Vivarium Logo 150x90 VIVARIUM
EINDHOVEN
Voorpagina
 
Vereniging
 
Informatie
Aanmelden
AVG/Privacy
 
Nieuwsbrief
Agenda
Kalender
 
Archief
Historisch
Bibliotheek
Links
 
Bestuurslogin
 
Vorige pagina

VIVARIUM NIEUWSBRIEF

Inhoud oktober 2012

  1. Aankondigingen
  2. Artikelen
  3. Agenda
  4. Kalender
  5. Verenigingsinformatie

Aankondigingen

Bijeenkomst 9 oktober: Jos Hoedeman: "Vissen in evolutie"

Op de ledenavond van dinsdag 9 oktober zal de heer Jos Hoedeman uit Oss een lezing voor onze vereniging komen geven, getiteld "Vissen in de evolutie" Zelf schrijft de heer Hoedeman hierover:

De voorvader van de vissen blijkt een zekere Pikaia te zijn. Het was een wormachtig diertje van vijf centimeter, dat zijn voedsel verzamelde via een kieuwkorf en met zijn staart zwembewegingen maakte. Dit fenomeen leefde 545 miljoen jaar geleden.

Maar hoe is de Pikaia ontstaan? Waar komt het eerste leven vandaan? We moeten dan 4,5 miljard jaar terug naar het ontstaan van de aarde, een gloeiende bol, die langzaam afkoelt. Pas honderden miljoenen jaren later zijn de omstandigheden gunstig genoeg dat de meest primitieve bacteri‘n en blauwalgen zich kunnen ontwikkelen.

Het duurt nog meer dan drie miljard jaar voordat de atmosfeer voldoende zuurstof bevat om meercellig leven mogelijk te maken. We spreken dan van de Cambische explosie. Er ontstaan de meest bizarre levensvormen, waarvan een aantal de basis vormen van de latere wereldbewoners. Levensvormen komen en gaan. Het is als het ware een proeftuin in het evolutieproces. Zoals Darwin al zei: "Slechts de best aangepaste wezens zullen overleven".

Het opmerkelijke dat zich uit deze Pikaia eerst enkele vissengroepen met tandjes, de conodonten, hebben ontwikkeld en pas later kwamen het geraamte en de kaken. Dan breekt het tijdperk van de vissen aan. Zij domineren de wateren. Met name de Dunkleosteus met meer dan vijf meter lengte blijkt een enorme rover. Samen met de eerste haaien beheersen zij de zeeën en jagen de overige waterdieren naar de binnenwateren en de moerassen. De lobvinnige vissen gedijen goed in de ondiepe wateren. Enkele vissen kunnen zelfs luchtzuurstof (o.a.longvissen) verwerken. Het duurt dan niet lang meer of dieren gaan het land veroveren.

De eerste landbewoners zullen zich in de loop van miljoenen jaren ontwikkelen tot reptielen, zoogdieren en vogels.

Ondertussen hebben de straalvinnige vissen zich over de hele wereld verspreid. Echter de verschuiving van de continenten heeft een grote invloed op lokale visgroepen. Zo vinden we de karpers op het noordelijk halfrond en bijvoorbeeld de cichliden op het zuidelijke.

In deze PowerPoint presentatie zal de ontwikkeling van de vissen de rode draad vormen. Ook wordt ingegaan op de geschiedenis van de aarde, de continentendrift, het ontstaan van het leven en de overgang van het leven onder water naar bewoning op het vaste land.

Tot zover de heer Hoedeman.

De heer Hoedeman is een zeer bekende en gewaardeerde spreker en deze nieuwe lezing van hem is met waardering door collega-sprekers ontvangen. Wij hopen daarom op een grote opkomst op dinsdag 9 oktober vanaf 20.15 uur in zaal Kraaihei van de Kadans aan de St. Jozefstraat 1 te Best.

Namens de activiteitencommissie,
Ferdie Gosselink

Artikelen

Cursus Aquariumhouden deel 18

B-1-4 Voorbeelden

AQUARIUM: AFMETING 60/70 x 30 x 30

1Hygrophila difformis(5x L)
2Hygrophila polysperma(10x L)
3Alternanthera rosaefolia(5x L)
4Cardamine lyrata(1x B)
5Heteranthera zosterifolia(10x L)
6Lobelia cardinalis(10x L)
7Ammannia latifolia(5x L)
8Hygrophila siamensis(5x L)
9Bacopa amplexicaulis(5x L)
plattegrond aquarium 1
Figuur 14.
Lobelia cardinalis - foto Jan Bukkems
Lobelia cardinalis -
foto Jan Bukkems
Hygrophila difformis - foto Jan Bukkems
Hygrophila difformis -
foto Jan Bukkems

AQUARIUM: AFMETING 80 x 40 x 40

1Hygrophila difformis(10x L)
2Hygrophila siamensis(5x L)
3Nymphaea zenkeri rood/groen(1x L)
4Heteranthera zosterifoIia(15x L)
5Mayaca vandellii(1x B)
6Alternanthera rosaefolia(10x L)
7Lobelia cardinalis(10x L)
8Aponogeton crispus(2x L)
9Saururus cernuus(5x L)
10Cardamine lyrata(1x B)
11Limnophila heterophylla(15x L)
12Bacopa amplexicaulis(10x L)
13Vallisneria asiatica(5x L)
plattegrond aquarium 2
Figuur 15.
Aponogeton crispus - foto Jan Bukkems
Aponogeton crispus -
foto Jan Bukkems
Saururus cernuus - foto Jan Bukkems
Saururus cernuus -
foto Jan Bukkems

AQUARIUM: AFMETING 100 x 40 x 40

1Hygrophila siamensis(10x L)
2Cabomba aquatica groen(10x L)
3Nymphaea zenkeri rood/groen(1x L)
4Mayaca vandellii(1x B)
5Heteranthera zosterifolia(10x L)
6Hygrophila polysperma(10x L)
7Lobelia cardinalis(15x L)
8Alternanthera rosaefolia(10x L)
9Echinodorus quadricostatus(5x L)
10Hydrocotyle leucocephala(1x P)
11Bacopa amplexicaulis(10x L)
12Limnophila heterophylla(15x L)
13Echinodorus paniculatus(3x L)
14Hygrophila difformis(10x L)
plattegrond aquarium 3
Figuur 16.
Heteranthera zosterifolia - foto Jan Bukkems
Heteranthera zosterifolia -
foto Jan Bukkems
Hydrocotyle leucocephala - foto Jan Bukkems
Hydrocotyle leucocephala -
foto Jan Bukkems

Cursus Aquariumhouden deel 19

B-1-5 Onderhoud, water verversen, toppen en teruglussen van planten
Elk aquarium, groot en klein, heeft onderhoud nodig. De planten groeien, er sterven bladeren af en de vissen scheiden afvalstoffen uit die gedeeltelijk in plantenvoeding worden omgezet en in het water achterblijven. In de afvalstoffen van vissen zitten ook remstoffen, die de groei van de vissen remmen. En in de afvalstoffen van bacteriën zitten stoffen die giftig zijn voor onze vissen. Om dat soort zaken te verwijderen moeten we regelmatig water verversen, want filtering is hiervoor niet voldoende. Door regelmatig onderhoud blijven de algen binnen de perken. En het is natuurlijk een genot om naar een schoon aquarium te kijken. Onderhoud is dus zeer belangrijk.

Om te beginnen gaan we een te hoge waterplantengroep aanpakken. Je kunt niet in één keer alle planten in het aquarium toppen. De planten hebben na het inkorten even de tijd nodig om te wortelen, waarna ze hun assimilatiewerk weer kunnen hervatten. De ene soort heeft wat meer tijd nodig dan de andere. Echte waterplanten zoals cabomba en ambulia beginnen na een dag wel weer te groeien. Want hun wortels dienen alleen maar als hechtorganen en zijn niet nodig om voedsel op te nemen. Daar zijn uitzonderingen op, o.a. vallisneria. Dit is een echte waterplant, die een deel van zijn voedsel met wortels uit de bodem haalt. Moerasplanten hebben een tot twee weken nodig om te wortelen voordat ze weer gaan groeien. Als je alle planten in je bak op een bepaald moment tegelijk hebt ingekort, staat de bak als het ware een poosje stil wat assimilatie betreft en krijgt de alg kans om toe te slaan.

Cabomba piauhyensis - foto Jan Bukkems
Cabomba piauhyensis -
foto Jan Bukkems
Myriophyllum mattogrossense - foto Jan Bukkems
Myriophyllum mattogrossense -
foto Jan Bukkems

We halen alle planten van de in te korten plantengroep die aan de steel wortelen zoals cabomba, ambulia, myriophyllum, lobelia cardinalis, vaantjesplant, Hygrophila guianensis, belgisch groen, Mexicaans eikenblad, voorzichtig uit de bodem om opdwarrelend vuil zoveel mogelijk te beperken. Behandel de planten met zorg. Beschadigde planten zullen moeilijker aanslaan en geknakte bladeren vallen af, waardoor je een kale stengel krijgt en er weer afvalstoffen in het water komen. Gooi de planten daarom niet allemaal bij elkaar in een emmer water, maar leg ze op een drijfnatte (thee)doek. Als je de planten daarin wikkelt kun je ze ook iets langer, zeg maar een uur, laten liggen. Geen zwaar doek gebruiken zoals badstof, want dat drukt de planten in elkaar en kunnen er alsnog bladeren knakken. Daarna spoelen we de planten voorzichtig met handwarm water af om alle zweefvuil te verwijderen. Vooral fijnbladige planten vangen snel zweefvuil. Ook kunnen we de planten even in handwarm water dompelen. Alg groeit graag op een voedingsbodem van vuil dat zich op of tussen de bladeren bevindt. Ook al is dat vuil met het blote oog niet eens te zien. Vooral planten met een open, grove structuur zoals reuzevallisneria hebben daar last van. In deze structuur hecht gemakkelijk vuil en daar gaan algen graag op zitten, vooral boven in het aquarium waar veel licht en warmte is groeien algen snel. Als de bladeren schoon zijn zal de alg veel minder snel kunnen groeien.

Zo behandelen we alle planten en daarna gaan we de groep weer in het aquarium plaatsen. Zoals ik al eerder heb aangegeven snijden we de steel met een scherp mesje op de benodigde lengte af en halen alle bladeren van het stukje steel af dat weer in de grond gaat. Zorg ervoor dat het stukje steel voldoende lang is, zeg een centimeter of zes, zodat de plant later eventueel nog een stukje uit de grond getrokken of in de grond geduwd kan worden. De plantengroepen van laag vooraan naar hoog achteraan inpoten. Bij het inzetten van de planten dienen we er rekening mee houden dat de planten met een slappe steel, zoals cabomba, myriophyllum en ludwigia, na het inkorten als het ware "e;kromtrekken"e;, zodat we vlak na het inplanten hun lengte niet goed kunnen beoordelen. De planten strekken de volgende dag weer naar het licht. Nu kunnen we de planten die wat te lang zijn iets dieper in de grond duwen. De planten die wat te kort zijn kunnen we iets uit de bodem trekken. Daardoor kunnen we een mooi en gelijkmatig oplopende plantengroep maken.

toppen en lussen
Figuur 17. toppen en lussen (rechts)

De stengelvormende waterplanten kunnen op een eenvoudige wijze vermeerderd worden. Als de planten te lang geworden zijn, kunnen ze getopt worden. Deze top zet men weer terug in de bodem en het onderstuk laat men staan. Want aan deze stengel ontstaan uitlopers op de plaatsen waar de bladeren aan een steel zitten, ook wel ringen of knopen genoemd. Wanneer deze uitlopers op hun beurt weer groot genoeg zijn, kunnen we weer toppen en planten. De andere mogelijkheid is het teruglussen van de lange stengelplanten zoals de Myriophyllum (zie tekening). Op deze wijze zullen de planten zich ook vermeerderen.

(Einde cursus Aquariumhouden deel 19)

Agenda

Vivarium heeft op de tweede dinsdag van elke maand een ledenavond, behalve in de vakantiemaanden juli en augustus. We zijn te vinden in zaal Kraaihei van buurthuis Kadans aan de Sint Jozefstraat 1, 5684 TS Best (buslijn 144). We beginnen om 20 uur.

De agenda ziet er voor de rest van 2012 als volgt uit:

Datum Activiteit Locatie
di   9 okt Jos Hoedeman: "Vissen in evolutie" Kadans
za 27 okt Daphnia Jaarbeurs en NBAT uitslag LHK, zie kalender Boxtel
di  13 nov Wordt nog bekendgemaakt Kadans
di  11 dec Wordt nog bekendgemaakt Kadans

*) Niet definitief gepland. Er kan dus nog wat aan de inhoud veranderen.
N.B. De data van de dinsdagavonden staan wel vast, dus er is dan zeker een bijeenkomst!

Naast deze activiteiten wordt er nog aan enkele andere bijzondere activiteiten gedacht. Zodra er een datum bekend is, zal de activiteit worden toegevoegd.

Kalender

20 oktober: Bijeenkomst met visbeurs KFN Maarn

Op zaterdag 20 oktober organiseert Killi Fish Nederland een ledenbijeenkomst met lezing, loterij en visbeurs in de "Twee Marken" aan het Trompplein 5 te Maarn. Aanvang 13 uur.

21 oktober: Terraria Gent (B)

Op zondag 21 oktober organiseert TER een terrariumbeurs aan de Van Rysselberghedreef 2 in het Citadelpark B te Gent (België). Open van 11 tot 16 uur, toegang € 6,–, kinderen tot 5 jaar gratis. Meer informatie op www.vhm-events.com.

17 oktober: Beurs Chatelineau (B)

Op zondag 18 oktober organiseert Pristella een beurs van vissen, planten, voer en materiaal in de grote zaal van het Sportcentrum van Chatelet aan Place Wilson 15 te Chatelineau (België). Open van 10 tot 16 uur, toegang gratis. Meer informatie via website www.pristella.be.

27 oktober: Daphnia beurs en NBAT uitslag LHK Boxtel

Op zaterdag 27 oktober organiseert Daphnia weer de Daphnia beurs, "de grootste en gezelligste beurs van Zuid-Nederland voor alle aquarium / terrarium bezitters," in het Baanderheren-College, ingang Van de Voortweg 14 te Boxtel, dit jaar weer gecombineerd met de presentatie van de Landelijke Huiskeuring van de NBAT. De beurs is open van 9u30 tot 15 uur, entree € 3,–, leden van de NBAT € 2,50; de presentatie van de Landelijke Huiskeuring duurt van 10 tot 18 uur, de uitslag is om 17 uur. Meer informatie op website www.daphniaboxtel.nl

28 oktober: Ruilbeurs Brugge (B)

Op zondag 28 oktober organiseren de Brugse Aquariumvrienden hun tiende ruilbeurs in cultureel centrum "Valkenburg" aan de Legeweg 83 te Sint Andries (België). Geopend vanaf 10 uur. "Allerlei materiaal te verkrijgen van pompen tot verwarmers, aquaria, filtermaterialen, planten, vis, droog– en diepvriesvoer. Ook advies om met eventuele aqua-problemen om te gaan. De mogelijkheid om op een gezellige manier uw kennis bij te werken."

10 november: Bijeenkomst WAP Maarn

Op zaterdag 10 november organiseert de Werkgroep Aquatische Planten een ledenbijeenkomst in de "Twee Marken" aan het Trompplein 5 te Maarn. Aanvang 11 uur, zaal open vanaf 10 uur.

11 november: Dag van de Kweekcentrale Leuven (B)

Op zondag 11 november organiseert De Siervis Leuven weer de "Dag van de Kweekcentrale," een grote hobbybeurs in hun lokaal aan de Kolonel Begaultlaan 15 te Wilsele-Leuven (België). "Zoals steeds kan je ook nu weer kiezen uit een ruim aanbod aan vissen, planten en aquariummateriaal, U aangeboden door bekende standhouders uit binnen- en buitenland." Open van 10 tot 16 uur, toegang gratis. Meer informatie op website www.desiervis.be.

11 november: Reptielen-amfibieënbeurs Nijmegen

Op zondag 11 november organiseert B & B Organisatiebureau een internationale reptielen- en amfibieënbeurs in de Jan Massinkhal aan de Nieuwe Dukenburgseweg 5 te Nijmegen. Open van 11 tot 16 uur, toegang € 6,– voor volwassenen, kinderen 4 t/m 12 jaar € 1,50.

25 november: Reptielen- en amfibieënbeurs Lebbeke (B)

Op zondag 25 november organiseert de Vlaamse Terrariumvereniging een reptielen- en amfibieënbeurs in zaal "Ons Huis" aan de Leo Duboisstraat 24 te Lebbeke (België). Open van 10 tot 17 uur, toegang € 2,50. Meer informatie via website www.vlaamse-terariumvereniging.be.

2 december: Terraria Houten (Utrecht)

Op zondag 2 december organiseert TER "Nederlands grootste terrariumevenement" in het Euretco Expo center aan de Meidoornkade 24 te Houten (Utrecht). Open van 10 tot 16 uur, toegang € 10,–, kinderen tot 12 jaar en 65+ € 6,–, kinderen tot 5 jaar gratis. Meer informatie op www.vhm-events.com.

15 december: Bijeenkomst met visbeurs KFN Maarn

Op zaterdag 15 december organiseert Killi Fish Nederland een ledenbijeenkomst met lezing, loterij en visbeurs in de "Twee Marken" aan het Trompplein 5 te Maarn. Aanvang 13 uur.

19 januari 2013: Bijeenkomst WAP Maarn

Op zaterdag 19 januari 2013 organiseert de Werkgroep Aquatische Planten een ledenbijeenkomst in de "Twee Marken" aan het Trompplein 5 te Maarn. Aanvang 11 uur.

20 januari 2013: Siervis Aqua Terra Nieuwjaarsbeurs Oosterhout

Op zondag 20 januari 2013 organiseert De Siervis een aqua/terra beurs in buurthuis De Pannehoef aan de Wilhelminalaan 57-59 te Oosterhout (NB). Open van 11 tot 15 uur, entree € 2,–, kinderen tot 12 jaar gratis. Meer informatie op website www.desiervis.nl.

16 februari 2013: Bijeenkomst met visbeurs KFN Maarn

Op zaterdag 16 februari 2013 organiseert Killi Fish Nederland een ledenbijeenkomst met lezing, loterij en visbeurs in de "Twee Marken" aan het Trompplein 5 te Maarn. Aanvang 13 uur.

16 maart 2013: Bijeenkomst WAP Maarn

Op zaterdag 16 maart 2013 organiseert de Werkgroep Aquatische Planten een ledenbijeenkomst in de "Twee Marken" aan het Trompplein 5 te Maarn. Aanvang 11 uur.

20 april 2013: Bijeenkomst met visbeurs KFN Maarn

Op zaterdag 20 april 2013 organiseert Killi Fish Nederland een ledenbijeenkomst met lezing, loterij en visbeurs in de "Twee Marken" aan het Trompplein 5 te Maarn. Aanvang 13 uur.

9 t/m 12 mei 2013: Internationaal Aquariumtreffen Hasselt (B)

Op donderdag 9 tot en met zondag 12 mei 2013 organiseert Tanichthys Hasselt een internationaal aquariumtreffen in ontmoetingscentrum Rapertingen aan de Luikersteenweg 395 te Hasselt (België). Tentoonstelling van zoet- en zeewateraquaria, internationale guppytentoonstelling, internationaal nano-kampioenschap, Nederlandstalig zeewatersymposium op zaterdag 11 mei en Nederlandstalig zoetwatersymposium op zondag 12 mei. Meer info op website www.tanichthys.be.

22 juni 2013: Bijeenkomst met visbeurs KFN Maarn

Op zaterdag 22 juni 2013 organiseert Killi Fish Nederland een ledenbijeenkomst met lezing, loterij en visbeurs in de "Twee Marken" aan het Trompplein 5 te Maarn. Aanvang 13 uur.

Verenigingsinformatie

Opgericht 1927 Beschermheer drs. F. Philips jr. Oktober 2012

Aangesloten bij de N.B.A.T.

Voorzitter
Ferdie Gosselink
Baarsstraat 2
5615 RG Eindhoven
06 - 2486 5247
Secretaris
Eric van de Meerakker
Groningenlaan 3
5691 KH Son
0499 - 329 126
Penningmeester a.i.
Gerard Vermeulen
Hulstbosakker 57
5625 VS Eindhoven
040 - 2489 890
2e penningmeester i.o.
Els van Houten
Amerikalaan 87
5691 KC Son
0499 - 490 083
Bestuurslid/Bibliotheek
Gerard Swemmers
Poeijersstraat 35A
5642 GA Eindhoven
040 - 2810 792
Redactie
Ferdie Gosselink
Baarsstraat 2
5615 RG Eindhoven
06 - 2486 5247
 
Ledenadministratie
Els van Houten
Amerikalaan 87
5691 KC Son
0499 – 490 083
 
Redactieadres
 
Groningenlaan 3
5691 KH Son
06 - 2486 5247
Redactie
 
 
Ferdie Gosselink
Eric v/d Meerakker
Gerard Swemmers
 
 
Ereleden Joop Brokke  
 
Website / Email
www.AV-Vivarium.net

Contributie

De Vivariumcontributie bedraagt per 1 januari 2013 € 29,– per jaar. Jeugdleden tot 16 jaar betalen € 16,50 per jaar. Het lidmaatschap als huisgenootlid is gratis. De contributies voor de bonden/tijdschriften bedragen:
N.B.A.T. alleen ledenpas € 16,– per jaar,
N.B.A.T. met Het Aquarium € 16,– + € 18,– per jaar.
Jeugdleden krijgen € 8,– korting op het lidmaatschap van de NBAT. Het Aquarium wordt apart gefactureerd door de NBAT, af- en aanmelden voor Het Aquarium dient te gebeuren via de Vivarium ledenadministratie.

Het inschrijfgeld à € 5,– en de contributie zijn te voldoen op gironummer 1113703 t.n.v. "Penningmeester Vivarium." Opzeggen van het lidmaatschap kan uitsluitend twee maanden tevoren en schriftelijk geschieden bij de ledenadministratie.

Overname van kopij is toegestaan mits voorzien van auteur èn bronvermelding,
tenzij anders vermeld.


Alle ingezonden kopij is voor verantwoording van de auteurs.
Heevis
U koopt toch ook
bij onze

Aquariumcentrum Helmond
Chrisgarnalenshop
Aquabeek
Aquariumgek
Hier had uw

kunnen staan!
Aquarium Coenen
©2006–2023 Vivarium en auteurs. All rights reserved.
Voorpagina  Vereniging  Informatie  Aanmelden  AVG/Privacy  Nieuwsbrief  Agenda  Kalender  Archief  Historisch  Links  –   Vorige pagina  Bovenkant pagina