Vivarium Logo 150x90 VIVARIUM
EINDHOVEN
Voorpagina
 
Vereniging
 
Informatie
Aanmelden
AVG/Privacy
 
Nieuwsbrief
Agenda
District
Kalender
 
Archief
Historisch
Bibliotheek
Links
 
Bestuurslogin
 
Vorige pagina

VIVARIUM NIEUWSBRIEF

Inhoud oktober 2015

 • Aankondigingen
 • Artikelen
 • Agenda
 • District
 • Kalender
 • Verenigingsinformatie
 • Aankondigingen

  Aankondiging bijeenkomst 13 oktober: Hans Meulblok en Theo van Meegen: Xiphophorus / keuringen

  Deze avond bestaat uit twee kortere lezingen, die worden verzorgd door de welbekende en gewaardeerde sprekers Hans Meulblok en Theo van Meegen.

  Beide presentatoren zijn lid van A.V. Xiphophorus te Oss, welke naamgeving de aanleiding geeft bij de eerste lezing eens wat dieper op deze groep van vissen in te gaan en e.e.a. ook voor "doorgewinterde" aquarianen eens op een rijtje te zetten.
  Via wildvormen zullen de drie groepen, Spiegel-platys, Papegaai-platys en Zwaarddragers, worden besproken.
  Hierbij zal duidelijk worden dat deze, eens zo populaire, visjes nog steeds leuk genoeg zijn om te houden.

  Bij de tweede lezing zal uitleg worden gegeven over hoe het, uiteindelijke, keuren van aquaria tegenwoordig in zijn werk gaat. In eerste instantie over het positief adviseren door een deskundige keurmeester en in een later stadium de vrijblijvende deelname aan een districtskeuring en eventuele landelijke keuring.
  Ook zullen mooie voorbeelden van vijvers, zeewater-, speciaal-, gezelschapsaquaria en terraria worden getoond.

  Het belooft dus een interessante en gezellige avond te worden waarop wij u hopelijk in grote getale mogen verwachten.

  De plaats van bijeenkomst is zoals gebruikelijk in zaal "Kraaihei" van "Kadans" aan de St. Jozefstraat 1 in Best. Tijdstip van aanvang 20.15 uur.

  Namens de activiteitencommissie,
  Ferdie Gosselink.

  Artikelen

  Juwelen in het aquarium: de kersenbarbeel

  De wetenschappelijke naam is: Barbus titteya
  Barbus titteya wordt gevonden in Sri Lanka. Ze leven in zwaar aangeplante rivieren en stromen en voornamelijk in schaduwrijke gebieden.

  Barbus titteya 1

  Ja het is moeilijk om de echte schoonheid van deze kleine barbeel goed te omschrijven. Het is ook jammer dat hij zo weinig in het aquarium wordt gehouden. Als je de mannetjes bekijkt dan zijn het echt juwelen in het aquarium. Ze zijn dieprood gekleurd met over het midden van de flank een donkere ietwat gespikkelde streep. De vrouwtjes zijn wat bescheidener in de kleur. Ze worden wel iets groter dan de mannetjes en zijn in de buikpartij iets voller (boller) en kunnen naast het bruin ook nog wat beige kleur hebben.

  Barbus titteya 2

  Zoals uit het vindgebied blijkt, willen ze een goed beplant aquarium en moeten ze in een klein schoolverband gehouden worden. Indien deze vissen niet voldoende levend of diepvriesvoer krijgen kunnen ze wat bijterig worden aan de tastvinnen van de goerami-soorten bijvoorbeeld Colisa lalia en aan de borstvinnen van bijvoorbeeld de maanvis. (Dat wordt gezegd, maar ik heb daar nog nooit last van gehad.) Maar als deze dieren niet in het aquarium aanwezig zijn, dan zijn het echte lieve vissen. Ze kunnen makkelijk op droogvoer en vriesvoer gehouden worden, dat nemen ze graag. Dit in tegenstelling tot de kreet dat ze levend voer moeten hebben.

  Aan het water worden geen hoge eisen gesteld. Met een gemiddelde pH waarde van 7 gaan ze akkoord. Als ze dan ook nog een temperatuur krijgen van 22 tot 26 graden, kunnen ze het gemakkelijk 3 tot 4 jaar in het aquarium uithouden.

  In het algemeen zijn de vissen ook niet duur, daar de kweek gemakkelijk verloopt en het aantal afgezette eieren in het algemeen behoorlijk groot is.

  Ik wens u er veel plezier mee.

  Albert Sanderse

  Agenda

  Vivarium heeft op de tweede dinsdag van elke maand een ledenavond, behalve in de vakantiemaanden juli en augustus. We zijn te vinden in zaal Kraaihei van buurthuis Kadans van Welzijn Best Oirschot aan de Sint Jozefstraat 1, 5684 TS Best (buslijn 144). We beginnen om 20:15 uur.

  De agenda ziet er voor de rest van 2015 als volgt uit:

  Datum Activiteit Locatie
  di  13 okt Hans Meulblok en Theo van Meegen: Xiphophorus / keuringen Kadans
  di  10 nov Jan en Margie v/d Heijden: Suriname 2015 *) Kadans
  di    8 dec Eigen avond *) Kadans

  *) Niet definitief gepland. Er kan dus nog wat aan de inhoud veranderen.
  N.B. De data van de dinsdagavonden staan wel vast, dus er is dan zeker een bijeenkomst!

  Naast deze activiteiten wordt er nog aan enkele andere bijzondere activiteiten gedacht. Zodra er een datum bekend is, zal de activiteit worden toegevoegd.

  District

  Het jaarprogramma 2015 van de verenigingen van het NBAT district Brabant ziet er voor de komende maanden als volgt uit:

  Datum Vereniging Activiteit Door
  ma   5 okt * De Siervis    
  ma 12 okt Daphnia "Ladies Night"  
  ma 12 okt MRC Breda Lezing Wim Tomey
  di   13 okt Vivarium Xiphophorus / keuringen Hans Meulblok en
  Theo van Meegen
  do  15 okt * Ons Genoegen    
  di   20 okt De Kempvis Nieuwe en minder bekende plantensoorten John Frencken
  za  24 okt Daphnia AquaVaria  
  zo  25 okt Daphnia AquaVaria  
  ma 26 okt Xiphophorus Hoe biologisch is het aquarium A. Sanderse
  ma   2 nov * De Siervis    
  ma   9 nov Daphnia Discussieavond  
  ma   9 nov MRC Breda Uitslag huiskeuring Erik Prins
  di   10 nov Vivarium Suriname 2015 *) v/d Heijden *)
  di   17 nov De Kempvis Vissen kweken hoe en waarom Piet van Amelsvoort
  do  19 nov * Ons Genoegen    
  ma 30 nov Xiphophorus Jaaroverzicht Hans/Theo

  Kalender

  17 oktober: Bijeenkomst met visbeurs KFN Maarn

  Op zaterdag 17 oktober organiseert Killi Fish Nederland een ledenbijeenkomst met lezing, loterij en visbeurs in de "Twee Marken" aan het Trompplein 5 te Maarn. Aanvang 13 uur.

  17 oktober: bijeenkomst IRG landsgroep België Klein-Willebroek (B)

  Op zaterdag 17 oktober organiseert de landsgroep België van het Internationaal Regenboogvissen Gezelschap een bijeenkomst met ruilbeurs en lezing in het lokaal van aquariumvereniging De Minor aan de Schoolstraat 24 te Klein-Willebroek (België). Open vanaf 13u30, toegang gratis. Meer informatie via website www.regenboogvissen.be.

  18 oktober: Cichliden- en siervissenbeurs Viernheim (D)

  Op zondag 18 oktober organiseert Cichliden Freunde aquariumvereniging een cichliden- en siervissenbeurs in hun verenigingsgebouw aan de Am Lampertheimer Weg 11 te Viernheim (Duitsland). Open van 9u30 tot 12 uur, toegang gratis. Meer informatie op website www.cichliden-freunde.de.

  18 oktober: Visbeurs Wustrow (D)

  Op zondag 18 oktober organiseert aquarium- en terrariumvereniging Lüchow-Dannenberg een visbeurs in de Christian-Henning-Schule aan de Salzwedeler Strasse 4a te Wustrow (Duitsland). Open van 10 tot 13 uur. Meer informatie op website zajac.de.

  24 en 25 oktober: Aquavaria Vianen

  Op zaterdag 24 en zondag 25 oktober organiseren Daphnia Boxtel en de Discus Club Holland de Aquavaria, een tweedaagse beurs met het wereldkampioenschap discusvissen van de Discus Club Holland, op zaterdag de landelijke Aqua Terra dag van de NBAT en op zondag de Nationale Cichliden Dag van de NVC en in Sportcentrum Helsdingen aan de Westelijke Parallelweg 1 te Vianen. Meer informatie volgt op www.aquavaria.nl.

  24 en 25 oktober: Tentoonstelling en beurs Darmstadt (D)

  Op zaterdag 24 en zondag 25 oktober organiseert aquarium- en terrariumvereniging Hottonia hun najaarstentoonstelling en vissen- en plantenbeurs in hun verenigingsgebouw aan de Am Judenteich 16 te Darmstadt (Duitsland). Open van 10 tot 16 uur, toegang € 2,–, kinderen gratis. Meer informatie op www.hottonia.de

  25 oktober: Terraria Zwolle

  Op zondag 25 oktober organiseert TER een terrariumbeurs in de IJsselhallen aan de Rieteweg 4 te Zwolle. Open van 11 tot 16 uur, toegang € 6,–, kinderen tot 5 jaar gratis. Meer informatie op www.vhm-events.com.

  25 oktober: Terrariumbeurs Osnabrück (D)

  Op zondag 25 oktober organiseert Terraxotica Germany de Terraxotica Germany Osnabrück beurs in de Gartlage Halle aan de Schlachthofstrasse 48 te Osnabrück (Duitsland). Open vanaf 10 uur, toegang € 6,–, kinderen vanaf 6 jaar € 3,–. Meer informatie www.terraxotica-germany.de.

  1 november: Terraria Gent (B)

  Op zondag 1 november organiseert TER een terrariumbeurs aan de Van Rysselberghedreef 2 in het Citadelpark B te Gent (België). Open van 11 tot 16 uur, toegang € 6,–, kinderen tot 5 jaar gratis. Meer informatie op www.vhm-events.com.

  1 november: Terrariumbeurs Hamburg (D)

  Op zondag 1 november organiseert aquariumvereniging Wir Aquarianer een siervisbeurs voor zoet- en zeewater in de school aan de Öjendorfer Damm 8 te Hamburg-Jenfeld (Duitsland). Open van 10 uur tot 12u30, toegang € 2,–, kinderen tot 16 jaar gratis. Meer informatie www.wir-aquarianer.de

  7 november: Dwergcichlidendag Zajac Duisburg (D)

  Op zaterdag 7 november organiseert Zoo Zajac in samenwerking met de DCG-Niederrhein een dwergcichlidendag met lezingen in hun zaak aan de Konrad-Adenauer-ring 6 te Duisburg (Duitsland). Open van 9 tot 20 uur, toegang gratis. Meer informatie op website zajac.de.

  7 november: DKG bijeenkomst Neuss (D)

  Op zaterdag 7 november organiseert de regiogroep West van de Deutsche Killifisch Gemeinschaft de een bijeenkomst in Brauereiausschank Frankenheim aan de Bahnhofstrasse 50 te Neuss/Holzheim (Duitsland). Aanvang 15 uur. Meer informatie op website www.killi.org

  7 november: Aquariumbeurs Hannover (D)

  Op zaterdag 7 november organiseert aquarumvereniging Hannover Ost een aquariumbeurs in school Roderbruch aan de Rotekreustrasse 23 te Hannover (Duitsland). Open van 15 tot 17 uur. Meer informatie op www.vereinsfreunde-hannover-ost.de.

  8 november: Dag van de Kweekcentrale Leuven (B)

  Op zondag 8 november organiseert De Siervis Leuven alweer de 22e "Dag van de Kweekcentrale," een grote hobbybeurs in hun lokaal aan de Kolonel Begaultlaan 15 te Wilsele-Leuven (België). "Zoals steeds kan je ook nu weer kiezen uit een ruim aanbod aan vissen, planten en aquariummateriaal, U aangeboden door bekende standhouders uit binnen- en buitenland." Open van 10 tot 16 uur, toegang gratis. Meer informatie op website www.desiervis.be.

  8 november: aquariumbeurs Biskirchen (D)

  Op zondag 8 november organiseert aquariumvereniging 1980 Biskirchen een vissen- en plantenbeurs op de bovenverdieping van de oude school aan de Schulstrasse 12 te Leun/Biskirchen (Duitsland). Open van 10 tot 13 uur, toegang gratis. Meer informatie www.aquarium-club-biskirchen.de

  15 november: Terrariumbeurs Bremen (D)

  Op zondag 15 november organiseert Terraxotica Germany de Terraxotica Germany Bremen beurs in hal 3 van de Messe van Bremen aan de Theodor-Neuss-allee 21-23 te Bremen (Duitsland). Open vanaf 10 uur, toegang € 6,–, kinderen vanaf 6 jaar € 3,–. Meer informatie www.terraxotica-germany.de

  15 november: Visbeurs Hamburg (D)

  Op zondag 15 november organiseert aquarium- en terrariumvereniging Sagittaria de grootste vivaristiekbeurs van Noord-Duitsland met vissen, planten en terraristiek in winkelcenrtum Jenfeld aan de Rodigalle 303 te Hamburg (Duitsland). Open van 14 uur tot 16u30, toegang € 2,–. Meer informatie op website www.sagittaria.de.

  15 november: Cichliden- en siervissenbeurs Viernheim (D)

  Op zondag 15 november organiseert aquariumvereniging Cichliden Freunde Viernheim een cichliden- en siervissenbeurs in hun verenigingsgebouw aan de Am Lampertheimer Weg 11 te Viernheim (Duitsland). Open van 9u30 tot 12 uur, toegang gratis. Meer informatie op website www.cichliden-freunde.de.

  21 en 22 november: Vivarium 2015 Nieuwegein

  Op zaterdag 21 en zondag 22 november vindt de zevende editie plaats van de Vivarium beurs, ook nu in de "Beursfabriek" (de nieuwe naam van Home Boxx) aan de Symfonielaan 1 te Nieuwegein. Meer informatie is te vinden op website www.vivariumbeurs.nl.

  28 november: Bijeenkomst Poecilia Maarn

  Op zaterdag 28 november organiseert Poecilia een ledenbijeenkomst in de "Twee Marken" aan het Trompplein 5 te Maarn. Aanvang 12u30. Meer informatie op de website www.poecilia.nl.

  28 november: Ongewerveldendag Zajac Duisburg (D)

  Op zaterdag 28 november organiseert Zoo Zajac een ongewerveldendag met lezingen, produktpresentaties en een grote garnalententoonstelling in hun zaak aan de Konrad-Adenauer-ring 6 te Duisburg (Duitsland). Open van 9 tot 20 uur, toegang gratis. Meer informatie volgt op website zajac.de.

  29 november: Reptielen- en amfibieënbeurs Lebbeke (B)

  Op zondag 29 november organiseert de Vlaamse Terrariumvereniging een reptielen- en amfibieënbeurs in zaal "Ons Huis" aan de Leo Duboisstraat 24 te Lebbeke (België). Open van 10 tot 17 uur, toegang € 3, –. Meer informatie via website www.vlaamse-terariumvereniging.be.

  29 november: Terrariumbeurs Hamburg (D)

  Op zondag 29 november organiseert aquariumvereniging Wir Aquarianer een siervisbeurs voor zoet- en zeewater in de school aan de Öjendorfer Damm 8 te Hamburg-Jenfeld (Duitsland). Open van 10 uur tot 12u30, toegang € 2,–, kinderen tot 16 jaar gratis. Meer informatie www.wir-aquarianer.de

  5 december: Aquariumbeurs Hannover (D)

  Op zaterdag 5 december organiseert aquarumvereniging Hannover Ost een aquariumbeurs in school Roderbruch aan de Rotekreustrasse 23 te Hannover (Duitsland). Open van 15 tot 17 uur. Meer informatie op www.vereinsfreunde-hannover-ost.de.

  5 december: Aquariumbeurs Leverkusen (D)

  Op zaterdag 5 december organiseert Aquaterralev.de de Aquaristika aquarium- en terrariumbeurs in de Bürgerhalle aan de Hauptstrasse 150 te Leverkusen (Duitsland). Open van 10 tot 14 uur, toegang gratis. Meer informatie www.aquaterralev.de.

  6 december: Terraria Houten (Utrecht)

  Op zondag 6 december organiseert TER "Nederlands grootste terrariumevenement" in het Euretco Expo center aan de Meidoornkade 24 te Houten (Utrecht). Open van 10 tot 16 uur, toegang € 10,–, kinderen tot 12 jaar en 65+ € 6,–, kinderen tot 5 jaar gratis. Meer informatie op www.vhm-events.com.

  13 december: aquariumbeurs Biskirchen (D)

  Op zondag 13 december organiseert aquariumvereniging 1980 Biskirchen een vissen- en plantenbeurs op de bovenverdieping van de oude school aan de Schulstrasse 12 te Leun/Biskirchen (Duitsland). Open van 10 tot 13 uur, toegang gratis. Meer informatie www.aquarium-club-biskirchen.de

  13 december: aquariumbeurs Hassloch (D)

  Op zondag 13 december organiseert aquarium- en terrariumvereniging Hassloch een vissen- en plantenbeurs in de sporthal van de Schillerschool aan de Pfalplatz 1 te Hassloch (Duitsland). Open van 9u30 tot 14 uur, toegang gratis. Meer informatie www.aquaterra-hassloch.de

  19 december: Bijeenkomst met visbeurs KFN Maarn

  Op zaterdag 19 december organiseert Killi Fish Nederland een ledenbijeenkomst met lezing, loterij en visbeurs in de "Twee Marken" aan het Trompplein 5 te Maarn. Aanvang 13 uur.

  20 december: Cichliden- en siervissenbeurs Viernheim (D)

  Op zondag 20 december organiseert aquariumvereniging Cichliden Freunde Viernheim een cichliden- en siervissenbeurs in hun verenigingsgebouw aan de Am Lampertheimer Weg 11 te Viernheim (Duitsland). Open van 9u30 tot 12 uur, toegang gratis. Meer informatie op website www.cichliden-freunde.de.

  Verenigingsinformatie

  Opgericht 1927 Beschermheer drs. F. Philips jr. Oktober 2015

  Aangesloten bij de N.B.A.T.

  Voorzitter
  Ferdie Gosselink
  Baarsstraat 2
  5615 RG Eindhoven
  06 - 2486 5247
  Secretaris
  Eric van de Meerakker
  Groningenlaan 3
  5691 KH Son
  0499 - 329 126
  Penningmeester
  Els van Houten
  Amerikalaan 87
  5691 KC Son
  0499 - 490 083
  Algemeen bestuurslid
  Gerard Swemmers
  Poeijersstraat 35A
  5642 GA Eindhoven
  040 - 2810 792
  Algemeen bestuurslid
  Vacature
   
   
   
   
   
  Ledenadministratie
  Els van Houten
  Amerikalaan 87
  5691 KC Son
  0499 - 490 083
   
  Redactieadres
   
  Groningenlaan 3
  5691 KH Son
  06 - 2486 5247
  Redactie
   
   
  Ferdie Gosselink
  Eric v/d Meerakker
  Gerard Swemmers
   
   
  Erelid Joop Brokke ✝  
  Lid van verdienste Gerard Vermeulen  
   
  Website / Email
  www.vivarium.club

  Contributie

  De Vivariumcontributie bedraagt € 30,– per jaar. Jeugdleden tot 16 jaar betalen € 17,00 per jaar. Het lidmaatschap als huisgenootlid is gratis. De contributies voor de bonden/tijdschriften bedragen:
  N.B.A.T. alleen ledenpas € 16,– per jaar,
  N.B.A.T. met Het Aquarium € 36,– per jaar.
  Jeugdleden krijgen € 8,– korting op het lidmaatschap van de NBAT. Af- en aanmelden voor Het Aquarium dient te gebeuren via de Vivarium ledenadministratie.

  Het inschrijfgeld à € 5,– en de contributie zijn te voldoen op gironummer NL74 INGB 000 1113703 t.n.v. "Penningmeester Vivarium." Opzeggen van het lidmaatschap kan uitsluitend twee maanden tevoren en schriftelijk geschieden bij de ledenadministratie.
  Overname van kopij is toegestaan mits voorzien van auteur èn bronvermelding,
  tenzij anders vermeld.


  Alle ingezonden kopij is voor verantwoording van de auteurs.
  Heevis
  U koopt toch ook
  bij onze

  Aquariumcentrum Helmond
  Chrisgarnalenshop
  Aquabeek
  Hier had uw

  kunnen staan!
  Aquarium Coenen
  ©2006–2022 Vivarium en auteurs. All rights reserved.
  Voorpagina  Vereniging  Informatie  Aanmelden  AVG/Privacy  Nieuwsbrief  Agenda  District  Kalender  Archief  Bibliotheek  Links  –   Vorige pagina  Bovenkant pagina