Vivarium Logo 150x90 VIVARIUM
EINDHOVEN
Voorpagina
 
Vereniging
 
Informatie
Aanmelden
AVG/Privacy
 
Nieuwsbrief
Agenda
District
Kalender
 
Archief
Historisch
Bibliotheek
Links
 
Bestuurslogin
 
Vorige pagina

VIVARIUM NIEUWSBRIEF

Inhoud september 2015

 • Aankondigingen
 • Artikelen
 • Agenda
 • District
 • Kalender
 • Verenigingsinformatie
 • Aankondigingen

  Aankondiging bijeenkomst 5 september: Filtersystemen

  Het nieuwe seizoen voor het verenigingsleven is weer aangebroken! We gaan ons weer samen met onze mooie hobby bezig houden.

  Op deze avond hebben we een lezing door de heren Rob van Erkel en Vincent van Gils over verschillende filtersystemen die voor het aquarium kunnen worden toegepast. Allereerst wordt natuurlijk stil gestaan bij de vraag waarom er gefilterd moet worden. Er komen verschillende filtersystemen aan bod, ieder met de voor- en nadelen. Hierbij ook de zogenoemde "Hamburger mattenfilters" die in Duitsland veel worden gebruikt. Vincent zal ons alles hierover vertellen. Hij heeft er namelijk zelf een in gebruik.

  Graag ontmoeten wij u weer allen in zaal "Kraaihei" van "Kadans" aan de St. Jozefstraat 1 in Best.
  De avond begint zoals gebruikelijk om 20.15 uur.
  Hopelijk allemaal tot dan!

  Namens de activiteitencommissie,
  Ferdie Gosselink.

  Vivarium excursie naar Sea Life Oberhausen?

  De excursie naar Burger's Zoo was, ondanks de niet al te grote deelname, zeer geslaagd. Vandaar misschien dat er nog tijdens de excursie werd besloten dat we ook eens naar Sea Life Oberhausen zouden moeten gaan en misschien is dat ook goed te combineren met een bezoek aan Zoo Zajac in Duisburg.

  We zouden dan ook graag van al onze leden horen of zij hieraan mee zouden willen doen. Laat je dus horen en bel of mail naar iemand van het bestuur!

  Namens de activiteitencommissie,
  Eric van de Meerakker.

  De uitgestelde Vivarium Barbecue 2015

  Zoals we al hebben rondgemaild ging de Vivarium Barbecue 2015 niet door. Achteraf kwam dat heel erg goed uit, want op zaterdag 15 augustus 2015 heeft het de hele dag geregend!

  We willen graag toch nog een vervolg hieraan geven, en we kijken hierbij ook naar de mogelijkheid om gezamenlijk naar een restaurant te gaan. Hierover binnenkort meer in een aparte mail.

  Namens de activiteitencommissie,
  Eric van de Meerakker.

  Artikelen

  Als hij goed is gegroeid kan je er doorheen kijken

  Aponogeton madagascariensis 1

  Ik vind het toch wel één van de mooiste solitairen in het aquarium. Het is alleen jammer dat er niet altijd aan een mooi exemplaar is te komen. En als je een mooi exemplaar te pakken hebt gekregen dan is het ook nog de vraag waar moet ik hem in het aquarium zetten. Want hij vraagt nog al wat plaats. We hebben het hier over de Aponogeton madagascariensis. De naam zegt het al, hij komt uit Madagaskar. Het is een knolgewas waarvan de knol een diameter heeft van 2,5 tot 3 centimeter. Het is ook zo jammer dat je hem haast nooit als knol kunt kopen, en dan met de zekerheid dat het de plant is die je werkelijk wilt hebben, maar altijd als jonge plant. Daarbij weet je dan nog niet zeker of je een smalbladige of breedbladige koopt. Dat hij mooi is dat zien we op de foto.

  Aponogeton madagascariensis 2

  Dat de plant nogal wat ruimte in neemt dat is ook duidelijk te zien. Maar het is toch een plant met een flink aantal eisen. Laten we er eens een paar opnoemen: hij moet zacht en zuur water hebben, in Madagaskar wordt hij gevonden in water met een pH waarde van 5,5 tot 6,5. Dan moet hij ook nog een lage temperatuur hebben en onder een lage temperatuur verstaan we dan 19 tot 22 graden. De plant heeft nog meer eisen. Het water moet redelijk stromen. Ook moet er een onderbelichting aanwezig zijn. Wat die temperatuur betreft daar roep ik al zo lang over, die is in de meeste bakken veel te hoog. Bij mij is de bak bijna altijd tussen de 22 en 23 graden. Wat die onderbelichting betreft, dat is wel een beetje logisch want anders lopen de gaten in de gaasplant helemaal vol met alg. Wanneer we die gaasstructuur van wat dichterbij bekijken is daar misschien wel begrip voor op te brengen.

  Aponogeton madagascariensis 3

  De bodemstructuur daar worden ook eisen aan gesteld, want die mag niet alleen uit zand bestaan. Daar moet wat klei aan toegevoegd zijn. Zoals u ziet zijn er nog al wat verlangens van die plant. Het is een plant die al vele jaren een onomstreden topplant van het aquarium is, maar helaas is hij maar uiterst zeldzaam tot een maximum cultuur te brengen. Hiervan is mede de oorzaak dat de plant ook nog een rustperiode nodig heeft en dat kan alleen in een uiterst klein laagje water of op een kleiachtige bodem in een soort moerascultuur. Daarom is de plant in het aquarium meestal maar eenjarig, en dan nog met de nodige problemen. Als er alg in het framewerk van de plant ontstaat dan is het bijna altijd fataal voor deze zo'n wonderschone plant. Er zijn wel resultaten geboekt met weefselkweek bij de Madagascariensis, maar het resultaat daarvan is dat het meestal smalbladige planten zijn (zie voorbeeld) In botanische tuinen over de hele wereld is deze plant in het algemeen te vinden. De vraag was vroeger zo groot dat hij dreigde uit te sterven op zijn natuurlijke vindplaats. Dit kwam mede door het gegeven dat de knol te eten is. Nieuwe geïmporteerde bollen groeien vaak redelijk tot goed in het eerste jaar, maar in het tweede jaar meestal niet meer, waarschijnlijk is dat te wijten aan een gebrek aan voedsel in de bollen die zijn dan uitgeput. Maar als de plant in uw aquarium er zo voorstaat als op deze laatste foto dan mag u zeker niet klagen. De breedbladige gaasplanten kunnen een bladbreedte krijgen van wel tien tot vijftien centimeter en de smalbladige gaan maar tot plusminus zes centimeter. In al de jaren dat ik al een aquarium heb, is het mij nog maar één maal gelukt om hem echt mooi te hebben.

  Daar deze plant vaak nogal duur is, raad ik u aan om goed te overwegen om deze, toch wel zeer moeilijke plant aan te schaffen.

  Sportieve groeten
  Albert Sanderse

  Agenda

  Vivarium heeft op de tweede dinsdag van elke maand een ledenavond, behalve in de vakantiemaanden juli en augustus. We zijn te vinden in zaal Kraaihei van buurthuis Kadans van Welzijn Best Oirschot aan de Sint Jozefstraat 1, 5684 TS Best (buslijn 144). We beginnen om 20 uur.

  De agenda ziet er voor de rest van 2015 als volgt uit:

  Datum Activiteit Locatie
  di    8 sep Rob van Erkel en Vincent van Gils:
  Filtersystemen in het aquarium
  Kadans
  di  13 okt wordt nog bekendgemaakt Kadans
  di  10 nov wordt nog bekendgemaakt Kadans
  di    8 dec wordt nog bekendgemaakt Kadans

  *) Niet definitief gepland. Er kan dus nog wat aan de inhoud veranderen.
  N.B. De data van de dinsdagavonden staan wel vast, dus er is dan zeker een bijeenkomst!

  Naast deze activiteiten wordt er nog aan enkele andere bijzondere activiteiten gedacht. Zodra er een datum bekend is, zal de activiteit worden toegevoegd.

  District

  Het jaarprogramma 2015 van de verenigingen van het NBAT district Brabant ziet er voor de komende maanden als volgt uit:

  Datum Vereniging Activiteit Door
  ma   7 sep * De Siervis    
  di     8 sep Vivarium Filtersystemen in het aquarium Rob van Erkel en
  Vincent van Gils
  ma 14 sep Daphnia "Viskwis" en discussieavond Eric van de Meerakker
  ma 14 sep MRC Breda Eigen avond  
  di   15 sep De Kempvis Winterklaar maken tuinvijver Roel Feenstra
  do  17 sep * Ons Genoegen    
  ma 28 sep Xiphophorus Aquascaping Erik Prins
  ma   5 okt * De Siervis    
  ma 12 okt Daphnia "Ladies Night"  
  ma 12 okt MRC Breda Lezing Wim Tomey
  di   13 okt Vivarium Wordt nog bekendgemaakt  
  do  15 okt * Ons Genoegen    
  di   20 okt De Kempvis Nieuwe en minder bekende plantensoorten John Frencken
  za  24 okt Daphnia AquaVaria  
  zo  25 okt Daphnia AquaVaria  
  ma 26 okt Xiphophorus Hoe biologisch is het aquarium A. Sanderse

  Kalender

  5 t/m 27 september: Aqua-Hortus Leiden

  Van zaterdag 5 tot en met zondag 27 september organiseren LATV De Natuurvriend, Delft Blue Azureus en de Hortus Botanicus Leiden de tentoonstelling Aqua Hortus 2015 in de Hortus aan de Rapenburg 73 te Leiden. "Ons doel: Een feest organiseren in de Hortus in Leiden wat zijn weerga niet kent. Waarbij Aquaria en Terraria planten en dieren in de schijnwerpers zullen staan, waardoor onze en uw hobby gepromoot gaat worden." Meer informatie op www.aquahortus2015.nl.

  12 september: DKG bijeenkomst Neuss (D)

  Op zaterdag 12 september organiseert de regiogroep West van de Deutsche Killifisch Gemeinschaft de een bijeenkomst in Brauereiausschank Frankenheim aan de Bahnhofstrasse 50 te Neuss/Holzheim (Duitsland). Aanvang 15 uur. Meer informatie op website www.killi.org

  12 september: Aquariumbeurs Hannover (D)

  Op zaterdag 12 september organiseert aquarumvereniging Hannover Ost een aquariumbeurs in school Roderbruch aan de Rotekreustrasse 23 te Hannover (Duitsland). Open van 15 tot 17 uur. Meer informatie op www.vereinsfreunde-hannover-ost.de.

  19 t/m 21 september: Aqua-show 2015 Hoboken (B)

  Van zaterdag 19 tot en met maandag 21 september organiseert Gracilis Hoboken zijn jaarlijkse aquariumtentoonstelling in de tuin van het clublokaal aan de kioskplaats 7 te Hoboken (België). Gratis entree van 9 tot 18 uur. Meer informatie op www.gracilis.info.

  19 september: Aquariumbeurs Leverkusen (D)

  Op zaterdag 19 september organiseert Aquaterralev.de de Aquaristika aquarium- en terrariumbeurs in de Bürgerhalle aan de Hauptstrasse 150 te Leverkusen (Duitsland). Open van 10 tot 14 uur, toegang gratis. Meer informatie www.aquaterralev.de.

  20 september: Terraria Houten (Utrecht)

  Op zondag 20 september organiseert TER "Nederlands grootste terrariumevenement" in het Expo Center aan de Meidoornkade 24 te Houten (Utrecht). Open van 10 tot 16 uur, toegang € 10,–, kinderen tot 12 jaar en 65+ € 6,–, kinderen tot 5 jaar gratis. Meer informatie op www.vhm-events.com.

  20 september: Cichliden- en siervissenbeurs Viernheim (D)

  Op zondag 20 september organiseert aquariumvereniging Cichliden Freunde Viernheim een cichliden- en siervissenbeurs in hun verenigingsgebouw aan de Am Lampertheimer Weg 11 te Viernheim (Duitsland). Open van 9u30 tot 12 uur, toegang gratis. Meer informatie op website www.cichliden-freunde.de.

  26 september t/m 4 oktober: Nationale tentoonstelling Leuven (B)

  Van zaterdag 26 september tot en met zondag 4 oktober organiseert de BBAT weer een nationale tentoonstelling, ditmaal in de Oranjerie van de Kruidtuin aan de Kapucijnenvoer 30 te Leuven (België). Open alle dagen van 10 tot 20 uur, behalve op zaterdag 26 september vanaf 14 uur en op zondag 4 oktober tot 17 uur. Meer informatie volgt op www.bbat.be.

  27 september: Naturaria fair 2015 Antwerpen (B)

  Op zondag 27 september organiseren Terra en Aquatom al weer de dertiende Naturaria fair in het bouwcentrum van de Antwerp Expo aan de J. v. Rijswijcklaan 191 te Antwerpen (België). Open van 10 tot 16 uur, toegang € 9,–. Info: www.naturaria-fair.be.

  27 september: Terrariumbeurs Hamburg (D)

  Op zondag 27 september organiseert aquariumvereniging Wir Aquarianer een siervisbeurs voor zoet- en zeewater in de school aan de Öjendorfer Damm 8 te Hamburg-Jenfeld (Duitsland). Open van 10 uur tot 12u30, toegang € 2,–, kinderen tot 16 jaar gratis. Meer informatie www.wir-aquarianer.de

  3 oktober: Kikkerdag Nieuwegein

  Op zaterdag 3 oktober organiseert Dendrobatidae Nederland hun 55e internationale kikkerdag in 't Veerhuis aan de Nijemonde 4 te Nieuwegein. Verkoop van nakweek gifkikkers en amfibieën, standhouders met planten (bromelia's, mossen, orchideeën etc.), terrariumbenodigdheden, boeken en nog veel meer, fruitvliegen en andere voedseldieren en natuurlijk kan er ook een hapje en drankje genuttigd worden. Open van 12 tot 16 uur, toegang € 5,–, gratis voor leden van Dendrobatidae Nederland. Meer info op website www.gifkikkerportaal.nl.

  9 en 10 oktober: Cichlidendagen Duisburg (D)

  Op vrijdag 9 en zaterdag 10 oktober organiseert Zoo Zajac cichlidendagen met lezingen en productpresentaties in hun zaak aan de Konrad-Adenauer-ring 6 te Duisburg (Duitsland). Gedetailleerde informatie is te vinden op de website zajac.de.

  10 oktober: Aquariumbeurs Hannover (D)

  Op zaterdag 10 oktober organiseert aquarumvereniging Hannover Ost een aquariumbeurs in school Roderbruch aan de Rotekreustrasse 23 te Hannover (Duitsland). Open van 15 tot 17 uur. Meer informatie op www.vereinsfreunde-hannover-ost.de.

  11 oktober: Ruilbeurs Brugge (B)

  Op zondag 11 oktober organiseren de Brugse Aquariumvrienden hun veertiende ruilbeurs in cultureel centrum "Valkenburg" aan de Legeweg 83 te Sint Andries (België). Geopend vanaf 10 uur.

  11 oktober: aquariumbeurs Biskirchen (D)

  Op zondag 11 oktober organiseert aquariumvereniging 1980 Biskirchen een vissen- en plantenbeurs op de bovenverdieping van de oude school aan de Schulstrasse 12 te Leun/Biskirchen (Duitsland). Open van 10 tot 13 uur, toegang gratis. Meer informatie www.aquarium-club-biskirchen.de

  11 oktober: aquariumbeurs Hassloch (D)

  Op zondag 11 oktober organiseert aquarium- en terrariumvereniging Hassloch een vissen- en plantenbeurs in de sporthal van de Schillerschool aan de Pfalplatz 1 te Hassloch (Duitsland). Open van 9u30 tot 14 uur, toegang gratis. Meer informatie www.aquaterra-hassloch.de

  17 oktober: Bijeenkomst met visbeurs KFN Maarn

  Op zaterdag 17 oktober organiseert Killi Fish Nederland een ledenbijeenkomst met lezing, loterij en visbeurs in de "Twee Marken" aan het Trompplein 5 te Maarn. Aanvang 13 uur.

  17 oktober: bijeenkomst IRG landsgroep België Klein-Willebroek (B)

  Op zaterdag 17 oktober organiseert de landsgroep België van het Internationaal Regenboogvissen Gezelschap een bijeenkomst met ruilbeurs en lezing in het lokaal van aquariumvereniging De Minor aan de Schoolstraat 24 te Klein-Willebroek (België). Open vanaf 13u30, toegang gratis. Meer informatie via website www.regenboogvissen.be.

  18 oktober: Cichliden- en siervissenbeurs Viernheim (D)

  Op zondag 18 oktober organiseert Cichliden Freunde aquariumvereniging een cichliden- en siervissenbeurs in hun verenigingsgebouw aan de Am Lampertheimer Weg 11 te Viernheim (Duitsland). Open van 9u30 tot 12 uur, toegang gratis. Meer informatie op website www.cichliden-freunde.de.

  18 oktober: Visbeurs Wustrow (D)

  Op zondag 18 oktober organiseert aquarium- en terrariumvereniging Lüchow-Dannenberg een visbeurs in de Christian-Henning-Schule aan de Salzwedeler Strasse 4a te Wustrow (Duitsland). Open van 10 tot 13 uur. Meer informatie op website zajac.de.

  24 en 25 oktober: Aquavaria Vianen

  Op zaterdag 24 en zondag 25 oktober organiseren Daphnia Boxtel en de Discus Club Holland de Aquavaria, een tweedaagse beurs met het wereldkampioenschap discusvissen van de Discus Club Holland, op zaterdag de landelijke Aqua Terra dag van de NBAT en op zondag de Nationale Cichliden Dag van de NVC en in Sportcentrum Helsdingen aan de Westelijke Parallelweg 1 te Vianen. Meer informatie volgt op www.aquavaria.nl.

  24 en 25 oktober: Tentoonstelling en beurs Darmstadt (D)

  Op zaterdag 24 en zondag 25 oktober organiseert aquarium- en terrariumvereniging Hottonia hun najaarstentoonstelling en vissen- en plantenbeurs in hun verenigingsgebouw aan de Am Judenteich 16 te Darmstadt (Duitsland). Open van 10 tot 16 uur, toegang € 2,–, kinderen gratis. Meer informatie op www.hottonia.de

  25 oktober: Terraria Zwolle

  Op zondag 25 oktober organiseert TER een terrariumbeurs in de IJsselhallen aan de Rieteweg 4 te Zwolle. Open van 11 tot 16 uur, toegang € 6,–, kinderen tot 5 jaar gratis. Meer informatie op www.vhm-events.com.

  25 oktober: Terrariumbeurs Osnabrück (D)

  Op zondag 25 oktober organiseert Terraxotica Germany de Terraxotica Germany Osnabrück beurs in de Gartlage Halle aan de Schlachthofstrasse 48 te Osnabrück (Duitsland). Open vanaf 10 uur, toegang € 6,–, kinderen vanaf 6 jaar € 3,–. Meer informatie www.terraxotica-germany.de.

  1 november: Terraria Gent (B)

  Op zondag 1 november organiseert TER een terrariumbeurs aan de Van Rysselberghedreef 2 in het Citadelpark B te Gent (België). Open van 11 tot 16 uur, toegang € 6,–, kinderen tot 5 jaar gratis. Meer informatie op www.vhm-events.com.

  1 november: Terrariumbeurs Hamburg (D)

  Op zondag 1 november organiseert aquariumvereniging Wir Aquarianer een siervisbeurs voor zoet- en zeewater in de school aan de Öjendorfer Damm 8 te Hamburg-Jenfeld (Duitsland). Open van 10 uur tot 12u30, toegang € 2,–, kinderen tot 16 jaar gratis. Meer informatie www.wir-aquarianer.de

  7 november: Dwergcichlidendag Zajac Duisburg (D)

  Op zaterdag 7 november organiseert Zoo Zajac in samenwerking met de DCG-Niederrhein een dwergcichlidendag met lezingen in hun zaak aan de Konrad-Adenauer-ring 6 te Duisburg (Duitsland). Open van 9 tot 20 uur, toegang gratis. Meer informatie op website zajac.de.

  7 november: DKG bijeenkomst Neuss (D)

  Op zaterdag 7 november organiseert de regiogroep West van de Deutsche Killifisch Gemeinschaft de een bijeenkomst in Brauereiausschank Frankenheim aan de Bahnhofstrasse 50 te Neuss/Holzheim (Duitsland). Aanvang 15 uur. Meer informatie op website www.killi.org

  7 november: Aquariumbeurs Hannover (D)

  Op zaterdag 7 november organiseert aquarumvereniging Hannover Ost een aquariumbeurs in school Roderbruch aan de Rotekreustrasse 23 te Hannover (Duitsland). Open van 15 tot 17 uur. Meer informatie op www.vereinsfreunde-hannover-ost.de.

  8 november: Dag van de Kweekcentrale Leuven (B)

  Op zondag 8 november organiseert De Siervis Leuven alweer de 22e "Dag van de Kweekcentrale," een grote hobbybeurs in hun lokaal aan de Kolonel Begaultlaan 15 te Wilsele-Leuven (België). "Zoals steeds kan je ook nu weer kiezen uit een ruim aanbod aan vissen, planten en aquariummateriaal, U aangeboden door bekende standhouders uit binnen- en buitenland." Open van 10 tot 16 uur, toegang gratis. Meer informatie op website www.desiervis.be.

  8 november: aquariumbeurs Biskirchen (D)

  Op zondag 8 november organiseert aquariumvereniging 1980 Biskirchen een vissen- en plantenbeurs op de bovenverdieping van de oude school aan de Schulstrasse 12 te Leun/Biskirchen (Duitsland). Open van 10 tot 13 uur, toegang gratis. Meer informatie www.aquarium-club-biskirchen.de

  15 november: Terrariumbeurs Bremen (D)

  Op zondag 15 november organiseert Terraxotica Germany de Terraxotica Germany Bremen beurs in hal 3 van de Messe van Bremen aan de Theodor-Neuss-allee 21-23 te Bremen (Duitsland). Open vanaf 10 uur, toegang € 6,–, kinderen vanaf 6 jaar € 3,–. Meer informatie www.terraxotica-germany.de

  15 november: Visbeurs Hamburg (D)

  Op zondag 15 november organiseert aquarium- en terrariumvereniging Sagittaria de grootste vivaristiekbeurs van Noord-Duitsland met vissen, planten en terraristiek in winkelcenrtum Jenfeld aan de Rodigalle 303 te Hamburg (Duitsland). Open van 14 uur tot 16u30, toegang € 2,–. Meer informatie op website www.sagittaria.de.

  15 november: Cichliden- en siervissenbeurs Viernheim (D)

  Op zondag 15 november organiseert aquariumvereniging Cichliden Freunde Viernheim een cichliden- en siervissenbeurs in hun verenigingsgebouw aan de Am Lampertheimer Weg 11 te Viernheim (Duitsland). Open van 9u30 tot 12 uur, toegang gratis. Meer informatie op website www.cichliden-freunde.de.

  21 en 22 november: Vivarium 2015 Nieuwegein

  Op zaterdag 21 en zondag 22 november vindt de zevende editie plaats van de Vivarium beurs, ook nu in de "Beursfabriek" (de nieuwe naam van Home Boxx) aan de Symfonielaan 1 te Nieuwegein. Meer informatie is te vinden op website www.vivariumbeurs.nl.

  28 november: Bijeenkomst Poecilia Maarn

  Op zaterdag 28 november organiseert Poecilia een ledenbijeenkomst in de "Twee Marken" aan het Trompplein 5 te Maarn. Aanvang 12u30. Meer informatie op de website www.poecilia.nl.

  28 november: Ongewerveldendag Zajac Duisburg (D)

  Op zaterdag 28 november organiseert Zoo Zajac een ongewerveldendag met lezingen, produktpresentaties en een grote garnalententoonstelling in hun zaak aan de Konrad-Adenauer-ring 6 te Duisburg (Duitsland). Open van 9 tot 20 uur, toegang gratis. Meer informatie volgt op website zajac.de.

  29 november: Reptielen- en amfibieënbeurs Lebbeke (B)

  Op zondag 29 november organiseert de Vlaamse Terrariumvereniging een reptielen- en amfibieënbeurs in zaal "Ons Huis" aan de Leo Duboisstraat 24 te Lebbeke (België). Open van 10 tot 17 uur, toegang € 3, –. Meer informatie via website www.vlaamse-terariumvereniging.be.

  29 november: Terrariumbeurs Hamburg (D)

  Op zondag 29 november organiseert aquariumvereniging Wir Aquarianer een siervisbeurs voor zoet- en zeewater in de school aan de Öjendorfer Damm 8 te Hamburg-Jenfeld (Duitsland). Open van 10 uur tot 12u30, toegang € 2,–, kinderen tot 16 jaar gratis. Meer informatie www.wir-aquarianer.de

  5 december: Aquariumbeurs Hannover (D)

  Op zaterdag 5 december organiseert aquarumvereniging Hannover Ost een aquariumbeurs in school Roderbruch aan de Rotekreustrasse 23 te Hannover (Duitsland). Open van 15 tot 17 uur. Meer informatie op www.vereinsfreunde-hannover-ost.de.

  5 december: Aquariumbeurs Leverkusen (D)

  Op zaterdag 5 december organiseert Aquaterralev.de de Aquaristika aquarium- en terrariumbeurs in de Bürgerhalle aan de Hauptstrasse 150 te Leverkusen (Duitsland). Open van 10 tot 14 uur, toegang gratis. Meer informatie www.aquaterralev.de.

  6 december: Terraria Houten (Utrecht)

  Op zondag 6 december organiseert TER "Nederlands grootste terrariumevenement" in het Euretco Expo center aan de Meidoornkade 24 te Houten (Utrecht). Open van 10 tot 16 uur, toegang € 10,–, kinderen tot 12 jaar en 65+ € 6,–, kinderen tot 5 jaar gratis. Meer informatie op www.vhm-events.com.

  13 december: aquariumbeurs Biskirchen (D)

  Op zondag 13 december organiseert aquariumvereniging 1980 Biskirchen een vissen- en plantenbeurs op de bovenverdieping van de oude school aan de Schulstrasse 12 te Leun/Biskirchen (Duitsland). Open van 10 tot 13 uur, toegang gratis. Meer informatie www.aquarium-club-biskirchen.de

  13 december: aquariumbeurs Hassloch (D)

  Op zondag 13 december organiseert aquarium- en terrariumvereniging Hassloch een vissen- en plantenbeurs in de sporthal van de Schillerschool aan de Pfalplatz 1 te Hassloch (Duitsland). Open van 9u30 tot 14 uur, toegang gratis. Meer informatie www.aquaterra-hassloch.de

  19 december: Bijeenkomst met visbeurs KFN Maarn

  Op zaterdag 19 december organiseert Killi Fish Nederland een ledenbijeenkomst met lezing, loterij en visbeurs in de "Twee Marken" aan het Trompplein 5 te Maarn. Aanvang 13 uur.

  20 december: Cichliden- en siervissenbeurs Viernheim (D)

  Op zondag 20 december organiseert aquariumvereniging Cichliden Freunde Viernheim een cichliden- en siervissenbeurs in hun verenigingsgebouw aan de Am Lampertheimer Weg 11 te Viernheim (Duitsland). Open van 9u30 tot 12 uur, toegang gratis. Meer informatie op website www.cichliden-freunde.de.

  Verenigingsinformatie

  Opgericht 1927 Beschermheer drs. F. Philips jr. September 2015

  Aangesloten bij de N.B.A.T.

  Voorzitter
  Ferdie Gosselink
  Baarsstraat 2
  5615 RG Eindhoven
  06 - 2486 5247
  Secretaris
  Eric van de Meerakker
  Groningenlaan 3
  5691 KH Son
  0499 - 329 126
  Penningmeester
  Els van Houten
  Amerikalaan 87
  5691 KC Son
  0499 - 490 083
  Algemeen bestuurslid
  Gerard Swemmers
  Poeijersstraat 35A
  5642 GA Eindhoven
  040 - 2810 792
  Algemeen bestuurslid
  Vacature
   
   
   
   
   
  Ledenadministratie
  Els van Houten
  Amerikalaan 87
  5691 KC Son
  0499 - 490 083
   
  Redactieadres
   
  Groningenlaan 3
  5691 KH Son
  06 - 2486 5247
  Redactie
   
   
  Ferdie Gosselink
  Eric v/d Meerakker
  Gerard Swemmers
   
   
  Erelid Joop Brokke ✝  
  Lid van verdienste Gerard Vermeulen  
   
  Website / Email
  www.vivarium.club

  Contributie

  De Vivariumcontributie bedraagt € 29,– per jaar. Jeugdleden tot 16 jaar betalen € 16,50 per jaar. Het lidmaatschap als huisgenootlid is gratis. De contributies voor de bonden/tijdschriften bedragen:
  N.B.A.T. alleen ledenpas € 16,– per jaar,
  N.B.A.T. met Het Aquarium € 34,– per jaar.
  Jeugdleden krijgen € 8,– korting op het lidmaatschap van de NBAT. Af- en aanmelden voor Het Aquarium dient te gebeuren via de Vivarium ledenadministratie.

  Het inschrijfgeld à € 5,– en de contributie zijn te voldoen op gironummer NL74 INGB 000 1113703 t.n.v. "Penningmeester Vivarium." Opzeggen van het lidmaatschap kan uitsluitend twee maanden tevoren en schriftelijk geschieden bij de ledenadministratie.
  Overname van kopij is toegestaan mits voorzien van auteur èn bronvermelding,
  tenzij anders vermeld.


  Alle ingezonden kopij is voor verantwoording van de auteurs.
  Heevis
  U koopt toch ook
  bij onze

  Aquariumcentrum Helmond
  Chrisgarnalenshop
  Aquabeek
  Hier had uw

  kunnen staan!
  Aquarium Coenen
  ©2006–2022 Vivarium en auteurs. All rights reserved.
  Voorpagina  Vereniging  Informatie  Aanmelden  AVG/Privacy  Nieuwsbrief  Agenda  District  Kalender  Archief  Bibliotheek  Links  –   Vorige pagina  Bovenkant pagina