Vivarium Logo 150x90 VIVARIUM
EINDHOVEN
Voorpagina
 
Vereniging
 
Informatie
Aanmelden
AVG/Privacy
 
Nieuwsbrief
Agenda
District
Kalender
 
Archief
Historisch
Bibliotheek
Links
 
Bestuurslogin
 
Vorige pagina

VIVARIUM NIEUWSBRIEF

Inhoud november 2015

 • Aankondigingen
 • Artikelen
 • Agenda
 • District
 • Kalender
 • Verenigingsinformatie
 • Aankondigingen

  Aankondiging bijeenkomst 13 november: Eigen avond: watermetingen, film, discussie

  Op dinsdag 10 november a.s. vindt onze maandelijkse bijeenkomst plaats.
  Deze avond is er de gelegenheid om diverse eigen activiteiten te ontplooien zoals het op diverse waarden testen van uw aquariumwater. Het is duidelijk dat deze testen nuttig, zelfs onontbeerlijk blijven. Ter herinnering nog even de beste manier om water voor de meting te vervoeren:
  U neemt een goed afsluitbare fles of pot van minimaal een halve liter. Deze spoelt u eerst uit met heet water. Vervolgens drie keer goed uitspoelen met het te meten aquariumwater.
  Tenslotte vult u de fles/pot tot de nok met het te meten water, zodat er geen lucht meer in zit. Lucht heeft namelijk invloed op het meetresultaat, wat natuurlijk niet de bedoeling is.

  Na het bespreken van de resultaten van de meting en eventuele aanbevelingen ruimen we graag tijd in voor onze leden, de heren Jan Dekkers en Harrie van de Meerakker. Zij tonen beiden een korte film die ze van hun aquaria hebben gemaakt.

  Tenslotte is er natuurlijk ook ruim de tijd voor het uitwisselen van ervaringen en het stellen van vragen over de hobby, wat ook voor nieuwe leden belangrijk is.

  Wij verwachten weer een heel gezellige avond waarop iedereen, óók belangstellende niet-leden, van harte welkom is.
  Het adres: zaal "Kraaihei" van "Kadans" aan de St. Jozefstraat 1 te Best.
  Aanvang van de avond 20.15 uur.

  Namens de activiteitencommissie,
  Ferdie Gosselink.

  Artikelen

  Blyxa alternifolia

  Blyxa alternifolia

  Verkrijgbaarheid: Nog niet overal
  Houdbaarheid: Goed
  Licht behoefte: Ruim belichten
  Plaats in aquarium: middenzone en achter
  Nederlandse benaming: Geen
  Familie: Hydrocharitaceae
  Verspreiding: Zuid- en Zuidoost-Azië
  Temperatuur: Variërend 22 tot 27 graden

  We hebben hier te maken met een plant die nog al wat eisen aan de bodem stelt. Ten eerste moet die luchtig zijn en er moet regelmatig wat gevoed worden. Een luchtige bodem is te verkrijgen door een mix te maken van tweederde grof metselzand en eenderde aquariumgrind met een korrelgrootte van plusminus twee millimeter. Het voeden kan met opgeloste balletjes klei die te koop zijn bij de aquariumhandel en die bij de wortels te injecteren. Wat Fe (ijzer) toevoegen kan deze plant alleen maar goed doen.

  De plant heeft een volvlezige stengel waaraan de smalle lancetvormige blaadjes van plusminus twee millimeter breed in grote getale aan groeien. De decoratieve waarde van deze plant is zeer hoog, tenminste als er voldoende licht aangeboden wordt. Dan kleuren de fijne blaadjes mooi roodbruin en vormen dan rozetten van wel zeven tot acht centimeter breed.

  Schaduw verdraagt de plant slecht. We moeten er wel rekening mee houden dat deze zéér fraaie plant wel 40 cm. hoog kan worden, maar door tijdig terug te snijden en herplanten is deze hoge groei te voorkomen. De pH waarde 6 tot 7,5 van het water is het mooist.

  Het vermeerderen gaat in het aquarium in het algemeen via de wortelstokken, want met het terugsnijden van de toppen worden maar moeilijk zijscheuten ontwikkeld. Het is een mooie plant om te contrasteren met Leidse plantjes, Lobelia cardinalis of Hygrophila guianensis.

  Albert Sanderse

  Agenda

  Vivarium heeft op de tweede dinsdag van elke maand een ledenavond, behalve in de vakantiemaanden juli en augustus. We zijn te vinden in zaal Kraaihei van buurthuis Kadans van Welzijn Best Oirschot aan de Sint Jozefstraat 1, 5684 TS Best (buslijn 144). We beginnen om 20:15 uur.

  De agenda ziet er voor de rest van 2015 als volgt uit:

  Datum Activiteit Locatie
  di  10 nov Eigen avond Kadans
  di    8 dec Jan en Margie v/d Heijden: Suriname 2015 Kadans

  *) Niet definitief gepland. Er kan dus nog wat aan de inhoud veranderen.
  N.B. De data van de dinsdagavonden staan wel vast, dus er is dan zeker een bijeenkomst!

  Dit zijn de definitief geplande data voor onze bijeenkomsten in 2016, zodat u deze alvast kunt noteren:

  Datum Locatie
  di  12 jan 2016 Kadans
  feb 2016
  carnaval
  di    8 mrt 2016 Kadans
  di  12 apr 2016 Kadans
  di  10 mei 2016 Kadans
  di  14 juni 2016 Kadans
  juli/aug 2016
  vakantie
  di    13 sep 2016 Kadans
  di  11 okt 2016 Kadans
  di    8 nov 2016 Kadans
  di  13 dec 2016 Kadans

  Opmerking: Helaas valt Carnaval in 2016 samen met onze normale bijeenkomst voor februari, ons vaste lokaal is dan ook niet beschikbaar. We hebben daarom besloten om onze bijeenkomst op de tweede dinsdag van februari te schrappen en zullen in die maand nog een andere activiteit organiseren. Nader bericht volgt!

  Naast deze activiteiten wordt er nog aan enkele andere bijzondere activiteiten gedacht. Zodra er een datum bekend is, zal de activiteit worden toegevoegd.

  District

  Het jaarprogramma 2015 van de verenigingen van het NBAT district Brabant ziet er voor de komende maanden als volgt uit:

  Datum Vereniging Activiteit Door
  ma   2 nov * De Siervis    
  ma   9 nov Daphnia Discussieavond  
  ma   9 nov MRC Breda Uitslag huiskeuring Erik Prins
  di   10 nov Vivarium Eigen avond  
  di   17 nov De Kempvis Vissen kweken hoe en waarom Piet van Amelsvoort
  do  19 nov * Ons Genoegen    
  ma 30 nov Xiphophorus Jaaroverzicht Hans/Theo
  ma   7 dec * De Siervis    
  di     8 dec Vivarium Suriname 2015 v/d Heijden
  za  12 dec Daphnia Feestavond en uitslag huiskeuring  
  ma 14 dec MRC Breda MRC Quiz Vincent en Rob
  di   15 dec De Kempvis Discussie-avond  
  do  17 dec * Ons Genoegen    
  ma 28 dec Xiphophorus Quizavond Joop/Fons

  Kalender

  15 november: Terrariumbeurs Bremen (D)

  Op zondag 15 november organiseert Terraxotica Germany de Terraxotica Germany Bremen beurs in hal 3 van de Messe van Bremen aan de Theodor-Neuss-allee 21-23 te Bremen (Duitsland). Open vanaf 10 uur, toegang € 6,–, kinderen vanaf 6 jaar € 3,–. Meer informatie www.terraxotica-germany.de

  15 november: Visbeurs Hamburg (D)

  Op zondag 15 november organiseert aquarium- en terrariumvereniging Sagittaria de grootste vivaristiekbeurs van Noord-Duitsland met vissen, planten en terraristiek in winkelcenrtum Jenfeld aan de Rodigalle 303 te Hamburg (Duitsland). Open van 14 uur tot 16u30, toegang € 2,–. Meer informatie op website www.sagittaria.de.

  15 november: Cichliden- en siervissenbeurs Viernheim (D)

  Op zondag 15 november organiseert aquariumvereniging Cichliden Freunde Viernheim een cichliden- en siervissenbeurs in hun verenigingsgebouw aan de Am Lampertheimer Weg 11 te Viernheim (Duitsland). Open van 9u30 tot 12 uur, toegang gratis. Meer informatie op website www.cichliden-freunde.de.

  21 en 22 november: Vivarium 2015 Nieuwegein

  Op zaterdag 21 en zondag 22 november vindt de zevende editie plaats van de Vivarium beurs, ook nu in de "Beursfabriek" (de nieuwe naam van Home Boxx) aan de Symfonielaan 1 te Nieuwegein. Meer informatie is te vinden op website www.vivariumbeurs.nl.

  28 november: Bijeenkomst Poecilia Maarn

  Op zaterdag 28 november organiseert Poecilia een ledenbijeenkomst in de "Twee Marken" aan het Trompplein 5 te Maarn. Aanvang 12u30. Meer informatie op de website www.poecilia.nl.

  28 november: Ongewerveldendag Zajac Duisburg (D)

  Op zaterdag 28 november organiseert Zoo Zajac een ongewerveldendag met lezingen, produktpresentaties en een grote garnalententoonstelling in hun zaak aan de Konrad-Adenauer-ring 6 te Duisburg (Duitsland). Open van 9 tot 20 uur, toegang gratis. Meer informatie volgt op website zajac.de.

  29 november: Reptielen- en amfibieënbeurs Lebbeke (B)

  Op zondag 29 november organiseert de Vlaamse Terrariumvereniging een reptielen- en amfibieënbeurs in zaal "Ons Huis" aan de Leo Duboisstraat 24 te Lebbeke (België). Open van 10 tot 17 uur, toegang € 3, –. Meer informatie via website www.vlaamse-terariumvereniging.be.

  29 november: Terrariumbeurs Hamburg (D)

  Op zondag 29 november organiseert aquariumvereniging Wir Aquarianer een siervisbeurs voor zoet- en zeewater in de school aan de Öjendorfer Damm 8 te Hamburg-Jenfeld (Duitsland). Open van 10 uur tot 12u30, toegang € 2,–, kinderen tot 16 jaar gratis. Meer informatie www.wir-aquarianer.de

  gime

  5 december: Aquariumbeurs Hannover (D)

  Op zaterdag 5 december organiseert aquarumvereniging Hannover Ost een aquariumbeurs in school Roderbruch aan de Rotekreustrasse 23 te Hannover (Duitsland). Open van 15 tot 17 uur. Meer informatie op www.vereinsfreunde-hannover-ost.de.

  5 december: Aquariumbeurs Leverkusen (D)

  Op zaterdag 5 december organiseert Aquaterralev.de de Aquaristika aquarium- en terrariumbeurs in de Bürgerhalle aan de Hauptstrasse 150 te Leverkusen (Duitsland). Open van 10 tot 14 uur, toegang gratis. Meer informatie www.aquaterralev.de.

  6 december: Terraria Houten (Utrecht)

  Op zondag 6 december organiseert TER "Nederlands grootste terrariumevenement" in het Euretco Expo center aan de Meidoornkade 24 te Houten (Utrecht). Open van 10 tot 16 uur, toegang € 10,–, kinderen tot 12 jaar en 65+ € 6,–, kinderen tot 5 jaar gratis. Meer informatie op www.vhm-events.com.

  13 december: aquariumbeurs Biskirchen (D)

  Op zondag 13 december organiseert aquariumvereniging 1980 Biskirchen een vissen- en plantenbeurs op de bovenverdieping van de oude school aan de Schulstrasse 12 te Leun/Biskirchen (Duitsland). Open van 10 tot 13 uur, toegang gratis. Meer informatie www.aquarium-club-biskirchen.de

  13 december: aquariumbeurs Hassloch (D)

  Op zondag 13 december organiseert aquarium- en terrariumvereniging Hassloch een vissen- en plantenbeurs in de sporthal van de Schillerschool aan de Pfalplatz 1 te Hassloch (Duitsland). Open van 9u30 tot 14 uur, toegang gratis. Meer informatie www.aquaterra-hassloch.de

  19 december: Bijeenkomst met visbeurs KFN Maarn

  Op zaterdag 19 december organiseert Killi Fish Nederland een ledenbijeenkomst met lezing, loterij en visbeurs in de "Twee Marken" aan het Trompplein 5 te Maarn. Aanvang 13 uur.

  20 december: Cichliden- en siervissenbeurs Viernheim (D)

  Op zondag 20 december organiseert aquariumvereniging Cichliden Freunde Viernheim een cichliden- en siervissenbeurs in hun verenigingsgebouw aan de Am Lampertheimer Weg 11 te Viernheim (Duitsland). Open van 9u30 tot 12 uur, toegang gratis. Meer informatie op website www.cichliden-freunde.de.

  2016

  24 januari 2016: Siervis Aqua Terra Nieuwjaarsbeurs Oosterhout

  Op zondag 24 januari 2016 organiseert De Siervis de elfde Siervis Aquarium Nieuwjaarsbeurs in het Sint-Oelbert Gymnasium aan de Warandelaan 3 (ingang Paterserf 16) te Oosterhout (N.B.). Open van 11 tot 15 uur, entree € 2,–, kinderen tot 12 jaar gratis. Meer informatie op website www.desiervis.nl. Zie voor een routebeschrijving www.oelbert.nl/contact/

  Verenigingsinformatie

  Opgericht 1927 Beschermheer drs. F. Philips jr. November 2015

  Aangesloten bij de N.B.A.T.

  Voorzitter
  Ferdie Gosselink
  Baarsstraat 2
  5615 RG Eindhoven
  06 - 2486 5247
  Secretaris
  Eric van de Meerakker
  Groningenlaan 3
  5691 KH Son
  0499 - 329 126
  Penningmeester
  Els van Houten
  Amerikalaan 87
  5691 KC Son
  0499 - 490 083
  Algemeen bestuurslid
  Gerard Swemmers
  Poeijersstraat 35A
  5642 GA Eindhoven
  040 - 2810 792
  Algemeen bestuurslid
  Vacature
   
   
   
   
   
  Ledenadministratie
  Els van Houten
  Amerikalaan 87
  5691 KC Son
  0499 - 490 083
   
  Redactieadres
   
  Groningenlaan 3
  5691 KH Son
  06 - 2486 5247
  Redactie
   
   
  Ferdie Gosselink
  Eric v/d Meerakker
  Gerard Swemmers
   
   
  Erelid Joop Brokke ✝  
  Lid van verdienste Gerard Vermeulen  
   
  Website / Email
  www.vivarium.club

  Contributie

  De Vivariumcontributie bedraagt € 30,– per jaar. Jeugdleden tot 16 jaar betalen € 17,00 per jaar. Het lidmaatschap als huisgenootlid is gratis. De contributies voor de bonden/tijdschriften bedragen:
  N.B.A.T. alleen ledenpas € 16,– per jaar,
  N.B.A.T. met Het Aquarium € 36,– per jaar.
  Jeugdleden krijgen € 8,– korting op het lidmaatschap van de NBAT. Af- en aanmelden voor Het Aquarium dient te gebeuren via de Vivarium ledenadministratie.

  Het inschrijfgeld à € 5,– en de contributie zijn te voldoen op gironummer NL74 INGB 000 1113703 t.n.v. "Penningmeester Vivarium." Opzeggen van het lidmaatschap kan uitsluitend twee maanden tevoren en schriftelijk geschieden bij de ledenadministratie.
  Overname van kopij is toegestaan mits voorzien van auteur èn bronvermelding,
  tenzij anders vermeld.


  Alle ingezonden kopij is voor verantwoording van de auteurs.
  Heevis
  U koopt toch ook
  bij onze

  Aquariumcentrum Helmond
  Chrisgarnalenshop
  Aquabeek
  Hier had uw

  kunnen staan!
  Aquarium Coenen
  ©2006–2022 Vivarium en auteurs. All rights reserved.
  Voorpagina  Vereniging  Informatie  Aanmelden  AVG/Privacy  Nieuwsbrief  Agenda  District  Kalender  Archief  Bibliotheek  Links  –   Vorige pagina  Bovenkant pagina