Vivarium Logo 150x90 VIVARIUM
EINDHOVEN
Voorpagina
 
Vereniging
 
Informatie
Aanmelden
AVG/Privacy
 
Nieuwsbrief
Agenda
District
Kalender
 
Archief
Historisch
Bibliotheek
Links
 
Bestuurslogin
 
Vorige pagina

VIVARIUM NIEUWSBRIEF

Inhoud november 2013

 • Aankondigingen
 • Artikelen
 • Agenda
 • Kalender
 • Verenigingsinformatie
 • Aankondigingen

  Aankondiging bijeenkomst 12 november: Jos Molenaar over "Visziekten in het tropisch aquarium"

  Op de ledenavond van 12 november aanstaande komt Jos Molenaar bij ons een lezing houden over visziekten in het tropisch aquarium, in de vorm van een Powerpoint-presentatie. We hebben geen korte inhoud van de lezing, dus het wordt voor ons allemaal een beetje een verrassing wat we te zien en te horen zullen krijgen.

  Wij hopen dat wij u met deze lezing een plezier doen en dat u weer in grote getale op de avond aanwezig zult zijn.

  Tot ziens op dinsdag 12 november vanaf 20.15 uur in zaal Kraaihei van de Kadans aan de St. Jozeflaan 1 te Best.

  Namens de activiteitencommissie,
  Ferdie Gosselink

  Artikelen

  Cursus Aquariumhouden deel 32

  D-5 HET VISVOER

  D-5-1 Het voeren

  Zoals elk leven wezen hebben ook onze vissen voedsel nodig en in de beperkte ruimte van ons aquarium komt dit vanzelfsprekend niet voldoende voor. Zeker, onze vissen weten ook in het aquarium nog wel wat te vinden dat van hun gading is. Algen en ook wel sommige planten hebben vele vissen zelfs als voedsel noodzakelijk. Het meeste zullen wij echter zelf moeten geven in de vorm van:

  D-5-2 Droogvoer

  Droogvoer is een verzamelnaam voor industrieel bereid visvoer. Het is meestal samengesteld uit hoogwaardige bestanddelen, die in oorspronkelijke toestand tot de normale voeding van de desbetreffende dieren behoren. Door toevoeging van vitaminen en door de moderne bereidingsmethoden kan men hiermee de gewenste afwisseling in de voeding van onze aquariumvissen bereiken, vooral indien we nog allerlei variaties aanbrengen in het assortiment droogvoer. Voor alle droogvoer geldt: beschouw het alleen als hulpvoedsel ter afwisseling en voeder spaarzaam! Daar teveel aan droogvoer in het aquarium, niet tot vertroebeling van het water, maar wel tot rottingshaarden ten gevolge kan hebben en het aquarium vergiftigd wordt.

  Vlokkenvoer
  Vlokkenvoer
  Tablettenvoer
  Tablettenvoer

  D-5-3 Levend voer

  In vrijwel alle gevallen verdient leven voer de voorkeur. Het levend voer welke in de handel wordt aangeboden is veelal beperkt tot tubifex, rode muggenlarven en watervlooien, maar we kunnen het zelf ook gaan vangen. Daar in onze buitenwateren ook prachtig voer te vangen is zoals daphnia's en cyclops, kleine kreeftachtige dieren die tot het plankton behoren. Ook hier moet men er op letten dat dit voedsel levend in het aquarium wordt gebracht en wel in een dergelijk hoeveelheid dat de vissen dit in ongeveer in een halfuur hebben opgegeten.

  Daphnia
  Daphnia
  Artemia
  Artemia

  D-5-4 Ingevroren voer

  Het besproken slootvoer leent zich bij uitstek om te worden ingevroren, maar is ook in de handel te koop. Van de vaak grote hoeveelheden gevangen voedseldieren sterft in vele gevallen een hoog percentage in de voorraademmer. Beter is het daarom bij thuiskomst een gedeelte in te vriezen en als zodanig te bewaren. Een bijkomend voordeel is dat de eventuele schadelijke dieren geen onheil in het aquarium kunnen aanrichten. Na een gedeelte van de vangst in een zeefje of netje te laten uitlekken en daarna overbrengen in kleine plastic doosjes. Als men over gaat tot het voeren van ingevroren voedsel, dit eerst laten ontdooien om beschadigingen aan de lippen van de vissen te voorkomen. Ook de gekochte tubifex, muggenlarven en geschraapt runderhart, kunnen worden ingevroren. Ook hier geldt weer voeder met mate.

  Diepvriesvoer
  Diepvriesvoer

  (Einde cursus Aquariumhouden deel 32)

  Agenda

  Vivarium heeft op de tweede dinsdag van elke maand een ledenavond, behalve in de vakantiemaanden juli en augustus. We zijn te vinden in zaal Kraaihei van buurthuis Kadans aan de Sint Jozefstraat 1, 5684 TS Best (buslijn 144). We beginnen om 20 uur.

  De agenda ziet er voor de rest van 2013 als volgt uit:

  Datum Activiteit Locatie
  di  12 nov Jos Molenaar: "Visziekten in het tropisch aquarium" Kadans
  di  10 dec Hans Meulblok en Theo van Meegen:
  "Districtskeuringen Oost-Brabant – zeven jaar mooie aquaria"
  Kadans
  zo 29 dec Open dag Aquarium Coenen (zie kalender) Best

  *) Niet definitief gepland. Er kan dus nog wat aan de inhoud veranderen.
  N.B. De data van de dinsdagavonden staan wel vast, dus er is dan zeker een bijeenkomst!

  Dit zijn de voorlopig geplande data voor 2014, zodat u deze eventueel alvast kunt inplannen:

  Datum Locatie
  di  14 jan 2014 Kadans
  di  11 feb 2014 Kadans
  di  11 mrt 2014 Kadans
  di    8 apr 2014 Kadans
  di  13 mei 2014 Kadans
  di  10 juni 2014 Kadans
  di    9 sep 2014 Kadans
  di  14 okt 2014 Kadans
  di  11 nov 2014 Kadans
  di    9 dec 2014 Kadans

  Naast deze activiteiten wordt er nog aan enkele andere bijzondere activiteiten gedacht. Zodra er een datum bekend is, zal de activiteit worden toegevoegd.

  Kalender

  9 t/m 17 november: Betta jubileumtentoonstelling Buggenhout (B)

  Op zaterdag 9 tot en met zondag 17 november organiseert Betta een grote jubileum aquarium- en terrariumtentoonstelling in Feestzalen "Nicolaas" aan de Jachtweg 1 te Buggenhout. Open op zondag 10, maandag 11 en zaterdag 16 november van 10 tot 21 uur, zondag 17 november van 10 tot 19 uur, andere dagen van 14 tot 21 uur. Toegang € 2,50, € 1,50 voor BBAT-, NBAT- en ICAIF-leden en hun gezin. Meer informatie op website www.betta.be.

  17 november: Reptielen-amfibieënbeurs Nijmegen

  Op zondag 17 november organiseert Zoo-logisch een internationale reptielen- en amfibieënbeurs in de Jan Massinkhal aan de Nieuwe Dukenburgseweg 5 te Nijmegen. Meer informatie op www.zoo-logisch.nl.

  23 en 24 november: Open discus kampioenschap en garnalenshow Beringen (B)

  Op zaterdag 23 en zondag 24 november organiseren De Discusvrienden een open discus kampioenschap en garnalenshow in Buurthuis De Kardijk aan het Burgemeester Heymansplein 14 te Beringen (Beverlo - België). Meer informatie op www.discusvrienden.com.

  23 november: Bijeenkomst Poecilia Maarn

  Op zaterdag 23 november organiseert Poecilia een ledenbijeenkomst in de "Twee Marken" aan het Trompplein 5 te Maarn. Aanvang 12u30. Meer informatie op de website www.poecilia.nl.

  24 november: Reptielen- en amfibieënbeurs Lebbeke (B)

  Op zondag 24 november organiseert de Vlaamse Terrariumvereniging een reptielesn- en amfibieënbeurs in zaal "Ons Huis" aan de Leo Duboisstraat 24 te Lebbeke (België). Open van 10 tot 17 uur, toegang € 2,50. Meer informatie via website www.vlaamse-terariumvereniging.be.

  30 november en 1 december: Aquarium- en terrariumtentoonstelling Kontich (B)

  Op zaterdag 30 november en zondag 1 december organiseert De Minor Rupel-Vaartland vzw haar 33e Tropenweelde, een aquarium- en terrariumtentoonstelling in de winkel van Zowizoo aan de Mechelsesteenweg 272 te Kontich (België). Open op zaterdag van 10 tot 18 uur, op zondag van 10 tot 16 uur. Meer informatie via website users.pandora.be/jp.wenselaers/.

  1 december: Terraria Houten (Utrecht)

  Op zondag 1 december organiseert TER "Nederlands grootste terrariumevenement" in het Euretco Expo center aan de Meidoornkade 24 te Houten (Utrecht). Open van 10 tot 16 uur, toegang € 10,–, kinderen tot 12 jaar en 65+ € 6,–, kinderen tot 5 jaar gratis. Meer informatie op www.vhm-events.com.

  14 december: Terrariumdag Zajac Duisburg (D)

  Op zaterdag 14 december organiseert Zoo Zajac een terrariumdag met lezingen en workshops in hun zaak aan de Konrad-Adenauer-ring 6 te Duisburg (Duitsland). Open van 9 tot 20 uur, toegang gratis. Meer informatie volgt op website zajac.de.

  21 december: Bijeenkomst met visbeurs KFN Maarn

  Op zaterdag 21 december organiseert Killi Fish Nederland een ledenbijeenkomst met lezing, loterij en visbeurs in de "Twee Marken" aan het Trompplein 5 te Maarn. Aanvang 13 uur.

  29 december: Open dag Aquarium Coenen Best

  Zondag 29 december is Aquarium Coenen B.V. aan de Koningin Julianaweg 21 te Best geopend van 12.00 tot 17.00 uur. Geniet deze dag van de prachtige showroom en profiteer van de speciale dagaanbiedingen! De dagaanbiedingen worden zaterdag 28 december na 17u bekend gemaakt via www.aquariumcoenen.nl. Het team van Aquarium Coenen B.V. nodigt iedereen van harte uit deze dag een kijkje te komen nemen.

  2014

  18 januari 2014: Bijeenkomst WAP Maarn

  Op zaterdag 18 januari 2014 organiseert de Werkgroep Aquatische Planten een ledenbijeenkomst in de "Twee Marken" aan het Trompplein 5 te Maarn. Aanvang 11 uur.

  26 januari 2014: Siervis Aqua Terra Nieuwjaarsbeurs Oosterhout

  Op zondag 26 januari 2014 organiseert De Siervis een aqua/terra beurs in buurthuis De Pannehoef aan de Wilhelminalaan 59 te Oosterhout (NB). Open van 11 tot 15 uur, entree € 2,–, kinderen tot 12 jaar gratis. Meer informatie op website www.desiervis.nl.

  26 januari 2014: Terraria Zwolle

  Op zondag 26 januari 2014 organiseert TER een terrariumbeurs in de IJsselhallen aan de Rieteweg 4 te Zwolle. Open van 11 tot 16 uur, toegang € 6,–, kinderen tot 5 jaar gratis. Meer informatie op www.vhm-events.com.

  15 februari 2014: Bijeenkomst met visbeurs KFN Maarn

  Op zaterdag 15 februari 2014 organiseert Killi Fish Nederland een ledenbijeenkomst met lezing, loterij en visbeurs in de "Twee Marken" aan het Trompplein 5 te Maarn. Aanvang 13 uur.

  2 maart 2014: Terraria Hasselt (B)

  Op zondag 2 maart 2014 organiseert TER een terrariumbeurs in ontmoetingscentrum Rapertingen aan de Luikersteenweg 395 te Hasselt (België). Open van 11 tot 16 uur, toegang € 5,–, kinderen tot 5 jaar gratis. Meer informatie op www.vhm-events.com.

  22 maart 2014: Bijeenkomst WAP Maarn

  Op zaterdag 22 maart 2014 organiseert de Werkgroep Aquatische Planten een ledenbijeenkomst in de "Twee Marken" aan het Trompplein 5 te Maarn. Aanvang 11 uur.

  23 maart 2014: Ruilbeurs Izegem (B)

  Op zondag 23 maart 2014 organiseert Danio Rerio Izegem "de ruilbeurs door hobbyisten voor hobbyisten" in de zaal Mandeldaele aan het Emelgemseplein 5 te Izegem-Emelgem (België). Aanbod voor zowel vijver-, aquarium- en terrariumliefhebbers; van dieren tot materialen. Meer informatie op website www.daniorerio.be.

  Verenigingsinformatie

  Opgericht 1927 Beschermheer drs. F. Philips jr. November 2013

  Aangesloten bij de N.B.A.T.

  Voorzitter
  Ferdie Gosselink
  Baarsstraat 2
  5615 RG Eindhoven
  06 - 2486 5247
  Secretaris
  Eric van de Meerakker
  Groningenlaan 3
  5691 KH Son
  0499 - 329 126
  Penningmeester a.i.
  Gerard Vermeulen
  Hulstbosakker 57
  5625 VS Eindhoven
  040 - 2489 890
  2e penningmeester i.o.
  Els van Houten
  Amerikalaan 87
  5691 KC Son
  0499 - 490 083
  Bestuurslid/Bibliotheek
  Gerard Swemmers
  Poeijersstraat 35A
  5642 GA Eindhoven
  040 - 2810 792
  Redactie
  Ferdie Gosselink
  Baarsstraat 2
  5615 RG Eindhoven
  06 - 2486 5247
   
  Ledenadministratie
  Els van Houten
  Amerikalaan 87
  5691 KC Son
  0499 – 490 083
   
  Redactieadres
   
  Groningenlaan 3
  5691 KH Son
  06 - 2486 5247
  Redactie
   
   
  Ferdie Gosselink
  Eric v/d Meerakker
  Gerard Swemmers
   
   
  Ereleden Joop Brokke  
   
  Website / Email
  www.AV-Vivarium.net

  Contributie

  De Vivariumcontributie bedraagt € 29,– per jaar. Jeugdleden tot 16 jaar betalen € 16,50 per jaar. Het lidmaatschap als huisgenootlid is gratis. De contributies voor de bonden/tijdschriften bedragen:
  N.B.A.T. alleen ledenpas € 16,– per jaar,
  N.B.A.T. met Het Aquarium € 16,– + € 18,– per jaar.
  Jeugdleden krijgen € 8,– korting op het lidmaatschap van de NBAT. Het Aquarium wordt apart gefactureerd door de NBAT, af- en aanmelden voor Het Aquarium dient te gebeuren via de Vivarium ledenadministratie.

  Het inschrijfgeld à € 5,– en de contributie zijn te voldoen op gironummer 1113703 t.n.v. "Penningmeester Vivarium." Opzeggen van het lidmaatschap kan uitsluitend twee maanden tevoren en schriftelijk geschieden bij de ledenadministratie.

  Overname van kopij is toegestaan mits voorzien van auteur èn bronvermelding,
  tenzij anders vermeld.


  Alle ingezonden kopij is voor verantwoording van de auteurs.
  Heevis
  U koopt toch ook
  bij onze

  Aquariumcentrum Helmond
  Chrisgarnalenshop
  Aquabeek
  Hier had uw

  kunnen staan!
  Aquarium Coenen
  ©2006–2022 Vivarium en auteurs. All rights reserved.
  Voorpagina  Vereniging  Informatie  Aanmelden  AVG/Privacy  Nieuwsbrief  Agenda  District  Kalender  Archief  Bibliotheek  Links  –   Vorige pagina  Bovenkant pagina