Vivarium Logo 150x90 VIVARIUM
EINDHOVEN
Voorpagina
 
Vereniging
 
Informatie
Aanmelden
AVG/Privacy
 
Nieuwsbrief
Agenda
District
Kalender
 
Archief
Historisch
Bibliotheek
Links
 
Bestuurslogin
 
Vorige pagina

VIVARIUM NIEUWSBRIEF

Inhoud mei 2017

 • Aankondigingen
 • Artikelen
 • Agenda
 • District
 • Kalender
 • Verenigingsinformatie
 • Aankondigingen

  Aankondiging 9 mei: Erik Prins: "Gifkikkers en de bouw van een klein paludarium"

  Vanavond duiken we in de wereld van gifkikkers. De spreker van deze avond is Erik Prins, de lezing zal uit twee delen bestaan. Er wordt vaak gezegd dat het houden van gifkikkers moeilijk is maar met de tips die u deze avond hoort kunt u ook genieten van deze prachtige diertjes.

  Van de lezing ontvingen we de volgende korte omschrijving:

  In deze lezing zullen er vele gifkikkers voorbij komen met allerlei wetenswaardigheden over deze mooie beesten. Natuurlijk zal er ook gesproken worden over hoe deze mooie gifkikkers gehouden moeten worden en welke gecombineerd kunnen worden. Ook het prachtige fluiten/roepen zal de revue passeren.

  Hopelijk wordt u dan enthousiast en wil graag een terrarium of paludarium beginnen met deze kikkers en dat komt goed uit want in het tweede deel van de lezing wordt ingegaan op het bouwen van een (klein) paludarium om deze mooie juwelen van het regenwoud te houden.

  Al met al een lezing voor iedereen die wel eens wat anders dan vissen wil (zien).

  Kortom een zeer leuke en leerzame avond, ik hoop u allen te zien! Iedereen is dus van harte welkom in zaal Kraaihei van De Kadans aan de St. Jozefstraat 1 in Best. De avond begint om kwart over acht.

  Namens de activiteitencommissie,
  Marc Hennequin.

  Artikelen

  Het Bijtje, Brachygobius xanthozona

  Brachygobius xanthozona

  Was het niet zo dat we vroeger bijna alles in het aquarium hielden of dat het nu kon of niet kon?? We wisten eigenlijk niet beter, want er was nog maar weinig literatuur en zeker nog geen Google om dergelijke zaken na te zoeken. Gelukkig zijn de omstandigheden heel erg sterk verbeterd door middel van aquariumverenigingen en de lezingen die daar worden gegeven en houden we rekening met de wensen van de vissen en planten.

  Het Bijtje (Geelbandgrondel) was een van de gedupeerden. Dit visje is afkomstig uit Azië en is daar aan te treffen op de Filippijnen, Java en Sumatra in kleine poelen en afstromende riviertjes die op de grens zitten van de eb en vloed lijn. Men noemt dat brak water. Dit brakke water heeft daarbij nog een sterk wisselend zoutgehalte hetgeen wordt bewerkstelligd door de eb en vloed waar deze poelen en riviertjes aan onderhevig zijn.

  Het Bijtje wordt niet zo erg groot want de maximumlengte is ongeveer vier centimeter. Het vrouwtje heeft een wat vollere buikpartij en hierdoor is het geslachtsonderscheid redelijk goed waar te nemen. Wanneer we de vis aandachtig bekijken dan zullen we zien dat de buikvin is vergroeid tot een trechtervormige vin die gebruikt wordt als hechtschijf om zich op een blad van een plant of op een stuk steen vast te hechten. Mede door deze gegevens is het te zien dat het geen echte zwemmer is.

  Ook wat het eten betreft is het niet de makkelijkste vis. Droogvoer (wat het meest in het aquarium gevoerd wordt) is geen optie voor het bijtje. Levend voer in de vorm van tubifex en bloedwormen worden met liefde genomen. Ook watervlooien zijn al moeilijk te voeren, want hij is niet snel genoeg om ze te vangen. We moeten er wel rekening mee houden dat het geen echte zwemmers zijn en derhalve moet het voer de bodem bereiken zodat hij daar kan gaan eten.

  Ook de temperatuur is niet zo gemakkelijk. Voor een gewoon aquarium is dat nog al hoog, want 26 tot 29 graden gemiddeld is voor het gezelschapsaquarium niet aantrekkelijk dit terwijl de temperaturen in die kanaaltjes bij felle zon wel op kunnen lopen tot ver over de dertig graden.

  Brachygobius xanthozona

  Uit het bovenstaande is wellicht duidelijk geworden dat het GEEN aquariumvis is voor het gezelschapsaquarium. Een speciaalbak is in deze dus de beste oplossing. Maar dan moet het wel een brakwater bak worden met een zeer laag zoutgehalte. Water met een SG van ongeveer 1,006 ook dat mag wat variëren. Dan moet dit speciaalaquarium ingericht worden met stenen en hout en een drijfplantje, maar hij moet ook nog een behoorlijk stukje open bodem hebben zodat het gegeven voer daar terecht komt en het Bijtje daar rustig kan gaan eten.

  Het is misschien voor u een uitdaging om daar ook eens aan te beginnen. Ik moet zeggen dat ik vroeger toen ik nog in Vlissingen woonde en vlak aan de kust ook bijtjes in een speciaal bakje had, maar dat ik het zoutgehalte op peil bracht met water uit de Noordzee. Ik woonde 300 meter van de kust. Dat water had een SG van 1,035. Ik moet eerlijk bekennen dat ik daar niet zo erg secuur mee was, want ik gooide zo maar wat zeewater bij het gewone leiding water. Maar de bijtjes hebben het altijd goed gedaan.

  Probeer het ook eens, het is echt de moeite waard.

  Albert Sanderse

  Agenda

  Vivarium heeft op de tweede dinsdag van elke maand een ledenavond, behalve in de vakantiemaanden juli en augustus. We zijn te vinden in zaal Kraaihei van buurthuis Kadans van Welzijn Best Oirschot aan de Sint Jozefstraat 1, 5684 TS Best (buslijn 3). We beginnen om 20:15 uur.

  De agenda ziet er voor 2017 als volgt uit:

  Datum Activiteit Locatie
  di    9 mei Erik Prins: "Gifkikkers en de bouw van een klein paludarium" Kadans
  za 20 mei Excursie naar Zoo Zajac Duisburg
  di  13 juni Watermeetavond Kadans
  juli/aug
  zomervakantie
   
  di  12 sep Eigen avond * Kadans
  di  10 okt Peter Oranje: Red Sea duiktrip Kadans
  di  14 nov Wordt nog bekendgemaakt Kadans
  di  12 dec Wordt nog bekendgemaakt Kadans

  *) Niet definitief gepland. Er kan dus nog wat aan de inhoud veranderen.
  N.B. De data van de dinsdagavonden staan wel vast, dus er is dan zeker een bijeenkomst!

  Naast deze activiteiten wordt er nog aan enkele andere bijzondere activiteiten gedacht. Zodra er een datum bekend is, zal de activiteit worden toegevoegd.

  District

  Het programma van de verenigingen van het NBAT district Brabant ziet er, voor zover bekend, voor de komende maanden als volgt uit:

  Datum Vereniging Activiteit Door
  ma   8 mei De Siervis Suriname Jan & Margie v/d Heijden
  ma   8 mei MRC Breda Vijverlezing Nick Grosfeld
  di     9 mei Vivarium Gifkikkers en de bouw van een klein paludarium Erik Prins
  za  13 mei Daphnia Boxtel Gastheer v/d maand Autoschade Mosman
  di   16 mei De Kempvis Fotografie - keurwijzer John v.d. Berge
  do  18 mei Ons Genoegen Regenbogen vangen in Papualand Rob van Uvenhoven
  ma 29 mei Xiphophorus Watermeetavond  
  wo   7 juni De Siervis Excursie Van Keulen Chicliden  
  ma 12 juni MRC Breda eigen avond leden MRC
  za  10 juni Daphnia Boxtel Uitje Aqua Zoo Leerdam  
  di   13 juni Vivarium Watermeetavond *  
  di   20 juni De Kempvis Wandeling Heike Bestuur
  za 24 juni Ons Genoegen Uitstapje en BBQ  

  *) Niet definitief gepland.

  Kalender

  Mei

  14 mei: Ruilbeurs Blauwe Alg Kessel (B)

  Op zondag 14 mei organiseert Blauwe Alg hun jaarlijkse aquarium- en vijverruilbeurs in gemeenschapscentrum "'t Dorp" aan de Berlaarsesteenweg 4 te Kessel (België). Open van 10 tot 15 uur, toegang gratis. Meer info op website www.blauwealg.be.

  14 mei: Ruilbeurs Ans (B)

  Op zondag 14 mei organiseert Le Cardinal van Luik een aquarium- en vijverruilbeurs in zaal Henriette Brenu aan de Rue Gilles Magnée te Ans (België). Open van 10 tot 15 uur.

  20 mei: Bijeenkomst Poecilia Maarn

  Op zaterdag 20 mei organiseert Poecilia een ledenbijeenkomst in de "Twee Marken" aan het Trompplein 5 te Maarn. Aanvang 12u30. Meer informatie op de website www.poecilia.nl.

  21 mei: Reptilica Leiden

  Op zondag 21 mei organiseert Reptilica een terrariumbeurs in de Holiday Inn aan de Haagse Schouwweg 10 te Leiden. Open van 11 tot 16 uur, toegang € 5,– voor volwassenen, 65+ en kinderen tot 12 jaar € 3,50. Meer informatie op www.reptilica.nl.

  25 t/m 28 mei: Aquarium – Terrarium Show Lille (B)

  Van donderdag 25 tot em met zondag 28 mei organiseert Daphnia weer hun aquarium – terrarium show, nu met als thema "Landschap", in de Oude melkerij aan de Gierlebaan te Lille (België). Open op donderdag t/m zaterdag van 13 tot 22 uur, zondag van 13 tot 18 uur, toegang € 3,–, BBAT-leden € 2,–. Meer informatie op website www.daphnia.be.

  27 mei: Bijeenkomst NVC Odijk

  Op zondag 27 mei organiseert de Nederlandse Vereniging van Cichlidenliefhebbers een bijeenkomst met twee lezingen en een Visbeurs in Het Dorpshuis aan het Rijneiland 7 te Odijk. Meer informatie op www.nvcweb.nl

  Juni

  4 juni: Internationale aquariumbeurs Belgrade (B)

  Op zondag 4 juni organiseert de InterClubs Aquariophilie et Ichtyologie Francophone de elfde Grote Aquariumbeurs voor vissen, garnalen, planten en materiaal in zaal André Guisset aan de Place do Bia Bouquet 2 te Belgrade (Namen – België). Open van 10 tot 15 uur, toegang € 1,–. Meer informatie op de (franstalige) website: www.icaif.be.

  9 t/m 11 juni: IRG Jaarcongres Asperen

  Van vrijdag 9 tot en met zondag 11 juni organiseert dit jaar de Nederlandse afdeling van het Internationaal Regenboogvissen Gezelschap het jaarlijkse IRG-congres in hotel "De Schildkamp" aan de Leerdamseweg 44 te Asperen, met op zaterdagochtend van 10 tot 12 uur een grote visbeurs en op zaterdagmiddag en zondagochtend een aantal lezingen. Meer informatie volgt op www.irg-nederland.nl en www.irg-online.de.

  11 juni: Reptilica Roosendaal

  Op zondag 11 juni organiseert Reptilica een terrariumbeurs in het Metsj Point aan De Stok 12 te Roosendaal. Open van 11 tot 16 uur, toegang € 5,– voor volwassenen, 65+ en kinderen tot 12 jaar € 3,50. Meer informatie op www.reptilica.nl.

  11 juni: Houtlandse ruilbeurs Torhout (B)

  Op zondag 11 juni organiseert Skalaar Torhout de twintigste Houtlandse aquarium, terrarium en vijver ruilbeurs in zaal "Sparrenhove" aan de Herderstraat 3 te Torhout (België). Open van 9u30 tot 16 uur, gratis toegang. Info: www.skalaar.be.

  17 juni: Bijeenkomst met visbeurs KFN Maarn

  Op zaterdag 17 juni organiseert Killi Fish Nederland een ledenbijeenkomst met lezing, loterij en visbeurs in de "Twee Marken" aan het Trompplein 5 te Maarn. Aanvang 13 uur. Meer informatie op www.killifishnederland.nl.

  24 juni: Betta topdag met beurs Malderen (B)

  Op zaterdag 24 juni organiseert Betta een grote openluchtbeurs in en rond hun lokaal aan de Handelsstraat 75 te Malderen (België). Open vanaf 14 uur, barbecue open vanaf 17 uur, toegang gratis. Meer informatie op www.betta.be.

  25 juni: Terraria Houten (Utrecht)

  Op zondag 25 juni organiseert TER "Nederlands grootste terrariumevenement" in het Expo Center aan de Meidoornkade 24 te Houten (Utrecht). Open van 10 tot 16 uur, toegang € 10,–, kinderen tot 12 jaar en 65+ € 6,–, kinderen tot 5 jaar gratis. Meer informatie op www.vhm-events.com.

  Juli

  2 juli: LimBeurs 2017 GEANNULEERD

  Wegens grote renovatiewerken aan de gebouwen van Don Bosco zal er in 2017 geen LimBeurs kunnen doorgaan. De 28e editie van de Lim(burgse-ruil)Beurs zal plaatsvinden op de eerste zondag van juli in 2018. Meer informatie op website www.limbeurs.be.

  2 juli: Reptielenbeurs Dortmund (D)

  Op zondag 2 juli organiseert Reptilienboersen.de de 49e internationale terrariumbeurs in de Fredenbaumhalle 1 aan de Burgweg 16-22 2 te Dortmund (Duitsland). Reptielen, amfibieën, insecten, spinnen, slangen, schildpadden, kikkers, hagedissen, terraria, literatuur, planten, toebehoren, voedseldieren en nog veel meer. Open van 11 tot 15 uur, toegang € 6,–, kinderen tot 12 jaar € 2,–.

  Augustus

  19 t/m 21 augustus: Siervisshow Schoten (B)

  Van zaterdag 19 tot en met maandag 21 augustus organiseert Pristella - Schoten haar siervisshow 2017 met permanente ruilbeurs in zaal Don Bosco aan de Hendrik Consciencestraat 2 te Schoten (België). Met permanente ruilbeurs. Open van 10 tot 18 uur, maandag vanaf 14 uur. Meer informatie op www.ahvpristella.be.

  20 augustus: Terrarium Hasselt (B)

  Op zondag 20 augustus organiseert TER een terrariumbeurs in ontmoetingscentrum Rapertingen aan de Luikersteenweg 395 te Hasselt (België). Ook dit jaar weer speciale aandacht voor Bonsai en orchideeën Open van 11 tot 15 uur, toegang € 5,–, kinderen tot 5 jaar gratis. Meer informatie op www.vhm-events.com.

  25 t/m 27 augustus: tentoonstelling Killi Fish Nederland Asperen

  Van vrijdag 25 tot en met zondag 27 augustus organiseert Killi Fish Nederland al weer de veertigste Killi Fish Nederland Tentoonstelling, ook dit jaar weer in partycentrum "De Schildkamp" aan de Leerdamseweg 44 te Asperen. Ook dit jaar weer in samenwerking met Poecilia, de vereniging levendbarende tandkarpers. Toegang gratis, op zaterdag open van 10 uur tot 18 uur, met diverse lezingen en om 16 uur een veiling van nieuwe en zeldzame soorten. Op zondag is de tentoonstelling open van 9 uur tot 10u30, om 11 uur volgt de veiling van de tentoongestelde vissen. Meer informatie is te vinden op de website www.killifishnederland.nl.

  26 augustus t/m 3 september: Tentoonstelling Tongerlo (B)

  Van zaterdag 26 augustus tot en met zondag 3 september organiseert Gracilis Westerlo de Gracilis Aquariumshow 2017 in de parochiezaal aan het De Trannoyplein 5 (aan de kerk) te Tongerlo (België) Open op zaterdag en zondag van 10 tot 22 uur, weekdagen van 17 tot 22 uur. Meer informatie op www.graciliswesterlo.be.

  27 augustus: Aquarium-, terrarium- & vijverbeurs Oostende (B)

  Op zondag 27 augustus organiseert Oostende Platy de 21e editie van de "Aquarium-, Terrarium- en vijver beurs van de kust" in Dienstencentrum "De Schelpe" aan de Elisabethlaan/Schelpenstraat 32 te Oostende (België). Ook met Bonsaï en orchideeën. Open van 10 tot 16 uur, toegang gratis.

  Verenigingsinformatie

  opgericht 1927 beschermheer drs. F. Philips jr. mei 2017

  aangesloten bij de N.B.A.T.

  Voorzitter
  Ferdie Gosselink
  Baarsstraat 2
  5615 RG Eindhoven
  06 - 2486 5247
  Secretaris
  Eric van de Meerakker
  Groningenlaan 3
  5691 KH Son
  0499 - 329 126
  Penningmeester
  Els van Houten
  Amerikalaan 87
  5691 KC Son
  0499 - 490 083
  Algemeen bestuurslid
  Gerard Swemmers
  Poeijersstraat 35A
  5642 GA Eindhoven
  040 - 2810 792
  Algemeen bestuurslid
  Marc Hennequin
  Steenstraat 62
  5612 PG Eindhoven
  06 - 1702 3065
   
  Ledenadministratie
  Els van Houten
  Amerikalaan 87
  5691 KC Son
  0499 - 490 083
   
  Redactieadres
   
  Groningenlaan 3
  5691 KH Son
  06 - 2486 5247
  Redactie
   
   
  Ferdie Gosselink
  Eric v/d Meerakker
  Gerard Swemmers
   
   
  Erelid Joop Brokke ✝  
  Lid van verdienste Gerard Vermeulen  
   
  Website / Email
  www.vivarium.club

  Contributie

  De Vivariumcontributie bedraagt € 30,– per jaar. Jeugdleden tot 16 jaar betalen € 17,00 per jaar. Het lidmaatschap als huisgenootlid is gratis. De contributies voor de bonden/tijdschriften bedragen:
  N.B.A.T. alleen ledenpas € 16,– per jaar,
  N.B.A.T. en Het Aquarium (gedrukt en digitaal) € 39,– per jaar.
  N.B.A.T. en Het Aquarium (alleen digitaal) € 31,50 per jaar.
  Jeugdleden krijgen € 8,– korting op het lidmaatschap van de NBAT. Af- en aanmelden voor Het Aquarium dient te gebeuren via de Vivarium ledenadministratie.

  Het inschrijfgeld à € 5,– en de contributie zijn te voldoen op gironummer NL24 RBRB 0939 7262 89 t.n.v. "Penningmeester Vivarium." Opzeggen van het lidmaatschap kan uitsluitend twee maanden tevoren en schriftelijk geschieden bij de ledenadministratie.
  Overname van kopij is toegestaan mits voorzien van auteur èn bronvermelding,
  tenzij anders vermeld.


  Alle ingezonden kopij is voor verantwoording van de auteurs.
  Heevis
  U koopt toch ook
  bij onze

  Aquariumcentrum Helmond
  Chrisgarnalenshop
  Aquabeek
  Hier had uw

  kunnen staan!
  Aquarium Coenen
  ©2006–2022 Vivarium en auteurs. All rights reserved.
  Voorpagina  Vereniging  Informatie  Aanmelden  AVG/Privacy  Nieuwsbrief  Agenda  District  Kalender  Archief  Bibliotheek  Links  –   Vorige pagina  Bovenkant pagina