Vivarium Logo 150x90 VIVARIUM
EINDHOVEN
Voorpagina
 
Vereniging
 
Informatie
Aanmelden
AVG/Privacy
 
Nieuwsbrief
Agenda
District
Kalender
 
Archief
Historisch
Bibliotheek
Links
 
Bestuurslogin
 
Vorige pagina

VIVARIUM NIEUWSBRIEF

Inhoud december 2015

  • Aankondigingen
  • Artikelen
  • Agenda
  • District
  • Kalender
  • Verenigingsinformatie
  • Aankondigingen

    Aankondiging bijeenkomst 8 december: Jan en Margie van der Heijden over Suriname

    Op deze laatste bijeenkomst van dit jaar hebben wij besloten de leden te verblijden met een, naar onze verwachting, interessante lezing.

    De sprekers bieden ons een voordracht aan over Suriname, dat zij recentelijk in 2015 hebben bezocht.
    Naar wat Jan en Margie ons al hebben laten weten is het een powerpoint presentatie met ingesloten fraaie foto- en filmbeelden, ook onderwater waar we de dieren in hun eigen element kunnen aanschouwen.

    De reis gaat vanaf Paramaribo aan de Suriname rivier naar Commonwijne en Bigi Pan, een uitgestrekt natuurgebied bij Nickerie. Daarna wordt de reis vervolgd langs de Suriname rivier naar Brokopondo, Brownsberg en Pingpe, ver het binnenland in. We zien veel beelden van de natuur, zowel boven als onder water. Een groot aantal soorten Zalmachtigen, Levendbarenden en Cichliden alsmede vogels, hagedissen en amfibieën passeren de revue.
    Kortom, het is een unieke gelegenheid om de diverse biotopen en de daar levende dieren te aanschouwen.

    Iedereen, ook geïnteresseerde niet-leden, is deze avond weer van harte welkom in zaal "Kraaihei" van "Kadans" aan de St. Jozefstraat te Best. Aanvang 20.15 uur.

    Namens de activiteitencommissie,
    Ferdie Gosselink.

    Koopzondagen in december bij Aquarium Coenen

    Voor wie het nog niet wist: Aquarium Coenen, een van onze adverteerders, heeft elke eerste zondag van de maand een koopzondag met vaak ook bijzondere acties e.d. Wij zullen deze voortaan in de Vivarium kalender opnemen zodra ze bekend zijn. Uiteraard staan ze ook elke maand op hun website aquariumcoenen.nl en hun facebook pagina (zoek op "aquarium coenen").

    In december is er bovendien niet alleen een koopzondag op 6 december, maar ter gelegenheid van de opening van de steenkoralenhoek ook op 27 december. Van Coenen kregen we deze uitnodiging doorgestuurd:

    Knallen in december!

    In de maand december is Aquarium Coenen op twee zondagen geopend: 6 en 27 december. Noteer ze dus alvast in je agenda. En voor de fans van steenkoralen: zondag 27 december wordt de opening van de nieuwe steenkoralenhoek gevierd met een hapje, een drankje en speciale openingskortingen!

    De systemen die technisch compleet zijn, staan alvast in te draaien. De komende weken worden de laatste puntjes op de i gezet qua afwerking en de 30 aquaria langzaamaan gevuld met steenkoralen. Zelfs zonder het XXL-aquarium van 5,5 meter lang, praten we over een uitbreiding van meer dan 5000 liter! Op 27 december knallen ze los, ben jij erbij?

    Te koop aangeboden

    We kregen een bericht van een niet-lid, die een koper zoekt voor zijn Juwel Vision 260, met een Eheim Classic 2215/2217 en een voederautomaat. Mocht iemand belangstelling hebben, neem dan contact op met ondergetekende.

    Ook heeft ons lid Marc Hennequin een CO2-set in de aanbieding. Voor nadere informatie graag contact opnemen met Marc, eventueel via ondergetekende. Marc brengt het geheel dinsdagavond ook mee ter bezichtiging.

    Eric van de Meerakker
    Secretaris

    Artikelen

    Je weet het nooit zeker

    Ik was een keer bij een plantenkweker die nog al heel wat planten importeerde. Toen er een knecht bij zijn baas kwam vragen wat voor een plant hij nu in zijn handen had, bekeek de baas die plant en zei toen, ik weet het ook niet zeker, maar hij heeft een nogal rond blad en het blad is aardig rood, noem hem maar Krotenia. want het is net een krotenblad. Zo is de plant in de handel gekomen onder de naam Krotenia. Ik spreek hier over wel veertig jaar terug, maar ik ben het nooit vergeten.
    Sinds dat moment heb ik vaak getwijfeld aan de originele naam van een plant. Nou was ik laatst met mijn vrouw bij een grote aquarium en vijver zaak en daar zag ik in de zeer ruime sortering een plantje dat ik nog nooit eerder in het aquarium had gezien. Ik werd er door mijn vrouw op attent gemaakt. Natuurlijk had ik wel belangstelling in dat plantje en heb er dus gelijk een paar van gekocht. Ik moet bekennen dat ik nog de naam of de achtergrond van dat plantje wist. Ik vond hem alleen maar grillig mooi. De verkoopster haalde die plant uit de verkoopbak en terwijl ze dat deed vroeg ik haar naar de naam van het plantje. Zij moest bekennen dat ze ook de naam niet wist, maar een andere bediende wist het wel.
    Oh meneer zei de man, dat is de Echinodorus vesuvius. Ik dacht gelijk oh dat is net als het krotenblad.
    Thuis gekomen heb ik in mijn zeer uitgebreide literatuur gekeken en gezocht en verdraaid ze hadden gelijk. Ik kon de vergelijking met het krotenblad gelijk uit mijn hoofd zetten.

    Echinodorus vesuvius

    Het is eigenlijk een kweekvorm van de Echinodorus angustifolia. De beste naam voor deze plant is dan ook Echinodorus angustifolia "Vesuvius". Deze plant heeft een sterk gekruld blad dat niet alleen naar rechts is gekruld maar in het zelfde blad ook naar links.
    De Vesuvius doet er even over om aan te slaan in het aquarium, maar dan zal hij zich vermeerderen door middel van uitlopers. Aan die uitlopers groeien dan weer kleinere planten die regelmatig afgesnoeid kunnen worden en in het aquarium worden her aan geplant. Op die manier is het mogelijk om een heel veldje met deze zeer aantrekkelijke plant te ontwikkelen. Wanneer we er rekening mee houden dat de Vesuvius wel 25 cm hoog kan worden, dan is het een ideale plant voor de middenzone van het aquarium.
    Aan de bodem en het licht worden geen eisen gesteld, alhoewel hij een beetje zwaardere bodem wel op prijs stelt.
    Bij veel licht zal hij wel wat sneller groeien en vermeerderen.
    Inmiddels is mij gebleken dat hij regelmatig in de handel wordt aangeboden. Ik wens u veel succes met deze redelijk nieuwe aanwinst voor het aquarium.

    Albert Sanderse

    Agenda

    Vivarium heeft op de tweede dinsdag van elke maand een ledenavond, behalve in de vakantiemaanden juli en augustus. We zijn te vinden in zaal Kraaihei van buurthuis Kadans van Welzijn Best Oirschot aan de Sint Jozefstraat 1, 5684 TS Best (buslijn 144). We beginnen om 20:15 uur.

    De agenda ziet er voor de komende maanden als volgt uit:

    Datum Activiteit Locatie
    di    8 dec Jan en Margie v/d Heijden: Suriname 2015 Kadans
    2016
     
    di  12 jan Nieuwjaarsreceptie en jaarvergadering Kadans

    *) Niet definitief gepland. Er kan dus nog wat aan de inhoud veranderen.
    N.B. De data van de dinsdagavonden staan wel vast, dus er is dan zeker een bijeenkomst!

    Dit zijn de definitief geplande data voor onze bijeenkomsten in 2016, zodat u deze alvast kunt noteren:

    Datum Locatie
    di  12 jan 2016 Kadans
    feb 2016
    carnaval
    di    8 mrt 2016 Kadans
    di  12 apr 2016 Kadans
    di  10 mei 2016 Kadans
    di  14 juni 2016 Kadans
    juli/aug 2016
    vakantie
    di    13 sep 2016 Kadans
    di  11 okt 2016 Kadans
    di    8 nov 2016 Kadans
    di  13 dec 2016 Kadans

    Opmerking: Helaas valt Carnaval in 2016 samen met onze normale bijeenkomst voor februari, ons vaste lokaal is dan ook niet beschikbaar. We hebben daarom besloten om onze bijeenkomst op de tweede dinsdag van februari te schrappen en zullen in die maand nog een andere activiteit organiseren. Nader bericht volgt!

    Naast deze activiteiten wordt er nog aan enkele andere bijzondere activiteiten gedacht. Zodra er een datum bekend is, zal de activiteit worden toegevoegd.

    District

    Het programma van de verenigingen van het NBAT district Brabant ziet er voor de komende maanden als volgt uit:

    Datum Vereniging Activiteit Door
    ma   7 dec De Siervis Bereikbare Natuur  
    di     8 dec Vivarium Suriname 2015 v/d Heijden
    ma 14 dec MRC Breda MRC Quiz Vincent en Rob
    di   15 dec De Kempvis Discussie-avond  
    do  17 dec * Ons Genoegen    
    za  19 dec Daphnia Feestavond en uitslag huiskeuring  
    ma 28 dec Xiphophorus Quizavond Joop/Fons
       
    2016
     
    ma   4 jan De Siervis Natuurfilmavond / Huiskeuring / You tube informatie  
    ma 11 jan * Daphnia Jaarvergadering en nieuwjaarsreceptie  
    ma 11 jan MRC Breda Jaarvergadering  
    di   12 jan Vivarium Nieuwjaarsreceptie en jaarvergadering  
    di   19 jan * De Kempvis    
    do  21 jan * Ons Genoegen  
    zo  24 jan De Siervis Nieuwjaarsbeurs  
    ma 25 jan Xiphophorus Algemene Leden Vergadering  

    *) Niet definitief gepland.

    Kalender

    13 december: aquariumbeurs Biskirchen (D)

    Op zondag 13 december organiseert aquariumvereniging 1980 Biskirchen een vissen- en plantenbeurs op de bovenverdieping van de oude school aan de Schulstrasse 12 te Leun/Biskirchen (Duitsland). Open van 10 tot 13 uur, toegang gratis. Meer informatie www.aquarium-club-biskirchen.de

    13 december: aquariumbeurs Hassloch (D)

    Op zondag 13 december organiseert aquarium- en terrariumvereniging Hassloch een vissen- en plantenbeurs in de sporthal van de Schillerschool aan de Pfalplatz 1 te Hassloch (Duitsland). Open van 9u30 tot 14 uur, toegang gratis. Meer informatie www.aquaterra-hassloch.de

    19 december: Bijeenkomst met visbeurs KFN Maarn

    Op zaterdag 19 december organiseert Killi Fish Nederland een ledenbijeenkomst met lezing, loterij en visbeurs in de "Twee Marken" aan het Trompplein 5 te Maarn. Aanvang 13 uur.

    20 december: Cichliden- en siervissenbeurs Viernheim (D)

    Op zondag 20 december organiseert aquariumvereniging Cichliden Freunde Viernheim een cichliden- en siervissenbeurs in hun verenigingsgebouw aan de Am Lampertheimer Weg 11 te Viernheim (Duitsland). Open van 9u30 tot 12 uur, toegang gratis. Meer informatie op website www.cichliden-freunde.de.

    27 december: Koopzondag Coenen Best

    In december houdt Aquarium Coenen niet alleen op de eerste zondag van de maand een koopzondag, maar ook op 27 december, deze laatste speciaal ter gelegenheid van de opening van hun steenkoralenhoek, wat wordt gevierd met een hapje, een drankje en speciale openingskortingen. Dit vindt plaats van 12 tot 17 uur in hun zaak aan de Koningin Julianaweg 21 te Best. Meer informatie op hun website www.aquariumcoenen.nl.

    24 januari 2016: Siervis Aqua Terra Nieuwjaarsbeurs Oosterhout

    Op zondag 24 januari 2016 organiseert De Siervis de elfde Siervis Aquarium Nieuwjaarsbeurs in het Sint-Oelbert Gymnasium aan de Warandelaan 3 (ingang Paterserf 16) te Oosterhout (N.B.). Open van 11 tot 15 uur, entree € 2,–, kinderen tot 12 jaar gratis. Meer informatie op website www.desiervis.nl. Zie voor een routebeschrijving www.oelbert.nl/contact/

    30 januari 2016: Oost-Afrika-cichlidendag Zajac Duisburg (D)

    Op zaterdag 30 januari 2016 organiseert Zoo Zajac een Oost-Afrika-cichlidendag met lezingen in hun zaak aan de Konrad-Adenauer-ring 6 te Duisburg (Duitsland). Open van 9 tot 20 uur, toegang gratis. Meer informatie op website zajac.de.

    5 t/m 7 februari 2016: Huisdierenbeurs Hannover (D)

    Van vrijdag 5 tot en met zondag 7 februari 2016 organiseert TMS Event een huisdierenbeurs met internationale garnalenkampioenschappen op het Messegelände te Hannover (Duitsland). Meer informatie op www.heimtiermesse-hannover.de.

    6 februari 2016: Dennerle Aquascapingdag Zajac Duisburg (D)

    Op zaterdag 6 februari 2016 organiseert Zoo Zajac in samenwerking met de firma Dennerle een aquascapingdag in hun zaak aan de Konrad-Adenauer-ring 6 te Duisburg (Duitsland). Open van 9 tot 20 uur, toegang gratis. Meer informatie is te vinden op website zajac.de.

    7 februari: 2016 Terraria Zwolle

    Op zondag 7 februari 2016 organiseert TER een terrariumbeurs in de IJsselhallen aan de Rieteweg 4 te Zwolle. Open van 11 tot 16 uur, toegang € 6,–, kinderen tot 5 jaar gratis. Meer informatie op www.vhm-events.com.

    13 februari 2016: Guppy- en andere levendbarendendag Zajac Duisburg (D)

    Op zaterdag 13 februari 2016 organiseert Zoo Zajac een guppytentoonstelling en aanbiedingen in hun zaak aan de Konrad-Adenauer-ring 6 te Duisburg (Duitsland). Open van 9 tot 20 uur, toegang gratis. Meer informatie volgt op website zajac.de.

    20 februari 2016: Bijeenkomst met visbeurs KFN Maarn

    Op zaterdag 20 februari 2016organiseert Killi Fish Nederland een ledenbijeenkomst met lezing, loterij en visbeurs in de "Twee Marken" aan het Trompplein 5 te Maarn. Aanvang 13 uur.

    27 februari 2016: ADA Aquascapingdag Zajac Duisburg (D)

    Op zaterdag 27 februari 2016 organiseert Zoo Zajac in samenwerking met de firma Aqua Design Amano (ADA) een aquascapingdag in hun zaak aan de Konrad-Adenauer-ring 6 te Duisburg (Duitsland). Open van 9 tot 20 uur, toegang gratis. Meer informatie is te vinden op website zajac.de.

    6 maart 2016: Terraria Hasselt (B)

    Op zondag 6 maart 2016 organiseert TER een terrariumbeurs in Ontmoetingscentrum Rapertingen aan de Luikersteenweg 395 te Hasselt (België). Open van 11 tot 15 uur, toegang € 5,–, kinderen tot 5 jaar gratis. Meer informatie op www.vhm-events.com.

    12 maart 2016: Regenboogvissendag Zajac Duisburg (D)

    Op zaterdag 12 maart 2016 organiseert Zoo Zajac een regenboogvissendag met lezingen in hun zaak aan de Konrad-Adenauer-ring 6 te Duisburg (Duitsland). Open van 9 tot 20 uur, toegang gratis. Meer informatie op website zajac.de.

    2 april 2016: Zeewaterdag Zajac Duisburg (D)

    Op zaterdag 2 april 2016 organiseert Zoo Zajac een zeewaterdag met lezingen en productpresentaties in hun zaak aan de Konrad-Adenauer-ring 6 te Duisburg (Duitsland). Open van 9 tot 20 uur, toegang gratis. Meer informatie op website zajac.de.

    16 april 2016: Bijeenkomst met visbeurs KFN Maarn

    Op zaterdag 16 april 2016organiseert Killi Fish Nederland een ledenbijeenkomst met lezing, loterij en visbeurs in de "Twee Marken" aan het Trompplein 5 te Maarn. Aanvang 13 uur.

    17 april 2016: Terraria Houten (Utrecht)

    Op zondag 17 april 2016 organiseert TER "Nederlands grootste terrariumevenement" in het Expo Center aan de Meidoornkade 24 te Houten (Utrecht). Open van 10 tot 16 uur, toegang € 10,–, kinderen tot 12 jaar en 65+ € 6,–, kinderen tot 5 jaar gratis. Meer informatie op www.vhm-events.com.

    30 april 2016: Opendeurdag Betta Buggenhout (B)

    Op zaterdag 30 april 2016 organiseert Betta Buggenhout hun jaarlijkse opendeurdag, "met massa's vissen en planten voor vijver en aquarium; met gratis pannenkoeken en koffie voor alle bezoekers (van 14 tot 17 uur)," in en rond hun lokaal aan de Handelsstraat 75 te Londerzeel (Malderen, België). Open van 14 tot 19 uur. Meer informatie op www.betta.be.

    30 april 2016: Waterplantendag Zajac Duisburg (D)

    Op zaterdag 30 april 2016 organiseert Zoo Zajac een waterplantendag met lezingen, workshops en aanbiedingen in hun zaak aan de Konrad-Adenauer-ring 6 te Duisburg (Duitsland). Open van 9 tot 20 uur, toegang gratis. Meer informatie op website zajac.de.

    1 mei 2016: Terrariumbeurs Hannover (D)

    Op zondag 1 mei 2016 organiseert Terrariumbeurs Hannover een terrariumbeurs in de Glashalle van het Hannover Congres Centrum aan de Theodor-Neuss-Platz 1-3 te Hannover (Duitsland) Open van 10 tot 16 uur, toegang € 7,–, kinderen van 3 tot 14 jaar € 3,–. Meer informatie op www.terrarienboerse-hannover.de.

    5 t/m 8 mei 2016: 2e Internationaal Aquarium Treffen Hasselt (B)

    Van donderdag 5 tot en met zondag 8 mei 2016 organiseren De Discusvrienden en Tanichthys Hasselt in samenwerking met GuppyClub.be het tweede Internationaal Aquarium Treffen met het tiende Discuskampioenschap, een vivarium show en de Europese Guppy doorgang in Ontmoetingscentrum Rapertingen aan de Luikersteenweg 395 te Hasselt (België). Open van 10 tot 22 uur, op zondag tot 17 uur. Toegang € 5,–, kinderen tot 12 jaar gratis. € 2,– korting voor BBAT- en NBAT-leden. Meer informatie op www.discusvrienden.com en www.tanichthys.be.

    8 mei 2016: Terraria Gent (B)

    Op zondag 8 mei 2016 organiseert TER een terrariumbeurs aan de Van Rysselberghedreef 2 in het Citadelpark B te Gent (België). Open van 11 tot 16 uur, toegang € 6,–, kinderen tot 5 jaar gratis. Meer informatie op www.vhm-events.com.

    7 mei 2016: Labyrintvissendag Zajac Duisburg (D)

    Op zaterdag 7 mei 2016 organiseert Zoo Zajac een labyrintvissendag en bettatentoonstelling in hun zaak aan de Konrad-Adenauer-ring 6 te Duisburg (Duitsland). Open van 9 tot 20 uur, toegang gratis. Meer informatie volgt op website zajac.de.

    5 juni 2016: Terraria Houten (Utrecht)

    Op zondag 5 juni 2016 organiseert TER "Nederlands grootste terrariumevenement" in het Expo Center aan de Meidoornkade 24 te Houten (Utrecht). Open van 10 tot 16 uur, toegang € 10,–, kinderen tot 12 jaar en 65+ € 6,–, kinderen tot 5 jaar gratis. Meer informatie op www.vhm-events.com.

    18 juni 2016: Bijeenkomst met visbeurs KFN Maarn

    Op zaterdag 18 juni 2016 organiseert Killi Fish Nederland een ledenbijeenkomst met lezing, loterij en visbeurs in de "Twee Marken" aan het Trompplein 5 te Maarn. Aanvang 13 uur.

    25 juni 2016: Betta topdag met beurs Malderen (B)

    Op zaterdag 25 juni 2016 organiseert Betta een grote openluchtbeurs in en rond hun lokaal aan de Handelsstraat 75 te Malderen (België). Open vanaf 14 uur, barbecue open vanaf 17 uur, toegang gratis Meer informatie op www.betta.be.

    5 juli 2016: 27e LimBeurs Houthalen-Helchteren (B)

    Op zondag 5 juli 2016 organiseert de federatie van aquarium- en terrariumklubs uit Limburg van de BBAT de 27e LimBeurs in instituut Don Bosco aan de Don Boscostraat 6 te Houthalen-Helchteren (België). Open van 10 tot 16 uur, toegang volwassenen € 5,–, leden van BBAT € 4,– en kinderen tot 12 jaar gratis. Meer informatie op website www.limbeurs.be.

    Verenigingsinformatie

    Opgericht 1927 Beschermheer drs. F. Philips jr. December 2015

    Aangesloten bij de N.B.A.T.

    Voorzitter
    Ferdie Gosselink
    Baarsstraat 2
    5615 RG Eindhoven
    06 - 2486 5247
    Secretaris
    Eric van de Meerakker
    Groningenlaan 3
    5691 KH Son
    0499 - 329 126
    Penningmeester
    Els van Houten
    Amerikalaan 87
    5691 KC Son
    0499 - 490 083
    Algemeen bestuurslid
    Gerard Swemmers
    Poeijersstraat 35A
    5642 GA Eindhoven
    040 - 2810 792
    Algemeen bestuurslid
    Vacature
     
     
     
     
     
    Ledenadministratie
    Els van Houten
    Amerikalaan 87
    5691 KC Son
    0499 - 490 083
     
    Redactieadres
     
    Groningenlaan 3
    5691 KH Son
    06 - 2486 5247
    Redactie
     
     
    Ferdie Gosselink
    Eric v/d Meerakker
    Gerard Swemmers
     
     
    Erelid Joop Brokke ✝  
    Lid van verdienste Gerard Vermeulen  
     
    Website / Email
    www.vivarium.club

    Contributie

    De Vivariumcontributie bedraagt € 30,– per jaar. Jeugdleden tot 16 jaar betalen € 17,00 per jaar. Het lidmaatschap als huisgenootlid is gratis. De contributies voor de bonden/tijdschriften bedragen:
    N.B.A.T. alleen ledenpas € 16,– per jaar,
    N.B.A.T. met Het Aquarium € 36,– per jaar.
    Jeugdleden krijgen € 8,– korting op het lidmaatschap van de NBAT. Af- en aanmelden voor Het Aquarium dient te gebeuren via de Vivarium ledenadministratie.

    Het inschrijfgeld à € 5,– en de contributie zijn te voldoen op gironummer NL74 INGB 000 1113703 t.n.v. "Penningmeester Vivarium." Opzeggen van het lidmaatschap kan uitsluitend twee maanden tevoren en schriftelijk geschieden bij de ledenadministratie.
    Overname van kopij is toegestaan mits voorzien van auteur èn bronvermelding,
    tenzij anders vermeld.


    Alle ingezonden kopij is voor verantwoording van de auteurs.
    Heevis
    U koopt toch ook
    bij onze

    Aquariumcentrum Helmond
    Chrisgarnalenshop
    AquaBeek
    Aquarium Design Shop
    Hier had uw

    kunnen staan!
    Aquarium Coenen
    ©2006–2020 Vivarium en auteurs. All rights reserved.
    Voorpagina  Vereniging  Informatie  Aanmelden  AVG/Privacy  Nieuwsbrief  Agenda  District  Kalender  Archief  Bibliotheek  Links  –   Vorige pagina  Bovenkant pagina