Vivarium Logo 150x90 VIVARIUM
EINDHOVEN
Voorpagina
 
Vereniging
 
Informatie
Aanmelden
AVG/Privacy
 
Nieuwsbrief
Agenda
District
Kalender
 
Archief
Historisch
Bibliotheek
Links
 
Bestuurslogin
 
Vorige pagina

VIVARIUM NIEUWSBRIEF

Inhoud juni 2012

 1. Aankondigingen
 2. Artikelen
 3. Agenda
 4. Kalender
 5. Verenigingsinformatie

Aankondigingen

Bijeenkomst 12 juni: ledenavond

De ledenavond op dinsdag 12 juni zal uit een aantal onderdelen bestaan, namelijk:

 • Watermeting
  Het door u meegebrachte aquariumwater zal op een scala van waarden worden getest. Hierbij krijgt u een nuttig inzicht in de toestand van uw aquariumwaterkwaliteit.
  Ter herinnering nog eens de beste methode om water voor de metingen te vervoeren:
  U neemt een fles of pot van minimaal een halve liter. Deze spoelt u eerst uit met heet water. Daarna spoelt u de fles drie keer goed uit met het te meten water. Dan vult u de fles tot de nok met het te meten water, zodat er geen lucht meer in de fles zit. Lucht heeft namelijk invloed op het meetresultaat en dat is natuurlijk niet de bedoeling.
 • Boeken en tijdschriften
  De lijst van de bibliotheek van Vivarium zal u middels de site van de vereniging worden getoond. U kunt dan aangeven welke boeken u eventueel zou willen lenen, die dan op de volgende ledenavond voor u worden meegebracht.
 • DVD
  Er zal u wederom een mooie natuur-dvd worden getoond. In het verleden is gebleken dat deze het aankijken zéér de moeite waard zijn.
 • Discussie
  Er wordt natuurlijk ook weer tijd ingeruimd voor dit belangrijk onderdeel. U kunt uw problemen met of vragen over uw aquarium of andere aspecten van de hobby voorleggen aan leden. Een ieder kan hiervan leren of ideeën opdoen.

Zoals altijd is een ieder van harte welkom op dinsdag 12 juni vanaf 20.15 uur in zaal Kraaihei van de Kadans aan de St. Jozefstraat 1 te Best.

Wij hopen wederom op een grote opkomst!

Namens de activiteitencommissie,
Ferdie Gosselink

Artikelen

Cursus Aquariumhouden deel 16

B-1-3 De inrichting van een gezelschapsbak

Twee weken na het opstarten van ons aquarium gaan we de bak echt inrichten. Dat moeten we alleen doen als er geen problemen zijn, zoals overmatige alggroei, en de bak goed draait.

plattegrond woonkamer
Figuur 6.

Enige alggroei is echter geen punt. Als er wel problemen zijn, moeten we ze eerst oplossen. Als u het zelf niet weet, kunt u altijd contact opnemen met een deskundige van uw aquariumvereniging. Dan kunnen ze zien of er een oplossing is. De waterplanten gebruiken we weer en overtollige geven we aan andere aquarianen. We gaan een plattegrond maken. Maar eerst de kijkrichting bepalen. Het zal vermoedelijk bij u anders zijn dan in het figuur, maar het is dan ook een voorbeeld. Behalve het aquarium zien we een fauteuil, tafel, plant, bank en een hoekkast.
De pijl geeft aan wat de kijkrichting is. Het bepalen van de kijkrichting is minder moeilijk dan het lijkt, kijk vanuit het rustpunt naar het aquarium, plaats onder de plantenschets het kijkrichtingspijltje dat helpt bij het invullen van de schets.

Als we naar het volgende figuur (7) kijken, zal deze schets als saai worden betiteld vanwege de even grote groepen planten en voldoet aan geen enkele kijkrichting. Als we kijken, zien we slechts twee groepen achter elkaar, hieruit is op te maken dat de middenbeplanting ontbreekt. Dus waar de groepen achter elkaar staan, ontbreekt diepte in het aquarium.

plattegrond aquarium 1
Figuur 7.

Bij de volgende schets wordt dieptewerking bewerkstelligd door meerdere groepen planten achter elkaar te plaatsen. De kijkrichting in deze figuur (8) wordt bepaald door de groep planten gemerkt "X".
De groep planten is langgerekt en loopt schuin naar achter, het maakt ook dieptewerking door het "straatjes effect", nl. schuin weglopend, van voren breed en van achteren op niets uitlopend. Dit is een sterk schema, in de kijkrichting het straatjes effect en anders kijkend drie of vier groepen planten achter elkaar.

plattegrond aquarium 2
Figuur 8.

De groepen "Y" in de hoogte oplopende plantengroepen van voor naar achter vormen in dit aquarium een goed brekende middenbeplanting.
Als leidraad op elke tien centimeter van de aquariumlengte één plantensoort. Zoals we zien is het bepalen van de kijkrichting belangrijk, immers in deze kijkrichting kunnen we werken met het "straatjes effect" terwijl er vanuit een andere richting bezien, meerdere groepen achter elkaar eveneens diepte suggereren. Een aquarium ingericht met diverse kleuren groen en contrasten in bladvorm vraagt om accenten, blikvangers. Dit kunnen we ruim zien, het kan ook een groepje planten zijn dat er qua kleur of vorm sterk tussenuit springt, als groep zijn ze dan ook solitair. Als solitair kan ook een stuk kienhout dienen.
Met solitaire "echte uitspringers" dus, moeten we oppassen. Als ergens geldt: "overdaad schaadt", dan is het hier wel. In een aquarium van tachtig bij veertig bij veertig centimeter is één solitair genoeg. Grotere aquaria kunnen er meer bevatten, maar blijf er zuinig mee.
De stelling luidt: gebruik er nooit meer dan twee en laat ze nooit achter elkaar of op één lijn staan. Hiertoe heeft men de zg. "Gulden regel" ingesteld en dit wordt door de onderstaande figuren duidelijk gemaakt.

gulden regel
Figuur 9.

Bij de verdeling van de solitaire groepen kunnen we nog een denkbeeldige lijn trekken, namelijk een lijn door het midden. Op deze lijn beslist geen rode planten of solitair of kienhout plaatsen daar we anders het aquarium in twee‘n verdelen en om symmetrie te voorkomen.

(Einde cursus Aquariumhouden deel 16)

Agenda

Vivarium heeft op de tweede dinsdag van elke maand een ledenavond, behalve in de vakantiemaanden juli en augustus. We zijn te vinden in zaal Kraaihei van buurthuis Kadans aan de Sint Jozefstraat 1, 5684 TS Best (buslijn 144). We beginnen om 20 uur.

De agenda ziet er voor de rest van 2012 als volgt uit:

Datum Activiteit Locatie
di  12 juni Ledenavond, zie aankondiging Kadans
zo 12 aug Jubileumfeest Asten
di  11 sep Wordt nog bekendgemaakt Kadans
di    9 okt Wordt nog bekendgemaakt Kadans
di  13 nov Wordt nog bekendgemaakt Kadans
di  11 dec Wordt nog bekendgemaakt Kadans

*) Niet definitief gepland. Er kan dus nog wat aan de inhoud veranderen.
N.B. De data van de dinsdagavonden staan wel vast, dus er is dan zeker een bijeenkomst!

Naast deze activiteiten wordt er nog aan enkele andere bijzondere activiteiten gedacht. Zodra er een datum bekend is, zal de activiteit worden toegevoegd.

8 t/m 10 juni: Nationale Koi- en Vijverdagen Appeltern

Van vrijdag 8 tot en met zondag 10 juni organiseert KOI 2000 de tiende Nationale Koi- en Vijverdagen in De Tuinten van Appeltern aan de Walstraat 2a te Appeltern. Open van 10 tot 18 uur, toegang € 11,95, kinderen t/m 12 jaar € 5,95, kinderen tot 6 jaar gratis, 65+ en groepen vanaf 20 personen € 2,– korting. Meer informatie op www.koi2000.com.

9 en 10 juni: Congres en Tentoonstelling Belgische Killifish Vereniging Broechem

Op zaterdag 9 en zondag 10 juni organiseert de Belgische Killifish Vereniging haar 28e congres en tentoonstelling in het Gildenhuis aan de Pertendonckstraat 14 te Broechem – Ranst (België). Tentoonstelling op zaterdag van 13u tot 19u, op zondag van 9u tot 10u30, waarna om 11u de vissen per opbod worden verkocht.

9 en 10 juni: Open Tuin- en Vijverweekend Berendrecht (B)

Op zaterdag 9 en zondag 10 juni organiseert De Kardinaal een open tuin- en vijverweekend in Berendrecht, Zandvliet en Lillo vanuit "De Bomenbank van de stand Antwerpen" aan de Antwerpsebaan 110 te Berendrecht (België). Open van 10 tot 18 uur, meer informatie op www.opentuinenvijverweekend.be

10 juni: Internationale garnalen- en kreeftenhappening Berendrecht (B)

Op zondag 10 juni organiseert De Kardinaal de eerste internationale garnalen- en kreeftenhappening in "De Bomenbank van de stand Antwerpen" aan de Antwerpsebaan 110 te Berendrecht (België). Open van 10 tot 18 uur.

16 juni: Bijeenkomst met visbeurs KFN Maarn

Op zaterdag 16 juni organiseert Killi Fish Nederland een ledenbijeenkomst met lezing, loterij en visbeurs in de "Twee Marken" aan het Trompplein 5 te Maarn. Aanvang 13 uur.

17 juni: Houtlandse ruilbeurs Torhout (B)

Op zondag 17 juni organiseert Skalaar Torhout een de 15e Houtlandse aquarium, terrarium en vijver ruilbeurs in zaal "Sparrenhove" aan de Herderstraat 3 te Torhout (België). Open van 9u30 tot 16 uur, gratis toegang. Info: www.skalaar.be.

17 juni: Openvijverdag Betta Buggenhout (B)

Op zondag 17 juni uur organiseert Betta haar grote openvijverdag. Meer informatie op www.betta.be.

17 juni: Reptilica Helmond

Op maandag 17 juni organiseert Reptilica een terrariumbeurs in de City Sporthal aan de Watermolenwal 13 te Helmond. Open van 11 tot 17u30, toegang € 5,– voor volwassenen, 65+ en kinderen tot 12 jaar € 3,50.

23 en 24 juni: Belgische Koi-show Bokrijk (B)

Op zaterdag 23 en zondag 24 juni organiseert de Belgian Koi Society de Belgian ZNA Koi Show in het het Openluchtmuseum aan de Bokrijklaan 1 te Genk (België). Open van 10 tot 18 uur, toegang in combinatie met toegang Openluchtmuseum. Meer informatie op website www.belgiankoisociety.be.

30 juni: Betta topdag met beurs Malderen (B)

Op zaterdag 30 juni organiseert Betta een grote openluchtbeurs in en rond hun lokaal aan de Handelsstraat 75 te Malderen (België). Open vanaf 14 uur, barbecue open vanaf 17 uur, toegang gratis, deelname barbecue € 2,50. Meer informatie op www.betta.be.

1 juli: 23e LimBeurs Houthalen-Helchteren (B)

Op zondag 1 juli organiseert de federatie van aquarium- en terrariumklubs uit Limburg van de BBAT de 23e LimBeurs in instituut Don Bosco aan de Don Boscostraat 6 te Houthalen-Helchteren (België). Open van 10 tot 16 uur, toegang volwassenen € 3,–, leden van BBAT, NBAT en VDA € 2,50 en kinderen gratis. Meer informatie op website www.limbeurs.be.

8 juli: Reptilica Alkmaar

Op maandag 8 juli organiseert Reptilica een terrariumbeurs in het Sportpaleis aan de Terborchlaan 20 te Alkmaar. Open van 11 tot 17u30, toegang € 5,– voor volwassenen, 65+ en kinderen tot 12 jaar € 3,50.

22 juli: Reptilica Geleen

Op maandag 22 juli organiseert Reptilica een terrariumbeurs in IJshal LACO Glanerbrook aan de Kummmenadestraat 45 te Geleen. Open van 11 tot 17u30, toegang € 5,– voor volwassenen, 65+ en kinderen tot 12 jaar € 3,50.

9 t/m 13 augustus: Aquariumtentoonstelling Wilrijk (B)

Van zaterdag 9 tot en met maandag 13 augustus organiseert aquariumvereniging Rosaceus hun 30e tentoonstelling ter gelegenheid van de Wilrijk jaarmarkt, in de lokalen van het Sint-Ursula instituut aan de Sint-Camillusstraat 33 te Wilrijk (België). Toegang gratis.

17 t/m 19 augustus: 19e Holland Koi Show Arcen

Van vrijdag 17 tot en met zondag 19 augustus organiseert de Nishikigoi Vereniging Nederland de 20e Holland Koi Show in de Kasteeltuinen van Arcen aan de Lingsforterweg 26 te Arcen. Meer informatie op www.hollandkoishow.nl.

26 augustus: Aquarium- en terrariumbeurs Oostende (B)

Op zondag 26 augustus organiseert Oostende Platy de "Aquarium-, Terrarium- en Vijverbeurs van de kust" in Dienstencentrum "De Schelpe" aan de Alisabethlaan/Schelpenstraat 20 te Oostende (België). Open van 10 tot 16 uur, toegang gratis.

8 en 9 september: tentoonstelling Killi Fish Nederland Asperen

Op zaterdag 8 en zondag 9 september organiseert Killi Fish Nederland al weer de 35e Killi Fish Nederland Tentoonstelling, ook dit jaar weer in partycentrum "De Schildkamp" aan de Leerdamseweg 44 te Asperen. Meer informatie is te vinden op de website www.killifishnederland.nl

8 september: Open Dag WAP Maarn

Op zaterdag 8 september organiseert de Werkgroep Aquatische Planten een open dag in de "Twee Marken" aan het Trompplein 5 te Maarn. Aanvang 11 uur, zaal open vanaf 10 uur.

15 t/m 17 september: Aqua-show 2012 Hoboken (B)

Van zaterdag 15 tot en met maandag 17 september organiseert Gracilis Hoboken hun jaarlijkse aqua-show in de showtent achter hun lokaal aan de kioskplaats 7 te Hoboken (België). Gratis entree van 9 tot 18 uur.

16 september: Terraria Zwolle

Op zondag 16 september organiseert TER een terrariumbeurs in de IJsselhallen aan de Rieteweg 4 te Zwolle. Open van 11 tot 16 uur, toegang € 6,–, kinderen tot 5 jaar gratis. Meer informatie op www.vhm-events.com.

23 september: Naturaria fair Antwerpen (B)

Op zondag 23 september organiseren Terra en Aquatom weer de Naturaria beurs in het bouwcentrum van de Antwerp Expo aan de J. v. Rijswijcklaan 191 te Antwerpen (België). Open van 10 tot 16 uur, toegang € 8,–. Info: www.naturaria-fair.be.

7 oktober: Nationale Cichliden Dag NVC Utrecht

Op zondag 7 oktober organiseert de Nederlandse Vereniging van Cichlidenliefhebbers de zesde Nationale Cichliden Dag. Meer informatie volgt op www.nvcweb.nl.

14 oktober: Ruilbeurs Brugge (B)

Op zondag 14 oktober organiseren de Brugse Aquariumvrienden hun tiende ruilbeurs in cultureel centrum "Valkenburg" aan de Legeweg 83 te Sint Andries (België). Geopend vanaf 10 uur. "Allerlei materiaal te verkrijgen van pompen tot verwarmers, aquaria, filtermaterialen, planten, vis, droogvoer en diepvriesvoer. Ook advies om met eventuele aqua-problemen om te gaan. De mogelijkheid om op een gezellige manier uw kennis bij te werken terwijl er een glaasje wordt gedronken."

20 oktober: Bijeenkomst met visbeurs KFN Maarn

Op zaterdag 20 oktober organiseert Killi Fish Nederland een ledenbijeenkomst met lezing, loterij en visbeurs in de "Twee Marken" aan het Trompplein 5 te Maarn. Aanvang 13 uur.

21 oktober: Terraria Gent (B)

Op zondag 21 oktober organiseert TER een terrariumbeurs aan de Van Rysselberghedreef 2 in het Citadelpark B te Gent (België). Open van 11 tot 16 uur, toegang € 6,–, kinderen tot 5 jaar gratis. Meer informatie op www.vhm-events.com.

27 oktober: Daphnia beurs en NBAT uitslag LHK Boxtel

Op zaterdag 27 oktober organiseert Daphnia weer de Daphnia beurs, "de grootste en gezelligste beurs van Zuid-Nederland voor alle aquarium / terrarium bezitters," in het Baanderheren-College, ingang Van de Voortweg 14 te Boxtel, dit jaar weer gecombineerd met de presentatie van de Landelijke Huiskeuring van de NBAT. De beurs is open van 9u30 tot 15 uur, entree € 3,–, leden van de NBAT en BBAT € 2,50; de presentatie van de Landelijke Huiskeuring duurt van 10 tot 18 uur, de uitslag is om 17 uur. Meer informatie op website www.daphniaboxtel.nl

28 oktober: Ruilbeurs Brugge (B)

Op zondag 28 oktober organiseren de Brugse Aquariumvrienden hun tiende ruilbeurs in cultureel centrum "Valkenburg" aan de Legeweg 83 te Sint Andries (België). Geopend vanaf 10 uur. "Allerlei materiaal te verkrijgen van pompen tot verwarmers, aquaria, filtermaterialen, planten, vis, droog– en diepvriesvoer. Ook advies om met eventuele aqua-problemen om te gaan. De mogelijkheid om op een gezellige manier uw kennis bij te werken."

10 november: Bijeenkomst WAP Maarn

Op zaterdag 10 november organiseert de Werkgroep Aquatische Planten een ledenbijeenkomst in de "Twee Marken" aan het Trompplein 5 te Maarn. Aanvang 11 uur, zaal open vanaf 10 uur.

11 november: Dag van de Kweekcentrale Leuven (B)

Op zondag 11 november organiseert De Siervis Leuven weer de "Dag van de Kweekcentrale," een grote hobbybeurs in hun lokaal aan de Kolonel Begaultlaan 15 te Wilsele-Leuven (België). "Zoals steeds kan je ook nu weer kiezen uit een ruim aanbod aan vissen, planten en aquariummateriaal, U aangeboden door bekende standhouders uit binnen- en buitenland." Open van 10 tot 16 uur, toegang gratis. Meer informatie op website www.desiervis.be.

11 november: Reptielen-amfibieënbeurs Nijmegen

Op zondag 11 november organiseert B & B Organisatiebureau een internationale reptielen- en amfibieënbeurs in de Jan Massinkhal aan de Nieuwe Dukenburgseweg 5 te Nijmegen. Open van 11 tot 16 uur, toegang € 6,– voor volwassenen, kinderen 4 t/m 12 jaar € 1,50.

Verenigingsinformatie

Opgericht 1927 Beschermheer drs. F. Philips jr. Juni 2012

Aangesloten bij de N.B.A.T.

Voorzitter
Ferdie Gosselink
Baarsstraat 2
5615 RG Eindhoven
06 - 2486 5247
Secretaris
Eric van de Meerakker
Groningenlaan 3
5691 KH Son
0499 - 329 126
Penningmeester a.i.
Gerard Vermeulen
Hulstbosakker 57
5625 VS Eindhoven
040 - 2489 890
2e penningmeester i.o.
Els van Houten
Amerikalaan 87
5691 KC Son
0499 - 490 083
Bestuurslid/Bibliotheek
Gerard Swemmers
Poeijersstraat 35A
5642 GA Eindhoven
040 - 2810 792
Redactie
Ferdie Gosselink
Baarsstraat 2
5615 RG Eindhoven
06 - 2486 5247
 
Ledenadministratie
Els van Houten
Amerikalaan 87
5691 KC Son
0499 – 490 083
 
Redactieadres
 
Groningenlaan 3
5691 KH Son
06 - 2486 5247
Redactie
 
 
Ferdie Gosselink
Eric v/d Meerakker
Gerard Swemmers
 
 
Ereleden Joop Brokke  
 
Website / Email
www.AV-Vivarium.net

Contributie

De Vivariumcontributie bedraagt € 28,75 per jaar. Jeugdleden tot 16 jaar betalen € 16,25 per jaar. Het lidmaatschap als huisgenootlid is gratis. De contributies voor de bonden/tijdschriften bedragen:
N.B.A.T. alleen ledenpas € 15,50 per jaar,
N.B.A.T. met Het Aquarium € 15,50 + € 17,– per jaar.
Jeugdleden krijgen € 8,75 korting op het lidmaatschap van de NBAT. Het Aquarium wordt apart gefactureerd door de NBAT, af- en aanmelden voor Het Aquarium dient te gebeuren via de Vivarium ledenadministratie.

Per 1 januari 2013 gaat de contributie voor de NBAT naar € 16,– en voor jeugdleden € 8,–; Het Aquarium wordt voor NBAT-leden € 18,–.

Het inschrijfgeld à € 5,– en de contributie zijn te voldoen op gironummer 1113703 t.n.v. "Penningmeester Vivarium." Opzeggen van het lidmaatschap kan uitsluitend twee maanden tevoren en schriftelijk geschieden bij de ledenadministratie.

Overname van kopij is toegestaan mits voorzien van auteur èn bronvermelding,
tenzij anders vermeld.


Alle ingezonden kopij is voor verantwoording van de auteurs.
Heevis
U koopt toch ook
bij onze

Aquariumcentrum Helmond
Chrisgarnalenshop
Aquabeek
Hier had uw

kunnen staan!
Aquarium Coenen
©2006–2022 Vivarium en auteurs. All rights reserved.
Voorpagina  Vereniging  Informatie  Aanmelden  AVG/Privacy  Nieuwsbrief  Agenda  District  Kalender  Archief  Bibliotheek  Links  –   Vorige pagina  Bovenkant pagina