten
Amerikalaan 87
5691 KC Son
0499 – 490 083
 
Redactieadres
 
Groningenlaan 3
5691 KH Son
06 - 2486 5247
Redactie
 
 
Ferdie Gosselink
Eric v/d Meerakker
Gerard Swemmers
 
 
Ereleden Joop Brokke  
 
Website / Email
www.AV-Vivarium.net

Contributie

De Vivariumcontributie bedraagt € 28,75 per jaar. Jeugdleden tot 16 jaar betalen € 16,25 per jaar. Het lidmaatschap als huisgenootlid is gratis. De contributies voor de bonden/tijdschriften bedragen:
N.B.A.T. alleen ledenpas € 15,50 per jaar,
N.B.A.T. met Het Aquarium € 15,50 + € 17,– per jaar.
Jeugdleden krijgen € 7,25 korting op het lidmaatschap van de NBAT. Het Aquarium wordt apart gefactureerd door de NBAT, af- en aanmelden voor Het Aquarium dient te gebeuren via de Vivarium ledenadministratie.

Het inschrijfgeld à € 5,– en de contributie zijn te voldoen op gironummer 1113703 t.n.v. "Penningmeester Vivarium." Opzeggen van het lidmaatschap kan uitsluitend twee maanden tevoren en schriftelijk geschieden bij de ledenadministratie.

Overname van kopij is toegestaan mits voorzien van auteur èn bronvermelding,
tenzij anders vermeld.


Alle ingezonden kopij is voor verantwoording van de auteurs.
Heevis
U koopt toch ook
bij onze

Aquariumcentrum Helmond
Chrisgarnalenshop
Aquabeek
Aquariumgek
Hier had uw

kunnen staan!
Aquarium Coenen
©2006–2023 Vivarium en auteurs. All rights reserved.
Voorpagina  Vereniging  Informatie  Aanmelden  AVG/Privacy  Nieuwsbrief  Agenda  Kalender  Archief  Historisch  Links  –   Vorige pagina  Bovenkant pagina