Vivarium Logo 150x90 VIVARIUM
EINDHOVEN
Voorpagina
 
Vereniging
 
Informatie
Aanmelden
AVG/Privacy
 
Nieuwsbrief
Agenda
District
Kalender
 
Archief
Historisch
Bibliotheek
Links
 
Bestuurslogin
 
Vorige pagina

VIVARIUM NIEUWSBRIEF

Inhoud december 2016

 • Aankondigingen
 • Artikelen
 • Agenda
 • District
 • Kalender
 • Verenigingsinformatie
 • Aankondigingen

  Bijeenkomst 13 december: Jos van Heeswijk over LED-verlichting

  Op dinsdag 13 december komt Jos van Heeswijk van HeeVIS een lezing over led geven.

  We hebben een korte inhoud doorgekregen:

  • wat is LED,
  • waarom LED inplaats van TL,
  • verschillen tussen soorten LEDs,
  • en heel belangrijk: demo van de verschillende LEDs.

  Kortom, het belooft een leuke en leerzame lezing te worden!

  Wij jullie te verwelkomen op deze avond in zaal Kraaihei van buurthuis Kadans aan de St. Jozefstraat 1 te Best.

  Namens de activiteitencommissie,
  Marc Hennequin.

  Vooraankondiging ALV 10 januari 2017

  Op 10 januari 2017 zullen we zoals de laatste jaren gebruikelijk weer onze gecombineerde jaarlijkse algemene ledenvergadering en nieuwjaarsreceptie organiseren, daarom nu alvast wat huishoudelijke zaken.

  Om zo weinig mogelijk tijd kwijt te zijn aan de formaliteiten in de jaarvergadering, willen we u vragen om vooraf alvast de notulen van vorig jaar door te lezen, deze staat al op onze website in het archief. Op de jaarvergadering zelf hoeven we dan alleen nog eventuele op- en aanmerkingen te noteren.
  Ook het jaarverslag van de secretaris zal op de website te vinden zijn wanneer we de uitnodiging voor de vergadering rondsturen.

  Volgens het rooster van aftreden van het bestuur treedt Gerard Swemmers dit jaar af, hij is herkiesbaar. Eventuele kandidaat bestuursleden wordt verzocht zich voor aanvang van de vergadering te melden.

  Als u vooraf meer wilt weten over de financiële cijfers dan kunt u contact opnemen met de penningmeester.

  Namens het bestuur,
  Eric van de Meerakker

  Artikelen

  Mijn Roodkopzalmen, Hemigrammus rhodostomus

  Hemigrammus rhodostomus

  Als ik ergens veel plezier aan beleef, dan zijn het wel de Roodkopzalmen. Het is een makkelijke sierlijke vis en tevens een makkelijke alleseter. Bij een temperatuur van 24 tot 26 graden en een pH van 7 of iets lager voelen ze zich opperbest in het aquarium. Je moet ze natuurlijk niet met twee stuks houden, want het is echt een typische scholenvis. Het klinkt wat vreemd, maar hoe groter de school, hoe mooier de vis. Zelf heb ik er acht in het aquarium, maar dat komt omdat er een dood is gegaan. De oorzaak daarvan is mij volledig onbekend.

  De Roodkop word gevangen in de benedenloop van de Amazone waar ze in rustig stromend en bijna stilstaand water leven in forse scholen. De watertemperatuur is daar zoals hierboven vernoemd. Natuurlijk zijn daar ook variaties in die gekoppeld zijn aan de seizoenen. Ze zijn wel liefhebbers van een goed aangeplant aquarium, maar desondanks zullen ze hoofdzakelijk de benedenzone van het aquarium bewonen, waar het schooltje dan gezellig heen en weer zwemt zonder de rust in het aquarium te verstoren.

  Wanneer we naar de foto van het visje kijken dan is het niet moeilijk om er verliefd op te worden. Ik zal dan ook geen moeite doen om de kleuren te beschrijven, want alles wat ik over de kleur schrijf doet alleen maar afbreuk aan de werkelijkheid. Sterk afwisselend voer wordt door de Roodkop erg op prijs gesteld. Helaas is het erg moeilijk om in Zeeland, met name in de Bevelanden en Walcheren, watervlooien te scheppen in verband met het brakke water, maar ik voer om de dag vriesvoer dat ik eerst laat ontdooien en om de andere dag droogvoer van verschillende soorten door elkaar. Al mijn vissen zijn er erg tevreden mee en kleuren allemaal netjes door.

  De temperatuur in mijn aquarium is 23 tot 24,5 graden gemiddeld er staat een rustige stroming in de bak en ook nog een rustig werkende luchtpomp. Bij het afhevelen raak ik natuurlijk water kwijt, dat ik weer aanvul met ongeveer tweederde regenwater en eenderde leidingwater, daarbij kijk ik niet op een litertje verschil hoor. De laatst gemeten pH waarde in mijn aquarium is net geen 7. Wanneer de vis uitgegroeid is dan bereikt hij een lengte van plusminus vijf centimeter. Het is overigens geen snelle groeier.

  Momenteel zijn de roodkoppen de oudste vissen in mijn aquarium. Ze zwemmen er nu zeven jaar. Wat nog een voordeel is, het is een zeer vredelievende vis. Het leuke is, dat als je visite krijgt en de mensen kijken naar je aquarium, zeggen ze bijna altijd "Hé wat is dat een geinig visje met die rode kop." Ja, hij valt wel op in het aquarium en het komt o zo vaak voor dat als ik gedurende de lezingen die ik bij de aquariumverenigingen geef over deze vis praat, bijna iedereen het er over eens is dat het een visje is dat vele aquariumhouders erg tevreden stemt. Dat is toch een teken dat hij bij veel aquariumhouders in de smaak valt om deze vis te houden.

  Ik hoop dat wanneer u deze mooie, niet veeleisende vis aanschaft, u er ook zoveel plezier aan mag beleven als ik.

  Met sportgroeten
  Albert Sanderse

  Hydrocotyle tripartita?

  Hydrocotyle tripartita

  Toen ik een paar maanden geleden in België een lezing gaf bij een aquariumvereniging die naast een schitterende opkomst ook nog een fantastische planten aanbieding had voor de verloting kreeg ik de gelegenheid om in het bezit te komen van de Hydrocotyle tripartita. Bij de bezitter van dit plantje groeide het als kool werd er verteld.

  De Hydrocotyle tripartita (de naam is nog niet 100% zeker) is een echte mooie voorgrondplant voor het aquarium. Als de plant voldoende wordt belicht zal de plant zich mooi over de bodem verspreiden, De blaadjes hebben een diameter van zo'n negen millimeter. Je zou het blaadje kunnen zien als een mislukt klaverblaadje.

  In mijn aquarium heb ik een boog van kienhout staan en die heb ik bekleed met het sierlijke plantje en na een tweetal weken sloeg het al enorm aan. Het is nu een ware decoratie in de bak. Ook heb ik een leuke pluk aan de voorgrond geplaatst en ook die is al aardig uitgelopen tot een waar veldje. Dan ga je jezelf afvragen waar komt het plantje vandaan en wat heeft het werkelijk nodig... Eigenlijk zijn dat vragen die je jezelf eerst moet stellen voordat je iets in je aquarium zet. Want hoe simpel het ook lijkt, het is een leven en dat leven moet je op de juiste manier benaderen en ook de beste omstandigheden geven waar dat mogelijk is. Na heel wat literatuur te hebben bezocht blijkt het plantje uit Japan te komen, het is een lid van de familie Apiaceae. Daar leeft het in zacht tot neutraal water en op een temperatuur van 23 tot 28 graden. Wat het licht betreft, krijg ik de indruk dat het redelijk tot veel licht nodig heeft. Bij mij in het aquarium is de plant gemiddeld vier centimeter hoog en als het te hoog of te dicht groeit kan het gewoon met de schaar op hoogte en dichtheid worden teruggebracht.

  Als ik de ervaring met dit plantje, en informatie bij derden bij elkaar op een rijtje zet, is het een aantrekkelijke aanwinst in het aquarium, met niet al te hoge eisen.

  Met sportgroeten van:
  Albert Sanderse

  Agenda

  Vivarium heeft op de tweede dinsdag van elke maand een ledenavond, behalve in de vakantiemaanden juli en augustus. We zijn te vinden in zaal Kraaihei van buurthuis Kadans van Welzijn Best Oirschot aan de Sint Jozefstraat 1, 5684 TS Best (buslijn 144). We beginnen om 20:15 uur.

  De agenda ziet er voor 2016 als volgt uit:

  Datum Activiteit Locatie
  di  13 dec Jos van Heeswijk: LED-verlichting Kadans
   
  2017
   
  di  10 jan 2017 Nieuwjaarsreceptie en jaarvergadering Kadans
  di  14 feb 2017 Nick Grosfeld: "Cendirawasih Bay" Kadans

  *) Niet definitief gepland. Er kan dus nog wat aan de inhoud veranderen.
  N.B. De data van de dinsdagavonden staan wel vast, dus er is dan zeker een bijeenkomst!

  Dit zijn de definitief geplande data voor onze bijeenkomsten in 2017, zodat u deze alvast kunt noteren:

  Datum Locatie
  di  10 jan 2017 Kadans
  di  14 feb 2017 Kadans
  di  14 mrt 2017 Kadans
  di   11 apr 2017 Kadans
  di    9 mei 2017 Kadans
  di  13 juni 2017 Kadans
  juli/aug 2017
  vakantie
  di  12 sep 2017 Kadans
  di  10 okt 2017 Kadans
  di  14 nov 2017 Kadans
  di  12 dec 2017 Kadans

  Naast deze activiteiten wordt er nog aan enkele andere bijzondere activiteiten gedacht. Zodra er een datum bekend is, zal de activiteit worden toegevoegd.

  District

  Het programma van de verenigingen van het NBAT district Brabant ziet er, voor zover bekend, voor de komende maanden als volgt uit:

  Datum Vereniging Activiteit Door
  ma 12 dec MRC Breda Quiz  
  di   13 dec Vivarium LED-verlichting Jos van Heeswijk
  do  15 dec * Ons Genoegen Discussie avond  
  za  17 dec Daphnia Feestavond met uitslag huiskeuring  
  ma 19 dec Xiphophorus Quizavond Jo en Joop
  di   20 dec De Kempvis    

  *) Niet definitief gepland.

  Kalender

  December 2016

  17 december: Bijeenkomst met visbeurs KFN Maarn

  Op zaterdag 17 december organiseert Killi Fish Nederland een ledenbijeenkomst met lezing, loterij en visbeurs in de "Twee Marken" aan het Trompplein 5 te Maarn. Aanvang 13 uur. Meer informatie op www.killifishnederland.nl.

  Januari 2017

  22 januari 2017: Siervis Aqua Terra Nieuwjaarsbeurs Oosterhout

  Op zondag 22 januari 2017 organiseert De Siervis de twaalfde Siervis Aquarium Nieuwjaarsbeurs in het Sint-Oelbert Gymnasium aan de Warandelaan 3 (ingang Paterserf 16) te Oosterhout (N.B.). Open van 11 tot 15 uur, entree € 2,–, kinderen tot 12 jaar gratis. Meer informatie op website www.desiervis.nl. Zie voor een routebeschrijving www.oelbert.nl/contact/

  Verenigingsinformatie

  Opgericht 1927 Beschermheer drs. F. Philips jr. december 2016

  Aangesloten bij de N.B.A.T.

  Voorzitter
  Ferdie Gosselink
  Baarsstraat 2
  5615 RG Eindhoven
  06 - 2486 5247
  Secretaris
  Eric van de Meerakker
  Groningenlaan 3
  5691 KH Son
  0499 - 329 126
  Penningmeester
  Els van Houten
  Amerikalaan 87
  5691 KC Son
  0499 - 490 083
  Algemeen bestuurslid
  Gerard Swemmers
  Poeijersstraat 35A
  5642 GA Eindhoven
  040 - 2810 792
  Algemeen bestuurslid
  Marc Hennequin
  Steenstraat 62
  5612 PG Eindhoven
  06 - 1702 3065
   
  Ledenadministratie
  Els van Houten
  Amerikalaan 87
  5691 KC Son
  0499 - 490 083
   
  Redactieadres
   
  Groningenlaan 3
  5691 KH Son
  06 - 2486 5247
  Redactie
   
   
  Ferdie Gosselink
  Eric v/d Meerakker
  Gerard Swemmers
   
   
  Erelid Joop Brokke ✝  
  Lid van verdienste Gerard Vermeulen  
   
  Website / Email
  www.vivarium.club

  Contributie

  De Vivariumcontributie bedraagt € 30,– per jaar. Jeugdleden tot 16 jaar betalen € 17,00 per jaar. Het lidmaatschap als huisgenootlid is gratis. De contributies voor de bonden/tijdschriften bedragen:
  N.B.A.T. alleen ledenpas € 16,– per jaar,
  N.B.A.T. met Het Aquarium € 39,– per jaar.
  Jeugdleden krijgen € 8,– korting op het lidmaatschap van de NBAT. Af- en aanmelden voor Het Aquarium dient te gebeuren via de Vivarium ledenadministratie.

  Het inschrijfgeld à € 5,– en de contributie zijn te voldoen op gironummer NL24 RBRB 0939 7262 89 t.n.v. "Penningmeester Vivarium." Opzeggen van het lidmaatschap kan uitsluitend twee maanden tevoren en schriftelijk geschieden bij de ledenadministratie.
  Overname van kopij is toegestaan mits voorzien van auteur èn bronvermelding,
  tenzij anders vermeld.


  Alle ingezonden kopij is voor verantwoording van de auteurs.
  Heevis
  U koopt toch ook
  bij onze

  Aquariumcentrum Helmond
  Chrisgarnalenshop
  Aquabeek
  Hier had uw

  kunnen staan!
  Aquarium Coenen
  ©2006–2022 Vivarium en auteurs. All rights reserved.
  Voorpagina  Vereniging  Informatie  Aanmelden  AVG/Privacy  Nieuwsbrief  Agenda  District  Kalender  Archief  Bibliotheek  Links  –   Vorige pagina  Bovenkant pagina