Vivarium Logo 150x90 VIVARIUM
EINDHOVEN
Voorpagina
 
Vereniging
 
Informatie
Aanmelden
AVG/Privacy
 
Nieuwsbrief
Agenda
District
Kalender
 
Archief
Historisch
Bibliotheek
Links
 
Bestuurslogin
 
Vorige pagina

VIVARIUM NIEUWSBRIEF

Inhoud maart 2012

  1. Aankondigingen
  2. Verslagen
  3. Agenda
  4. Kalender
  5. Verenigingsinformatie

Aankondigingen

Bijeenkomst 13 maart: film- en discussieavond

De dinsdagavond van 13 maart wordt geopend met het vertonen van een prachtige natuur-dvd, genaamd "The battle for the light". Zťťr de moeite van het bekijken waard!

Daarna volgt een praat en discussie gedeelte waarin vragen, opmerkingen en ideeŽn kunnen worden gesteld en voorgelegd. Tip: het is misschien handig uw vragen enz. vooraf op papier te zetten. Dan vergeet u ze zeker niet.

De avond begint om 20.15 uur.

Zoals altijd is een ieder van harte welkom op 13 maart vanaf 20 uur in De Kadans aan de St. Jozefstraat 1 te Best.

Wij hopen weer op een grote opkomst!

Namens de activiteitencommissie,
Ferdie Gosselink.

17 maart: Uitslagavond Districtskeuring Oost-Brabant

Van de organiserende vereniging Xiphophorus Oss ontvingen we de volgende uitnodiging:

Uitnodiging

A.V. Xiphphorus nodigt u uit voor de uitslagavond van de districtskeuring Oost-Brabant 2012 op zaterdag 17 maart.

Door keurmeester Bram Rozier, in samenwerking met fotograaf Jan Bukkems, worden de deelnemende vivariums van deskundig commentaar voorzien.

Locatie: Clubgebouw A.V. Xiphophorus, Aengelbertlaan 60 te Oss. Aanvang 19:00.

Tijdstip
18:30Ontvangst in clubgebouw A.V. Xiphophorus
19:00Openingswoord door:
  • voorzitter A.V. Xiphophorus Ė Hans Meulblok
  • voorzitter District Oost-Brabant Ė Theo van Meegen
19:15Presentatie vivariums deelnemers districtskeuring 2012 door keurmeester Bram Rozier in samenwerking met fotograaf Jan Bukkems
20:30Pauze (incl. loterij)
21:00Presentatie vivariums deelnemers districtskeuring 2012 door keurmeester Bram Rozier in samenwerking met fotograaf Jan Bukkems (vervolg)
22:00Pauze (incl. loterij)
22:30Uitslag districtskeuring 2012
23:00Uitslag loterij
23:30Afsluiting

De ervaring leert dat dit altijd een gezellige avond is, collega aquarianen onder elkaar, met een leerzame presentatie van de beste aquaria en terraria die ons district kent. Ook als je zelf niet deelneemt aan keuringen is het leuk om hier bij te zijn, en wie weet wakkert het uw interesse aan om deel te nemen keuringen.

Mocht u wel willen gaan, maar er tegenop zien om alleen binnen te stappen, neem even contact op met het bestuur, misschien kunnen we er als groepje heengaan.

25 maart: Daphnia Lezing Christel Kasselman

Van de organiserende vereniging Daphnia Boxtel ontvingen we de volgende uitnodiging:

Beste verenigingen,

Op zondag avond 25 maart organiseert Daphnia Boxtel een plantenlezing door Mevr. Kasselmann. Zij komt na de vivariumbeurs naar Boxtel voor een lezing. Deze lezing is gratis bij te wonen voor iedereen en wordt gehouden om 20.00 uur in De Walnoot Reginahof 1 in Boxtel. Wij willen U vragen deze mail te verspreiden onder uw leden.

Met vriendelijke groet

bestuur
Daphnia Boxtel

Inmiddels hebben we ook de aankondiging in het clubblad van Daphnia ontvangen met meer informatie:

Op zondag 25 maart 2012 is er een lezing welke gepresenteerd wordt door Christel Kasselmann!

Christel Kasselmann is een expert op het gebied van waterplanten, zij staat dan ook alom bekend als schrijfster van boeken die over deze speciale materie gaat. Zoals haar naam al laat vermoeden is Christel een rasechte Duitse en dus woonachtig in Duitsland.

Het is dan ook een hele eer dat zij speciaal voor de leden van AV Daphnia naar Boxtel komt voor een (uiterst leerzame) lezing.
Zoals iedereen waarschijnlijk wel gezien heeft is deze lezing dus niet gepland op een normale maandag, maar voor deze gelegenheid verplaatst is naar de ZONDAG.
Aanvang is deze avond wel "normaal," te weten 20:00u in de Walnoot te Boxtel, Reginahof 1 (ingang is tegenover het pand van EP Rickelman in de Van Beekstraat).

Als alles volgens plan verloopt heeft Christel deze lezing in het Nederlands voorbereid, er zal een diversiteit aan waterplanten de revue passeren, dus qua inhoud is dit het neusje van de zalm en mag eigenlijk niet gemist worden door een aquariaan.
In haar lezing komen ook haar bezoeken aan de tropen aan de orde, via de beamer kan iedereen de prachige planten bewonderen die Christel ons voorschotelt, begeleid door haar vakkundige uitleg.

Alleen het feit dat we haar in huis hebben kunnen halen is een succes, om het nog beter te kunnen laten slagen zouden wij het fijn vinden dat wij alle leden op deze avond kunnen begroeten. Uiteraard zijn niet-leden ook welkom. Er is voor Christel Kasselmann (en de organisatie) geen grotere beloning te bedenken dan een "volle bak," dus komt allen!!!!

Voorzitter A.V. Daphnia Boxtel,
W. v/d Langenberg

Artikelen

Cursus Aquariumhouden deel 12A

A-6 BODEM

A-6-1 Bodemsamenstelling

Gebruik voor de bodem fijnkorrelig grind of vloerenzand, zo donker mogelijk. Boven een lichte bodemgrond komen de vissen niet mooi op kleur en blijven schuw. Gebruik geen rivierzand, want dat gaat uiteindelijk dicht≠slibben. Ook geen combinatie van fijn grind en rivierzand gebruiken. Dat gaat op den duur ook dichtslibben. Het moet bekend zijn waar het bodemmateriaal vandaan komt, want bij onbeken≠de oorsprong is het mogelijk dat er giftige stoffen in zitten. Met alle desastreuze gevolgen voor de levende have. Het beste kun je het grind in de aquariumhandel kopen. Dat is wel duurder, maar vaak wel veilig. Een goedkoop en goed alternatief is vloerzand, hier zit tevens geen kalk in. Op het gekozen bodemmateriaal kun je wat zoutzuur druppelen. Als dat zoutzuur gaat bruisen, zit er kalk in de bodemgrond. Dan is het ongeschikt voor een gezelschapsaquarium, want de kalk slurpt als het ware de kooldioxide uit het water, waardoor er niet veel voor de planten overblijft. Je kunt wel een beetje voedingsbodem van een goed merk gebruiken (alleen korrels; geen zwarte aarde). In de korrels zit veel ijzer, wat goed is voor de planten. Ook kun je op de bodemplaat, onder het bodemmateriaal, kleikorrels, leembolletjes en stukjes ingewaterd turf leggen. Leem kan men krijgen bij een betere Ďvishengelíwinkel, dit wordt verkocht om te mengen met karpervoer.

Als onderste laag op de bodem gebruiken we ongewassen bodemmate≠riaal, eventueel gecombineerd met wat voedingsbodemkorrels. We brengen dat van voren laag en naar achteren hoger aan. Daar bovenop komt een laag van 1≠2 centimeter goed gewassen materiaal. Aan de voorkant moet de laag wel 3≠5 centimeter dik zijn. Ook de voorgrondplanten kunnen dan goed wortelen. Voorkom dat de bodemlaag boven de onderkant van de voorruit uitkomt. Daar gaat altijd alg en vuil tussen zitten en met gevolg een lelijke, zwarte rand. Door een strip van hout of kunststof aan de onderkant van de voorruit te plakken, in de kleur dat past bij de ombouw van de bak, kunnen we de aanblik verfraaien. De bodemlaag tegen de achterwand aan mag best een dikte hebben van tien tot vijftien centimeter. Dan hebben we een naar achteren oplopende bodemgrond, wat de dieptewerking versterkt.

Ook kunnen we in dit stadium, als we dat wensen, vast terrassen in de bak aanbrengen. Maar dan moeten we al een idee hebben hoe we de bak definitief gaan inrichten.

(Einde cursus Aquariumhouden deel 12A)

Agenda

Vivarium heeft op de tweede dinsdag van elke maand een ledenavond, behalve in de vakantiemaanden juli en augustus. We zijn te vinden in zaal Kraaihei van buurthuis Kadans aan de Sint Jozefstraat 1, 5684 TS Best (buslijn 144). We beginnen om 20 uur.

De agenda ziet er voor de rest van 2012 als volgt uit:

Datum Activiteit Locatie
di  13 mrt Film- en discussieavond Kadans
di  10 apr Tonnie Woeltjes: Killies Kadans
di    8 mei Roel Feenstra: "Van bak tot levend schilderij" Kadans
di  12 juni Wordt nog bekendgemaakt Kadans
di  11 sep Wordt nog bekendgemaakt Kadans
di    9 okt Wordt nog bekendgemaakt Kadans
di  13 nov Wordt nog bekendgemaakt Kadans
di  11 dec Wordt nog bekendgemaakt Kadans

*) Niet definitief gepland. Er kan dus nog wat aan de inhoud veranderen.
N.B. De data van de dinsdagavonden staan wel vast, dus er is dan zeker een bijeenkomst!

Naast deze activiteiten wordt er nog aan enkele andere bijzondere activiteiten gedacht. Zodra er een datum bekend is, zal de activiteit worden toegevoegd.

Kalender

17 maart: Uitslag districtskeuring Oost-Brabant Oss

Op zaterdag 17 maart organiseert Xiphophorus Oss de districtsavond met de uitslag van de districtskeuring van het district Oost-Brabant van de NBAT in hun lokaal aan de Aengelbertlaan 60 te Oss.

17 maart: Bijeenkomst WAP Maarn

Op zaterdag 17 maart organiseert de Werkgroep Aquatische Planten een ledenbijeenkomst in de "Twee Marken" aan het Trompplein 5 te Maarn. Aanvang 11 uur, zaal open vanaf 10 uur.

18 maart: Ruilbeurs Oosterzele

Op zondag 18 maart organiseert aquariumclub Ocellaris hun tweede ruilbeurs voor aquarium en terrarium liefhebbers in binnenspeeltuin Riboulou aan de Geraardsbergsesteenweg 121 te Oosterzele (BelgiŽ). Open van op zaterdag van 10 tot 18 uur, inkom gratis, ook voor speeltuin. Meer informatie op www.ozac.be.

24 en 25 maart: Vivarium 2012 Nieuwegein

Op zaterdag 24 en zondag 25 maart vindt alweer de vijfde en dus jubileumeditie plaats van de Vivarium beurs, ook nu in "Home Boxx" aan de Symfonielaan 1 te Nieuwegein. Open van 10 tot 17 uur, dagkaarten € 8,–, kinderen tot 5 jaar gratis. Meer informatie is te vinden op website www.vivariumbeurs.nl.

31 maart: bijeenkomst IRG landsgroep BelgiŽ

Op zaterdag 31 maart organiseert de landsgroep BelgiŽ van de IRG weer een bijeenkomst met ruilbeurs en lezing in het lokaal van vereniging De Minor aan de Schoolstraat 24 te Klein-Willebroek (BelgiŽ). Open vanaf 13u30, toegang gratis. Meer informatie via website www.regenboogvissen.be.

1 april: Terraria Houten (Utrecht)

Op zondag 1 april organiseert TER "Nederlands grootste terrariumevenement" in het Euretco Expo center aan de Meidoornkade 24 te Houten (Utrecht). Open van 10 tot 16 uur, toegang € 10,–, kinderen tot 12 jaar en 65+ € 6,–, kinderen tot 5 jaar gratis. Meer informatie op www.vhm-events.com.

21 april: Bijeenkomst met visbeurs KFN Maarn

Op zaterdag 21 april organiseert Killi Fish Nederland een ledenbijeenkomst met lezing, loterij en visbeurs in de "Twee Marken" aan het Trompplein 5 te Maarn. Aanvang 13 uur.

22 april: Reptielen- en amfibieŽnbeurs Dadizele (B)

Op zondag 22 april organiseert de Vlaamse Terrariumvereniging een reptielen- en amfibieŽnbeurs in PC "Den Ommeganck" aan de Ridder Janlaan 3 te Dadizele (BelgiŽ). Open van 10 tot 16u30, toegang € 2,50. Meer informatie via website www.vlaamse-terrariumvereniging.be.

28 april: Opendeurdag Betta Buggenhout (B)

Op zaterdag 28 april organiseert Betta Buggenhout hun jaarlijkse opendeurdag, met massa's vissen en planten voor vijver en aquarium en met gratis pannenkoeken en koffie voor alle bezoekers (van 14 tot 17 uur), in en rond hun lokaal aan de Handelsstraat 75 te Londerzeel (Malderen, BelgiŽ). Open van 14 tot 22 uur. Meer informatie op www.betta.be.

29 april: Reptilica Tilburg

Op zondag 29 april organiseert Reptilica een terrariumbeurs in IJshal Stappegoor aan de Stappegoorweg 3 te Tilburg. Open van 11 tot 17u30, toegang € 5,– voor volwassenen, 65+ en kinderen tot 12 jaar € 3,50.

1 mei: opendeurdagen Gracilis Hoboken (B)

Op dinsdag 1 meil organiseert Gracilis Hoboken weer een opendeurdag in hun lokaal aan de kioskplaats 7 te Hoboken (BelgiŽ).

12 mei: Bijeenkomst Poecilia Maarn

Op zaterdag 12 mei organiseert Poecilia een ledenbijeenkomst in de "Twee Marken" aan het Trompplein 5 te Maarn. Aanvang 12u30. Meer informatie op de website www.poecilia.nl.

12 mei: Aqua terra event Den Haag

Op zaterdag 12 mei organiseert www.gifkikkers.nl een Aqua Terra event in het Wellantcollege Westvliet aan de Westvlietweg 42 in Den Haag. Grote beurs met amfibieen, reptielen, siergarnalen, vissen, terrariumbenodigheden en tropische planten. Buiten het gebouw wordt een voorjaarsmarkt gehouden waar goedkoop tuinplanten gekocht kunnen worden (moederdagtip). Binnen het gebouw wordt ook nog een roofvogelshow gehouden door Remco Bavelaar. Voor meer informatie kunt vanaf januari www.gifkikkers.nl raadplegen. Entree: GRATIS

12 mei: Bijeenkomst WAP Maarn

Op zaterdag 12 mei organiseert de Werkgroep Aquatische Planten een ledenbijeenkomst in de "Twee Marken" aan het Trompplein 5 te Maarn. Aanvang 11 uur, zaal open vanaf 10 uur.

13 mei: Terraria Gent (B)

Op zondag 13 mei organiseert TER een terrariumbeurs aan de Van Rysselberghedreef 2 in het Citadelpark B te Gent (BelgiŽ). Open van 11 tot 16 uur, toegang € 6,–, kinderen tot 5 jaar gratis. Meer informatie op www.vhm-events.com.

19 mei: Aqua-Terra Marktdag Veenendaal

Op zaterdag 19 mei organiseert Aqua Vrť te Ede een visbeurs in Sporthal de Peppel aan de Peppelensteeg 1A te Ede. Nadere informatie op de website www.aquavre.nl.

20 mei: Ruilbeurs Blauwe Alg Kessel (B)

Op zondag 20 mei organiseert Blauwe Alg hun jaarlijkse aquarium- en vijverruilbeurs. Meer info op website www.blauwealg.be.

28 mei: Reptilica Spijkenisse

Op maandag 28 mei organiseert Reptilica een terrariumbeurs in Racketcentrum Halfweg aan de Einsteinweg 6 te Spijkenisse. Open van 11 tot 17u30, toegang € 5,– voor volwassenen, 65+ en kinderen tot 12 jaar € 3,50.

3 juni: Terraria Houten (Utrecht)

Op zondag 3 juni organiseert TER "Nederlands grootste terrariumevenement" in het Euretco Expo center aan de Meidoornkade 24 te Houten (Utrecht). Open van 10 tot 16 uur, toegang € 10,–, kinderen tot 12 jaar en 65+ € 6,–, kinderen tot 5 jaar gratis. Meer informatie op www.vhm-events.com.

16 juni: Bijeenkomst met visbeurs KFN Maarn

Op zaterdag 16 juni organiseert Killi Fish Nederland een ledenbijeenkomst met lezing, loterij en visbeurs in de "Twee Marken" aan het Trompplein 5 te Maarn. Aanvang 13 uur.

17 juni: Houtlandse ruilbeurs Torhout (B)

Op zondag 17 juni organiseert Skalaar Torhout een de 15e Houtlandse aquarium, terrarium en vijver ruilbeurs in zaal "Sparrenhove" aan de Herderstraat 3 te Torhout (BelgiŽ). Open van 9u30 tot 16 uur, gratis toegang. Info: www.skalaar.be.

17 juni: Openvijverdag Betta Buggenhout (B)

Op zondag 17 juni uur organiseert Betta haar grote openvijverdag. Meer informatie op www.betta.be.

17 juni: Reptilica Helmond

Op maandag 17 juni organiseert Reptilica een terrariumbeurs in de City Sporthal aan de Watermolenwal 13 te Helmond. Open van 11 tot 17u30, toegang € 5,– voor volwassenen, 65+ en kinderen tot 12 jaar € 3,50.

Verenigingsinformatie

opgericht 1927 Beschermheer drs. F. Philips jr. maart 2012

Aangesloten bij de N.B.A.T.

Voorzitter
Ferdie Gosselink
Baarsstraat 2
5615 RG Eindhoven
06 - 2486 5247
Secretaris
Eric van de Meerakker
Groningenlaan 3
5691 KH Son
0499 - 329 126
Penningmeester a.i.
Gerard Vermeulen
Hulstbosakker 57
5625 VS Eindhoven
040 - 2489 890
2e penningmeester i.o.
Els van Houten
Amerikalaan 87
5691 KC Son
0499 - 490 083
Bestuurslid/Bibliotheek
Gerard Swemmers
Poeijersstraat 35A
5642 GA Eindhoven
040 - 2810 792
Redactie
Ferdie Gosselink
Baarsstraat 2
5615 RG Eindhoven
06 - 2486 5247
 
Ledenadministratie
Els van Houten
Amerikalaan 87
5691 KC Son
0499 – 490 083
 
Redactieadres
 
Groningenlaan 3
5691 KH Son
06 - 2486 5247
Redactie
 
 
Ferdie Gosselink
Eric v/d Meerakker
Gerard Swemmers
 
 
Ereleden Joop Brokke  
 
Website / Email
www.AV-Vivarium.net

Contributie

De Vivariumcontributie bedraagt € 28,75 per jaar. Jeugdleden tot 16 jaar betalen € 16,25 per jaar. Het lidmaatschap als huisgenootlid is gratis. De contributies voor de bonden/tijdschriften bedragen:
N.B.A.T. alleen ledenpas € 15,50 per jaar,
N.B.A.T. met Het Aquarium € 15,50 + € 17,– per jaar.
Jeugdleden krijgen € 7,25 korting op het lidmaatschap van de NBAT. Het Aquarium wordt apart gefactureerd door de NBAT, af- en aanmelden voor Het Aquarium dient te gebeuren via de Vivarium ledenadministratie.

Het inschrijfgeld ŗ € 5,– en de contributie zijn te voldoen op gironummer 1113703 t.n.v. "Penningmeester Vivarium." Opzeggen van het lidmaatschap kan uitsluitend twee maanden tevoren en schriftelijk geschieden bij de ledenadministratie.

Overname van kopij is toegestaan mits voorzien van auteur Ťn bronvermelding,
tenzij anders vermeld.


Alle ingezonden kopij is voor verantwoording van de auteurs.
Heevis
U koopt toch ook
bij onze

Aquariumcentrum Helmond
Chrisgarnalenshop
Aquabeek
Hier had uw

kunnen staan!
Aquarium Coenen
©2006–2022 Vivarium en auteurs. All rights reserved.
Voorpagina  Vereniging  Informatie  Aanmelden  AVG/Privacy  Nieuwsbrief  Agenda  District  Kalender  Archief  Bibliotheek  Links  –   Vorige pagina  Bovenkant pagina